Чи можливо поєднувати бізнес і роботу? Мій бізнес працює вже 7 років

Привіт, колеги. Мене звати Євген і я вже 12 років працюю UI/UX дизайнером у великій IT-компанії. У цьому пості я хочу розповісти вам про те, як я запустив свій невеликий бізнес, який працює вже 7 років і стабільно приносить пасивний дохід.

Я знаю, що доволі багато айтішників у вільний час намагаються створити «щось своє», паралельно з основною роботою. І я не став виключенням, бо одне діло бути підлеглим, а інше — самому вирішувати стратегію і напрямки розвитку. Та й диверсифікацію доходів ніхто не відміняв.

Зараз мені 34 роки, але придумувати і намагатися реалізовувати бізнес-ідеї я почав років з 20. Чого тільки там не було: і автопостинг, і лендінги з товарами з Китаю, і інформаційні сайти, і китайські-ліхтарики, і купа всього іншого, що одразу й не згадаєш. Але всі ці проєкти були або збитковими, або на грані збитковості. І, я впевнений, що причина була не лише в невдалих ідеях, а й у відсутності досвіду. Хотілося все й одразу з мінімальними капіталовкладеннями. Коротше кажучи, все йшло не дуже вдало, але, на щастя, я маю доволі стабільний ентузіазм, який мене мотивує рухатися далі і сьогодні.

Зародження ідеї

Це було восени 2017 року. Тоді я ще жив у Херсоні і вже мав на той час стабільний дохід і деякі збереження. У вільний час інколи фрилансив і робив якісь публікації на Dribbble. Одного дня, я вирішив замовити собі футболку з логотипом дрібла, але пошуки мені дали зрозуміти, що її треба чекати зі Штатів і в результаті, враховуючи доставку, вона вийде золотою.

Цей досвід змусив мене пошукати, які взагалі існують футболки для айтішників в Україні. Легко здогадатися, що результатами пошуків стали принти з 2000-х, про адміна і Windows XP.

Я зрозумів, що це прикольна незайнята ніша, яка близька і зрозуміла для мене. Вона буде актуальна на українському IT-ринку, що розвивається. Це був початок.

Перші кроки

Я вирішив протестувати свою ідею і для цього розробив дизайн сайту, логотип, придумав ідеї для перших принтів, знайшов програміста який недорого розробив інтернет-магазин на WooCommerce. Майже весь мій вільний час йшов на малювання принтів і спілкування з девелопером, що в результаті допомогло вже за декілька тижнів запустити першу версію сайту.

На диво, без реклами прийшло декілька замовлень на футболки, яких фізично в мене не було. Я був дуже радий. Це таке відчуття, наче твоя дитина зробила перші кроки, або сказала «тато».

Замовлення, звісно, зірвалися, але я зрозумів, що сенс продовжувати є. Я знайшов контакти компаній, які постачають базові футболки оптом, а також купив принтер для друку на тканині.

Так і народився бренд IT-shirts.

Логотип IT-shirts

Що було далі?

Перші місяці я працював вдома, самостійно наносячи IT-принти на футболки. Але, як на мене, потенціал ідеї був нерозкритий. 30 принтів, футболки з масмаркету, друк вдома — якось несерйозно для «солідної організації». Я вирішив, що треба знайти можливість пошиву власних футболок, з символікою бренду і стильним кроєм.

Знайшов тканину, виробників фурнітури і невеличкий цех, які допомогли реалізувати бажане. Розробив цікаве брендоване пакування, орендував приміщення і зробив там невеличкий ремонт. Найняв помічницю, бо не встигав поєднувати все з основною роботою.

Що я можу сказати? Клієнти були задоволені. Ми отримували позитивні відгуки, які покупці залишали за своєї ініціативи. Я був такий радий, адже зазвичай люди готові писати відгуки, коли їм щось не подобається. А у нас негативу майже не було. Це дуже мотивувало.

