АІ стер важливі дані — в черговий раз

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

Вітаю, спільното.

Якщо коротко, працював я над власним проектом у Windsurf — і за 3 дні накопичилось досить багато коду, який варто було б закомітити. Думаю — зроблю по-розумному і напишу йому промпт — розбий на коміти з адекватними меседжами і запуш на гітхаб.

Пішов попити кави, повертаюсь, бачу що ніякого коміту не було, а всі мої зміни зникли... Розбиратися не став, психанув і видалив Windsurf.

Мораль — ніколи не дозволяйте АІ працювати з гітом.

👍ПодобаєтьсяСподобалось8
До обраногоВ обраному3
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

ніколи такого не було і ось знову

Я новачок у цьому, але мені сам AI б’є по руках і каже, щоб так і так не робив це може стерти або пошкодити дані.

Робиш бранч, інкресементально, по фічі (навіть якщо це пара функцій методів) коміт робиш, а пул реквест у головну бранчу.
У мене колись хард у процесі роботи крякнувся. Синій екран, ребут і всьо. Давно ще було, за часів ХР.

АІ не стирає дані, дані стер той, хто дав АІ доступ. Не треба відповідальність перекладати, АІ не самостійна технологія, і не призначена для використання без участі людини.

Мені один СЕО в лінкдіні доводив, що AI — це те що йому потрібно і що він більше не наймає розробників, бо майже все робить за допомогою вайбкодинга. )) Ну що ж, побажаємо таким вдачі. ))

Помітив тільки що за собою
Я — Перед тим як зробити на тестовій базі якусь небезпечну операцію відключаю VPN щоб випадково це не зробити на проді
Чел з DOU — ну AI видалив мені базу ... Не юзайте AI, рукожопьте самостійно

Епоха вайбкодерів вона така. Скоро у вакансіях будуть писати «Запрошуємо у нашу дружню, професійну команду. Не вайбкод»

Вайбкод це всього лиш інструмент, яким не так вже й легко користуватися. Тому не треба рукожопство йому приписувати. Це інструмент який підвищує ефективність. Просто якщо чувак рукожопив, тепер він стане рукожопити швидше. Якщо ж ти і до цього нормальний код писав, то станеш писати швидше.

Тоді не розумію що таке вайбкод Для мене вайбкод це як манкі код тільки автоматизований Тобто людина не розуміє що вона пише
Якщо ти генеруєш код AI, якому даєш деякі обмеження і описуєш як саме повинна бути виконана задача, використовуєш певні методології та знаєш що воно тобі пише То це не вайбкод просто інструмент для пришвидшеної кодогенерації

Взагалі подивився профіль автора, це або троль або патологчний рукожоп. То базу видалить,, то коміти, то на AWS 300 баксів потратить

Чому відразу рукожоп? Звичайний вайбкодер! )

Для вайбкодинга мозги треба. А тут просто рукожоп, який пробує вайбкодинг.

Для вайбкодинга мозги треба

Та чого, он вам так вдається.

Ну тобі ж не вдалося, як і автору, тому, мозги таки треба. На аммазоні 300 баксів всрав задовго до вайбкодинга, мабуть епл і макбук винуваті на якому він це робив.

А у мене продуктивність виросла в рази на тих проектах де вайбкодинг проміняється (не на всіх дозволено і не на всіх настільки корисний)

А у мене продуктивність виросла в рази

Не варто їсти те що ти вже їв.

Це навіть ті кому

мозги не треба

знають.

Купив автомобіль, попутав педалі, зніс забор.

Мораль — ніколи не купуйте автомобілі, ходіть пішки.

Я б не хотів би ходити по вулицям, де водять люди, які плутають педалі.
Тому

ходіть пішки

Будь ласка.

Мораль — робити коміти частіше і обмежити права доступу до push force щоб навіть якщо AIшка начудить або сам щось не те клацнеш, то на сервері була жива версія

3 дні писав код без жодного комміту хоча б локально — щож могло піти не так?)))

нічого, це класика коли собака AI з’їла домашню роботу.
наступний крок це втратити все по технічним причинам (залили комп чи шось подібне)
так, крок за кроком, ви навчитесь працювати безпечно с бекапами і зрозумієте більш широко навіщо взагалі був створен гіт

перша заповідь ІТника: робити регульярно бекапи

Одна за незрозумілих речей повʼязаних з ШІ це намагання автоматизувати речі які без проблем можна робити і без автоматизації.
навіть цей приклад з Гіт. В чому проблема зробити це самому? Це пару секунд роботи.
В мене копайлот також має доступ до гіт, але лише в режимі читання.
Я можу дати запит «склади список методів змінинех в цьому коміті і покажи ті методм які ще не мають юніт тестів». Це щось корисне.
А робити комміт за мене це якась автоматизація заради самої автоматизації

В чому проблема зробити це самому? Це пару секунд роботи.

Перерозбити на коміти, ребейзнути, перевірити що кожний коміт прнаймні не ламає білд та всі тести виконуються? Пара годин виходить десь, там конфлікт, там щось забув.

так а чим вам та механічна абізяна з друкмашинкою допоможе в _такому_ випадку

Бо тупа робота для спинного мозку. Як раз для LLM.

Ага.
Точно.

Ви взагалі віддупляєте в якому саме ви топіку це пишете?

1. Я відповідав на «це пару секунд роботи», категорично не згоден
2. Топік це суто технічне питання.

Добре, не віддупляєте.

Давайте нагадаю: це топік про саме про то як дехто віддав «тупу роботу для спинного мозку» саме ЛЛМ, і шо з цього вийшло

Давайте нагадаю: це топік про саме про то як дехто віддав «тупу роботу для спинного мозку» саме ЛЛМ, і шо з цього вийшло

Я писав

2. Топік це суто технічне питання.

Добре, поясню. Зробити так, щоб в результаті дій LLM не могла видалятися інформація це суто технічне питання, для вирішення не треба вдосконалювати LLM, треба вдосконалювати код агентів.

Так, зараз sandbox та слідкувати за цим має створювати розробник. Ок, якщо це дійсно проблема, то це автоматизують. Загостряти на цьому увагу дурня. Головне що можливостей LLM більше ніж достатньо для того, щоб виконати таку роботу.

та вперед, попутного вітру

тільки потім не починайте тут новий топік як вам ші зніс всю історію проекту чи шось подібне, гггг

У мене й без AI буває таке, що працюю на фічею, потім приходить ідея що можна зробити краще, а воно якось не вийшло, чи якийсь баг, чи ідея себе не виправдала, чи недооцінив обʼєм роботи по рефакторінгу. Й доводиться повертати перший варіант. Й в JetBrains є local history — без всяких комітів можна повернути будь яку версію з попередніх 2-3 днів точно.

Ще буває роблю чекаут, й якось випадково ткнув на force checkout — й бац все над чим я працював зникло. Local history — й все знову тут.

Та й навіть без цього. Файли ж не заповнюються нулями при видаленні, якщо одразу скористатись програмою яка востанавлює файли — скоріш за все можна повернути. Чи в мене завищенні очікування від вайбкодерів?

+ ще згадав що на першій роботі мене відучували тикати ctrl+s рефлекторно кожні 10 секунд, бо й так є автосейв. Урок з «робити бекапи» я пройшов дитиною ще мабуть років в 5, коли в paint малював.

дуже корисний рефлекс, нафіга відучували?

Не знаю, виглядає як невміння користуватися системою контроля версій. Для мене зробив завершений шматок — закоміть.

чим новіша версія, тим більше багів у джетів
відносно local history у них вже третій рік поспіль існуе баг коли при комміті виконується автоформатування (чи робиться вигляд) і все, відкатити назад зміни ти не можеш, «файл був перезаписаний, змін нема»

тому краше користуватися гітом
я коммічу завжди і одразу, краше більше ніж меньше, з розгорнутими описами шоб потім майбутній я не страждав.
То вже перед пушем можно посклеювати шоб не гнати в репозиторій 20-60 хаотичних коммітів, а локально воно ваше, тільки ваше і взагалі не залежить від IDE

Може будуть колись робити нестирання важливих даних преміум-фічею, типу як тут: xkcd.com/641

Ще трохи і скоро можна буде підбірку на DOU з таких кейсів зробити 😁

dou.ua/forums/topic/54858
dou.ua/forums/topic/54795

А проблема у тому що git не підходить для вайбкодингу. Типова ітерація зараз — це згенерувати функцію-дві і тести до них. Перевірити що воно нормальне, і продовжити: таких ітерацій треба декілька, щоб це було чимось завершеним і тягнуло на комміт.
Якщо не коммітити — є ризик що AI його випадково зламає чи видалить.
Якщо коммітити — то по-перше постійно робити interactive rebase щоб склеїти часткові комміти у один нормальний тупо лінь. А по-друге, IDE більше не помічає той код як новий або модифікований, тож стає набагато важче осягати що саме ви наміняли.

Якщо коммітити — то по-перше постійно робити interactive rebase щоб склеїти часткові комміти у один нормальний тупо лінь.

Перед пушом зробити soft reset і пушнути як 1 коміт.
Займе 30 секунд

щоб це було чимось завершеним і тягнуло на комміт.

То чим менше коміт, тим краще? Функція + тести прекрасно.

ШІ не заміняє бекапи. btrfs і zfs дозволяє налаштувати автоматичні снапшоти по крону, так що навіть після rm -rf / можна втратити максимум останні півгодини роботи.

Мораль — ніколи не дозволяйте АІ працювати з гітом.

Мораль — комітьте частіше, хоч з АІ, хоч без АІ

На основній роботі був рекорд — 2 з половиною місяці в стані потоку без жодного коміту, але тоді проканало

Люди діляться на два типи: ті, хто часто зберігаються і ті, хто буде часто зберігатись. )

ви шо, пишаєтесь цим слабоумієм, чи як?

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Прошу не ображати інших учасників спільноти і спілкуватися з повагою. Заздалегідь дякую.

А нє щоб до п’ятниці почекати

Треба навпаки, аби кожен крок ШІ комітив як checkpoint. Тоді можна знайти де сталась проблема і що було зроблено не так, і відкотитись до потрібної версії.
Потім після рев’ю (наприклад готової фічі) можна сквошити і мати чистішу історію.

Все нормально працює, якщо ставити задачу комітити кожен крок в гіт. Вся ситуація про те, які саме промпти використовуються для вайбкодингу

Пішов попити кави, повертаюсь, бачу що ніякого коміту не було, а всі мої зміни зникли... Розбиратися не став, психанув і видалив Windsurf.

Напоминает мне обычный рабочий день когда я пытался что-то сделать в гите, еще до появления AI.

Про збережння даних треба піклуватися при наявності даних.

Висновок — комітте бляха. 3 дні роботи без комітів!!! Я на pet проектах так не роблю навіть

Підписатись на коментарі