Як стати мережевим інженером?
Мені скоро 20 років, закінчив дніпропетровський коледж радіоелектроніки, маю диплом фахового молодшого бакалавра, але це мені нічого не дає. Навчання було по суті дистанційне всі чотири роки, бо впало на
Зараз я не знаю що робити, бо вчитися далі цей рік не зможу, замало балів на бюджет. Треба працювати, хочеться за фахом, але не беруть. Якщо піду не за фахом, мені здається я так буду втрачати час. Хоча думаю накопичити грошей, та пробувати шукати роботу в Києві.
Саме мережевим інженером я хочу стати, бо спочатку була курсова робота з розробки умовної мережі для підприємства, мені сподобалося міркувати над цим, тому у дипломі я розвинув цю тему, створив мережу в Cisco packet tracer. Мені було би цікаво розробляти мережі для підприємств: думати над кабельною інфраструктурою, підбирати обладнання враховуючи потреби підприємства, планувати розташування і так далі. Для цього потрібно багато досвіду, а де його взяти я не знаю.
Буду вдячний за поради, дякую за увагу.
25 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівРекомендую тренуватися на www.eve-ng.net — він набато краще ніж packet-tracer. Ну і пошукати в мережи якісь курси схожи на CCNA.
Самый доступный и одновременно самый эффективный вход в предметную область на практике, как уже здесь упоминали, это NOC какого-нибудь более-менее крупного ISP, датацентра или телеком-оператора, они иногда берут людей без опыта с минимально необходимым уровнем знаний. Там ты получишь практический коммерческий опыт, будет возможность поработать с обширным стеком технологий, разберёшься что тебе на самом деле интересно, и углубишься в предметную область не только с точки зрения технологий, но и бизнес-процессов, что немаловажно. Ищи вакансии по ключевым словам «NOC», «duty/shift engineer», «network/service support/administration» и т.п.
Избегай мелких контор по поддержке локальной сетевой инфраструктуры, работы в украинских банках и, особенно, госсекторе: завязнешь в рутине и отобьёшь себе желание развиваться.
Английский учи всегда и прилагай для этого максимум усилий, даже если на первых порах по работе он тебе не особо будет нужен, потом сам себе скажешь спасибо.
Не зацикливайся на тайтле «сетевой инженер»: современный телеком — это уже не совсем телеком в чистом виде, каким он был ранее. Хороший сетевик, в идеале, должен разбираться в виртуализации, уметь писать скрипты, дружить с Unix/Linux и системами управления версиями: в последние годы телеком — это уже тесный симбиоз с IT. Здесь есть важная особенность украинского рынка: телеком-специалистам в Украине почему-то платят немного меньше, чем в сфере «чистого» IT. К примеру, Senior telecom engineer с многолетним опытом может получать ощутимо меньше чем Middle QA manual tester с несколькими годами коммерческого опыта. Это локальная особенность нашего украинского рынка труда. Был свидетелем многих случаев, когда руководители отделов наших мобильных операторов после многих лет работы уходили в аутсорсинговые компании Junior тестировщиками. Я к тому, что знания в смежных сферах, типа программирования, всегда пригодятся (ну а писать скрипты на том же Python для сетевика, это даже не желательно, а обязательно).
зараз мережа може починаєтися у контейнері, далі тусується на рівні eBPF і далі попадає у якийсь nexus вже q-in-q і дали світчиця на mpls, це все треба вміти дебажити та налаштовувати, а для початку хоч мати уяву про це. для отримання базового рівня оператори чи дата-центри як раз зручно, але зупинятися на цьому неможна, треба далі копати.
Найпростіше для початківця — duty інженер в будь-який телеком: мобільні компанії, датацентри, ISP. Там отримується перший комерційний досвід і вже паралельно можна вчитись чомусь, що притягує.
влаштовуйся в телеком чи якийсь дц
і бережи слух
на таке знайдеться бажаючих
краще заспеціалізуйся в лінійці пари жирних вендорів, наприклад Fortinet, Juniper, Nokia чи що тобі трапиться по дорозі
Колись станеш лисим і товстим, але прошареним Незамінним!
Ха-ха, добре, дякую за коментар
Коротше, напрям цікавий, але грошей не платять 😞
Мій шлях дуже схожий на початку — я пройшов курси CCNA (без сертифіката), і цікавий факт: майже всі студенти на тих курсах паралельно вчили Java або Python.
Поки проходив курси, працював монтажником. Потім пішов працювати адміном (енікейщиком) і майже одразу почав вчити Java. Працював за їжу майже рік — зарплата була нижча, ніж у монтажника, але я розумів, що це все — заради досвіду. Тому якщо немає грошей, треба розраховувати ще й на підробіток.
Потім мене вже без питань брали адміном, зарплата норм, але все одно не «айтішна». Весь цей час я паралельно вчив Java, а потім і свічнувся туди. Досвід адміна дуже допоміг — особливо в сучасних реаліях, де DevOps-частина майже всюди на проєктах. Звісно, можна було б одразу йти в DevOps, але на той час це ще не було популярно — напрям тільки набирав обертів.
Англійську вчив постійно, але все ще не дотягую 😅
Шлях був цікавий, але складний. У мене пішло понад 5 років, щоби вийти на нормальні гроші.
Якби зараз починав знову, то трохи скоротив би нетворк-досвід до року-двох і більше часу приділяв би програмуванню.
Але ти можеш обрати й DevOps, Infrastructure чи Cloud — зараз там вже добре платять, і буде й нетворк, і багато чого цікавого.
