Чи є бізнес-аналіз в Україні?
Ця стаття є запрошенням до розмови. Я Олександр Москалюк, директор з питань залучення членства в українському відділенні ІІВА, співорганізатор Української конференції з бізнес-аналізу та European Business-analysis day. В ІТ я понад 20 років, також мені пощастило отримати практичний досвід не тільки в ІТ, але й у фінансах та в бізнесі. Я дуже люблю бізнес-аналіз і використовую його як на роботі чи у своїх проєктах, так і в особистому житті. Але на мою дуже суб’єктивну думку ми в Україні дуже часто називаємо бізнес-аналізом геть не те, чим він є насправді. Тому нижче мої думки на цю тему, а своїми діліться в коментарях.
Якщо ви будете шукати позицію бізнес-аналітика в європейських країнах, то з високою ймовірністю побачите позиції економістів та фінансистів, які займаються економічним аналізом. Водночас в Україні в ІТ-середовищі позиція бізнес-аналітика досить поширена і в більшості випадків передбачає, що БА буде виявляти, оформляти та транслювати вимоги до ІТ-продуктів від замовників до розробників. То чому ж такий різний зміст вкладається в позицію бізнес-аналітика в різних країнах?
Що таке бізнес-аналіз
Я вирішив поцікавитись, коли з’явився термін «Бізнес-аналіз» та що саме в нього вкладали автори. Для цього я використав функцію «Глибокого дослідження» в Gemini, яка мені дуже подобається. В результаті з’явився досить об’ємний текст, з яким можна познайомитись тут: www.itbooks.in.ua. Але найбільше я люблю Gemini за функцію аудіопереказу. Якщо вам ліньки читати багато тексту, дуже раджу послухати цей маленький подкаст, створений Gemini за результатами дослідження.
Отже, якщо ви не полінувались послухати аудіо, то вже знаєте, що термін «Бізнес-аналіз» запропонував Міжнародний інститут бізнес-аналізу (International Institute of Business Analysis або IIBA) для того, щоб вирішити проблему якісного виявлення проблем бізнесу та рекомендації рішень для їх вирішення. Тобто до впровадження терміну «бізнес-аналітик» метою було «робити речі правильно», але ці «речі» часто не задовольняли справжні потреби бізнесу. Тому бізнес-аналітики повинні були допомогти виявити справжні бізнес-проблеми та почати «робити правильні речі», навіть якщо «правильним» буде змінити бізнес-процес, а не розробити новий функціонал ІТ-системи. Метою ІІВА було вивести бізнес-аналіз за межі ІТ і використати методологічні та практичні напрацювання ІТ при прийнятті бізнес-рішень.
Gemini створив дуже хорошу табличку для порівняння бізнес-аналізу з іншими термінами, які використовувались раніше:
|
Ера/Джерело |
Поширені терміни |
Основний фокус/визначення |
Ключова відмінність від «Бізнес-аналізу» IIBA |
|
До IIBA (наприклад, |
Системний аналітик, Інженер з вимог (RE), Аналітик комп’ютерних систем, Консультант з управління, Аналітик бізнес-технологій |
Переважно зосереджений на програмній інженерії та розробці ІТ-систем. Системні аналітики перетворювали високорівневі бізнес-потреби на технічні/функціональні вимоги. RE включала визначення, документування та підтримку вимог, часто в рамках каскадної моделі. |
Часто вузько ІТ-орієнтований; менший акцент на цілісних бізнес-проблемах, стратегічному узгодженні або не-ІТ рішеннях (наприклад, покращення процесів, організаційні зміни). Роль часто розглядалася як технічний посередник, зосереджений на «правильному виконанні речей», а не на «виконанні правильних речей». |
|
IIBA (з 2003 року) |
Бізнес-аналіз (БА) |
«Професійна дисципліна, зосереджена на виявленні бізнес-потреб та визначенні рішень, що приносять цінність зацікавленим сторонам». Рішення явно включають програмні системи, покращення процесів або організаційні зміни, що передбачає широкий аналіз, стратегічне планування та розробку політики. |
Цілісна, загальнокорпоративна перспектива; явно включає не-ІТ рішення та стратегічне планування; наголошує на максимізації цінності, подоланні розриву між бізнесом та технологіями для загальних організаційних змін та забезпеченні розробки «правильного продукту». |
Ще трошки думок, чому це сталось на початку
З розвитком інтернету, хмарних технологій та мобільних пристроїв ситуація почала змінюватись. Смартфон став щоденним робочим інструментом, а ексель чи гугл-табличка — основним джерелом даних для бізнесу. Бізнес почав все більше використовувати ІТ-технології й почав їх налаштовувати під себе. Але менеджери часто не є ІТ-спеціалістами, тому вони не можуть якісно сформулювати вимоги до системи, як того очікують айтішники. З іншого боку айтішники вибрали найкращі менеджерські технології з управління виробництвом та модифікували їх в дуже ефективні підходи для управління командами. І це, на мою думку, створило можливість для виникнення бізнес-аналітиків — спеціалістів, які розуміють бізнес та ІТ, а також можуть запропонувати рішення для бізнесу, які базуються на підходах ІТ і можуть бути реалізовані з використанням існуючих інструментів.
Підсумовуючи, можна сказати, що бізнес-аналітик — це спеціаліст, який уміє виявляти бізнесові проблеми та пропонувати до них рішення. І часто такі рішення можуть не використовувати ІТ (це холіварна частина, бо зараз складно знайти бізнес-процеси, які не використовують ІТ).
Долучайтесь до збору на Павуки Допхіна!
Бізнес-аналіз в Україні
Повертаємось до бізнес-аналізу в Україні. А чи був він у нас взагалі? Чи багато ви знаєте бізнес-аналітиків, які працювали з бізнесом та пропонували бізнесові рішення. Як на мене, то бізнес-аналітик в Україні вивчав методики з ВАВОК чи інших розумних книжок, готувався спілкуватись з бізнесменами про їх бізнес та разом з ними робити продукти, які будуть заробляти мульйони!
Але після кількох зустрічей приходило розуміння, що думка аналітика в більшості випадків не дуже і цікавить бізнес (раз ти такий розумний, то бізнес роби, а не зарплату у мене проси). А основними задачами бізнес-аналітика є гарненьке оформлення вимог та узгодження їх усіма способами з замовником (бажано отримати підпис кров’ю). Після цього потрібно пояснити команді, що саме треба зробити, а найголовніше — після завершення розробки довести замовнику, що отриманий результат — це саме те, що він хотів спочатку!
Як на мене, то в описаному дуже мало бізнес-аналізу — більше системного аналізу або взагалі управління вимогами. Все це важлива частина роботи бізнес-аналітика. Але, на мою думку, в українському бізнес-аналізі мало бізнесу. Частково питання вирішення бізнесових проблем взяли на себе власники продукту (product owners), які мають можливість, на відміну від класичних аналітиків в аутсорсі, самостійно визначати функціонал свого продукту. Це дозволяє коштом реалізації правильного функціоналу в правильному порядку вирішувати ті самі бізнес-проблеми, про які нам розповідає ІІВА. Ще трішки холівару: ІІВА вважає, що власники продукту теж є бізнес-аналітиками. У них навіть сертифікація відповідна є.
То невже все втрачено і наші бізнес-аналітики — це інженери з вимог з крутою назвою?
Зі свого досвіду скажу, що позиція значно спокійніша, ніж проєктний менеджер чи власник продукту, оскільки передбачає менше відповідальності з непоганою компенсацією. Але коли ми починаємо думати про розвиток компетенцій та навичок, то на такій позиції починає бути тісно. І розвиток саме в справжнього бізнес-аналітика може бути дуже цікавою перспективою. Навички та знання, здобуті в ІТ-проєктах, можна досить просто перенести в інші галузі бізнесу, а досвід спілкування зі стейкхолдерами буде безціним під час спілкування з бізнесом.
Як на мене, то в Україні сформувались хороші можливості для розвитку бізнес-аналізу, який повинен допомагати бізнесу вирішувати його проблеми. З одного боку у нас дуже велика потреба в підвищенні ефективності бізнесу. ІТ-технології є тим інструментом, який дозволяє це робити, а бізнес стає все більше відкритий до підходів з ІТ-проєктів. Звичайно, прямо зараз бізнес не почне наймати бізнес-аналітиків і запитувати у них, як їм вирішити свої проблеми. Точкою входу може бути автоматизація бізнес-процесів. Це те місце, де ІТ-технології можуть швидко дати результат, а бізнес-аналітики показати свою цінність не тільки при формуванні вимог, але дослухаючись до бізнесу, виявляючи та розуміючи його проблеми й пропонуючи потрібні рішення в правильний момент.
Уміння запропонувати потрібне рішення в правильний момент — це найвища майстерність бізнес-аналітика (на мою суб’єктивну думку).
Підсумок
Підсумовуючи, я думаю, що справжній бізнес-аналіз в Україні тільки народжується і у нього велике майбутнє! Але для цього аналітики повинні почати вивчати бізнес, а бізнес повинен краще зрозуміти роль бізнес-аналітиків. Потрібно налагоджувати комунікацію між спільнотою бізнес-аналітиків та бізнесом, «прокачувати» бізнес-аналітиків, більше залучати їх в аналіз бізнес-процесів.
З часом це дасть змогу перейти від бізнес-аналізу до стратегічного аналізу, що принесе користь українським підприємцям і дасть бізнес-аналітикам можливість розвиватись та створювати ще більше цінності.
13 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівПроблема дійсно ще й позиціюванні бізнес-аналітиків аутсорсом: дуже важко отримати buy-in від бізнесу клієнта на те, щоб брати участь в прийнятті більш-менш стратегічних рішень, які будуть на цей бізнес впливати. Тому маємо RM-ів, які вигідні аутсорсу і продаються під соусом «бізнес-аналітиків», і бізнес-консультантів, які в переважній більшості працюють з клієнтом поза межами сфери IT. А професія, яка була покликана існувати на перетині цих двох сфер, просто не має попиту у клієнтів: чому вони мають довіряти свій бізнес людині, яка в цьому бізнесі ніколи зсередини не крутилась? Для цього в БА треба вкладатись чимось більшим, ніж просто перекиданням його з проекту на проект і вимогою молитись на БАБОК як на свою Біблію. Так глибоких доменних знань не отримаєш.
Я думаю, що формулювати так тему некоректно. Бізнес аналіз, бізнес аналітики в будь-якому випадку є. Хто що вкладає в ці терміни і як інтерпретують, то вже інше питання.
Тому стаття і є запрошенням до розмови. Також згоден, що значення терміну дуже залежить від контексту. Я базувався на визначенні від ІІВА.
Цікаві думки, дякую, Олександре. Теж задумувався над цим питанням. Безумовно у БА нашої країни є величезний потенціал. Чим більше бізнесу (як іноземного, так і локального) залучатиме наших БА або хоча б практики бізнес-аналізу, тим більше цей потенціал буде рости і реалізовуватися
Це звжди двосторонній процес — БА теж повинні напрацьовувати потрібні знання, щоб бути корисними
Мій особистий субʼєктивний погляд на питання полягає в тому, що існує, як мінімум, три повʼязані проблеми. Проблема перша — сучасні інженери з розробки програмного забезпечення є, скажімо так, не зовсім інженерами. Тобто здебільшого не можуть або не хочуть аналізувати потреби замовника, і шукати їх рішення. Вони хочуть писати код. А для цього хтось має дуже чітко сформулювати який саме код писати. Проблема друга — я маю дуже великі сумніви, що навіть геніальний бізнес-аналітик здатен на стільки зануритись у специфіку замовника та розробника, що визначить і перекладе проблему будь-якого замовника на мову будь-якого розробника без втрат по дорозі. Або існують бізнес-аналітики для кожної окремої галузі? Інакше виходить що бізнес-аналітик має шарити у всіх галузях потенційних замовників та методах розробки ПЗ одночасно, при чому на доволі високому рівні. Проблема третя — замовник може пожалітися на свої болі, але навряд чи буде мати уявлення, які з цих болей можливо вирішити за допомоги ПЗ, а якщо можливо, то чи виправдають розходи, на таке рішення, зиск від результатів. Тобто важливо розуміти І чи можливо, І як, І чи є в цьому сенс.
Перший пункт коментувати не буду, а от питання з пунктів два та три є основними задачами бізнес-аналітика. Бізнес-аналітики мають доменні знання, які дозволяють врахувати специфіку кожної галузі. Також часто бізнес-аналітикти можуть визначити варіант ПЗ, який потрібен для вирішення даної проблеми. А якщо доменних та технічних знань недостатньо, то бізнес-аналітик завжди залучає експертів з відповідних питань, щоб запропонувати замовнику найкраще рішення. Все описане є основними завданнями бізнес-аналітика, опис вимог йде вже після цього.
BA зараз не можуть продати себе за хоч би 1500$ . Якi поради бiзнесу вони будуть давати?? Це нiщеброди в IT навIть QA пiднялись вище
БIзнес аналiз в украiнi вмер не народившись i в цьому i ваша (бiгбосiв вiд ВА) вина.
Мiняйте галузь — вашi статейки нiчого вже не врятують
БА-БА рознь і QA-QA рознь. Якщо дивитися .csv з «зарплатних» (не подобається цей термін, бо не у всіх зарплата) опитувань ДОУ, є і $500, є і більше $8000.
Я би не стриг всіх під один гребінець
Мої знайомі БА себе продають значно дорожче. Потрібно попрацювати над навичками та знаннями, щоб відповідати потребам ринку.
Це дуже сумнівне твердження, бо я особисто знаю 100+ прикладів БА з зарплатою сильно сильно більше
Що спільного в бізнесах дитсадка, металургійного комбіната і продуктового магазина? У них є три головних процеса, без якого вони не можуть не те що працювати, але й існувати — це отримання > переробка > видача інфомаціїї. Для ІТ-інженерів це відкрита книга, і те, що Україна пішла цим шляхом розвитку бізнес-аналізу, може й найкращий варіант.
BABOK визначає задачі, які відносяться до бізнес-аналізу.
Є там специфікація і моделювання вимог, є і розробка стратегії змін, є оцінка обмежень підприємства, є підтримка вимог в актуальному стані.
Чи можемо ми говорити, що справжній бізнес-аналітик це лише той, хто займається всім задачами в рамках поточного проєкту?
Те, що українські бізнес-аналітики здебільшого сфокусовані на задача з галузей знань «Виявлення та співробітництво» , «Аналіз вимог і визначення дизайну», «Керування життєвим циклом вимог» це факт.