Kiro — нова IDE від AWS
Нещодавно натрапив на дуже цікаву новину — Amazon Web Services офіційно запустила власну IDE під назвою Kiro. Анонс зробив особисто CEO Amazon — Енді Джессі.
На перший погляд може здатися, що це просто чергове середовище з вбудованим ШІ — зараз же всі інтегрують LLM у редактори. Але Kiro це спроба змінити підхід до розробки як процесу. І, схоже, AWS цілиться в ті самі позиції, які зараз утримують Cursor і Windsurf.

Чим Kiro відрізняється?
Мене зацікавила не просто ідея «кодити з AI», а те, що Kiro будує навколо цього повноцінну структуру розробки. Проблема, знайома багатьом: зробити швидкий прототип — легко. Довести його до продакшену — це вже інша справа.
Kiro будує процес від ідеї до готового продукту.
Як це працює?
Я трохи поклацав прев’ю-версію:
Пишеш специфікацію в markdown, описуєш, що хочеш зробити.
Kiro на її основі генерує:
- технічний дизайн,
- інтерфейси,
- діаграми,
- таски,
- і вже потім — код.
- Є «Steering-файли» — це правила, пріоритети, нюанси технологій які потенційно варто враховувати.

Він не просто кодить— він веде тебе через весь флоу!
І що круто — в основі тут моделі від Anthropic, у які Amazon нещодавно вклав мільярди.
Як виглядає розробка фічі
Коли я захотів додати нову фічу, я просто описав її, і Kiro:
- Згенерував
requirements.md— типу як ТЗ від продакта. - Потім створив технічний дизайн з інтерфейсами, UX-флоу.
- І, нарешті, сформував список завдань на реалізацію, які можна відразу брати в роботу.
Все це можна коригувати в markdown або через чат.

Хуки
Окремо кайфанув від Agent Hooks — це такі собі тригери, які запускаються при певних діях. Наприклад, я можу налаштувати хук, який оновлює README.md, коли додається нова фіча. Або — щоб синхронізувати зміни з Figma. Це досить зручно.

Конкуренція
Всі зараз порівнюють Kiro з Cursor. І не дарма: стартап Anysphere, який його розробляє, отримав $900 млн інвестицій і став найшвидше зростаючим софтверним стартапом в історії, з оцінкою майже в $10 млрд.
Cursor справді крутий, але у Kiro є потенціал— він тісно інтегрований з AWS, а значить, потенційно легко може масштабуватися у великі проєкти, CI/CD, S3, Lambda.
Ціни?
Для тих, хто хоче просто спробувати — є безкоштовний тариф (до 50 взаємодій на місяць).
А для активніших — Pro за $19 (1 000 взаємодій) і Pro+ за $39 (3 000).
3 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів