Обираємо День аналітика: доєднуйтесь до голосування!
Усім привіт!
Мене звати Слава, я Education Community Manager у Genesis. Відповідаю за профільне навчання та розвиток освітніх спільнот у екосистемі🫡
При плануванні інціатив на
Разом із понад 100 учасників Genesis Analytics Community ми обрали декілька варіантів і будемо раді зафіксувати дату для майбутнього святкування.
Нижче є варіанти, які пропонуємо ми, але дуже чекаємо ваших ідей! Якщо ви захочете доповнити опитування своїм варіантом — напишіть, будь ласка, про це у коментарях. Якщо ваш варіант набере багато голосів — ми доповнимо опитувальник🫡
Разом із DOU плануємо до кінця серпня обрати дату для майбутнього дня аналітика, тому дуже прошу вас поширити цей опитувальник колегам по цеху, щоб ми обрали найкращу можливу дату🕺
UPD: Бонус для тих хто дочитав — топ варіантів від ChatGPT, які ми не додаємо до опитування з очевидних причин, але не можемо не поділитись ними з вами))
🤪21 червня — День літнього сонцестояння — найдовший день, як аналог до довгих звітів 🥁 🤪29 лютого — Свято раз на 4 роки — бо аналітики не люблять нетипові випадки. День, який буває рідко — як справжні ідеальні дані 🥁 🤪1 квітня — Бо без почуття гумору аналітикам не вижити 🥁 🤪6 червня — Для фанатів SQL і системних логів (EROR 606) 🥁
25 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівДля жарту)
Взяти похідне зі слова excel (XL) 10 та 50.
10.05 зробити днем аналітика)
В мене одне прохання: визначити ЦА для аналітиків, які мають святкувати обраний день.
Бо саме по собі слово «аналітик» занадто широке. Аналіз, як такий, існує в будь який сфері діяльності і в більшості цих сфер є виокремлені люди, які відповідають за це. А ще купа посад та посадових інструкцій, де аналіз (у будь якій формі) вписаний окрім основних обов’язків. І всі ці люди сміливо можуть відносити себе до аналітиків.
Тому без визначення ЦА подальша дискусія не вбачається конструктивною.
І до речі, якщо вже про широкий сенс аналізу, то він має бути присутнім безперервно у будь який діяльності будь якої людини. Бо без аналізу того, що відбувається, вибачте, і в носі поколупатися нормально не вийде. Тому без визначення ЦА мають святкувати 100% населення. Виходить, це питання тре вирішувати не на рівні ДОУ, а всесвітнім референдумом.
ЦА: Data Analyst, Data Science і аналітики, що працюють з даними в конкретних напрямках (Product Analyst, Marketing Analyst, HRM Analyst та інші). Загалом напрямки про кількісний аналіз даних, статистику, побудову моделей.
Gemini каже, що окрім Glibal Business Analysis Day 1 листопада, є ще International Technical Analyst Day 9 вересня.
А чи є підтвердження, що це дійсно проблема та її треба вирішувати?
Додано в опитування варіант з 1.11 як всесвітній день бізнес-аналізу. Якщо ви голосували за інші варіанти, бо цього не було, можете переголосувати.
01.11 — розходимося
Додали цей варіант) Від себе додам, що цей тред про інші напрямки аналітики, які не є частиною ВА-процесів.
>>про інші напрямки аналітики, які не є частиною ВА-процесів
Слава, а ви готові подискутувати про BA-процеси?
Якщо коротко, то Бізнес-аналіз має багато напрямів.
Якщо вам дійсно цікаво, можете подивитись BABOK Guide або хоч цей малюночок.
res.cloudinary.com/.../dghwlj1xnmjrj07ibd1e.png
Я можу спробувати, але не маю експертної думки у цьому)
Для мене бізнес-аналіз — це спосіб зрозуміти, що потрібно бізнесу/продукту/клієнту і знайти найкращий варіант, як це реалізувати. Згідно малюнку, що ви надіслали до цього процесу входять різні напрямки і з цим я не сперечаюсь.
Але якщо говорити про професійні свята і професії то QA, кібербезпека, ML та деякі інші напрямки згадані на зображені (в тому числі аналітики) — це все ж про складові експертизи ВА та вектори його роботи. Але якщо говорити про спеціалістів — це інші напрямки, та відповідно свята у них окремі.
P.S. Буду вдячний, якщо надішлете з якої саме частини ВАВОК або іншого документу цей малюнок, щоб краще зрозуміти його контекст)
A business analyst is any person who performs business analysis tasks described in the BABOK® Guide, no matter their job title or organizational role.
<..>
common job titles for people who perform business analysis include:
business architect,
business systems analyst,
data analyst,
enterprise analyst,
management consultant,
process analyst,
product manager,
product owner,
requirements engineer, and
systems analyst.
<..>
Джеререло: 1.3 Who is a Business Analyst?
www.iiba.org/...ho-is-a-business-analyst
Global Business Analysis Day — 1 листопада. Якщо говоримо про день бізнес-аналітика, системного аналітика, аналітика бізнес-процесів, інженера з вимог, а також усіх інших фахівців, що більшу части часу займаються задачами, визначеними в BABOK Guide, то дивно обирати інший день.
До речі, дата аналітик також згаданий в BABOK Guide, як назва посади, яка здебільшого займається бізнес-аналізом.
Якщо говорити про Product Analyst, Data Science, Data Analyst, Data Engineer, Finance Analyst, Operations Analyst та інших фахівців, то саме для них свята немає і цей топік — обрати професійний день для них🙌
— з цим ніхто не сперечається)
Якщо це інші напрямки(їх багато), то можна для кожного свій день. А то якось Бізнес-аналітик має свій день, всі інші будуть мають якійсь загальний😆.
Треба бухгалтерам запропонувати теж, а то бідують з одним днем бухгалтера, а бухгалтер по зарплаті, бухгалтер по виробництву, бухгалтер по основним засобом свого дня свята не мають.
Слава, ви тут змішуєте багато всього. У нас наприклад є ще QA Analyst доречі.
Якщо вже хочете впровадити нове свято — не проблема, зробіть окремі.
Але навіщо це свято називати дженерічно «День аналітика» якщо воно вже давно є і святкується 1 листопада разом зі світовим комьюніті?
А можете, будь ласка показати, де саме аналітики (не ВА) святкують цей день у всьому світі? Я шукав інформацію про це і не знайшов.
Всі ті напрямки це про кількісний аналіз даних, статистику, побудову моделей, а ВА — це про виявлення бізнес-потреб, формування вимог, опис процесів і функціоналу.
Тому і є запит на окреме професійне свято.
Слава, удачі вам. Відповів на попередній запит вище, нажаль вже не маю часу підтримувати дискуссію.
Успіху і вам)
Знаходимось на сайті DOU
Чи доречно тут обговорювати день для непрофільний позицій, наприклад для
?
— сумнівно відносити їх до аналітиків. Бо так можно і software engineer віднести до аналітиків.
Є певна плутанина щодо визначення цільової аудиторії для цього свята «День аналітика (для всіх крім БА» :)
Як щодо 1 листопада і не винаходити велосипед?
Це Всесвітній день бізнес-аналізу і це професійне свято саме ВА-спеціалістів, а є ще багато інших напрямків аналітики.
Необов’язково розносити їх в різні дні. Але це лише моя думка, а топік Ваш, успіхів з опитуванням :)
Попросив додати варіант із днем ВА в опитування, якщо спільнота обере це свято — справді можна свята не розносити)
От і проблеми порозуміння ролі БА
Від імені IIBA Ukraine Chapter пишу: ми, як організація що просуває бізнес-аналіз в Україні, святкуємо разом з усім світом (включаючи всі ролі та види бізнес-аналітиків) 1 листопада, разом з IIBA
Пропонуємо так і далі всім робити та доєднуватись)))
підтримую
++