Форс-мажори і відповідальність: кейс, який навчає відрізняти проблему від виправдання

Нещодавно до мене звернувся керівник з дуже знайомою ситуацією. У нього в команді з’явився новачок, якому офіційно було відведено 160 робочих годин на місяць. Насправді він відпрацював лише близько 40, а результату — фактично нуль. При цьому причини здавалося б серйозні: війна, відключення світла, перебої з інтернетом.

Виникло природне питання — що робити? Дати шанс, розуміючи складність обставин, чи все ж відпустити людину?

Цей випадок змусив мене глибше замислитися — бо таких історій я бачила багато, і вони схожі між собою, хоч обставини різні: хтось живе у війні, хтось — в місті з жахливими заторами, хтось стикається з постійними перебоями зв’язку чи культурними святами, що ускладнюють роботу.

І з власного досвіду я чітко знаю: фактор обставин — це не головне. Головне — як людина реагує на ці обставини. І на кому лежить відповідальність у складній ситуації.

Відповідальність — це не відсутність проблем, а реакція на них

У кожного з нас бувають моменти, коли життя ставить перепони: світло вимикають, інтернет падає, трапляються сімейні чи особисті проблеми. І це нормально.

Але у мене сформувався простий критерій, який я завжди пояснюю керівникам і командам:

• Якщо людина сама повідомляє про проблему, каже, що зараз не може бути онлайн і коли зможе, — вона відповідальна.
  • Якщо вона просто зникає і змушує колег чекати, шукати її і з’ясовувати причини — це вже проблема.

Насправді це про просту річ — комунікацію. Вона важливіша за те, скільки годин людина відпрацювала чи який результат дала. Бо навіть якщо хтось не може сьогодні працювати через обставини, але тримає команду в курсі — це вже дуже велика допомога всім навколо.

Чому комунікація — це навичка, яку треба вивчати і тестувати

Багато керівників дивляться на випробувальний термін як на перевірку технічних навичок. Але я вважаю: випробувальний — це тест на проактивність і комунікацію.

Уявіть собі ситуацію: у вас команда, і хтось раптово зникає без сліду. Ви не знаєте, чи він захворів, чи у нього сімейна ситуація, чи він просто не хоче працювати. Ви втрачаєте час, нерви і контроль над проєктом.

З іншого боку, якщо той самий співробітник напише: «Сьогодні вдень буде відключення світла, можу працювати тільки після 18:00, якщо щось термінове — дзвоніть на мобільний».

Усі навколо розуміють, що відбувається, і можуть підстроїтися.

Ось це і є відповідальність — тримати команду в курсі навіть у найскладніших умовах.

5 сигналів, що на випробувальному терміні з людиною краще попрощатися

Я хочу описати ці сигнали так, щоб навіть ті, хто не дуже розуміється на менеджменті, чітко зрозуміли, що це не про «погану людину», а про відсутність потрібних робочих звичок.

1. Не повідомляє про проблеми заздалегідь і не відповідає на повідомлення

Я часто бачила, як люди просто зникають, а керівники починають дзвонити й питати: «Де ти? Що сталося?»
Чесно, у мене це викликає більшу тривогу, ніж сама проблема. Бо це означає, що людина не розуміє або не хоче розуміти, що тримати команду в курсі — це її обов’язок.

Як треба? Навіть якщо це складно — написати в чат або повідомлення: «Вибачте, зараз проблеми з інтернетом, орієнтовно через дві години знову на зв’язку».

Це дає колегам зрозуміти, що не все втрачено, і можна планувати роботу.

2. Комунікує тільки тоді, коли її просять

Інший випадок — людина мовчить, поки не настане крайня потреба. Коли їй пишуть чи дзвонять, тоді вже відповідає.

Від себе скажу: це означає, що людина не думає про команду, не бачить себе частиною цілісного процесу.

Що важливо? Проактивно писати оновлення по задачах, навіть якщо це маленький крок:

«Закінчив першу частину, тепер починаю другу. Над вчорашнім багом працюю. Дам статус через 2 години».

Так ти даєш сигнал, що контролюєш процес.

3. Немає плану дій у кризовій ситуації

Я часто чую від керівників: «Він написав, що у нього зник інтернет, і все». І навіть цього не було — просто зник.

Немає нічого гіршого за людину, яка не думає, як вирішити проблему.

Коли трапляється форс-мажор, потрібно одразу пропонувати рішення, наприклад: «У мене зник інтернет, можу підключитися з мобільного, або передам завдання колезі».

Це зовсім інший рівень відповідальності.

4. Повторює помилки, зникає без пояснень кілька разів

Одна або дві помилки можуть бути випадковістю, але коли це стає системою — це серйозний сигнал.

Керівники мені часто казали: «Я вже не знаю, як реагувати, бо він зник уже втретє за місяць».

Це момент, коли потрібно бути максимально чесним із собою: чи є сенс чекати змін?

5. Ви починаєте шукати виправдання за людину замість того, щоб вимагати результат

Це дуже небезпечна пастка, яка підстерігає керівників, особливо коли людина перебуває у складних життєвих обставинах.

Я пояснюю це так: коли ви думаєте «Може, у неї складний період» — ви вже берете на себе чужу відповідальність. І це виснажує.

Чим швидше це усвідомити і перестати компенсувати — тим краща буде ваша команда.

Як керівнику побудувати процес, щоб у команді залишались лише проактивні

З мого досвіду, найкраще працюють прості, але чіткі правила.

• Визначте на самому початку випробувального терміну, що очікуєте від комунікації. Наприклад: «Якщо не можеш працювати — обов’язково повідом про це якомога раніше, навіть якщо причина — форс-мажор».
  • Встановіть KPI по комунікації, наприклад: регулярність оновлень, швидкість відповіді.
  • Якщо людина зникає без пояснень хоча б один раз — робіть зустріч і говоріть чесно.
  • На one-on-one питати, як людина розуміє свою відповідальність і ставлення до роботи в кризах.
  • Навмисно тестуйте кандидатів у складних ситуаціях, щоб побачити їхню реакцію.

Висновок

Форс-мажори неможливо передбачити чи уникнути. Але справжня відповідальність — це не коли у тебе все ідеально, а коли ти вмієш тримати команду в курсі навіть у найскладніших умовах.

Випробувальний термін — це перевірка не лише технічних навичок, а й здатності бути проактивним, тримати діалог і шукати рішення, коли світ навколо ніби руйнується.

Ті, хто цього не розуміють, — швидко зникнуть. І це краще, ніж тягнути команду вниз.

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Аби звільнити поганого працівника бізнесу не потрібно писати статтю з поясненнями! На більшості робіт якщо робітник відсутній декілька днів поспіль — просто наймуть заміну.
Повернемось до ІТ. Вочевидь якщо людина поводиться так, як описану у статті — вона не дуже цінує свою роботу. А отже про відповідальність нема сенсу казати. Краще швидше замінити на зацікавленого у роботі працівника.
Але, схоже, як раз з цим і виникає справжня проблема! Звільнити — легко, але чи легко знайти заміну? І це вже залежить цілком від бізнесу! Якщо ви не можете знайти зацікавлених і відповідальних працівників, а приходять одні «оболтуси» то:
1) Можливо ви просто мало платите. Пам’ятаєте

«Шукаю служника такого,
Не вельми ціною дорогого,
Щоб знав і коні доглядати,
І шить, і варить, і майструвати».

Хочете дешевого робітника — не очікуйте від нього багато відповідальності.
2) Можливо ви пропонуєте не цікаву або незрозумілу роботу. От нижче написали:

людина повинна розуміти, що вона НЕ є абстрактною одиницею, яка рухає таски на дошкі, вона повинна розуміти, що вона є частиною складного бізнес-процесу і її завданням є допомогти бізнесу у вирішенні завдання

Але чомусь робота девелопера на багатьох проєктах це як раз «рухати таски», при цьому ці таски незрозумілі не бізнесу, ні девелоперу. «Піди туди — не знаю куди, зроби те — не знаю що».
3) Можливо ви платите людині за робочі часи. Якщо ви наймаєте людину «вирішувати бізнес потреби» — то маєте побудувати відповідну комунікацію. Аби робітник розумів що від нього чекають. Якщо такого розуміння нема — то робітник логічно розуміє що йому платять просто за «робочі години».
4) Можливо вам дуже складно замінити робітника. Тому що нема документації, нема інструкцій, нема навчання і доведеться оплачувати багато робочих годин поки новий працівник розбереться в усьому хаосі і зможе робити щось корисне.
5) Можливо у вас у компанії така «культура». Бізнес платить за «підтримку», а працівники відповідно роблять вигляд що «підтримують». Якщо результат та якість нікому не потрібні — то нова людина у команді дуже швидко також буде працювати «на відвали».
Висновок: коли бізнесмен наймає працівників (особливо на «ставку») — він купує «інструмент». І цей інструмент не буде сам робити справу за тебе — це твоя задача його правильно використовувати. Не вмієте? Тоді вам потрібні не робітники, а партнери, які будуть розвивати ваш бізнес як свій! (але вже за долю прибутку).

Дуже цікава відповідь! Дякую за такі детальні думки

Прекрасна стаття, людина повинна розуміти, що вона НЕ є абстрактною одиницею, яка рухає таски на дошкі, вона повинна розуміти, що вона є частиною складного бізнес-процесу і її завданням є допомогти бізнесу у вирішенні завдання, і є певні домовленості перед різними бенефіціарами, і що якщо він хоче бути частиною цього процесу, то він повинен робити все, що в його силах (як превентивно, так і після ситуації), щоб цей «конвеєр» працював.
Щоб проблеми вирішувалися, щоб інвойси відправлялися, щоб винагорода надходила. І якщо людина хоче, щоб їй надходила винагорода, як було обговорено, то вона і повинна виконувати свій комітмент на такому ж (а краще і на вищому) рівні як було обговорено

Підписатись на коментарі