Amazon звільняє сотні працівників з підрозділу AWS

💡 Усі статті, обговорення, новини про DevOps — в одному місці. Приєднуйтесь до DevOps спільноти!

Amazon у четвер скоротила кілька сотень працівників у своєму хмарному підрозділі AWS. Це сталося менше ніж за місяць після того, як CEO компанії Енді Джессі попередив, що поширення генеративного ШІ змінить підходи до роботи й призведе до скорочення персоналу.

Пояснення традиційне для останніх місяців: дедалі більше компаній автоматизують рутинні завдання й навіть частину розробки, покладаючись на AI-інструменти, щоб зекономити кошти та зменшити потребу в людських ресурсах.

«Ми ухвалили непросте рішення скоротити деякі ролі в командах AWS», — йдеться в офіційній заяві Amazon. — «Це необхідно, щоб ми могли далі інвестувати, розвиватися і пропонувати клієнтам нові рішення».

За даними компанії, звільнення торкнулися незначної частки співробітників, всього лише кількох команд, але точну цифру представники Amazon називати відмовилися.

Загалом, масові звільнення вже стали загальною тенденцією в індустрії: раніше цього року скорочення вже провели Google, ScaleAI, Microsoft, Intel та Meta.

👍ПодобаєтьсяСподобалось5
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Десь чув аналогію (так, я знаю, що аналогії не працюють) про те, що ШІ — це як винайдення автоматичної швейної машинки в ткацтві. Купа людей втратить роботу, але це прогрес, така кількість itшників не потрібна.

Що цікаво, в той час як нейромережі суттєво просунулися, швидкість обчислень залишилася незмінною. Це все одно що винайти автомобіль, але не винайти бензин, і штовхаючи його руками говорити, що це «прорив». На мій погляд, реальний прорив буде при винаході квантових комп’ютерів з великою кількістю кубитів, до чого ще далеко.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Швидше знову знизився виторг через втрату попиту, доводиться скорочувати людей. З початку року найбільші падіння в індексах Nasdaq 100 та S&P 500. Одна з голвних причин торгівельні війни США з КНР, та втрата багатьма американскими копманіями наібільшого і най динамічнішого ІТ ринку на планеті — Китаю.

Загалом, масові звільнення вже стали загальною тенденцією в індустрії

Не стали, а давно були. Увесь час памʼятаю массові звільнення на фоні того, що кількість вакансій збільшується.

Ні-ні, масові звільнення в ІТ-секторі почалися після пандемії COVID-19, а до 2021 року рівень звільнень був значно нижчим.

2013 HP звільнив десятки тисяч через падіння продажів ПК, 2015 Microsoft звільнила 18 000 після придбання Nokia, ... Просто не було проблеми знайти роботу, тому на ці новини не фокусилися.

Covid скоріше зміна структури

воно постійно туди-сюди.
Коли тільки почався ковід — всі злякалися, почали скорочувати. Потім, десь наприкінці 2019-го збагнули, що треба не закривати, а переходити онлайн — і поперла хвиля вакансій. Паралельно, почалося вдування емісії щоб платити лікарняні, підтримати економіки. Ця хвиля тривала до початку 2022-го. Потім довгий та важкий спад. Зараз бабло поперло з іншого боку, не з ФРС і не з центробанків.

Не дарма відмовляюсь вивчати AWS та шлю лісом вакансії, де вимагають його знання )

Просто в AWS самі дешеві сервіси серед хмарних провайдерів, тому весь бізнес лізе на AWS

Ну не факт OpenShift чи власна стійка в совокупності може вийти і дешевше, при потребі самостійно займатись датацентром. Хоча з великої трійкі провайдерів хмарних технологій, AWS — дешевше GCP та Azure.
Є ще : Alibaba Cloud , IBM Cloud, Oracle Claud, DigitalOcean, Linode чи європейські OVHcloud та Scaleway.

найдешевші — сильно навряд. там просто із коробки дуже дофіга всього, всяких продуктів, фічь ітд.

Ще пару років тому писав, що ШІ буде скорочувати ITшників. Скіки помідорів летіло, більшість сміялась. Ну ок

Я не знаю чого тут переживати. Сидиш собі, натискаєш Таб та Ентер. Кайф!
Іноді ржеш з того, що АІ нагенерив, уявляючи, що буде якщо то піде в прод. А іноді можна пів-дня той Таб натискати і все норм. Щиро чекаю скорого приходу в професію девелоперів, які будуть вміти тільки Таб, а читати що там вийшло, вже не вмітимуть. Продукти їх праці дадуть мені дотягнути до пенсії. Віри в те, що будуть колись в цьому ІТ нормальні продукти в мене нема. Хто б їх не писав — люди чи роботи, то все одно буде в цьому неідеальному світі і ідеальними вони не будуть. А значить буде і нам на хліб з маслом.

а читати що там вийшло, вже не вмітимуть.

а хіба аі не для того саме щоб йому згодувати то він сам прочитає і сам розкаже що там?

А розказувати він то має третьому аі, щоб той найняв четвертий аі виправити помилки. Тоді можна буде з ганьбою звільнити перший аі і зекономити кошти! Далі всю цю замкнуту аі-систему можна десь в куточку поставити ковбаситися собі, бо навіщо їй взагалі люди.

так виникла матриця ))

Тоді можна буде з ганьбою звільнити перший аі

так перший же ж звільнити не можна бо він же ж оригінальний генератор є ))

Щиро чекаю скорого приходу в професію девелоперів, які будуть вміти тільки Таб, а читати що там вийшло, вже не вмітимуть.

Не буде такого. Я далекий від фронтенда, но за пару тижнів реакт на рівні мідла вивчив за допомогою вайбкодинга і Tab.

Хто б їх не писав — люди чи роботи, то все одно буде в цьому неідеальному світі і ідеальними вони не будуть.

Я би не був настільки впевнений. Якщо зрівняти на якому рівні були асистенти і ЛЛМки в плані кодинга в 2022 і зараз, то страшно уявити що буде через 5-10 років. Навіть зараз можна невеликі проекти тільки за рахунок вайбкодинга кодити не залазячи навіть в код. Так, код скоріше всього буде говно, но працювати буде. Так, для вайбкодинга все-одно треба певні технічні скіли щоб правильні промти писати з використанням правильних тулзів, але поверхневих знань достатньо.

Ассемблер досі має місце, та скільки народу його зараз здатно зрозуміти — це питання. ШІ свого роду більший рівень надає від Яву, тим не менше програміст і науковий підхід до розробки усе ще потрібен так само. LLM це інструмент, а не повноцінна заміна людині.
А от в автомобільній галузі в Китаї справді вже є темні заводи, тобто там рівень автоматизації виробництва більший за 90 і тому немає централізованого освітлення.
P.S. Те що усіх лякає, це зовсім не ШІ — а глобальні правила капіталізму. Тобто якщо бізнесмену можна наймати значно менше людей, через кратне збільшення продуктивності праці, він просто усіх звільняє, бо усе що йому треба — це збільшення норми прибутку, позаяк капітал є самозростаючою вартістю. Відповідно настає криза перевиробництва, така як Велика Дипрессія, або криза .COM. Тобто переважна кількість усіх грошей сконцентрована в руках невеликої кількості людей, а більшість народу безробітні і не здані нічого купляти, через це знижується попит критично. Та позаяк виробництво як таке стає не вигідним, задля збереження ціни на продукцію виготовлений товар починають знищувати. 100 років тому в америці виливали молоко на землю, аби не йшла вниз ціна. Тобто економічний парадокс, коли метаріальні цінності знишують заради розмінного інструменту, який сам по собв різний парір із друком і не коштує майже нічого.
В СРСР у відповідь пішли в побудову соціалізму та марксизм (бо імперія була вкрай відсталою від передових держав) . В США в кейнісіанство — тобто в державне регулювання і стимулювання економіки . Наприклад криміналізували велику кількість оборуток на біржі, які є шахрайством, заборонили монополії і стали їх розділяти навіть Standard Oil. Задіювали армії безробітних на інфраструктурних проектах, як то побудови американскої дорожньої сіті, Дамба Гувера, хмарочоси та мости Манхетена тощо.
Тим не менше світ остаточно вийшов з Великої Дипресії механізмом відомим як Друга Світова війна. Те що має місце зараз — друга холодна війна, яка як ніколи близько до третьої світової з використанням ядерної зброї. Зараз ми близькі до стану Карибскої кризи, обидві сторони постійно погрожують застосуванням ядердної хброї і повномаштабних бойових дій на декількох театрах. Тобто боятись ще як є чого.

P.S. Аmazon безумовно монополістичний концерн, який виник завдякий поточній моделі коли США постійно збільшує свій державний борг, на який купляє китайські товари та індійські послуги. 300 мільярідів долларів торгівельного дізбалансу із Китаєм щороку, більше 200 з Японією і як виявилось маже 700 мільярдів із ЄС. Загальний держ борг США станом на зараз $34 трійльйони долларів, при загільній кількості грошей в усіх валютах 80,9 трілйьона та 2,3 трілйьна надрукованих готівкових долларах. Щоби виплатити свій держборг якщо зараз перестати його збільшувати, США потрібно 200 років.
Дійшло до ідіотизмів коли найбагатшою жінкою на Землі є — Маккензі Скотт, яка отримала 67 мільярдів доларів капіталів в результаті розлучення із Джеффом Безосом.

Багато країн постійно збільшує держборг. І США має більший, тому що в неї оборот більший.

Якщо у відсотках подивитись, то на 2016 рік, бюджет сша 3.36 трл, витрати 3.83 трл. це десь 16% на 2016 рік.
Робимо потрохи інфляцію, і держборг ЗНАЧНО знижується, за 20 років наполовину, а то і більше.

Наприклад в Індії, цей відсоток 41%, в ОАЕ 25%, Китай 18%
Тобто США це звісно не Швеція, але казати що в них капець і це займе 200 років, якщо перестати збільшувати — це не так. Якщо знайдуть спосіб як перестати збільшувати, то він досить швидко стане профіцитом, тобто сам держборг не така велика проблема, як те, що ніхто з політиків не хоче скорочування витрат на свої кормушки.

Ситуація з такими боргами веде в історії до світових війн uk.wikipedia.org/...​ederal_Debt_1790-2009.png
А до цього вирує економічна криза перевиробництва. Те що є зараз — це друга холодна війна, вона не преросла в світову, де економічний блоки Великої сімки та Брікс воюють локальними конфлітками, бо від глобальної війни їх стримує ядерна зброя. Якщо подивитесь на графіки, то побачите що причина шаленого зросту держ боргу США така сама як і у Велику Дипрессію. Влика Рецессія виникла через світову екномічну кризу 2008, і коли уряд Барака Обами прийнямв величезні збитки на себе збільшивши борг і надрукувавши не забеспечені гроші під цей борг. Хоча криза насправді системна і її прешопричина, це криза розвитку світової економіки нафти.

Щиро чекаю скорого приходу в професію девелоперів, які будуть вміти тільки Таб

В следующем году будет первый выпуск бакалавров, которые не знакомы с концепцией написания кода без использования AI, вот это будет полный П.

Для тех, кто говорит что никогда такого не случится.

Я немного волонтерил и помогал людям в интернетах с домашней работой. Чувак показывает свой код, я прошу объхяснить что он делает, люди говорят, а вот подожди сейчас я у AI спрошу. Я говорю — чувак ты ж его только что типа написал, он ну да, но блаблабла (вот что, а блаблабла еще не разучились делать)

Я 5 минут листаю его код, разбираюсь, спрашиваю, вот это то что он делает? Чувак в недоумении смотрит на меня и не понимает о чем я спрашиваю.

Доходит до тупого, что люди не могут разобраться банально в своем diff из нескольких файлов, даже не знают где находится описание структуры.

Это тупо, но выпускники из бедных стран, которые тупо не могут себе позволить платить за базовый пакет AI, будут на несколько голов выше золотой молодежы штатов, получившие корочки бакалавра/магистра компьютерных наук с пятизначной суммой студенческого долга.

У нас більшість випускників в 2000-х і без АІ були такими самими )

Єдина різниця лише в тому, що раніше просто копіювали лаби і курсачі у друг друга, а зараз АІ пише. При цьому АІ хоч ще щось об’ясняє, так що навіть плюс.

У нас більшість випускників в 2000-х і без АІ були такими самими )

Єдина різниця лише в тому, що раніше просто копіювали лаби і курсачі у друг друга, а зараз АІ пише.

Ну те, кто просто копировали лабы, быстро отваливались когда начали идти в индустрию, ибо копировать уже не у кого.

Теперь они во-первых, не отваливаются, так как могут продолжать «tab-enter driven development» и осталься в индустрии, во-вторых, все остальные, у которых в принципе были зачатки скилов и они могли их развить, застряют в локальном минимуме с теми, кто раньше копировал лабы и не развиваются (а нафиг развиваться когда AI все делает).

При цьому АІ хоч ще щось об’ясняє, так що навіть плюс.

Кто там читает то, что оно объясняет? Вот если бы он вертикальым видео с ритмичной музычкой и закадровым голосом объяснял, зашло бы збс. Сейчас уже никто не читает ничего длиннее 5 слов.

Лаби взагалі не причому. Я би навпаки сказав — ті хто самі їх робили це червоний прапорець так як це академічні, безініціативні, безамбіційні соплежуї, і оглядаючись зараз на 20 років вперед, я можу сказати що вони нічого не досягли. Будь-яка нормальна людина шукала найшвидший спосіб закрити нікому непотрібні, відірвані від реальності лаби. Курсачі, дипломні це да, трохи інша справ так як у тебе є вибір що робити.

Тому, що 20 років назад, що зараз, є ті самі три категорії людей:
1. Ті хто самі тратять свій час і роблять, бо це правильно, тому що не можна чітити (задроти, соплежуї, живуть з мамою) — їх потолок це сінйор на галері або в держ установі в 40+ років
2. Вайтішніки, чи тусовщики, яким ІТ не цікаво, тому просто копіюють чи використовують АІ (швидше копіюють так як для АІ також мозги треба мати) — в індустрію так і не попадають, або попадать якимись QA/HR
3. Гікі, трушні ІТшники, які розуміють непотрібність і відірваність від реальності програми універа, намагаються по-швидше закрити лаби використовуючи «tab-enter driven development» і copy-paste, щоб тратити свій час на реально цікаві і актуальні речі чи працювати на галері над реальними задачами на пів ставки

3. Гікі, трушні ІТшники, які розуміють непотрібність і відірваність від реальності програми універа, намагаються по-швидше закрити лаби використовуючи «tab-enter driven development» і copy-paste, щоб тратити свій час на реально цікаві і актуальні речі чи працювати на галері над реальними задачами на пів ставки

Чуваки, которым еще не совсем стукнуло 20, и которые открыли для себя, что можно за небольшие деньги заниматься формошлеперством на местной галере, уже познали всю жизнь, знают что нужно, что не нужно, что устарело, а что самый сок.

Так перша доза студентам в вигляді GitHub copilot і тд безкоштовно

Доходит до тупого, что люди не могут разобраться банально в своем diff из нескольких файлов, даже не знают где находится описание структуры.

На інтерв’ю нещодавно один в один ситуація була. Людина прямо заявляє що «яєбу що воно робить, це ж Claude накорябало». Окей, припустимо, але ж ти повинен був подивитись та зрозуміти що воно наробило і навіщо, так? А він дивиться на тебе зі щирим подивом і схоже насправді не розуміє навіщо оці всі складнощі, працює ж якось і нормас. Цікаві часи попереду... :)

Через пару років клода (чи інша модель) стане значно кращою. Отоді «біда» з молодняком почнеться. Сіньйорів також позвільняють.

Вивід, хто негайно не почне вчити китайську мову, дуже швидко будуть ходитити в безформених світерах там, або користуватись задрипаною косметикою дешевою бюжетерією, та штопати стрілки на колготках. І працюватиме, тяжко за копійки. Хто знатиме китайську, працюватиме за піровим столом і та повчатиме життю та важливості софт скілів, ледачих перших, що вивчали самі лише API CharGPT, коли OpenAI поглине який небудь Lenovo, за залишковою ціною.

Проблема китайської мови полягає також в тому, що без ієрогліфів тонову мову майже неможливо читати, бо звичайними символами записувати звуки не вийде.

Всесвіт в якому high tech керував закінчився взимку 2022.
FAANG це більше не сексі. Людство більше не дивиться на комп’ютер знизу вверх. Золота лихоманка скінчилась.
Зараз це така ж саме індустрія як машини, літаки, електромережі.
Ну і, власне, ринок коригується відповідно.

Є щось нове, щось цікаве свіже і справжнє. Але це вже зовсім not IT.

Ні, просто вияснилося що якщо при сьогоднішніх інструментах одна людина за тиждень може зробити а задеплоїти сервіс, який би ціла команда 5 років назад пилила 2 тижні, а 10 років назад — 2 місяці, но не так вже й багато спеціалістів треба. Особливо тоді, коли майже всі потрібні апки і сервіси написані, а ідеї для нових — закінчуються.

всі потрібні апки і сервіси написані, а ідеї для нових — закінчуються
FAANG це більше не сексі

BTW Вже NASDAQ змінили термін на Big Tech, бо там Microsoft, AMD та NVidea, наприклад. Також з’явитися термін азійських бірж BATX — Baidu, Alabama, Tencent, Xiaomi.

коли майже всі потрібні апки і сервіси написані, а ідеї для нових — закінчуються.

потрібні кому?

дефіциту сервісів, щоб замовити піцу, купити труси чи біткоїн дійсно нема, але цим світ не обмежується

але цим світ не обмежується

Ну так накинь кілька ідей чого не хватає. Тільки таких, які були б під силу звичнайним фронтендшикам/бекенщикам яких звільняють і які мали б бізнес план, який би перекрив їх 200-300к компенсації плюс інші витрати. А то зараз почнеш задвигати що на Марс не літаємо, AGI не зробили. Там нікого не звільняють і специ на вагу золота.

Ну так накинь кілька ідей чого не хватає. Тільки таких, які були б під силу звичнайним фронтендшикам/бекенщикам яких звільняють і які мали б бізнес план, який би перекрив їх 200-300к компенсації плюс інші витрати.

для цього потрібно дупою шевелити, а у звичайних фронтендерів/бекендерів вона до стільця приросла. тому і не видно нічого поза айтішною бульбашкою, звідти і стрес.

для цього потрібно дупою шевелити, а у звичайних фронтендерів/бекендерів вона до стільця приросла

Приросла дупа до стільця у С++ників які наярівають літкод та алгоритми кожні вихідні)) а фронтендери та крудошльопи попивають смузі і каву лавандовий раф раз на тиждень))

пс: халло, як справи?

C/C++ шников и растоманов уже заменяет AI. Но у них пока еще есть шанс переквалифицироватсья в барист и делать кофе и смузи боярам-фронтендщикам.

Ты растоман насколько я помню, тебя уже заменили?)

привіт!! 🤗🥳❤️

мені видали трьох бородатих дойч бекендерів (один з них красивий як скандинавський бог). усі троє останні 10 років нічого окрім джави не бачили і треба, щоб вони на реакті переписали штуку, що геодату показує.

через 3 тижні мене почали відвідувати думки, щоб піти на лікарняний, але два бекендера пішли у відпустку, а третій почав робити вигляд, що в нього пам’ять відшибло і він замість реакта почав тягнути якісь старі багтікети з беклогу. так я змогла протриматися ще тиждень і теж піти у відпустку.

сподіваюся, що коли я повернуся, то ШІ команда мого улюбленого тракторного заводу нарешті дізнається про технічний прогрес і зробить так, щоб 90% коду писали ШІ агенти і щоб більше не бачити таке знущання з людей та цю біль в очах скандинавського бога.

як сам? все автоматизував на дачі? ))

мені видали трьох бородатих дойч бекендерів (один з них красивий як скандинавський бог). усі троє останні 10 років нічого окрім джави не бачили і треба, щоб вони на реакті переписали штуку, що геодату показує.

через 3 тижні мене почали відвідувати думки, щоб піти на лікарняний, але два бекендера пішли у відпустку, а третій почав робити вигляд, що в нього пам’ять відшибло і він замість реакта почав тягнути якісь старі багтікети з беклогу. так я змогла протриматися ще тиждень і теж піти у відпустку.

Ух, співчуваю... А сама ти це зробити можеш? І позабирати собі їх преміі =)

щоб 90% коду писали ШІ агенти

Я от нещодавно спробував агента. Згодував йому свою невеличку апку, там ядро десь 15k loc, легасі gui — 20k loc, і новий гуі — 300 loc. Дав агенту ТЗ:

Ось подивись у ядро, подивись як головне вікно після логіну показано у легасі. Я у новій версії зробив головне вікно, логін, але main window ще не активоване. Дороби логіку, коли логін пройшов — закрити логін, і показати main window по аналогії.

Він шось думав, писав, видав 80 рядків коду, трішки змінив існуючий, і вуаля — код навіть не компілиться. Пропущені хідери (С++), синтаксичні помилки, галюцинації — підписки на неіснуючі івенти. Я пофіксив це. Вуаля — звісно воно не працює. Я подивився далі, може допиляти треба — але його рішення саме по собі невірне, він невірні івенти узяв з легасі коду (та назви коряві і не відповідають логіці самого коду). Я викинув його творчість і самостійно робив показ головного вікна ще 2.5 повних продувтивних дні, рефакторінгу вийшло на 2600 рядків. Покищо не вийшло у АІ мене замінити. Але з промптами гарно він порається.

Другий нюанс, круті пацани зайняті роботою & problem solving і не пишуть ані книжки, ані статті в інтернет. Тобто, майже усі статті в інтернеті — це у кращому випадку medium+ рівень людей. Реально — junior, копіпаста один у одного, недотестований, неоптимальний код. Та усе інше. Таким чином, якщо погроміста якогось замінює АІ — у мене для цього погроміста дуже погані новини =))

як сам? все автоматизував на дачі? ))

У нас цьго року персик родить, тьфу тьфу ) багато персиків буде ) черешню ми поїли, порічку так само. Огірки, томати — стандартно. Зараз я зайнятий ландшафтним дизайном і планую ділянку на наступний рік. В планах кам’яний сад зробити, трішки розширити плантацію суниці ) У мене її приблизно 7 квадратних метрів росте.

У нас цьго року персик родить, тьфу тьфу ) багато персиків буде ) черешню ми поїли, порічку так само. Огірки, томати — стандартно. Зараз я зайнятий ландшафтним дизайном і планую ділянку на наступний рік. В планах кам’яний сад зробити, трішки розширити плантацію суниці ) У мене її приблизно 7 квадратних метрів росте.

Степан Срака (пошепки). От дє кайф ловлять!

Степан Срака (пошепки). От дє кайф ловлять!

Я не митець
Я садовий інженер! )

А сама ти це зробити можеш?

там роботи на 6-8 місяців.у нас 4 людей в команді, що вміють фронтенд, ми сказали, що дайте ще одну і за 6 місяців зробимо. але вільного фронтендера в них не знайшлося і тому дали аж трьох бекендерів і купили для них інтенсив курс по реакту 🤡. техлід, що мав десь схожий досвід перенавчання людей, каже, що десь місяців через 8 вони почнуть перфомити на рівні :Р

І позабирати собі їх преміі =)

премії наврядче будуть, бо індустрія вже 4й рік страждає від подій у світі. в 2024 1к робітників хто на виробництві відправили на Kurzarbeit, на початку 2025 були позитивні очікування щодо війни в Україні, але сталося як сталося і плюс тарифи Трампа роблять боляче

круті пацани зайняті роботою & problem solving і не пишуть ані книжки, ані статті в інтернет.

в мене теж саме відчуття.

Зараз я зайнятий ландшафтним дизайном і планую ділянку на наступний рік. В планах кам’яний сад зробити, трішки розширити плантацію суниці )

кайф!

але вільного фронтендера в них не знайшлося і тому дали аж трьох бекендерів і купили для них інтенсив курс по реакту 🤡

Як у нас ембеддерів С перенавчили на С++. Зробили шулунг їм 2 рази по 1.5 години (без ассесменту!), і вуаля, люди у віці 46-51 — одразу були допущені писати safety critical код на С++ =)

премії наврядче будуть, бо індустрія вже 4й рік страждає від подій у світі. в 2024 1к робітників хто на виробництві відправили на Kurzarbeit, на початку 2025 були позитивні очікування щодо війни в Україні, але сталося як сталося і плюс тарифи Трампа роблять боляче

=( Там де я працював теж скорочують людей.

ти змінив роботу?

Так. Концерн де я був — скорочує працівників, усіх ANÜ вони вигнали до останнього. Офіс-підрозділ у моєму селі закривають (це приблизно 100 осіб). І я пішов у інше місце де є хоч якісь перспективи.

І я пішов у інше місце де є хоч якісь перспективи.

теж ремоутно чи тепер їздиш (на велосипеді) до Хановеру на роботу?

у нас 2 роки тому сказали, що будуть будувати новий IT хаб в Будапешті, бо там перспективи і дешева робоча сила. з тих пір найняли аж 2 девелоперів (мабуть не sexy чи платять миску рису і ніхто не хоче, чи я хз які там причини), а в нас провели анкетування чи ми не проти працювати з командами з села Хазервінкель, ну тобто планують оптимізацію. з іншого боку там в менеджменті завжди щось планують та оптимізують, бо робота у людей така.

теж ремоутно чи тепер їздиш (на велосипеді) до Хановеру на роботу?

Ремоутно. Іноді на тачці в Мюнхен їзжу у офіс )

у нас 2 роки тому сказали, що будуть будувати новий IT хаб в Будапешті, бо там перспективи і дешева робоча сила. з тих пір найняли аж 2 девелоперів (мабуть не sexy чи платять миску рису і ніхто не хоче, чи я хз які там причини), а в нас провели анкетування чи ми не проти працювати з командами з села Хазервінкель, ну тобто планують оптимізацію. з іншого боку там в менеджменті завжди щось планують та оптимізують, бо робота у людей така.

Ага, я зрозумів. Тобто смаженим пахло ще у 2018 коли у нашому відділі почали обговорювати відкриття офісу у Белграді і релокейт більшої частини співробітників туди... Оце я недальновидна людина.

Іноді на тачці в Мюнхен їзжу у офіс )

ну да, до Мюнхена на велосипеді далеченько крутити, я б теж не поїхала

у нашому відділі почали обговорювати відкриття офісу у Белграді і релокейт більшої частини співробітників туди...

та ну, оце піднімати свою дупу, збирати речі, кудись переїжджати, та ще у Белград. ти до Мюнхену плануєш переїжджати?

та ну, оце піднімати свою дупу, збирати речі, кудись переїжджати, та ще у Белград. ти до Мюнхену плануєш переїжджати?

Та потихесеньку буду, але прогноз переїзду довгий, до школи якось не встигли ) тепер наступний шанс я гадаю через 4 роки.

А Юра ж казав що в Німеччині скорочень немає і автопром тільки розвивається..

А Юра ж казав що в Німеччині скорочень немає і автопром тільки розвивається..

Не знаю що у нього і куди розвивається )) може у Мерседеса справи нормально йдуть (у них є не тільки преміум автомобілі, а і важка і дійсно унікальна техніка — наприклад вантажівки автомобілі UNIMOG). Усі інші здається вже знаходяться перед вибором — або піти шляхом Детройта, або щось змінити.

Розмова про фольцваген була наче, що то все балачки для торгівлі з юніонами. Але нікого ніколи не звільняють.

ANÜ — это типа фрайберуфлеры, но в штате клиента? А почему их выгоняют? Они ж скорее всего дешевле настоящих фрайберуфлеров (но дороже «обычных» штатных)

В последнее время мне поступает много запросов с условием «ANÜ»

ANÜ — это типа фрайберуфлеры, но в штате клиента? А почему их выгоняют? Они ж скорее всего дешевле настоящих фрайберуфлеров (но дороже «обычных» штатных)

Это сотрудник работающий через галеру. Условно устраиваешься в Люксофт работать, контракт будет например с нотис периодом 3 месяца, твою тушку перепродают в концерн, например в БОШ. Контракт там продляется каждые 3 месяца. Не более чем 2 года так работаешь, затем или 3 мемяца пауза или к другому клиенту уйти. Компьютер, рабочее место, все организует БОШ (он же клиент), с Люксофт отношения будут раз в месяц — получить зарплату и скачать пейслип себе на компьютер. Это стоит для клиента примерно столько же как и постоянный сотрудник, может чуть дороже, но им это значительно выгоднее. Потому что есть гибкость в поиске персонала, можно в любой момент уволить (тут же старожилов увольнять этот треш — может и на год растянуться, еще и увольнительные надо платить).

В последнее время мне поступает много запросов с условием «ANÜ»

Это хорошо. Галеры, аутстафф, контракторы, на испытательном — это первый избыток жира в масле, который надо выбросить в случае чего. А раз процент жира в масле снова начал расти, значит не все так плохо как я пишу.

Это стоит для клиента примерно столько же как и постоянный сотрудник, может чуть дороже, но им это значительно выгоднее

Мне кажется там разница должна быть более чем существенная.
Я лично предложения ANÜ отклоняю, даже не торгуясь. Но если попробовать рассмотреть, то там месячный гонорар даже для относительно скромного Stundensatz в районе 13-15 тыщ. Это брутто + какие-то доп. платежи со стороны работодателя.

Иначе редкий фрайберуфлер пойдёт, это ж получается 30-40 в час, в сухом остатке. Слишком мало...

то там месячный гонорар даже для относительно скромного Stundensatz в районе 13-15 тыщ

О, мне б так... Я почему то все время попадаю на тарифные сетки, и на другом конце провода делают круглые глаза когда слышат цифры 85к в год.

та погугли сколько приносит один сотрудник нинтенды в год

Кол вт нічим не займаєтесь і живете в країні із дншеративнрю економікою дн усього 5 дієвих економічних галузей, то заісно у вас саме такий брак ідей. Хз — що створювати.
В США біля 2000 економічних галузей, більша частина з яких торгівля та фінанси. В Китаї вище 3000 тисяч екрномічних галузей, 72% з яких це різноманітне виробництво.

Та фіг там, реальні досліди дали відповідь — що нічого подібного навіть гірші результати. Звістно йдеться про процесси, хто опанує за рахунок кращої організації — той звісно матиме перевагу. Та станом на зараз просто HYPE цикл, головний товар AI — сам AI та його інфраструктура, особливо відеокарти та інше залізо в яке інвестують мільярди. А закон вартості каже, що якщо десь прибуло — то десь убуло, з сектору просто йдуть грощі.
І от тут Intel зумів просрати сам бізнес, в першу чергу маркетингово, не в останню чергу бо втратив свої дуже потужні R&D в : Пітері, Москві та Нижньому Новгороді. По друге через Пентагон і замовлення, вони мали виробляти свої чіпи в США, а це більша собівартість ніж в тайванських, корейських та на сам реред китайских конкурентів. Ну і останнє і головне- через торгові війни, Intel втратив головний ринок чіпів на планеті — Китай.

Золота лихоманка скінчилась

ше ні

але від цієї виграє тількі, виключно Nvidia — як постачальник лопат і мулів

і золота там теж нема

коли з’явилися перші холодильники, вони коштували шалених грошей, були доступні лише вершкам суспільства. Було гарним тоном поговорити про холодильники за келихом шампань і сигарою. Майстри по холодильникам були чаклунами, як енікейщики колись.

Чому тоді Huaiway та підрядники, TSMC, AMD, та NVidea гребуть бабло лопатою ? Викупляють в співробітників акції на мільони долларів, створюють дослідницьки R&D центри з інновацій? Ринок змінився, здебільшого в сторону мілтеч — бо зараз стан World in Conflict. Особливий хайп робото-техніка, бойовий штучний інтелект, компьютерний зір, та космос. Тобто ми лише зайшли на новий 35 річний цикл, бо 35 років тому до розвалу СРСР та дії першої холодної війни, переросподіл капіталів в напрямки військових інновацій через держ бюджети над держав, так само був нормою.

Є щось нове, щось цікаве свіже і справжнє

заінтригували

на мій дуже обмежений погляд є три перспективні сфери:

1. сучасна війна (дрони),
2. психоемоційна сфера (офф лайн, проблема самотності, друзів, спілкування)
3. лікування старіння

моя точка зору щодо ШІ залишається незмінною: хайп але є корисні речі. (так саме як і хайп 00 навколо інтернету)

1. сучасна війна (дрони),

Закінчиться війна в Україні і всі забудуть про ці дрони. Хто їх буде купляти? У Китая свої, ну Європа і США куплять собі трохи на запас, і все.

3. лікування старіння

Так, неможливо ж

я думаю що війна в Україні це тільки початок великої і довгої глобальной війни

нас ще ще чекає розпад США, тому я б не розслаблялась

це тільки початок великої і довгої глобальной війни

между кем и кем, по Вашему мнению?)

між півднем і півночем же ж як уже було ((

нас ще ще чекає розпад США, тому я б не розслаблялась

долару кірдик ((

Закінчиться війна в Україні і всі забудуть про ці дрони. Хто їх буде купляти? У Китая свої, ну Європа і США куплять собі трохи на запас, і все.

Ви навіть не уявляєте як дрони можуть стати у нагоді у мирний час.
Логістика та агропромисловість це тількі те, що на поверхні.

Ви навіть не уявляєте як дрони можуть стати у нагоді у мирний час.
Логістика та агропромисловість це тількі те, що на поверхні.

У кількостях в тисячу разів менше, ніж зараз. І там буде конкуренція, яку ми не можемо подолати зазвичай, на відміну від зброї, де можна все робити без конкуренції.

а наша клоунська влада сказала, що дрони будуть потребувати прав. А значить їх не будет в великій кількості, бо держава дуже боїться, що дронщики які повернуться з фронту будуть застосовувати свої цінні навички проти тих, хто їх на цей фронт запхав. Влада он взагалі зайнята тим, щоб люди взагалі не мали транспорту. Екзамени на водійське тільки ускладнюють, мотоцикли взагалі намагаються заборонити, електротранспорт щемлять, дрони будуть щемити, на пілота взагалі вже вивчитись не можна. Хоть бери і коней заводь.

До речі, про Амазон
Декілька тижнів тому в лінкедін до мене постукав якийсь Rahul Kadaru, рекрутер нібито з ЮК та запопонував позицію в Амазон. Я ж спитав про ЗП, на що мені відповіли

we do have 32 Euros per hour
its a complete Remote job Opportunity

Ну що сказати, не ті вже ФААНГИ, ой не ті.....

UK, але 32 євро а не фунтів? Звучить підозріло...

То індуські рекрутери, вони там поголовно всі в профілі ЮК ставлять, для поважності.

Я можу помилятися, але це не від Амазона напряму рекрутер. Нещодавно знайомому теж писав, не той, що ви вказали, а інший, і коли розробник поцікавився, а що ж там, власне, за вакансія, так той йому пошерив гугл доки з описами вакансій ітд. І на прямі питання не надав відповіді. Тому, можливо,просто співпрацюють на першому етапі, а далі- передають резюме кандидатів компанії.

І на прямі питання не надав відповіді.

з мого досвіду то є досить точний опис роботи «британського рекрутера» схоже вони йдуть по якомусь шаблону просто не маючи технічної можливості виходити за межі ну і інтелектуальної пробачте також ))

з мого досвіду творилися узагалі дивні речі ок зібралися на інтервю ну ок бла-бла-бла на решті рекрутер починає розказувать за компанію і називає як називається мені ж ще треба продиратися через його британський акцент то ж х.з. що він там сказав

youtu.be/Hs-rgvkRfwc?t=8

я перебиваю перепитую «ти мені його напиши» і в цім місці починаються ті тривожні мовчанки (к) (тм) як то у мене таке щире враження що сам рекрутер ні коли такого не робив і не здогадувався даже що так узагалі можна чи то просто має сенс

тож далі рекрутер починає «шарити» якісь документи рекламні проспекти від компанії «покупайте наші хаймарси вступайте на фабрику кращу у світі пенсільванію» але при цьому «шарить» він їх по відео

на логічне з мого боку запитання може просто тупо надіслати щоб я тупо сам подивився бо я ж на ніх дивлюся прямо зараз то чім проблема може бути як я сам подивлюся пріму ванну чашечку кофе подумаю і тут продовжується та тривожна мовчанка де рекрутер схоже соображає що такі да но далі виявляється уже те технічне бо дуже схоже на те що у нього просто нема технічної можливості пошарити документ бо він схоже його бачить так само лише у телевізорі ))

зрештою ми (так маю величезний досвід розкопування такіх ситуації «зробити хоч щось щоб запрацювало хоч щось») здогадуємося зробити скріншоти які може пошарити його чат месенжер you name it і я отримую скріншоти доку від компанії ))

... у цім місці я начинаю підозрювать що був не правий стососно розумової не можливості рекрутера скопіювати мені назву компанії бо ж може він просто не має можливості просто виділити його як текст ))

карочі там не то щоби «осадочєк» но п.ц якійсь от чесно ))

ЗЫ: дуже схоже на рієлторів імхо

а далі- передають резюме кандидатів компанії.

у мене були випадки намагання назначити нове інтерв’ю вже з «компанії» на протязі того же ж дня ну а що gap у часі від британського до американського достатній і я так розумію рекрутер бачить що є ще час на свободні слоти які ось просто поряд то чого ні ))

Я просто саме зараз взагалі не розумію, нащо додатково когось долучати. Умовно, АТS тобі проведе скрінінг, а далі — сама/ сам проводь ейчар. Я по собі дивлюся, що , умовно, із 10 резюме від агентств, зовнішніх рекрутерів, якщо 1-3 буде ок, то вже добре.Тим паче, в бігтех компанії завжди багато резюме, тобто,обрати є з кого.
Мені пару місяців тому рекрутер із Італії писав, наче, від гугл, але теж, ці гугл доки, якась вуаль про все , ітд.Я сказала, що саме по мені — то нема сенсу витрачати йому час, бо я в гугл скрінінг пройшла. Він після цього зник. Буває.
Можливо, це просто мені дивно, а для них- це звичайний шаблон роботи.Хз.

Рекрутинг — це дорого і довго.

Причому precision цього процесу важливіший за recall (не потрібно знайти всіх достойних кандидатів, важливіше щоб знайдені кандидати були достойні з високою ймовірністю). І покращити якість цього процесу, наприклад, в фаангах можна, наймаючи з інших фаангів (бо співробітник з іншого фаангу як првило вже успішно пройшов всі співбесіди, background check, мінімум кілька циклів performance review і має точно визначений рівень в поточному фаангу).

Ви не помиляєтесь.

Це desi consultancy (google it) low-balling scam.
Kонтракт із ними за помийні рейти, а вони типу продають потім амазону (чи будь-кому) за x 3-4.

Абсолютно охуєвші чорти, часто навіть у них нема контракту з «кастомером» як такого, це типу такий собі gamble, вони потім будуть намагаться їх звабити «а в нас вже є, хочете?».

Тру сторі, ще й недавно: вигулькнуло таке, контракт, фактично Lead level, сміховинний рейт.
Пробиваю по гуглу — той самий job description слово в слово на сайті самого «кастомера» але фул-тайм.
Ну шо, зв’язавсь з конторою швиденько, ті зеленого уявлення не мали хто це такі.
Сподіваюся кумарам виписали пиздов.

Раніше ці шакали стаями бігали, чи не по десятку за день — пошта, телефон, телеграф, тупо все.

