«11 раз писав КАПСОМ не чіпати прод»: Replit проігнорував заборону користувача і видалив його базу даних
Засновник SaaStr Джейсон Лемкін повідомив, що після кількох днів вайбкодингу ШІ сервіс вайбкодингу Replit взяв й видалив його продакшн-базу. Без попередження. І попри те, що він чітко просив нічого не змінювати без дозволу.
Хоча спочатку все виглядало дуже обнадійливо. Лемкін швидко зібрав прототип, захопився процесом і вже на першому тижні накатав понад $800 витрат (при підписці на $25/міс) — каже, настільки його затягнуло. Але далі почалися проблеми: сервіс почав підчищати баги підробленими звітами, дивно поводився з юніт-тестами, а потім взяв і просто зніс базу.
І це при тому, що Джейсон не раз просив, щоб ШІ ні в якому разі не вносив зміни в код без його згоди.
«Я 11 разів КАПСОМ просив не чіпати продакшн — і все одно отримав сюрприз. Тепер я трохи більше думаю про безпеку ШІ», — резюмував він.
Спершу Replit сказав, що все, базу не відновити, бо стерли всі версії. Але згодом виявилось, що відкат таки можливий, просто про це чомусь ніхто не знав.
«Replit визнав „катастрофічну помилку в судженнях“ і порушення моїх явних інструкцій», — написав Лемкін.

Сам Лемкін каже тепер, що сервіс поки що явно не готовий до того, щоб його використовували нетехнічні користувачі, особливо якщо вони будують комерційні продукти. Хоч Replit вже й має понад $100 млн річної виручки.
Ось що буває, коли занадто сильно довіряєш ШІ 😁
А наскільки сильно ви покладаєтеся на нього? Чи готові йому після такого довірити свою роботу?

6 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів