📑 Сертифікація Android розробника. Чи є в цьому потреба?
В різних сферах ІТ сертифікації цінуються по-різному. Наприклад, для DevOps та Backend розробників сертифікація є важливою. Наявність AWS, GCP та Azure сертифікатів може значно підвищити твою цінність, що дозволяє просити більшу винагороду. 💰 Для QA може бути корисною ISTQB сертифікація, для Скрам-мастерів та проєктних менеджерів — PMP, PSM, SAFe і так далі.
Варто зазначити, що ми не беремо до уваги сертифікати від Udacity, Udemy, Coursera та інших платформ, де будь-хто може завантажити свій курс і видавати за ним сертифікати. 😂 Цінності й визнання такого сертифікату немає від слова «абсолютно».
Тож що ми маємо для Android розробки? 🤖
З мого досвіду, єдина сертифікація, яка хоч якось визнавалася, була Associate Android Developer. Це була програма сертифікації від Google, яка перевіряла базові знання Android розробки, тому й має в своїй назві слово «Associate». Але, зайшовши на сторінку Google про цю сертифікацію, я побачив, що вона більше недоступна і її задепрекейтили. Тобто тепер і її немає. 🤷♂️
Від Google є певна кількість інших сертифікацій — Play Store, GCP та інші. Але саме для Android розробника вони не відіграють великої ролі.
Також я пробував знайти щось, можливо, по Kotlin, але і тут невдача. Від JetBrains є тільки можливість сертифікувати свій курс, менторство або навчальну програму. Якщо ви навчаєте Kotlin — можна спробувати, тоді ви будете відображатися на сайті JetBrains.
Ще варто зазначити таке поняття, як GDE (Google Developer Expert). Це не сертифікація, а більше певне визнання серед інших розробників. У Google є безліч спеціалізацій, за якими можна стати GDE, у тому числі й Android. Для цього треба багато створювати технічного контенту, ділитися знаннями й в ідеалі виступати на конференціях (світових). Після цього вам потрібно буде отримати рефералку від Гуглера або іншого GDE, і тільки тоді ви зможете спробувати себе в цій програмі.
Підсумовуючи — я не бачу сенсу в Android сертифікаціях. За майже 6 років досвіду в мене жодного разу не запитали про будь-які сертифікації, і я не бачив, щоб вони на щось впливали.
🔗 Більше — в Телеграм каналі IT & Android
2 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівТам вказаний курс, можна за його джерелом визначати цінність.
Знаєте, в науці зробити найдрібніше відкриття може хоч школяр, а ось надрукувати статтю, що все погано і треба щось думати нове — це дозволено тільки зіркам світового масштабу. ;)
Я не вимагаю паспорта з пропискою, і мені якось пофіг сам предмет (я в Андроїді найсерйозніше що робив це ганялку кульки під нахилом), але дійсно хочеться спитати — наскільки комьюніті саме Android-девелоперів вас підтримає у цьому висновку?
Я в Андроід розробці вже більше ніж 5 років і саме на цю тему спілкувався з багатьма людьми з комʼюніті і у всіх них були подібні думки.
Крім того, я брав до уваги співбесіди і вплив сертифікацій під час них. Я сам побував на близько 100 співбесідах і ні разу не чув питань про сертифікати. З цього я і зробив такий висновок.