Чому ваш смарт-будинок досі не «розумний»: 5 AI-рішень, які змінюють гру

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

Сьогодні більшість «розумних будинків» — це набір окремих гаджетів, які працюють автономно: термостат, розетки, світло, сигналізація. Але вони не аналізують контекст, не взаємодіють між собою і не вчаться.

Революція відбувається там, де з’являється штучний інтелект (AI). І саме AI виводить концепт smart home на абсолютно новий рівень.

🔝 ТОП-5 речей, які змінює AI у житловій автоматизації

1. Персоналізоване навчання поведінки

AI моделює ваші звички: коли ви прокидаєтесь, коли приходите з роботи, коли готуєте вечерю. Система адаптується без скриптів і ручного налаштування.

2. Динамічний клімат-контроль

Температура, вологість і вентиляція змінюються залежно від погоди, часу доби, присутності людей та рівня CO₂. Все це — без втручання користувача.

3. Енергоменеджмент із прогнозом

AI виявляє надлишкове споживання, оптимізує роботу техніки, знижує рахунки на 20–30% і навіть переносить навантаження на дешевші тарифи.

4. Розумна безпека

Камери та сенсори не просто фіксують рух — вони вчаться розпізнавати сценарії: дитина прийшла зі школи, підозрілий рух біля входу, довга відсутність вдома тощо.

5. Інтеграція з Alexa, Google Assistant, Home Assistant

AI дозволяє не просто давати голосові команди, а вести діалог: «Сьогодні буде +34°C. Увімкнути охолодження перед вашим поверненням?»

🤖 Це майбутнє вже поряд

AI у будинку — це не про футуризм, а про зручність, ефективність і безпеку вже сьогодні. Такі системи працюють локально або в хмарі, з урахуванням конфіденційності, шифруванням та енергоефективністю.

💬 А ви вже використовуєте smart home?

Які функції для вас найважливіші: безпека, економія енергії чи зручність? Поділіться досвідом — обговорімо, чого не вистачає сучасному розумному будинку.

Якщо цікаво — у наступній публікації:

🔹 Архітектура AI-систем для будинку

🔹 Як обрати сенсори та інтегрувати їх з домашньою мережею

🔹 Безпечне підключення до Alexa, Google Assistant або Home Assistant

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Мені з головою вистачає відкладеного пуску і іноді розкладу роботи. У мене купа побутової техніки від різних виробників, які періодично втрачають зв’язок зі своїми кривими клаудами. Ще вносити ллмку в цей хаос немає жодного бажання.
Без інтернету воно працює достатньо стабільно.

Я вважаю, що новий поштовх для розвитку екосистеми smart house може дати протокол MCP . він якраз для таких задач і створений. Інтегрувати різні прилади з ШІ агентом в центрі якого ЛЛМ стає простіше.

Я написав декілька постів про це.
Наприклад, AI Agent’s Common Memory gelembjuk.com/...​t/common_memory_ai_agent
це про памʼять, але на прикладах з використанням smart house

Також я намагався зробити робочий приклад використання MCP notifications для зворотнього звʼязку від інтсрументів.
gelembjuk.com/...​ers-client-notifications

Шотландцы в лифте. Видели.

Ні, не хочу. Мені не потрібна llm щодо речей, що можеть мене вбити чи пошкодити майно.Буде ШІ — приходьте.

І ми знаємо цей новий рівень.

Підписатись на коментарі