Статистика працевлаштування GoIT за 2025 рік: як цифри вводять в оману

Привіт, днями на DOU представниця розрекламованих платних курсів GoIT опублікувала тему зі статистикою працевлаштування GoIT із такими «правдоподібними цифрами», як голосування за Лукашенка — 97%. Тож я написав про це коментар, і тему видалили з DOU. Ймовірно, сама авторка її й видалила. Тоді я вирішив дослідити й знайшов, звідки ці «правдоподібні цифри». Розберу їх, покажу, як ця статистика може вводити в оману, а також наведу статистику згідно з публічними даними, яка допоможе вам краще визначитись, які платні ІТ-курси вибрати, або ж скористатися безкоштовними матеріалами.

Передмова

Давайте спершу визначимось з основною ціллю абітурієнта, який платить ІТ-курсам гроші за навчання. Ціль зрозуміла — здобути знання й за рахунок цих знань повернути вкладені гроші та час, а також мати змогу заробляти далі.

Ціль роботодавця, як і будь-якого бізнесу, — заробляння грошей. Тож роботодавець наймає фахівців, які можуть виконувати роботу.

Відповідно, для працевлаштування кандидат має за допомогою резюме, живого спілкування та, можливо, тестового завдання переконати роботодавця, що зможе виконувати потрібну роботу. Гарним аргументом є попередній досвід роботи, або, якщо такий відсутній, уміння працювати з технологіями, які використовує роботодавець, а також якісно зроблений проєкт у відповідній сфері.

Ціль платних ІТ-курсів як бізнесу — заробити, зокрема продати навчальні матеріали. Серед них трапляються й такі, що брудними методами намагаються переконати абітурієнта купити курс. Тому варто уважно вичитувати договір, адже часто буває так, що «гарантії працевлаштування», якими маркетинг намагається заманити абітурієнтів, у договорі виявляються лише «сприянням» і лише за умови, що студент набрав високий бал. Я ж можу й без жодних високих балів так само «гарантувати» вам працевлаштування через сприяння. Ось, перейдіть за посиланням — там повно безкоштовних навчальних матеріалів від провідних університетів світу, які вони офіційно виклали у відкритий доступ. А українські навчальні платформи потім їх перекладають і публікують у себе, щоб себе прорекламувати. Тож посприяв вам, будь ласка.

Роботодавцям здебільшого байдуже на ваші сертифікати й курси, які ви проходили, але рекрутери можуть через згадку певних ІТ-курсів відмовити вам. Можете загуглити «выпускников академии ШАГ просьба не беспокоить». Рекрутери вже перестали писати подібне у вакансіях, щоб уникати зайвої уваги, адже для цього є програми, які відфільтровують резюме за ключовими словами.

Для мене ж наявність сертифіката про завершення розрекламованих платних ІТ-курсів свідчить про відсутність уміння гуглити, а в майбутньому — й про відсутність уміння користуватись ChatGPT Study Mode.

Статистика працевлаштування GoIT за весь час

Спершу визначимо, скільком студентам GoIT вдалось працевлаштуватись згідно з публічними даними, порівняємо це з іншими джерелами, а потім розглянемо ту статистику з «правдоподібними цифрами».

Згідно з профілем GoIT у LinkedIn, можна побачити, що 17 000+ фахівців вказали, що навчалися в GoIT. А на головній сторінці GoIT бачимо цитату: «6000+ працевлаштованих випускників». Дані з LinkedIn я вважаю достовірними, а дані від GoIT просто використаємо для розрахунку. Отже: 6000 / 17000 ≈ 0,353. Відповідно маємо цифру, що приблизно кожному третьому студенту GoIT вдається працевлаштуватися взагалі.

Є також статистика від освітнього проєкту IT Generation, де наводиться схожа цифра: «38% від усіх студентів школи». Отже, можна вважати, що реальний показник перебуває в діапазоні 35–38%, тобто працевлаштуватися вдається приблизно кожному третьому студенту.