За декілька років у нас зʼявилося багато постійних покупців і серед них були IT-компанії, які дарували наші футболки своїм колегам. Справи йшли добре, але...

Війна

Повномасштабне вторгнення орків не оминуло нікого. Нам довелося виїхати з Херсону і залишити все, включаючи обладнання, футболки, матеріали. Ми переїхали до Львову, а бізнес зупинився. Намагаючись вивезти частину обладнання з окупованого Херсону на одному з блокпостів російські виродки його вкрали і після цього руки опустилися взагалі. До речі в офіс, який ми орендували і де зробили ремонт власними руками — прилетів артилерійський снаряд. Там і досі в підвалі залишається частина нашого обладнання і 500 чашок, які так і не були виставлені на сайті.

Але одного дня зі мною звʼязалося одне львівське виробництво одягу, яке дізналося про наше становище. Вони запропонували співпрацю на їх потужностях. Я познайомився з власниками виробництва, вони любʼязно провели екскурсії і ми домовилися про співпрацю (далі буде неочікуваний сюжетний поворот).

Я дуже зрадів, бо виробничі питання і питання обладнання — це була основна складність у повторному запуску на новому місці. Мотивація повернулася до мене, і так, у бренду IT-shirts почалося нове, львівське життя.

До слова, з цим підприємством ми так і не почали співпрацю. Після місяця обговорення планів до мене звернулася власниця із дуже особистим питанням і попросила на 2 дні дати в борг 5000 грн. Після чого всі вони зникли з радарів, а я зʼясував, що виробництво збанкрутувало, вони набрали боргів у купи знайомих, партнерів, клієнтів... і зникли.

Але цей мотиваційний поштовх вартістю в 5к змусив мене відновити роботу магазину. За це їм вдячний.

Про друге життя

У швидкий термін я знайшов швейний цех і підрядника для виготовлення принтів, орендував приміщення для нанесення, пакування і складу. Таким чином з 2023 року наші футболки відправляються не з Херсону, а зі Львова.

Зараз магазин IT-shirts налічує близько 300 принтів IT-тематики і є одним найбільших у світі спеціалізованих магазинів. Звісно, серцем нашого магазину є футболки, але нещодавно ми додали айтішні худі власного виробництва, а також створили розділ «Аксесуари», куди додаємо різні прикольні штуки, які могли б зацікавити айтішників.

Взагалі, пошук ідей для принтів я зробив грою для себе. Заточив свій мозок на те, щоб сприймати отриману інформацію через призму ідей принтів для футболок. Таким чином зараз у беклозі ще близько 100 ідей, які будуть поступово реалізовані найближчим часом.

Сайт ми повністю переписали. З WooCommerce перейшли на самописну невеличку CRM на Laravel і зробили все під себе. Насправді, якщо зазирнути в адмінку, то на мій погляд — це витвір мистецтва з точки зору зручності роботи з контентом і обробки замовлень. Багато процесів було автоматизовано, що скоротило час обробки і виготовлення замовлення.

Трохи сумних новин. На жаль, багато колег виїхало закордон, а також, колеги стали менше ходити вулицями і для них нові футболки втратили актуальність. За останні роки замовлень стало менше. Я сподіваюся, що настане час, коли ці проблеми будуть у минулому. Для того, щоб цей час настав швидше, ми донатимо частину доходу на русоріз і вас закликаю до цього.

Футболка I make developers cry

Базова чорна футболка IT-shirts

Про плани

У нас зʼявилася англійська версія сайту і багато принтів адаптовано саме на західний ринок. Тому одним з планів є розвиток магазину і в інших країнах. Ми і зараз отримуємо замовлення з-закордону, але їх кількість складає декілька відсотків від усіх покупок на сайті. Тому є куди рухатися.

Ще у планах розширити асортимент і додати інші моделі одягу, як-от щільні футболки і світшоти, а також розширити кількість доступних для замовлення кольорів. Особисто мені хочеться наповнити розділ аксесуарів товарами, як власного виробництва, так і виробників-партнерів. Тому, якщо ви виготовляєте прикольні штуки, які будуть цікаві айтішникам — звʼяжіться будь ласка.

Зараз ми підтримуємо звʼязок з деякими українськими IT-компаніями і постачаємо їм свої IT-футболки по вигідним цінам. В наших планах подружитися з більшою кількістю аутсорс і продуктових компаній, стартапів і стати для них корисним підрядником. Знову ж таки, запрошую всіх до взаємовигідної співпраці.

Ну і звісно принти мають бути актуальними. Адже світ IT рухається, відбуваються різні цікаві події, які було б цікаво зберегти у якості принта. Тому нашою постійною задачею є генерація актуальних, кмітливих і саркастичних принтів для IT-футболок.

Футболка Don't push the horses

Футболка Robots are coming, meatballs

Футболка OnlyBugs

IT-shirts в цифрах

Знаю, що айтішники люблять цифри, я і сам такий. Тому спробував зібрати для вас трохи статистики.

1. 8 років бренду = 7 років ONLINE + 1 рік AFK;
  2. 4000+ замовлень;
  3. 6800+ виготовлених футболок;
  4. 2000+ кілограмів тканини;
  5. Доставили у 10 країн світу: Польща, Німеччина, Чехія, США, Португалія, Словаччина, Норвегія, Угорщина, Естонія, Казахстан;
  6. Найбільше разове замовлення 88 футболок;
  7. Відсоток повернень: 0.3%;
  8. 3 хвилі ревізій на принти. Перемальовував ідеї, які перестали подобатися;
  9. 1 задоволений Женя.

Наша коробка

Фінал

Відповідаючи на питання «Чи можливо поєднувати бізнес і роботу?» в моєму випадку відповідь — так. Але треба враховувати, що вільного часу залишатиметься не так багато. Інколи його взагалі не буде, а будуть періоди, коли час зʼявиться. До цього треба бути готовим. Я колись рахував, що я б вже був мільйонером, якби час витрачений на айтішні футболки я б інвестував у той самий фріланс.

Але по-перше, хочу сказати, що цей бізнес для мене — це, щось схоже на хобі. Я роблю це не через гроші, а тому, що мені подобається розвивати свою власну справу. Це гра-стратегія у реальному житті, яка дає можливість відволіктися від буденної роботи. Спосіб отримати нові знання і досвід. Спосіб створювати. А якщо хобі приносить дохід, то що це, як не щастя?

По-друге, я з радістю прочитаю ваші ідеї, побажання, відгуки і буду радий знайти нові можливості для співпраці.

По-третє, хочу подякувати всім, хто прочитав цей лонгрід. Це мій перший пост, в якому я спробував відверто розповісти про свою невелику справу. Я впевнений, що деякі теми можна було б розкрити краще, тому якщо у вас є питання — спробую відповісти на них в коментарях.

Вдалого дня!

👍ПодобаєтьсяСподобалось15
До обраногоВ обраному2
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
мотиваційний поштовх вартістю в 5к

Чарівний пендель ))

Цікава історія, чимось схожа на мою. У мене зараз два бренди футболок — ізраїльський та американський. Сьогодні не потрібно власне виробництво, і цей бізнес дійсно можна розвивати паралельно з найманою роботою.

Основна доля продажів приходиться на США через Etsy, Amazon.

Євгеній, дякую за історію. Якщо буде бажання вийти на інші країни, крім десяти перечислених, звертайтеся.

Буду радий допомогти творчим людям!

Нічого собі, круто! Я теж думав вийти на маркетплейси, але мене насторожують терміни доставки. Не впевнений, що покупці будуть очікувати декілька тижнів. А ви відправляєте з України чи у вас підрядники на місцях?

Привіт, Євгене! Так, це слушне зауваження. Навіть покупці Etsy не готові стільки чекати на футболки.

Але є інший шлях на маркетплейси. Я працюю через Printify. Це найбільша та найкраща міжнародна мережа з латвійськими коріннями. Вони мають друкарні в США, Європі, UK, Австралії тощо. Замовлення автоматично йде у найближчу локацію до клієнта, тож доставка зазвичай займає 3–7 днів по США, 5–9 днів до Європи. Є також експрес доставка, з якою навіть можна продавати на Amazon FBM, TikTok Shop, тощо.

Якщо буде цікаво, то з задоволенням поділюся деталями.

Дякую! Додав ваш контакт собі. Як дійдуть руки до маркетплейсів — обовʼязково напишу.

Виходить в цьому бізнесі головне — ідеї та дизайн?

Так, оригінальний дизайн в трендовому стилі, ідеї як зробити цікавіше ніж у конкурентів, влучна подача і постійний ресерч (перегляд чужих дизайнів, які мають десятки продажів на день).

працюю через Printify

як вдалось відкрити рахунок в юса банку для підключення страйпу? бо я колись саме на цьому етапі застряг

для Printify страйп не потрібний. Зараз вони додали купу варіантів оплати.

дякую за відповідь. перевірив, в мене навіть іншої опції немає

Store verification
Verify your Pop-Up store to start selling and receive earnings.
Please be aware that Stripe will open a separate window to verify your phone number first.

п.с. соррі за оффтоп

Гарна історія, дочитала до кінця. Пішла дивитись на сайт, а там ще досі російська мова доступна, навіщо? Тим більше, що була історія виїзду з Херсону..

Я вас розумію. У нас немає жодного принта російською мовою, але на жаль, у комерційних нішах, пошукові запити російською ще й досі переважають. Користувачам, які знаходять нас у пошуковиках по російським запитам — лагідно пропонується перейти на основну, українську версію сайту. Бізнесу доводиться адаптуватися під покупця, хоча, звісно, в планах позбутися російської мови.

Кльово! Додайте сабнішу- футболки для фаундрів :) я порекламую у себе в Startups are hard.

Так і зробимо! Я вам повідомлю, коли категорія зʼявиться. Дякую :)

А можна замовити Новою Поштою не за 35$?

Вітаю, що ви маєте на увазі? В яке місто вас цікавить доставка?

не побачила вибір мови знизу. сприймалося ніби це чисто англомовний сайт з міжнародною доставкою і ціна футболки 35, з яких 10 це сама доставка.

Зрозуміло, дякую за уточнення.
Міжнародна доставка доступна лише на англійській версії сайту. Вартість доставки від $10.
А на українській версії — доставка в межах України, Новою поштою, від 85 грн.

Цікава ніша.
На Доу дей, декілька місяців тому, робив собі самостійно футболку.
Дизайн в ChatGPT і принт в сервісі, де можна завантажити картинку і вони надрукують

Сир, я так розумію, за 500 гривень? 😆

Сир, пайтон, робототехніка, штучний інтелект) Все як треба)

О, а чи є у вас дійсно меми на футболках щодо сирів по 500? Це ж класика доу)

Довго була, але потім прибрали, бо мало вже мало хто тягне прикол, та й 500 грн за сир — не актуально 😊

Ех, тоді треба достатньо мемів щодо аі, бо це сьогодення і майбутнє. В мене щось не виходить генерувати:(

Може, щось ще з цього взяти: “I don’t need the rules to play”, або " the world is mine"

угу, сьогодні сир по 500 грн — це вже не прикол про лакшері життя айтішників, а реальність

Вражений наснагою автора!
Які навички найбільше допомогли вам на шляху до створення і ведення цього бізнесу?
Може є якісь джерела, що дали потужні інсайти? (курси, книги, досвід)

Дякую! З навичок, які допомогли, можу зазначити знання графічних редакторів (для створення принтів), досвід роботи в IT (для розуміння контексту), досвід створення і просування сайтів (для розробки магазину). Ну і одні з основних — це ентузіазм і наполегливість. Без них все б закінчилось на перших етапах.

Джерела — пінтерест, аналіз цієї і суміжних ніш. Спілкування з колегами. Набутий досвід з дизайну одягу, підбору матеріалів.

Круто. Можливо, неоригінально, але ось що вигадала: No work, no money; No GPT, No life; AI is everywhere; The customer is always right😉; etc.

Дякую) до речі про кастомера, у нас є щось схоже :) it-shirts.com/...​avzhdi-pravki-zhittya-bil
на англійській версії сайту the client is always write

Я ще щодо мов програмування багато мемів читала, але це вже хай інші тут:). Хоча я щодо пайтон трохи жарт зрозумію, але це вже інша історія.

можна універсальні, типу «не відволікайте»
I’m not your AI-prompt

Або ж для цінувачів щось, накшалт: My heart will go on 💔 Ebanoe IT.

Like -My heart will go on- just before IT-titanic bumping into AI-iceberg

До речі, нещодавно стаття вийшла на Interesting Engineering накшалт ризику ai для інженерів, так от, це все не буде на завтра, а поступово, якщо буде.

мабуть якщо engineering в більш звичайному розумінні, не programming-coding, то і розглядають зміни трохи по іншому, і відповідно з трохи іншими висновками і значно іншими часовими рамками

Це більш розважальний контент, так. Мені часто після інтерв’ю, або вже в процесі спілкування інженери/ тестери щось шерять , що читають ітд. Добре, пора відпочивати. Потім вже почитаю.

Сьогодні почула легендарну Емі, і її" You know I am no good ". Думаю, можна взяти як першу частину, і додати щось із айті в 2-й частині.

It’s good on its own

You know I am no good

You know AI’m no good

Вчора крутився цей мем: big brother is watching you. Може, аі тут теж буде до місця, якщо це вже не юзали.

Yeah! У нас в беклозі є таке, але про big data. Хочу на цьому тижні додати 😏

Cool 😎. Скажіть, будь ласка, а там , де худі — розмір 1 і розмір 2- це які самі розміри?

а там немає привʼязки до стандартних. 1 — менше, 2 — більше :)

Сьогодні почула ще таке:
You’re not old, just classic /vintage etc

По-друге, я з радістю прочитаю ваші ідеї, побажання, відгуки і буду радий знайти нові можливості для співпраці.

Перетворіть увесь список футболок на prompt.

Заходьте на сторінки фахівців у LinkedIn. Якщо там є розділ «About», то запитайте у Gemini або ChatGPT, які топ-5 футболок із наявних можуть зацікавити фахівця з таким описом, а також які ще 5 футболок можна створити спеціально для цього фахівця.

Ще варто дослідити, як саме в LinkedIn визначати фахівців, яким цікаві футболки.

Я б також тестував щотижня таргетинг на нову країну.

Створіть спільноту на Reddit, де кожна футболка матиме свій пост.

Я впевнений, що у вас повно ідей, але, на мою думку, вам усе ж варто активніше додавати фахівців у LinkedIn.

Також продумати варіант футболок із написом «Ex-Googler», якщо це легально.

Футболки для співбесід.

Футболки для конференцій.

Дякую за ваші ідеї! Про LinkedIn взагалі сподобалася. Нас там немає, треба почати користуватися.

На Reddit є спільноти про ІТ-гумор з мемами та подібним, і там у коментарях пишуть, що хочуть такий мерч, тож можливостей повно. Я відправив вам запит у LinkedIn, пишіть, якщо захочете поспілкуватися.

Крутий проєкт!

А де футболки для Rust?

Після перегляду захотілося нагенерувати нових футболок за допомогою ChatGPT та Gemini.

Дякую!
Для Rust ще немає, але візьмемо ваш запит до уваги.
До речі, скоро зʼявиться серія футболок з частково згенерованими принтами, але ідею поки не розголошуватиму :)

А де футболки для Rust?

— Good idea, there’s one
Humanware do not rust!
:)

Підписатись на коментарі