Забавна симуляція економії енергії за рахунок введення ентропії в ASIC

Привіт,

Насправді я не програміст, але пишу бізнес-плани та грантові заявки. Тож постійно думаю про якісь цікаві штуки. І, як і будь-хто, можу запустити просту об’єктно-орієнтовану симуляцію.

Отже, подаємо потік ентропії в ASIC, і: replit.com/...​production38/ProofConcept

До 93,6% економії енергії.

Також я досліджував безкоштовні джерела ентропії. Сказати, що їх багато — нічого не сказати, навіть у порівнянні з загальним енергоспоживанням усіх цих ASIC’ів. Звісно, є питання походження, сумування, нормалізації тощо.

І можливо, є причина, чому ніхто не написав white paper, не перевірив, не зробив MVP і не зробив soft-fork.

У будь-якому разі, це цікава вправа для розуму)

Підписуйтеся на Telegram-канал «DOU #tech», щоб не пропустити нові технічні статті

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Отже, я пропонаю наступне як питання прецеденту, і молюся, щоб мій підхід був ввічливим, завжди визнаючи, що я потенційно можу досить помилятися у своїх припущеннях.
@Slavik — Чудові питання безпеки! Linux /dev/random насправді використовує «зовнішні» джерела (таймінг клавіатури, дискові I/O, мережеві переривання) і захищає системи десятиліттями. Ключ у криптографічній обробці (SHA-3) та різноманітності джерел. Навіть якщо хтось спостерігає за погодними даними, вони не можуть передбачити хеш-вихід. NIST SP800-90B покриває саме цей сценарій.
@yvs2014 — Ха! Правда, реліктове випромінювання — це найкраще джерело ентропії. 😄 Хоча я думаю більше про земні речі — 50,000+ метеостанцій та 1,000+ сейсмічних мереж, які вже генерують дані 24/7. Безкоштовна ентропія, яка вже виробляється.
@Grisha — Не симулюємо патерни, а використовуємо існуючі потоки даних. Метеостанції вже працюють для метеорології, сейсмічні мережі для моніторингу землетрусів. Нуль додаткової енергії для генерації ентропії — просто краще використання даних, які вже існують. Це більше про ефективне повторне використання, ніж оптимізацію енергії.
@Dmytro — Справедлива плутанина! Проста версія: замість спалювання електрики для генерації випадкових чисел для майнінгу, використовувати випадкові дані, які погодні/землетрусні/ринкові системи вже виробляють. Та ж якість випадковості, частка енергетичних витрат.
Прецедент надійний — Cloudflare використовує камери лавових ламп для 10% інтернет-безпеки, а компанії як Bloomberg агрегують дані реального часу з тисяч джерел (їхній дохід у $6 млрд свідчить, що це працює у масштабі).

що саме розуміється під «потік ентропії», як і вкладається в «джерела ентропії»?
нп relic radiation

найкраще джерело ентропії. 😄 Хоча я думаю більше про земні речі

наскільки відомо Землю ще не виключили з відомого нам Universе), чи то не ентропія (як property нп) а щось інше малось на увазі? (бо що саме розуміється під «потік ентропії» неясно)

Існує сотні способів отримання рандома різного ступеня випадковості, навіть теплові шуми ацп в останніх бітах регістру з невелим типовим алгоритмом ускладнення проходять всі тести NIST. У мене немає можливості поки погратися з цими скриптами, а в реальному житті тестувати то ціна кілька десятків тисяч доларів. Спробую не забути повернутися до цієї теми за кілька днів.

Приємно вчитись у людей, які мають набагато більше досвіду й часу в цій сфері, ніж я :)
І наскільки я розумію, сукупність багатьох джерел — навіть якщо їх безліч — певною мірою знижує ризик маніпуляції.

Моя думка — і я цілком визнаю, що вона може бути хибною, враховуючи вашу обізнаність і досвід — полягає в тому, що в контексті очікуваних масштабів нового ринку ентропії не може бути «занадто багато» ентропії чи «занадто багато» її джерел. Відчуття, що простір патентів у цій галузі вже доволі щільно зайнятий, із багатьма надто широкими або такими, що легко обходяться через open-source, певною мірою це підтверджує.

І щоб було зрозуміло: я не намагаюся сперечатися чи доводити свою правоту — я значно більше довіряю колективній мудрості такої розмови, ніж власним (часто помилковим) уявленням.

Тут два моменти що не дають залити це у продакшен:
1. Немає ніякого наукового підгрунтя що джерела зовнішньої ентропії дійсно непередбачувані
2. Якщо джерела зовнішні значить хтось крім тебе цю ентропію також може використати, і більш того маніпулювати нею теж може у якійсь мірі

залити це у продакшен

а от relic radiation з усією його ентропією вже залили, в самий крутий продакшн, і доволі давно)

Я голосно засміявся з коментаря Dmytro. І, мабуть, ти маєш рацію, Dmytro :)
Але я тут просто розважаюсь — хоча, можливо, в цій ідеї є щось вартісне.

До Grisha:
Йдеться про концепт всюдисущої вільної ентропії — агрегованої та нормалізованої — з потенційним використанням у контексті ASIC-обчислень, але також із ширшим застосуванням у новому ринку ентропії, який, схоже, зростає в довгостроковій перспективі.

І до yvs2014:
Кожен мозок у цій розмові, ймовірно, більший за мій.
Але зважаючи на масштаб і динаміку цього ринку, я подумав, що варто кинути цю ідею у простір. Є повсюдне джерело навколишньої ентропії (на порядки більше, ніж енергії, що витрачається, скажімо, на майнінг криптовалют), доступне через RSS та API — і, здається, ніхто ще не почав використовувати це на масштабному рівні, принаймні не в скоординований чи комерційно оптимізований спосіб.

я тут просто розважаюсь

ентропії-тюрінги-etc?

зважаючи на масштаб ...
повсюдне джерело навколишньої ентропії доступне через

нп relic radiation (cosmic microwave background radiation is everywhere) як нескінчений потік entropy :)

Підкажіть то ваша ідея в симуляції — зрозуміти, який ’візерунок’ даних (із заданою ентропією) найменше витрачає енергії, але все ще корисний?

Кожне з цих слів окремо зрозуміло, але сумарно якось не сходиться.

потік ентропії
джерела ентропії

а що саме розуміється під «потік ентропії», як і вкладається в «джерела ентропії»?

Підписатись на коментарі