10 місяців пошуку роботи в ІТ: мій досвід FullStack розробника
Моє ім’я — Костянтин Казьмірук. У 2024 році я мав 3.5 роки досвіду React/Node і впевненість, що знайду роботу за декілька місяців на 2700$. Так і вийшло, але про це трохи пізніше.
За весь час я подав 1438 вакансій, 100+ HR interview, 34 Tech interview, 6 Test tasks.
Мій пост про пошук роботи набрав 150к+ переглядів та 800 лайків та 116 коментарів І все це закінчилося... лише однією пропозицією від стартапу із зарплатою джуна.
Початок
Попередня компанія у якій я працював, не виконала фінансові зобов’язання, звертався до Дія.Сіті (я гіг-контрактник) та напряму з адвокатом до компанії.
Єдиним варіантом залишилось подавати судовий позив, але ви ж розумієте нашу судову систему :)
Цей досвід сильно вдарив по моїй довірі до ринку: я почав дуже обережно ставитись до нових пропозицій та ретельно перевіряти кожну компанію, відгуки та іноді писати напряму іншим розробникам цих компаній.
Перший місяць минув швидко. Зазвичай було
Відмова від оферу?
Не встиг я відпочити на так званому «саббатікал» і вже отримав офер, головне платять мій рейт, нормальний проєкт.
Хто буде відмовлятись від такої пропозиції???
— Я
Декілька проєктів, команда джунів — це все мені здалось хаосом. І я подумав, що швидко знайду інший офер.
Цього разу я відчув ті ж емоції, як у «прекрасну кампанію» на початку цього посту, тому вирішив шукати далі і послухати себе хоча б цього разу
Життя у невизначенності
Далі почались довгі дні, які виглядали однаково Встаєш, снідаєш, трохи гуляєш, відправляєш резюме, проходиш співбесіду, вчиш щось нове, вечеряєш, миєшся, лягаєш спати.
І так знову й знову.
Рутина давить, думки зʼїдають тебе живцем. Гроші теж закінчуються І ось ти вже живеш у режимі, коли не впевнений навіть у тому, що будеш їсти завтра.
Можливо, все ж таки варто було прийняти той перший офер?..
Думка про це час від часу поверталася, особливо коли настав період «зимових канікул». Компанії ніби й далі шукали розробників, але відповідали з затримкою у два тижні — для мене це була вічність.
Здавалось, вже завтра ти маєш отримати наступний офер, ти ж стільки часу та сил вклав. Але замість оферу — тиша.
І от вже доводиться брати в борг, щоб прожити декілька місяців очікувань.
Перші промінці надії
Пройшло пів року, ти відточив всі відповіді HR, Tech, запитання стосовно проєкту/компанії, вже є готовий текст з потрібними лінками і твоїми фінансовими очікуваннями (Приклад ви можете побачити в кінці)
Ти починаєш подаватися вдруге чи втретє в одну й ту ж компанію. Але всеодно чуєш: «Ми сьогодні зробили офер іншому кандидату. Він просто трохи досвідченіший + досвід як тім ліда. Ми би з радістю вам зробили пропозицію, але поки вакансія одна»
Активність у LinkedIn приносить кілька співбесід на тиждень, а також допомагає знайти project-based роботу.
З часом компанії, куди я відправляв резюме, почали просто закінчуватися. Тож я розширив пошук: напряму подавався в Ізраїлі, Болгарії, Німеччині та інших країнах Європи, намагаючись знайти хоча б щось.
Причини чому мене не беруть
- Наразі ми шукаємо спеціаліста з більшим досвідом роботи для того запиту
- Поки недостатньо скіллів по бекенду
- Є одна наразі сіньорська позиція, але там від 6+ років досвіду розглядають.
- На жаль, цього разу ми вирішили продовжити пошук у напрямку іншого профілю.
- Напевно мої фінансові очікування трохи вище середнього
- Я перестав шукати виключно FE та захотів рости у Solution Architect
(Для останнього підтягую System Design Alex Xu та читаю O’Reilly Data-Intensive-Applications)
Приклад мого повідомлення для HR і що шукаю зараз:
I am looking for a strong team where I can grow as a Developer and step by step become a Solution Architect
Reading O’Reilly Data-Intensive-Applications
My code talks better
**github.com/...kazmiruk/github_crm_api*
**github.com/...miruk/ag-payment-system*
// CQRS, DDD, RabbitMQ, Microservices
**github.com/...zmiruk/voiceapp_backend*
Here is a short introduction video, where you can get to know me better
**youtu.be/...X0w?si=31NIH1OmVLZXPWWW*
Here is my availability to schedule the call
**appt.link/...-kostya-kazmiruk-qNzkHVaI
CV**
Looking for 3000 net preferred, gross also considered
Дякую, що дочитали до кінця, мені це дуже цінно. Буду радий почути фідбек або ж вашу історію з пошуку роботи.
Це мій перший детальний пост, але точно не останній. Я планую ділитися знаннями та інформацією, які допомогли мені
Зустрінемось на DOU Picnic 2025!
Найкращі коментарі пропустити