Чому і як провалився ваш стартап?

💡 Усі статті, обговорення, новини про DevOps — в одному місці. Приєднуйтесь до DevOps спільноти!

Доброго дня!

Питання до фаундерів-розробників та DevOps. Чому провалився ваш стартап? Як і над чим ви працювали? Який бюджет депнули?

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Стартап розвалився, бо я був 25 річний дебіл який тільки вчора кінчив унік, а з бізнес навичок мав тільки курс тайм-менеджменту який прогуляв на 90%. А да стартап був по чітам для кс:соурс і 1.6. Намагалися парити це діло багатим європейчикам, але хто ж знав, що геймери ноулайфери не будуть платити 50 євро за чіти, а я тільки за розробку віддав 2 штуки баксів, і штукарь на спам рекламу. Але дивлячись на сучасну про сцену і чіти для неї, а також на 322 мафію, то аж сумно стає, що не вмієш передбачати майбутнє. Зараз би вже була своя орга або ліга підставних матчів і вілла в Монако, і можна було з чистою совістю балотуватись в депутати.

Деякі клієнти кинули на бабки взяли розробку і счезли, з деякими були затримки, ну і галера вийшла в IPO і ввела прямі заборони, конфлікту інтересів, розіслали інформацію, що лавочка бутсрапінгу прикрилась, по вечорами та вихідним, це конфлікт інтересів, хоч і опен сурс під замовлення.
Сів усе порахував і вирішив, що воно того і близько не вартує, це вже дуже давно. Інтернет проекти, з нульвих теж не стрельнули — забирали багато роботи, вимагали тоді коштовного хостингу, але не монетизувались і взагалі вели до збитків. Уся реклама була партнерка, яка нічого не приносила. Щоправда тоді як ще студент я анічогісентко не знав із бізнесу, ні фін моделей, не бізнес планів, SEO, CRM, геть нічого — голий ентузіазм.
Якщо щось стартуватиму, через приципові зміни обставин — то 100% виключно продукт. Фріланс/аутстаф того не вартує, це червоний океан і давно. Крім того, в цій бізнес молелі, треба або бути за бугром в тих країнах де замовник, або мати там надійних партнерів які візьмуть на себе : перемовини, юристів та контракти, маркетинг тощо. Тобто галера виходить сама по собі чудовим місцем де можна будувати такі соціальні зв’язки.

2011-2014 роки — клуб інтелектуальних ігор (шахи, го, тощо). Провалився тому, що досить мало людей було зацікавлено у такому виді проведення вільного часу. Сумарно було втрачено не дуже багато коштів, може десь до 4000$ за 4 роки

2021-2025 — проєкт, пов’язаний з криптовалютою. Сукупні втрати — 5000$

2023-2025 — ютуб-канал з відео, згенерованими за допомогою АІ. Вкладено трохи менше 1000$. Складнощі з органічним зростанням, дорога реклама, плюс з 15.07.2025 — відключення монетизації подібним каналам.

2025 — сайт знайомств, залишився на стадії MVP, просто немає часу і ресурсів його розвивати, а через це там мало людей (менше 50), тому їм всім нудно — немає з кого обрати собі партнера/партнерку. Вкладено 1000$ грантових грошей і близько 50$ особистих.

У всіх чотирьох випадках також були вкладені сотні (а іноді й тисячі) годин власного вільного часу. Жоден з проєктів не вийшов навіть на точку беззбитковості, не кажучи вже про позитивний чистий прибуток.

Не опускаю руки, буду пробувати далі, але схоже мої головні 3 проблеми у кожному випадку, це:
1) Відсутність команди (все робиться власними силами)
2) Хороша технічна експертиза, але нульові навички у маркетингу і продажах
3) Низький бюджет проєктів

цікавий досвід, а де можна взяти грантові гроші і в яких категоріях в основному треба реалізовувати проекти?

2025 — сайт знайомств, залишився на стадії MVP, просто немає часу і ресурсів його розвивати, а через це там мало людей (менше 50), тому їм всім нудно — немає з кого обрати собі партнера/партнерку. Вкладено 1000$ грантових грошей і близько 50$ особистих.

блін, я ж якраз хотів радити його друзям! хоч від серверів не відключайте поки...

Я напевно до 30 років взагалі провалив десятки проєктів, і з своїми інвестиціями і без інвестицій. Це був дуже цінний життєвий досвід.

Останній свій проєкт я робив з анімації статичних банерів, переважно для подальшого використання в Google Ads (HTML5).

Продавалася послуга дуже туго — за місяць я знайшов лише 2 клієнтів і встиг заробити приблизно $150.

Клієнтів шукав досить просто: заходив на сайт прогнозу погоди, оновлював сторінку, дивився на рекламні банери. Статичні банери — це мої потенційні клієнти.

На практиці виявилося, що у власників бізнесу (або їхніх маркетологів) дуже мало інтересу до анімації банерів задля підвищення їхньої ефективності. Але я продовжував пошук клієнтів, постійно змінюючи підхід.

Однак уже за місяць Google запровадив нове правило: відтепер анімовані банери зможуть використовувати лише ті користувачі, які вже витратили $9000 на інші типи реклами. Для мене це означало втрату понад 90% потенційних клієнтів.

Зважаючи на те, як складно було знайти клієнтів, і розуміючи, що тепер це стане ще в 10 разів важче — проєкт я вирішив закрити.

Грошей на цей проєкт не витратив. Але витратив 2 місяці на створення сайту та досконале вивчення всіх способів анімації банерів, які відповідали б правилам рекламних майданчиків типу Google Ads (щоб саму анімацію можна було створювати максимально швидко, а банери на 100% проходили валідацію на цих майданчиках). Ну і ще 1 місяць витратив на пошук клієнтів.

у мене є багато стартапів:
1) позитивна клавіатура — хтось скаже що вона провалилась, але я і батько користуємось
2) власно розроблені фігурки тенісистів 3d печатані— дуже слабко прибуткові
3) власні геніально-освітні курси — війна їх зрізала
і т.д.

Підписатись на коментарі