Чи допомагає музика зосередитися під час роботи?

Дехто вважає, що музика під час роботи допомагає зосередитись і робить процес приємнішим. Інші ж, навпаки, кажуть, що музика лише відволікає і заважає працювати.

Особисто мені значно комфортніше працювати з неї. Тоді легше тримати фокус і працювати спокійніше. А коли навколо тиша, то увага якось розсіюється.

А як вам легше працювати: з музикою чи в тиші? І які жанри зазвичай слухаєте?

Який жанр слухаєте під час роботи?

23%
4%
5%
23%
13%
5%
28%
👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Це сугубо індівідуальна річ. Те що працює для інших не спрацює для вас і навпаки. Комусь потрібна тиша, комусь навпаки.

Конкретно у мене, музика дозволяє заглушити зайві думки. Тому я включаю зазвичай важку рок музику, або електронну, коротше щось драйвове. Мінус — від неї швидко починає тріщати бошка, тому 2-3 дні максимум. Але коли щось супер важке, й я вже в фокусі, то краще просто якийсь фоновий шум.

Та й взагалі я тишу з тієї ж самої причини не люблю, гул кондиціонера, шум вулиці, машин (але не мотоциклістів, поважаю всі хоббі, але якщо ваше хоббі це водити гучний байк по спальним районам на швидкості 150+ км/г — ви в моїх очах шмат лайна з непроходячим пубертатом), а особливо сильний дощ, вітер, гроза — це те що дає мені й настрій, й заспокоює, й гарно засинаю. А ось моя дружина повна протилежність — любить повну тишу.

коли якась нескладна механічна робота, яка повторюється — тоді фоном може бути легка музика без слів (або мовою, яку я не розумію)

коли робота, яка потребує занурення, уваги, концентрації — ніякої музики... навіть собака загавкав на вулиці — вже дратує...

Якщо таска нудна або щось монотонне то вмикаю музику, можу навіть навалити звуку і качатись в такт. Додає емоцій. Якщо потрібна концентрація то працюю в тиші, можу навіть в слух думки озвучувати інколи.

В основному музика з ігор

Дефолтні умови:
Hotline Miami 1/2
Katana Zero
Fury

Концентрація:
Payday 2
The Witcher 3 fight theme
Techno

При повільному:
Просто подкаст або відео в ютубі.

Ну так, лупити код)
До речі, тоді ще можеш додати музику з DOOM.
( Хоча в OST хотлайна є і повільна, не обов’язково для драки )

Ідея така, що в швидкому темпі не можеш зосередитись на декількох об’єктах, тільки на коді. Я серйозно, в хаосі на фоні, якщо немає тиші, можна включити дуже швидку музику й тобі важче сприймати фонові звуки, натомість тільки те що в тебе перед обличчям.

Хтось скаже «псих», але для мене для роботи топ white noice. Шум вентилятора, кондиціонер то що..
Заспокоює думки та дає максимальну концентрацію

Я вже думав, що один такий :)
Полюбив працювати під шум кондиціонера працювати і без нього вже не то)

Але шум вентилятора чи кондиціонера — це не білий шум.

З задоволенням слухаю музику, яка дає мені почуття безпеки, нагадуючи про моє раннє дитинство на Кавказі на перехресті трьох країн, де з вікна нашої дитячої кімнати було видно гори з отарами вівець, а надворі пахло свіжим лавашем.

Останнім часом дуже сподобався виступ Вірменії на Євробаченні з кавказьким колоритом. Однаково симпатизую Азербайджану, Вірменії та Грузії. Вважаю, що нема чого їм ворогувати. У моєму плейлісті їхні треки поруч.

Зосередитись мені зараз допомагає не стільки сама музика, скільки відчуття безпеки, яке вона дає.

Мій мозок націлений на більш важливіші речі, а музика викликає емоції, що важливо для мого мозку, тому якщо я її чую, робота йде на задній план.
Хоча деякі емоції робота теж викликає, то вже і музика не допоможе 🤣

Зараз слухаю інді в основному, бажано без барабанів і слів.
Дуже круто заходить музика з РПГ чи фентезі ігор. (Герої 4, Скайрім, Готика 3 — це прям топ в плані музики).
Часто включаю схожі пісні і слухаю все підряд, якщо знаходжу прям щось круте, то зберігаю і відкладаю «посмакувати» в неробочий час)

Дуже круто заходить музика з РПГ чи фентезі ігор. (Герої 4, Скайрім, Готика 3 — це прям топ в плані музики)

Я теж так роблю — допомагає змиритися з тим, що нема коли грати 😀. Мій улюблений саундтрек з ігор вцілому — Stellaris, а з РПГ — Battle Brothers

Клас, і у мене так само :)

воно схоже з віком «повзе»
спочатку будь-яка «в тєму» і в будь-якій кількості
потім — краще, щоб без слів, принаймні на зрозумілій мові (і розмов навкруги, які раніше не заважали)
потім — краще в тиші, може крім простих, когнітивноневибагливих справ

інтуітивно воно мабуть повязано з двома процесами — пули когнітівної енергії стають вичерпнішими з віком і водночас зростає «діаметр контексту» в якому оперуєми, що виснажує цю енергію швидче (можна легко втомитися від нічогонероблення, але коли хтось навкруги бомбардує мозок розмовами кілька годин)

Слухаю зазвичай 50% робочого часу. Якщо настрій гарний, можу і співати паралельно)
Але якщо задача складна або потребує моєї уваги, то музика вимикається.

