Досвід пошуку роботи бізнес-аналітиком у 2025: 32 співбесіди за неповний місяць

💡 Усі статті, обговорення, новини про HR — в одному місці. Приєднуйтесь до HR спільноти!

Єлисей Горьков,

бізнес-аналітик, 4+ р. стажу

Хочу поділитися досвідом пошуку роботи на позицію Middle/Senior бізнес-аналітика, а також коротко описати ситуацію на ринку — можливо, це буде корисним або цікавим для когось із колег.

Загальні цифри

Протягом неповного місяця пошуку роботи я пройшов 32 співбесіди.

Типова структура найму у більшості компаній виглядала схоже:

1. HR-інтерв’ю
  2. Технічна співбесіда
  3. Зустріч із керівником або представником керівництва

У перші два тижні співбесіди відбувалися майже щодня — від однієї до чотирьох на день.

На технічному етапі їх кількість зменшилась утричі, і до фінального етапу дійшов лише у близько 10% випадків.

Підхід до пошуку

Використовував лише платформу Djinni через телеграм-бот.

LinkedIn на попередньому досвіді показав низьку ефективність і малу конверсію, тому його цього разу не використовував.

Шукав позиції рівня Middle та Senior.

Вакансії переглядав швидко, оскільки обов’язки, як правило, були схожими. Однак, їх фільтрація відбувалась за такими критеріями:

• Уникав суміщених посад типу System Analyst або Data Analyst
  • Не подавався на вакансії з тестовими завданнями — такий підхід також має прихильників в ІТ-спільноті.

Далі налаштував телеграм-бот, і відгукувався на всі релевантні вакансії за останній місяць. Нові вакансії — одразу ж.

Усього за цей час знайшов близько 30 вакансій, отримав приблизно 20 відповідей.

Типи компаній

Порівняно з 2023 роком, коли я приєднувався до StackUnited, ситуація на ринку дещо змінилася.

Мій підхід до пошуку залишився тим самим, проте співвідношення вітчизняних компаній до іноземних вже інше:

• Переважна більшість компаній — українські
  • Іноземних — зустрілись лише 2. Натомість їх було більше два роки тому.

Серед українських:

• ~2/3 — продуктові компанії
  • ~1/3 — аутсорс або аутстаф

Цікаво, що тематика прісейл-проєктів (pre-sale) практично зникла.

Два роки тому переважна частина роботодавців шукала аналітиків саме під pre-sale.

Прісейл (pre-sale) — це дослідження певної теми з метою підготовки BRD (Business Requirements Document), формування переліку user stories, а також попередньої оцінки проекту в годинах, story points або грошовому еквіваленті.

Раніше ця активність в них була основним джерелом доходу — іноді навіть без запуску розробки.

Те, що pre-sale став менш поширеним, на мій погляд, свідчить про перехід компаній до повноцінної розробки та ознаки певної стабілізації ринку.

Мова та документація

Більшість компаній, з якими я зустрівся, ведуть документацію без використання англійської мови.

Це стало для мене несподіванкою, оскільки работа в айті завжди асоціювалася з активною англомовною комунікацією.

Серед аутсорсингових компаній англійську використовували приблизно в половині випадків — зазвичай це було обумовлено країною-замовником.

Тематика проєктів і технології

Вакансій у сфері e-commerce, з якої я переходив, було мало. Переважно займалися:

• Системами обліку та супроводу бізнес-процесів
  • FinTech-проєктами
  • CRM
  • Переведенням існуючих монолітів на мікросервісну архітектуру

Кілька компаній, з якими також вдалося поспілкуватися, працювали у сфері гемблінгу.

Щодо технічного стеку — Laravel (PHP) та Vue.js були найпоширенішими.

Особливості співбесід

Частина співбесід проводилася англійською мовою, і це не лише у випадку участі іноземного представника.

У деяких компаніях інтерв’ю записували, щоб згодом сформувати резюме зустрічі за допомогою AI — для подання керівництву.

Типові запитання для бізнес-аналітиків на технічному етапі — незмінні з роками:

• Інтеграції з іншими системами
  • API — типи вимог і робота з ними
  • Мікросервісна архітектура
  • Теорія: INVEST, user stories, типи вимог тощо

Умови та формат

• Незначна частина компаній пропонувала part-time — ця опція на той момент мене цікавила, оскільки я розглядав комбінований варіант співпраці з кількома компаніями у форматі часткової зайнятості, якщо не знайду full-time.
  • Декілька компаній надавали можливість бронювання ІТ-фахівців, але за умови повноцінного працевлаштування в штат
  • Рівень компенсації дещо зріс, і роботодавці стали більш спокійно реагувати на підвищені очікування

Підсумки

Ймовірність працевлаштування у вітчизняні компанії без використання англійської мови в документації та переписці була значно вищою. Об’єктивно — кількість іноземних компаній на ринку зменшилась.

Успіхів в пошуку!

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Те которые парт тайм набирали не против были перекрестной работы на нескольких заказчиков с твоей стороны?

Не були проти, я спеціально уточнював.
Деякі компанії справді можуть забороняти паралельну співпрацю. Але забороняти іншу роботу при частковій зайнятості — це виглядало б не зовсім коректно, адже людині потрібно мати можливість повноцінно заробляти, якщо є вільний часовий ресурс.

Підписатись на коментарі