Обираємо День аналітика: доєднуйтесь до голосування!

💡 Усі статті, обговорення, новини про продукти — в одному місці. Приєднуйтесь до Product спільноти!

Усім привіт!

Мене звати Слава, я Education Community Manager у Genesis. Відповідаю за профільне навчання та розвиток освітніх спільнот у екосистемі🫡

При плануванні інціатив на 2-гу половину року, ми звернули увагу, що в Україні та світі немає міжнародного дня аналітика. Хочемо створити можливість для привітань від компаній та усіх ваших знайомих із вашим професійним святом🫶

Разом із понад 100 учасників Genesis Analytics Community ми обрали декілька варіантів і будемо раді зафіксувати дату для майбутнього святкування.

Нижче є варіанти, які пропонуємо ми, але дуже чекаємо ваших ідей! Якщо ви захочете доповнити опитування своїм варіантом — напишіть, будь ласка, про це у коментарях. Якщо ваш варіант набере багато голосів — ми доповнимо опитувальник🫡

Разом із DOU плануємо до кінця серпня обрати дату для майбутнього дня аналітика, тому дуже прошу вас поширити цей опитувальник колегам по цеху, щоб ми обрали найкращу можливу дату🕺

UPD: Бонус для тих хто дочитав — топ варіантів від ChatGPT, які ми не додаємо до опитування з очевидних причин, але не можемо не поділитись ними з вами))

🤪21 червня — День літнього сонцестояння — найдовший день, як аналог до довгих звітів 🥁
🤪29 лютого — Свято раз на 4 роки — бо аналітики не люблять нетипові випадки. День, який буває рідко — як справжні ідеальні дані 🥁
🤪1 квітня — Бо без почуття гумору аналітикам не вижити 🥁
🤪6 червня — Для фанатів SQL і системних логів (EROR 606) 🥁

Коли святкувати День аналітика?

6%
11%
5%
22%
5%
5%
9%
37%
155 голосів  ·  показати результати
👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Для жарту)
Взяти похідне зі слова excel (XL) 10 та 50.
10.05 зробити днем аналітика)

В мене одне прохання: визначити ЦА для аналітиків, які мають святкувати обраний день.
Бо саме по собі слово «аналітик» занадто широке. Аналіз, як такий, існує в будь який сфері діяльності і в більшості цих сфер є виокремлені люди, які відповідають за це. А ще купа посад та посадових інструкцій, де аналіз (у будь якій формі) вписаний окрім основних обов’язків. І всі ці люди сміливо можуть відносити себе до аналітиків.
Тому без визначення ЦА подальша дискусія не вбачається конструктивною.

І до речі, якщо вже про широкий сенс аналізу, то він має бути присутнім безперервно у будь який діяльності будь якої людини. Бо без аналізу того, що відбувається, вибачте, і в носі поколупатися нормально не вийде. Тому без визначення ЦА мають святкувати 100% населення. Виходить, це питання тре вирішувати не на рівні ДОУ, а всесвітнім референдумом.

ЦА: Data Analyst, Data Science і аналітики, що працюють з даними в конкретних напрямках (Product Analyst, Marketing Analyst, HRM Analyst та інші). Загалом напрямки про кількісний аналіз даних, статистику, побудову моделей.

Gemini каже, що окрім Glibal Business Analysis Day 1 листопада, є ще International Technical Analyst Day 9 вересня.
А чи є підтвердження, що це дійсно проблема та її треба вирішувати?

Додано в опитування варіант з 1.11 як всесвітній день бізнес-аналізу. Якщо ви голосували за інші варіанти, бо цього не було, можете переголосувати.

01.11 — розходимося

Додали цей варіант) Від себе додам, що цей тред про інші напрямки аналітики, які не є частиною ВА-процесів.

>>про інші напрямки аналітики, які не є частиною ВА-процесів

Слава, а ви готові подискутувати про BA-процеси?
Якщо коротко, то Бізнес-аналіз має багато напрямів.
Якщо вам дійсно цікаво, можете подивитись BABOK Guide або хоч цей малюночок.
res.cloudinary.com/...​/dghwlj1xnmjrj07ibd1e.png

Я можу спробувати, але не маю експертної думки у цьому)

Для мене бізнес-аналіз — це спосіб зрозуміти, що потрібно бізнесу/продукту/клієнту і знайти найкращий варіант, як це реалізувати. Згідно малюнку, що ви надіслали до цього процесу входять різні напрямки і з цим я не сперечаюсь.

Але якщо говорити про професійні свята і професії то QA, кібербезпека, ML та деякі інші напрямки згадані на зображені (в тому числі аналітики) — це все ж про складові експертизи ВА та вектори його роботи. Але якщо говорити про спеціалістів — це інші напрямки, та відповідно свята у них окремі.

P.S. Буду вдячний, якщо надішлете з якої саме частини ВАВОК або іншого документу цей малюнок, щоб краще зрозуміти його контекст)

A business analyst is any person who performs business analysis tasks described in the BABOK® Guide, no matter their job title or organizational role.
<..>
common job titles for people who perform business analysis include:
business architect,
business systems analyst,
data analyst,
enterprise analyst,
management consultant,
process analyst,
product manager,
product owner,
requirements engineer, and
systems analyst.
<..>

Джеререло: 1.3 Who is a Business Analyst?
www.iiba.org/...​ho-is-a-business-analyst

Global Business Analysis Day — 1 листопада. Якщо говоримо про день бізнес-аналітика, системного аналітика, аналітика бізнес-процесів, інженера з вимог, а також усіх інших фахівців, що більшу части часу займаються задачами, визначеними в BABOK Guide, то дивно обирати інший день.

До речі, дата аналітик також згаданий в BABOK Guide, як назва посади, яка здебільшого займається бізнес-аналізом.

Якщо говорити про Product Analyst, Data Science, Data Analyst, Data Engineer, Finance Analyst, Operations Analyst та інших фахівців, то саме для них свята немає і цей топік — обрати професійний день для них🙌

Global Business Analysis Day — 1 листопада.

— з цим ніхто не сперечається)

Якщо це інші напрямки(їх багато), то можна для кожного свій день. А то якось Бізнес-аналітик має свій день, всі інші будуть мають якійсь загальний😆.
Треба бухгалтерам запропонувати теж, а то бідують з одним днем бухгалтера, а бухгалтер по зарплаті, бухгалтер по виробництву, бухгалтер по основним засобом свого дня свята не мають.

Слава, ви тут змішуєте багато всього. У нас наприклад є ще QA Analyst доречі.
Якщо вже хочете впровадити нове свято — не проблема, зробіть окремі.
Але навіщо це свято називати дженерічно «День аналітика» якщо воно вже давно є і святкується 1 листопада разом зі світовим комьюніті?

А можете, будь ласка показати, де саме аналітики (не ВА) святкують цей день у всьому світі? Я шукав інформацію про це і не знайшов.

Всі ті напрямки це про кількісний аналіз даних, статистику, побудову моделей, а ВА — це про виявлення бізнес-потреб, формування вимог, опис процесів і функціоналу.

Тому і є запит на окреме професійне свято.

Слава, удачі вам. Відповів на попередній запит вище, нажаль вже не маю часу підтримувати дискуссію.

Знаходимось на сайті DOU
Чи доречно тут обговорювати день для непрофільний позицій, наприклад для

Finance Analyst

?

Data Engineer

— сумнівно відносити їх до аналітиків. Бо так можно і software engineer віднести до аналітиків.

Є певна плутанина щодо визначення цільової аудиторії для цього свята «День аналітика (для всіх крім БА» :)

Як щодо 1 листопада і не винаходити велосипед?

Це Всесвітній день бізнес-аналізу і це професійне свято саме ВА-спеціалістів, а є ще багато інших напрямків аналітики.

Необов’язково розносити їх в різні дні. Але це лише моя думка, а топік Ваш, успіхів з опитуванням :)

Попросив додати варіант із днем ВА в опитування, якщо спільнота обере це свято — справді можна свята не розносити)

От і проблеми порозуміння ролі БА
Від імені IIBA Ukraine Chapter пишу: ми, як організація що просуває бізнес-аналіз в Україні, святкуємо разом з усім світом (включаючи всі ролі та види бізнес-аналітиків) 1 листопада, разом з IIBA
Пропонуємо так і далі всім робити та доєднуватись)))

Підписатись на коментарі