Для себе вививів що для роботи це має бути музика неагресивна і бажано без вокалу.
Для мене ідеально працює mid-tempo електроніка ~120 BPM. Часто це dub techno мікси або альбоми 90-х — ранніх 2000-х, типу рання Ninja Tune. Також гарно працюється під liquid funk та atmospheric drum’n’bass.

прослушивание музыки занимает ту часть мозга, которая могла бы участвовать при программировании

працюю з дому тож слухаю музику з колонок (що набагато легше) зазвичай до обіду або під час складних завдань то пост рок ідеально підходить, в інший час метал чи рок, в тишині працюю але десь 10% від загального часу.

Прекрасна група, легендарна

Під час роботи зі складними задачами зазвичай працюю без музики, рутина або щось ізі-пізі — слухаю що бажаю

Коли треба робити щось монотонне, що не включає в себе велику потребу думати, то можу включити щось. Коли треба креативити чи думати над якоюсь задачею, то краще в тиші, бо я відволікаюся на музику і починаю підспівувати )

Іноді замінником фонового шуму маю улюблений серіал, зробив тихіше, вони там щось говорять, а мені так комфортніше працювати, коли є тиха розмова на тлі.

З роками зрозумів, що музику (не тільки в офісі) треба слухати, а не включати. Інакше це просто жуйка для мозку. Мало хто може винести себе у тиші, але у тиші мозок працює максимально ефективно.

А саме прослуховування музики: процес, направлений саме на активне прослуховування, аналіз, розуміння. Несумісно з будь якою іншою дією.

що українська, що англомовна музика рокавага направлення взагалі не відволікає від роботи, якщо слухати не гучно

Під час роботи слухаю музику лише тоді, коли відчуваю таке бажання. Іноді хочеться тиші або взагалі послухати звуки природи.

Пів року тому цілеспрямовано експериментував з різними жанрами музики, відстежуючи їхній вплив на продуктивність. Для мене найбільш ефективним виявився жанр Dark Techno. Ось гарний плейлист:
www.youtube.com/...​G3VfP8nsO_anHsM1XSwzacjhX

Ще експериментував із кольоровим шумом. Найкраще себе показав Brown Noise:

Для тих, хто працює за методом Pomodoro, сподобався цей канал:
www.youtube.com/@PeacefulAmbience

Вдома в тиші, а в офісі приходиться з музикою, але англійську мозок намагається зрозуміти, що відволікає, тому слухаю японську, корейську та іспанську з французькою.

з музикою, англійську мозок намагається зрозуміти

Є таке, з усіма мовами на рівні коли вже починаєш розуміти автоматично навіть частину, і зустрічав що музика значно допомагала вивченню target language. Сам же я колись пробував з музикою — не дуже (можливо то персонально так), а от listening звичайних розмов (в додаток до shadowing) спрацьовувало на порядок ефективніше для мене.

Майже ніколи не працюю без музики в навушниках, але вона має бути без слів) Якщо це не щось рутинно-механічне. Раніше часто слухала lo-fi плейлисти на ютубі, але потім перемкнулась на музику з гри Stardew Valley. Вона дуууже приємна не тільки під час гри, а і під час роботи. Одразу відчуття, ніби ти з якогось заміського будиночку сидиш працюєш :D

Декілька улюблених плейлистів:
www.youtube.com/...​lRo_rBEn4&list=LL&index=2
www.youtube.com/...​M7ORqC3HY&list=LL&index=1
www.youtube.com/...​KLsrk?si=sIWKyp4KwBdM6f1W

В мене, переважно, радіо онлайн працює. Там і музика, і новини , і реклама.
Відволікають фільми більш, бо що роботу не зробиш, що сюжет прийдеться або передивитися, або робити паузу.

Теж іноді думаю собі радіо поставити на робочий стіл. Можна і новини дізнатись, і щось послухати фоном)

Я , до речі, в доковідні часи в офісі електронну музику слухала. Підсадила всіх дівчат у відділі. І підтанцьовували, і роботу робили.Ех, які були файні часи:)

Зазвичай відволікає, але музика іноді буває в бекграунді якщо робити щось рутинно-механічне (у цьому випадку не так щоб особливо щось є від чого відволікатись)

Підписатись на коментарі