Як ми впроваджуємо Agentspace в українському бізнесі

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

Привіт, мене звати Євген Якишин, я працюю в TeraSky, фокусуюсь на хмарних технологіях Google, безпеці та автоматизації. За останній рік я активно занурився у корпоративну AI-платформу Google Agentspace — і в цій статті хочу поділитися практичним досвідом її впровадження, а також розповісти, як ми в компанії бачимо трансформацію бізнес-процесів за допомогою мультимодального AI.

Що таке Agentspace

Google Agentspace — це середовище для роботи зі штучним інтелектом на рівні організації. Якщо просто: це не просто бот або окремий інтерфейс, а ціла платформа, яка дозволяє співробітникам взаємодіяти з AI-помічниками, шукати інформацію в корпоративних системах, аналізувати документи, генерувати контент і автоматизовувати процеси — все це через природну мову.

Що мені особисто подобається — це комбінація LLM-потужностей Gemini, пошукових технологій Google і можливості інтеграцій із внутрішніми та зовнішніми джерелами даних. Це дозволяє працювати не з одним окремим чатиком, а з екосистемою, яка справді вбудовується в щоденну роботу.

Типові сценарії, з якими я стикався

Хочу поділитися кількома кейсами з реальних запитів наших клієнтів. Тут не йдеться про якісь абстрактні речі — лише про те, що ми вже запускали або тестували.

1. Маркетинг

Один з прикладів — автоматизований аналіз ефективності рекламних кампаній. Команда маркетингу завантажує дані з Google Sheets, AI робить зведений аналіз, витягує інсайти, генерує коротке резюме англійською або українською. Також ми запускали сценарії створення текстів для email-розсилок на базі брифу або старих шаблонів.

2. HR

Тут працює цікава річ — доступ до внутрішніх політик компанії через natural language запити. Наприклад: «Які кроки адаптації новачка?» — і AI видає релевантний фрагмент з Notion або Confluence. Також тестували сценарій щоденних опитувань щодо настрою команди — результати аналізуються автоматично.

3. Продажі

Зібрати коротке резюме про компанію-клієнта? Підготувати шаблон листа на основі попередніх комунікацій? Витягти інформацію про стадію угоди з CRM? Agentspace дозволяє об’єднати Gmail, Salesforce та Google Docs в один робочий флоу — і це справді економить час.

4. Розробка

Тут ми запускали AI-агентів, які допомагали шукати схожі баги в Jira, аналізувати логіку повторюваних помилок, знаходити приклади схожого коду у внутрішніх репозиторіях, навіть створювати опис задачі з тікета для Product Owner’а.

Як усе це виглядає на практиці

Agentspace — це не магія і не «чудо в коробці». Щоб воно запрацювало, потрібно:

• Дозволити доступ до джерел даних (з правильними правами)
  • Чітко налаштувати, які типи запитів обробляє агент
  • Визначити, чи агент має лише відповідати, чи ще й створювати задачі, листи тощо

Ми часто починаємо з пілотного проєкту на 1–2 департаменти. Наприклад, для HR + маркетинг або для сейлз-команди. Коли бачимо результати — масштабуємо.

Що важливо — це безпечне середовище, яке працює в межах організації. Права доступу, шифрування, контроль над тим, що бачить AI — усе це реалізовано на рівні Google Cloud. Як людина, яка займається безпекою, для мене це ключовий аргумент.

Інтеграції

Крутість у тому, що Agentspace не обмежується лише продуктами Google. Ми інтегрували такі системи, як Salesforce, Jira, Confluence, Microsoft SharePoint, ServiceNow, Slack. Усе це дозволяє створювати цілісні кросс-платформенні сценарії. Наприклад:

• З листа в Gmail автоматично створюється тікет у Jira
  • Зі Slack можна запитати витяг з Salesforce
  • Дані з Google Sheets автоматично зшиваються з PowerBI через API

І все це через звичайні запити, типу: «Покажи мені останні зміни у звіті по команді Х за Q2».

Чому я вирішив про це написати

Я не фанат хайпу навколо AI, але бачу, як це реально змінює щоденну роботу. Не завжди це революція — часто це просто мінус 30 хвилин рутинної задачі, або мінус 3 ітерації узгоджень. Але коли таких речей багато — це відчутна трансформація.

В Україні багато компаній зараз шукають, де оптимізувати витрати, але не втратити темп. І отут Agentspace може бути реально корисним.

Поки що ми лише на початку цього шляху. Але вже зараз видно, що грамотне впровадження AI-агентів може не просто спростити роботу, а й змінити підхід до самої організації знань і процесів всередині компанії.

Якщо комусь буде цікаво глибше — можу окремо написати про технічну реалізацію, роботу з API, або, наприклад, як виглядає процес навчання кастомного агента під конкретні задачі компанії.

Буду радий вашим запитанням і досвіду в коментарях.

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному2
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Команда маркетингу завантажує дані з Google Sheets, AI робить зведений аналіз, витягує інсайти

перевіряли хоч раз шо саме воно вам там «нааналізувало»?
чи так вірили?

Так, звісно, перевіряли. Ми завжди підходимо обережно до довіри AI, особливо якщо це аналітика, яка впливає на рішення. Зазвичай робимо кілька ітерацій: спочатку дивимося на «сирий» результат, потім порівнюємо з тим, що б зробив аналітик вручну. Були кейси, де резюме справді збігалося з тим, що формував спеціаліст, але були й приклади, де AI робив акцент не на тому або пропускав нюанси. Особливо це стосується нестандартизованих даних або KPI, які треба розуміти в контексті бізнесу. Зараз ми це розглядаємо як інструмент «першого шару» щось типу чернетки або «draft insights», які все одно переглядає людина. Але вже й цього достатньо, щоб зекономити час і фокус.

ви просто не забувайте ніколи: LLM не просто не вміють в математику — вони навіть 2+2 не обчислюють

а роблять вірогідністне припущення

Підписатись на коментарі