ChatGPT та інші чатботи можуть викликати психічні проблеми — постраждав навіть інвестор OpenAI

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

Нещодавно інвестор OpenAI Geoff Lewis публічно розповів, як інтенсивна взаємодія з ChatGPT призвела його до стану, близького до психозу. За його словами, модель занадто глибоко підтримувала його світогляд, який поступово ставав параноїдальним, і врешті-решт це призвело до серйозної особистої кризи.

Це не єдиний такий випадок. Усе частіше з’являються історії, де генеративні моделі не просто відповідають на запити, а підкріплюють викривлене або емоційно вразливе сприйняття реальності. У деяких випадках користувачі починають сприймати ШІ як джерело істини або підтримки, яка замінює реальних людей. Особливо небезпечним це виявляється для людей із тривожністю, ОКР чи іншими вразливостями.

З мого особистого досвіду, маю хорошого друга, який сходив до справжнього психотерапевта, розчарувався, оскільки не отримав очікуваного результату, і тепер каже, що ChatGPT впорався б краще. Я одразу мав про це великі сумніви, а після цієї історії проблема постає в новому світлі.

У зв’язку з цим виникає кілька важливих запитань. Як гадаєте може ШІ дійсно бути шкідливим для психіки людини — і якщо так, то де проходить межа відповідальності: на стороні користувача, розробника чи регулятора? Чи мають моделі вміти відмовлятися від обговорення емоційно небезпечних тем або пропонувати іншу поведінкову логіку у складних ситуаціях?

Також цікаво, чи був у когось власний досвід, коли взаємодія з мовною моделлю впливала на вас емоційно — позитивно чи навпаки. Наскільки ми усвідомлюємо, що «спілкуємося з машиною», коли вона звучить як розумна і підтримуюча людина?

Буду радий почути ваші думки, досвід і міркування.

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Да, искусственный интеллект — это прекрасно, но в меру.

Застав дурня Богу молитись, так він і лоба розіб’є.

Природою примати створені для того щоб їсти банан, займатись грумінгом, сексом, лежати в траві та дивитись на зорі, або лазити по деревах і милуватись краєвидами.
Всі ці сидіння за комп’ютерами по вісім годин, стояння за верстатом, або конвеєром 8-12 годин, ChatGPT шкодять здоров’ю приматів!

Sam Altman warns there’s no legal confidentiality when using ChatGPT as a therapist

techcrunch.com/...​ng-chatgpt-as-a-therapist

хз, для мене навпаки дещо розчарував в реальному спілкуванні — він розумніший и корректніший за будь-яку людину спілкування з якою доступне в реалі, цікавіше ні з ким ніколи не було. При тому що я викорінюю додатковими параметрами байос нахвалювати мене, спрощувати теми підлаштовуючись під рівень розуміння, уникати неполіткорректних відповідей. «Самый человечный человек».

Історія про психолога, що довів до загострення, не збере охоплення на твіторі.
Може давайте спочатку розберемося з відповідальністю виробників горілки?) Від неї більше людей страждає.

пост — антипропаганда штучного інтелекту і підтримка токсичних людей+псевдо-психологів(після 3-місячних курсів), від яких почали тікати «жертви»

мафія трьохмісячних психологів саме така — можуть собі дозволити забашляти «стенфорду» :)

Якісь проблеми білих людей. Якесь трохи нерелавантне питання в наших умовах))) Я не сприймаю чат гпт чимось більшим ніж надбудовою над пошуковою системою бінг.

Напомнило древний анекдот:
— Папа-папа, а правда, что в интернете тупеют?
— Гы-ы, сына, лол!

Звучить як епізод із зоряних війн, де Енакін переміг Вейдера. Типу ти мав повернути баланс правди, а виходить, що він тільки посилює світогляд ватніків

Підписатись на коментарі