Як ми впроваджуємо Agentspace в українському бізнесі
Привіт, мене звати Євген Якишин, я працюю в TeraSky, фокусуюсь на хмарних технологіях Google, безпеці та автоматизації. За останній рік я активно занурився у корпоративну AI-платформу Google Agentspace — і в цій статті хочу поділитися практичним досвідом її впровадження, а також розповісти, як ми в компанії бачимо трансформацію бізнес-процесів за допомогою мультимодального AI.
Що таке Agentspace
Google Agentspace — це середовище для роботи зі штучним інтелектом на рівні організації. Якщо просто: це не просто бот або окремий інтерфейс, а ціла платформа, яка дозволяє співробітникам взаємодіяти з AI-помічниками, шукати інформацію в корпоративних системах, аналізувати документи, генерувати контент і автоматизовувати процеси — все це через природну мову.
Що мені особисто подобається — це комбінація
Типові сценарії, з якими я стикався
Хочу поділитися кількома кейсами з реальних запитів наших клієнтів. Тут не йдеться про якісь абстрактні речі — лише про те, що ми вже запускали або тестували.
1. Маркетинг
Один з прикладів — автоматизований аналіз ефективності рекламних кампаній. Команда маркетингу завантажує дані з Google Sheets, AI робить зведений аналіз, витягує інсайти, генерує коротке резюме англійською або українською. Також ми запускали сценарії створення текстів для email-розсилок на базі брифу або старих шаблонів.
2. HR
Тут працює цікава річ — доступ до внутрішніх політик компанії через natural language запити. Наприклад: «Які кроки адаптації новачка?» — і AI видає релевантний фрагмент з Notion або Confluence. Також тестували сценарій щоденних опитувань щодо настрою команди — результати аналізуються автоматично.
3. Продажі
Зібрати коротке резюме про компанію-клієнта? Підготувати шаблон листа на основі попередніх комунікацій? Витягти інформацію про стадію угоди з CRM? Agentspace дозволяє об’єднати Gmail, Salesforce та Google Docs в один робочий флоу — і це справді економить час.
4. Розробка
Тут ми запускали AI-агентів, які допомагали шукати схожі баги в Jira, аналізувати логіку повторюваних помилок, знаходити приклади схожого коду у внутрішніх репозиторіях, навіть створювати опис задачі з тікета для Product Owner’а.
Як усе це виглядає на практиці
Agentspace — це не магія і не «чудо в коробці». Щоб воно запрацювало, потрібно:
- Дозволити доступ до джерел даних (з правильними правами)
- Чітко налаштувати, які типи запитів обробляє агент
- Визначити, чи агент має лише відповідати, чи ще й створювати задачі, листи тощо
Ми часто починаємо з пілотного проєкту на
Що важливо — це безпечне середовище, яке працює в межах організації. Права доступу, шифрування, контроль над тим, що бачить AI — усе це реалізовано на рівні Google Cloud. Як людина, яка займається безпекою, для мене це ключовий аргумент.
Інтеграції
Крутість у тому, що Agentspace не обмежується лише продуктами Google. Ми інтегрували такі системи, як Salesforce, Jira, Confluence, Microsoft SharePoint, ServiceNow, Slack. Усе це дозволяє створювати цілісні кросс-платформенні сценарії. Наприклад:
- З листа в Gmail автоматично створюється тікет у Jira
- Зі Slack можна запитати витяг з Salesforce
- Дані з Google Sheets автоматично зшиваються з PowerBI через API
І все це через звичайні запити, типу: «Покажи мені останні зміни у звіті по команді Х за Q2».
Чому я вирішив про це написати
Я не фанат хайпу навколо AI, але бачу, як це реально змінює щоденну роботу. Не завжди це революція — часто це просто мінус 30 хвилин рутинної задачі, або мінус 3 ітерації узгоджень. Але коли таких речей багато — це відчутна трансформація.
В Україні багато компаній зараз шукають, де оптимізувати витрати, але не втратити темп. І отут Agentspace може бути реально корисним.
Поки що ми лише на початку цього шляху. Але вже зараз видно, що грамотне впровадження AI-агентів може не просто спростити роботу, а й змінити підхід до самої організації знань і процесів всередині компанії.
Якщо комусь буде цікаво глибше — можу окремо написати про технічну реалізацію, роботу з API, або, наприклад, як виглядає процес навчання кастомного агента під конкретні задачі компанії.
Буду радий вашим запитанням і досвіду в коментарях.
3 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів