Чому ваш смарт-будинок досі не «розумний»: 5 AI-рішень, які змінюють гру

Сьогодні більшість «розумних будинків» — це набір окремих гаджетів, які працюють автономно: термостат, розетки, світло, сигналізація. Але вони не аналізують контекст, не взаємодіють між собою і не вчаться.
Революція відбувається там, де з’являється штучний інтелект (AI). І саме AI виводить концепт smart home на абсолютно новий рівень.
🔝 ТОП-5 речей, які змінює AI у житловій автоматизації
1. Персоналізоване навчання поведінки
AI моделює ваші звички: коли ви прокидаєтесь, коли приходите з роботи, коли готуєте вечерю. Система адаптується без скриптів і ручного налаштування.
2. Динамічний клімат-контроль
Температура, вологість і вентиляція змінюються залежно від погоди, часу доби, присутності людей та рівня CO₂. Все це — без втручання користувача.
3. Енергоменеджмент із прогнозом
AI виявляє надлишкове споживання, оптимізує роботу техніки, знижує рахунки на
4. Розумна безпека
Камери та сенсори не просто фіксують рух — вони вчаться розпізнавати сценарії: дитина прийшла зі школи, підозрілий рух біля входу, довга відсутність вдома тощо.
5. Інтеграція з Alexa, Google Assistant, Home Assistant
AI дозволяє не просто давати голосові команди, а вести діалог: «Сьогодні буде +34°C. Увімкнути охолодження перед вашим поверненням?»
🤖 Це майбутнє вже поряд
AI у будинку — це не про футуризм, а про зручність, ефективність і безпеку вже сьогодні. Такі системи працюють локально або в хмарі, з урахуванням конфіденційності, шифруванням та енергоефективністю.
💬 А ви вже використовуєте smart home?
Які функції для вас найважливіші: безпека, економія енергії чи зручність? Поділіться досвідом — обговорімо, чого не вистачає сучасному розумному будинку.
Якщо цікаво — у наступній публікації:
🔹 Архітектура AI-систем для будинку
🔹 Як обрати сенсори та інтегрувати їх з домашньою мережею
🔹 Безпечне підключення до Alexa, Google Assistant або Home Assistant
5 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівМені з головою вистачає відкладеного пуску і іноді розкладу роботи. У мене купа побутової техніки від різних виробників, які періодично втрачають зв’язок зі своїми кривими клаудами. Ще вносити ллмку в цей хаос немає жодного бажання.
Без інтернету воно працює достатньо стабільно.
Я вважаю, що новий поштовх для розвитку екосистеми smart house може дати протокол MCP . він якраз для таких задач і створений. Інтегрувати різні прилади з ШІ агентом в центрі якого ЛЛМ стає простіше.
Я написав декілька постів про це.
Наприклад, AI Agent’s Common Memory gelembjuk.com/...t/common_memory_ai_agent
це про памʼять, але на прикладах з використанням smart house
Також я намагався зробити робочий приклад використання MCP notifications для зворотнього звʼязку від інтсрументів.
gelembjuk.com/...ers-client-notifications
Шотландцы в лифте. Видели.
Ні, не хочу. Мені не потрібна llm щодо речей, що можеть мене вбити чи пошкодити майно.Буде ШІ — приходьте.
І ми знаємо цей новий рівень.