Ретроспектива Stack Overflow Survey 2025
Привіт! Пару тижнів тому опублікували результати Stack Overflow Survey 2025, у яких Україна посіла сьоме місце за кількістю учасників. Це гарна новина, яку поширили багато українських медіа з посиланням на DOU.
2025 рік — уже другий рік поспіль, коли Україна входить до топ-10 у цьому контексті. Торік результати були навіть кращими — ми посіли п’яте місце. Це важливо, адже для топ-5 країн показують зарплатну статистику, яку можна порівняти з результатами зарплатного опитування DOU.
Ось зарплати за 2024 рік, де є Україна, а ось зарплати за 2025 рік — уже з порівнянням із попереднім роком. Позитивно, що зарплати зростають.
У мене відсутня можливість це довести або перевірити, але, на мою думку, згадка України в подібних рейтингах позитивно впливає на впізнаваність української ІТ-індустрії, на кількість замовлень з EU, USA та UK, а отже — і на економіку України. Хай навіть трохи, але це точно окупає зусилля, які українські ІТ-фахівці витратили на проходження опитування.
Я хочу, щоб у 2026 році Україна знову увійшла в топ-5. Це цілком реалістично, адже в зарплатному опитуванні DOU цього року взяли участь 4650 розробників з України — цього вже достатньо, щоб увійти в топ-3. А в опитуванні Stack Overflow можуть брати участь ще й DevOps, QA, Data Engineers, Data Scientists та навіть дизайнери.
Чому вдалося у 2024 році?
Я написав багатьом українським ІТ-блогерам, авторам і фахівцям, яких читають, щоб згадали про це опитування. Хтось проігнорував, хтось написав одразу, хтось після повторних нагадувань, а хтось сам побачив і поширив. Також я активно публікував пости в LinkedIn і додавав у контакти нових фахівців, щоб розповісти про опитування.
У 2025 році я теж писав блогерам, але вже без нагадувань, сподіваючись, що вони розуміють важливість теми. Писав тим у LinkedIn, хто активно долучався у 2024 році, голосував в опитуваннях до постів і підтримував уподобайками. Але цього разу пости набирали менше підтримки, і блогери згадували про це рідше. Та й я доклав менше зусиль, ніж торік, бо ще займався популяризацією своїх проєктів.
Що робитиму у 2026 році?
Враховуючи, що багато ІТ-медіа посилаються на DOU, планую значно активніше нагадувати редакції DOU про це опитування. Про результати згадують на YouTube-каналі DOU — ось згадка за 2024 рік, ось згадка за 2025 рік — але про те, що варто пройти опитування, часто забувають. Це легко перевірити, пошукавши «Stack Overflow» на YouTube-каналі DOU.
Опитування Stack Overflow проходить у той самий час, що й літнє зарплатне опитування DOU, тож під постами DOU у LinkedIn я теж нагадуватиму про stackoverflow.com/dev-survey/start. У 2026 році, після старту опитування Stack Overflow, зроблю більший акцент на ньому — як це було у
Список ІТ-медіа, які написали про цьогорічні результати
- DOU.ua
- dev.ua
- highload.tech (Обережно: за посиланням — реклама азартних ігор)
- scroll.media
- delo.ua
- news.finance.ua
- startup.co.ua
Епілог
Підкажіть, як можна вплинути на редакцію DOU, щоб у 2026 році вони також звернулися до інших ІТ-медіа з проханням згадати про це опитування.
Ще раз дякую всім, хто долучився до проходження цього опитування.
Немає коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів