CRM не завжди є обов’язковою умовою
Я вже 10 років займаюсь веб-розробкою, з яких 8 років є власником власного IT-агенства.
Хочу поділитись невеликою кількістю досвіду та рішень які я використовую.
Чи завжди потрібна CRM? Запитання яке більшість початківців-бізнесменів собі задають в перші місяці після відкриття бізнесу, або навіть і через декілька років. Звісно погоджуюсь, коли на CRM систему падає >50% функціонування вашого бізнесу, це безперечно необхідно, і щомісячна оплата підписки дешевше обходиться ніж замовляти розробку свого власного рішення. Проте іноді я зустрічаю що клієнти беруть CRM систему і використовують близько
Основне питання яке постає в даній ситуації, яку кількість задач ви хочете покрити використовуючи CRM систему. Часто зустрічаю ситуацію, коли клієнти приходять за розробкою сайту, і мають іноді навіть не одну CRM системи, де кожна виконує якусь дрібну функціональність, і як результати менеджери в них в хаосі і паніці, роботу потрібно дублювати в різних інструментах.
Я підготував зовсім невелику добірку рішень, які я часто пропоную клієнтам виконуючи розробку інтернет-магазинів, чи будь-яких інших проектів.
Буду дуже радий побачити в коментарях ваші рішення, або зауваження чи пропозиції що краще використовувати, або що використовуєте ви в своїх рішеннях розробки.
1. Використання Zoho Mail www.zoho.com/mail для відправки пошти від доменного імені.

Досить часто і я вважаю правильно, коли компанії використовують власну пошту, свого поштового доменного імені. Часто для кожного члена команди створюється своя робоча пошта з якою він працює протягом перебування в команді. Це досить зручно і правильно, оскільки потрібно розділяти робочі та особисті простори. Але, у випадках якщо у вас в команді більше 10 людей, то це додаткові витрати, які просто не потрібні, оскільки це $4 за поштовий ящик в місяць.
Я зі своєю командою пробували досить велику кількість різних інструментів. Ми зупинилися на FastPanel fastpanel.direct. Це саме те рішення яке я пропоную своїм клієнтам.
Переваги:
- Повністю безкоштовна панель керування веб-сервером!
- Легко та зручно встановити на сервері
- Має вбудований поштовий клієнт
- Легко та швидко конфігуруються DKIM/DMARC записи для домену
- Можна створювати subdomain і відповідно на них конфігурувати поштовий клієнт
- Пошта працює з будь-яких поштових сервісів (iPhome Mail/ TheBat / Mozilla Thunderbird)
- Безліміт поштових ящиків, адміністрування (створення, зміна паролю через панель керування)
- Пересилка пошти на інші поштові ящики.
З мінусів можна назвати лише необхідність налаштувати це все за один раз.
2. Використання Xero www.xero.com/us/pricing-plans.

На справді це досить потужний інструмент для ведення всієї бухгалтерії, має в собі Sales Tax, management W-9 + 1099, cash-flow. Але нажаль є клієнти які використовують її лише для відправлення та виставлення інвойсів, але це близько 2% від можливостей.
Звісно в таких випадках необхідно бути гнучким та не платити підписку в $47 за фунціонал який можна взагалі автоматизувати на сайті.
Я використовую бібліотеку github.com/barryvdh/laravel-dompdf оскільки в нас вся розробка на Laravel Framework, я пропоную всім розробникам Laravel глянути в сторону даної бібліотеки, оскільки вона досить гнучка та зручна у використанні. Про неї навіть згадували в оглядах Laravel News laravel-news.com/...e/barryvdh-laravel-dompdf
Переваги:
- Безкоштовна бібліотека, яка може генерувати вам безкінечну кількість інвойсів
- Можливість зробити будь-який візуал вашим інвойсам, брендуйте як вам потрібно, тому що PDF генерується з HTML верстки.
- Автоматизуйте все що можливо. Як правило я працюю з інтернет-магазинами де є зрозуміле flow, і відповідно можна налаштувати автоматичне виставлення та відправку інвойса клієнтам без втручання менеджера.
- Пересилка, оскільки ми відправляємо інвойси з сайту, ми також конфігуруємо отримувачів даного інвойса, тому що часто необхідно відправляти копію листа до бухгалтерії.
- Можливість далі модифікувати як вам необхідно. Як приклад можна подивитись в сторону бібліотек spatie/pdf-to-image якщо необхідно створити зображення з вашого PDF файлу. Або згрупувати все в один файл (для прикладу виписка за день, тиждень) webklex/laravel-pdfmerger.
- Відкритий простір для подальших ідей та будь-яких змін оскільки ви маєте відкритий вихідний код.
3. Використання SalesDrive лише для відправки SMS повідомлень та врахування собівартості товарів та заробітку на них.

Досить прості фукнкції які деякі клієнти виносять на CRM системи, але ж це на хвилинку близько $100 в місяць на той функціонал який можна взагалі покрити додатковими доопрацюваннями на адмін-панелі, та можливість відправляти звіт автоматично щодня/щотижня/щомісяця на пошту клієнта. Не потрібна взагалі участь менеджерів та втрата часу і нервів на заповнення даних.
Переваги:
- Автоматизація відправки звітності
- Відсутність щомісячної абон.плати
- Можливість кастомізувати та налаштувати саме під ваші потреби роботу скрипта.
Взагалі потрібно кожному бізнесмену перед початком замовлень будь-яких зовнішніх або «ще одного інструменту» подумати і поспілкуватися з розробниками, як краще, і чи можливо це зробити не використовуючи зовнішні інструменти.
В наш час потрібно максимально все оптимізувати, поставити на циклічне виконання та не втрачати хвилини на ту рутину, яку замість вас та ваших менеджерів може виконати код написаний професійним програмістом.
P.S. кому зручніше читати англійською, текст за даним посиланням medium.galaxy-it.net/...-a-must-have-036dfea8f9e8

4 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів