Досвід пошуку роботи бізнес-аналітиком у 2025: 32 співбесіди за неповний місяць
Єлисей Горьков,
бізнес-аналітик, 4+ р. стажу
Хочу поділитися досвідом пошуку роботи на позицію Middle/Senior бізнес-аналітика, а також коротко описати ситуацію на ринку — можливо, це буде корисним або цікавим для когось із колег.
Загальні цифри
Протягом неповного місяця пошуку роботи я пройшов 32 співбесіди.
Типова структура найму у більшості компаній виглядала схоже:
- HR-інтерв’ю
- Технічна співбесіда
- Зустріч із керівником або представником керівництва
У перші два тижні співбесіди відбувалися майже щодня — від однієї до чотирьох на день.
На технічному етапі їх кількість зменшилась утричі, і до фінального етапу дійшов лише у близько 10% випадків.
Підхід до пошуку
Використовував лише платформу Djinni через телеграм-бот.
LinkedIn на попередньому досвіді показав низьку ефективність і малу конверсію, тому його цього разу не використовував.
Шукав позиції рівня Middle та Senior.
Вакансії переглядав швидко, оскільки обов’язки, як правило, були схожими. Однак, їх фільтрація відбувалась за такими критеріями:
- Уникав суміщених посад типу System Analyst або Data Analyst
- Не подавався на вакансії з тестовими завданнями — такий підхід також має прихильників в ІТ-спільноті.
Далі налаштував телеграм-бот, і відгукувався на всі релевантні вакансії за останній місяць. Нові вакансії — одразу ж.
Усього за цей час знайшов близько 30 вакансій, отримав приблизно 20 відповідей.

Типи компаній
Порівняно з 2023 роком, коли я приєднувався до StackUnited, ситуація на ринку дещо змінилася.
Мій підхід до пошуку залишився тим самим, проте співвідношення вітчизняних компаній до іноземних вже інше:
- Переважна більшість компаній — українські
- Іноземних — зустрілись лише 2. Натомість їх було більше два роки тому.
Серед українських:
- ~2/3 — продуктові компанії
- ~1/3 — аутсорс або аутстаф
Цікаво, що тематика прісейл-проєктів (pre-sale) практично зникла.
Два роки тому переважна частина роботодавців шукала аналітиків саме під pre-sale.
Прісейл (pre-sale) — це дослідження певної теми з метою підготовки BRD (Business Requirements Document), формування переліку user stories, а також попередньої оцінки проекту в годинах, story points або грошовому еквіваленті.
Раніше ця активність в них була основним джерелом доходу — іноді навіть без запуску розробки.
Те, що pre-sale став менш поширеним, на мій погляд, свідчить про перехід компаній до повноцінної розробки та ознаки певної стабілізації ринку.
Мова та документація
Більшість компаній, з якими я зустрівся, ведуть документацію без використання англійської мови.
Це стало для мене несподіванкою, оскільки работа в айті завжди асоціювалася з активною англомовною комунікацією.
Серед аутсорсингових компаній англійську використовували приблизно в половині випадків — зазвичай це було обумовлено країною-замовником.
Тематика проєктів і технології
Вакансій у сфері e-commerce, з якої я переходив, було мало. Переважно займалися:
- Системами обліку та супроводу бізнес-процесів
- FinTech-проєктами
- CRM
- Переведенням існуючих монолітів на мікросервісну архітектуру
Кілька компаній, з якими також вдалося поспілкуватися, працювали у сфері гемблінгу.
Щодо технічного стеку — Laravel (PHP) та Vue.js були найпоширенішими.
Особливості співбесід
Частина співбесід проводилася англійською мовою, і це не лише у випадку участі іноземного представника.
У деяких компаніях інтерв’ю записували, щоб згодом сформувати резюме зустрічі за допомогою AI — для подання керівництву.
Типові запитання для бізнес-аналітиків на технічному етапі — незмінні з роками:
- Інтеграції з іншими системами
- API — типи вимог і робота з ними
- Мікросервісна архітектура
- Теорія: INVEST, user stories, типи вимог тощо
Умови та формат
- Незначна частина компаній пропонувала part-time — ця опція на той момент мене цікавила, оскільки я розглядав комбінований варіант співпраці з кількома компаніями у форматі часткової зайнятості, якщо не знайду full-time.
- Декілька компаній надавали можливість бронювання ІТ-фахівців, але за умови повноцінного працевлаштування в штат
- Рівень компенсації дещо зріс, і роботодавці стали більш спокійно реагувати на підвищені очікування
Підсумки
Ймовірність працевлаштування у вітчизняні компанії без використання англійської мови в документації та переписці була значно вищою. Об’єктивно — кількість іноземних компаній на ринку зменшилась.
Успіхів в пошуку!
2 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівТе которые парт тайм набирали не против были перекрестной работы на нескольких заказчиков с твоей стороны?
Не були проти, я спеціально уточнював.
Деякі компанії справді можуть забороняти паралельну співпрацю. Але забороняти іншу роботу при частковій зайнятості — це виглядало б не зовсім коректно, адже людині потрібно мати можливість повноцінно заробляти, якщо є вільний часовий ресурс.