Я сам заробив, сам зробив, а потім усвідомив: потрібна команда

💡 Усі статті, обговорення, новини про Mobile — в одному місці. Приєднуйтесь до Mobile спільноти!

Привіт! Мене звати Анатолій Левіцький, онлайн я відомий як Dinexpod. Я Java/Fullstack розробник з понад 7 роками досвіду, CTO і співзасновник Moviso — мобільного застосунку для тих, хто любить фільми та хоче вести власний вочліст.

Це не історія про стрімкий злет, мільйони інвестицій чи вихід у Кремнієву долину. Це — особистий шлях розробника, який починав сам, горів власними ідеями, вчився на ходу, вигорав, і врешті-решт прийшов до розуміння: найсильніший інструмент — це команда.

Я поділюсь досвідом створення свого першого застосунку, пошуку однодумця, запуску нового стартапу з нуля, а також тими інсайтами, які накопичились за ці роки. Можливо, комусь це допоможе почати власний шлях швидше і впевненіше, ніж це робив я.

👦 Як усе почалося

Народився в селі Цвітне, Кіровоградська область. Сімʼя була не заможна. Прекрасно памʼятаю ті часи, коли в однокласників чи інших школярів зʼявлялись смартфони, а мої батьки не могли купити мені навіть простий мобільний телефон чи компʼютер. Можливо, саме через цю «нестачу» мене так тягнуло до технологій.

У школі мені подобалась інформатика та математика. У 7 класі вчителька інформатики побачила мою зацікавленість і дала мені книжку по HTML. Я захопився — зробив уроки й за один вечір прочитав її майже всю, нотуючи найцікавіші моменти. Вже за тиждень створив свій перший простий сайт для школи на HTML. Потім почав їздити на олімпіади з інформатики, іноді займав призові місця, хоча й міг вчитись лише в школі — вдома комп’ютера все ще не було.

Після 10 класу поїхав на канікули до сестри в Крим з метою — заробити на ноутбук. Спочатку був звичайним помічником на вугільному складі, але коли звільнився головний фасувальник, я запропонував себе. За декілька днів навчився всього й заробив 3500 грн/міс — при тому, що в моєму селі середня зарплата була 1500 грн/міс. Саме тоді купив свій перший ноутбук — HP 630 за 2300 грн. Радості не було меж.

Але замість програмування — серіали й ігри. Повернувся в село, 11 клас, підготовка до ЗНО... і комп’ютер перетворився на розвагу.

Все ж любов до інформатики й математики не згасла. Завдяки вчителям я підготувався до ЗНО і вступив до НТУУ «КПІ ім. Ігоря Сікорського» на ІФФ (інженерне матеріалознавство). Так, це не було програмування. І вже на 3 курсі я зрозумів — не хочу працювати за спеціальністю.

Я почав захоплюватись саморозвитком: дивився TED Talks, відео Браяна Трейсі, читав книги. Перша, яка справила величезне враження — «Лідер без титулу» Робіна Шарми. Я усвідомив: «Не треба чекати дозволу, щоб діяти». І тоді згадав свою мрію — стати програмістом.

Розібрався, що таке фронтенд та бекенд — обрав бекенд. Подивився, що (на 2017 рік) Java була найпопулярнішою мовою для бекенду, а серед IDE — IntelliJ IDEA. Так я й почав вивчати Java.

Пройшов усі безкоштовні курси, які тільки міг знайти. Створив резюме, де написав, що готовий працювати за досвід. Але відповідей майже не було. Щотижня оновлював резюме, і щотижня втрачав ентузіазм. І саме тоді натрапив на історію про бізнесмена, який обійшов понад 50 банків, щоб отримати кредит для його бізнесу. Його слова — «я ходив би, поки не обійшов би всі банки світу» — запали мені в душу.

Я пообіцяв собі: не здамся, доки не досягну своєї мети — стану програмістом.

Через тиждень на email мені написав Maks Lysak з Mate Academy. Написав, що це не робота, а курси з оплатою після працевлаштування: 10% від зарплати протягом трьох років. Спочатку я не повірив, що це все може бути так просто. Але потім вирішив: нічого не втрачаю.

Пройшов тестове завдання, співбесіду, підписав договір — і почалось навчання. Наш викладач Богдан Чупіка проводив заняття офлайн кілька разів на тиждень. Це була неймовірна атмосфера. Вдень — пари в КПІ, ввечері — кодинг. Так тривало 4 місяці.

Після завершення курсу я пройшов 7 співбесід і на сьомій отримав свій перший офер — в  Альфа-Банк Україна.

💻 Від розробника до творця продуктів

Після півтора року роботи в Альфа-Банку, під час пандемії ковіду я змінив компанію й пропрацював там ще 3.5 роки. І майже одразу після переходу я почав відчувати: просто писати код — замало. Мені хотілося створювати щось своє. Програмування — це круто, але я зрозумів, що це лише інструмент, а не мета. Хотілося придумати і реалізувати власну ідею.

Я довго не міг вирішити, що саме зробити. Пройшло два роки пошуків, коли я раптом зрозумів: мені потрібен власний тудуліст. Але не стандартний — я давно захоплювався темою продуктивності, тому хотів створити інструмент, який реально вирішує «мої» щоденні потреби. Так і народилась ідея  MyBrainOrder — застосунку для продуктивності, який я повністю створив сам.

Я почав вивчати React Native, щоб одразу писати під iOS та Android. Паралельно робив все інше: дизайн, фронтенд, бекенд, налаштування серверів, публікація в App Store та Google Play. Займався навіть юридичними деталями — як-от оформлення торгової марки.

Від моменту першої думки «що б зробити?» до реального старту пройшло 2 роки. Це дало мені головний урок: не відкладайте ідеї — поки ви будете готові щось реалізовувати, може виявитись, що плани досі не сформовані.

Самостійно справді можна зробити все. Але це повільно. Дуже повільно. Я міг тиждень щось кодити, а потім ще тиждень розбиратись із дизайном, налаштуванням AppStore Connect, створення «Term of Use» i «Privacy Policy».

Потім почалась війна, і за рік мене скоротили. Я вирішив: релізну застосунок — і тоді вже шукатиму роботу. Тож пів року я жив на фінансовій подушці та працював фултайм над MyBrainOrder. Врешті я його запустив. Але швидко зрозумів — самотужки важко розвиватись, масштабуватись, встигати за ринком. І я все більше думав: мені потрібні однодумці.

🚀 Поворот: хакатон і знайомство з партнером

У цей період я дізнався про DevChallenge — український тех-хакатон. Подався — і пройшов до фіналу, який тоді проводили офлайн в Unit.City. Саме там я познайомився з Віталієм — своїм майбутнім партнером.

Ми швидко потоваришували. Він — UX/UI та продакт дизайнер. Ми якось пожартували: «з нас би вийшла крута стартап-команда: я — спеціаліст в технічній частині, він — в розвитку продукту». Ніхто не здогадувався що це буде наше майбутнє. Пів року ми просто товаришували, обговорювали ідеї. Аж якось він запитав: «як твій стартап?» Я відповів: «роблю, але повільно». І почув у відповідь: «Я теж маю ідею. Хочеш у це вв’язатись?». Він пояснив, що побачив, що я реально зробив застосунок з нуля і не здався, довів його до релізу і не закинув протягом півтора року.

Мені стало цікаво послухати його ідею, і вона мене дуже зацікавила. В результаті ми проговорили три години. Уже того вечора ми спланували MVP, придумали назву, поділили обов’язки: він CEO, я CTO. Я сказав: «через тиждень ти вже зможеш скачати застосунок із TestFlight — із твоїм дизайном і базовим флоу». Так і було.

І в той вечір я поставив MyBrainOrder на паузу. Було складно — це моє «дітище». Але я розумів, що сам я далеко не зайду, а вдвох ми будемо рухатись значно швидше й впевненіше.

🎬 Moviso  застосунок для кіноманів

Ми домовились зробити MVP за 6 місяців, щоб не витрачати багато часу на продукт, який може не злетіти. Взялися до роботи, поставили чіткий план: базовий функціонал, дизайн, валідація ідеї — усе поетапно. Пройшло 3 місяці, і ми вирішили показати проміжну версію нашим друзям та знайомим.

І тут почалось найцікавіше: ми почали отримувати відгуки. Що зручно, що незрозуміло, чого бракує. Хтось не міг знайти кнопки, інші просили більше кастомізації, дехто плутався в потоках. Ми відчули справжній контакт із користувачами й зрозуміли — треба адаптуватися.

Ми почали переробляти. Новий дизайн, уточнене флоу, додаткові фічі. Деякі рішення здавалися очевидними, інші — дискусійними. І хоча ми не вклалися у 6 місяців, ми вже точно знали: продукт живе.

Зрештою, ми запустили відкритий бета-тест через TestFlight. Отримали десятки відгуків: люди активно користувались, ділилися враженнями, ідеями, зауваженнями. Це було безцінно. Ми відчули реальну користь зворотного зв’язку — те, що раніше не могли б спрогнозувати самі.

Ми побачили, що продукт справді подобається. І навіть якщо до повноцінного релізу треба ще пів року — ми вже були переконані: воно того варте.

👥 Команда і перший реліз

Увесь цей час ми працювали виключно за ідею та власний ентузіазм. Не було грантів, інвестицій чи зарплат. Але була велика віра в те, що ми робимо. І чим далі ми рухались, тим більше розуміли: нам потрібно пришвидшуватись. Продукт почав ставати все складнішим, фічі  -  все масштабнішими, а мій технічний стек розтягувався у всі боки. Я займався і бекендом і мобільною розробкою, і DevOps.

В якийсь момент ми зрозуміли: це вузьке горло. Я фізично не встигаю тягнути все. Тож Віталій запропонував спробувати знайти ще когось у команду.

Ми не мали чим «купити» — жодної зарплати, лише дружня атмосфера, ентузіазм і віра в продукт. Але й цього виявилось достатньо, щоб привернути увагу однодумців. До нас почали звертатись знайомі — хтось просто з цікавістю, хтось із бажанням долучитись.

За пів року ми спробували попрацювати з трьома кандидатами на роль фронтенд-розробника. На жаль, із двома досить швидко розійшлися — у нас не збігались бачення і підходи. Але один став справжнім відкриттям: він органічно доповнив команду і взяв на себе частину мобільної розробки. Це дало мені змогу більше сфокусуватись на бекенді, оптимізації та архітектурі.

Звісно ж, із появою третього учасника в команді ми ще раз переглянули багато рішень. Кожен «горів» продуктом, кожному хотілось зробити більше, краще, естетичніше. Але ми стримували себе — весь час нагадували: головне зараз — реліз. Бо інакше можна вічно поліпшувати й ніколи не запустити.

І от, нарешті — Apple Review. Ми трохи «поспілкувались» із підтримкою Apple з приводу використання постерів фільмів у застосунку. Було кілька хвиль правок, уточнень і навіть дискусій. Але ми не здались. За тиждень знайшли компроміс, зробили всі необхідні зміни — і Moviso офіційно зʼявився в App Store, через півтора року після старту. Це був справжній прорив для нас.

📈 Запуск і перші результати

У Moviso  можна відстежувати, що вже подивились, оцінювати фільми, вести власний вочліст, підписуватись на друзів і бачити, що вони дивляться. Це щось середнє між Letterboxd і персональним трекером — побудоване для тих, хто хоче більше контролю, соціальної взаємодії та гнучкості у веденні своєї кіноісторії.

У день релізу ми просто виклали новину в соцмережах — і цілий день сиділи, слідкуючи за зворотним зв’язком. Люди писали, ставили лайки, тестували функції, ділилися враженнями. Багато хто казав: «Давно хотів щось подібне». Це було дуже надихаюче. Ну і звісно в нас додалось біля +30 тасок, що ще можна пофіксити/покращити/додати.