Програмування мені не подобається, пробував джаву, пайтон, але не моє. А от DevOps, Infrastructure чи Cloud можна розглянути, якщо там мережі і цікаве) дякую за ваш коментар
Ну ето паршивий підхід зразу кажу
Програмування — маст хев і доведеться знати
Автоматизацію ніхто не відміняв
Як ти збираєшся розробляти гібридні інфраструктури? Як ти збираєшся без отого шо ти «не любиш» менеджити конфігурації тисяч мережевих девайсів, наприклад свічів роутерів і точок доступу?
І як ти взагалі плануєш планувати мережі для підприємств не знаючи що в підприємстві відбувається? :)
Кабель обжати і втикнути в свіч багато розуму не треба.
Не знаю, тому і написав цей пост, хочу розуміти що мені потрібно, як до цього дійти. Я над цим навіть не замислювався, не знав що так можна. Мені б хоча б менеджити конфігурацію декількох пристроїв в мережі, до тисяч мене без досвіду не допустять.
За декілька девайсів грошей сильно не дадуть, треба думати за наступний крок, чи він вам подобається чи ні
Я розумію що багато не дадуть, але мені треба досвід, щоб стати більш кваліфікованим. В майбутньому звісно треба буде думати над тим як менеджити конфігурацію тисяч пристроїв, але до цього мені ще треба дійти
нє, думати над цим починати зараз треба
бо якщо почнеш думати через три роки, зрозумієш що профукав три роки
відкрий вакансію на якогось нетворк інженера і там буде все над чим тобі потрібно думати сьогодні
Найперше знайди дотичну роботу, але не денебуть, а в дц чи телекомі. Там навіть прибиральниця розкаже тобі про мережі більше ніж онлайн-консультант з
медалямисертифікатамиЗнайди роботу серед людей, якими хочеш стати, і в яких ти можеш вчитись органічно кожен день, вирішуючи реальні проблеми — і не доведеться думати над чим треба чи не треба думати
Добре, дякую, буду вчитися
Вчитися мало, вчитися ти будеш наступні 20 років
Знайди роботу серед мережевих інженерів
Шо буде зі свіжим огірком, якщо його засунуть в банку квашених? Правильно. А поза банкою він квашеним не стане, скільки б не вчився бути квашеним
Як приклад jobs.lever.co/...work&commitment=Full-time
І не бійся їхати туди де є така робота куди тебе візьмуть навіть якщо це інше місто. До тебе додому така робота не приїде
Так, я згоден з цією думкою на всі сто відсотків. Тому я і шукаю де можна здобути досвіду, розглядаю варіант переїзду до Києва, бо там більше перспектив. Зараз хочу накопичити грошей, щоб хоча б місяць міг жити без роботи, поки буду її шукати
Як можлива опція: колись досить розповсюджений шлях був через duty engineer в ISP, півроку-рік достатньо щоб познайомитися з конкретикою роботи (але duty нелегко — з графіком роботи та заробітком важкувато було — в основному студенти або постстуденти практично без досвіду), тобто отримати актуальний експірієнс роботи з мережевим обладнанням/софтом плюс юнікси. Потім хтось в нетсісадміни йшов, хтось в лінкери, хтось в програмери, хтось зовсім інший напрямок обирав. Десь рядом була телеком стаття, судячи з структурного опису (зміна то duty, польові інженери напевно лінкери, і т.д.), можливо приблизно так і залишилося.
CCNA курс можна пройти щоб все закріпити. Може навіть без сертифіката, щоб не витрачати гроші і час на заучування cisco-specific речей
Також зайвим не буде досвід з лінуксом
Добре, дякую
зараз складний ринок праці, але доведеться рухатись, орієнтуватись по факту. Де беруть — туди йти, якщо платять (тут уважно, щоб реально платили. Працювати «за досвід» — не Ваша опція, хоча й вона корисна.)
Ну і 20 річного робітника можуть взяти без досвіда, якщо він активний, гнучкий, готовий робити ту роботу яку треба.
Я згоден попрацювати навіть «за досвід», щоб він потім допоміг мені стати більш затребуваний фахівець, бо поки ситуація дозволяє.
Краще, якщо це буде офіційне стажування. Треба шукати, тикатись.
Воно нелегке для обох сторін.
Контори будуть набирати трейні, бо за 3 роки вже не те що джунів, а й мідлів на мороз повиганяли, тим часом, попит на голови стабільно зростає, а хвилі звільнень вщухають.
Если ты действительно умеешь работать в PacketTracer, то смело можешь идти на собеседование джуниор-админа в большую контору.
Второй вариант — идти на QA в софтварную контору с сетевыми проектами.
Они периодически таких ищут, Глобал Лоджик например.
Не то, чтобы это было то место, где строят карьеру, но наработать практику и контакты — самое оно.
Не назвал бы себя уверенными пользователем пакет трейсера, но это можно исправить)
А где искать такие проекты? У меня нет связей особо, так бы я бы с радостью там поработал для опыта.
Ну так стань.
И как справедливо здесь отметили Unix должен отскакивать от зубов. Также будет нелишним базовый Python. Не навороченные веб-фреймворки с паттернами проектирования, а базовое умение скриптовать. Сейчас на нем делается довольно много автоматизации.
На Work.ua вестимо. Там правда много говна, где надо админить три Виндовс-компа в магазине, «чистить от вирусов и устанавливать софт», проходишь мимо и стучишься в двери провайдеров и системных интеграторов. Если в QA, то здесь на ДОУ, просеивай вакансии на предмет нужных ключевых слов.