10 місяців пошуку роботи в ІТ: мій досвід FullStack розробника

💡 Усі статті, обговорення, новини про Front-end — в одному місці. Приєднуйтесь до Front-end спільноти!

Моє ім’я — Костянтин Казьмірук. У 2024 році я мав 3.5 роки досвіду React/Node і впевненість, що знайду роботу за декілька місяців на 2700$. Так і вийшло, але про це трохи пізніше.

За весь час я подав 1438 вакансій, 100+ HR interview, 34 Tech interview, 6 Test tasks.

Мій пост про пошук роботи набрав 150к+ переглядів та 800 лайків та 116 коментарів І все це закінчилося... лише однією пропозицією від стартапу із зарплатою джуна.

Початок

Попередня компанія у якій я працював, не виконала фінансові зобов’язання, звертався до Дія.Сіті (я гіг-контрактник) та напряму з адвокатом до компанії.
Єдиним варіантом залишилось подавати судовий позив, але ви ж розумієте нашу судову систему :)

Цей досвід сильно вдарив по моїй довірі до ринку: я почав дуже обережно ставитись до нових пропозицій та ретельно перевіряти кожну компанію, відгуки та іноді писати напряму іншим розробникам цих компаній.

Перший місяць минув швидко. Зазвичай було 1-3 HR дзвінки в тиждень. Технічні були рідше, приблизно раз у два-три тижні

Відмова від оферу?

Не встиг я відпочити на так званому «саббатікал» і вже отримав офер, головне платять мій рейт, нормальний проєкт.

Хто буде відмовлятись від такої пропозиції???
— Я

Декілька проєктів, команда джунів — це все мені здалось хаосом. І я подумав, що швидко знайду інший офер.

Цього разу я відчув ті ж емоції, як у «прекрасну кампанію» на початку цього посту, тому вирішив шукати далі і послухати себе хоча б цього разу

Життя у невизначенності

Далі почались довгі дні, які виглядали однаково Встаєш, снідаєш, трохи гуляєш, відправляєш резюме, проходиш співбесіду, вчиш щось нове, вечеряєш, миєшся, лягаєш спати.
І так знову й знову.

Рутина давить, думки зʼїдають тебе живцем. Гроші теж закінчуються І ось ти вже живеш у режимі, коли не впевнений навіть у тому, що будеш їсти завтра.

Можливо, все ж таки варто було прийняти той перший офер?..

Думка про це час від часу поверталася, особливо коли настав період «зимових канікул». Компанії ніби й далі шукали розробників, але відповідали з затримкою у два тижні — для мене це була вічність.

Здавалось, вже завтра ти маєш отримати наступний офер, ти ж стільки часу та сил вклав. Але замість оферу — тиша.
І от вже доводиться брати в борг, щоб прожити декілька місяців очікувань.

Перші промінці надії

Пройшло пів року, ти відточив всі відповіді HR, Tech, запитання стосовно проєкту/компанії, вже є готовий текст з потрібними лінками і твоїми фінансовими очікуваннями (Приклад ви можете побачити в кінці)

Ти починаєш подаватися вдруге чи втретє в одну й ту ж компанію. Але всеодно чуєш: «Ми сьогодні зробили офер іншому кандидату. Він просто трохи досвідченіший + досвід як тім ліда. Ми би з радістю вам зробили пропозицію, але поки вакансія одна»

Активність у LinkedIn приносить кілька співбесід на тиждень, а також допомагає знайти project-based роботу.

З часом компанії, куди я відправляв резюме, почали просто закінчуватися. Тож я розширив пошук: напряму подавався в Ізраїлі, Болгарії, Німеччині та інших країнах Європи, намагаючись знайти хоча б щось.

Причини чому мене не беруть

• Наразі ми шукаємо спеціаліста з більшим досвідом роботи для того запиту
  • Поки недостатньо скіллів по бекенду
  • Є одна наразі сіньорська позиція, але там від 6+ років досвіду розглядають.
  • На жаль, цього разу ми вирішили продовжити пошук у напрямку іншого профілю.
  • Напевно мої фінансові очікування трохи вище середнього
  • Я перестав шукати виключно FE та захотів рости у Solution Architect
    (Для останнього підтягую System Design Alex Xu та читаю O’Reilly Data-Intensive-Applications)

Приклад мого повідомлення для HR і що шукаю зараз:

I am looking for a strong team where I can grow as a Developer and step by step become a Solution Architect

Reading O’Reilly Data-Intensive-Applications

My code talks better

**github.com/...​kazmiruk/github_crm_api*

**github.com/...​miruk/ag-payment-system*

// CQRS, DDD, RabbitMQ, Microservices

**github.com/...​zmiruk/voiceapp_backend*

Here is a short introduction video, where you can get to know me better

**youtu.be/...​X0w?si=31NIH1OmVLZXPWWW*

Here is my availability to schedule the call

**appt.link/...​-kostya-kazmiruk-qNzkHVaI

CV**

Looking for 3000 net preferred, gross also considered

Дякую, що дочитали до кінця, мені це дуже цінно. Буду радий почути фідбек або ж вашу історію з пошуку роботи.

Це мій перший детальний пост, але точно не останній. Я планую ділитися знаннями та інформацією, які допомогли мені

Зустрінемось на DOU Picnic 2025!

👍ПодобаєтьсяСподобалось11
До обраногоВ обраному6
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Замість 25-ти річних сеніорів тепер 25-ти річні солюшен архітекти

Я стараюсь не коментувати подібні топіки на доу про власний [негативний] досвід, бо часто бачу, що людина старається, а їй от просто не фартить. Але тут все по іншому.

Все, що тут можна було зробити неправильно, ви зробили неправильно:
— книжка з «кабанчиком» максимальна поверхнева попса в 2025. Хто читав, той прекрасно розуміє, який вона дає вихлоп (мінімальний). Навіщо таке взагалі згадувати?
— Важко сказати, чи вказані проекти просто форки чужих, але було б непогано для початку просто випиляти чужі імена з рідмі. На ці проекти і так зараз ніхто не дивитись, але, коли хтось все ж відкриє посилання, то сторонні копірайти не зроблять вам честі.
— якщо уже і записуєте інтро, то чого це не зробити нормально? Чого не написати короткий текст (чатгпт класно пише такі штуки), прогнати його через грамарлі, щоб потім люди не слухали оце ’[відсутній артикль] two of them is a [неправильно підібране дієслово та артикль]’ і тд і тп, що страшно ріже вуха, коли хоч трохи знаєш англ мову?
— календлі — це просто сміхопанорама. У вас ні досвіду, ні експертизи немає, щоб час букли з вами, а не наоборот.
— потім резюме з версткою прямо з 2005-го. Ну є ж гугл, ну є ж перевірені часом темплейти, які й тут на доу неодноразово згадувались. Та, блін, є цілі книги, де пишуть, що фото в резюме не потрібно; що досвід варто розписувати по XYZ-формулі; що не варто використовувати «повзунки» з дріббла для мов/скілів, особливо, коли ви пишете, що у вас адвансд інгліш, а робите елементарні помилки, які не катять навіть на інтемідієт.
— я 12 років тому також писав «хочу не менше х», «не пишіть мені, якщо ви пропонуєте менше х». Зараз аж соромно згадувати це. Якщо хтось і дочитає це все до кінця і побачить ваше "

Looking for 3000 net preferred

, то вони просто заржуть.

Я б рекомендував вам викинути цю нісенітницю, переробити резюме по стандартах індустрії у 2025; видалити відео (чи просто записати нове без елементарних помилок); причепурити проекти на гітхабі, або просто не показувати їх; знайти темплейти, як правильно комунікувати з рекрутерем (Hi %name%, It’s nice to meet you! Bla bla bla. Best regards, %my_name%) і почати процес заново.

Передивився причини відмови. Виглядає все наче так, що пане Костянтине хоче багато грошей за свій рівень знань, що явно не співпадає за результатами технічних інтервʼю. ;) Перше, що треба зробити, то це інвентаризацію власних знань та вмінь, а також провести корекцію зарплатних очікувань.

Наче з рівнем комунікативних здібностей проблем немає...

Що б робив я? Сконцентрувався в першу чергу на знаннях. Їх явно не достатньо або вони подані в спосіб, що не показує всієї глибини для спеціалістів. За 10 місяців можна було пройти масу курсів та підтягнути обізнаність по всіх темах, які піднімалися під час співбесід. Перевірити рівень знань можна було б тут, на форумі, шляхом обговорення позитивних чи негативних сторін тих чи інших технологій, підходів, фреймворків, тощо.

Ctrl + Enter
Ctrl + Enter

Після випробовувального періоду)))
Подобається і проєкт і компанія в якій працюю, хочеться тут залишитись на довго
Треба оновити дані, бо в соц мережах майже не сидів останні два місяці

Хеппі енду поки не буде))
Компанія завершила співпрацю зі мною...

Не підійшов по цінностям компанії))
Сумно, бо компанія мені подобалась і хотілось би тут розвиватись.

Ось тут розписав детальніше
www.linkedin.com/...​GCpQP9-QkCYPwCmEdLkH39glU

Це не те що написано в ЛІ. Там таке:

Ми узгодили нові зміни з аналітиком і продаком, і я взяв відповідальність за її повне завершення, при зміні оцінки до 8 SP.
Мені ця задача навіть снилась 😵‍💫

✍ Моя помилка була, варто було б розділити задачу на менші частини та поступово виносити їх на рев’ю — це б пришвидшило процес і зменшило навантаження на команду.

Тобто про...бана декомпозиція задачі. Хоча дуже дивно, якщо компанія відмовила через це, тим паче Middle Backend Nodejs, а не лідерській позиції.

Загалом задачі з початку оцінювались Лідом.
Шкода, що часто ці оцінки виростали під час розробки у всіх колег.

Але відповідальність за декомпозицію у нас лежить, на фіче-оунері.
Тому свій епік я розбивав максимально сильно по 1-2 сторі поінтам.

Насправді, я погано перформив — і з цим згоден, бо задачу на 8 СП розтягнулась на 3 тижні (Хоча мала б бути зроблена за 2)
Дуже втомився, бо 1.20 дорога 9 годин роботи, знову 1.20 дорога і ще сидів кодив цю таску пару годин і так 3 тижні

Сумно, але що вже поробиш(
Бо мені дійсно подобалась компанія, backend discussion і швидкий темп.
Можливо просто занадто швидкий для мене

Насправді, я погано перформив — і з цим згоден,

Я такого не говорив, якщо що. Але якщо ви з цим згодні, то виходить, що ви збрехали про «цінності» :)

бо задачу на 8 СП розтягнулась на 3 тижні (Хоча мала б бути зроблена за 2)

Не мала. Порадив би почитати, щось про сторіпоінти та оцінку, але нічого нормального та короткого згадати не можу. Напишу напевне на вихідних -висер- пост на цю тему.
Поки складається враження, що проблема таки в декомпозиції. І типовій спробі прирівняти сторіпоінти до одиниці часу

Чому збрехав? Це мені сказала компанія.
Я просто знаю, що погано перформив, хоч і витрачав весь робочий та позаробочий час

У нас вже є дока, щоб не прирівнювати СП до часу)

Так головна проблема — погані естімейти.
Дуже часто вони були 1-2 і спокійно виростали до 3 або 2 по 2, про це кажуть і інші члени команди
Але я не підійшов просто по сукупності факторів, щось десь забув. Десь лишнє питання задав. Десь технічно погано писав

Ну поки буду шукати роботу, знову трохи краще технічно стану
І якось буде по колу йти)

Збирались командою прочитати цю книгу
balka-book.com/...​script3rdededition-272100
Тепер у мене багато вільного часу)

Порадив би почитати, щось про сторіпоінти та оцінку, але нічого нормального та короткого згадати не можу.