Статистика працевлаштування від GoIT

По-перше, редакція DOU «розбалувала» українську ІТ-спільноту якістю зарплатних статистик, адже щоразу хтось у коментарях писав критику «а ви ось це пропустили показати» — і це враховували в наступних аналітиках.

По-друге, я написав коментар у темі, де згадувалась статистика працевлаштування від GoIT через занадто красиві цифри. А коли тему видалили, тоді вже звернув увагу й вирішив розібратися. Якщо коротко, то логіка там така: «Серед працевлаштованих випускників GoIT 100% вдається працевлаштуватися, тому працевлаштуватися реально».

Розберемо прикрашені цифри зі звіту на сайті GoIT та з видаленої теми на DOU.

За перше півріччя 2025 року успішно працевлаштувалося 582 студенти GoIT, що демонструє стабільно високий попит на ІT-фахівців на ринку праці.

Це маніпуляція, яка вводить в оману, адже невідомо, скільки студентів навчалося в GoIT за це півріччя 2025 року. Це те саме, що сказати: ми продали послуг на $582 за пів року, отже наш бізнес успішний, але скільки витратили на маркетинг — не розповімо.

Загалом, такі показники підтверджують ефективність освітніх програм GoIT та їх відповідність потребам роботодавців.

Загалом, це брехня, бо не вказано, скільки студентів навчалося за півріччя.

Data Analytics посідає друге місце з 25,6% працевлаштованих, що відображає зростаючу потребу бізнесу в аналітиці та прийнятті рішень на основі даних.

Щоб писати про якусь зростаючу потребу, треба порівнювати число працевлаштованих за попередні роки. Цього немає. Одна з причин, чому так написали, — щоб продати вам курс. Друга — що це скопіювали з якогось іншого звіту.

Дані демонструють вражаючу ефективність: 63,5% студентів знайшли роботу протягом перших трьох місяців після початку пошуку . Особливо вражає той факт, що 18,5% отримали пропозиції ще під час навчання, що свідчить про високу якість підготовки та практичну спрямованість курсів.

Це знову маніпуляція й брехня, бо варто згадати, що звіт складено на основі відповідей від випускників, які працевлаштувались. Повна версія звучала б так: «Серед студентів, яким вдалось працевлаштуватись, 63,5% отримали перший офер протягом 3 місяців з моменту старту пошуку». Якщо враховувати, що тільки ~38% студентів загалом вдається працевлаштуватися, то ~38% * 63,5% ≈ 24%. Відповідно, працевлаштовується приблизно кожен четвертий студент протягом 3 місяців з моменту старту пошуку, і для мене це точно не свідчить про «високу якість підготовки та практичну спрямованість курсів GoIT».

Епілог

У студента своя ціль, у роботодавця — своя, у платних ІТ-курсів — своя, і задача працевлаштування виглядає як ускладнена версія задачі про вовка, козу та капустку. Тож до пошуку роботи потрібно ставитись як до повноцінної роботи. За допомогою ChatGPT, Gemini та Copilot пошукайте ресурси, де ІТ-компанії публікують вакансії для початківців, шукайте інтернатури й подібне. Сформуйте список компаній, які зараз наймають початківців, і список компаній, які раніше наймали початківців. Дослідіть кожну компанію: в якій сфері вона працює — eCommerce, Dating, AdTech, PropTech, MedTech тощо. Дослідіть вакансії, щоб знати, які технології використовують. Передайте цю інформацію ChatGPT, Gemini та Copilot, щоб отримати рекомендації щодо проєктів та технологій, на яких варто працювати, щоб збільшити шанси працевлаштування у кожну компанію. Вчіться самостійно, бо безкоштовних якісних матеріалів вистачає, або ж використовуйте ChatGPT Study Mode. Робіть проєкти так, щоб вони виглядали професійно.

Якщо все ж надумаєте обрати платні ІТ-курси, перевірте, яких випускників цих курсів наймають у відповідні компанії. Це все легко шукати через фільтри в LinkedIn.

Якщо вам сподобалась ця тема, просто загугліть «Статистика працевлаштування GoIT» і оберіть у результатах DOU.

