За що вам заплатили перші гроші в ІТ?

Розкажіть, як ви заробили свої перші гроші в ІТ? Скільки вам заплатили і яку задачу вирішували?

Я почну: мої перші гроші з ІТ (і, поки що, єдині) я заробив у далекому 2022 році, налаштовуючи поштовий сервер для знайомого 👀

Як отримали свої перші айтішні гроші?

24%
10%
23%
11%
14%
18%
137 голосів  ·  показати результати
👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

2005+ настроював компи знайомим і родичам безкоштовно (на 1й курс хірє, покупка пк)
2010 перша зп в іт відділі на заводі
2011 як веб розробнику на стажуванні в аутсорсі (~250$)

2005 рік. Продавав нові ADSL+ модеми заточені під Укртелеком. doska.itc.ua тепер doska.io. Давав оголошення виключно по Києву та зустрічався з покупцями на станціях метро (1 жетон = 50 копійок.).
1 модем я продавав за 120 грн. (зароблявп о 20 грн. з кожної продажі), а постачальником був мій братєльник старший, у ного залишилось багатенно (повний багажнік Хюндая) модемів після тендеру з Укртелекомом.
За неділю продавав по 5-10 штук — і був дуже щасливий:
Пачка Кемел 4.25 грн., Оболонь Преміум 2,50 грн., горішки «Козацька Розвага» 75 копійок.
Вхід на дискотеку в кулб «СІNЕМА» 80 гривень (з флаєром 65 грн.)

Діджус Інтернет XL 5 копійок/мегабайт — Nokia 5310 X-Press Music в якосиі EDGE10 модема
Warcraft 3 DOTA на серваках Alkar Teleport (Bigmir) — БЕЗКОШТОВНО!
FM 106,5 Mhz — Цілодобово в прямому ефірі😎

Перші гроші це були 5000грн готівкою за успішне проходження тренінгу при айті компанії. Це було не за повний місяць, тому така сума. Досі зберігаю фото цих 5000грн) На той момент це було більше ніж я платила на рік навчання на контракті в університеті.

Зробив бізнес аналіз і модель як скакун може отримати золоту медаль разом з жокеем для DWH Олімпійського Комітету 🫣

Писав на Delphi модуль для вичитки повідомлень з обʼєктових охоронних пристроїв через оцей спеціалізований модем magazun.com/...​jbBrFRGyt0zcTTFYK47FYkivM
Протокол називався Contact ID, це був січень-2005. З цим я впорався швидко, далі пішли інші канали звʼязку, а конкретно мобільний CSD, а потім взагалі до Ethernet дійшло (там був прилад, який стояв на АТС і комунікував з обʼєктами по телефонних лініях на частоті 18 КГц)..

З тих пір я люблю комунікаційні протоколи... До речі, іронія долі — за три з чимось роки до того мені в Малій Академії Наук дали керівником нудного доцента політеху, який мені ще більш нудно щось розчехляв про завадостійке кодування. Мені було відверто нецікаво і я просто перестав до нього ходити. Але тут вже була зовсім інша справа — і я вже на третьому курсі електроніки, заряджений відповідно, і домен зовсім не абстрактний, а дуже навіть реальні охоронні системи, то й пішло :-)

В 16 років (десь у 2010-2012 роках) підняв сервер lineage 2 який приносив 1000-2000$ в місяць. В 18 років отримав перший оффер на позицію Junior Java Developer за 900$ місяць. Саме завдяки Lineage — опанував ООП та Java, і з часом доріс до експертного рівня.

Тепер як стали сильно старшим? Чи був сенс йти джуніором на галеру взагалі ? Чи напаки, вартувало розвивати свій геймдев бізнес ?

Скажімо так, в той час з тими можливостями я робив те, що міг робити, те що вважав потрібним. Продовжувати розвивати сервери lineage — не було сенсу по різним причинам. Перше — lineage доживала свій кінець, бо на ринку з"явилось дуже багато нових ігор, на які люди активно переключались. Друге — абсолютно всі сервери що були з lineage — були не легальні та не офіційні. (Хоча OpenSource L2J трошки полегшував питання легальності). Щоб робити власний легальний геймдев бізнес, треба були досвід та гроші. Ні в мене, ні в моїх батьків, не було ні першого ні другого. Зараз я Lead Software Engineer в Splunk (Cisco) в Toronto. Що в принципі досить гарний рівень, це топ 1% ІТ компаній світу. Єдине що, можливо я був довго засидівся у EPAM (майже 9 років). Але як би не EPAM — я можливо б не побачив Канаду у 2018му, і не переїхав би сюди в 2021му році. Тому, думаю, я робив усе правильно.

