Третя сила: якою могла б бути ще одна мобільна ОС зараз?

💡 Усі статті, обговорення, новини про Mobile — в одному місці. Приєднуйтесь до Mobile спільноти!

Багато хто з нас пам’ятає «доайфонні» і навіть трошки післяайфонні часи, коли мобільних ОС було значно більше, ніж дві. Тільки те, що я згадаю, це Palm OS, Symbian, Windows Mobile (потім Windows Phone), BlackBerry OS, bada (це дивна історія від Samsung, у мене навіть був телефон на ній), webOS (він зараз використовується LG у телевізорах), і ще багато чого.

У якийсь момент було враження, що ми залишимося з трьома головними ОС, але Microsoft вирішила зійти з дистанції, тож врешті решт їх залишилося лише дві.

Не знаю як вам, але мені якраз третьої мобільної ОС не вистачає для повноцінного конкурентого ринку.

Тож питання — уявімо, що у вас є такі ресурси: запустити третю мобільну ОС, яка займе відчутну ринкову нішу. Якою б вона була? Чим би ви її виділили на тлі iOS та Android? Була б вона відкрита або пропрієтарна? Які фічі б мала? А може вона взагалі не потрібна, тоді чому ви так вважаєте?

Логотип потенційної ОС мені згенерував ChatGPT )

👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Доречі по коментам здається випала ще Mobian та SelfishOS

Sailfish os законтачена руснею

Жаль, що Ubuntu Touch закинули. Довести до розуму та розширити лінійку підтримуваних апаратів, свою аудиторію дана ОС однозначно мала б.

Я колись користувався Люміями, Windows Phone для мене на той час був як ковток свіжого повітря, допоки Майкрософт не зробили те, що їм вдається найкраще — знищити та закрити.

Жаль, що Ubuntu Touch закинули.

Ще раз: це абсолютно 200% закономірно.

Канонікал — абсолютно дисфункціональна шарашка на чолі з повністю поїхавшим гітлєрком.

Те що основний дистриб ще сяк-так живий — це вже диво.

Про Windows Phone дуже плюсую, досі не можу пробачити цю зраду Microsoft. Абсолютно життєздатний продукт, який потребував подальшого розвитку, а не підходу «намаркетили чортішо, не полетіло, ну і фіг з ним».

Я колись користувався Люміями, Windows Phone для мене на той час був як ковток свіжого повітря, допоки Майкрософт не зробили те, що їм вдається найкраще — знищити та закрити.

Вони звісно молодці вже володіючи на той момент скайп, маючи власну платформу так його і не випустили під неї це фейл і примір того що хай в тебе хоч всі гроші світу це не убереже від косяків.

Скайп був на віндовс фоні з самого старту

з мого досвіду на люмії 950хл, то була максимально корява і неюзабельна річ.

Ну я користувався Win Phone з 8.0/8.1 На десятці я вже не купляв, бо там змінили дизайн, і зробили його аналогічним айфоноандроїду, а не майкрософт зуну. І конкретно на WP8 скайп був нормальним.

Ні десь 3-4 роки пройшло і навіть потім працювало це вкрай коряво. Мелкософт тоді взагалі якусь дичину робив зі скайпом. Це був повний треш як скайп грузив історію повідомленнь я не знаю яким треба бути рукожопом щоб таке гівно написати. В мене навіть фантазії не вистачає як же можна отримавши хай навіть мегабайт текстових повідомленнь тупити по пів години насилуючи всі ресурси компа.

Це конкретно на якому Windows Phone? Просто WP було три штуки WP7 який являвся еволюцією вінмобайла, була так само на рт ядрі CE і взагалі була створена, щоб хоч шось випустити, там скайп в 2012 з’явився, потім була найкраща ітерація WP8/8.1 Це вже ядро NT і фактично нова ОС. І була W10M котра, з`явилася, бо майкрософт грався в екосистему, яка являється еволюцією 8.

Вони його купили щоб прибити нахрін, бо купа бізнесу сиділо в скайпі, просто того що він чудово працював і секьюріті гарне. Потім вони випутсили свій угрьобіщній тімс.

бізнес і зараз сидить в скайпі. Скайп фор бізнес, він депрекейтнутий, але не закритий офіційно, всі хто купили його ще отримують підтримку, там так само як Visual Basic розробка закрита, нові клієнти не набираються, але ті, що вже користуються отримують підтримку.

Віндовс Фон був би, якби Ссанья Надела зі словами we love Windows Phone закопав ноклу і систему.

Нокла вже давно була закопана, вони купили дохлого кота в мішку. А от він фон треба було залишити.

Нікому не потрібна система без софта, ніхто не буде писати софт на нішеву систему. Я не уявляю як в цих умовах може зʼявитись щось нове. На декстопи є епл, бо це свій окремий світ, й вінда. Лінукс користуюється поулярністтю в основному через використання на серверах. На телефонах знову епл й андроід. Не було б епл, була б взагалі одна система, монополія де факто, щось по типу як гугл серед пошуковиків.

Хочете нову систему — полюбіть й електрон, реакт нейтів, флаттер, чи на чому зараз модно там кросплатформу робити.

Були надії на PWA, тому що я в цілому не розумію навіщо більшості бізнесу свої додатки, особливо коли пишеться це на тому ж електроні, на JS, або взагалі просто webview відкривається загорнутий під іконку додатку. Але щось я не бачу розвитку в цьому напрямку. А нативні додатки залишились би тільки там де важливий перфоманс, хоча он навіть Figma приклад що це не обовʼязково.

Щось схоже по ідеї є — chrome os, для телефону мені здається цілком могла б така ідея зайти, інтегрувати бразуер прямо в систему. Є багато людей у кого основний девайс це компʼютер, а телефон це просто звонилка + камера + браузер — цілком могло б зайти.

Але знову ж потрібна велика вага й багато грошей щоб змотивувати программістів робити веб схожий на application, щоб було кешування інтерфейсу, моментальне завантаження, й так далі.

Ти уже схоже випав з трендів, крос платформу зараз модно не на вищеназваних костилях робити, а на KMP.

Ще ж Redmi багато, хто юзає, чз класну батарею і нескладний інтерфейс. Там HyperOS. Хоча , можливо, на іншому маркеті буде більш відсоток користувачів.

HyperOS це просто оболонка на відроїді

Це неважливо для мене, як це називається, батарея тримала 1.5 дні. Це було десь років 3-4 тому, ми тоді активно і телефонували, і юзали повністю телефон ( месенджери ітд), і падав він, і фотографував. Непоганий дуже для свого часу і за свої кошти.

Якщо вже говорити про якусь «третю» мобільну ОС, то базуватись вона має на ядрі лінукса. Бо це реально найшвидший і найдешевший спосіб вийти на ринок. Хоча, якщо Microsoft підніме свої напрацювання з Windows Phone — теж варіант, там був нормальна база. Якщо мені пам’ять не підводить, скарг на саме це не було, була проблема з наявністю адекватно працюючих (і взагалі — з наявністю) системних API для розробки більш-менш функціональних додатків.

Хочеться, щоб ОС ставилась як Windows чи Linux: хочеш — ставиш на будь-який смартфон, хоч на тостер. А не як зараз, де все зав’язано на виробника чипсету і тісну співпрацю вендора заліза і софта. І щоб виробники чипсетів робили нормальні драйвери під цю ОС і поширювали їх у вигляді пакетів, тощо. Трохи стандартизації тут не завадило б. Звичайно, це трохи утопічно описано, але будь який варіант за прикладом windows\linux — підійде.

Система має бути саме ОС, а не комбайном із тонною шпіонського софта, який не можна видалити. І без приколів, що без нього не поставиш свій умовний стор. Привіт гуглу зі своїм стором, самсунгу з тонною сервісів, ну і💩🍏, у якої донедавна навіть дефолтні додатки замінити не можна було. Але 🧟‍♀️🧟‍♀️🍴 і не скаржились.

А ще — нормальний sandbox для додатків. Я знаю про існування окремих ОС з такими можливостями, але без рута там робити нічого. Щоб можна було спокійно юзати навіть ті апки, які вимагають «усі дозволи одразу», але при цьому реально нічого критичного їм не давати. Типу фейкових даних локації чи пустих контактів.

Якби ще для першої версії шела підтягнули дизайн Windows Phone. Хто користувався, той пам’ятає — воно реально було зручно і свіже на фоні іOS/Android. Досі не можу звикнути до ідіотизму, у вигляді списку додатків сіткою (де зачастую назви додатків скорочені, бо тупо не влізають) замість простого flat списку іконка+назва. Саме цікаве, що контакти тільки так і бувають, ніхто не ліпить список контактів у вигляді сітки де ава + обрізані ПІБ...

Але цього не буде. Тут у комментах пишуть про коммуністичних хлам у якості альтернативи, але це не альтернатива, а ще одна спроба заполонити червоним BS світ.

на ядрі лінукса

найбільш вірогідно

sandbox для додатків

наприклад flatpak/snap серед існуючих

існування окремих ОС з такими можливостями

для прикладу існуючих кандидатів зі схожою структурою: лінукс дистро з immutable core + юзер софт в flatpak контейнерах

у комментах ... у якості альтернативи

якщо то відносно андроїд-опції — тоді то ніяк не альтернатива по свому визначенню, але безпрограшний варіант на поспамити з відповідними варіаціями навколо того

+1 за community driven open source software
на мою дилетантську думку не вистачає підтримки від вендорів заліза (чіпів) і софту(популярні аппки)
зацікавити їх можна тим що нова платформа буде відкрита, без обмежень монополістів google/apple

Так то є AOSP, але щастя щось воно не сильно додає. Може окрім декількох збірок, орієнтованих на безпеку на приватність (прівєт ЦРУ)

Убунта з якогось моменту хотіла вийти на мобільних девайсах. Не взлетіло щось у них.

Судячи з того як влаштований hiring process у Canonical — це взагалі диво шо в них бодай шось злітає.

Там відбувся типовий опенсорс и канонікал менеджмент. Марк хотів стати лінуксячим майкрософтом, розроблялося купа технологій: мір, юніті8 і снап. Ком’юніті начало наїзжати на марка, а чо це те вендорлочиш, а чо це ти мір робеш, у гномосеків вейланд же з’явився, хоча насправді на той момент мір мав хоча б робочий стан, а вейланд був лише набором концептів. Це саме ком’юніті почало робити марку нерви, марк пригорів, взяв закрив всі майже всі проекти. Відмінив мір, через це відмінилась і нова юніті, убунта пішла спільноті з гномом і вейландом. А усі супутні проекти по типу убунту тач були закриті. Залишились тільки снапи, а сама канонікал пішла в хмарні рішення і там якось існує. Так-то навіть телефони вийшли, мейзу мх4 наче, але та мейзу і на андроїді виходила і на віндовс фоні.

Шатллворс абсолютно клінічний психопат.
Йому вже психіатрична допомога потрібна, інше тупо не спрацює.

ЗІ І звісно ж fun fact: він з ПАР.
Десь я такє вже бачив...

не підводить, скарг на саме це не було, була проблема з наявністю адекватно працюючих (і взагалі — з наявністю) системних API для розробки більш-менш функціональних додатків.

Там не було конкретно додатків через дебільні правила місцевого апстора, з апі там все нормально було, при чому можна було писати як на дотнеті, так і на С++, плюс вже тоді вони просовували сучасний підхід накшталт флаттера, тільки в них це по іншому якось називалось, що в основних конкурентів було відсутнє. У епла там був тоді обж с і тільки з’явився свіфт, а дроїд перейшов на х64 і ще й відбувся перехід в 5 андроїді, що на плюсах стало неможливо розробляти нормально.

сама база сдк була ок, як і інтерфейс (хоча я б не назвав підхід xaml сучасним ані сьогодні ані навіть тоді) більше менш нічого. Це що стосувалось вже навіть тоді мертвого windows mobile, гарний старт, але платформу вбили на фоні постійних факапів з попередніми версіями, на які пішов весь маркетниговий бюджет (ви додаток — ми вам 50-100к зелені, гарно працювало, угу).

до виходу windows mobile sdk був максимально обмеженим і не завжди підходив до написання real world application, за виключенням ігр, можливо. З того, що врізалось у пам’ять — це відсутність доступу до фс, фонових задач, фонового використання навігації, нфс, блютуза, шерінга даних (файлів) між файлами, сокети тілкьи у якомусь оновленні з’явились.

А уся зацікавленність розробників, кліентів (покупців смартфонів) і маркетнигові бюджети пішли саме на піар wp7-7.8. Де ще походу розвитку (wp->winmobile) було три генерації заліза без можливості оновлення до наступних версій ОС.

На мою думку, з огляду на всі ці процеси з боку розробника і користувача телефонів — вони були побудовані максимально тупо. Сира ОС і платформа, у яку закопали мільярди, яка не вартувала того взагалі (developer preview статус — це максимум, що ОС, так і залізо), як би вони увесь той бюджет і сили спрямували саме на winmob, особливо коли там відбувся третій або четвертий реліз сдк, у який завезли найбільшу кількість «дорослих» фіч — оце була б повноцінна заявка на третього гравця на ринку мобільних ОС.

Але мс славиться тим, що більш-менш толкових розробників і команди кидає (або просто має) десь на ажурі-вінді супутніх сервісах, а все інше у них іде спустя рукава.

wp7-7.8

WP7 це взагалі якісь клоунські муви, вони на презентації цієї сімки, казали, ну тіпа ми вам тут рескінчик мобайла зробили, на тому самому ядрі, грайтеся мож сподобається, бо балмер не встигав написати ОС на ядрі NT. Коли вони таки дописали віндовс 8, там пішли якісь клоунські муви з апстором, а коли вже вийшла 10, вони вирішили не витрачати гроші на сумнівні проекти. Хоча он завжди збитковий Xbox тягнуть до сих пір, скупили половину ігрової індустрії і позакривали.

Ну що б не було шпигунсьокого ПО то треба брати піксель і накатувати графіт здаєтся)

графен*, але то немає сенсу. Бо якщо твої дупі грозить вторгнення в приватне життя, то смартфончик на маргінальній «захищеній» ОС, зробить твоїй сраці ще більш боляче. Тре максимально косити під норміса, і вимкнути біометрію на телефоні і шифранути, тоді мєнти фіг, що з ним зроблять.

Колись була Symbian, її цілком вистачало

Припускаю, що якби сьогодні на ринку існувала хоча би +1 додаткова ОС для мобільних пристроїв, то популярність кросплатформенних фреймворків була би вищою

В бідніших країнах, кажуть, досить поширені фіча фони з KaiOS.

скоріш як ностальжі аудиторії відповідного віку
youtube.com/shorts/JOi9_bfgZPw
with Snake game this time)
youtu.be/JMSrxszp7b8

Якою б вона була?

ясна річ, мінімалістичною... щоб можна було видалити зайве...

більшість користувачів, які купують смартфон або планшет — тонуть у налаштуваннях... змиряються з незручностями... витрачають час і нерви

для швидкості поставив на планшет LineageOS 21... два роки користуюся, усе нормально
(раніше називалася CyanogenMod)

шкода, що не на всі пристрої адаптована...
(якраз ніша для роботи для тих, хто розбирається)

і ще... де український 4pda ?

Український 4pda на xda-develipers.com :)

тобто щоб перепрошити смартфон треба вивчити іноземну мову ?

Лол, зараз перекладачі цілком норм працюють, хоча мову можна за бажанням вивчити. Втім, форум це більше про спілкування учасників щодо певних спільних проектів, таких як адаптація програмного забезпечення під певну модель телефону. Якщо ви в розробку не вмієте, то це ви йдете до тих, хто її робить, а не вони до вас. І ви спілкуєтесь їх мовою, а не вони вашою. Ну бо та альтернативна прошивка для вашого старого телефону — це чиєсь не оплачуване хоббі.

1) для чого тоді у росії зробили 4pda російською мовою?
і він дуже популярний, до речі

2) прошити девайс — не означає розробку

ого, прям якесь здивування у людини, чому *сня — *нерати.

причому тут русня?

мобільних пристроїв стає все більше, і цілком логічно створювати локальні спільноти на місцевій мові

по-вашому, десятки мільйонів користувачів мобільних пристроїв в Україні повинні вчити іноземну мову, щоб розібратися в тонкощах налаштувань андроїда?

тому що споживання продуктів і їхня локалізація для загальних мас — це одне, а коли ти приймаєш участь у їх розробці — то так чи інакше, це все або англійська (донедавна), або китайська (ізольовані випадки). Бо інакше, без знання мови, ти будеш отримувати новинки тільки після того, як хтось перекладе це для тебе, власне, що і відбувалось з цима 4pda — як показав досвід на базі першого кіндла, нові версії тощо швидше з’являлись на xda.

А ще я застав русіфікований msdn на дисках, коли, привчившись до русіфікованих термінів, ти ізолювався у русіфікованому оточенні і не міг, окрім русіфікованих форумів загуглити.

Якщо бачите бізнес-можливість, створіть такий ресурс українською, для українців.
Мабуть нема, бо ніхто не бачить як.
В кожного сайта йде багато зусиль щоб щодня приваблювати чимось своїх користувачів: і читачів, і дописувачів.

самі операційні системи кимось же перекладені на українську... чого це раптом? ... хай би всі користувачі вчили англійський інтерфейс

Якщо перекладені, значить хтось доклав зусиль. Або для себе, або розраховуючи на прибуток від цього. До речі, той самий віндовс з офісом донедавна в снг продавали лиш на общєпонятном, бо перекладати дорого, а піпл і так споживав.

Багато проєктів просять охочих долучатись до перекладу, бо це важка праця, само по собі воно не робиться. Має бути перспектива окупності щоб таке сталось.

Та вже пізно, зараз нові проекти в айті то іще одні тудушки та аплікушки веб-формочки, що мріють бути куплені тех гігантами за дохрілйон багзів, а потім піти в закат. Єпоха крутих та вражаючих проєктів відходить бо вже на колінці не запилити ОС що будуть ставити якогось хріна інші компанії. Тобто виробництво софту такого рівня коштує шалених грошей і не тільки пограмістів а іще вимагають кількість пристроїк кліентів...це усе також шалені гроші та не під сили навіть великим компаніям. А тех гігантам лідерам воно і не потрібно. Тож зараз в щурячих перегонаї аі стартапів переможців просто куплять великі тех гіганти і на цьому все. Ринок вже розподілений і пдіконтрольний тех гігантами що його розділили.

Можливо з часом більш звична linux-based мобайл ОС з’явиться. Рух в принципі є з postmarketos. А по напрямку розвитку схоже і gnomeos (immutable core + flatpak store + ui moving closer to mobile) може також в мобайл розвернутися. Час покаже.

Можливо з часом більш звична linux-based мобайл ОС з’явиться.

Можливо.
Але який сенс, якщо про ней ніхто не дізнається, користуватися не буде, і ніяку ринкову нішу вона не займе?
Час вже усе показав.

— pine64.org/devices/pinephone
— www.ubuntu-touch.io
— puri.sm/...​s/librem-5/pureos-mobile
— en.wikipedia.org/...​/Linux_for_mobile_devices

Але який сенс

достатньо, як приклад нп зможе перекрити-розширити значну частину iot девайсів більш зручними рішеннями

Час вже усе показав

час покаже

ніяку ринкову нішу вона не займе

Чому? Лінійка android/ios/more_typical_linux може виглядати принаймні не гірше за десктопну наявність windows/mac/linux, навіть не зазіхаючи на розповсюдженність близьку до інших рішень на базі того ж лінукса

pine64.org/devices/pinephone

тут не про конкретні залізки і рішення під одну-дві моделі

en.m.wikipedia.org/...​/Linux_for_mobile_devices

ця загальна інформація відома без wikilist і так кому то цікаво

Чому?

Тому що воно не розраховано на масового користувача.

Точно так як і в інших використаннях, розповсюдженність та опції хоч трохи ближче нп до десктопного світу залізо/софт — цілком влаштує. І чому з мобайл залізом з часом то має бути по іншому — не зовсім проглядається.

А ще для здорової кокуренції треба IPv5 з 80-бітними адресами і розетки зі штирьками рівнобедреним трикутником і виходом 170 вольт 75 Гц.

«аналогія» явно притягнута за вуха

Від повальної кросс-платформенності і заміни нативних апок на веб не виграє жодна сторона.

заміни нативних апок на веб

це знову десь не в ту сторону, я б сказав що це перпендикулярно до швидкопрограмування (як у випадку зі збиранням софта в alpine-postmarket, так і у випадку gnomeos з сішним gtk і bindings до багатьох мов програмування на вибір)

швидкопрограмування

От мені як користувачу його зовсім не хочеться бачити.

сарказм у вигляді

а ще для здорової конкуренції треба IPv5

бувби зрозумілий якби мова йшла про щось середнє вздовж лінійки android-ios, але для можливих рішень поза двома відомими (а не між ними) — викликає здивування

розетки зі штирьками рівнобедреним трикутником

Type D — en.wikipedia.org/...​ated_types_(Type_D_and_M

Ну так Harmony OS, що в сутності клон Android поступово набирає обертів. І Китаї найбільшому ринку електроніки та ІТ на поанеті станом на зараз, в принципі уме підходить. Сервісів Google у них в країні і так нема.
На світовий ринок вийти можуть напевно корейці, якщо будуть яісь проблеми із Google. Задля цього треба буде розгорнути частину сервісів для заміни Google. Електронна пошта, хмарне хранилище, карти, перекладач, пошук і т.д. Технічно цсеиреалізуємо, питання лише попиту — тобто це певні капіталовкладення які не мають особливого сенсу, крім як для Китайців та федерації, що активно розвиваються власні : Red OS, та Alt під китайскі поаншети на замовлення, переважно для корпоративного сектору типу банківських установ чи авіа компаній.

Гадаю, найближчим часом буде лише більше бар‘єрів між політичними блоками, тож китайські ОС будуть обмежувати на західних ринках, і це, на мій погляд, не дуже релевантна «третя сила» для нашого обговорення

Ну так Harmony OS, що в сутності клон Android поступово набирає обертів.

вже не набирає, у 2024 був останній апдейт, далі буде HarmonyOS NEXT, але:
Unlike Android-based HarmonyOS versions 1 to 4 (2019–2024) and the global market EMUI operating system, the Next version (starting with HarmonyOS Next 5) does not include the Android AOSP core and is incompatible with Android applications.

Ну до речі, incompatible with Android applications — це постріл в ногу. В свій час windows mobile загнулись через відсутність паритету по кількості апок. Типу, якщо у мене в країні є сервіси Гугл, навіщо мені купувати щось несумісне? Хто буде для нього софт писати?

Хто буде для нього софт писати?

В сенсі що не існують тих хто лінукс софт пише (чи навіть кросплатформу)?

Що стримує дійсно — то відсутність підтримки розповсюдженої периферії на фонах, тобто відповідного заліза.

Ну да, це або весь продукт написати знову для Linux, або існуючу кроссплатформу білдити під лінукс. Звучить гладко тільки на папері, на мою думку

або весь продукт написати знову для Linux

більш вірогідно говорити відносно адаптації частини існуючого, плюс трохи нового щось з’явиться

p.s. з зовсім іншим якось затягнувся в гілку опцію китайських андроїдів — яка як опція якраз і не цікавить у випадку не андроїд рішень

не порівнюйте вільні і закриті ринки,
в Китаї і так немає купи сервісів Google, замість яких — контрольовані компартією альтернативи

Я веду до того, що локально за умов такої собі ізоляції — так, логічно, що це буде працювати. Однак я вже вказував, що за умови доступності сервісів мені, як користувачу, простіше обрати між iPhone та android, бо там точно будуть всі потрібні і популярні застосунки. І це впливатиме на продажі пристроїв на цій ОС. Тобто я не розглядав китай у своєму коментарі

це постріл в ногу

Аби не у спину.

Там буде достатньо китайських аплікацій, а на європейському та американському ринках хуаваю і так нема.

Reddit: It absolutely performs better, but unfortunately no western apps at all. There are Chinese versions of western apps- NBA for example. But nothing important

нормальна, повноцінна розвинена людина з двома, повноцінно функціонуючими долями мізків ніколи не обере ані китайський автомобіль, ані китайську ОС.

Більша частина ринку в світі це сам Китай і їх сегмент інтренету сильно відрізняється від інших. Це здебільшого мобільні застосунки. Huaiwai на власних чіпах HiSilicon, виготовлений на обладнанні китайського же виготовлення. вже четвертий квартал підряд робить на китайському ринку більше усіх інших компаній. Це одна і головних причин дуже поганої ситуації в американському тех секторі, він втрачає найбільший ІТ ринок на планеті — Китай.

Та ну, — «успіхи» Huawei в Китаї це не тільки про «вау, який продукт». Це в першу чергу наслідок політичних рішень і жорстких обмежень для західних компаній. Коли Apple чи Google просто не мають нормального доступу до ринку, то звісно, що Huawei автоматично виходить у лідери. Плюс мільярдні кредити від держбанків, податкові пільги, гарантовані держзамовлення — це трохи інші умови гри, ніж у вільному ринку.

Так, Huawei робить нормальні телефони, навіть цікаві штуки з чіпами й ОС. Але без цього «тепличного режиму» з державною підтримкою та закритим ринком вони б не витіснили конкурентів так легко. Тому не варто плутати реальний попит зі штучно створеним середовищем, де конкуренція просто не допускається.

Рекомендую більше відосів дивитись на ютубі, тоді не буде таких коментарів, які базуються лише на «ого, хуйвей зайняв ХХХ% ринку» з висновками, відірваними від реальності.

ЗІ: те саме стосується електросміття від коммуняк.
/піс/

Американске ІТ від Другої Світової Війни, коли фінансували ENIAC в Принстоні, в рамках Манхетенського Проекту і далі, AT&T Bell labs, ARPANET, IBM і т.д. усе це було або державиними программами, абро розробки державних монополій або різні форми державної підтримки і стимуляцій. Але почалось ще на початку минулого віку, саме на теріотичній основі в середі університетів і державного фінансування фундаментальної науки і фундаментальних дослідів.
Про «вау фекет», тобто імеджевий маркетинг, сенс якого демонструвати найвиші досянгення системи науки і техніки, як то Ефелева Вежа свого часу, або радянська цевільна космічна программа на початкових етапах, чи американска місячна пргограмма (породженням якої є Кремнієва Долина). То китайські R&D створили наприклад Huawei Mate XT, та в цілому їх R&D стартапи там показують дуже цікаві і унікальні речі.
Як так піде далі — захід повінстю втратить цей ринок, просто мітингами без прияняття і впроваджень рішень, направлення фінансування, державних субвенцій чи пільг і т.д. і т.п., жодна проблема не вирішується. Але нажаль, нарадна економіка — це зрараз такий блін метод західного світу в цілому, як в бізнесі так і частково в політиці. Якщо вже копіють : Рузвельта, Черчеля та Сталіна, тоді треба ще результатів досягати — а не просто кататись по : Тегеранам, Потсдамам та Ялтам.
P.S. Про повінстю вільний ринок забудьте, те усе провалилось у Тюльпанову кризу і т.д. до Великої Дипресії, виход з якої був по Кейнсу і навіть по Марксу та навіть Леніну. Рузвельт не цурався і запозичував робочі речі з СРСР і навпаки, СРСР запозичував багачто чого у США.

нарадна економіка

народна? совєтська? а хз.. треба ще один ретранслятор ефелевих веж, бо зра раз ШІ дипресії не оминути повінстю, хо чай вау фекет моживий

Американський ІТ-сектор не виріс «з повітря», а з держпроектів, військових програм і університетських лабораторій. Манхеттенський проект, ARPANET, Bell Labs, IBM — усе це прямий наслідок державного фінансування і системних рішень. Але різниця в тому, що на виході з’являлась конкурентна індустрія, приватні компанії й ринок, який далі вже сам рухався вперед. Як мінімум, у більшості\частині випадків.

У совку, і конкретно, коммуняк, на який ви намагаєтесь пускати слину (мені так здалось\на мою думку), теж були «робочі кейси»: ракетна програма (шо там по корольову, дореч? цілітельна совецка зона теж пішла на користь, га?), атомний проєкт, навіть космос на старті. Правда, ціною життів, зарплати у 125 рублів, черг на автомобілі на 20 років і жарти американських президентів про запис до сантехника на 5 років наперед. Ну і все у совку зупинялось на «державна монополія + показуха + планова економіка». Далі воно не масштабувалось у відкриту індустрію, не народжувало свої долини (хіба що долини смерті) і не створювало нормальної конкуренції. Тому й залишилось лише в «досягненнях для параду». З «догнати та перегнати» з натугою могли лише «догнати» та лише інколи «перегнати», і то «на пів шишечки». Дореч, ці всі «показові» результати совкових досягнень залишались лише у воєнці, космосі, трохи атомки (тут треба уточнити). А от про побутових споживачів, оцих самих конструкторів світлого комуністичного майбутнього особливо не турбувались — варто лише згадати про рік появи туалетного папіру у совку, та усі копії совкопрому типу машин, пралог, магнітофонів і баааагато чого іншого.

От тут і головна відмінність — або ти інвестуєш державні гроші так, щоб після цього виросла екосистема приватного бізнесу, або ти будуєш систему, де все підминається під партію й верхівку, а в результаті виходить черговий «***дінг» замість ринку. Тому краще вже хай контроль в руках «капіталістів-злобних-америкосів», ніж червоних коммуняк, які вміють тільки все прибрати під себе.

Дореч, як там Алібабаба, ІПО яких скасували, бо хтось з алібаби щось не те сказав? Що там, контроль народого банку китаю над алібаба — наше все?

Коротше, не знаю про що ви там конкретно намагаєтесь топити, але мені це не подобається. Але кілька балів репутації та міску рису від пана Сі ви точно заробили.

Підписатись на коментарі