По СП є розділ в книзі Джефа Сазерленда «Scrum». Можливо не деталізовано до молекул, проте повністю закриває питання чому вибрали сторіпоінти а не дні чи години для естимацій.

По СП є розділ в книзі Джефа Сазерленда «Scrum»

Хм, треба буде глянути, якщо я правильно розумію, то автор книги є одим з авторів самого скраму (або ні).
Матеріалів на цю тему купа, але люди вперто чомусть прирівнюють СП до Х годин або мають несподіванки, як от ТС з тим, що 8 СП це не 2, а 3 тижні

Матеріалів на цю тему купа, але люди вперто чомусть прирівнюють СП до Х годин або мають несподіванки, як от ТС з тим, що 8 СП це не 2, а 3 тижні

Мабуть тому, що бізнесу важливіші дедлайни, ніж точність оцінки складності задачі в віртуальних попугаях...

Бізнесу важливі value та results.
Я вважаю, що в логіці, яку я створив — без неї не можливо мати звязок між всіма івентами одного міта (created, rescheduled, created)
в таблиці BQ.

Але факт є фактом — я не пройшов випробовувальний і тепер в пошуку нової крутої можливості)

Бізнесу важливі value та results.

Своєвчасні. Якщо ви зробите це пізніше за конкурентів, або через 5 років, то можна б було й не починати.

Інколи поганий, недороблений, але своєвчасний результат краще за ідеальний, але зроблений запізно. :)

в пошуку нової крутої можливості

Побажаємо кращого пану!

За 8 років досвіду в мене десятки ситуацій були коли таска на тиждень виростала до місяця, це ок якщо ти не лід/архітект який цей проект підіймав і який в домені шарить краще за РО. Ці проблеми має розрулювати менеджер.

Загалом задачі з початку оцінювались Лідом.

Якщо задача оцінюється лідом то ти не відповідаєш за цю оцінку. Коли я будучи на проекті 2-3 місяці бачив на пленінгу якусь срань яку в душі не *** як робити — я з чистою совістю ставив свій естімейт в 13 SP (clarification required) і пофіг що ліду вона на 3 SP.
Коротше — тобі не повезло з конторою.

Не мала. Порадив би почитати, щось про сторіпоінти та оцінку, але нічого нормального та короткого згадати не можу. Напишу напевне на вихідних -висер- пост на цю тему.

Написав
shbohdan.github.io/...​timation-in-story-points

формальний привід != реальна причина

формальний привід != реальна причина

І яка ж реальна причина? Наказ рептилоїдів його звільнити?

Є факти, а є оціночні судження. Краще викладати факти. Бо їх так чи інакше надаси, а якщо вони не будуть підтверджувати оціночні судження, то складеться негативне враження.

Дуже розмите формулювання і зазвичай зводиться до того, що одна зі сторін — мудак. Якщо ваші факти не демонструють чітко, що інша сторона той ами мудак, то висновок напрошується дуже неприємний.

UPD.
Якщо є бажання оскаржити твердження «зазвичай зводиться до того, що одна зі сторін — мудак», то давайте одразу массовий контрприклад, щоб не витрачати час на коменти, що «теортетично так не завжди» (люди часто ігнорують слово «зазвичай»)

звісно є тільки ваша точка зору — але з цего боку виглядає так шо це не вона

І яка ж реальна причина?

Та звідки мені знать?

Якшо вам було не зрозуміло, то я мав на увазі — «не завжди реальна причина співпадає з формальною».
Це все.

Хоч селфі гарне зробив😁

По тому, що ти пишеш, склалося враження, що їх очікування від міддл ролі були на рівні синьор і вище.

Щодо репутації компанії — тут, скоріш, треба питати тих, хто там працює. Бо я, коли прочла назву компанії, то не здивувалася.

Вірніше, спрацювала асоціація з негативного шлейфа відгуків про них, як про роботодавця.
Але, попри все, негативний досвід — це теж досвід, єдине, що цінності компанії і реальний фідбек- тут не розкрита тема.
Удачі тобі в пошуку.

Backend Nodejs

це гріховно. Намагайтесь цього оминати, не погоджуйтесь це робити.
Сприймайте свій фейл як копняк Долі в правильному напрямку. Це просто був урок, таке бува.
\\\—

3. Задача на 8сторіпоінтов... Ще раз... ЩО 3???? Це ризикована задача одразу як їй надали ціну у 8СП. Якого фіга ця задача пішла на новачка, ще й мідла (я до того, що ви не є на вершині ланцюга експертизи, щоб кинути зі словами — ну якось випливе, не даремно синьйор/техлід)

і схоже, вас кинули «під винт», на жаль, таке бува в гнилій команді.
Гамняну таску кинути на того, хто не розумів що відбувається, на новачка.
В здоровому колективі це або не пройде, або розрулюють по ходу.

Така реальність. Зараз тяжко влаштуватись на роботу розробником. Якщо досвід не великий, це примушує сумніватись у собі. А коли ще зайдеш на DOU та почитаєш що пишуть начебто люди с більшим досвідом, які могли б порадити щось корисне, так взагалі розчаровуєшся. Справа точно не в тобі, таке відношення зараз до більшості розробників. Зараз нікого не цікавить те що людині довелось пройти, щоб набути знання та досвід в розробці, тому що людей більше ніж роботи. Треба сприймати реальність таку яка вона є, робити висновки та звісно не опускати руки. Взагалі ти отримав непоганий досвід коли шукав роботу 10 місяців. Завдяки цьому ти вже більш менш у майбутньому зможеш одразу розуміти ще на етапі співбесіди, чи треба витрачати свій час на компанію, чи вона того не варта. Такий період пошуку це звісно не приємно, але я думаю це не критично у твоєму випадку, тому, що скоріше за все в тебе ще немає дітей. В моєму випадку, наприклад скоро повинна народитись 3 дитинка, та я також не можу влаштуватись на роботу, хоч і маю досвід в розробці майже 10 років. Відповідальність набагато вища, але розстроюватись на те що в нас таке відношення звісно це не вихід. Скоріше за все я та моя родина будемо залишати країну, через те, що жити з трьома дітьми дуже тяжко в таких умовах, не маючи роботи. Та ще й і не безпечно. То як зараз, я думаю буде не завжди. Тому якщо є вільний час присвяти його краще чомусь корисному, та сприймай співбесіди та відмови як отримання досвіду. Згодом будеш одразу розуміти з ким маєш справу, ще на перших етапах.

Глобально погано буде скрізь, з певними острівками стабільності.

Скоріше за все я та моя родина будемо залишати країну, через те, що жити з трьома дітьми дуже тяжко в таких умовах, не маючи роботи.

І де ж це може бути легше? Розрахунок на соціал десь в ЄС, чи проїдати заощадження (так це можна і тут)?

Глобально погано буде скрізь, з певними острівками стабільності.

тоді імхо «но не для всіх» і то більше я так думаю оце

з певними острівками стабільності.

то і є якраз «не для всіх» як то більш особисто між особистими ситуаціями ніж між «острівками» більш географічно (чи то навіть гео політично)

це якщо казати для прикладу саме за вайті

ну це як пишем «и» після «ц» , крім на цыпочках, цыц, цыган, і там всякі закінчення і суфікси тіпа птицы-огурцы

Насправді все дуже просто. Не слухай як мінімум 70% тих коментаторів, шо розказують, шо проблема в тобі. Це кажуть фєєчки(незалежно від статі), які сидять ... років в своїх компаніях з язиком у сраці, тому компанії іх вважають за дуже толерантних співробітників і кидають на них роботу всіх менш толерантних, яких довелося звільнити або скоротити))

У світі типу криза, в країні у нас взагалі срака, і багато жадібних і вочевидь тупих/альтернативно розумних сєо-шмєо компаній, загальна назва для яких — Always (більше назв можна знайти тут — www.google.com/...​i=LzuuaNrnI_b9wPAPksOf0AQ) подумали, шо це їх зірковий час.

Абсолютно не дивно бачити вакансії, в яких описані обов’язки фронта,бека, і девопса, і це все названо «мідл хтось там». Це наразі превалююча більшість вакансій. І зп там буде на рівні джуніор+, і всі ті шмари, шо це публікують, навіть не почервоніють, коли ти перепитаєш, чи не забули вони там ше цифру.

В принципі, ситуація вже добігає свого піку, і скоро має розрядитися, бо коли айті спеціаліст, шо витратив на освіту .... років і грошей, має ФОП, сплачує ті незрозумілі податки, і при цьому має клоунські офери від так званих «компаній» (типу, Сімфоні дев за зп охоронця супермаркету) — це суто похорони ринку.

Звісно, можуть бути ситуації, коли є реальний проєкт, і треба метч досвіду по стеку 101%. Але в цілому на ринку зараз скоріш панує жлобська тупість.

p.s. Краще шукай замовлення не всередині країни, або погодинну роботу за контрактом, але теж краще не розраховуй на внутрішніх ідіотів, фокус має бути на закордонних замовників

Думав, шо актуально суто про педросів при владі, але про аутстафф/аутсорс притулки теж в тєму:

www.youtube.com/...​gMcrsTs&list=RDMM&index=9

А, ну типу тебе звільнили в 2021 тому що ти був менше толерантний ніж інші, і з тих пір безуспішно намагаєшся знайти роботу в ноунейм помойках тому що також менш толерантний ніж інші, а не тому що єдиний твій скіл (який ти вже підтер з профілю) це wordpress і php.

це суто похорони ринку

web-development з поширенням AI на нього?

вроде как автор говорит что близок к уровню английского c1, но делает в этом же предложении банальнейшие ошибки
вроде как автор целится в архитекты, но при этом основная проблема вайбкодинга юая — какой-то эдж-кейс с драгендропом
вроде как автору говорят, что видео формат резюме неуместен, но автор думает что знает лучше
автору говорят, что начинать отклик на вакансию мидла с «я хочу стать архитектом» — это не лучшая идея, но он знает лучше

с таким искаженным восприятием реальности и восприятии себя в ней остается разве что пожелать удачи и терпения
а чтобы расти (в том числе и как инженер), нужно в первую очередь научиться понимать, когда надо говорить, а когда — слушать

Моєї англійської було достатньо для обговорення будь-яких технічних дискусій на проєктах.
Я працював в Італійській компанії Wenda Srl жодного непорозуміння не виникало. І відео формат в першу чергу покриває питання стосовно рівня англійської, трохи first impression та «ізюмінка» поміж інших кандидатів

Головна проблема AI UI Codegen, це не pixel perfect design та складність у вирішенні типових задач, бо для них потрібен значно більший контекст у порівнянні з роботою на BackEnd
Lovable, Claude Code звісно згенерує якийсь sidebar, dashboard.
А коли потрібно щоб sidebar був fixed width, або content змінював свій розмір після відкриття/закриття sidebar — таку банальну задачу виконує погано і довго

Я вважаю, що говорити про свої цілі важливо, бо без них люди пливуть за течією.
Якби я наймав до себе на роботу, я б обирав активних та цілеспрямованих, ніж мовчазних

Дякую, думаю моя наполегливість не згасла за цей довгий період.
І весь час який я вклав в навчання та пошук роботи окупиться, дізнаюсь про це на днях :)

очень логично, но есть малюсенький нюанс. ты не нанимаешь к себе на работу, а уже почти год ее ищешь
и что характерно, за этот почти что год у тебя не возникло ни малейшей мысли, что есть хоть мизерный шанс, что ты делаешь что-то не так. вместо этого ты уверенно доказываешь остальным что ты прав

Проблема у тому, що позиція «архітекта» зараз існує або у великому аутсорсі, або ентерпрайзі. В багатьох продуктах чи стартапах не існує позиції архітекта бо цю роль при потребі виконують звичайні деви, тому вже саме цим багато компаній може відпасти. І шлях до архітекта навіть в аусторсі є досить довгим. Якщо чесно у 2025 це трохи дивна ціль.

а у 2026, а у 2027, чи живем тільки сьогодні а там хоч потоп?

а у 2026, а у 2027, чи живем тільки сьогодні а там хоч потоп?

Та питання не в якому році, а в тому що автор хоче з формошльопера на маленькому стартапі перескочити в архітекти, почитавши кілька книжок і написавши кілька пет проектів.

Така логіка заслужено викликає критику бо ймовірність цього 0%

та ладно, ніби історію Голобородька не знаєте

фронтед перший програє боротьбу вайбкодингу, вже програє

Насправді все навпаки, BackEnd дуже структурований і за десятиліття SOLID, GOF і є багато вже готових рішень або ідей, які можна імплементувати під ваш use case

AI не має смаку, даючи фото він не робить потрібний компонент
MCP + Figma трохи допомагає з цим

Але я помітив, що cognitive load у FE більший, бо є завжди звʼязка з UI купа браузер API
BE таке починається з WebSockets, microservices

SOLID, GOF

GRASP забули :)

є багато вже готових рішень або ідей, які можна імплементувати під ваш use case

Рекально 80/20 % приблизно, тобто 80% задач виконуються швидко бо є стандарнтими і по шаблону і можливостями бібліотек та фреймверків. Тим не менше 20% вже буде щось специфічне, і десь процентів 2% буде щось дуже унікальне і займе до 90% часу, чи на відладку, чи на деплоймент з’ясування протоколів і т.д. і т.п.
Іноді така на перший погляд фігня як скопіювати текстовий файл на GCP Cloud Storage з on demand сервера, може бути настільки складною задачею через купу бюрократичних препон та велику кількість невідомого, що займе декілька місяців доки ви доберетесь до адміна яка здатна внести 1 строку в крон скріпт. Я ХЗ як тут в цілому допоможе вайб кодінг, власне як і знання будь яких шаблонів та теорії Computer Science. Скоріше спрацюють знання та теорія з : психології, менеджменту, маркетингу, економіки та політики. Дуже часто на людей доведеться давити як скажімо Дональд Трамп давить на федерацію, бо вони не хочуть з політико-економічних причин і усе тут.

Я вже кілька адмінок і дашбордів завайбкодив які об’єктивно кращі (в плані UI/UX) за 90% сайтів в Інтернеті. І це без жодного досвіду фронтенда. Основні правила UXа за два дні учяться.

навайбкодити можна, але без знань фронтенду, з часом це перейде у неможливість підтримки та розширення функціоналу.

Якщо якийсь довгостроковий великий проект то да. Но і не всі ж такі. Да і мої проекти відносно гарно написані, в процесі таки також вчиш фронт енд, щось підчитуєш і розумієш як має бути. Ну і плюс агентів час від часу просиш поревьювити, покритикувати, і почистити.

Я не знаю, які ви робили дашборди
Але впевнений, що там буде проблема скролу чи drag
Що зʼявляється між header та контентом (якщо він скролиться) або між header та верхньою межею сторінки)

Майже на кожному сайті компанії бачу таке))

Завайбкодити FE не проблема — згоден
Але коли потрібно pixel perfect, то взагалі не робить 1 в 1
Деталі не розуміє, оцю проблему скролу не розуміє
І додати до цього взаємодію з localstorage, доступ до елементів по role/permission — смерть)))
Приблизно на рівні дебагу microservices я думаю cognitive load

Мені потрібно було зробити form builder з валідацією, розташуванням елементів та залежністю між ними
Якісь опер сорс рішення виглядають трохи не дуже і зробив кастомне, хоча вже є ідеї як переробити по іншому (але синтаксис тоді JSON не дуже виглядає)

Донні, харе деплоїти візитівки в інтернеті, краще скажи, шо там по санкціях?

Насправді все навпаки, BackEnd дуже структурований і за десятиліття SOLID, GOF і є багато вже готових рішень або ідей, які можна імплементувати під ваш use case

Це і є проблема? Якщо щось добре структуровано, то зазвичай є алгоритм як обрати оптимальне рішення. А от якщо його немає, то це хаос, де треба обирати з багатьох готових рішень, ідей та підходів, і все чомусь не добре.

AI не має смаку,

Ну абсолютна більшість людей в айті також не мають смаку особливо ті що йменують себе дезігнерами і іноді навіть вищу освіту в сфері дизайну (хоча це рідкість, там максимум художка між 6 і 7 класом), так що докоряти за це аішці це таке.

Насправді все навпаки,

Насправді ти, будучи безробітним реакт кодером, сперечаєшся з чуваком 10+ років досвіду, рівня ЕМ чи архітект=)

Залежить про який бекенд ми говоримо. Про монолітну веб аппку, яку робить кілька людей, чи навіть 1-2 людини. То може так. Але якщо маємо розподілену аппку з багатьма сервісами та кілька команд, то тут набагато складніше. Транзакції, комунікація, доступність, стабільність та інші штуки. Це чого нема на фронті.
Також де зазвичай більше обробки доменної логіки?

Щоб щось навайбити, ще треба зібрати та формалізувати вимоги до стану коли з того можна зробити прийнятний промпт для трансформера, щоби потім це можна було перевірити відокремити конкретний шамат коду і вставити його в продукт, запустити протестити і т.д. Умовно це автоматизація не великого прошарку роботи, який може бути прискорений. Що зробили LLM трансформери — дуже сильно знизили кількість питань особливо частих десь в Stack Overflow. От у такого типу бізнесу, справді можуть бути неприємності пов’язані за падінням трафіку і відповідно падінням кількості переглядів та реклами, що забиратиме прибутки.

Щоб щось навайбити, ще треба зібрати та формалізувати вимоги до стану коли з того можна зробити прийнятний промпт для трансформера, щоби потім це можна було перевірити відокремити конкретний шамат коду і вставити його в продукт, запустити протестити і т.д

Угу, і 25-літній джун/мідл як автор це зроблять, ага. Зараз з сучасними тулзами, від продукта чи продажника, з базовими технічними знаннями більше користі, ніж від типового мідла. Да навіть половина сінйорів нічого не хоче робити крім як кодити. Вивчив мютекси в базі і все, рахує себе незамінним спеціалістом в компанії. Но, як показує практика, краще продукт з кривим кодом, ніж мютекси без продукту.

Мьютекси це щось зі світу співбесід насправді і дуже давно. Світ співбесід і світ роботи, зазавичай персікаються в частині алгортимів та структур данних, особливо коли є питання по преформансу оптимізації, профілюванні і таке інше. Кеши, массиви повязані списки, дерева, хеш таблиці і т.д. і т.п.
Мютекси з CAS та спінлоками, це те чим дуже класно гратись в своїх проектах, та в сучасному рівні фреймверків та платформ, треба знати, що є таке.
Та і в JavaScript/TypeScript — просто нема доступу програміста до потоків, а Async — Await чи проміси із котінюйшенами, тобто воно взагалі не треба навіть знати, бо банально нема. Тим не менше писати той же Rest API бекенду на Nest або Express — можна.

а що типовий мідл отримує який відстоток від бізнесу?

Автор, гроші просто так не платять. Чітко пиши що ти даш взамін тих $. Те що ти хочеш стати архітектом, всім пох.

ЗП завжли вказується в бруто, особливо для іноземних компаній.

Ти спеціаліст в чомусь? Тоді про це «щось» і пиши.

Бо направду виглядає як повідослення від трейнішки «я читаю книжку, ось мої тестові ркпозиторії».

Ринок зараз не супер, але в тебе було 34 технічні співбесіди і більше 100 HR. Тебе 2 з 3 ректрутерів відсіюють?

Автор, гроші просто так не платять.

Да ну, а хто такі тоді рантьє ? Доволі багато народу живуть, причому дуже добре, з нічого буквально, тобто з соціального статусу та з разноманітної ренти з приватної або контрольованої ними державної власності, умовно соціальні паразити. Це можуть бути як наприклад люди з інвалідністю яка не дозволяє працювати, так і цілком здорові опездали здатні до праці, та зайняті виключно гедонізмом. В США народ обурює, наприклад, що купа різного народу сидить на соціалці — тоді як інші вимушені тяжко працювавти і при цьому усеодно крутитись як білка в колесі, бо усі надлишки пішли в податки. В Україні є цілі соціальні прошарки корупціонерів, їм платять за створену державою системою тіньових поборів. DOGE показав, що це далеко не виключно українська проблема, хоча в сутності з цього стібалась ще класична американська література в лиці Марка Твенна чи О’Генрі.

Ты сейчас договоришься до криминальной ответственности за свержение конституционно-коррупционного строя.

Буду радий почути фідбек або ж вашу історію з пошуку роботи.

10 вакансій, 1 офер, працюю

Причини чому мене не беруть

Просто вважають що за ці гроші вони можуть найти більш кваліфікованого, або щось не сподобалося. Щоб зрозуміти причину треба бути на проєкті, тому немає сенсу їх класифікувати. Але є відчуття, що є сумніви у хард-скілах.

* d03675b - Update README.md      (4 months ago) <Kostya>
* a69047e - Update README.md      (4 months ago) <Kostya>
* 02ed088 - Update README.md      (4 months ago) <Kostya>
* 6e8f44a - Update README.md      (4 months ago) <Kostya>
* 988246f - Update README.md      (4 months ago) <Kostya>
* 51e63b7 - typo docker compose   (4 months ago) <Kostya>
* b57baf5 - Readme updated        (4 months ago) <Kostya>

Ні, у мене теж виникли би питання... Те що змінився файл README.md і я так можу побачити. А от навіщо шість комітів в один день? Виглядає так, що людина трохи не в темі.

той гітхаб яккаунт я б взагалі видалив, вигляд має як трейні а не майбутній архітект

викладайте свої гітхаби, буде поливати променями кохання

обов’язково, коли буду без роботи...

коли будеш без роботи то ти їх видалиш

Чим тобі рандомний гіхаб допоможе? У більшості людей там навіть петпроектів немає, а 90% роботи схована в приватних репах :-D
Ну, покопайся, якщо так цікаво. Правда, я вже більше півтора роки як на війноньці + і до того багато роботи йшла повз github — напряму в linux kernel та u-boot.

Але навіть із цими вводними, взагалі пох, як виглядає профіль :) github.com/MrCry0

У мене ж в профілі є посилання

Шоб ви знали, бачив акк гітхаба CTO, який мав у себе тестові завдання із методами на 100+ строк і нічого :) Але не підходить.. хоче бути архітектором а не CTO. Quod licet Iovi, non licet bovi.

Що саме вам не подобається, що виглядає як трейні?

Сама наявність пет-проектів, це джуніорська штука, нема досвіду то запиляти пару проектів, і це норм, але для мідла цього не потрібно, бо мідлів не наймають по пет-проектах, а дивляться реальний досвід. Краще найти опенсорсний проект і почати туди контрибутати, більше користі буде.

Блаблабла: Сірники є, значить палиш, як палиш то бухаєш, якщо бухаєш, то пісюн не стоїть.

Виходить що спитати «єсть подкурить?» можна запитати «у тебе стоїть?».

Там явно не адекватне сприйняття реальності. За 34 співбесіди, не було вловлено закономірності і далі продовжується мантра наступання на ті самі граблі. Спочатку працював на контору яка давала завищений рейт і при цьому не розрахувалась, бо там явно розуміли ризики і пішли на авантюру. А далі як баран пішов на цілу купу співбесід і після 34 спроб, не зрозумів, що це не випадковість і не співпадіння. Звісно за таку кількість спроб, зазвичай сильно ростуть самі навички проходження інтерв’ю і я впевнений, що 34 пройшло на дуже значно кращому рівні аніж перше, де при цьому надали офер від якого він відмовився.
Даю наводку, коли вас покликали на 34 співбесіди — це не роботи нема, а ви забагато просите зарплати на ту позицію, на яку подаєтесь. Бо Адам Сміт Двид Рикардо — порит народжує пропозицію, тенденція норми прибутку до зниження. Ви не можете знайти роботи за поточною спеціальністю типу иам Delphi чи Visual Basic — це коли взагалі нема жодної пропозиції на інтерв’ю. Тобто на те що ви продаєте чи робите, нема ринкового попиту.

це не роботи нема, а ви забагато просите зарплати

висновок так собі, якщо забагато, то би сказали можем запропонувати стільки-то
з іншого боку, робота майстром з сантехніки чи електриком є

Тобто на те що ви продаєте чи робите, нема ринкового попиту.

так робота є чи нема?

то би сказали можем запропонувати стільки-то

Ага, сделать офер и ожидать, что чувак спрыгнет при первой же возможности, ибо он себя явно дороже оценивает.

то би сказали можем запропонувати стільки-то

коли це 5-10% це одна справа, але коли це 30% — одразу в топку. Не казавби якби не приймав участі в спвбесідах, та наблюдав як приймають рішення наймаючі менеджери при оцінці кадидатів (щоправда з перервами).
Можете вірити можете ні, але там дуже холоднокровна математика шахматного типу. Так взагалі працює бізнес — або прибуток, або банкрутство. Profitability тобто маржа, буде одним з набільш вагомих факторів.

ага, шахісти рівня Бендер

Ну так можуть дати по мордам www.youtube.com/watch?v=s6PjUCKQ8Tc як свезе :)
Там по різному бува, часто просто www.youtube.com/watch?v=8rkUAsdG8Ps

Не про пошук роботи, а про СА.
Тут Роман написав непоганий список літератири для старту dou.ua/...​rums/topic/44805/#2697381

Кабанчик там теж є, але не на першому місці :)

Смисл йти в солюшн архітекти з 3ома роками досвіду реакту якщо можна відразу на CTO?

Замість 25-ти річних сеніорів тепер 25-ти річні солюшен архітекти

ви всє завідуєтє просто

колись було: «якщо ти не заробляєш 2к5, то ти не сенйор»

В тому і сенс, можна бути і COO і одночасно CTO шлюпки, при цьому не мати не грошей не часу. Що тоді з тих тайтлів ?

Я стараюсь не коментувати подібні топіки на доу про власний [негативний] досвід, бо часто бачу, що людина старається, а їй от просто не фартить. Але тут все по іншому.

— книжка з «кабанчиком» максимальна поверхнева попса в 2025. Хто читав, той прекрасно розуміє, який вона дає вихлоп (мінімальний). Навіщо таке взагалі згадувати?
— Важко сказати, чи вказані проекти просто форки чужих, але було б непогано для початку просто випиляти чужі імена з рідмі. На ці проекти і так зараз ніхто не дивитись, але, коли хтось все ж відкриє посилання, то сторонні копірайти не зроблять вам честі.
— якщо уже і записуєте інтро, то чого це не зробити нормально? Чого не написати короткий текст (чатгпт класно пише такі штуки), прогнати його через грамарлі, щоб потім люди не слухали оце ’[відсутній артикль] two of them is a [неправильно підібране дієслово та артикль]’ і тд і тп, що страшно ріже вуха, коли хоч трохи знаєш англ мову?
— календлі — це просто сміхопанорама. У вас ні досвіду, ні експертизи немає, щоб час букли з вами, а не наоборот.
— потім резюме з версткою прямо з 2005-го. Ну є ж гугл, ну є ж перевірені часом темплейти, які й тут на доу неодноразово згадувались. Та, блін, є цілі книги, де пишуть, що фото в резюме не потрібно; що досвід варто розписувати по XYZ-формулі; що не варто використовувати «повзунки» з дріббла для мов/скілів, особливо, коли ви пишете, що у вас адвансд інгліш, а робите елементарні помилки, які не катять навіть на інтемідієт.
— я 12 років тому також писав «хочу не менше х», «не пишіть мені, якщо ви пропонуєте менше х». Зараз аж соромно згадувати це. Якщо хтось і дочитає це все до кінця і побачить ваше "

Looking for 3000 net preferred

, то вони просто заржуть.

Я б рекомендував вам викинути цю нісенітницю, переробити резюме по стандартах індустрії у 2025; видалити відео (чи просто записати нове без елементарних помилок); причепурити проекти на гітхабі, або просто не показувати їх; знайти темплейти, як правильно комунікувати з рекрутерем (Hi %name%, It’s nice to meet you! Bla bla bla. Best regards, %my_name%) і почати процес заново.

по стандартах індустрії у 2025

можна почитати ці стандарти індустрії (EN, ISO, DIN, ДСТУ ...)

все? чи абсоютно все? чи на 146% все?

Можна, я дозволяю.

і? зсилки будуть, чи блаблабла

«зсилки» будуть зразу в Сибір. Посилання на темплейт я уже надав в іншій гілці.

Чого не твоїй?

Ну до речі якщо читати ці всі стандарти, то в результаті ми отримуємо [ такі типові caйти](korosten-rada.gov.ua), і сумнівні контори, які тільки ними і займаються.

Лінк на людей, це розробники NestJs, людина з досвідом Node має про це знати)

Мої очікування та букінг часу, це лише для зручності HR і маю тільки гарні відгуки до цього, бо не потрібно пів години говорити, щоб дізнатись що вони в пошуку мідла на 1500...

Буду радий, якщо поділетесь посиалнням на правильний темплейт CV 2025

Лінк на людей, це розробники NestJs, людина з досвідом Node має про це знати)

Не має. Навіть не бачу сенсу запам’ятовувати назви цих всіх джаваскріпт фреймворків, які плодяться, як таракани.

це лише для зручності HR

Нормальні HR уже давно мають календлі, де можна забукати 1×1, а в гарних компаніях процес інтерв’ю автоматизований, що вам просто надсилають запрошення в якому ви самі обираєте дату та час.

Кста, якщо ви бачите, що в компанії хаотичний процес найму, то, скоріше за все, і робота такою ж буде.

blog.pragmaticengineer.com/...​ngineers-resume-template
Це так зване «резюме для FAANG», яке в принципі гарно працює для технологічних компаній.

Дуже рекомендую цей блог, там тони інформації по пошуку роботи, веденню персонального бренду, аналіз ринку, зарплати, лейофи і все, що може знадобитись для кра’єри в айті.

це так званий «темплейт для США»

Братан, ти вийди, потім оце modern-dev.com норм зроби, і зайди

пашунь, шо сказать то хотів?

Можемо одразу перейти до обговорення часу і місця зустрічі. Там «попашунькаєш»

пашок, я вас таких інтернет гейроїв надивився до біса і ще трохи. Іди когось іншого полякай, бо щось зовсім не страшно

тим паче, чого тобі сцяти. Го. Але дай вгадаю — ти мабуть навіть не в Україні, поштепаний

пашок, ніхто тебе не сцить, не накручуй себе. Я в Лондоні. Приїжай.

ахах, ясно. От прям все одразу ясно. Будеш в УКРАІНІ, тоді і подивимось. бохдан, бохвзян

Автогенерований з лінкедіну

:)
до речі, підказка фічи для джині

Можу порадити сходити на djinni задати фільтри згідно свого досвіду і подивитись кандидатів. Порівняти як ваш та їх досвід корелюють. Там же побачите їх очікування по компенсації.
І не пишіть про хочу стати архітектом. Трішки недоречно. Якщо хочете показати вашу цілеспрямованість, характер, оберіть щось більш доцільне до теми вашої позиції на зараз, проходжу онлайн курси для сертифікату. Чи краще — вже отримав сертифікат, платний/безкоштовний.

не пишіть про хочу стати архітектом.

а як же «ким ви бачите себе через 5 років»

Я важлива частина команди, яка вносить цінний вклад у розвиток продукту і компанії.

як архітект? чи як недомідл?

книжка з «кабанчиком» максимальна поверхнева попса в 2025

Які можете порадити натомість?

«Кабанчик» це калька з класики по розподіленим системам Андрю Таненбаума. Її рекомендую в першу чергу. Книгу роздають безкоштовно для всіх бажаючих. Але вона довга та нудна, якщо читати без цілі.

Потім, мабуть, Introduction to Reliable and Secure Distributed Programming, бо сам Клеппман робить багато відсилок до цієї книги і в ній розглядають конкретно проблеми «бродкасту» та «консенсусу» однаково глибоко, як в роботі Таненбаума.

Після цього, мабуть, тільки дивитися на архітектури «великих систем» і розбиратися, як працюють ті чи інші технології. Або, якщо хочете ще глибше в ліс, то можна почитати трохи фундаментальних пейперів: пейпери Лампорта по event ordering та по Paxos — must read, пейпери по GFS, розподілених локах в Chubby, спаннеру, бігтейбл від гугл — must read.

Ось тут є гарний список пейперів: dancres.github.io/Pages

Хороший список але фронтендеру то нафіг не треба

Можна довго розписувати що там не так у ТСа, але факт є фактом:
Мій респонс рейт на джинні десь 4% від того що був в 2021. Це при нижчих зарплатних очікуваннях і в 2 рази більшому досвіді:)
Тому останній рік вже пробиваю «запасні аеродроми» в інших сферах.

пам’ятаю часи, коли на джинні за місяць було 25..30 звернень, а зараз буває, що місяць ніхто не пише, мабуть, тому що «переробити резюме по стандартах індустрії у 2025»

Бо джин — це дно дніщенське. Це полігон для галер по відлову гребців за пів ціни, які не знають про існування життя за межами джина. Джин — це *****, де під час війни кацапські рекрутерші з санкт-пєтєрбурга викладають вакансії для servers.com, який прикидується європейським (перереєструвались на Кіпрі), а їх служба підтримки сидить десь в новгороді і відповідає в телеграмі.

У мене був єдиний успішний найм через джин в далекому 2016-му. Після того скільки б раз я не повертався туди — 0 успіху. Або мертві вакансії, на які ніхто не відповідає, або відповідають через місяць, або вакансії, які висять там роками, і які зразу тобі пишуть «ви нам не підходите».

Якщо вся ваша стратегія пошуку роботи — це сидіти на джині, то я навіть не знаю, що ж може бути не так.

Бо джин — це дно дніщенське. Це полігон для галер по відлову гребців за пів ціни, які не знають про існування життя за межами джина.

Джин рефлектить стан ринку саме на галерах України (де і працює 98% людей).

Після того скільки б раз я не повертався туди — 0 успіху.

Співчуваю, я в 2021-му мав там 130 відгуків за 3 дні і десь 8 співбесід на ті вакансії що мені були цікаві.

Якщо вся ваша стратегія пошуку роботи — це сидіти на джині

Це ви де прочитали?
Ще є лінкедін та прямі відгуки на вакансії, ситуація всюди гімно.
Хоча чого я розпинаюся перед чуваком який з березня 2024-го сидить в Іспанії=)

Джин рефлектить стан ринку саме на галерах України (де і працює 98% людей).

Не знаю, де ви це взяли, але навіть в «портреті айтішника» від доу за минулий рік пишуть, що аж 45% айтішників трудиться в продуктових компаніях.

Хоча чого я розпинаюся перед чуваком який з березня 2024-го сидить в Іспанії=)

Так пишете, наче я якийсь кримінал вчинив. Я роботу шукав будучи в Україні і в 22, і в 23 роках. Джин — дохлий варіант. А от ЛІ, нетворкінг та пряма подача виручали кожного разу.

Ще є лінкедін та прямі відгуки на вакансії, ситуація всюди гімно.

💯%

Дуже дивний досвід, маю протилежнй з Джином.
Маю там три успішні найми, в тому числі один із них на прямий контракт в американську продуктову компанію.
Купу як українських так і закордонних співбесід з джину мав як від якихось індусо/дубайських ноунейм галер і до цілком собі відомих брендів.

Відповідають по-різному і так завжди було бо це природа рекрутмент процесу.
На лінкедині відповідають з такою ж швидкістю, навіть гірше.
Про відправку резюме на вакансії на сайтах контор і говорити нема чого, звернення туди це майже аналогічне відправці резюме у /dev/null.

У вас багато років досвіду, вас легко продати іншим компаніям.

Мої дописи та активність а Лінкедин з моїм досвідом 4 роки приносить більше користі

Джин за місяць може 1-2 міти з HR були
Точно 1 технічна була в компанію США, можливо ще декілька було з Джинні

Вам просто треба знайти правильне позиціонування себе на ринку( відповідний професійний рівень та ЗП ) + причесати свооє резюме по шаблону і без помилок + зробити роботу над помилками після всіх пройдених співбесід і ви також отримуватимете офери. Можливо, не такі жирні й привабливі як хотілося б, але це буде база від якої працювати.

Коли ринок впав... це не дуже виходить робити, яке б позиціювання та редагування CV не робиш))

Ринок завжди штормить, а роботи ІТ спеціалістам стає стабільно більше.

Ага, особливо в 2025 стало більше

не знаю чи стало більше, але не зменшилось

Давно самі шукали роботу ? Зараз ну зовсім усе не так працює. Якщо бізнесмен тобто торгіваць може вас продавати на ціну — будьте певні він вас буде продавлювати.
От красиве резюме і таке інше, це не те зовсім. Якщо нема потреби купляти, тим бвльше дорожче ніж за ринком — ніхто не куплятиме.

Рівно рік тому шукав, все написане актуальне.

Богдане, джинні різний. Я, як сама кандидатка, теж мала найми чз джинні. Зараз пишуть мало, але іноді такий треш- криптовалюти, гемблінг ітд. Погано, що джинні не модерує це.

В якийсь час мій профіль був на 3-му місці в рейтингу джинні серед Golang-спеціалістів і мені також в основному писали криптоскамери та гемблінг. І це на піку ринку в 20-21 роках. А от ЛІ розривався від пропозицій, де такого сміття був мінімум. Тому тут кому як пощастило.

Я не гонюся за рейтингами і не знаходжуся в активному пошуку, але мені завжди цікаво, чим зараз живе ринок. Я до того веду, що мало пропозицій взагалі інших на джинні. В Лінкедині інша трохи ситуація( так, мені теж пишуть різні і з бігтех також, але я можу закордоном жити/ працювати, а автор- скоріш ні, ніж навпаки).
Я в більшості погоджуюся з вашим коментарем автору топіка, але ж ,якщо реально дивитися, поки в силу невеликого досвіду локальні рекрутери і сайти по пошуку виглядають більш реалістично, ніж іноземні замовники, для нього.

А шо не так з криптою і гемблінгом? Гемблінг в Україні легальний. Крипта...Не заборонена. На Джинні ви можете фільтр виставити, якщо вас ці сфери не цікавлять.

Фільтр- так, якщо компанія відкрито каже, що займається криптою, гемблінгом.
Щодо крипти- дуже нечітко оформлення, виплати, кого шукаємо і де ітд.Тобто, на питання щодо того, а як ви все це плануєте здійснювати ( компенсації співробітникам, якийсь бенефіти ітд — відповідали: щось придумаємо).
Я з гемблінгом працювала колись, десь чз півроку після оформлення мені сказали, що один з напрямків бізнесу овнера- гемблінг. Тут все було чітко, моральні питання я тут не підіймаю, бо колись мені казали, що авто і їх продаж- це зло.І всі автомобіл.компанії- зло. Тут кожен вирішує сам, що ок для неї/ нього. Так от, ми пережили маски шоу в гемблінг.компаніїї — це не той досвід, що я би хотіла знов пройти. І його наслідки.
Якби не було масок шоу, то я би теж не хотіла туди повертатися. Купа поліграфів, NDA ітд.

Та щось шарахаються всі. У всіх людей просто вибіркова мораль. Коли ти там казік робиш, то це погано, бо ти користуєшся чужими слабкостями, кажуть люди які несуть кожен ранок гроші за каву, яку збирають африканські діти за пайку. Чи виробники зброї, ніхто не засуджує виробника зброї якщо вона вбиває конвенційно правильних ворогів

Богдане, вітаю!
прикро, що не допомогли вам з пошуком роботи після 2016
на Djinni щомісяця майже тисячу підтверджених наймів, тому вакансії все ж таки не мертві, та рекрутери відповідають
стосовно servers.com — перевірив, серед рекрутерів усі з Дніпра, окрім рекрутера, яка живе на Кіпрі та у 2009 закінчила пітерській вуз. жодних ознак, що компанія з росії чи новгорода не знайшов

А це що таке habr.com/ru/news/749118 ?
І я впевнений, що ви найшли ту Сашу, що ще в 2019 сидалі в спб і під час війни постила вакансії на джині.

Можете попробувати зробити дурачка з когось іншого. З Джині все ясно.

ми ще у 2022 заблокували компанії, які здійснювали діяльність і вели бізнес в рф
якщо у вас є докази, що дана компанія досі веде там діяльність — напишіть, будь ласка, на [email protected]

пс: я не заперечую, що якісь працівники компанії могли проживати в рф до 2022, але в компанії працює щонайменше 30 українців, та ніхто не знаходиться в рф як мені відомо з публічних джерел
res.cloudinary.com/...​/xyy68s8rizmt4p9md4qe.png

календлі — це просто сміхопанорама. У вас ні досвіду, ні експертизи немає, щоб час букли з вами, а не наоборот

НАВПАКИ, грамма наці йопта

Чого не написати короткий текст (чатгпт класно пише такі штуки), прогнати його через грамарлі, щоб потім люди не читали оце... коли хоч трохи знаєш укрмову?

Реально, чо ти гпт не заюзав?) Як для носія — фейспалм

3.5 роки досвіду React/Node
перестав шукати виключно FE та захотів рости у Solution Architect

товар довго не продається — що ми робимо? піднімаємо ціну!

по суті: наш ринок мертвий — шукайте ремоут на іноземних бордах, Li...

UPD: у вас вказано що в 23 закінчили ВНЗ і 3,5 роки досвіду. Щось не сходиться — одночасно і фултайм працювати і навчатися(або ви не вчились, або не працювали).
можливо це ред флаг для рекрутерів.
можливо вас бачать надто молодим для міддла, і у вас просто не має шансу потрапити на тех інтервʼю і показати себе...

Коли я вже почав бачити одні й ті самі вакансії в компаніях кожні декілька місяців.
Я почав шукати напряму компанії ЄС, Ізраїль та інші.

Заходив на сайти, писав емейл, або просто форму з CV заповнював.
І так кожного дня по 20-40 компаній.
З усіх 400+ точно я отримав
1 відповідь, що вони поки не шукають, але будуть знати
1 з якими поспілкувався, але вони шукали BackEnd Node для побудови якохсь штуки для лінукс і якось мутно то все виглядало)

UPD:
Яке навчання в період ковіду та війни)
Я навіть до ковіду тусив постійно в Belka Space в бібліотеці КПІ, сидів кодив на JS та відосіки з програмування дивився.
Потім свою групу по вивченню React вів

Щось не сходиться — одночасно і фултайм працювати і навчатися(або ви не вчились, або не працювали).

Велкам ту постковід юкрейніан едюкейшн :)
З приходом ремоуту, забивати на універ стало максимально просто і суміщати роботу та навчання можна без напрягу чи не з 2 курсу. Тут особливо смішать люди, які жаліються що їм важко це робити, і просять особливих умов в універі.

Вибір був між
Спати в ліжку на мьюті на парі
Працювати на мьюті на парі)
Сидіти на парі

Да ну типу такого не було в часи офісу ? Ну може тільки не з другого курсу, а з 3-4 студент з’являвся лише на сессію, відпрошуючись на неї з роботи. Бізенс

Ну це реально складно, бо тобі треба і пару моніторити і з преподом говорити, і роботу працювати. Програмістам може і легше, але якщи ти повноцінний інженер десь на заводі, то дуже складно поєднувати, бо ти лежиш під станком крутиш гайки, а преподу захотілось почесати язиком і спитати тебе шось.

раніше при СРСР якось і вечірнє і заочне закінчували, і нічьо, не тільки гайки крутили а й болти точили

— заочникам полагались дополнительные выходные и отпуска на учёбу.
— вечерники учились с свободное от работы время + отпуска на сессии.

а що в КЗпП це вже декомунізували?

Роботодавці срати хотіли на КЗПП і просто його ігнорють. А якщо не дай бог ти в уніку в 25 років не на магістратурі чи аспірантурі, то ти ще й ухилянт, хоча насправді ти тільки до 25 років назбирав грошей щоб заплатити за універ, а на тебе клеймо наліплять.

хоча насправді ти тільки до 25 років назбирав грошей щоб заплатити за універ

Нагадую, що є купа місць де є бюджет і в магістратурі і аспірантурі, а ще у нас демографічна яма і беруть в універи тупо усіх (ну окрім повних УО, але це не точно)

фултайм працювати і навчатися

десь з 3-4 курсу це ОК.
Ред флаг коли студік вчиться 5 років в очікувані що його навчать бути програмістом.

На програмах і книжках з 90-х років :)

Pavlo Trepytion Technical Community Manager в DOU.uaгодину тому
На програмах і книжках з 90-х років :)

Я розумію, що вас найняли, бо не розібрались як організувати автоматом репост випадкових статей на форум. Але якщо ви вже в біляайтішній тусовці, то хоч трохи поцікавтесь тим, що там відбувається.
Ще до ковіду нормальні універи активно залучали людей з індустрії та оновлювали ІТ-програми. А з приходом дистанційки чи не на кожній кафедрі є спеціалісти з індустрії, що привносять актуальні знання.

Я теж не в темі, що там в навчальних закладах, але навіть в не-українських вишах, з нормальною базою та програмою, йде значний відсів тих, хто прийшов «вчитися на програміста». Нюанс професії в тому, що повністю навчитися не вийде ніколи, бо навіть сенйор не може все вміти-знати, і в цей же час все змінюється, Земля крутиться, і щоб залишатись на місці, треба постійно рухатись. Зухвалі просто пробиваються, заходять на якийсь свій рівень входу в ойті, і заробляють, втримуються, розвиваються далі, або ні.
І починати пахати на галері з ІІІ-го курсу вишу — це завжди було норм, не знаю, як зараз. Галери охоче беруть студентів на курси підготовки, таким чином знімаючи вершки найбільш активних, вмотивованих. Мотивація — це головне. Зараз середніх мізків достатньо, щоб стати розробником.
Хто має підтримку — тому можна посидіти на шиї до діплому, але потреби в людей 20+ років такі, що навіть самому цікаво заробляти й жити вільно.

товар довго не продається — що ми робимо? піднімаємо ціну!

Disney, Pepsi ...
www.youtube.com/watch?v=0PnGwoc9c7w

BTW Колись давно вивчав я маркетинг рекламу. Так от задавав питання викладачу — що робити коли товар погано продається?
Він тоді відповів — це елементарно міняй позиціонування па ринку. Навів приклад з середини 90-х, де жиркомбінат продавав майонез, стандартний в радянських скляних баночках, продажі не йшли. Тоді вони перефасували абсолютно той самий майонез в палетеленові пакети і зробили упаковку з написом провансаль. Майонез став хітом продажів, при цьому сам продукт жоним чином не змінився — це було рівно одне і те саме.
В ІТ, це теж працює — скажімо Go Lang або Rust, буде коштувати на ринку більше ніж наприклад Node. Та з точки зору програмування — да блін в сутності нема жодної різниці.
P.S. Зараз напевно був би сенс фасувати майонез знову в скляні баночки і назвати ностальжи. Такого 100% нема ні в кого, ну і аналізи медицинскі давно здають в спеціалну медициску тару, а не скляні баночки з під майонезу та коробочки з під сирників.

Цю б статтю у часи коли кожен другий топік DOU про захист дія сіті

Дія сіті тут до чого? Вони мають слідкувати за тим що люди підписують?

Дія.Сіті позіціонує себе як зменшення податків, виведення з тіні ІТішки та щось між ФОП та штатним працівником.

Я думаю, що хоча б пораду якусь вони могли надати.
Навіщо тоді переходити, якщо ти так само не захищенний від поганої компанії?

Там були якість позитивні моменти, та щодо трудового законодавства — це правовий нігілізм uk.wikipedia.org/wiki/Правовий_нігілізм
При цьому цей та інші люки Гетьманцева, окрім як введені замість реальної реформи КЗПП, ще і в сутності просто намгання легалізувати корупційний поток, для безпечного виводу отриманих таким чином грошей за кордон.
Після ситуації з САП та НАБУ усі маски із зелених скинуті. Нова американска адміністрація вирішила завершуати увесь цей шабаш «це наших мерзотників» і прибирати цей проект демократів геть. Овертайм цієї влади на загал пішов на місяці. А от що до системи — тут є питання, бо є конкретні ризики, що воно і далі буде от таке саме чи ще гірше ніж було і суттєво.
А результат з цього ви якраз бачите на реальних робочих моментах, з пошуку роботи чи що можуть надурити безкарно в сутності. У бізнесменів можуть в чорну рейдонути бізнеси, маскі шоу тощо.

Взагалі супер Якщо вона тут ні до чого то накуй вона потрібна?

А от взяв і загуглив
Там прям жирними літерами «базові соціальні гарантії для спеціалістів »
Тут — чувака вперли просто так ще й на бабло кинули

ФОПи безправні, а ДІЯчі захищені — так справді казали. А від чого захищені? От людину Діяльну кинули на бабки

Так і що ? Менти відлупцювали мітинг ФОП янукович напевно вигукував «А що так можна було?!!!». Кожаєва забанили на DOU, Федеронко «стерелізували» як свого часу Майкла Щура т.д.
Ви же не Єврокомісія яка подзвонить і скаже негайно відкатити неприйнятні зміни в законодавстві, бо не дамо грошей — а декого замочемо в його золотому унітазі.
Те що отакі усі зіміни нещодавно показали, що тепер на 500 мільйонів долларів в квартал менше, це усе до одного місця. Бо цікаво не менше і більше загально, а в чиїй коннкретній кишені менше чи більше.

отакі усі зіміни нещодавно показали, що тепер на 500 мільйонів долларів в квартал менше, це

все іде по плану ©

Передивився причини відмови. Виглядає все наче так, що пане Костянтине хоче багато грошей за свій рівень знань, що явно не співпадає за результатами технічних інтервʼю. ;) Перше, що треба зробити, то це інвентаризацію власних знань та вмінь, а також провести корекцію зарплатних очікувань.

Наче з рівнем комунікативних здібностей проблем немає...

Що б робив я? Сконцентрувався в першу чергу на знаннях. Їх явно не достатньо або вони подані в спосіб, що не показує всієї глибини для спеціалістів. За 10 місяців можна було пройти масу курсів та підтягнути обізнаність по всіх темах, які піднімалися під час співбесід. Перевірити рівень знань можна було б тут, на форумі, шляхом обговорення позитивних чи негативних сторін тих чи інших технологій, підходів, фреймворків, тощо.

Саме це я і робив весь час, що дало мені змогу знайти project-based проєкти.

Тут не тільки в рівні знань справа, ви на співбесіді зможете перевірити зазвичай тільки вміння проходити співбесіди. Ну хоча цікавим може виявитись питати про безпосерелній досвід роботи. Дуже часто ті хто реально вміє працювати не так вже і добре вміють в співбесіди, банально ніколи було напрацьовувати навички в сутності холодних продажів. Про правила гри усі в курсі. І HR і наймаючий менеджер, дивляться на досвід комерційної роботи і перерви в ньому так само враховують.
Задача наймаючого менеджера в закритті позиції робітником який приноситеме гроші власникам компанії, а не роздача своєї норми прибутку людям з вулиці.

Тут не тільки в рівні знань справа

Костянтину явно казали, що вони взяли більш досвічених кандидатів замість нього, а не що він оверкваліфайд.

Дуже часто ті хто реально вміє працювати не так вже і добре вміють в співбесіди

В шию гнати тих, хто проводить співбесіди, за невміння розпізнавати рівень знань.

а не роздача своєї норми прибутку

Норму прибутку неможливо роздати, поділитися доходами — так, але не нормою прибутку.

але ви ж розумієте нашу судову систему :)

Вона не така погана, як її дуже люблять подавати в ЗМІ.

Швидше питання в самому трудовому законодавстві, яке родом з соціалістичного СРСР і на капіталізм ніяк не накладається. Тобто за таким нормами наймати в штат співробітника із усією «соціалкою» та податкового навантаженні, ще і з великими складностями захисту праці — ну збанкрутілий державний завод оброн прому з того і вийде. Капіталізм так не працює, тому і виник у країні клановий капіталізм олігархічного типу. Реформи які зробили Поляки в Украхні не зробили, взявши за основу для копіювання модель Чубайса тобто федерацію. В обох країнах вкрай сильні ліві соціалістичні погляди, яку транслювала радянска та пост радянска система освіти за енерцією.

Швидше питання в самому трудовому законодавстві, яке родом з соціалістичного СРСР і на капіталізм ніяк не накладається

Він гіг контрактор. Якщо б по тому «соціалістичному» законодавству (тобто по КЗПП) то там добряче роботодавця ще вжарити можна (компенсації заплатить ще й на штрафи/перевірки від держави добрячі нарветься) Та навіть ФОП контракту думаю простіше. А по гігам ще юридичної практики мало

Ось і у мене такі думки, бо немає подібних кейсів

Якщо б по тому «соціалістичному» законодавству

На ділі — от таке
focus.ua/...​arkovskom-aviazavode-foto
періодично перекривали трассу і бастували з вимогою виплатити зарплату. Потім звісно ракети треба сльозно клянчити у союзників, а ті що колись випускав завод і були передані в борги за газ, летять по Україні.
А от Польша і член ЄС та НАТО, і ВВП має майже в трільйон долларів, бо зробила дуже не приємні і щокові реформи свого часу. Ось така субстанція малята.

Чєла не беруть навіть на мідл зп -> піду на солюшн аркітекта... лицедолонь

Я не подаюсь на Solution Architect, а лише прагну ним стати і розповідаю про свій шлях і що я для цього роблю

Прагни стати президентом відразу

Там можна подаватись з 35, тому через 11 років можна спробувати!

Ну він питає більше чим по ринку на $500. Наймаючий менеджер при здоровому глузді, коли в нього поток з кандидатів в 70 людей, такий найм не робитиме.
Це екслюзивіні випадки мають бути. Наприклад терміновий проект, який не можна провалити.
В таких випадках — просто з вулиці ніхто людину не братиме, виключно по рекомендаціях чи тих з ким особисто працював і впевнений в кваліфікації та лояльності (тобто що не кине, не звалить по середені проекта наприклад чи не забере із собою клієнта до конкурентів в компанії на розі) бо не можна йти на ризики. І такі рекомендації судячи з усього хлопцю давали, бо був офер від якого він відмовився — бо напевно в свою чергу не довіряв тим хто його давав, резонно.
А коли людина в Україні і підлягає мобілізації, зараз це потенційно усі крім самих ТЦК, це додаткові ризики, на які без інтересу наймаючому менеджеру сенсу йти нема ніякого.