Ні, не блек сан)) Але колись давно (ще до перевідкриття його) я там грав якийсь час))
Мій був la2era.ru (ех, зараз якось аж соромно постити ру домени, але в той час ніхто ще не знав, що через пару років почнеться війна, а ще через декілька — повномасштабна війна)
www.youtube.com/watch?v=Nv-1GDiEGIs навіть відос ще є доступний з того часу (це один з гравців зробив, я тоді конкурс робив на краще відео :) ) Ехх, цікавий був час))

Зробив якусь прогу на делфі, що малювала графік матфункції для МАН, заробив аж 50 грн. Зато тепер всім кажу що першу свою програму я продав у 16 років))))

нопейсал кастомный драйвер цом-порта под дос и программулину которая через него по таймеру опрашивала состояние таксофонов и формировала отчет по неисправностям

В мене була дуже відповідальна робота — треба було з дискетами а потім з cd диском приїжджати до клієнтів і встановлювати оновлення бухгалтерського ПЗ. Даже були відрядження. А в вільний від оновлення час малювали в Excel подібному середовищі форми звітності з формулами. Спочатку було розрив шаблону — після інституту отаким займатися , але гроші платили нормальні.

Розробив панельку для місцевого ігрового хостингу. В ті часи ведорського з таким функціоналом не існувало ще, а індустрія тільки набирала обороти.

Формально розгорнув сайт на PHP Nuke, та потім на E107 трохи дали web money, та я це не сприймаю. Те що я би назвав заплатили, це коли стажувався на Java в одній конторі, Game Dev.

Написав набір софту для статистичного аналізу для обробки даних для дкоторської дисертації. «Клієнт» успішно захистився, але гроші платив не він — це була офіціна робота лаборатном в універі :)

Дуже дивно, що на сайті програмістів в такому опитуванні немає пункту «розробляв програмне забезпечення».

Потім ці ж люди скаржаться, що роботу знайти важко.

Але ж завжди можна обрати пункт «Інше» і в коментарях зазначити, що ви займались розробкою ПЗ

Можна, звичайно, але мова взагалі про ситуацію, коли сучасним так званим «айтішникам» навіть не приходить в голову, що можна заробляти програмуванням. Це фініш, як на мене.

Напвно часи коли молодь може заробити щось створючи чи підтримуючи софт на Boraland C++ Builder, дуже давно в минулому. Зараз «писав скріпти», тобто одразу розуміється скріпотова мова типу JavaScript або Python, або Bash чи Chelm/K8S

От з точки зору тих, для кого розробка ПЗ «дуже давно в минулому», ринок праці й мертвий (як тут постійно пишуть). Якщо не займатись одним лише скрипт-кодерством, то роботи повно.

Та й питання про «перші гроші», а значить для більшості мова йде про досить далеке минуле.

лише скрипт-кодерством

Дуже розмите визначення що можна вкладати в програмування: нп js чи python — це ще скрипт-кодерство чи вже «pure» програмування? І чому нп роботу з js ts python perl shell etc. не враховувати за програмування?

І js, і python — скрипткодерство, а не програмування. Ринок праці не дасть скривдити.

Знання скриптів наразі — лише бонус до нормальної спеціалізації.

js, і python — скрипткодерство, а не програмування. Ринок праці не дасть скривдити

визначення «програмування» через «ринок праці» не виглядає релевантним, тому пункт «не програмування» залишається нерозкритим

І js, і python — скрипткодерство, а не програмування. Ринок праці не дасть скривдити.

Знання скриптів наразі — лише бонус до нормальної спеціалізації.

Настоящим програмистом может считаться только человек со специализацией в дипломе «программист», все остальные — это «игристые инженеры»

Курсач з лінійного програмування одногрупнику за 100 грн налабав ) як раз вистачило дівчину в Мак зводити, десь рік 2000-й

Році так в 2015 виклали в паблік деобфускований SteamStealer, мальвар який крав токен з процесу Steam та кидав трейд з усім інвентарем. Він на момент попадання в паблік вже не працював, якщо не помиляюсь через зміни в api steam. Перший раз тоді побачив C#. Віддебажив, пофіксив, продавав пофікшену версію з конфігом «під замовника». Продав десь під 10-15 копій. Потім з одним замовником продовжили працювати, а там кейлогери, крадіжки паролей з браузерів і т.д... :)
P.S. Той самий замовник >$25k залутав, тоді я отримав другий урок і розуміння чому власники айті компаній їздять на ламбах а айтішнички на пассатах=)

власники айті компаній їздять на ламбах

за 15+ років не знаю жодного такого власника...
максимум що мені було відомо — архітект на бу панамері... але це скоріше фін помилка ніж досягнення імхо =)

Было ещё в 2000-м или 2001-м, не помню точно. Подработка на лето, был «айтишником» (это который в принтере картридж может поменять и рассказать юзеру, где кнопка power на компе )) ) в какой-то мелкой конторке, контора что-то там покупала и продавала в агропроме.

Зараз це звучить наче зрада-зрадонька, але перші гроші в айті мені заплатили за програму по керуванню газозварювальним апаратом УІНС-3 для ленінградського завода, яку я, ще студентом, допомагав писати преподу з КПІ десь у 1995 році. Навіть отримав за неї якусь копійчину в рублях! Гроші сховав у шафу, де вони потихеньку знецінились у чергову фінансову кризу.. Краще б обміняв та книжок купив на Петрівці)

Зробила e-commerce сайт на Джанго у 2011 році (з ElasticSearch, на 2000 sku). Непогано для людини яка на цьому ту джангу і вивчила.

Перевстановлював вінду у другій половині 2000х

Ходив на комп’ютерні курси років у 13-14, у власника контори виникла ідея запустити відеопрокат піратських дисків. Як «толкового хлопця» запросив мене там працювати. Робота була — качати з торентів фільми, записувати на болванки, ну і давати в прокат іншим учням відповідно за 2 грн/доба. Половина прибутку моя ) Плюс безлімітний доступ в інтернет, авжеж! Для 2005-6 року десь доволі жирно було

здається, продав кілька касет з іграшками на Спектрум... а може й ні... точно не пам’ятаю

коли вже купив нормальний комп (P-166), монітор 14″ і кольоровий принтер... привіз з Києва... це було чудо техніки в нашій місцевості... найпотужніший у районі, як мені пізніше сказали...
дуже хотілося заробляти...
вивчав Word і PageMaker... знайомий додав грошей... запустили разом повноцінну газету...
зареєстрували... я зверстав — 8 сторінок А3, з програмою, безкоштовними оголошеннями, рекламою, статтями і т.д. ... друкували в типографії 2000 тираж...

погралися місяць... 4 номери вийшло... в основному продали... було цікаво... але недовго...

як для хобі газета поглинала все більше часу, і ще не окуповувалася...
і тут якраз осінь 1998 року... невпевненість...
вирішили — досить... до кращих часів...

заробив майже нічого.... але цікавий досвід залишився...

якраз інтернет починався...
була в мене тоді ідея знаходити в інтернеті цікаву\корисну інформацію — і робити з неї традиційну паперову газету..
але внутрішній читач в голові переміг: спам тиражувати не хотілося, а шось цінне треба було довго шукати...

у 2004 році зробив перший місцевий інтернет-сайт...
задумано було... як це називається... портал... щоб там новини були, форум місцевий... спільнота... проекти... ну як оце доу )
навіть міській раді пропонував — як інструмент управління... але вони не зрозуміли...
тоді було вкрай мало користувачів... домашніх комп’ютерів майже не було...
погрався кілька місяців, нічого не заробив

і т.д.

оО.
2009 forum.searchengines, webmoney, icq... :ʼ-D

Сусідке встановив Вінду і налаштував інет.

Бляха, за це грошима можна було брати?