І ось що ми отримали за першу добу після запуску:

• 🧍 160 зареєстрованих користувачів
  • 📱 300+ завантажень у App Store
  • ⭐️ 1133 оцінки фільмів
  • 🔥 37 000+ позначок «переглянуто»
  • 🎉 22 місце в App Store (категорія Entertainment)

Згодом ми також потрапили до програми EIT Founders2Founders, що стало ще одним важливим підтвердженням цінності нашої ідеї.

Зараз ми продовжуємо активну роботу над монетизацією, преміум-функціоналом і масштабуванням продукту. Найцікавіше ще попереду.

🧠 Інсайти, які я виніс

• Якщо хочеш створювати  -  почни думати та планувати вже зараз. Інакше пройде купа часу, і коли настане момент дій  -  ідеї ще не буде.
  • Самому можна все, але дуже повільно. З командою  -  швидше і краще.
  • Користувачі допоможуть побачити те, що ти сам не помітиш. Чим раніше даси спробувати  - тим краще.
  • Команда - це сила. Але тільки якщо ти вмієш домовлятись, делегувати і довіряти.
  • Не чекай ідеального моменту. Не женися за «правильною ідеєю». Почни. Створи щось. А з часом   знайдеш тих, хто горить так само. І тоді все зміниться.
  • Не обовʼязково твій перший стартап вистрелить — це може бути потрібний досвід для того, щоб вистрелив наступний.

Якщо після прочитання статті у вас залишилися питання або хочете обговорити ідеї — пишіть мені в LinkedIn або Instagram. Також можете переглянути більше про проєкт на сайті.

👍ПодобаєтьсяСподобалось25
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Цікава стаття 🙌

Одразу завантажив обидва застосунки) Ви супер красавчики))

Я сам лично без чьей либо помощи с нуля начал в 01.07.2023 сделал это pravdalist.ai. Пользоваться нужно 1-2 раза в год, оно само по себе понятно когда надо.

Дякую, що поділилися історією! Дуже цікаво читати про той самий досвід інших людей, який я сам намагаюся проходити зараз — відчуваю, що так само проходив/проходжу ті самі етами «від ідеї і до релізу».

Приємно це чути!
Сподіваюсь щось з мого досвіду буде вам корисним.
А що у вас за продукт?

Є багато ідей, але вирішили починати з перевіреної. Беремо те, що працює і чим самі користуємося на Українському ринку і намагаємося зробити аналог для інших країн.

онлайн я відомий як Dinexpod

Вперше чую

Це нормально)
Я ще не настільки відомий щоб мене всі знали

Круто! Виходьте на глобальний ринок, це принесе грошi, особливо якщо будете займатися маркетингом через tik tok, погуглiть, там багато iсторiй успiху.
От би менi знайти такого товариша по дизайну та UI/UX. Iдей багато, але в дизайнi я дно, AI полегшив ситуацiю, але все одно.

Дякую!
Так, ми туди і рухаємось.
А з приводу товариша, то можна просто виставити пости в лінкеді, що шукаєте однодумця. Це звісно не 100% але хто зна, може якийсь дизайнер так само шукає собі технаря

Плануємо на протязі декількох місяців, як доведемо до стабільної версії на iOS

А можна раніше?) бо мені якраз треба такий функціонал, а вести свій список фільмів на imdb не хочеться.

Думка off context: «чим відрізняється контора від галєри?»
Конторі потрібна команда, а галєра — це як маслобойня, і ти на галєрі як мішок «сємачок»

Прикольний продукт, спробував би свічнутись із IMDB якби можна було експортувати свої 1300+ оцінок

В нас є в планах така фіча. Тож із задоволенням будемо вас чекати як зробимо цю фічу

Надихаюча стаття, ви круті, не зупиняйтесь!

Круто . Нічосє. З особистого досвіду Мотивована команда це не
-про закриття тасків,
-про участь раді участі,
-про ’ось я навайбкодив’
-про ’хз я не знаю як це робиться’ не чипайте мене, в мене вихідний за декілька днів до релізу

Підписатись на коментарі