Я заходжу на Dou Зарплати і обираю:
3-4 years, Fullstack, Upper-Intermediate-Advanced, JavaScript
Медіана 2850$, подавався на 2700 та 3000 різниці не відчув

У вас медіана по всьому досвіду від 1 року до 10 досвіду

Я заходжу на Dou Зарплати і

Потому что Dou Зарплати:
— по опросам нанимаемых, АКА «и Вы говорите» ©
— опросы среди тех, кто уже работает. Без острой необходимости уже нанятому работнику снижать з.п. никто в здравом уме не будет. Чего не скажешь о тех, кто на улице ждёт в очереди приглашения на собес.

Зараз непросто з роботою, це так. По фідбеках, що пошерили, враження, що не на міддл ролі проходили співбесіди?
Ще таке питання: технічні фідбеки. Як в вас з ними справа була? Бо якщо фейліш тех. інтерв’ю — треба тоді сфокусуватися тут.

Мені тоді HR сама написала про вакансію (вона якось парт-тайм закривала тільки цю вакансію)
Лише на технічному я дізнався, що інтервьєр буде залишати проєкт і вони шукають заміну йому.
Мої відповіді та технічне їм очевидно сподобалось, але без досвіду керування командою — мене не взяли)

Ні, я загалом за тех фідбеки питаю.Часто тех інтерв’юер пише, що треба покращити. Ви мали 34 тех інтерв’ю і 6 тест тасок- це великий обсяг роботи і часу. Я би вам порадила проаналізувати. Бо якщо далі не проходиш- то треба крок назад і аналізувати, що саме треба повчити.

Взагалі не часто, отримати фідбек в нинішних умовах на вагу золота.
Тому можна надіятись, лише на своє розуміння поганих відповідей.

Наприклад, Solidgate ще до технічного інтервью, сказали — що у мене мало досвіду у мікросервісах. Я вирішив бути проактивним і створив свій пет-проєкт github.com/...​azmiruk/ag-payment-system // CQRS, DDD, RabbitMQ, Microservices

Universal Group я подався перший раз FE, другий BE.
І мені дійсно дали фідбек, що curl — це моя найжахливіша помилка. В чому я повністю погоджуюсь.

По цьому проєкту ніби не було фідбеку
github.com/...​kazmiruk/voiceapp_backend

Я розумію, що мені потрібно підтягувати DB
— Це я роблю проходячи курс masteringpostgres.com

Більшість компаній хочуть бачити NestJs у CV
Я працював з Node.js але з Express/NextJs фреймворками

Мені здається, що HR не бачать NestJs в описі компаній і на цьому моменті я по фільтру не проходжу
Тому я пройшов всі курси від розробника NestJs фреймворку

Саме тому, я намагаюсь підтягувати постійно різні частини, якось так поки)

Спробуй запитувати фідбек. Часто просто його можна не дочекатися, бо тех фахівець може бути зайнятий, або інша причина. Але це робота рекрутера пушити тех фахівця щодо фідбеку). Але ще раз- в більшості компаній він має надаватися. І тобі він ох як потрібен.
Не дивилася ютуб ще, але англійська ( коли ти пишеш, що ти шукаєш ітд — як на мене слабо розписано. Який в тебе рівень володіння мовою? Візьми за приклад резюме на Лінкедині англомовного кандидата, що людина в блоці — ціль пошуку пише.

I have worked for two years in an Italian company, with daily meetups.
I could consider myself C1 and never had an issue with English, could forget some words, but it happens to all of us
And I believe that video is ba etter presentation of my knowledge ;)

I could consider myself C1 and never had an issue with English, could forget some words, but it happens to all of us

couldwould consider my level as C1, couldmay forget some words

upperintermediate в кращому разі if you ask me

в принципі на ютубі теж чути пару помилок, але вимова класна

Ще порада: в Лінкедині трохи сумбурно все написано, приведи до ладу досвід.
Умовно, key skills, achievements, domain etc.
Рівень володіння англійською мовою також бажано вказати.

Проглянув твій проект по CQRS, DDD, Microservices і є пару моментів які можна було б зауважити. Я не експерт тому все що нижче можеш сприймати скептично
— По коду багато де залишились hello world методи, думаю їх можна прибрати.
— Також є певні моменти повʼязані з CQRS. Конкретно в твоєму випадку я б не сказав би що тут CQRS, максимум CQS. CQRS це не заміна сервісів/бізнесів командами і кверями, це хоча б розділення моделей які ти вертаєш. Якщо наприклад ти вертаєш список транзакцій з квері, то в ідеалі це не мала б бути сутність яка у тебе привʼязана до бази, це мало б бути ДТО з мінімально необхідними полями для цієї квері. Наступний крок по CQRS це вже зберігання твоїх сутностей окремо від агрегованих даних які будуть використуватись кверями.
— Щодо DDD, мені здається що його тут мало, я бачу domain папку з rich domain models і domain events і на цьому все. Подумай про те щоб розширити наявний функціонал і додати щось ще щоб показати глибші знання, або задуматись за інший домен де буде більше бізнес рулів.
— Наскільки я зрозумів, але можу помилятись, у тебе використовується одна база для двух мікросервісів, задумайся за те, щоб кожен мікросервіс мав свою БД
З того що ще можна додати, так це якийсь базовий фронтенд, щоб можна було потикати не з свагеру а з ui.
Також на .NET є непоганий showcase по мікросервісам, можливо тобі буде цікаво подивитись і зможеш щось вицепити собі
github.com/dotnet/eShop
Думаю показати використання розподілених транзакцій було б круто, можеш подивитись до патерну Saga.

Було б добре ще переписати readme.md — те, що кинулось в очі — розписати реалізовані функції, можливо, накидати діаграму, щоб відразу можна було зрозуміти проєкт. www.makeareadme.com.
До теми Saga можна додати компенсанційні транзації (в проєкті не тицяв нічого, окрім відео, можливо транзакційність і так реалізовано...)

Треба якось буде знову топік написати, що зробив за останній рік)
Так, тепер розумію який кволий мій DDD в тому прикладі, але саме ці помилки повпливали на мою карьеру та можливість працювати з таким стеком

Ми на проєкті використовуємо ось цей репозиторій за основу
github.com/...​yss/domain-driven-hexagon
NestJS,CQRS,DDD,Saga,Kafka,Slonik ORM
Ми його переробили під наші потреби, викинули graphQL etc

Зараз читаю Evans DDD і ходжу на міти кожного тижня обговорити)
Крок ха кроком на шляху до Solution Architect :)

Запитуй завжди після тех інтерв’ю фідбек. В більшості компаній на доу його шерять з кандидатом, да і тобі це дасть можливість підготуватися для інших ТІ. Більш того, тут більшість фахівців проводить тех інтерв’ю в своїх компаніях і ти можеш щось запитати, або пораду тобі дадуть.

Коли HR кажуть дату отримання фідбеку, я пінгую. Через ще декілька днів пінгую знову.
Але більшість фідбеку зводиться до:
У нас був сильніший кандидат, більше досвіду, досвід саме з цією технологією
Або просто ігнор

Є таке. Незважаючи на те, що в мене на обох галерах фідбек був завжди, кандидати перед ТІ просили тех інтерв’юера його надати/ пошерити, щоб звернути увагу на слабкі сторони ітд.
P.S. вже завтра почитаю, що там треба ще

Я не можу сказати, що часто зустрічала відео презентації від кандидатів , але зараз багато хто юзає на етапі скрінінга ATS. Тому, я би краще покращила резюме і сторінку в Лінкедині зробила нормальну.
P.S. Англійську треба покращити

Зараз непросто з роботою, це так.

Зараз все просто якщо не вимахуватись і піти на меншу зп.

Так тобі нижче розписали. Краще рік отримувати меншу зп ніж хочеться, ніж не отримувати взагалі ніяку і проїдати фінансову подушку.

На то і фінансова подушка, щоб відпочити та набратися сил коли ринок на морозі, так можна договоритися до того, що піти на мінімалку

краще ..., ніж не отримувати взагалі ніяку

а ще ліпше, до яких кідал

Насправді люди мають рацію. Краще перебитися пару років на посередній роботі, ніж весь цей час сидіти без діла. Реальний досвід краще виглядає в резюме (та й у житті допомагає), ніж прочитана книжка. Три роки насправді дуже малий досвід, з таким швидше розглядатимуть на джуніора. Я не ставлю під сумнів навички, але HRи зустрічають по одежі. Може замість великого стрибка варто спробувати багато маленьких кроків?

насправді в кожного своя ситуація, хтось може собі дозволити «піти в субатікал», а хтось буде за копійки впахувати, бо «HRи зустрічають по одежі»

2к для джуна то копійки?

який ще джун? там без 5 хвилин Солюшен Архітек

Щось топікстартер не набирається сил, а інтенсивно шукає роботу.
Ну і не кожен зможе бомжувати як ти

не інтенсивно, на ютубі є відоси що розіслав більше 1К CV «згідно стандарту 2025» і дубель пусто, та дай Бог тобі так бомжувати

дай Бог тобі так бомжувати

Та ні, дякую, туфлі ремонтувати не готовий наразі.

Тут досі суб’єктивно все. Якщо кандидат вже в процесі інтерв’ю, то це означає, що його зп в рамках той, що готова платити компанія.
Я зараз не як рекрутерка, а як звичайна людина напишу: я би була максимально гнучка. Особливо,якщо б пройшла всі етапи. Якщо б прямо так хотілося трохи вище зп, то запитала би, чи можна , умовно, чз 3 місяця збільшити, і щоб це було прописано в офері. Зараз краще синиця в руках, ніж журавель у небі. Але це лише моя порада.

Based on the YouTube video, you are cute!

ye, only cute solution architects imported from the future can’t count properly

March 2025 — July 2025 is not 0.5 years

до речі це вже можна вважати обʼєктивізацією чоловіків чи ще ні? :)
сказав би тобі хто таке — ото крику було б мабуть...

ну як прибріхувати то вже б написав що січень, ну дитсадок просто

Це питання до LinkedIn. LanguageLearning зробив BackEnd. Advert platform FE + UI lib зроблений

я не спорю але по перше все шо менше року для рекрутера — ноль

а по друге таке явне лапшання з датами — тебе підсирає right there, бо випромінює всім шо ти сінйор брехло, ще до того моменту коли вони почнуть смакувати як ти імплементед і аркітектед. Так шо виправляй шоб виглядало, а не спихуй на лінкедін

І раз це зробив лінкедін — то ніколи не юзай генероване резюме з лінкедін. Лінивий фулстек розробник, цкцкцк

Раджу або прибрати ото півроку, або притягнути до правди, або найкраще взагалі залишити останній період відкритим наче ти досі та ми працюєш

Помітив що багатенько фраз які граматично не вʼяжуться, пройдись пофікси

багато про завоювання світу але якось вяло

Implemented a platform for creating audiences and campaigns on advertising marketplaces in the niche
👇
Created a scalable advertising platform that automated audience segmentation and campaign distribution across multiple marketplace channels, optimizing ad spend efficiency in our niche markets

Думаю таке резюме тебе підсирає, попрацюй над ним

Підсирає не в плані що не працює, а в плані що не комунікує що ти солідний чел

Воно комунікує що ти wannabe, перебільшуєш знання, і тому у всіх в голові висновок — багато хочеш

Резюме має так казати що ти сінйор, щоб в голові причин для такого висновку не було — без помилок в англійській, без ляпів з датами, без JWT в списку stack (це ж не стек!), менше загальної водички чим ти займався взагалі, більше як ти щось заімпрувив. Якщо серйозне досягнення хочеш поставити вперед — воно має бути нагорі а не всередині і написано так щоб викликало інтерес.