👍ПодобаєтьсяСподобалось19
До обраногоВ обраному1
LinkedIn

23 коментарі

Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів Коментарі можуть залишати тільки користувачі з підтвердженими акаунтами.

Процент трудоустройств все еще больше чем в наших вишах.

На даний момент, ця тема перестала гуглитись за запитом «Статистика працевлаштування GoIT». Якщо цікаво, чому, то запитуйте редакцію DOU.

Історія з GoIT завершена: представники GoIT відповіли в темі. Щоб менше повертатись до цієї теми в майбутньому, я написав у редакцію DOU, щоб зробили тему доступною лише користувачам із підтвердженим профілем.

Поки очікував відповідь від GoIT, написав 5 постів у LinkedIn: 1, 2, 3, 4, 5.

Привіт, Ярославе!
Радіємо, що наші звіти викликають такий інтерес.

У блог потрапила незавершена редакція тексту, у якій окремі формулювання могли створити неоднозначність у сприйнятті — її одразу вилучили, аби уникнути подібних непорозумінь.

Представлені у дослідженні цифри й факти є сталими й залишаються незмінними, відображаючи динаміку та портрет тих працевлаштованих випускників, які вийшли на ринок у межах першого півріччя і погодилися на участь в опитуванні. Фінальний звіт ґрунтується на ідентичних даних і доступний за посиланням: i.goit.global/pps3H

Дякуємо, що комплексно аналізуєте ринок і посилаєтеся, зокрема, на результати IT Generation, де аудит проводив Львівський IT-кластер. Для нас це теж важливий маркер: наші випускники там показали найкращі результати працевлаштування серед IT-професій.

Щодо вашої спроби самостійно порахувати відсотки в іншому матеріалі — це цікаво і варте уваги. Але є кілька нюансів:

1) У вашому алгоритмі, ймовірно, було зараховано більше випускників з досвідом у FAANG-компаніях, ніж є насправді (ви нарахували 58, хоча їх значно менше). Це могло дати похибку не лише по GoIT, а й по інших школах.

2) Важливо фіксувати, кого саме вважати «alumni». За роки існування GoIT сотні тисяч українців пройшли наші безплатні тижневі мінікурси, які мають на меті ознайомити із професією. Також в GoIT існує 25 коротких платних програм (тиждень-місяць), метою яких є не працевлаштування, а отримання конкретної навички. Частина слухачів іноді вказує це у LinkedIn. Ми не рекомендуємо цього робити, але в абсолютних цифрах це впливає на загальне уявлення про кількість випускників.

3) Також цілі студентів різняться: значна частина приходить із наміром працевлаштуватися, але чимало є й тих, хто розвиває навички без наміру змінювати сферу. Це важливо враховувати при інтерпретації будь-яких показників. У наших підрахунках ми впевнені, оскільки за цими цифрами — живі історії: понад 600 наших випускників поділилися відеовідгуками після отримання оферу.

Щодо цитат, які ви наводили в останній статті:
— «За перше півріччя 2025 року успішно працевлаштувалися 582 студенти GoIT» — це підтверджує стабільність результатів квартал до кварталу й корелює зі зростанням кількості вакансій на ринку у цей період;
— «Такі показники підтверджують ефективність програм» — ми не претендуємо на ідеальність, але перше місце на IT Generation, 6500+ працевлаштувань та наша ініціатива публікувати квартальні звіти — це вагомі аргументи про якість;
— У Data Analytics працевлаштування справді зросло зі 114 у першому півріччі 2024 року до 149 у першому півріччі 2025 року, і це відповідає ринковій динаміці (+40% вакансій у категорії за перше півріччя 2025 року порівняно з першим півріччям 2024 за даними DOU);
— «Дані демонструють вражаючу ефективність» — погоджуємось, що формулювання можна вдосконалювати, і нам усім є куди рости.

Ми цінуємо, коли досвідчені айтівці діляться думками з тими, хто лише на старті. Ваш підхід із самостійним навчанням справді підходить багатьом. Водночас є чимало людей, яким критично важлива підтримка: ментори, спільнота, карʼєрні консультанти, а також командні проєкти для портфоліо. Саме для них існуємо ми.

Друзі, а скільки тут тих, хто змінював професію та починав з нуля? Чого вам бракувало найбільше на старті — підтримки, практики, структурованих даних, GPT-5 чи чогось іншого?

У цій темі я розглядав лише цей пост від GoIT. Після моєї публікації ви його приховали, і зараз я вже бачу оновлену версію.

Бачу, що частину маніпуляцій прибрали.

Ось як було з маніпуляцією:

... 63,5% студентів знайшли роботу ...

Ось як стало краще без маніпуляції:

... серед працевлаштованих випускників GoIT 63,5% знайшли роботу ...
У блог потрапила незавершена редакція тексту, у якій окремі формулювання могли створити неоднозначність у сприйнятті — її одразу вилучили, аби уникнути подібних непорозумінь.

Отже, незавершена редакція тексту була опублікована у понеділок, 11 серпня, у блозі GoIT, а тема на DOU, яку зараз видалено, — у п’ятницю ввечері, 15 серпня. Ваше «одразу» затягнулося.

Фінальний звіт

Фінальний звіт від GoIT — це непотріб, навіть після прибирання маніпуляцій та брехні.

Звіт орієнтований на абітурієнтів, адже в кінці є одразу два посилання на один і той самий тест із підбору професії (напрямку в ІТ).

І для абітурієнтів ваш звіт — непотріб, бо за ним неможливо визначитися з напрямком, де найбільше чи найменше потрібно відгуків для працевлаштування.

Або ж це свідома маніпуляція — оформити звіт так, щоб неможливо було самостійно визначити напрям за опублікованими даними, і щоб абітурієнти проходили тест та залишали вам електронну пошту для зв’язку.

Але навіть після додавання цих даних цей звіт залишатиметься непотрібом, адже відсутня інформація, скільком випускникам не вдалося працевлаштуватися в конкретних напрямках. Ви ж робили опитування лише серед успішно працевлаштованих, тому неможливо зрозуміти, у якому з напрямків більший шанс на працевлаштування.

і? ти особистий ворог маркетолога GoIT?

Щодо вашої спроби самостійно порахувати відсотки в іншому матеріалі — це цікаво і варте уваги. Але є кілька нюансів

Логічно було б писати нюанси у коментарях до іншого матеріалу. Можете там продублювати за бажанням, щоб доповнити.

Щодо цитат, які ви наводили в останній статті:
— «За перше півріччя 2025 року успішно працевлаштувалися 582 студенти GoIT» — це підтверджує стабільність результатів квартал до кварталу й корелює зі зростанням кількості вакансій на ринку у цей період;

Ви вже й тут маніпулюєте — це низько, адже я чітко виділив що саме є маніпуляцією у повній цитаті:

За перше півріччя 2025 року успішно працевлаштувалося 582 студенти GoIT, що демонструє стабільно високий попит на ІT-фахівців на ринку праці.

Ознайомившись із їхніми обіцянками, та навчаясь там, я так і не зрозумів, у чому полягає їхня реальна заслуга. Весь процес пошуку роботи фактично виконує студент: сам шукає компанії, сам проходить співбесіди. А їхня роль яка у цьому? Вони не надають базу компаній, не пропонують роботодавцям найкращих випускників, не виступають посередником, тобто нічого подібного немає.

Тоді виникає реальне закономірне питання: яка ж ваша реальна заслуга, GoIT — start your career in IT?

Коли телефонуєш перед вступом і прямо запитуєш: «Чи дійсно працевлаштовуєте?» То відповідь завжди чітка й упевнена: «Так, звісно!»
Я навіть спеціально тричі перепитав. Поспішив, та закінчив річний курс за три місяці, оскільки скіли у мене уже були і їхня програма була легкою для мене, та думаючи, що після цього на мене вже чекає робота. А виявилось, що шукати її доведеться знову самому.

І от тут найцікавіше: вони навіть не володіють реальною статистикою працевлаштувань, але дуже вправно розповідають, як легко знайти роботу після їхнього навчання.
Також у них немає ніякої бази компаній, яким потрібні певні спеціалісти, щоб ти міг по цим компаніям хоч своє резюме посилати.
З мого потоку ніхто не знайшов роботу з ким я спілкувався, і всі дуже розчаровані.
Якби не війна то взагалі на суд би подав на них за фальшиву рекламу, яка тільки заманює та розводить на гроші, а по факту ти отримуєш те саме що і на ютубі безкоштовно. Там навіть не можно нормально з викладачем поспілкуватись стосовно того що тебе цікавить на уроці.
А ментор відповідає так довго що ти вже сам знайдеш відповіді, та ще й той ментор ШІ використовує для відповіді студентам.
Ну тупо те саме можна зробити безкоштовно через ютуб та ШІ, і не треба витрачати $1К.

Короче я лохонувся по повній програмі, та не рекомендую цей лохотрон, притому що навики у мене вже були і я закінчив на відміно курс річний за квартал.
Не витрачайте гроші, вже краще купіть собі обладнання нормальне.

Чесно кажучи, буде навіть іронічно, якщо випускники, які зараз навчаються, просто виявляться непотрібними, бо їх замінить ШІ, і ринку будуть потрібні лише промт-інженери.
Оце вже буде номер.

З мого потоку ніхто не знайшов роботу з ким я спілкувався, і всі дуже розчаровані.

Тому перед тим, як віддавати гроші за навчання за конкретним напрямом, треба пошукати випускників цього напрямку й дізнатися, чи вдалося їм працевлаштуватися, скільком із потоку вдалося працевлаштуватися, і, якщо вдалося, то хто був їхнім вчителем.

1. Будь яка статистика має йти разом із описом методики: чи на слово людям вірять, чи є перевірка, ...
2. Люди знаходять роботу й без курсів. Тому ефективність це порівняння між двома групами.

Як на мене єдина перевага курсів це networking, бо часто простіше звернутися до школи та записати, хто там є талановитий, ніж цідити купу CV. Що натякає на думку стровення центрів сертифікації, де можна було б за 1-2 тижня перевірити навички кандидата за його ж рахунок, це також буде виконувати всі функції networking.

Тож я написав про це коментар, і тему видалили з DOU. Ймовірно, сама авторка її й видалила.

Зазначу, що допис, про який йде мова, зʼявився завчасно через технічну помилку і з нефіналізованими матеріалами, тому ми були змушені прибрати його з публікації та трохи згодом опублікуємо повторно.

lzre. дякую за деталі. Треба ще. І ще про мейт академі

Два оновлення.

Перше: GoIT відреагували, і тепер, крім видаленої теми, видалений також пост з блогу, на який я посилаюсь у цій темі. Але тема на DOU збережена в архіві й локально, так само як і пост у блозі GoIT. Пост у LinkedIn.

Друге: у цій темі я стверджував, що «Статистика працевлаштування від GoIT за перше півріччя 2025 року» містить маніпуляції та брехню, але тепер я додатково стверджую, що це також непотріб. Ймовірно, про це теж напишу. Пост з опитуванням у LinkedIn.

З особистого досвіду після спілкування з багатьма випускниками курсів -(проводив спів бесіди та мав колег) суб’єктивна оцінка біля 10% а то і менше отримають офер після курсів. Тобто якщо група 20 студентів до ’дипломної роботи ’ доходить десь половина з них 1-2 мають офер в кращому випадку. джаст бізнес

Минулого року спілкувався з випускницею курсу QA однієї української ІТ-школи — результат: 0 працевлаштувань з усієї групи. Це не GoIT. Назву ІТ-школи вкажу, якщо ця історія стане публічною, у назві є слово «Academy».

Я думаю, зараз проблема не тільки в якості курсів. Зараз в Україні повна ж*па з роботою. Якщо навіть професіоналам складно знайти роботу, то вайтішників навіть не розглядають. І тут вже не важливо яка школа і якість курсів.

Зато ’золотий час’ для інфоциган ті інших гуру -’Ми навчимо як треба. Криза те можливості. Освой фулстек за X місяців’’

Підписатись на коментарі