Оцініть навчального робота для робототехніки

💡 Усі статті, обговорення, новини про продукти — в одному місці. Приєднуйтесь до Product спільноти!

Про мене

Маю понад два десятки років досвіду веб-розробки, п’ять років у сфері робототехніки, близько 17 років викладацького досвіду (як хобі). Освіта — економічна кібернетика (не завершив навчання, кинув, я вже тоді працював). Медично діагностований РСА. Наразі другий рік розробляю людиноподібного робота-компаньйона, фокусуючись на м’якій робототехніці.

Суть проблеми

Протягом двох останніх років викладав робототехніку у приватних навчальних закладах. Виявив критичні недоліки: неякісні навчальні матеріали, недостатня технічна база. Переважна більшість курсів зводиться до «кодування мікроконтролерів» та «підключення готових модулів» з Китаю. Але справжня робототехніка зовсім інша — це скоріше мехатроніка, а не 100% використання готових «arduino компонентів».

Після роздумів розробив власний навчальний робототехнічний комплекс із 3-4 річною програмою та повним методичним супроводом. Перший прототип успішно протестований, другий — у розробці з попередніми угодами на поставку.

Незважаючи на те, що технічна документація практично завершена і механічну частину зібрано, хочу представити проект спільноті — можливо, хтось помітить недоліки або запропонує вдосконалення.

Зовнішній вигляд

Концепт другої версії (ШІ-візуалізація базована на техдокументації):

STEMoBot DevV2 концепт арт

Нагадує тваринку з рухливими вушками та дисплеєм. На дисплеї розташована камера, вуса виконують сенсорну функцію, вушка також сенсорні (можна пестити), плюс 8*8 лідар, він трохи нижче екрану, ші його не промалювало чомусь

Телескопічна роборука з м’яким захватом та камерою.

Основні сценарії для робота в комплекті: маніпулювання кольровими кубиками, дослідження середовища (пересувається, аналізує, «тикається носом», просить ласки), рух по лінії, демонстрація емоцій, керування з пульту(мобільний застосунок).

Технічні характеристики

Основа: гусенична платформа + мікроконтролер(esp32) + сенсорний комплекс (лідар, струмові датчики двигунів, енкодери, модуль живлення, тензодатчики, датчик лінії, дальномір до поверхні, гіроскоп, акселерометр, датчик поверхні). Усі датчики — це модулі з індикацією, можуть функціонувати і показувати вимірювання автономно і без головного МК. Всі вони i2c із 4 пінами вибору адреси, окрім тих, які спеіціально зроблені аналоговими або бінарними. Підтримка гарячої заміни, захист від помилкових підключень.

Емоційний модуль: рухливі вушка з сенсорами дотику, дисплей, контролер емоцій, мікрофони/динаміки, підсвітка, датчики температури/вологості, декоративні елементи для візуалізації «тваринки».

Маніпулятор: роборука з камерою, індуктивні позиційні датчики, сервоприводи і штучні м’язи, м’який трипалий захват (по технології Pneu-nets).

Додаткові сенсори: кругові датчики навколишнього середовища, додаткові до вже наявного лідара.

Модульна конструкція = можливість поетапної закупівлі. Програма це враховує.

Вартість та економіка

Китайський аналог контролера для Lego MindStorm коштує 9к+ без мита. MindStorm і подібні це основні набори які використовують в освіті.

М’яка робототехніка на ринку освітніх роботів взагалі відсутня.

Програми, якщо існують, то лише з дорогими роботами і не комплексні.

Моя розробка: 8-12к у повній комплектації з підтримкою та методичними матеріалами і це виглядає і як іграшка, але є при цьому освітнім роботом з 10+ фунзкціональнихблоків.

Низька ціна завдяки власній розробці всіх компонентів (Arduino модулі ≠ освітні модулі). Мінімальні націнки, прибуток від сервісних послуг. 8-12к — оптова B2B ціна для шкіл, B2C не планую.

Щодо навчальних матеріалів: 1 робот на учня + 1 викладачеві. Lego-сумісність, простір для творчості, але без повного збирання-розбирання кожного заняття.

Додаткові можливості

Цілий спектр допоміжних рішень, які з досвіду розумію будуть корисні школам.

Зокрема:

• Зарядна станція з автотестером акумуляторів, сертифікована для роботи без нагляду.
  • ROS пакет
  • демо-макети (збільшені механізми)
  • Комплекти для власноручного виготовлення механізмів
  • Scratch блоки для молодших груп

... та багато іншого. Документація на 12 сторінок з переліком допоміжних рішень, частина з них — витратні матеріали, частина просто покращує роботу навчального закладу.

З дуже бажаного тільки комплект демо-макетів (1 на школу) та набір запчастин і матеріалів для обслуговування робота.

Навчальна програма

Рівень 1 (6-9 років): конструювання у Lego форматі + Scratch

Рівень 2 (9-12 років): вивчення систем живлення, сенсорики, кінематики, керування, тощо.

Рівень 3 (12-14+ років): ROS — професійна робототехнічна ОС з візуалізацією

Плюс окремі уніфіковані курси типу пайки, створення власних блоків, та подібні

Унікальні особливості

М’яка робототехніка: пневмозахват, штучні м’язи McKibben, Pneu-Nets, HoneyComb та інші технології.

ROS: основа реальної робототехніки, готові скрипти інтеграції.

Наочність: на кожному модулі вольтметри/амперметри. Учні бачать реальні процеси безпосередньо на відповідних модулях, а не абстрактні числа десь у консолі. Дроти з кольоровим кодуванням протоколів та товщинним кодуванням струму.

Методичні матеріали: повна програма з поясненнями викладачеві, варіанти занять для різних рівнів учнів, додаткові теми, заходи які можуть періодично проводити педагоги.

Безпека: гаряча заміна, запобіжники, термореле, обов’язковий інструктаж з електробезпеки у програмах. Все розраховано на роботу з недосвідченим користувачем.

Емоції: робот-тваринка мотивує краще абстрактних платформ.

Бізнес-стратегія

Мінімальна націнка на обладнання, заробіток на сервісі, навчанні педагогів, оновленні методичок, онлайн-заходах.

Поточна ситуація

Зараз це виглядає так

фото деталей

Всі блоки другої версії продумані та спроєктовані до рівня електричних схем, але ще не протестовані та здебільшого навіть не виготовлені — деталі ще не закуплені. Механічна частина шасі в інженерній версії готова, але ще оптимізується, власне різні тестові версії механіки ви на фото і бачите.

Саме зараз час подумати чи не упущено щось важливе.

Що думаєте про ідею? Можливо, бачите проблемні місця або ідеї для покращення продукту/стратегії?

👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

О! Ще одна моя тема :)

— У вушках мікрофони чи динаміки? Якщо динаміки — крута оригінальна ідея, але де тоді будуть мікрофони?
— «вуса виконують сенсорну функцію». Не виконують, точніше виконують, але лише декоративну, бо не виступають за межі корпуса. Гусеніці зачіпляться за перешкоду раніше, ніж вуса.
— «тикається носом» — а якщо взяти і зробити носик не намальованим на екрані, а окремим фізичним елементом, ще й з сенсором?
— До маніпулятора треба якійсь компресор, вірно?
— А ось гусенична частина виглядає заскладною для робота, який навряд чи виїде з квартири. Я б спростив, подивіться на готові робошасі для прикладу.
— «Наочність: на кожному модулі вольтметри/амперметри». Не згоден — і досвідчений оператор просто «потоне» в купі показників (а багато де треба ще й осцилографи, той же PWM на амперметрі не побачиш). Робіть віртуальний «пульт оператора» на ПК/планшеті і там конфігуруйте все, що треба.
— Термореле для іграшкового робота? ІМХО перебір, не ті навантаження, потужності тощо. Захист від КЗ треба, так.

Щодо власної розробки всіх компонентів — на першому етапі максимально обирайте готові компоненти. Ні, навіть не так — МАКСИМАЛЬНО. Бо загрузнете в дрібних деталях, ризикуючи так і не дійти до фіналу (власний досвід, неодноразово).

P.S. Вже в кінці зрозумів, що це AI-візуалізація, не рендер 3D-моделі. Треба робити справжні моделі, з розмірами, стиковкою тощо — якщо у Вас є досвід розробки механіки, то уявляєте, скільки нюансів повилазить.

У вушках мікрофони чи динаміки?

У вушках мікрофони. Динаміки по бокам екрану, який рухомий.

лише декоративну, бо не виступають за межі корпуса

Вуса працюють у емоційному паку. Робот відчуває коли їх торкаються

а якщо взяти і зробити носик не намальованим на екрані

ціна =)

До маніпулятора треба якійсь компресор, вірно?

система забезпеченя тиску вже є у роботі

А ось гусенична частина виглядає заскладною для робота

100%, але вона має на меті демонструвати певні принципи механіки

Не згоден — і досвідчений оператор просто «потоне» в купі показників

Вони виключаються. Вчитель включає ті, за якими хоче щоб слідкували діти

а багато де треба ще й осцилографи, той же PWM

На лініях двигунів(PWM) і подібних місцях є спеціальні тестові піни для його приєдання

Робіть віртуальний «пульт оператора»

Це теж передбачено. Є пультр адміністратора у допах.

Термореле для іграшкового робота? ІМХО перебір

Силова частина BMS розрахована на абгрейд до високострумних 7S, і зарядку до 120 ватт. Він не іграшковий, він навчальний.

Захист від КЗ треба

захист від кз мають абсолютно всі модулі.

Щодо власної розробки всіх компонентів — на першому етапі максимально обирайте готові компоненти.

Пізно, вже розроблені. Це друга версія.

Треба робити справжні моделі,

Особисто для мене достатньо кресленя. Це ж не презентація інвестору. Я вже маю попередні договори на цих роботів.

якщо у Вас є досвід розробки механіки, то уявляєте, скільки нюансів повилазить.

саме тому я і придбав 3д принтер і до поточної інженерної версії віддрукував більше 6кг пластику поки зібрав шасі, це з уразуванням що я все попередньо проєктую і збираю картонні моделі якщо потрібна візуалізація. Наразі я просто чекаю чіпи з дігікей, щоб протестувати електронну частину.

Дуже хотілося б подивитись на моделі (хоч і картонні), масогабаритні показники тощо. Бо за описами виходить цілий стенд для відпрацювання певних (досить складних) алгоритмів, а цільова аудиторія — дитячі навчальні заклади. Чи я вже так відстав від моди і в школах зараз вивчають робототехніку на такому рівні?

Поки публікувати додаткові матеріали не маю наміру, але ймовірно я опублікую статтю із закінченою другою версією.

Ні, в школах все на дуже примітивному рівні. Точніше те що там вивчають — загалом важко назвати роботехнікою.

а чи можна звязатись щоб поспілкуватись стосовно можливостей запустити щось цікаве разом?

Звичайно, напишіть мені у приватні повідомленя.

Стоп, 8-12к це в якій валюті? 🙂 скільки з податками Новою Поштою?)

в гривні. Нову Пошту самі =) логістика у ціну не входить.

Я б сама вчилась з цим роботом. В дитинстві навіть Lego не було. Навіщо воно дівчаткам. Скільки за B2C?

Тільки B2B, я навіть не рахував скільки б B2C коштувало. Але ж х2 як мінімум, бо купа ланок додасця.

Виглядає як ще один клон (умовно не китайський) клон mindstorm, тільки з пропріетарними деталями. Щоб відрізнятись порекомендував такі ідеї:

1. Можливість друкування компонентів на 3d принтері самими учнями, що покращює варіативність використання-навчання. придумав свого дракона — до-друкував шию-хвіст, створив шось повністю нове. Та і взагалі яка сучасна робототехніка без 3d-друку?
2. Сумісність з компонентами існуючих шасі, наприклад старих mindstorm, або одразу декількох, школи зможуть з малими бюджетами оновити програми базуючись на існуючий базі. Також сумісність до прикладу з Lego Teсhniks.
3. Готові програми навчання, + вправи для одного учня (!?), цього як на мене не вистачає в існуючих курсах. учні кожний урок складають ще одне аля-лего по інструкції. А дитині треба давати можливість повного творчого контролю

Гнатись одразу за створенням великого готового продукту з «0», впевнений, — це дуже складний план. Треба ж шукати не слабкі інвестиції зараз, а вихлоп буде колись потім. Це все ризики.

База повинна бути якоюсь не дорогою і швидкою в виробництві-постачанні на старті, школи зможуть швидко почати співпрацю. Але перспективною і унікальною, щоб вони продовжили співпрацю.

Використання 3d-друку — це кілєр фіча. Тоді школі залишається поставити:
* якийсь ваш ключовий електроний вузол. Зробити декілька варинтів цього модуля для сумісністю популярних датчиків і компонентів, по типу mindstorm )
* макети для друку необхідних компонентів, докинути додаткові
* якесь необхідне ПО
* готові учбові програми на різні вікові групи
І це буде вже щось унікальне загалом і дешеве для старту.

А створення своїх пропріетарних датчиків чи не-сумісних додаткових компонентів (штучні мʼязи, пневматика — у лего вже є готові компоненти, і тд) залишити на наступні етапи

1. 3д друк це класно, але це дуже довго.
— Одна лего деталь може запросто друкуватись 4 години(складність форм). І я зараз кажу про бамбу А1, на якому я зараз друкую. А друкувати своє їм й так ніхто не забороняє.
— Розміри не співпадають із моделлю. Погрішність в 0.1 типова для FDM, але забагато для лего. Погрішність повторювана, але не однакова на всіх розмірах. Це кожен раз треба передрук із внесеням правок поки не буде підібрані коректори.
— Деталі для інженерних прототипів звісно друкуються, але вони переважно клеїні або\і це декілька версів перш ніж буде як прийнято. Кінцевий варіант це лиття.
2. Блочна компонента сумісна з mindstorm і technic.
3. В цьомуж і фішка, що там є супутні готові програми і навіть роз’яснювання для викладача, навіть якщо він дуб дубом в електроніці, і зараз на рівні лего з готових блоків для ардуіно.

Гнатись одразу за створенням великого готового продукту з «0»,

пізно, цеж вже друга версія.

* якийсь ваш ключовий електроний вузол. Зробити декілька варинтів цього модуля для сумісністю популярних датчиків і компонентів, по типу mindstorm )

Вони не будуть цим займатись. Це бізнес а не ентузіасти. Навіть ентузіасти в 90% випадків не здатні створити свою схему, а ця річ в томучислі вчить і це робити.

Для контролера mindstorm тут готових скриптів у наборі немає, можливо додам, але не бачу поки сенсу. В роботі стоять мікроконтролери ESP32 і ще деякі допоміжні. Але просто з «датчиками» різного штибу він сумісний, всі протололи типові — GPIO\i2c\i3c\UART\SPI\CAN

* якесь необхідне ПО

Там є базове ПО у методичних матеріалах

* готові учбові програми на різні вікові групи

Тут є програми під різні вікові групи та для кожного заняття три варіанти складності і додатково рекомендації для роботи із дітьми з РДУГ. Додаткові теми окрім тих що в загальній програмі та тематичні заняття.

І це буде вже щось унікальне загалом і дешеве для старту.

Дякую що вважаєте мою роботу унікальною =)

Ідея хороша, але я би з нею не на dou ішов, а в тех-школи і ліцеї. Це специфічний, не дуже широкий ринок, його нескладно вивчити до того, як вкладатися. Наприклад в brobots.

Для мене така ціна виглядає як дуже дорого.

Хоча, якщо цільова аудиторія — дитячі курси, то я не порадник, не знаю як формуються бюджет на таких курсах.
Чи зможе якийсь ФОП, який має дохід тільки на курсах, закупити наборів 6 одразу, десь далеко поза Києвом.

Або ж, якщо це онлайн курси, як, наприклад, в Robocode. Чи зможе сім’я дитини купити одразу такий дорогий конструктор собі додому. Думаю, що не кожна.

B2C не планую

Якщо ж даний конструктор розроблявся б для продажу у будь-яку сім’ю,
я б все ж закладав доступність по ціні як один з вирішальних факторів.

Скажімо, спочатку в плані є урок з якимось модулем/набором який можна придбати по відносно невеликій ціні, бажано менше 1000 грн (або й менше, менше — краще).
Потім через місяць-два, Ви, якщо цікаво, можете докупити ще модуль, і так далі.
Або ж, різні навчальні програми, під різну комплектацію.

Втім, як розробнику курса з певною специфікою, Вам має бути набагато видніше ніж мені,
бо все ж таки є певна мета (навчальна програма).
І у Вас вже все майже готово, то ж витрачати час на значні зміни — небезпечно для проекту взагалі.

Втім, вибачаюсь, не помітив одразу

Модульна конструкція = можливість поетапної закупівлі. Програма це враховує.

Також, припустимо в певному гуртку вже мають якийсь Arduino набір, і не бажають купувати дублікати сенсорів, які вже в них є, та рухоме шасі.
Тож, можна таким запропонувати частину комплекта окремо

Маніпулятор: роборука з камерою, індуктивні позиційні датчики, сервоприводи і штучні м’язи, м’який трипалий захват (по технології Pneu-nets).

Для порівняння, примітивне шасі вже коштує 1-2тис грв. Менше тисячі — це нереальна ціна,тут трохи інші порядки цін.

Базове шасі коштує приблизно 3-4 тисячі, і це неймовірно дешево для шасі з лідаром та всім іншим.

Lego mindstorm ev3 комплект в 2015 коштував 20 000 грн. Були фірми, які на них організовували курси. Курси дорогі. І попит був.
Так, це задоволення не для дому.

Виглядає гарно, досить фундаментально.
Сам із задоволенням пройшов би такий курс, якби мав час ;)
Я б додав підкурс по ШІ у робототехніці:
— Computer Vision
— Reinforcement learning
— SLAM

Можна мабуть додати до блоку ROS. Хороший коментар, дякую.

Підписатись на коментарі