Як у вас проходив онбординг і чи був він взагалі?

Коли змінюєш роботу, то очікуєш, що на новому місці буде період адаптації, який дозволить уважно ознайомитися з проєктом, завданнями, процесами і завдяки якому можна буде швидко влитися в команду та зрозуміти, що відбувається. Але не у всіх компаніях це організовано.

Розкажіть, як у вас проходив онбординг? Скільки часу він тривав та що ви робили в перші дні? Чи, можливо, все зводилося до того, що вам видали ноутбук, кинули таску і сказали, щоб до кінця тижня було готово?

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Онбординг — завжди самостійно собі створюю як програму/шлях.

Також створюю для нових колег програму індивідуального онбордингу, враховуючи сильні сторони колеги, тем та специфіку команди, інші деталі.

Найкрутіший онбоардинг був у Вінниці на Nice Systems, може і зараз лишається щось схоже... Я і сам зʼїздив з колегами на пʼятитижневий тренінг в Ізраїль (після якого мене реджектнули, але то таке), а потім, коли я все-таки повернувся, для наступних учасників він взагалі ставав семитижневим, правда, на матеріалах записів більше... Але то було в 2008-2010, ми були непристойно дешеві, більше такого не буде ніколи...

Зараз я сам (у продуктовій розробці, коли більше немає кастомера-боса, є просто бос) більше люблю і практикую наступну схему — людина отримує відносно ізольовану фічу на те, щоб відразу почати активну розробку чи принаймні нішеве дослідження, а в основний потік втягується поступово, отримуючи потроху інформацію. Так і зиск швидкий, і всі задоволені цим, і ризик необережних рухів мінімальний.

Дуже по-різному. У великій американській тек корпорації був онбоардінг два місяці з безліччю knowledge-transfer сесій, але там і доступи до умовного Бітбакету вдалось отримати тільки через два тижні. Зараз перейшов у продуктову компанію значно меншим розміром і вже на другому тижні роботи працюю над таскою (щоправда знання домену для цього неважливо), плюс потроху акліматизуюсь. Всі доступи видали в перший день.

веду документацію, опис фіч у вікі, процесів тощо.
На випадок, якщо помру. Ну і трохи допомогає новеньким втянутись у тему.

Майже жодного разу не було адекватного онбордингу з нашими конторами (тільки якісь розкормлені чуваки з надутими щоками дивились к спину та рот, типу ’доведи нам, що ти не верблюд за тиждень’ ). Було 2 стартапи з іноземними замовниками, де ті дуже класно все пояснювали і дружньо себе вели, але наші хлопи все п@дісрали).

Дали лінку на гітхаб і сказали крутись як хочеш.

Так, 3 міс, максимально комфортно, все розжовували і можна було питати всіх про все навіть поза сесіями тренінгів. Та і далі це продовжувалось, всі всім допомагають на всіх етапах, бо ціль спільна.

Вчора онбордив одну малу з Колумбії. Я англійською, вона іспанською.

На одному місці роботи мені в перший день дали проект з іншим фреймворком ,чим проходив спів бесіду та казали розбиратися самому. Та дали контакт якось розробника типа по всім питанням звертайся

І по класиці той якийсь розробник вже давно звільнився.

Так, ще один класичний випадок у нашій клініці — дати контакт людини яка по ідеї має тебе менторити при цьому не виділивши йому на це час або взагалі про це не повідомивши

Комрад, це організовано тільки в компаніях та проектах із сталими процессами, тобто процедура формалізована, записана та назначена відповідальна особа для якої це робоче завдання, пересвідчитись що усе зроблено правильно.
В 99.9% випадків, спасіння утопаючих — справа рук самих утопаючих. Пощастить хтось допоможе через вміння будувати соціо зв’язки та комунікабельність. Може докапаєшся самостійно, бо дуже часто просто нема кому допомогти фізично. Ну і є нажаль є випадки, що Стратоплан назвали : «Винуватий Мамонт», це коли будуть ще палки в колеса вставляти, бо не раді появі конкурентів.

Я думав онбординг — це загальне явище, а оно от як виявляється 🤔

Вік живи — вік щось нове дізнавайся

Підписатись на коментарі