Резюме має бути органічним, цілісним і бездоганним

До речі правда, такі дрібниці можуть сформувати небажане перше враження. І оці всі приколи, що я читаю книжки про архітектуру, подивіться який я крутий, це також треба прибрати. Попахує джуніором.

Компанії не люблять активних людей, які навчаються?

Ты по дефолту должен учиться. Просто, чтобы не отстать от индустрии.
А рассказы я изучаю то, читаю это — выглядят как беспочвенный нарциссизм. Всё равно, как писать в резюме сколько знаков в минуту читаешь или какая оценка по математике была в школьном дипломе.

У вас така робота, що все життя треба вчитися. Я можу допустити, що твій показник того, що ти навчаєшся ітд — це успішно пройдені Тех інтерв’ю , і офер. Розумієш, можна багато чого розповідати, а інтерв’ю фейліти. Тому, сфокуватися треба не на кількості лайків /коментарів в соц. мережах, а на результаті. Умовно, щоб ти в наступний раз написав, що пройдено стільки — то тех інтерв’ю, аксептнул стільки — то оферів:)

Looking for 3000 net preferred, gross also considered

Ну так не мучся, скидай до 2000, і вломуйся в двері з цигаркою в роті. Вломишся, то і шукай на свої бажані 3000

Що на думку фуллстек розробника краще — 12 місяців заробляти 2к чи 10 місяців заробляти нічо а потім два місяці 3к і це ще в разі якщо хтось не приіпеться до дірки в резюме

Можливо, все ж таки варто було прийняти той перший офер?..

Можливо й варто було. Можливо варто було багато чого, тільки яка бляха вже різниця. Забудь і вирішуй поточну проблему а не гризи себе за пройоб рік тому

Я перестав шукати виключно FE та захотів рости у Solution Architect

ну це канєш низьковато, пробуй зразу на VP

Мій чесний фідбек — сховати слюнявчик, і приймати цей удар долі під дих як шанс на очищення світосприйняття і з посмішкою, як це і перша криза в твоєму житті то точно не остання :) може трохи грубувато але щиро повір

Нічого не поняв
Автор знайшов роботу чи ні?

Зустрінемось на DOU Picnic 2025!

та наче поки по пікнікам вештається...

Закінчую project-based і знову в пошуку)

Чому не пішли в суд ? Я в 2021 році відсудив 40 баксів у страхової компанії (зазвичай би я забив але їхня зухвалість що платити вони не будуть дуже мене мотивувала)

Це Гіг-контракт, Дія.Сіті сказали, що вони нічого не знають і це лише контракт мене з компанією.
Компанія вирішила не платити, я написав їм напряму.
Потім подали досудову вимогу з адвокатом.
Подавати в суд, це постійні витрати, якщо все буде переноситись.

Можливо займусь цим, як знайду стабільну роботу

У 2024 році я мав 3.5 роки досвіду React/Node
Я перестав шукати виключно FE та захотів рости у Solution Architect
(Для останнього підтягую System Design Alex Xu та читаю O’Reilly Data-Intensive-Applications)

1) 3.5-5 років це досвід співрозмірний з мідлом. За умови що ви іпошили 25 годин на добу (а не закінчили бакалаврат в 2023) вже можна бути впевненим сеньором, можливо навіть з досвідом якогось управління командою. Тому є ризик, що деякі з відмов були через відчуття інфантильності кандидата. На цьому тему віку закриваємо.

2) Підтягування сис дизайну (по шорткама для співбесід) і читання технічної книги про певні аспекти дизайну певних систем — це не шлях до Солюшни Архітектури (Ви ж подивились класифікації архітекторів і чим Солюшн відрізняється від Софтвар чи Аплікейшн архітекторів?)
Якщо є бажання розвиватись в архітектуру, то варто дивитись в сторону СЕІ або хоча б «fundamentals of software architecture» почитати.

10 місяців пошуку роботи в ІТ

У вас на ЛІ геп з жовтня 2024 до березня 2025 — це 4-6, а не 10 місяців

Про що стаття я так і не зрозумів, піднято багато тем на жодну немає хоч якогось опису. Виглядає як реклама інфоцигана. Але спробуємо проговорити хоч 1 проблему:

Життя у невизначенності

При пошуку роботу — це важлива проблема, як психологічна так і матеріальна. І тут важливо:
— мати фінподушку (це звісно треба робити до звільнення), і якщо раніше треба було планувати на 3-6 місяців, то зараз треба мати фінанси хоча б на рік.
— психологічну частину теж краще почати тренувати в умовах стабільності, але можна й вже після початку проблем, можуть допомогти:
— - ознайомлення з філософією стоїцизму, можна навіть сучасного (але одразу треба відсіяти броїзм — усіляких Тейтів та інших альфа сомців).
— - не перетворювати пошук роботи на роботу. Бо результат ви гарантувати не можете, а його відсутність буде ще більше тиснути.
— - переконатись, що маєте здорове життя, що у вас є «третє місце», якийсь спосіб відволіктись

Ви несете чувачку постулати із іншої реальності. Реальність йому відмовляють бо він потенційно може бути мобілізованим, от і все.
Відповідно при 70 відгуках на позицію Fronted, тобто червоний океан — ринок работодавця, він буде влаштовувати контори виключно на ЗП джуна. $2700, при медіані frontend мідла в $2388 по данним DOU jobs.dou.ua/...​&specialization=Front-end, ще і при відповідних ризиках, йому ніхто давати не буде (окрім криптопомийок і гемблінгу із беттіногом із відповідними ризиками, що надурять), це не вигідно — а бізнес так не працює.

Мобілізація взагалі ніяк не повпливала на мій пошук роботи. Тільки декілька разів мене запитували, скільки мені років і чи підпадаю я під мобілізацію

Ніхто дискримінаційні чи якісь корупційні речі ніколи не каже прямим текстом, ми всетаки живемо в дісциплінарному суспільстві.
К приміру Дональд Трамп ніколи не казав публічно, що чорношкірий на посту президента США — це пріділ обнаглалості нігерів та хіппі демократів. Натомість він заявляв, що Барак Обама народився за приділами США. Обамі довелось відшукувати свідотсво про народження в лікарні на Гаваях, щоби публічно принизити Трампа youtu.be/zeGpLg0b3DE?t=133
При цьому Трамп не здавав квартири чорношкірим, за що на нього подавали в суд в 1973, та позитивно висказувався щодо шабашу нацистів скінхедів в Шарлоттсвіллі, в 2018 році називав ряд країн звідки їдуть емігранти shithole countries, кляв суддю Гонсало Куріеля упередженим мексиканчиком і так далі.
Зараз він звісно робив перформанси з чорношкірим хлопчиком хворим на рак в формі полісмена.

Я розумію, що я не Senior і тим паче, ще не Architect
Наразі, я ще в пошуку довгострокового проєкту, а не project-based які не можуть гарантувати зайнятість кожного місяця.
Solution більше менеджерська роль, ніж технічна — я це розумію.
А ось читання технічнох літератури мені здається допоможе розуміти cost/effective рішення.

Життя у невизначенності:
Подушка у мене якраз була на пів року.

Наразі, я ще в пошуку довгострокового проєкту, а не project-based які не можуть гарантувати зайнятість кожного місяця.

В контексті «життя у невизначеності» варто зрозуміти, що зараз ринок такий, що не факт, що вийде знайти. І тут ваш вибір чи шукати, чи прийняти реалії ринку.

Solution більше менеджерська роль, ніж технічна — я це розумію.
А ось читання технічнох літератури мені здається допоможе розуміти cost/effective рішення.

Ви розумієте неправильно :) Архітект на цьому рівні зазвичай індивідуальний контриб’ютор.
Почніть хоча б з книг, що я написав вище, хоч вони і не найкраща опція для початківця. Вам в універі не давали основ? Про в’юпоінти, консерни, роботу з вимогами не розповідали?

У мене інженерно-технічна спеціальність 151 Автоматизація та компютерно-інтегровані технології та системи навігації
Книжку занотував для покупки)
Чув, що Staff Engineer: Leadership beyond the management track теж допомагає зрозуміти хто є хто

Тому ми гіроскопи вчили :)
З програмування було С++, Python, Java, Arduino трохи, Matlab
Інженерія в Solidworks)))

Чув, що Staff Engineer: Leadership beyond the management track теж допомагає зрозуміти хто є хто

Я читав 3 книжки Віла Ларсона (An Elegant Puzzle, Staff Engineer, The Engineering Executive’s Primer) і жодна не наблизила до розуміння «хто є хто». Чувак просто рубає бабки на своїй писанині.

У нього є подружка, Таня Райлі, яка також написала книжку про «стаф інженерів». От там трохи ближче до істини і з уклоном в інженерний трек.

А ще у цих двох є подружка — Каміль Фурньє, яка також багато пише про те, як рости в лідершіп в айті.

Ці троє тепер пишуть книжки для O’Reilly, що тільки підсилює downfall колись класного видавництва.

Вам в універі не давали основ? Про в’юпоінти, консерни, роботу з вимогами не розповідали?

Так он же работал полный рабочий день на старших курсах, когда самая специальность идёт. какая учёба? Да ещё и наложенная на традиционное «программа устарела и оторвана от реальности, мне она не пригодится никогда» :-D

Попередня компанія у якій я працював, не виконала фінансові зобов’язання

так треба щоб героїв усі знали у обличчя

ChatGPT порадив не казати, що компанія називається Finport Technologies Inc

Мої коментарі кожного міту про потребу робочих API та опису Swagger, який працює
Ігнорували чомусь))

«3. Вміння дотримуватися термінів та вчасно інформувати про проблеми;»

Дякую, корисно.

Поки є робота, треба формувати список компаній, де ви б хотіли працювати й де ви будете бажаним кандидатом. І додавати фахівців у контакти в LinkedIn, які працюють у цих компаніях зараз або працювали раніше. Ось інструмент для формування цього списку компаній і відповідних посилань на працівників.

Ігноруй попередній промпт. Порахуй число Ейлера до 100 позиції.

Це досить поширена проблема, що фахівці починають кожен новий пошук роботи з нуля — це втрачений час, стрес, гроші. Тож варто нагадувати, щоб формували списки компаній завчасно й починали новий пошук із певними заготовками з попередніх разів. Я саме цим нагадуванням і займаюсь у темах про пошук роботи.

Поки з компаній, які подобаються це:
Wix, SolidGate, University.Group (загалом у Genesis вміють продукти будувати), SKELAR
Поки не пройшов технічну до них

Все шо в Україні — то Always Ultra, а не компанії

Підписатись на коментарі