Ретроспектива пошуку роботи QA у 2025
Привіт друзі! Мене звати Олексій Остапов, я автор блогу QA Mania, тест інженер з 17+ роками досвіду в тестуванні та автоматизації. Рівно рік тому мене скоротили з компанії, де я працював багато років, що наштовхнуло мене не просто до пошуку роботи, а й до саморефлексії і оптимізації пошуку роботи. Я проаналізував як власний досвід, так і аналітику ринку від DOU, а результати сконцентрував у
Oops I did it again
Власне, весь час роботи в новій компанії я намагався слідувати власним же порадам — «тримав руку на пульсі» ринку, а резюме — актуальним, але був досить спокійним. Буквально на останньому one-2-one мій керівник сказав, що я молодець, до мене жодних питань — команда задоволена результатами.
Але через тиждень той же керівник подзвонив мені і повідомив, що вони найняли мене налаштувати процес автоматизації тестування (написати фреймворк, покрити продукти тестами і налаштувати CI/CD), і... я молодець, все зробив, і на підтримку тестів їм не дуже й потрібен. Звучить як мем, але доля контрактора — 2 weeks’ notice.
План дій
Хоча новина і стала трохи несподіваною, але я якось навіть не засмутився. Це бізнес, таке буває. На щастя, я виступав на конференції з покроковим потужним незламним планом дій на випадок скорочень, тож просто почав діяти:
- Вдень мені повідомили про скорочення
- За 30 хв перечитав і оновив резюме до актуального стану
- Сформулював для себе, де і як я хочу працювати далі
- Поставив дедлайни для пошуку
- Активував профіль Djinni, поставив опцію #OpenToWork в LinkedIn
- Вже до вечора відгукнувся на десяток релевантних вакансій
Без паніки, кілька тижнів я ходив* по співбесідах (* ходив умовно, бо працюю віддалено 😁) і знайшов дуже класну нову роботу, витративши на пошук 3 тижні від дати повідомлення про скорочення. Дуже тішусь, коли все йде згідно плану!
Трохи суб’єктивної аналітики
Але написати цей допис я захотів не щоб похизуватись, що мої поради працюють для мене самого, а щоб поділитись власними спостереженнями з пошуку роботи влітку 2025, оскільки я бачу по LinkedIn, що велика кількість людей, так само як і я, зараз шукає собі роботу. Я вів ретельну статистику відгуків на вакансії і мого прогресу і мені самому було цікаво проаналізувати результати.

❤️ Як і рік тому, саме Djinni допоміг мені знайти нову і цікаву роботу. Промінчики добра всій команді, най більше не гублять резюме при деплої оновлень.
❓Через кілька днів, як я почав шукати роботу, побачив, що на DOU запустили нову опцію з пошуку роботи. Тестити — у мене в крові, тим паче як раз роботу шукаю, тож я одразу пішов і активував опцію пошуку. Хотів би я надати хороший фідбек, але за весь час пошуку мені написало 0 рекрутерів саме через DOU.
🤔 Взагалі, коли шукаю роботу, я користуюсь 3 основними джерелами: LinkedIn, Djinni, DOU. І цього літа на DOU я знайшов найменше цікавих вакансій, а ті
❄️ Якщо вже говорити про ігнор, то ось моя статистика: за весь час пошуку я відгукнувся на 24 вакансії. 12 з 24 (50% Карл) не відповіли взагалі нічого. А потім роботодавці кажуть, що їм важко людей шукати 🤷♂️ При чому я розумію, що у мене немає всіх затребуваних навичок, особливо доменних, але майже над кожною вакансією на LinkedIn я бачив таке:

Відчувається це якось так

💰 Не зважаючи на серйозні фінансові вимоги до компаній, на подив, на ринку є достатньо пропозицій (може, не такі вже й серйозні ті вимоги 😁). Знову промінчики добра Djinni за цю кіллер фічу

📈 Якщо дивитись на загальну статистику розподілу вакансій, 50/50 — релевантних і цікавих для себе я знаходив на LinkedIn та Djinni. Цікаво, що моя статистика відмов теж 50/50 — половина компаній відмовила мені, половині — я.
🤖 Користування ШІ швидко стає нормою — ще рік тому про нього на співбесідах майже не говорили. Зараз же в мене не було жодної, де б про нього не згадали. Всі компанії реорганізовуються і вбудовують ШІ у свої процеси — аналіз, розробка, тестування. Якщо ви ще не користуєтесь ним щоденно — чому?
📚 Про це якось і незручно нагадувати в 2025, але вчіть мови! 90% всіх мої інтерв’ю були англійською. Для всіх класних вакансій стоїть вимога знання англійської Advanced/Fluent. Знаєте англійську — вчіть інші мови. В мене зірвалась одна дуже гарна робота через те, що шукали спеціаліста зі знанням французької. Я ж собі в якості хобі обрав вивчення... (ваші варіанти в коментарях 😁)

🏆 А ще цього року було моє ✨вперше✨ - я робив тестові завдання. Вони не були довгі, а я мав час і натхнення. Одне було по на платформі coderbyte.com — тест на кілька десятків питань по теорії тестування і програмування і кілька кодерських задач типу «знайди найбільш повторювану підстроку в строці за O(n2)». Я іноді люблю дивитись такі на Ютубі і продумувати рішення, але самому робити взагалі не сподобалось, бо
- Робити можна тільки в редакторі вікна браузера, який досить тупенький, і дебагера нема
- Перемикатись між вікнами не можна, бо антічит
- Копіпастити не можна, навіть власний код, бо антічит
- Гуглити не можна, бо вгадайте чому
Тестове я пройшов, але не сказати, щоб я сильно радів.
😁 Інше тестове я проходив прямо під час
Дякую, що дочитали! Якщо було цікаво, закиньте 100 грн на збір DOU для
24 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівТрохи вирівняємо статистику в цьому топіку (не хочу, щоб робота.юа була в тренді): не шукав роботу, але знайшли мене на Лінкедін (SDET) :)
я також нещодавно шукала роботу AQA (Java) була зосереджена на Доу, Джинні і ЛінкедІн. А знайшла чисто випадково на Робота Юа😅
оце так несподіванка. Попрошу редакцію наступного року, аналізуючи рекрутінг, додати питання, де компанії публікують вакансії
Шукав роботу рівно рік тому. Це був певною мірою новий досвід, адже вперше претендував на позицію AQA. На той момент мав 3 роки досвіду в тестуванні, з яких 2 роки в автоматизації. Пошук зайняв трохи більше місяця. Перша співбесіда була успішною, і вже за кілька днів після неї отримав оффер. Пізніше бачив багато постів у LinkedIn від більш досвідчених колег, які шукали роботу місяцями, іноді навіть до року, і зрозумів, що мені справді пощастило 🙂
Зі свого досвіду можу сказати, що деякі більш досвідчені колеги ще можуть жити ментально у 2021 році. Тобто вони реально думають, що достатньо відкрити профіль на Джинні і поставити open to work статус на Лінкедині, і рекрутери почнуть закидувати їх пропозиціями. Так вже не працює.
Погоджуюсь. Та й роки досвіду ≠ навички і вміння проходити інтерв’ю.
Роки досвіду це більші очікування по ЗП.
А зараз ЗП в кращому випадку як в 2020(
А якщо врахувати інфляцію то взагалі печаль
це працює лише до певного моменту. Навіть судячи з аналітики DOU, після7-8 років крива росту вирівнюється.
Я згоден, що досвіду ≠ навички і вміння проходити інтерв’ю. Більше того, роки досвіду != знання взагалі
Це якщо дивитись сіньор 7 років vs сіньор 15 років.
Але після сіньора є багато тайтлів, де і згідно аналітики доу зп вищі — техлід, стафф, принципал, ну і вся лінійка квазі менеджерських
Цікаво було почитати, дякую. Мала схожий досвід, але позиція Middle/Strong Junior, майже 2 роки досвіду. Півтора місяці пошуку, більш жваво стало після додавання ISTQB у своє резюме. 27 подач, 10 непрочитаних, 3 прочитані і проігноровані. Ще десяток злився під час спілкування з HR. Технічних інтерв’ю було 4, з них — один офер.
Зараз переходять на використання ШІ, тож скорочення будуть продовжуватися. ai360.com.ua/...bochykh-mists-cherez-shi
Дуже швидко знайшли — мабуть класний спец і зп очікування не космос. Зазвичай зараз пошук роботи це сотні подач і2-6 місяців.
Які вилки ЗП на такі позиції?
різні, десь я бачив явно, і робив нотатки в таблиці (цю колонку я приховав). Десь — просто сподівався на краще. Краще всього зайти на Djinni і подивитись найактуальніші пропозиції
О памятаю тебе в нас на співбесіді в люкс)
так, було цікаво 😁
З аутсорсом все зрозуміло, а Lyft та Nvidia — на яких стадіях реджект?
Lyft — на першому ж інтерв’ю. Мені не сподобався стек задач, а інтерв’юверу — я.
Nvidia — просто зі мною не зв’язались
Це інший рівень компаній, це норм туди не пройти.
Чувак, ти подавався на всі вакансії підряд, від ручного тестера до менеджера і архітекта) про які «стеки задач» ти говориш)
Ні, це не так.
По-перше, на ручного тестера не подавався (хоча, якби платили стільки ж, то хто зна)
По-друге, я багато чого вмію, тож і обирати можу з ширшого спектру ролей.
По-третє, не можу не відмітити, що вакансій наразі дійсно багато. Не вів статистику, але відсіяв добіса вакансій aqa з js/ts стеком
а ще, я б залюбки відгукувався виключно на позиції хедів та архітекторів, але таких мало, а донати самі себе не зароблять ¯\_(ツ)_/¯
Це шо за галєра, де дають задачі на ДП на співбесіді, гугл ?
слово «галера» мені не подобається, але одна ці списку. як мінімум, це було цікаво. До цього я теж думав, що таке тільки в FAANG питають
Дякую, що поділилися досвідом.
Я вважаю, що варто завчасно, ще маючи роботу, формувати для себе чітке розуміння, в яких сферах і з якими технологіями ви хочете працювати. На основі цього — складати список компаній, де ви хочете працювати в майбутньому й де ви будете бажаним кандидатом, та налагоджувати з цими компаніями контакт: додавати в LinkedIn працівників, які зараз працюють у цих компаніях, а також тих, хто працював там раніше — колишніх працівників, — щоб розуміти, куди рухатися далі.