Я в якийсь момент чисто заради задоволення почав їх відкритим текстом на*** слать.
Вершиною яку вже ніхто не переплюне був один кумар, який після буквального «f... you» відповів — «нє, чекай, так а скільки ти хочеш?!». Also true story. :-)

Я не хамлю, подобається мені ,чи ні. В мене так багато часу пішло на те, щоб знати, скільки може заробляти Senior Technical recruiter в компаніях моделі галера + ( аутсорс) і продукт. І за рік майже співбесід ітд( а я пасивно/ активно їх проходжу) це зробили лише 2 рекрутера: один (він сам індус, але все було чітко на ейчар в плані responsibilities, etc) шукав у Кракові для coforge, і пані із польської компанії. Все інше- просто скіллсет марафон+ купа тестувань, тасок ітд я би так сказала:)

ви не на то тригеритесь

я кажу, ви не уявляєте об’ємів і природи їх пропозицій
і стабільності патерна

я ж-то на початку теж дуже чемний був
і доооовго
набагато довше ніж вартувало

Вони і в команду в Люксембурзі хайрять так само. При чому використовубиь при хайрінгу найбрудніші психологічні маркетингові методи активних продажів. Оскільки я в електронній торгівлі пишу софт вже більше 15 років, коли по мені це почали використовувати — вирішив ну їх нафіг. Хоча комусь заходить, пару коллег працюють чи працювали і доволі довго.
Працівнику продають не умови і зарплатню, а бренд — Amazon. Це супер модно, бігом усе кидай і купляй в іншій країні, бо остання пропозиція, через годину вже не буде такого модного роботодавця і потім ніколи не буде !
Коли ви йдете працювати на : Безоса, Цукерберга, Гейтца, Маска і т.д. треба торгуватися. Бо за брендом саме ці мільярдери і акули бізнесу стоять, які і є роботодавцями, що задають усю корпоративну культуру. І ці компанії, створені як і усі інщі — з ціллю зробити цих осіб мільярдером та примножувати їх статки, а зовсім не тих хто на них працює і кого вони наймають. В теорії взагалі увесь прибуток капіталіста — це додаткова вартість створена працючими лінійними співробітниками, яку власник бізнесу присвоєно собі. І чим менше платять робітнику, тим більше від створених їми доданої вартості в угоді йде саме власнику. Навіть коли би було 50/50 це вже не було сенсу наймати. В BigTech подекуди мало не 1 мільйонна достається.

присвоєно

Чому присвоєно? Це не незаконне заволодіння. Вона з самого початку заснування компанії була їх. Прибуток капіталіста це компенсація за ризик. Бо на кожного мільярдера типу Безоса, у якого бізнес пішов, є сотня Луісів Бордерс (засновник Webvan) який спробував таку саму бізнес модель в практично той самий час, але не пішло і вони збанкрутували і втратили весь інвестований капітал.

Статків понад мільярд фактично неможливо досягти просто приймаючи правильні рішення і багато працюючи, ключовим фактором для них є просто удача (вдалий час, вдала локація, правильні рішення в умовах невизначеності, вдалі технологічні зміни, вдалі кадрові рішення, ітд)

Датаценр в Ірландії, UK — податки більшість та дорожче обходиться робоча сила.

levels.fyi має зарплати. То скоріш всього якийсь контракт

Все вірно так вони і наймають, а в Європі ЗНАЧНО нижчі зарплати ніж в США

це не з амазону «рекрутер»

ви ж розумієте, так?

Rahul Kadaru,
32 Euros
job Opportunity

пан Рахул Кадару мабуть з майбутнього, бо на сьогонішній день, це все ще не джоб опортьюніті, а нагода побатрачити за миску рису і це звучить якось непристойно

от може через рік-два це буде дійсно опортьюніті, хай тоді приходить

В сенсі не ті ? От вам головна причина звільнень. Працівник в офісі та штаті — дорого, а можна винайти достатньо кваліфікованого чувака на ремоут та на підряд тобто без жодних соціальних забов’язань (страховки, офіс тощо) на ремоут, суттєво дешевше.
Звичайний капіталізм, та збільшення норм прибутку. А нам розповідають пол захоплення світу машинами. BTW Там де вони таки розкошнлились на промислових роботів, на сортуванні пакунків — там вдалось прибрати людей із дикої конвеїрної потогонки. Може хтось і втратив роботу, та то було експлуатація веслувалтьних рабів на галерах, те трета туло прибирати
2. Ну і Alibaba — нікого не звільняє, навпаки наймають.

зараз з AI роблять таку ж бульбашку, яка колись була з доткомами

об’єми абсолютно неспівставні

бульбашка доткомів — дітсадочок: в LLM scam вже трильйони в***ані (нагадаю шо US GDP — 28 трильйонів)

це як би не більше за бульбашку 2008 року вже

ні на шо не натякаю, звісно :-(

Назвіть конкретні приклади де неоправданою багато трильйонів вбухали

1) візьміть топ 10 т. зв. “AI companies”
2) there you go

Так, тільки без он цих всяких «сам шукай». Список Юрій, на спригуй, список компаній, їх капіталізацію, і який віртуальний вклад в цю капіталізацію зробив АІ. Саме віртуальний, тому що якщо компанія надає АІ послуги які купують і якими користуються, це реальний вклад.

Шо цей словесний олівьє означає?
Ви мекнули вже, чи шо?
Чи це чат жопа ті знов галюцинує?

Ви хотіли приклад де беззмістовне спалювання сотень мільярдів?
Я назвав.

АІ послуги які купують і якими користуються, це реальний вклад

Кожна, абсолютно КОЖНА з цих компаній («візьміть топ 10 т. зв. AI companies») заробляє на ШІ від 10 до 20 разів МЕНШЕ ніж спалює.
Весь. Час. Свого. Існування.

І ця ситуація не просто не покращується, а ...

список компаній, їх капіталізацію

в Theranos теж ця о була
як її
копита лізація, о!
ого яка!

А в Enron яка!
А в Lehman Brothers!

заробляє на ШІ від 10 до 20 разів МЕНШЕ ніж спалює

5-10% ROI це добре чи погано?

Сьогодні був репорт від Гугл, скільки вони заробляють «на АІ», скільки тратять? Конкретні суми.

5-10% ROI це добре чи погано?

коли зростання «інвестицій» не тільки не припиняється, а й пришвидшується?
і кінця не видно?

відповісте самі на це?

Звучить наче одеський діалог :) конкретні числа будуть? Чи trust me bro

ну он людина дуже плотно темою займається

www.wheresyoured.at/...​nthropic-is-bleeding-out
www.wheresyoured.at/...​n-the-subprime-ai-crisis
тощо, тощо, в нього там багато

отут, можна сказать, саммарі
www.wheresyoured.at/the-haters-gui

TL;DR, але варто того

я був гуглив деякі цифри чисто перевірити — все так і є

Кожна, абсолютно КОЖНА з цих компаній («візьміть топ 10 т. зв. AI companies») заробляє на ШІ від 10 до 20 разів МЕНШЕ ніж спалює.

Ти живеш в якийсь своїй реальності створеній жовтими заголовками журналюг в якомусь 2023 році.

У того же openai gross маржа 40-50%, тобто не тратять в 10-20 разів більше, а навпаки, заробляють в 2 рази більше ніж тратять.

Операційна маржа да, поки ще негативна, тільки лише із-за величезних начальних трат і R&D. Але з таким ростом, який вони демонструють, вони вийдуть в операційний плюс через рік-два. А покращення відеокарт, алгоритмів, свої дата центри і електростанції, піднімуть gross маржу до 70%.

в Theranos теж ця о була
як її
копита лізація, о!
ого яка!

А в Enron яка!
А в Lehman Brothers!

Ну вот, приїхали, аргументи в стилі Феррарі говно, тому що у мене китайський самокат згорів, Lehman Brothers накрився, і тому що моя бабка заряджала воду у телевізора.

Операційна маржа да, поки ще негативна, тільки лише із-за величезних начальних трат і R&D. Але з таким ростом, який вони демонструють, вони вийдуть в операційний плюс через рік-два. А покращення відеокарт, алгоритмів, свої дата центри і електростанції, піднімуть gross маржу до 70%.

OpenAI hit $10B Revenue
Despite generating substantial revenue, the company is still experiencing significant losses, projected to reach $5 billion in the past year.
While OpenAI hit $10 billion in annual recurring revenue, it’s also projected to need $125 billion in revenue to become profitable.
OpenAI Forecasts Revenue Topping $125 Billion in 2029

TL;DR несите бабло, возможно когда-то мы что-то заработаем

While OpenAI hit $10 billion in annual recurring revenue, it’s also projected to need $125 billion in revenue to become profitable.

Ще один любитель жовтих заголовків журналюг. Приведи першоджерело і точну формулюровку без виривання з контексту, тоді поговоримо.

І попутно розберись з такими термінами як gross margin, operational margin, economy of scale.

Мені пофіг скільки компанія спалює бабла зараз. Якщо це позволяє їй рости 50-100% в рік при грос маржі 50% — shut up and take my money. Я про це писав ще в 2022 коли valuation openai був 10 млн., і з мене такі як ти тут ржали. З тих пір ціна виросла до 100+ млн. Якби була можливість купити їх акції, я би заробив 10х за три роки. Чи зроблять вони ще 10х, я вже не так впевнений, так як висока конкуренція. Но 2х, 3х — легко.

TL;DR несите бабло, возможно когда-то мы что-то заработаем

Во-во, такі як ти в 2000-х кричали що Амазон нічого не заробляє, збитковий, такі як ти так кричали в 2017-2020 що Тесла нічого не заробляє, збиткова. А потім купують теслу по $300-400, або взагалі не купують, і у них пригорає що хтось купив по $20.

Не переживай, для таких як ти є блю фішки типу кока кола, мкдональдс, lehman brothers, oh wait...

Человек приводящий 0 пруфов требует пруфов, от это номер

Во-во, такі як ти в 2000-х кричали що Амазон нічого не заробляє, збитковий, такі як ти так кричали в 2017-2020 що Тесла нічого не заробляє, збиткова. А потім купують теслу по $300-400, або взагалі не купують, і у них пригорає що хтось купив по $20.

