🎉 Django 20 років! Святкуємо та обговорюємо

💡 Усі статті, обговорення, новини про Python — в одному місці. Приєднуйтесь до Python спільноти!

13 липня 2005 року Джейкоб Каплан-Мосс зробив перший коміт до репозиторію, з якого згодом виріс Django.

Сьогодні ж це один із найпотужніших та найулюбленіших фреймворків Python у світі. На ньому працюють тисячі проєктів по всьому світу, зокрема й добре знайомі нам DOU та Djinni.

А ви мали справу з Django? Що писали на ньому, що найбільше запам’яталося і сподобалося?

👍ПодобаєтьсяСподобалось6
До обраногоВ обраному3
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Працюю з ним майже безперервно з 2008 р. Однією з його переваг завжди було batteries included, але значна кількість вбудованих у нього модулів робить те, що в 2025 р. робиться зовсім інакше (django.forms?!). Мені аж цікаво, що залишилося б, якщо всі такі модулі прибрати.

Активно використовую. І на роботі, і на власних проєктах. Коли треба щось легеньке, то заходить FastAPI, а коли треба адмінка, то мій вибір — Django.

Любов.

Познайомився з цим фреймворком не від хорошого життя — на тодішній роботі було критично потрібно мати інструмент, котрий би дозволив зручно трекати всі зміни стану, комунікації і інциденти по ≈ 25 об’єктах (системи моніторингу буріння на нафтових свердловинах) і будувати звітність. Ситуація там була настільки сумна, що декілька людей, кого призначали відповідальними за цей напрямок, просто звільнялися і йшли працювати за менші гроші і з ширшим колом обов’язків.

Я шукав, на чому це можна зробити. Пробував PHP-шні CMSки (Joomla, Drupal) — не підійшли. Потім вирішив загуглити, які є фреймворки для веб проєктів на Python, котрий я тоді може півроку як неспішно вивчав. І знайшов Django.

Купив книжку (здається по версії не то 0.9, не то 1.0, актуально версією на той час була 1.3), і вже десь наприкінці другого розділу в мене були таблиці під 70% всіх потрібних для проєкту сутностей, зі зв’язками між ними, адмінкою котра дозволяла вносити у них дані, і навіть кількома примітивним в’юхами, котрі ці дані відображали. Wow. Чесно, після CMSок, в мене було відчуття, що з Django я можу зробити тупо ВСЕ. :)

Потім воно, звісно, трошки відпустило. Але. За 2 місяці роботи по вечорах і на вікендах, я таки зробив той інструмент. І він був ×10 складніший, ніж будь що, що мені на той момент доводилося створити. І він працював (при чому працював на диво добре), і навіть сьогодні, попри розуміння що я дуже багато речей там зробив не зовсім оптимально і коректно, мені за цей проєкт не соромно.

З того часу минуло вже десь 12-13 років, Django (разом із DRF) все ще один зі моїх улюблених інструментів.

Багатьом не подобається, що це opinionated фреймворк, котрий, скажемо так, досить явно обмежує розробника і заганяє у певні рамки. Але я захоплююся тим, наскільки якісно там проведена межа між гнучкістю і простотою — мені цей баланс виглядає досить близьким до ідеального.

Django

асоціюється зі словом «звільнений»

Заїхав на ювікорні подивитись, що тут динозаври святкують.

Django

— для мене це перші гроші зароблені програмуванням, завжди в серці)

Видався мені надто тяжким. Повернувся на Flask.

Ну дивлячись для чого звичайно. Там якось почали додавати async, але щось чи то я не бачу новин, чи то все заглохло...

Flask простий і гарний для чогось малого, Django це як wordpress з пачкою готових рішень.

PS: а пробували flask + mongodb?

Підписатись на коментарі