Програмування в темряві
Як я втратив зір, але не покинув програмування, а навпаки — поглибився у нього ще більше.
Привіт! Я бекенд-розробник на Python. Після втрати зору я не залишив ІТ-сферу, а навпаки — переосмислив свій підхід до роботи, адаптувався до нових умов і створив кілька власних проєктів. У цій статті хочу поділитися своїм шляхом: як я відновлював навички, знаходив роботу та що роблю зараз.
Раніше я працював у компанії Luxoft — стабільна робота, зрозумілі завдання, звичний ритм. Але одного дня життя кардинально змінилося: я почав стрімко втрачати зір. Цей період був складним у всіх сенсах — фізично, морально, професійно. Зрештою, довелося звільнитися, бо не міг більше працювати у звичному режимі. Здавалося, що на цьому моя кар’єра закінчиться. Але бажання програмувати виявилось сильнішим.
Повернення до коду
Почав з малого: знайомився з екранними читачами, переписував прості скрипти, поступово адаптувався до нового способу взаємодії з кодом. Знову вивчав бібліотеки, фреймворки, тренував навички без використання миші. Це зайняло чимало часу — але згодом я зміг повернутися до повноцінної розробки. Паралельно я проходив співбесіди, робив тестові завдання, надсилав десятки заявок.
Одного разу мені відповіли: словацька компанія Incust, що запускав новий стартап, запросив мене на випробувальний термін. Один місяць. Вони, мабуть, так само сумнівались, як і я — але результат виявився успішним.
Ми пропрацювали разом понад 2.5 роки. За цей час я реалізував повноцінні бекенд-рішення, API, автоматизацію, інтеграції з платіжними системами, телеграм-ботів тощо. У команді ніколи не було акценту на тому, що я незрячий — важливо було, що я вирішую задачі. І це, мабуть, найкращий підхід.
У роботі використовую Python, FastAPI, SQLAlchemy, PostgreSQL, Redis, ARQ, APScheduler, асинхронне програмування, aiogram.
Це так на перший погляд, насправді дуже багато з чим працював, парсінг, beautifullSoup, aiohttp, google api, та багато іншого, трохи навіть стинався з celery та clickhouse.
Pet-проєкти та навчання
Попри труднощі з працевлаштуванням, я не зупиняюсь. Програмування — це моє. Я створюю утиліти для власного користування, аддони до NVDA, GUI-програми на wxWidgets, якими користуюсь уже багато років. Це речі, які не побачиш на GitHub Trending — але вони щодня вирішують мої задачі.
Зараз мною вже створено 5 аддонів для NVDA, які допомагають незрячим користувачам — і я продовжую їх розвивати. Як і інші мої проєкти, вони доступні на моєму GitHub-профілі.
Також останнім часом поглиблено вивчаю архітектуру програмного забезпечення, зокрема Clean Architecture. Мені імпонує її структурованість, незалежність від фреймворків і гнучкість. Тепер саме за цими принципами будую свої проєкти.
Один із таких pet-проєктів, який уже вийшов у продакшн — це Radio Collection Service. Це вебсервіс, де можна зберігати, шукати й слухати інтернет-радіостанції. Про нього я писав у попередньому допису: dou.ua/forums/topic/54944/
Програмування для мене — це не просто професія, а стиль життя і спосіб мислення. Незалежно від обставин, я продовжую рухатися вперед, вчитися новому і створювати корисні речі. Сподіваюся, мій досвід буде корисним і надихне тих, хто опинився у схожій ситуації, а також допоможе побачити, що обмеження — це перш за все виклик, а не вирок.
28 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів