Дистанційна робота в українській компанії з Польщі
Чи потрібно відкривати ФОП в Польщі якщо я хочу працювати дистанційно на Українську компанію? Можливо хтось так працює і може проконсультувати мене. Дякую :)
насколько я знаю кто в своем уме, никто так не работает, а кто работал, давно закрыл фопа и оформил местную LLC или подобное, лучше с местной налоговой не искать приключений. Смысл не в экономии налогов а в легализации, ты стране показываешь что приносишь пользу, а не безработный. А если местная налоговая заведет какое-то дело, думаю про паспорт страны можешь забыть. Обмен CRS уже идет. Практически все норм украинские компании могут платить на LLC или куда угодно свифтом. Если уровень англ норм, то тебе укр шлюпки вообще не нужны
ну я з. у них свої відділення в Польщі і т.д. — так і платять. з польської компанії через польський банк на польський рахунок контрактора але це не «українська компанія» — це однозначно польська і т.д.
після 183 днів проживання на території ЄС людина стає податковим резидентом ЄС. і потім лише питання, коли зʼявиться офіційний обмін банківськими даними між ЄС та Україною
тобто зараз це працює просто тому, що ЄС не сильно знає що там на українських рахунках відбувається
Нічого не знаю. Серпень 2025 — купа колег сидять від березня 2022 у Польщі, Румунії, Словаччині, Чехії — на укр ФОПах, і не паряться. Всім все ок, політ нормальний. Ніякими податковими і не пахне.
Есть куча стран с морьком, смешными ценами и легко получаемой диджитал номад визой, зачем цепляться за Польшу, к которой ничего из вышеперечисленного не применимо?
Житло якщо знімати з кимось то не так дорого. Податки наче середні не за високі. Читав є програма зниження податків для високо кваліфікованих працівників. Переваги: менше бюрократії, всюди англійська, вихід до моря, нема кордонів як між Польщею і Німеччиною тому можна подорожувати. І головне безпечно і чисто ( повна протилежність Польщі одним словом).
це той випадок, коли слово «кордони» треба брати в лапки. за цей рік двічі їздив туди-назад на авто, і раз літаком — ніде нічого не перевіряли і не зупиняли
Зґвалтування: Польща — 1,48 на 100 тис., Нідерланди — 16,4 на 100 тис (worldpopulationreview.com/...ape-statistics-by-country). Це, до речі, збігається з моїми власними враженнями. Гуляти вночі самотнім дівчатам набагато безпечніше. Уночі у Вроцлаві чи Варшаві в центрі багато дівчат у коротких спідницях, і ніхто їх не чіпає (думаю, здогадаєтеся, чому така різниця).
Люди привітні — ну, це типово слов’янська риса. Я сам не є привітною людиною, тому мені ок, що посміхаються тільки знайомим, а не всім підряд.
на всяк випадок напишу, що ці цифри сильно відірвані від реальності щоб ніхто навіть не пробував їх порівнювати між соблю і на основі них якісь висовки робити. і на це є причини:
1. відсоток заявлених до поліції злочинів. 2. що саме в цифру входить.
наприклад по оцінкам в тій же Польщі до поліції звертається ледь не третина згвалтованих, а в визначенні згвалтування відсутнє багато з того, що вважаєтся згвалтуванням в західних країнах.
А їх нема. З вищенаведених причин. Ще так сяк можна аналізувати тренд в конкретній країні, і то, тримаючі перед очима зміни в карному кодексі. Країни ж між собою порівняти в цифровому вигляді імхо просто неможливо.
Я не піддаю сумніву ваші цифри і розумію що вони не зі стелі взяті, але є нюанс що вони не піддаються аналізу в лоб без врахування контексту країн.
Перепрошую, а Ви там були чи «син маминої подруги розповідав»? Я особисто не міг дочекатись коли моя поїздка в Нідерланди завершиться і повернусь в Польщу. Було враження, що навколо дуже переважна більшість темношкірих та арабів, поміж якими щось взагалі не відчував себе в безпеці..
Ну наприклад якось нещодавно у Катовіце мене намагались взяти на гоп-стоп два араби, прямо перед лоббі чотиризіркового готелю. Я хоч і не Кожаєв, ножа не ношу, але у них нічого не вийшло. Коли я їх відпихнув і знайшов першого ліпшого охоронця, ми з’ясували, що їх зараз оформлює на поселення в цьому ж готелі їх «корєш»-поляк, певно в рамках узгодженого транзиту в Німеччину. А ці дві бідосі коли залишились без нагляду, не придумали нічого кращого, ніж спробувати зняти трохи грошей з пересічних громадян. Пізніше той поляк запевняв, що вони не спричинять клопоту і він їх закриє в номері. Отака от нині буває Польща.
Готелі, хостели передають поліції дані про мешканців, зазвичай. Але добре,що ви не постраждали. В мене у Варшаві у компанії корпоративна хата є, і от на днях прям в будинку побили 2-х інд.розробників. Поляків затримали, кажуть, вони ( індуси) траву курили у квартирі, попереджали, що так не можна.
ну у мене чомусь впевненість, що якщо в Польщі є проблема з арабами, то тоді в західній/північній Європі з ними біда, і тому їхати туди заради безпеки від арабів це трохи оксюморон
купи перцовый баллон, стоит копейки, зато очень успокаивает неадекватов, и намного дешевле чем твой отжатый телефон и лечение после драки. Нож не надо носить, это уже криминал и физические повреждения, которые потом тяжело или нереально обосновать. Надо быть готовым что быдло может попаться везде и в любой момент
Напиши потім як там в Нідерландах, бо кажуть що там кінські ціні на все, кінські ціни на оренду житла, і високі податки. Ну і клімат — одні дощі. Все решта норм.
Якщо чувак себе поважає — то він в Польщі на довго не зупинеться. Багато поляків ставляться до українців як до бидла. Сам пожив, сам зустрів таке ставлення і чув від знайомих. Мені 2 міс у Варшаві було достатньо, ну їх цих поляків, противна нація яка бачить в українців конкурентів і ставиться того так. А цікаво куди самі поляки мігрують ?? Норвегія, Британія, США. Ось і подумайте.
Антиукраїнські настрої в Польщі що раз більші. Підтверджую Десь читав: """ Недоброзичливість до всього Українського на побутовому рівні серед поляків зараз значно вища, ніж серед росіянців до 2014 року. А тепер вони ще й обрали собі абсолютно анти-Українську владу, що автоматично веде польщу дорогою росії у ставленні до України і Українців. Раджу Українцям завчасно планувати продаж нерухомості і бізнесів, щоб через кілька років не опинитися в становищі Українців, які проживають на росії і яким після початку війни прийшлося зраджувати свою Батьківщину, оскільки тільки так вони могли надалі там проживати і зберегти свою власність.Короче: тікайте з польщі, поки не пізно. Поки це ще коштувате вам значно меньшої ціни, ніж пізніше. Хто розумний-прислухається. Хто дурний- сховається від проблеми,оскільки треба якось реагувати.Через кілька років проблема знайде його, але ціна розплати буде значно вища."""""
Важко розмовляти українською стає на вулиці. Небезпечно Не можна бути собою....чув про побиття дітей за те, що вони говорять українською, агресія та погрози футбольних фанатів навчити українців щось ітд
Російською розмовляють і українці тут, і білоруси, і всі з СНД. Я не відслідковувала, щоб поляки їх били. Полякам більш зрозуміла чешська, ніж українська , але то у Вроцлаві так зі слів поляків.
Цікаво чому українці переходять на українську закордоном? В Києві колись всі російською говорили. І я відчував себе другосортним там, як україномовний.
Це з особистого досвіду чи з інтернету? Деякі політики дійсно розганяють тему ксенофобії, але я б не казав за всіх поляків. Наприклад, коли нещодавно були мітинги проти мігнатнів, також були мітинги поляків проти тих хто проти мігрантів. Я як на вулицю вийду то чую російську, українську частіше ніж польську і ніхто нікого не бьє. Щодо того що поляки обрали абсолютно анти-українську владу, то дійсно пів Польщі проголосувало за Навроцького. А інша половина Польщі не вважає його предизентом. До тогож президент в Польщі мало що вирішує. Дійсно рейтінг правопопулістских партій підріс, але це загальна тенденція по всій Європі. В принципі проти працюючих українців напіть праві нічого не мають. Там є єдиний такий собі польський жириновський, який наврядчи він буде щось вирішувати в осяжному майбутньому. Так, що я б сильно не драматизував ситуацію з українцями в Польщі.
Особисто проживаю 7 років і бачу, що коїться зараз. Тільки вчора віддирав від зупинки дві антиукраїнські наклейки. + Зайдіть в коментарі на фейсбук (здивуєтесь).
зайди на фейсбук в будь-яку групу, наприклад щось про вакцини, там теж повно кончених антиваксерів які пишуть бред. Всюди в ФБ є трешак в коментарях, і в нас і в Німеччині впевнений теж є.
За сьогодні : «„„„Польський президент ініціював заборону „бандерівського символу“ Навроцький наклав вето на закон про продовження допомоги українцям“““»
...продовження допомоги тим хто не працює, копіпастити треба всю новину а не клікбейтні заголовки. що таке бандерівський символ теж питання, про що мова. Звісно що це не відміняє що хороших новин для нас нема і не буде, і це чутно з різних країн, не тільки з Польщі. Але ж ти слідкуєш тільки за польськиими новинами, а подивись на інші країни. Он деякі вже сказали деякі області України є безпечні для повернення, і звідти не приймають біженців. Або готові заплатити аби наші самі звалили. А тепер подивись на новини з України, що роблять наша влада для нас же? Я от бачу що роблять тільки гірше, гірше ніж Польща та інші країни разом взяті. То куди тікати, свої ще швидше обкладуть штрафами та судимостями.
Точно? «„„„Польща не зможе платити за Starlink для України через вето Навроцького на закон про допомогу українським біженцям, — міністр цифровізації країни“““»"
Ще раз перечитайте свій пост, там ви вирвали із контексту його пряму мову. На що вам декілька людей сказали. Мені апелюєте зараз в контексті Старлінка:), де взагалі ви про це не писали в вашому пості. Тобто, треба повністю пост і дискутувати, що не подобається. Так воно краще буде:) P.S. Треба почекати і подивитися,як воно буде при новому президенті. Зараз головне,щоб гірше не було.
Ну, щодо фут фанатів, так це всюди- бійки ітд. Я би даже додала, що коли британці приїжджають у Вроцлав, то польських забіяк взагалі нечутно:). Більш того, була якось зранку у Макдональдс, так там були брит вболівальники, і пару поляків. Дівчата на зміни (українці працюють переважно) навпаки одразу поліцію звали, щоб поляків не побили. Вони теж між собою конфліктують.
Багато поляків ставляться до українців як до бидла
Так і українці часто ставляться до поляків як до бидла. Такі у нас відносини уже декілька століть.
Але я погоджуюсь, що в Польщі ловити нічого. Це більше як трамплін до цивілізації. Це демо-версія Європки, без шалених податків та безкінечної бюрократії.
Так чому тоді Польща, а не Грузія/Вірменія/Азербайджан, де податки менші ніж в Польщі? (можу помилятись на рахунок деяких країн, але точно є де меньше ніж в Польщі)
Але я погоджуюсь, що в Польщі ловити нічого. Це більше як трамплін до цивілізації. Це демо-версія Європки, без шалених податків та безкінечної бюрократії.
А які твої критерії віднесення країни до «цивілізації»?
Есть куча стран с морьком, смешными ценами и легко получаемой диджитал номад визой, зачем цепляться за Польшу, к которой ничего из вышеперечисленного не применимо?
А що буде в такій країні, наприклад, коли буде потрібне дороге лікування? Такі країни, як Ви згадуєте, класні коли все добре — коли є праця, коли є здоров’я, коли молодий. Так можна і на острові жити. А коли починаються негаразди, то краще жити в країнах де є соціальний захист. Я вже якось приводив приклад знайомого, з ПМЖ Німеччини, коли він був у відпустці, поза межами Німеччини, в нього стало серце. Німеччина за свій кошт (по страховці) перевезла гелікоптером до себе, місяць був в штучній комі, знайшли донора і замінили серце від донора. Щоб ви розуміли там тільки покатушки на вертольоті коштували 21 000 євро. Які країни ще так роблять?
я не питав де саме, але десь в «жарких странах» думаю Туреччина чи Єгипет. Ну як. Викликають місцеву швидку. Відвозлять в місцевий шпиталь. Ті зобов’язані стабілізувати. Далі шпиталь питає у родичів: «хто ви і откуда, і чем думаєте платить?» якщо розуміють що туристичне страхування не покриває такий випадок. Коли узнають, що є ПМЖ і страхування Німеччини — радіють і пропонують зв’язатися з страховою або самі зв’язуються. А ті вже вирішують, що краще для них і пацієнта.
Без ПМЖ у нього буде максимум 30 днів лікарняного, після яких його можна звільнити, а зі звільненням згорає і ВНЖ на підставі робочої візи. Соціальний захист, на жаль, теж вимагає планування і самостійного аналізу ризиків.
Соціальний захист, на жаль, теж вимагає планування і самостійного аналізу ризиків.
Ну а як хотіли? :) Щоб одна із кращих медицин в світі і за дармо без напрягів? :) Людина має саме ПМЖ (постійне, а не тимчасове) працює там давно, звичайних працівник на типографії.
Нафармити ПМЖ для ІТ по складності сумірно з наскирдувати подушку з десятків кілобаксів на випадок важких хвороб, так що саме по цьому параметру вибір не такий однозначний.
Є парочка небагатих країн Європи, у яких не виникнуть питання, де і на кого ти працюєш. Подумай про зміну місця проживання на іншу країну. Польща — не одна з них
Найімовірніше, це складно, як і в будь-якій країні Європи. Для отримання ВНЖ\ПМЖ вимагатимуть і трудовий договір з місцевою конторою та декларацію про доходи. Я мав на увазі кейс, як просто пересидіти війну і щоб податкова не докопалася. Болгарія\Чорногорія цілком підходять
Прожив 1 рік у Чорногорії. Справді всім було байдуже де я працюю і як плачу податки. А також було байдуже де буде навчатися син, де відремонтувати техніку, як провести нормальний інтернет, як отримати будь-яке інтернет замовлення... продовжувати можна довго.
та дійшло вже до мордобою із поліцією у деяких містах вимагають дострокових парламентських виборів в мене взагалі є враження, що ця хєрня кимось проплачена, от тільки питання ким?
Переважна більшість тих, хто виїхав після 2022, мають локальні контракти, а ФОП закрили. Безпечніше перед податковою працювати вже на ринку ЄС, або щоб укр компанія мала тут представництво, накшалт наших галер, продуктових компаній ітд.
Бенефиты работать через ФОП. 1. Меньше налогов. Минусы. 1. Риски. Если местная налоговая ухватит за жопу — будет больно. Впрочем, пока нет обмена инфой — может и прокатить, если не палиться. 2. Ограничения по выводу средств: 100k UAH/мес. 3. Все покупки — через 2-ную конвертацию USD-UAH-EUR, что влечёт дополнительный % потерь. 4. Снять кеш — мало (200 EUR/неделя) и дорого за обналичку в банкомате (патамуша фиксированная часть комиссии не зависит от той суммы, что ты снимаешь. Снять 1000EUR — норм, а вот 200 EUR — невыгодно). 5. Непонятки с правовой базой (если ебанашкам взбредёт в голову, что пора поживиться за счёт ухилянтов, отобрав у них деньги на счетах — то вывести ты деньги не сможешь никак за счёт ограничений, о которых я писал выше).
Бенефиты работать легально. 1. Нет рисков. 2. Доступны большие покупки (машина, дом). 3. Доступны кредиты (полезно, если решил тут остаться). Минусы: 1. Больше налогов (~30%) 2. Если не Германия / Швейцария, ЗП может быть ниже, чем в Украине.
А звідки в Німеччині великі зарплати? Мені як раз здається, що там по зарплатам дуже сумно все, так само як і в Франції, наприклад. Звичайно є великі світові гіганти, але за межами — в якомусь Кракові зарплати не нижче ніж в Берліні, а вартість життя на порядок дешевша.
Не, ну Францию с Германией по ЗП лучше не сравнивать )) Я когда-то смотрел по всяким глассдорам и намбео — во Франции единственное, что есть хорошего — это жирные соцпакеты с 40..50 выходных. Всё остальное там прям оч плохо ))
Хоча в Німеччині ЗП в цілому вищі ніж у Франції в ІТ секторі, треба дивитися в деталі.
На 100.000 євро в рік які роботодавець виділяє на ЗП одному співробітнику роботодавець і співробітник заплатять різні соціальні внески і податки. Для співробітника без дітей, дружині і церковного збору це буде
— Німеччина: соц внески роботодавця (21%), зарплата брутто в офрі буде 82.6к, соц внески працівника (21%), податок на доходи (25%), нетто буде 46.8к (salaryaftertax.com/de/salary-calculator, хоча для Німеччини можу помилятися)
— Франція: соц внески роботодавця (43% для статусу cadre), зарплата брутто в офрі буде 69.9к, соц внески працівника (22%), податок на доходи (13,5%), нетто буде 47.1к (code.travail.gouv.fr/...utils/simulateur-embauche)
Тобто при однаковій ціні для роботодавця і майже ідентичних нетто доходах для працівника, сума зазначена в офері буде 82,6к для Німеччини і 69,9к для Франції. Хоча навіть з врахуванням цього, ЗП в Німеччині в ІТ трохи вище ніж у Франції.
Плюс у Франції для компаній з 250+ співробітників обовʼязково треба мати intéressement et participation (компанія має розподіляти частину прибутку компанії між співробітниками, які в деяких умовах фактично не оподатковуються). Це часто плюс 2-3к нетто в рік.
Ну і як зазначили вище — 40-50 вихідних на рік, робочий тиждень 35 годин і плюшки від профсоюзу (всі ці компенсації за садочок, подарункові сертифікати на свята, чеки для походів в ресторан, субсидії на спорт і культурні заходи, ваучери на відпустку ітд). Тому менші номінальні числа в зарплатах в офрах у Франції це зовсім не про гірший рівень доходу.
Працевлаштування у Франції дуже сильно залежить від документів — якщо людина має паспорт Франції чи ЄС, або посвідку про постійне місце проживання у Франції (не привʼязану до роботодавця), то це лише питання попиту і пропозиції (у Франції є проблема з системним безробіттям і вакантними позиціями одночасно через невідповідність навичок частини населення до тих, що потрібні роботодавцям, але для ІТ в великих містах — Париж, Ліон, Тулуза, це не проблема). Єдине, що у Франції питання володіння французькою вирішальне для всього (адміністрація, лікарні, школи, розваги, асоціації) і одною лише англійською знайти роботу можна буде лише в кількох найбільших міжнародних компаніях (в найбільших міжнародних компаніях не французького походження типу Тоталь чи Луї Вітон, бо там теж усюди буде лише французька).
Без документів на дозвіл на роботу, роботу знайти буде вкрай важко бо компанія має бути ну дуже вмотивована, щоб їх зробити і гарантії ніякої немає. Хоча в останні роки з картою талантів (Carte talent) це може бути трошки спрощено. Члени родини отримують такий самий тип дозволу які і основний отримувач.
Чи Франція визнає наші дипломи?
У Франції є 2 види дипломів — французькі і всі інші (часто навіть Оксфорд і Стенфорд будуть в цій категорії). Визнання українського диплому треба хіба що для того, щоб продовжувати навчання в університеті (і там це формальна вимога), або для спеціальностей в медицині (і це 2-3 роки роботи з навчанням, екзаменами, стажуванням і лотереєю).
Чи можете ви поділитися кейсами, як це відбувається?
Колись я думав написати статтю про переїзд у Францію, реалії місцевого життя і ринку ІТ, бо більшість статей про життя у Франції це суміш реальної, але узагальненої інформації з страшилками, стереотипами і власним, частіше за все, негативним досвідом дописувача і я ще майже не бачив позитивних прикладів. Проте після 2022 року це стало не актуально, бо для значної кількості українців, що залишилися в Україні, це буде звучати як знущання + я сам переїхав з Франції приблизно в цей час.
Плюс, можливо, моє бачення і мій досвід теж упереджені, або застарілі, бо базуються на спогадах моєї молодості, коли все здавалось легшим і простішим, а український культурний центр влаштовав вечори, де Ірена Карпа зачитувала свої смішні вірші з матюками, проходили благодійні концерти, наливали шампанське за рахунок закладу і можна було познайомитися з такою ж українською молоддю і продовжити вечір в барі на сусідньому Сен-Лазарі чи на набережній Сени і їхати додому вже вночі і не самому на останньому метро чи на убері.
Я про це запитала, бо я пам’ятаю, що ви мешкали у Швейцарії ще. Тобто , переїхали зі Швейцарії до Франції, якщо я не помиляюся. Але так, ви маєте рацію. Всьому свій час.
Так, одинокий трудяга без дітей, що перебуває відповідно у І под. класі, зі 100к гросс отримає на руки 56400. Трохи ліпше ситуація у подружжя з дитиною, якщо дружина не працює, або заробляє копійки, тоді буде ІІІ клас, і тоді на сім’ю вийде 66200 нетто. Причому це навіть ліпше, ніж ситуація, коли обидва заробляють по 50к, тоді у IV класі кожен отримає по 32000, і відповідно на сім’ю буде 64к. Отже німецькі ставки в наймі заохочують такий собі «домострой», де мужик паше, а жінка дітей росте, її дохід це кіндергельд.
І це ви ще вимоги до німецього «ФОПа» не бачили...
Ну, испанский autonomo — тоже испытание не для слабонервных. Налоги + ещё фиксированный сбор. А по contracto indefinido из 100k gross на руки получаешь €64,061. Зато если 2×50k gross — то получаете €37,208×2 = €74,416. Тут есть прям колоссальная разница при превышении 60k из-за прогрессивного налога.
Все отлично с испанским автономо — простора для оптимизации выше крыши (легальной оптимизации причем) На фул тайм эмплоймент хуже с этим на порядок, но я не то чтобы жаловался сильно
Он вроде есть, а вроде и нет )) Ну типа можно арендную плату списывать... но всего пару м2. Можно электричество списать... но тоже немного. Можно бенз списать... но если у тебя прописано teletrabajo — то фиг (а если офис — то фиг аренду спишешь). Ну и т.д. Простора вроде много, но по факту, увы, не так, чтоб прям огонь.
Ты готовить не умеешь) Как минимум — нанимаешь себе колаборадора и пускаешь туда тыщ 20-30 в год на ЗП. Жену там или маму) + есть пенсионные фонды куда можно около 5к отправить до налогов, купить аля S&P500 (не помню есть ли что-то типа VWCE) — почитай на Indexa Capital
Как минимум — нанимаешь себе колаборадора и пускаешь туда тыщ 20-30 в год на ЗП. Жену там или маму)
Это если они тут есть и не работают ) ПФ — это, конечно, неплохо — но означает, что ты прям 100% уверен в том, что государство и / или данный ПФ тебя не кинет лет за много )
на підставі того що громадянин України став нерезидентом України... ок — ти може сказати що не став.. але якщо не став то має бути ФОПом. а якщо фоп то це незаконно в Польщі.... розумієш?
В Україні є закон який формально регулює процедуру виходу з податкового резиденства? В теорії Україна може вважати будь-якого свого громадянина своїм податковим резидентом за замовченням і вже цей громадянин має якимось чином доводити і приводити докази, що він нерезидент (в тому числі в судовому порядку в Україні, що майже неможливо якщо людина постійно проживає закордоном).
Якого обліку? Зняття з реєстрації місця проживання? Чи зняття з обліку в податковій як платника податків (при закритті ФОП).
Ні перше ні друге самі по собі ніяк не впливають на статус податкового резидента для податкової — зняття з реєстрації місця проживання можливо і для переїду в межах України. А закриття ФОП ніяк не впливає на фактичне місце проживання людини, яка цей ФОП закрила.
Єдиний хто може гарантовано припинити статус податкового резиденства в очах української податкової це суд. Але він це буде робити лише за особистим зверненням. В усіх інших випадках все залежить від бажання податкової приймати ті чи інші докази, їх наявності і можливості їх надати (з апостилем і нотаріальним перекладом українською, звичайно).
Це міграційна а не податкова процедура. Її регулює Закон «Про порядок виїзду з України», а не Податковий кодекс (підпункт 14.1.213 статті 14 ПКУ встановлює чіткі критерії визначення фізичної особи резидентом і процедура виїзду на ПМП у цьому переліку відсутня) і вона не є достатньою причиною для податкової що перестати вважати громадянина своїм податковим резидентом.
Це може бути вагомим доказом в суді, але саме по собі не є гарантією виходу з резиденства.
Украина заключила соглашения об избежании двойного налогообложения почти со всеми странами. Там везде принцип один: «платишь налоги там где живёшь и пользуешься „бесплатными“ социальными благами/сервисами».
Если доказываешь, что живёшь не в Украине (а это не трудно), то ты не налоговый резидент. Я б даже не судился, пусть сами доказывают обратное
Я думаю эти соглашения имеют статус закона, как минимум. Может даже выше, ближе к конституции
Тут звичайно може бути жарт про невловимого Джо, але це все зона правової невизначеності, де закон не встановлює чітких правил, нічого не відбувається автоматично, а останнє слово за судом, який може тривати роками.
проблема в тому що це незаконно в Польщі. якщо ти живеш постійно в Польщі то платити податки ти маєш у Польщі... не в Україні. розумієш? потім будуть питання від податкової і внж не дадуть і т.д. проблеми з купівлею житла наприклад і з іпотеками
Так а яким чином це стосується до обмежень з боку нбу? Це може не подобатись виключно Польщі, але не Україні. І ще питання, чи захоче україська компанія робити переказ на польський рахунок B2B-контрактора. На практиці укр компаніям простіше співпрацювати з укр. ФОПом, ніж з будь яким європейським B2B.
ну тема про дистанційну роботу з Польщі. а не про «як працювати нелегально в Польщі»... а якщо легально то ніяк... тому що обмеження нбу і якщо навіть укр. компанія захоче робити переказ на польський рахунок — то не зможе... через обмеження нбу..
Ти не розумієш основного — нема білого доходу — нема іпотек-внж-пмж... Так то думаю ніхто тебе штрафувати не буде за таке якщо нікому не будеш признаватися.
тобто ти пропонуєш платити в Україні податки і в Польщі і ще комісію за зняття (тільки так можна перевести гроші — зняття в банкоматі)? і ще потім доказувати польському банкові звідки гроші?
164 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівнасколько я знаю кто в своем уме, никто так не работает, а кто работал, давно закрыл фопа и оформил местную LLC или подобное, лучше с местной налоговой не искать приключений. Смысл не в экономии налогов а в легализации, ты стране показываешь что приносишь пользу, а не безработный. А если местная налоговая заведет какое-то дело, думаю про паспорт страны можешь забыть. Обмен CRS уже идет. Практически все норм украинские компании могут платить на LLC или куда угодно свифтом. Если уровень англ норм, то тебе укр шлюпки вообще не нужны
Який способом укр. компанія тобто ТзОВ може платити на LLC?
никак, с кучи офшорок. На ТОВ загоняют деньги только для зарплат и административных расходов
Якщо контора може платити на польський рахунок, то можна і так
а яким чином українська компанія(тобто ТзОВ) може це?
хз, но українські ціклуми-софтсерви якось платять у польщі, може і автора топіку контора так може.
ну я з. у них свої відділення в Польщі і т.д. — так і платять. з польської компанії через польський банк на польський рахунок контрактора
але це не «українська компанія» — це однозначно польська і т.д.
В них тут окремі юр.компанії, мають NIP ітд
Вони або беруть в штат польського софтсерву або Б2Б (JDG).
Або Employment contract
С каймановых островов или с более цивильной локации вне ес
Якщо маєш укр ФОП, то можеш продовжувати отримувати ЗП на нього
пропонуєш кримінал?
чому кримінал? колеги працюють з польщі на укр компанію та отримують виплати на укр ФОП. єдина проблема зняти гроші через ліміти НБУ
це називається «нелегально» що тягне за собою штрафи і навіть кримінал.
тиць
після 183 днів проживання на території ЄС людина стає податковим резидентом ЄС. і потім лише питання, коли зʼявиться офіційний обмін банківськими даними між ЄС та Україною
тобто зараз це працює просто тому, що ЄС не сильно знає що там на українських рахунках відбувається
Не все так однозначно. Тут на Dou десь 2 роки тому було пояснення юриста з цього приводу. Пошукайте цю статтю.
В Польщі у кожного юриста може бути своя думка а у подактової своя і далеко не факт що вони співпадають :)
Это ты польской налоговой расскажешь
Нічого не знаю. Серпень 2025 — купа колег сидять від березня 2022 у Польщі, Румунії, Словаччині, Чехії — на укр ФОПах, і не паряться. Всім все ок, політ нормальний. Ніякими податковими і не пахне.
Ну не всі люблять море 26+ градусів. Дехто хоче прохолоду — де знайти прохолоду не в Європі і не в Північній америці так щоб це було дешево?
Я ничего не писала про 26 градусов)
А хоч щось взагалі писала? 😂
Тогда и в Польше тоже есть море
Я думаю про релокацію в Нідерланди. Польща справді стає не вигідною для українців:((
А що там? які переваги? кажуть житло дороге дуже. і податки великі.
наче була суттєва знижка на податки перші 5 (чи більше?) років
Житло якщо знімати з кимось то не так дорого. Податки наче середні не за високі. Читав є програма зниження податків для високо кваліфікованих працівників. Переваги: менше бюрократії, всюди англійська, вихід до моря, нема кордонів як між Польщею і Німеччиною тому можна подорожувати. І головне безпечно і чисто ( повна протилежність Польщі одним словом).
це той випадок, коли слово «кордони» треба брати в лапки. за цей рік двічі їздив туди-назад на авто, і раз літаком — ніде нічого не перевіряли і не зупиняли
А чого з переліченого немає в Польщі? Кордон з Німеччиною формальний. Перевірки лише на авто і то вибіркові
А що ви маєте на увазі під ’безпечно’, які саме параметри?
Рівень злочинності низький, люди привітливі і рівень життя кращий
Але у Польщі він не є високим.
Наприклад, рівень навмисних убивств: Нідерланди — 0,691 на 100 тис. населення, Польща — 0,802 (дані за 2023 рік, посилання en.wikipedia.org/...intentional_homicide_rate)
Рівень пограбувань: Нідерланди — 212 на 100 тис., Польща — 176 на 100 тис. (дані за 2022 рік, посилання worldpopulationreview.com/...burglary-rates-by-country)
Зґвалтування: Польща — 1,48 на 100 тис., Нідерланди — 16,4 на 100 тис (worldpopulationreview.com/...ape-statistics-by-country). Це, до речі, збігається з моїми власними враженнями. Гуляти вночі самотнім дівчатам набагато безпечніше. Уночі у Вроцлаві чи Варшаві в центрі багато дівчат у коротких спідницях, і ніхто їх не чіпає (думаю, здогадаєтеся, чому така різниця).
Люди привітні — ну, це типово слов’янська риса. Я сам не є привітною людиною, тому мені ок, що посміхаються тільки знайомим, а не всім підряд.
на всяк випадок напишу, що ці цифри сильно відірвані від реальності щоб ніхто навіть не пробував їх порівнювати між соблю і на основі них якісь висовки робити. і на це є причини:
1. відсоток заявлених до поліції злочинів.
2. що саме в цифру входить.
наприклад по оцінкам в тій же Польщі до поліції звертається ледь не третина згвалтованих, а в визначенні згвалтування відсутнє багато з того, що вважаєтся згвалтуванням в західних країнах.
Маєте не відірвані цифри? Наведіть, будь ласка, із задоволенням ознайомлюся
А їх нема. З вищенаведених причин. Ще так сяк можна аналізувати тренд в конкретній країні, і то, тримаючі перед очима зміни в карному кодексі. Країни ж між собою порівняти в цифровому вигляді імхо просто неможливо.
Я не піддаю сумніву ваші цифри і розумію що вони не зі стелі взяті, але є нюанс що вони не піддаються аналізу в лоб без врахування контексту країн.
Яка саме небезпека в Польщі? Бо мешкаю тут 2 роки, можливо теж варто боятись
Я не сказав, що в Польщі небезпечно, але все-таки в Нідерландах безпечніше.
Перепрошую, а Ви там були чи «син маминої подруги розповідав»? Я особисто не міг дочекатись коли моя поїздка в Нідерланди завершиться і повернусь в Польщу. Було враження, що навколо дуже переважна більшість темношкірих та арабів, поміж якими щось взагалі не відчував себе в безпеці..
ну може він про якісь віддалені місцини має на увазі. А ти про амстер)
Ну наприклад якось нещодавно у Катовіце мене намагались взяти на гоп-стоп два араби, прямо перед лоббі чотиризіркового готелю. Я хоч і не Кожаєв, ножа не ношу, але у них нічого не вийшло. Коли я їх відпихнув і знайшов першого ліпшого охоронця, ми з’ясували, що їх зараз оформлює на поселення в цьому ж готелі їх «корєш»-поляк, певно в рамках узгодженого транзиту в Німеччину. А ці дві бідосі коли залишились без нагляду, не придумали нічого кращого, ніж спробувати зняти трохи грошей з пересічних громадян. Пізніше той поляк запевняв, що вони не спричинять клопоту і він їх закриє в номері. Отака от нині буває Польща.
Так а що поліція з такими не працює в Польщі?
Готелі, хостели передають поліції дані про мешканців, зазвичай. Але добре,що ви не постраждали.2-х інд.розробників. Поляків затримали, кажуть, вони ( індуси) траву курили у квартирі, попереджали, що так не можна.
В мене у Варшаві у компанії корпоративна хата є, і от на днях прям в будинку побили
ну у мене чомусь впевненість, що якщо в Польщі є проблема з арабами, то тоді в західній/північній Європі з ними біда, і тому їхати туди заради безпеки від арабів це трохи оксюморон
так. в нл їх явно більше по статистиці. невже безпечно? судячи з відгуків — грабують магазини навіть...
краще тоді Фінляндія, там наче їх не багато, але це не точно
ну їх там більше Польщі чи Словаччини з Чехією
купи перцовый баллон, стоит копейки, зато очень успокаивает неадекватов, и намного дешевле чем твой отжатый телефон и лечение после драки. Нож не надо носить, это уже криминал и физические повреждения, которые потом тяжело или нереально обосновать. Надо быть готовым что быдло может попаться везде и в любой момент
Напиши потім як там в Нідерландах, бо кажуть що там кінські ціні на все, кінські ціни на оренду житла, і високі податки. Ну і клімат — одні дощі. Все решта норм.
Вище написав комент про це все. Додам — клімат норм. Тато там живе не жаліється.
В ЄС нічого подібного немає. Якщо чувак пожив в Польщі і хоч трохи проникся бенефітами Європки, то навряд чи йому зайдуть жаркі азіатські параші.
Якщо чувак себе поважає — то він в Польщі на довго не зупинеться. Багато поляків ставляться до українців як до бидла. Сам пожив, сам зустрів таке ставлення і чув від знайомих. Мені 2 міс у Варшаві було достатньо, ну їх цих поляків, противна нація яка бачить в українців конкурентів і ставиться того так. А цікаво куди самі поляки мігрують ?? Норвегія, Британія, США. Ось і подумайте.
А як конкретно це проявляється?
Антиукраїнські настрої в Польщі що раз більші. Підтверджую
Десь читав:
"""
Недоброзичливість до всього Українського на побутовому рівні серед поляків зараз значно вища, ніж серед росіянців до 2014 року. А тепер вони ще й обрали собі абсолютно анти-Українську владу, що автоматично веде польщу дорогою росії у ставленні до України і Українців. Раджу Українцям завчасно планувати продаж нерухомості і бізнесів, щоб через кілька років не опинитися в становищі Українців, які проживають на росії і яким після початку війни прийшлося зраджувати свою Батьківщину, оскільки тільки так вони могли надалі там проживати і зберегти свою власність.Короче: тікайте з польщі, поки не пізно. Поки це ще коштувате вам значно меньшої ціни, ніж пізніше.
Хто розумний-прислухається.
Хто дурний- сховається від проблеми,оскільки треба якось реагувати.Через кілька років проблема знайде його, але ціна розплати буде значно вища."""""
Так як конкретно це проявляється не розкрито. Частіше жулі почали казати спердоляй?
Важко розмовляти українською стає на вулиці. Небезпечно
Не можна бути собою....чув про побиття дітей за те, що вони говорять українською, агресія та погрози футбольних фанатів навчити українців щось ітд
А за російську б’ють?
Доречі , краще ставлення до рос. (власні спостереження). Вона їм більш чужа бо українська типу «смішна та більше схожа своєї тільки якась перекручена»
Російською розмовляють і українці тут, і білоруси, і всі з СНД. Я не відслідковувала, щоб поляки їх били. Полякам більш зрозуміла чешська, ніж українська , але то у Вроцлаві так зі слів поляків.
Цікаво чому українці переходять на українську закордоном? В Києві колись всі російською говорили. І я відчував себе другосортним там, як україномовний.
Хм, це саме те, що пропагувала фаріон, земля їй скловатою
Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.
Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.
Це з особистого досвіду чи з інтернету?
Деякі політики дійсно розганяють тему ксенофобії, але я б не казав за всіх поляків.
Наприклад, коли нещодавно були мітинги проти мігнатнів, також були мітинги поляків проти тих хто проти мігрантів.
Я як на вулицю вийду то чую російську, українську частіше ніж польську і ніхто нікого не бьє.
Щодо того що поляки обрали абсолютно анти-українську владу, то дійсно пів Польщі проголосувало за Навроцького. А інша половина Польщі не вважає його предизентом.
До тогож президент в Польщі мало що вирішує.
Дійсно рейтінг правопопулістских партій підріс, але це загальна тенденція по всій Європі.
В принципі проти працюючих українців напіть праві нічого не мають. Там є єдиний такий собі польський жириновський, який наврядчи він буде щось вирішувати в осяжному майбутньому.
Так, що я б сильно не драматизував ситуацію з українцями в Польщі.
Особисто проживаю 7 років і бачу, що коїться зараз. Тільки вчора віддирав від зупинки дві антиукраїнські наклейки. + Зайдіть в коментарі на фейсбук (здивуєтесь).
То ти ще не втік?
А куди плануєш тікати?
Ще не вирішив. Можливо і назад. (у випадку поганого миру)
p.s Маю карту резидента
зайди на фейсбук в будь-яку групу, наприклад щось про вакцини, там теж повно кончених антиваксерів які пишуть бред. Всюди в ФБ є трешак в коментарях, і в нас і в Німеччині впевнений теж є.
За сьогодні :
«„„„Польський президент ініціював заборону „бандерівського символу“
Навроцький наклав вето на закон про продовження допомоги українцям“““»
...продовження допомоги тим хто не працює,
копіпастити треба всю новину а не клікбейтні заголовки.
що таке бандерівський символ теж питання, про що мова.
Звісно що це не відміняє що хороших новин для нас нема і не буде, і це чутно з різних країн, не тільки з Польщі. Але ж ти слідкуєш тільки за польськиими новинами, а подивись на інші країни. Он деякі вже сказали деякі області України є безпечні для повернення, і звідти не приймають біженців. Або готові заплатити аби наші самі звалили.
А тепер подивись на новини з України, що роблять наша влада для нас же? Я от бачу що роблять тільки гірше, гірше ніж Польща та інші країни разом взяті. То куди тікати, свої ще швидше обкладуть штрафами та судимостями.
Якийсь надрозум проніс на концерт Макса Коржа у Варшаві червоно-чорний прапор.
tsn.ua/...portatsiyeiu-2889551.html
Потім вибачався в інстаграмі — www.instagram.com/reel/DNOtOf3NzsC
Я слухала його пряму мову, і там саме мова йшла про те, що допомога має бути тим, хто працює.
Треба не частинами постити, а уважно все послухати:)
Точно? «„„„Польща не зможе платити за Starlink для України через вето Навроцького на закон про допомогу українським біженцям, — міністр цифровізації країни“““»"
Ще раз перечитайте свій пост, там ви вирвали із контексту його пряму мову. На що вам декілька людей сказали. Мені апелюєте зараз в контексті Старлінка:), де взагалі ви про це не писали в вашому пості. Тобто, треба повністю пост і дискутувати, що не подобається. Так воно краще буде:)
P.S. Треба почекати і подивитися,як воно буде при новому президенті. Зараз головне,щоб гірше не було.
В якому місці? Бо у Вроцлаві відчуття, що це більш укр місто, ніж навпаки.У Варшаві теж укр мову постійно чую.
А у Кракові? =) Регулярно там буваю багато років підряд, українців просто сила силенна.
Я там була проїздом, не знаю.
Так , буваю там багато україномовних . Я в Познані, то більше рос. Можливо тому що місто побратим Харкова. (багато людей звідти)
Я іноді заходжу в соцмережі, там теж у школах пишуть про конфлікти дітей . Заперечувати цього не можна, але це одиничні випадки, аніж масові.
Ну, щодо фут фанатів, так це всюди- бійки ітд. Я би даже додала, що коли британці приїжджають у Вроцлав, то польських забіяк взагалі нечутно:). Більш того, була якось зранку у Макдональдс, так там були брит вболівальники, і пару поляків. Дівчата на зміни (українці працюють переважно) навпаки одразу поліцію звали, щоб поляків не побили. Вони теж між собою конфліктують.
Що за пі#дьож?
У Вроцлаві офіційно 200к українців з 600к населення)
Враховуючи ще інших емігрантів і вікову піраміду, емігрантів як мінімум половина)
Хто розумний той думає своєю головою а не «прислухається» до коментів в інтернеті)
Порівнювати рашку і країну євросоюзу просто смішно)
Так і українці часто ставляться до поляків як до бидла. Такі у нас відносини уже декілька століть.
так а куда варто? хіба податки не вирішальні?
Так чому тоді Польща, а не Грузія/Вірменія/Азербайджан, де податки менші ніж в Польщі? (можу помилятись на рахунок деяких країн, але точно є де меньше ніж в Польщі)
То специфічні країни, на любителя. Ключове там є те, що там важко жити, якщо ти не такий, як вони, виділяєшся з натовпу місцевих.
Ну ось я до того, що крiм податкiв є i iншi крiтeрiї, i у рiзних людeй вони можуть вiдрiзнятись.
А Румунія? Я не знаю щодо податків, але там теж багато наших.
А які твої критерії віднесення країни до «цивілізації»?
А що буде в такій країні, наприклад, коли буде потрібне дороге лікування?
Такі країни, як Ви згадуєте, класні коли все добре — коли є праця, коли є здоров’я, коли молодий. Так можна і на острові жити. А коли починаються негаразди, то краще жити в країнах де є соціальний захист.
Я вже якось приводив приклад знайомого, з ПМЖ Німеччини, коли він був у відпустці, поза межами Німеччини, в нього стало серце. Німеччина за свій кошт (по страховці) перевезла гелікоптером до себе, місяць був в штучній комі, знайшли донора і замінили серце від донора.
Щоб ви розуміли там тільки покатушки на вертольоті коштували 21 000 євро.
Які країни ще так роблять?
а в якій країні він був у відпустці? і як воно взагалі працює?
я не питав де саме, але десь в «жарких странах» думаю Туреччина чи Єгипет. Ну як. Викликають місцеву швидку. Відвозлять в місцевий шпиталь. Ті зобов’язані стабілізувати. Далі шпиталь питає у родичів: «хто ви і откуда, і чем думаєте платить?» якщо розуміють що туристичне страхування не покриває такий випадок. Коли узнають, що є ПМЖ і страхування Німеччини — радіють і пропонують зв’язатися з страховою або самі зв’язуються. А ті вже вирішують, що краще для них і пацієнта.
Без ПМЖ у нього буде максимум 30 днів лікарняного, після яких його можна звільнити, а зі звільненням згорає і ВНЖ на підставі робочої візи. Соціальний захист, на жаль, теж вимагає планування і самостійного аналізу ризиків.
Ну а як хотіли? :) Щоб одна із кращих медицин в світі і за дармо без напрягів? :)
Людина має саме ПМЖ (постійне, а не тимчасове) працює там давно, звичайних працівник на типографії.
Нафармити ПМЖ для ІТ по складності сумірно з наскирдувати подушку з десятків кілобаксів на випадок важких хвороб, так що саме по цьому параметру вибір не такий однозначний.
Є парочка небагатих країн Європи, у яких не виникнуть питання, де і на кого ти працюєш. Подумай про зміну місця проживання на іншу країну. Польща — не одна з них
шо то за країни і чи виникнуть в них питання якщо буде треба внж?)
Албанія, Болгарія як варіант
а які там умови для внж/пмж?
На ютуб каналі ,,Сергій Немчинський: кодерська вітальня’’ у розділі все про релокейт, можете глянути деталі
Ось посилання на ту ж Болгарію
www.youtube.com/...wrArlwjmZg38wjDig&index=2
не почув у нього ніяких деталей щодо внж чи пмж...
Найімовірніше, це складно, як і в будь-якій країні Європи. Для отримання ВНЖ\ПМЖ вимагатимуть і трудовий договір з місцевою конторою та декларацію про доходи.
Я мав на увазі кейс, як просто пересидіти війну і щоб податкова не докопалася. Болгарія\Чорногорія цілком підходять
Прожив 1 рік у Чорногорії. Справді всім було байдуже де я працюю і як плачу податки.
А також було байдуже де буде навчатися син, де відремонтувати техніку, як провести нормальний інтернет, як отримати будь-яке інтернет замовлення... продовжувати можна довго.
у Црной Горі треба відпочивати а не жити))
кажуть шо в Сербії там якісь мітинги. що там відбувається?
та дійшло вже до мордобою із поліцією у деяких містах
вимагають дострокових парламентських виборів
в мене взагалі є враження, що ця хєрня кимось проплачена, от тільки питання ким?
Працюйте через укр фоп, хто вам не дає) лише потім у польської податкової можуть виникнути до вас питання, але головне шо ви зекономили7-8% податку)
А можуть і не виникнути
не вийде. так як платежі не пройдуть через обмеження нбу...
Як тоді? Шукати роботу виключно в ЄС? А як тоді працюють програмісти які виїхали в ЄС??
Переважна більшість тих, хто виїхав після 2022, мають локальні контракти, а ФОП закрили. Безпечніше перед податковою працювати вже на ринку ЄС, або щоб укр компанія мала тут представництво, накшалт наших галер, продуктових компаній ітд.
Через офіційний емплоймент або self-employed (аналог ФОП)
працюй на казіки, оплата криптою і платиш за все з криптокартки, нашо паритися
Ахахаx😅 Як варіант...
Смотри.
Бенефиты работать через ФОП.2-ную конвертацию USD-UAH-EUR, что влечёт дополнительный % потерь.
1. Меньше налогов.
Минусы.
1. Риски. Если местная налоговая ухватит за жопу — будет больно. Впрочем, пока нет обмена инфой — может и прокатить, если не палиться.
2. Ограничения по выводу средств: 100k UAH/мес.
3. Все покупки — через
4. Снять кеш — мало (200 EUR/неделя) и дорого за обналичку в банкомате (патамуша фиксированная часть комиссии не зависит от той суммы, что ты снимаешь. Снять 1000EUR — норм, а вот 200 EUR — невыгодно).
5. Непонятки с правовой базой (если ебанашкам взбредёт в голову, что пора поживиться за счёт ухилянтов, отобрав у них деньги на счетах — то вывести ты деньги не сможешь никак за счёт ограничений, о которых я писал выше).
Бенефиты работать легально.
1. Нет рисков.
2. Доступны большие покупки (машина, дом).
3. Доступны кредиты (полезно, если решил тут остаться).
Минусы:
1. Больше налогов (~30%)
2. Если не Германия / Швейцария, ЗП может быть ниже, чем в Украине.
А звідки в Німеччині великі зарплати? Мені як раз здається, що там по зарплатам дуже сумно все, так само як і в Франції, наприклад. Звичайно є великі світові гіганти, але за межами — в якомусь Кракові зарплати не нижче ніж в Берліні, а вартість життя на порядок дешевша.
Не, ну Францию с Германией по ЗП лучше не сравнивать ))
Я когда-то смотрел по всяким глассдорам и намбео — во Франции единственное, что есть хорошего — это жирные соцпакеты с 40..50 выходных. Всё остальное там прям оч плохо ))
Хоча в Німеччині ЗП в цілому вищі ніж у Франції в ІТ секторі, треба дивитися в деталі.
На 100.000 євро в рік які роботодавець виділяє на ЗП одному співробітнику роботодавець і співробітник заплатять різні соціальні внески і податки. Для співробітника без дітей, дружині і церковного збору це буде
— Німеччина: соц внески роботодавця (21%), зарплата брутто в офрі буде 82.6к, соц внески працівника (21%), податок на доходи (25%), нетто буде 46.8к (salaryaftertax.com/de/salary-calculator, хоча для Німеччини можу помилятися)
— Франція: соц внески роботодавця (43% для статусу cadre), зарплата брутто в офрі буде 69.9к, соц внески працівника (22%), податок на доходи (13,5%), нетто буде 47.1к (code.travail.gouv.fr/...utils/simulateur-embauche)
Тобто при однаковій ціні для роботодавця і майже ідентичних нетто доходах для працівника, сума зазначена в офері буде 82,6к для Німеччини і 69,9к для Франції. Хоча навіть з врахуванням цього, ЗП в Німеччині в ІТ трохи вище ніж у Франції.
Плюс у Франції для компаній з 250+ співробітників обовʼязково треба мати intéressement et participation (компанія має розподіляти частину прибутку компанії між співробітниками, які в деяких умовах фактично не оподатковуються). Це часто плюс 2-3к нетто в рік.
Ну і як зазначили вище —40-50 вихідних на рік, робочий тиждень 35 годин і плюшки від профсоюзу (всі ці компенсації за садочок, подарункові сертифікати на свята, чеки для походів в ресторан, субсидії на спорт і культурні заходи, ваучери на відпустку ітд). Тому менші номінальні числа в зарплатах в офрах у Франції це зовсім не про гірший рівень доходу.
Сергію, а як з працевлаштуванням членів родини, зазвичай? Чи Франція визнає наші дипломи? Чи можете ви поділитися кейсами, як це відбувається? Дякую
Працевлаштування у Франції дуже сильно залежить від документів — якщо людина має паспорт Франції чи ЄС, або посвідку про постійне місце проживання у Франції (не привʼязану до роботодавця), то це лише питання попиту і пропозиції (у Франції є проблема з системним безробіттям і вакантними позиціями одночасно через невідповідність навичок частини населення до тих, що потрібні роботодавцям, але для ІТ в великих містах — Париж, Ліон, Тулуза, це не проблема). Єдине, що у Франції питання володіння французькою вирішальне для всього (адміністрація, лікарні, школи, розваги, асоціації) і одною лише англійською знайти роботу можна буде лише в кількох найбільших міжнародних компаніях (в найбільших міжнародних компаніях не французького походження типу Тоталь чи Луї Вітон, бо там теж усюди буде лише французька).
Без документів на дозвіл на роботу, роботу знайти буде вкрай важко бо компанія має бути ну дуже вмотивована, щоб їх зробити і гарантії ніякої немає. Хоча в останні роки з картою талантів (Carte talent) це може бути трошки спрощено. Члени родини отримують такий самий тип дозволу які і основний отримувач.
У Франції є 2 види дипломів — французькі і всі інші (часто навіть Оксфорд і Стенфорд будуть в цій категорії). Визнання українського диплому треба хіба що для того, щоб продовжувати навчання в університеті (і там це формальна вимога), або для спеціальностей в медицині (і це2-3 роки роботи з навчанням, екзаменами, стажуванням і лотереєю).
Колись я думав написати статтю про переїзд у Францію, реалії місцевого життя і ринку ІТ, бо більшість статей про життя у Франції це суміш реальної, але узагальненої інформації з страшилками, стереотипами і власним, частіше за все, негативним досвідом дописувача і я ще майже не бачив позитивних прикладів. Проте після 2022 року це стало не актуально, бо для значної кількості українців, що залишилися в Україні, це буде звучати як знущання + я сам переїхав з Франції приблизно в цей час.
Плюс, можливо, моє бачення і мій досвід теж упереджені, або застарілі, бо базуються на спогадах моєї молодості, коли все здавалось легшим і простішим, а український культурний центр влаштовав вечори, де Ірена Карпа зачитувала свої смішні вірші з матюками, проходили благодійні концерти, наливали шампанське за рахунок закладу і можна було познайомитися з такою ж українською молоддю і продовжити вечір в барі на сусідньому Сен-Лазарі чи на набережній Сени і їхати додому вже вночі і не самому на останньому метро чи на убері.
Я про це запитала, бо я пам’ятаю, що ви мешкали у Швейцарії ще. Тобто , переїхали зі Швейцарії до Франції, якщо я не помиляюся. Але так, ви маєте рацію. Всьому свій час.
В Швейцарію я переїхав вже із Франції і через пропозицію роботи, а не через бажання змінити країну.
В Германии почти 50% налогов? Фигасе... У меня около 30% в Испании — и то прям много ))
40+ реально
Так, одинокий трудяга без дітей, що перебуває відповідно у І под. класі, зі 100к гросс отримає на руки 56400. Трохи ліпше ситуація у подружжя з дитиною, якщо дружина не працює, або заробляє копійки, тоді буде ІІІ клас, і тоді на сім’ю вийде 66200 нетто. Причому це навіть ліпше, ніж ситуація, коли обидва заробляють по 50к, тоді у IV класі кожен отримає по 32000, і відповідно на сім’ю буде 64к. Отже німецькі ставки в наймі заохочують такий собі «домострой», де мужик паше, а жінка дітей росте, її дохід це кіндергельд.
І це ви ще вимоги до німецього «ФОПа» не бачили...
Ну, испанский autonomo — тоже испытание не для слабонервных.
Налоги + ещё фиксированный сбор.
А по contracto indefinido из 100k gross на руки получаешь €64,061.
Зато если 2×50k gross — то получаете €37,208×2 = €74,416.
Тут есть прям колоссальная разница при превышении 60k из-за прогрессивного налога.
Все отлично с испанским автономо — простора для оптимизации выше крыши (легальной оптимизации причем)
На фул тайм эмплоймент хуже с этим на порядок, но я не то чтобы жаловался сильно
Он вроде есть, а вроде и нет ))
Ну типа можно арендную плату списывать... но всего пару м2.
Можно электричество списать... но тоже немного.
Можно бенз списать... но если у тебя прописано teletrabajo — то фиг (а если офис — то фиг аренду спишешь).
Ну и т.д. Простора вроде много, но по факту, увы, не так, чтоб прям огонь.
Ты готовить не умеешь)20-30 в год на ЗП. Жену там или маму)
Как минимум — нанимаешь себе колаборадора и пускаешь туда тыщ
+ есть пенсионные фонды куда можно около 5к отправить до налогов, купить аля S&P500 (не помню есть ли что-то типа VWCE) — почитай на Indexa Capital
А податок з зп колаборадора не треба платити?)
Платить надо, но налогов на 80к будет больше чем налогов на 55к и 25к
Это если они тут есть и не работают )
ПФ — это, конечно, неплохо — но означает, что ты прям 100% уверен в том, что государство и / или данный ПФ тебя не кинет лет за много )
Які платежі не пройдуть, про що ви? Які обмеження НБУ на отримання зп на укр карту?
де ти бачив укр. карту в резидента не України?) її просто закриють...
Звідки ти взяв про нерезидента України взагалі? Хто має закривати карту громадянину України? На якій підставі
на підставі того що громадянин України став нерезидентом України... ок — ти може сказати що не став.. але якщо не став то має бути ФОПом. а якщо фоп то це незаконно в Польщі.... розумієш?
громадянин України взагалі не забов’язаний закривати ФОП, якщо він його має при наявності ВНЖ/ПМЖ іншої країни.
та раді бога. але якщо отримає на нього дохід то буде зобов’язаний сплатити з нього податок в Україні і в Польщі...
Якого бл нерезидента? Україна не позбавляє на практиці резиденства
По закону повинна...
В Україні є закон який формально регулює процедуру виходу з податкового резиденства? В теорії Україна може вважати будь-якого свого громадянина своїм податковим резидентом за замовченням і вже цей громадянин має якимось чином доводити і приводити докази, що він нерезидент (в тому числі в судовому порядку в Україні, що майже неможливо якщо людина постійно проживає закордоном).
Є звісно. зняття з обліку
Якого обліку? Зняття з реєстрації місця проживання? Чи зняття з обліку в податковій як платника податків (при закритті ФОП).
Ні перше ні друге самі по собі ніяк не впливають на статус податкового резидента для податкової — зняття з реєстрації місця проживання можливо і для переїду в межах України. А закриття ФОП ніяк не впливає на фактичне місце проживання людини, яка цей ФОП закрила.
Єдиний хто може гарантовано припинити статус податкового резиденства в очах української податкової це суд. Але він це буде робити лише за особистим зверненням. В усіх інших випадках все залежить від бажання податкової приймати ті чи інші докази, їх наявності і можливості їх надати (з апостилем і нотаріальним перекладом українською, звичайно).
Ні. зняття з обліку в зв’язку з виїздом в іншу країну. так як син пороха наприклад зробив в2019-му.
Це міграційна а не податкова процедура. Її регулює Закон «Про порядок виїзду з України», а не Податковий кодекс (підпункт 14.1.213 статті 14 ПКУ встановлює чіткі критерії визначення фізичної особи резидентом і процедура виїзду на ПМП у цьому переліку відсутня) і вона не є достатньою причиною для податкової що перестати вважати громадянина своїм податковим резидентом.
Це може бути вагомим доказом в суді, але саме по собі не є гарантією виходу з резиденства.
Хочеш сказати що зняття з обліку як фізична і інші особи в податковій не є достатнім?) Ну тоді хіба смерть. Надіюся вона достатня
Юридично ні, бо податкове резиденство все одно доведеться визначати для врегулювання питань спадщини (стаття 174 Податкового кодексу України).
Украина заключила соглашения об избежании двойного налогообложения почти со всеми странами. Там везде принцип один: «платишь налоги там где живёшь и пользуешься „бесплатными“ социальными благами/сервисами».
Если доказываешь, что живёшь не в Украине (а это не трудно), то ты не налоговый резидент. Я б даже не судился, пусть сами доказывают обратное
Я думаю эти соглашения имеют статус закона, как минимум. Может даже выше, ближе к конституции
Тут звичайно може бути жарт про невловимого Джо, але це все зона правової невизначеності, де закон не встановлює чітких правил, нічого не відбувається автоматично, а останнє слово за судом, який може тривати роками.
Ми ж про реальність
в реальності вони хоч вважають але податків не вимагають. по причині що згідно договорів не повинні.
Все пройде, не вводіть в оману
яким чином? є ж обмеження нбу... платіж буде куда і звідки? з якого банку на який?
Якщо співпраця з укр. компанією, то яка проблема отримувати кошти на укр фоп, а потім їх виводити на власні рахунки? Про які обмеження НБУ мова?
проблема в тому що це незаконно в Польщі. якщо ти живеш постійно в Польщі то платити податки ти маєш у Польщі... не в Україні. розумієш? потім будуть питання від податкової і внж не дадуть і т.д. проблеми з купівлею житла наприклад і з іпотеками
Так а яким чином це стосується до обмежень з боку нбу? Це може не подобатись виключно Польщі, але не Україні. І ще питання, чи захоче україська компанія робити переказ на польський рахунок B2B-контрактора. На практиці укр компаніям простіше співпрацювати з укр. ФОПом, ніж з будь яким європейським B2B.
ну тема про дистанційну роботу з Польщі.
а не про «як працювати нелегально в Польщі»...
а якщо легально то ніяк... тому що обмеження нбу і якщо навіть укр. компанія захоче робити переказ на польський рахунок — то не зможе... через обмеження нбу..
Мене теж цікавить чи є реальні приклади коли польська податкова штрафувала за те що отримуєш зп на укр карту.
Ти не розумієш основного — нема білого доходу — нема іпотек-внж-пмж... Так то думаю ніхто тебе штрафувати не буде за таке якщо нікому не будеш признаватися.
На укр банк, потім переведе на іноземний.
тобто ти пропонуєш платити в Україні податки і в Польщі і ще комісію за зняття (тільки так можна перевести гроші — зняття в банкоматі)?
і ще потім доказувати польському банкові звідки гроші?
Мова йшла про обмеження НБУ. Може крипту купувати або на фінтехи литовські.
що сказати то хотів? пропонуєш працювати нелегально? за крипту і т.д.? щоби що?
Ви не взмозі зрозуміти написане? Ще й приписуєте мені якісь пропозиції.