Он ещё и с таким понятием как ошибка выжившего не знаком, от это номер

Человек приводящий 0 пруфов требует пруфов, от это номер

futuresearch.ai/openai-api-profit
www.mostlymetrics.com/...​ve-a-gross-margin-problem

Давай, твоя черга

Он ещё и с таким понятием как ошибка выжившего не знаком, от это номер

Да-да, стандартне «тобі повезло». Які ж ви передбачувані )

Давай, твоя черга

www.reuters.com/...​-news-reports-2025-03-26
www.cnbc.com/...​ed-by-chatgpt-growth.html

Да-да, стандартне «тобі повезло». Які ж ви передбачувані )

Аргумент уровня «биткоин вырос с 0 до 100500, накуплю очередных doge коинов и через 10 лет стану миллиардером»

І знову жовтий заголовок агрегатора нювсів без першоджерела. Я це також бачив, вот тільки, вот тільки оригінал так і не зміг знайти.

Да і навіть формулюровка, «does not expect to be cash-flow positive until 2029»... короче погугли що таке capex.

Аргумент уровня «биткоин вырос с 0 до 100500, накуплю очередных doge коинов и через 10 лет стану миллиардером»

Ну вот, за мене додумуєш. Де я казав що якщо якась Тесла виросла, то все тепер виросте? Я тобі дав чіткі параметри відбору:
— перспективна галузь/продукт, в які ти особисто віриш
— швидкий ріст
— висока гросс маржа
— ще низька (по твоїм оцінкам) ціна

Но ти проігнорував і додумав. І навіть це не дає жодних гарантій. Но, при таких вхідних я готовий ризикувати. А вот такі як ти, да, інвестують по заголовкам routers і cnbc і потім депресують в одеській панельці ).

І попутно розберись з такими термінами як gross margin, operational margin, economy of scale.

такий рівень хуцпи
та ще при такому рівні невігластва і відвертого делулу

це шото

шо, чат жопа ти розпарсити і зробити саммарі не зміг?

ай-яй-яй, ц-ц-ц, от халепа

ЗІ якоЮ мовоЮ

А.
Невдобні заголовки шо не вписуються в prancing pink ponies picture == жовті заголовки

Це ж було вже! (tm)

Шо цей словесний олівьє означає?
Ви мекнули вже, чи шо?
Чи це чат жопа ті знов галюцинує?

ти хто такий?

Amazon у четвер скоротила кілька сотень працівників у своєму хмарному підрозділі AWS.

Ну.. працівників не означає розробників. Більше того, якщо Amazon має свого агента, то прямим маркетингом було би: ми звільняємо розробників, бо їх замінюємо на ШІ. Але вони цього не кажуть, тому... не думаю, що це головна причина.

українське ІТ 2022: «Да не забере АІ нашу роботу, що ви таке кажете, воно ж бреше, галюцинує, неіснуючі методи придумує»

2024: 30% коду написано АІ, layoffs, в якості причини прямо вказують AI
2025: 60% коду написано АІ, layoffs, в якості причини прямо вказують AI
2025: Амазон релізить свого агента якого в компанії ганяють в хвіст і гриву більше року

українське ІТ: «та то вони брешуть що звільнення із-за АІ, просто піар АІ»

2040: 167% коду написано AI

Будь який наркотик, перша доза безкоштовно. Тому я не дуже вірю в те, що є супер-агент, бо він би був давно в пабліку з обмеженим доступом.

90% коду написано автокомплітом, прогнозуються масові скорочення програмістів

Контрибюшн автозгенерованого коду, для звичайного автокомпліта 1-2%. Нормального АІшоного автокомпліта рівня курсора — поярдку 20-30%, нормального агента — 70-80%.

Що ви вважаєте контрибушеном? Як ви його рахуєте? А тепер головне, як його рахують люди, які дали вам ту статистику про кількість згенерованого Ші коду?

Суб’єктивно звісно, по відчуттям, реально ніхто порахувати це не може.

У мене в залежності від проекту, до 90% АІ коду (якщо новий проект з чистого листа на якомусь пітоні), і до 20% якщо здоровене, легасі говно на якісь джаві з кастомними фреймворками і тулзами, in-house білдером і пакетним менеджером, про які ніяка ЛЛМ не знає.

я ділюся особистим досвідом, а ти, хто не має такого досвіду, намагаєшся доказати що мій досвід не правильний, лол

друже, тикать мамі будеш, ок?

а по-другє, ви-то теж не знаєте який в мене досвід, чи не так?

У мене теж. І у багатьох, кто з цим бавиться — теж. Не розумію, чому люди не бачать очевидні речі.

Поки технологічні компанії досягають скорочення потреби в кодерах за рахунок прогрессу технологій, деви в Україні все ще знаходятся на стадії заперечення і тішать себе надіями, що їх знання в 2025 такі ж важливі, неповторювальні машиною і дефіцитні приблизно як робота нейрохірурга..

Є якісь пропозиції чи до чого цей комент?)

Позавчора Ілон Маск мав бесіду із нейрохірургами, що до стартапу який вживлює мікрочіпи паралізованим. Головне їх питання — робото техніка заміняє людей, бо хірург не здатен вже виконувпти роботи з поточним рівнем точності. Щоправда залишити машину без нагляду, доки доки ніхто не рішається.
Сам Маск сказав, що відмовитись від програмістів не можливо, доки не створено над штучний інтелект, який зможе відмовитись від людей взагалі, вони йому будуть не потрібні для пізнання всесвіту, а тільки заважатимуть, такий переважатиме людину у всьому. Зараз xAI над цим працює.

Сам Маск сказав, що відмовитись від програмістів не можливо, доки не створено над штучний інтелект,

Світ не ділится на біле і чорне — як факт потреба у девелоперах обʼєктивно буде спадати і вона вже значно менше ніж 15 або навіть 5 років тому.

5 років тому народ массово звільняли, або рампдаунили на бенч пояснюючи це пандемію COVID-19 (мене так само, що насправді дозволило мені перейти на новіший тех стек).
На першому повністю online зборі компанії, де вдалось на пряму поспілкуватись із директором в США, якого я до цього бачів лише на корпоративні під час відрядження в інше місто, метрів зі 100. В цей момент я вже працбвав в компанії 10 років. За тои проки будо видно, як змінився ментально і сам CEO. Під час тієї наради людина була в стані страшенної паніки і фактично його директор із HR ,та частина людей заспокоювали його пропонуючи прийняти нову кібр реальність. Інші самі панікували і лили бензин у вогонь. Протягом усього 2020 року єдине питання яке було на нарадах : «Коли ми нарешті повернемось в офіс?».
Американська система менеджменту, та слабо регульваного капіталізму (без загальних планів, та дослідних планових організацій), як бачимо дуже-дуже рідко діє раціонально і логічно в цілому, це при тому що технологічний бізнес «В середені Торнадо» і зміни чекають за рогом.
Японска Kaidzen навпаки дає відповідь, що робити із науково-технічним прогрессом. Amazon безумовно це такий апогей саме американскої системи — започаткованої : Едісоном, Рокфелером, Морганом та Фордом.
Ця система періодично, виставляє людей на мороз тисячами, потім приходе інша фаза економічного цикла, та бізнес починає витрачати великі зусилля і грощі на хайринг, бо «не вистачає персоналу».
P.S. В Америці зараз загальна економічна срака, слідством якої є Дональд Трамп. Велика облікова ставка та ряд нормативних актів, часів ще Байдена, душать Hi tech сектор. ШІ це зовсім не першопричина массових звільнень в США. В той самий час в Китаї бум в ІТ секторі.

От тільки загальна кількість розробників у світі зростає

..... хАІ бла-бла-бла

бл**ть шо у вас за культ особистості Маска в кожному коменті?

коли вийшла тесла, він обіцяв, що Full Self Driving буде доступне за 1 рік і люди зможуть їздити без «руля» взагалі.

тесла вже фіг зна скільки років на ринку і 1) повністю автономного водіння нема 2) тесла один з лідерів по аваріям і різним судовим позовам в США 3) теслу змусили через СУД перестати називати свою АІ шляпу «автономною» і назвати її ассистентом бо це «false advertisement».

чувак обіцяв, що оптимізує уряд США і все там переведе на АІ і так далі... в результаті він не виконав ЖОДНОЇ обіцянки, нічого не оптимізовано, і все що уряд США зробив з його «подачки» — це звільнив десятки тисяч людей. Чим закінчилась історія зі звільненням? 2 тижні тому у Техасі сотня + людей загинула під час потопу бо не було кому повідомити села\міста про те що йде шторм.... АІ оптимізація....

Нема культу, чувачок сам по собі той ще. Разом із тим підемо з позиції раціо. Що зробили компанії якими керує Маск ?
— Створено ринок електромобілів
— Відновлена космічна программа США, при чому на рівень вище за Фон Брауна, що правда не покищо не за досягеннями та діло йде до них. Space X тобто і США монополізували космос
— Поглинуто Twitter, демократи прибрані з влади
— Starlink
Маск дає результати при усіх інших, верніше американці які на нього працюють, які в світі дає виключно тільки Китай. А Бесос з Гейцем наприклад, останнім часом тільки і роблять, що звільняють з роботи чергові тисячі співробітників, при чому не за політичними мотивами — а з Китаєм не витримують конкуренцію.
При усіх інших які досягнення України станом на зараз ? Єдиний супутник, який запустили Falcon 9 при цьому, майже одразу відмовив на орбіті. Про електромобілі годі мріяти, автопром як такий в минулому, Зініт та Циклон 4 так само, літако будування те саме тощо.

чому?

амазон завжди був екстремально токсичною помийкою
яка ставилася і ставиться до робітників (в будь-якому департаменті) як до скота

Я погоджуюся з коментарем пана Grez нижче, бо раніше, даже тут, на доу, більшість мріяла працювати в ФААНГАХ. А зараз що — пачками звільняють, ніякої етики і емпатії.

ця мрія протухла десь років на 10-12 мінімум

в одній там фаанг конторі я цей початок кінця спостерігав наочно, приблизно між 2012 і 2015

якось так вийшло (випадково! повністю випадково!) шо це співпало з напливом індійських «менеджерів» різного гатукну, особливо нижчої і середньої ланки

що само по собі було наслідком остаточного перетворення вищезгаданого фаанга на американську Корпорацію

А що далі буде? Ну, поступово, вони замінять всіх і вся ШІ, а що далі? Мені здається, що це все може погано закінчитися.

Та буде так як зараз з індусами: подивляться що херня нагенерувалась та підуть знову наймати.
Просто треба час щоб поогралися.

Ви неуважно читаєте
Ця «трансформація» (ну, як... направду завжди такими були) фаангів почалася задовго ДО Grand Generative AI Scam.

Замінять ШІ, чи не замінять (spoiler: не замінять, принаймні — не тим шо зараз) — це не так вже й важливо.

Важливо шо часи дріжжового зростання за будь-яку ціну — всьо.
Це і є причина.

Це зростання ж є причиною зростання безрозмірної хуцпи techbros, від чого вони нємєдля перевинайшли гарний такий, тлустий фашизм.

Мені здається, що це все може погано закінчитися.

Вам не здається, на жаль.

Бо так би воно поступово здувалося, але ж тут трапилися ЛЛМ.
І techbro fascists.

Не те, щоб неуважно, просто саме в цьому кейсі увага більш на кінцевій фазі в мене.
І це ще у нас буде теж. Але воно все циклічно, тому, напевно, просто чекати треба і дивитися, як воно все вирішиться.

Я ще пам’ятаю як тут народ обговорював скільки часу треба присвятити вивченню задач з коділіті. Там по часу виходило як ще пара фуллтаймів впродовж року-двух))
Дехто навіть з роботи звільнявся щоб прокачатися в розв’язуванні тих задач, а потім в ФААНГ на 500к+)))
Були ж часи))

амазон завжди був екстремально токсичною помийкою
яка ставилася і ставиться до робітників (в будь-якому департаменті) як до скота

до речі тут на доу була навіть стаття від працівника яку потів видалили бо виявилося інсайди порушують nda контори )) ні чого особистого просто бізнес

Всі компанії стали в останні роки якісь жадібні. Кудись пропало все те чим пишались 10-20 років тому.

Жадібні по відношенню до кого? Інвестори і шарехолдери получать більша бабла.

І взагалі дивно читати про жадібність від українських айтівців, які пригали з галери на галеру раз в рік ради +500$, чи коли працювали на 2-3 фулл тайм роботах паралельно.

Я про те що гугли з пейсбуками позіціонували себе як компанії що люблять талант і людей, і роблять усе щоб талант утримати. В майкрософтах були історії про інженерів що 30+ років там працють і їх цінять. Ітд ітп.

Зараз якось всім похер на людей і талант, аби тіки видати як найбільше долярів.

Українські галери в більшості своїй завжди такі були, мем про «гребців на галерах» не з пустого місця виник.

для айті компаній основна стаття видатків це з\п, тому, якщо скорочується штат, то шалено росте маржинальність. Се ля риночок.

гугли з пейсбуками позіціонували себе як компанії що люблять талант і людей

на-ду-лі! (tm)

Я про те що гугли з пейсбуками позіціонували себе як компанії що люблять талант і людей, і роблять усе щоб талант утримати.

Так таланти і утримують, навіть переманюють друг у друга пропонуючи sign up бонуси в $1м+, а вот неліквід, старперів з потухшими очима, ледарів які знайшли зону комфорту, нічого не роблять, відсижують години і отримують жирну зарплату — вот їх да, на мороз.

Звільняють скільки, 10%? Ви хочете сказати що всі 100% працівників це не аби які таланти? Реальних талантів там 5%, максимум 10%. Все інше це гвнтики, які легко замінити, особливо коли різьба з’їдається.

В майкрософтах були історії про інженерів що 30+ років там працють і їх цінять.

Це журналюги такі історії придумують, а приписують майкрософту. Майкрософт же просто бездушно, звільнив чувака який 30+ років пропрацював, чувака, про якого ні майкрософт, ні журналюги і не згадували, поки не звільнили.

Я старпер, працював з не одним «молодим» якi з потухшими очима умовляють LLM написати тести i в одне мicце манали розбиратися чому вiн такий молодий "ху..риь ху..риь, а воно не йде"...Я до того що серед молодих дуже багато нелiквiду i дуже часто бувае шо некомпетентнi вырiшують хто е нелiквiдом.

Це журналюги такі історії придумують, а приписують майкрософту.

ц, ц, ц, бідний майкрософт, бідний!

переманюють друг у друга пропонуючи sign up бонуси в $1м+

так це ж теж evil журналюги придумали
не було таких бонусів, спростували ж

шо такє, шо така вибірковість?

Так таланти і утримують, навіть переманюють друг у друга пропонуючи sign up бонуси в $1м+, а вот неліквід, старперів з потухшими очима, ледарів які знайшли зону комфорту, нічого не роблять, відсижують години і отримують жирну зарплату — вот їх да, на мороз.

Зараз якийсь вайб інший. Багато де читав на редітах ітд, що зара як би ти нрацював, який крутий не був, щлб не робив, це тебе не обов’язково врятує від скорочення, в будь якій компанії.

старперів з потухшими очима, ледарів які знайшли зону комфорту, нічого не роблять, відсижують години і отримують жирну зарплату — вот їх да, на мороз.

4 роки вже так працюю, і ніхто не звільняє)

Досі не розумію, чому велика кількість мастодонтів повидаляла аки. Завжди можна закинути, потім повернутись на мікро срачик %-)

Бо доу форум вже не торт. Став якимсь неживим, скоріш за все, через війну: писати людям стало важче (то засудять через мову, то через ухилянтство, то через місце перебування то ще через хз що). Ну, Бобер, бачу, ще тримається, але більшість олдів пішло, вже тої атмосфери «камерного клубу» немає. Модерація новостворених тем та намагання редакції оживити цей труп, вкидуючи свої топіки, в яких ніхто не пише (цікаво, коли розробники доу замінять цих роботяг аішкою, ахахах) виглядає досить жалюгідно і радше шкодить, ніж навпаки. Думаю, назад фарш вже не провернути. На жаль.

Абсолютно згоден. По всім цим причинам сам з’являюсь рідко. Срачувати про те що краще — тістечка в намелаці, чи крокодили у флориди — в такі часи геть не прийнятно.
Але я про то що багато хто видалились геть і назавжди. Тоді коли можна просто закинути акк, і повернутись коли з’явиться бажання.

Без колбасных срачей доу скорее мёртв :(

А накиньте щось про автомобілі. Може пан Майк Горчак прибіжить на запах смаженого..

радий бачити!
напишете вірш про ШІ срач?

Ні. Віршів вже не буде, та епоха вже все, вайб минув.

Модерація новостворених тем та намагання редакції оживити цей труп, вкидуючи свої топіки, в яких ніхто не пише (цікаво, коли розробники доу замінять цих роботяг аішкою, ахахах) виглядає досить жалюгідно

Люди пішли в соціалки Але що це міняє по суті?

Ті соціалки вже були задовго до «золотої ери доу-форуму», імхо основна причина занепаду все ж війна.

соціалки відстій і «брейн рот», як тут у нас кажуть.

Здоров :-)

Я отут писав у 2022 році — dou.ua/forums/topic/40684
====
Я рік активно не дописував на ДОУ з багатьох причин.
Хронологічно — ідіоти, вигорання, війна.
====

Вигорання поборов, а от ідіоти непереможні, того й забив.
От, наприклад, відповідь чуваку, що строчить тут і у інших темах — dou.ua/...​rums/topic/49435/#2849177

Теми, що ходять кругами, про індекс нумбео і прочі ковбасні, то уже така скукота і заїждженість, тим більше не під час війни про ту дурню читати.

Також Natalia Riabokon дуже добре підсумувала нижче про штучність вкидуваних тем.

чому велика кількість мастодонтів повидаляла аки

мало пишуть тому що у людей якім щоденно на голови падають бомби та ракети тепер набагато більші проблеми ніж обговорювати вартість туалетного папіру у якійсь черговій дупі за індексом нумбео

Ми живемо в цікаві часи, але якщо чесно, то якось не дуже хвилюють проблеми людей, які живуть у мирних країнах і можуть планувати своє життя та зміни професій на 20-50 років вперед, а тому переживають, що їхня фінансова подушка скінчиться раніше, ніж скінчиться життя.

У нас в Україні ситуація протилежна — вартість проживання набагато дешевше, багато ІТ спеціалістів мають суттєву фінансову подушку, а через регулярні прильоти та інші загрози, існує досить висока ймовірність того, що життя закінчиться раніше, ніж фінансова подушка. І от на фоні всього цього постає філософське питання — чи варто хвилюватися, що АІ забере у нас роботу, якщо цілком ймовірно у багатьох з нас і так стільки грошей, що вже можна не працювати до кінця життя? Бо цей кінець цілком може бути через пару місяців чи пару років, а не через 20-50 років. А якщо, все ж таки, проживемо довго — то знову ж таки, враховуючи розмір фінансових подушок айтішників — чи слід реально переживати, що АІ забере у нас роботу, а нам не вистачить часу опанувати нову професію у той час, як ми будемо сидіти вдома та проїдати подушку?

Нові професії, якщо для них не потрібна вища освіта, опановуються за 1-2 роки, а то й менше. Просто майте фінансову подушку на 2+ роки — і АІ вам не страшний. Треба лише бути готовим до того, що доведеться перевчатися на спеціаліста у новій сфері, але хіба це проблема для людей, які й так у своїй сфері весь час вивчають щось нове? Може у новій професії і не буде жирних зп по 4-6k, але як мінімум на оренду, їжу, одяг і прості розваги вистачати буде. Рівень життя може впасти, але з голоду не помрете.

а через регулярні прильоти та інші загрози, існує досить висока ймовірність того, що життя закінчиться раніше, ніж фінансова подушка.

Мені здається, що ти дуже перебільшуєш ймовірність загинути від прильоту Айті спеціалісту з віддаленим режимом роботи, який живе далеко від лінії фронту, хай і у часто обстрілюваних містах.

Скажу банальну річ, але щось мені підказує, що в українських реаліях ця ймовірність значно менша, ніж загинути в тому ж ДТП чи мати якісь раптові проблеми зі здоровʼям, що призведе до смерті.

В українських реаліях є таки штуки як бусифікація та любов до Батьківщини.

Мені здається, так узагальнювати не треба.
Якщо працюєш в ІТ це не робить тебе автоматично спеціалістом з зп 4-6к.
Адже гадаю є і такі люди, що мають зп 4к+ але живуть в 0.

багато ІТ спеціалістів мають суттєву фінансову подушку,

Це звідки такі дані?

не буде жирних зп по 4-6k,

відколи це жирна зп?

відколи більшість країни живе в межах 5-30к гривень на місяць

Десь чув аналогію (так, я знаю, що аналогії не працюють) про те, що ШІ — це як винайдення автоматичної швейної машинки в ткацтві. Купа людей втратить роботу, але це прогрес, така кількість itшників не потрібна.

Насправді потрібна куди більша кількість ІТшників, просто не на рутинних задачах.

Робота буде, бо увесть ентепрайз тепер тре кастомізувати під AI. При тому, що AI знаходиться в активному розвитку (м’яко кажучи)

Дуже влучно сказано!

Як колись все( ну або багато чого ) кастомізували під клауд або просто клієнт-серверну архітектуру, тепер все кастомізують, в широкому розумінні, під АІ інфраструктуру або перероблють взагалі під АІ-нейтів.

А як ми на мікросервісах лапи погріли!

Пиляли-пиляли .. (голосом поліграф-поліграфича)

Але. Якщо при декомпозиції моноліту ми намагалися не чіпати workflow, use-cases оце все..
То. Мені лячно уявити, скільки треба буде переробити в ентепрайз — софтині навіть середнього розміру. Переробляння буде потребувати повний цикл розробки — від вимог до тестування.

Де тут роботу знайти?

Це дуже широке\загальне питання. Залежить від вашого тех стеку, який в будь-якому випадку доведеться доопрацьовувати (як і всім) щоб встигнути за змінами.

Пиляти можуть лише свої

ентепрайз та інший софт роблять не «свої» — там зазвичай ліс таємних знань і «проходний двір». Прийшов-навчився-вигорів-втік-відпочив\відновився, знайшов щось схоже.
Бажано спеціалізуватися на певних доменах (їх багато) типу retail, CRM, healthcare , воно само по собі якось з роками набирається, важливо не піддаватися киданням з геймдеву в дейтинг, наприклад, а тримати свій курс, тоді накопичується хоч якась доменна експертиза, яку (іноді) цінують, а якщо ні, то з нею просто самому лекше.

Цілком вірно. Й буде певне просідання якийсь час. Але, судячи з уроків історії, після цього люди захочуть мати великий гардероб доступних речей, а не лише одну безцінну пару штанів на всі випадки життя. Й робота знову з’явиться. Для тих, хто вміє користуватися машинкою, звісно.

це як винайдення автоматичної швейної машинки в ткацтві.

Це не так, бо
— швейна машинка = краща якість та можливісь маштабування виробництва, хоча спочатку буде більша ціна
— «coding AI» = гірша якість, гірше маштабування, але нижча ціна

Це скоріше гіперлуп, а не швейна машинка.

Мені поточна ситуація нагадує срср 90-х:
— закривають підприємства, інфляція з’їдає зарплати.
— хтось звільняється і йде «в бізнес» з картатими баулами
— хтось тримається до останнього за тонучий завод
Купа непотрібних людей (по факту). Як раніше вже не буде.

Розвиток АІ і заміна людей це не тільки про айті, більшість професій де не треба робота руками може бути замінена.

залишав коментар в схожій темі, проблема в тому що:

Перша промислова революція, хоч і позбавила роботи певний прошарок людей на початку, але все ж згодом створила нові місця, тисячі і мільйони нових робочих місць. Тому що тоді в принципі ринок не був спроможний забеспечити попит, всього було мало і все було дорого, і механізація дозволила наситити ринок товарами.

А зараз немає нестачі товарів на ринку, скоріше навпаки перевиробництво (ну хіба що нерухомість дуже дорога і весь час в дефициті, але на ній далеко не уїдеш).

І що саме головне що власники бізнесів які так охоче скорочують людей заради оптимізації витрат, закладають бомбу сповільненої дії і для свого бізнесу. Люди не працюють -> значить немає грошей, немає грошей -> товари/послуги не куплять, не куплять товари -> компанії збанкротують — в підсумку програють всі. Все так же як було під час великої депресії.

Поки що просто не бачу в яких секторах ШІ може створити велику кількість робочих місць, адже навіть інженерів щоб створювати те саме ШІ не потрібно буде так багато в порівнянні з кількістью вилетівших з роботи.
Або людство піде в сторону базового доходу і все таке, або почне колонізувати інші планети/ Про друге дуже сильно сумніваюсь в найближчій перспективі, а до базового доходу теж готове дуже мало країн, та і для цього все ще потрібно, як мінімум, якось виробляти їжу і товари першої необхідності, от в цих секторах і залишиться робота, поки що.

швейної машинки в ткацтві

Ось тому аналогії зазвичай і не працюють)

Періодично доводилось бачити у компаніях людей, які взагалі нічого не робили роками.
Думаю, що подібні звільнення не мають відношення до AI взагалі, а скоріш є варіацією «Phoenix Server» паттерна:
— звільняємо випадковий департамет,
— дивимось, чи вплинуло якось на компанію
— якщо так — швидко перенацмаємо людей
— якщо ні — отримуємо бонус за оптимізацію коштів

Десь так воно і є. Беруть цілий офіс індусів, пробують, вдалось — получають значок. Не вдалось — героїчно набирають нових рабів

Валідування гіпотези, але в більшому масштабі.

Мені здається, що ці скорочення — частина реклами АІ. Типу ми впровадили АІ і він настільки ефективний, що аж нічим людей зайняти, треба звільняти. Бачите, які ми сучасні, дайте грошів

Або що більш логічно, це прикриття суттєвих фінансових неприємностей компанії — якоюсь відмазкою.

А перед тим як логічно мислити, логічно було б дані спочатку перевірити

North America segment operating income was $5.8 billion, compared with $5.0 billion in first quarter 2024.
International segment operating income was $1.0 billion, compared with $0.9 billion in first quarter 2024.
AWS segment operating income was $11.5 billion, compared with $9.4 billion in first quarter 2024.

Що цікаво, в той час як нейромережі суттєво просунулися, швидкість обчислень залишилася незмінною. Це все одно що винайти автомобіль, але не винайти бензин, і штовхаючи його руками говорити, що це «прорив». На мій погляд, реальний прорив буде при винаході квантових комп’ютерів з великою кількістю кубитів, до чого ще далеко.

Взагалі-то саме так було винайдено автомобіль :) Спочатку «забули» винайти бензин і перші автомобілі були набагато гірше коней. Але то був прорив

В сенсі гірше коней? Берта Бенс із синами проїхали 104 км за один день, від Маргейма в Пфортцгейм, а потім назад. Бензин вони купляти в аптеках, а ще мали ремонт, довелось чинити реміні у шорника. В середньому в день на конях їздили 35 км максимум, кінь замореться його треба міняти.
Коли Берта Бенц це здійснила, це було нечувано і світова сенсація, її дальняк був в тричі краще за коней, а ще суспільсво шокувало, що за кермом була жінка — що було повністю по за нормою тих часів. З конями справлялись кремезні чоловіки — конюхи, це як зараз коли жінки водять кар’єрні самоскиди чи дальнобійні фури. Це теж в принципі реклама надійності і простоти поточного ремонту.
Щоправда прототип Карлу після тестування дружини довелось доробляти, перше — додана була трансмісія із різними передачами, щоби можна було їхати в гору. Бо на тестовому проїзді хлопцям доводилось машину в гору штовхати. Перший массовий комерційно успішний автомобіль, як відомо Ford T, який стали випускати через 20 років з тієї події, та це вже інші історія.

Якийсь візіонер 19 сторіччя вважав, що головною проблемою розвитку міст в майбутньому буде шалена кількість кінського навозу.

Тільки квантових алгоритмів нейронних мереж — немає, наскільки мені відомо.

І взагалі, квантові комп’ютери швидше «класичних» у доволі обмеженому колі типів обчислень. Тобто це не заміна класичних на більш швидкі. Умовно кажучі — це як літак. він на деяких маршрутах швидше, але по місту ви літати не будете — дорого і швидше не буде. бо не встигне набрати швидкість на відстані від дому до супермаркету.

З приводу квантового мл...
то він існує і живе своїм життям, просто не дуже розпіарено...

якщо гугл не забанив мене і знайшов все корректно, то :
Variational Quantum Circuits (VQC) — одна з найпопулярніших моделей. Вони схожі на шар нейронної мережі, але представлені як параметризовані квантові схеми, які навчаються через класичні оптимізатори.
HHL алгоритм для розв’язання систем лінійних рівнянь.

Бібліотеки та фреймворки:
PennyLane (від Xanadu) — підтримує гібридні квантово-класичні моделі.
TensorFlow Quantum (від Google).
Qiskit Machine Learning (від IBM).
Amazon Braket — платформа з підтримкою квантового ML.

І звісно все обмежено кількістю кубітів... І так, не всі алгоритми чи задачі будуть швидше обчислюватись на ньому.
А ще добра частина квантум МЛ, поки що лише симуляція роботи квантового комп’ютера.
Є наприклад онлайн веб симулятори, що вже дозволить як мінімум потроху вивчати і освоювати цю справу.

Якщо воно робитиме SIMD, то ніяких проблем пристосувати сучасні не буде.

Дуже багато жовто-пресного балшіту про квантові комп’ютери.

швидкість обчислень залишилася незмінною

што

Підписатись на коментарі