ШІ видалив базу даних — що сказати колегам?

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

Сьогодні використовував GitHub Copilot в режимі Agent щоб пофіксити дрібний баг пов’язаний з генерацією бекапів.

Натиснув «Go», пішов попити кави, повертаюсь, бачу в логах серію помилок 404 від Azure Blob Storage.

Виявляється він видалив блоб сторедж для тестового середовища 🤯🤯🤯

Нещодавно була схожа публікація про схожий кейс, тільки з Cursor. Я вдосталь посміявся — тепер не смішно.

Поки ціла ніч попереду, думаю як пояснити колегам факт відсутності бази даних.

Там були дані за останні 12 років...

👍ПодобаєтьсяСподобалось9
До обраногоВ обраному2
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

твій попердній топік «Чому і як провалився ваш стартап?» — тепер є відповідь:)

новий варіант відмазки: «промпти були недостатньо деталізовані»

Дбати про збереження даних треба при наявності даних.

Всім привіт, не можу зайти в пей пал, Так як не приходить повідомлення 2 етапної авториації, то тільки в мене так, чи хтось ще стикався з такою проблемою?

Недавно хотела родителей на море отправить, спросила у чатажпт, как дешевле всего добраться из Киева в Хургаду в августе 2025, попросила исключить автобусы. Я просто оставлю результаты в виде аттачмента, больше по поводу того, что АИшка вот-вот украдёт наши работы я не парюсь.
res.cloudinary.com/...​/n1ixoouksvde51qgglgu.jpg

Тебе замінить не чатгпт, а агенти, точніше ті, хто вміє ними користуватися.

Ну а чагпт тобі видав лише те, ще в гуглі, а в гуглі вся перша сторінка продає тобі прямі квитки в Хургаду з Києва

Включи агентський режим в тому ж чатгпт, він тобі не тільки знайде а й забронює

Забронює прямі квитки з києва в хургаду? походу це і є вплив ші на мозок

Забронирует мне билеты Киев — Хургада прям как зарешал вопрос с базой данных xD

А головою подумати?

Хоча, якщо якийсь сайт в топ видачі гугла буде продавати білети, то може і купить. Не впевнений чи він буде перевіряти чи літаки літають.

Надеяться на АИшку и давать ей доступ на самостоятельную покупку билетов как минимум наивно.
Безопасней самой загуглить все нюансы, а их овердофига начиная с удобного времени перелёта, которое не стриггерит дополнительные расходы на таксо и отель при пересадке и заканчивая НЕ покупкой билетов вовсе, а полным изменением маршрута в ожидании распродажи типа такой www.fly4free.com/...​y-to-sharm-el-sheikh-e60
В августе 2021 как раз интересно слетали в Турцию на 4 дня — выбрали самую длинную стыковку по пути туда чтобы был весь день на Анкару, а вечером вернулись в аэропорт и полетели дальше в Стамбул.

А головою подумати?

ну то я тобі і пропонував головою подумати, твій копілот тобі не пояснив ще?

Хоча, якщо якийсь сайт в топ видачі гугла буде продавати білети, то може і купить. Не впевнений чи він буде перевіряти чи літаки літають.

отета інтелект! (твій) тобто саме те що Алла написала

ви зайшли сюди підтвердити тези сусіднього топіку «ChatGPT та інші чатботи можуть викликати психічні проблеми»?

он просто тупо индексирует страницы и оттуда собирает решения, свое время это прошел гугл и другие поисковики, которым вбрасывали фейковую инфу и манипулировали page rank

сказать чтобы уволили вас и взяли специалиста который сам умеет работать а не спрашивать тупую програму что ему делать

Update 27.08: виявляється він «перейменував» блоб сторедж на «temp»

тему перейменувати і закрити

Люди делятся на два типа — те кто еще не делает бэкапы, и те кто уже делает.

и те кто проверяет что бэкап рабочий и с него можно восстановиться

був у мене випадок, коли я робив бекапи мак-міні, поки не вирішив вбити вихідний і не протестувати, а як же воно все таки працює, якщо апдейт тулінгів прийде корявий.

Тест пройшов так собі :))))))

Доволі швидко (десь до 6 місяців) я переїхав на використання віртуальних макосів, VHD яких бекапились на 100% щотижня автоматом (тут вже відновлення бекапу проходило успішно, і, доречі, не один раз рятувало мене + став регулярно тестувати апдейти софта на клоне віртуалки.

Нема проблем, це дуже просто вирішується.

Заява

Прошу звільнити мене з займаної посади [назва посади] з [бажана дата звільнення] за власним бажанням у зв’язку з усвідомленням невідповідності моїх навичок, досвіду та поточного рівня професійної підготовки до вимог, які висуває ця роль.

Це рішення є результатом глибокого самоаналізу та усвідомлення необхідності зосередитись на подальшому професійному розвитку в іншому темпі, форматі або напрямку. Я вдячний(-а) за отриманий досвід, довіру та можливість бути частиною команди.

Прошу оформити звільнення відповідно до чинного законодавства.

[ПІБ]
[Підпис]
[Дата]

за власним бажанням

а

невідповідності

інша стаття

форма заяви є вільною, головне тут — це звільнення з власного бажання, а далі іде пояснення причини, яка не підпадає під термінове (без відпрацювання мін 15 днів).

не потрібно причини для власного бажання, якщо не термінове, хіба що зовсім тупий і негайно потрібно

за власним бажанням у зв’язку з усвідомленням невідповідності моїх навичок, досвіду та поточного рівня професійної підготовки до вимог, які висуває ця роль.

але не пригадую, що це є підставою згідно КЗпП, як правило при прийомі вигається медична довідка, а там не пише що тупий і протипоказано

технічно так, але немає заборони.

Завжди дивувало як таке можливо. Ладно там тестова база, но продакшн. У нас фізично ніхто не може отримати доступ в продакшн базу, треба купу паперів підписати і пройти 7 кругів ада, а тут агент, продакшн база, права на drop/delete. Як? (це я про нашумівшу історію на яку посилається автор, а не про самого автора)

По друге, це ж не випадково, по дефолту він з базою не працює, це треба відповідні МСР сервера підключити, налаштувати, авторизацію зробити.

По-третє, по дефолту він нічого не зробить, треба явно дати дозвіл на виконання всіх тулзів без підтвердження юзера, проігнорувавши 2-3 попередження. А давати атодозвіл на модифікаю даних це взагалі потенційний суїцид.

По-четверте, пропускати planning mode і не обговорити спочатку план дій перед тим як діяти — ще один вистріл в ногу, особливо в задачах, які передбачають доступ і навіть редагування бази.

Короче це треба мати дуже криві руки і дуже криву інфраструктуру, щоб таке допустити.

это типичный результат, когда пускают code monkey на прод, раньше бездумно копипастили команды и код со стековерфлоу, потом у новоявленных админов были круглые глаза, почему 1 удаленный пакет потянул за собой удаление всех пакетов, потому что там стоял ключ рекурсии)

1. Перепитати у колег чи хтось хворіє хоардінгом.
2. Попросити таких поділитися базою.
3. За відсутності результату, зайняти позицію що вами особисто в тяжких умовах виявлено недолік в підходах компанії та недопрацювання HR в частині належної кількості хворих на хоардінг. Попросити бонус/премію.

«як пояснити колегам факт відсутності бази даних.» — іншими словами «як пояснити колегам що за Х років я не чув про дублювання даних»

Натиснув «Go», пішов попити кави

Удалили Вы. Вы свой полностью свободной волей дали ИИ помощнику свободу действий. Сознательно выключив свой мозг из процесса работы

А если по существу — смотреть наличие backupов, snapshotов, копий во внешних местах ( к примеру на S3), быстро проверить архивные реплики БД ....

це ж generative AI?

то скажіть хай згенерує
ізі-пізі — тут ондо в сусідній гілці CEO казали

в зумерів ізі-пізі, а в Х чікі-брікі

Брежнев и Громыко на приеме у английской королевы. Все очень чинно-благородно, на высшем уровне. Старинное дорогое столовое серебро и пр. Брежнев видит, как Громыко тихо «насаживает» серебряную ложку в карман. Леонид Ильич на виду, стырить незаметно не может, но очень хочется. Брежнев встает и говорит:" Хотите фокус?" берет ложку и кладет себе в карман. «А теперь: ЧИКИ-БРИКИ, а ложка -то у Громыки!»)))

Ну нарешті п’ятниця

неофітам клауда бекапи то дорохо

розраховують на геореплікацію, всякий софтділіт і прочу божу помощь, але тут явно до того навіть не дошло, мабуть на тестовому енві зекономили

Не дочекаюсь от масового адопшена всяких агентів, уже в прєдвкушенії цього фонтана продактівіті та інших «покращень». Про DR процеси усі люблять пафосно говорити, і тільки раз бачила щоб його по справжньому всерйоз сприймали з регулярними вправами по рекавері

Це вже дзвіночки, що вам треба йти з цієї індустрії, якщо без ШІ не в змозі виправити дрібний баг, за вашими словами. Іншим буде спокійніше.

Та при чому там. Якось ще в 2010, ми засвоювали AWS. Поставив я там Oracle (ще не було вбудованого нормалтного сервісу, тільки MySQL). Адмін з Англії виділив мені під тестовий енв додатковий диск який підмаунтили до EC2 інстансу, на якому я розмістив файл табличного простору. І звісно, через місяць, союлюшен архітект який в попихах створив акаунт на власну картку, отримав рахунок на 300 фунтів, усе закрив і додатковий диск разом із базою — перестав існувати разом із усіма тестовими данними. І треба було показувати результати на цьому енві, завтра. Ну нічого посиділи до третьої ночі — відновили.
Так ц нас була концепція TDM, яку якраз впровадили саме архітектори, щоправда навіть з Києва. Вона була рекомендована разом із Фреймверком, самим Томом Кайтом. Це якраз і дозволило усе відновити в авральному порядку.

Бакап є ???? Лайно трапляється далеко не тільки через ШІ.
З досвіду — треба підняти руки в гору, сказати — що така субстанція малята, накосячів та бренштомити, що з тим робити. Якщо нема бакапів і т.д. може є люди тестувальники там і т.д. які допоможуть відновити данні, дуже добре коли є на проекті концепція Test Data Management (TDM). Їм треба буде якось віддячити із своєї кишені, піццу там чи щось подібне.
Як нема нікого хто зможе допомогти і усе втрачено, тоді комрад ви попали, на відновлення данних усіма правдами і не правдами у власні овертайми.
2. Від початку прийміть усі міри, щоби ситуація не змогла повторитися.

Намагався розібратися з AWS EKS і отримав рахунок на $360. Що робити?
ШІ видалив базу даних — що сказати колегам?
Чому і як провалився ваш стартап?

Та вiн просто рофлить з нас)

Мда, а як же LocalStack — комрад ?

Я в таких випадках роблю повністю ізольоване середовище. навіть якщо все буде знищено це не має вплинути на проєкт.
Агенту краще давати задачу — підготуй сценарій змін , скрипти , міграції а не зробити самі зміни. Потім перевірити що він підготував і тоді вже запускати це.

А в чому проблема сказати колегам

Сьогодні використовував GitHub Copilot в режимі Agent щоб пофіксити дрібний баг пов’язаний з генерацією бекапів.
Натиснув «Go», пішов попити кави, повертаюсь, бачу в логах серію помилок 404 від Azure Blob Storage.
Виявляється він видалив блоб сторедж для тестового середовища

?

AI — це ж не silver bullet, хоча воно й забирає на себе велику частку роботи, але поки що його кожний крок треба контролювати

«11 раз писав КАПСОМ не чіпати прод»: Replit проігнорував заборону користувача і видалив його базу даних

dou.ua/forums/topic/54795

треба було не капсом писати. він не пойняв)

Почніть з пошуку бекапів. Добре що тестове середовище, а не в проді.
Треба там на цих гпт писати якусь фразу «Вайб кодинг призводить до незворотних втрат даних», як на пачках сигарет.

Вайб кодинг призводить до незворотних втрат даних

Щоб людина потерла базу — ніколи такого не було!)

Треба там на цих гпт писати якусь фразу

Писати треба наступне:
«Пам’ятай дирехтор. якщо ти звільниш людей і візьмеш робота — то у випадку п**ца — потім нікого буде винуватити і звільняти»

Тут інша справа, а справді хто буде виправляти ситуацію, чи не допускати її особливо коли це щось критичне?
Пригадався мені епізод, коли при аварії ЧАС на кришу, де було до 100 и вище з
Зівертів облученя, кинули різних роботів. З рештою усе, що вони зробили — це додали ще декілька годин роботи працівникам в тих зонах, щоби зняти звідти вже шалено іонізованих металобрухт та радіаційний відход гелікоптерів. Потім бачив відос, де вде років через 30 на базу відстійник лазив сталкер із дозиметром, той робот фонив, усе ще на запрідільні дози.
А перкважну більшість робіт на крищі, виконали : солдати, курсанти пожежних вчилищь, та вчені атомщіки. Усі вони отримали суттєві дози облучення, та проблеми зі здоров’ям. При чому дехто, тому що змушений був доставляти і прибирати тих роботів.
А от роботи будьдозери, знизу, якими керували професійні бульдозиристи — тобто дрони, навпаки показали себе дуже добре.
Ще був епізод коли вже в фіналі будівництва саркофагу, забився бетоно-провід, італійської установки. Так само людям, прийшлось лісти в радіацію — чистити.

Підписатись на коментарі