Серійник ZverCD знав на памʼять 😎

Ай.. Харош комєнт ☮️дос😁

1997 год, автоматизация учета на предприятии
ну и, условно, 95-96, разработка системі симуляции природных и техногенных катастроф

Продавать шмот из Линейдж в комп клубе — это считается IT?

кінець 90. за пів дня зверстав примітивний сайт на 2-3 сторінки для комп клубу за 30 баксів. потім тому ж власнику налаштував прогу на всі компи для трекінгу часу з 50) буремні часи були, тоді в компах мало хто шарив)

Приблизно у 1994 році я отримав підробіток в місцевому офісі IBM. Моє завдання полягало в тому, щоб шукати потенційних клієнтів у паперовому довіднику Yellow Pages і вносити їхні дані в базу даних Informix. Shift+F9 для позначення кінця поля, F9 — для завершення запису. Тоді в офісі ще ніхто не чув про електронні таблиці.

Неофіційно — код під курсачі одногрупникам писав. Брав тільки за код бо не любив возитись з оформленням пояснювальної записки. Але звертались навіть за напівфабрикатом бо писав класний код і готував двієчніків до захисту.

Напівофіційно — перша ЗП адміном у невеликій фірмі. 300 баксів 2008 рік за місяць до початку кризи Прям в баксах у конверті.

1997 рік. Я зібрав собі свій перший компʼютер на Р166 ММХ. Коли планував збірку, врахував, що певна мамка Asus (вже не памʼятаю точно яка саме) має вольтаж, що розганяє камні в керамічних радіаторах з 166 до 203. Товариш про це дізнався і захотів собі таку ж штуку. Зібрав і йому такий же комп, заклавши туди щось типу 50 баксів за збірку та експертизу. Оце були мої перші «комерційні» гроші в IT :)

До 208. 83 на шині, половина на ide ;) Багато я у ті часи на відновлені данних після таких розгоняторів підняв. IBM DJNA на 9.1Gb доречі нормально працював на шині 41.5 NTFS/HPFS не билися, FAT/FAT32 не використовував. Потім 300 Celeron up to 450 на MSI BX Maser, перепаяний резистор, модіфікована прошивка з модулем від Fasttrack66 замість звичайного IDE66 потім туалатін у неї ж запхав. ;) Були часи.

До 208, точно :) мамка була чи TUSL, чи SUSL, чи щось таке. А відновлення — нууу... )) швидкості дуже хотілось,а компи були чисто домашні, ніяких сенсітів даних на них не ганялось. Да і апгрейди тоді летіли дуже швидко, через рік залізо вже мінялось на щось свіжіше.

Були ASUS і TUSL i CUSL. Туслік круче. ;) Але то вже 815 чіпсет S370 та 512Mb рам максимум.А BXMaser мав 4 слота і туди можна було гіг пам’яті набити двосторонніми модулями по 256Mb.Ну і туалатін на over 1GHz через MSI-ний жеж адаптер зі своїм VRM на борту. За переробку на FastTrack66 вище писав.
Мабуть все це ще у нас на минулій роботі у музею жиє разом з ISA-шним Зюхелем 19200 та чорним кур’єром 20MHz, Ваваєвська прошивка, 56k ;) BBS, FIDO. Ностальжі, курвамать.

Под сокет 7, в 1997 асуса была TX97-E, топовая мать под два вида памяти.
TUSL/CUSL это уже 370 сокет.

DNJA был гораздо позднее. В 97 рулили se/st quantum (на 83 шине работали норм). Максторы, ВД и сигейты тоже были на рынке.
Ибм стал популярным позже, пока мерию дятлов не выпустил.

Це був 2 курс універу.

Хз вже як я знайшов того тіпа, але історія була така: Якийсь мужик в Києві в далекому 2009 хотів видати програму типу для навчання дітей. А-ля електронний буквар, багато підписаних картинок типу «корова», «корабель» і т.д. + звуки які видає підписаний об’єкт при натисканні.
Застряг із цим проектом майже на півроку.
Робота звелась до пошуку відповідних картинок на фотостоках, обрізка та підпис в крякнутому фотошопі.
Заробив фігню, часув втратив купу, не раджу в таке влізати.

Підписатись на коментарі