Чек на 9.50 грн, або історія однієї звички з 2013

12 травня 2013 року. Я зайшов у магазин після пари, купив «Пепсі», прийшов додому, відкрив Google Keep і... просто записав витрату. Без таблиць, без категорій, без глибокого сенсу. Просто цікаво було подивитися, скільки що коштує і куди взагалі діваються гроші.

З того моменту минули роки. І я продовжую вести облік усіх своїх витрат і доходів — без фанатизму, але з повагою до себе. Спочатку були замітки в Keep. Потім були кольорові гугл-таблиці, з категоріями «кава», «подарунки», «фріланс». А вже десь останні 7-8 років — зручний застосунок у телефоні. Він став таким самим природним, як відповідати на повідомлення або ставити будильник на 7:05. Зарплата прийшла — записав. Купив щось — зафіксував. Отримав подарунок — теж сюди. Це не про те, щоб менше витрачати. Це про те, щоб більше розуміти. Розуміти, скільки грошей справді потрібно на місяць. Що ти витрачаєш на автоматі, які категорії, як часто, чому гроші є, а потім раптом немає. Де твій дохід росте, а де просто тримається на плаву.

Це дуже дивне відчуття — побачити рік свого життя в цифрах. Там є все: кава з другом, терміновий ремонт ноутбука, несподіване підвищення, імпульсивне «ну давай куплю», навіть ремонт квартири, або купівля авто. І саме це дозволяє бути чесним із собою.

Можливо вже зараз в тебе зʼявилась думка: «та хіба є сенс усе записувати?». На що хочеться відповісти: «А хіба не цікаво зрозуміти себе краще?» Бо ми ж фіксуємо свої кроки, калорії, книги, серіали. Чому фінанси мають бути винятком?

Я не закликаю перетворювати це у щоденну звітність. Але раджу хоча б спробувати. Хоча б на місяць. Щоб відчути, що фінансова прозорість — це не нудно. Це про впевненість.. Про повагу до власного часу і зусиль й просто прикольно)) І знаєте, що найцікавіше? Ти починаєш менше купувати не тому, що «треба економити», а тому, що більше цінуєш.
І це мені ок.

А ви колись пробували вести облік усіх витрат?
Як це було?

👍ПодобаєтьсяСподобалось5
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Веду облік 20+ років, більшу частину часу в plain text accounting (ledger-cli.org або hledger.org).

Як на мене, ключові «складові успіху» такі:

1. Додання нових транзакцій повинно займати якнайменше часу, і робитись тоді, коли є час та бажання. «Скачав csv/pdf з банку за останні три місяці (чи скільки завгодно), кинув в фолдер, запустив скрипт» — це ок. «Вносити все окремо в руками в excel» або «Треба внести кожну витрату в реальному часі тоді, коли вона була виконана (наприклад, сфоткати чек)» — ніхто не має стільки часу та залізної волі.

2. Система обліку має відповідати на ваші питання, а не на якісь свої. У вас excel, або база с sql, або (мій варіант) ledger/hledger з їх мовою запитів і експортом в csv/sql в одну команду? Круто, ви порахуєте все, що треба, за дві хвилини, навіть якщо це вузько-спеціальне питання, яке вам потрібно один раз і саме зараз. Якщо ж у вас web app, в якому 3 стандартних репорти, то рано чи пізно ви будете мати нагальне питання без можливості на нього відповісти

3. Vendor lock-in — це погано, plain text — це добре. Можливість переїхати транзакції grep-ом — це часто те, що може дати відповідь на ваші питання за 5 секунд.

Навіщо вести персональний фін облік?

— якщо с грошима скрутно, це допомагає шукати, це можна щось скоротити, перенести, або змінити/замінити

— якщо с грошима добре, це допомагає бачити тренди, планувати наперед, а після того, як час пройшов — порівнювати плани з реальним станом речей.

— якщо фінансова ситуація розлога (ви, жінка, дорослі діти, багато усіляких рахунків, і т.п.), то це дозволяє не тримати усе в голові

— якщо людей с пов’язними фінансами декілька, це гарний backup інфи на випадок, якщо з «головним по фінансам» щось станеться (хвороба, смерть тощо).

Теж так роблю вже приблизно пʼять років. В цілому, робота в айті давно дозволила закрити базові потреби і не рахувати кожну копійку, але ось це розуміння своїх витрат — це про фінансову грамотність, на мій погляд.

Кілька разів намагався вести облік витрат, але щоразу себе ловив на тому, що стаю нещаснішим від цього. Вирішив сконцентруватися на тому, щоб на рахунках грошей від місяця до місяця просто ставало більше і став щасливішим. А імпульсивна покупка машини минулого року з сплатою першого внеску, карткою відразу після тест драйву стала одним із найкращих спогадів минулого року.

Пару років вів за допомогою додатку. Потім зрозумів, що це мені практично мало що дає та дає лише інформативність та розуміння. Час від часу аналізую на які категорії ми витрачаємо та чи можемо ми робити по «великим» категоріям якусь економію чи оптимізацію: по типу, я випиваю багато кави та не можу без якісного зерна. Як знайти оптом багато якісної кави по гарній ціні та як це зберігати? Питання вирішив та економлю на цьому 20% + час, бо опт це зручно. Те саме з умовними гелями для душу чи миючими — виявилось тут також можна амерікан стайл «включити» та трішки економити. Оскільки я не маю звички робити імпульсивні покупки а якщо їх роблю то 5 разів вагаюсь — деталізоване ведення немає особливого практичного сенсу. Хайлевельну статистику можу подивитись в додатках.

Кава (обсмажена) і опт — це несумісні речі, всього пару місяців, поки кава придатна до споживання, далі це вже шлак. Чи ви самі обсмажуєте?

Ні, просто знайшов місця де можна брати 4кг+ і ціна вже краща. Зберігаю в зернах але я випиваю 3-4 воронки дейлі. Це 60-80 грам зерна дейлі. Зберігаю у вакумі. Останні чашки — я б не сказав, що там якийсь шлак. Все гуд. Також пробував у морозильній камері зберігати — також норм.

В шкільні та студентські роки рахував кожну копієчку. Детальні записи не вів, але мав чітку цифру в голові скільки можу витратити сьогодні, скільки з цього ліміту не витратив, й на цю економію можна себе чимось побалувати. В той час мріяв приходити в магазин й купляти що хочу не дивлячись взагалі на цінники.

Звичка тримати себе в ліміті залишилась, Зараз живу з лімітом 1000$ на двох, ліміт умовний, якщо перевищив — просто дивлюсь в банку на що, укрсіб робить гарну статистику витрат з групами. Все інше відкладаю. Але маючи гарну фінансову подушку й почуваєшся себе безпечніше й іноді можна дозволити собі імпульсивні дорогі покупки, які взагалі не бʼють по карману.

Записувати просто необхідно, банально заради того щоб знати скільки в тебе грошей!

ОК, якщо у вас все в безналі в одному монобанку, а що ж робити коли тих карток з десяток? а облік грошей під матрацем, боргів, інвестицій, депозитів? чи ви не диверсифікуєте?

Не вів, не веду і вести не буду :) Це шлях в 9.5 грн, куди дивитесь туди і прийдете, сумнівна перспектива

Питання трохи не по темі, а ви позичаєте гроші? Якщо так то кому родичам, друзям? І які суми, які частки ваших доходів/витрат?

Мабуть ви ще молодий, нікому не позичайте гроші взагалі, можна дарувати або допомогти від щирого серця, але якщо ж очікуєте, що вам їх повернуть зазвичай вас чекатиме розчарування

Та не дуже молодий, просто нікому ще не позичав :)

Продовжуйте і не зупиняйтесь :)

Іноді, скільки не страшно втратити

Вёл несколько лет. В конце-концов заманался

Займався цим близько року і кинув. У мене за рік не було жодної необгрунтованої витрати. Нічого, про що б я пошкодував. Треба щось їсти — купував їжу. Треба було лікуватися — купував ліки, тощо. Толку то все записувати, якщо через рік я не змінив свої звички через ці записи. Згодом прийшов до іншого — з кожної зарплати першим ділом певний відсоток інвестувати, а все інше — тратити як і раніше. Нічого в витратах не змінилось, а ось інвестиції по-троху ростуть. І нічого записувати не треба :)

А я навпаки перестав вести такі обрахунки і став щасливим :)

Вів детальні підрахунки кілька років від початку кар’єри. Потім прибутки виросли, ремонт зробив, вирішив нарешті жити, а не трястись над кожною копійкою.

Ну насправді певні орієнтири собі ставлю, але без деталізації.
Орієнтовно розумію, скільки вартує моє базове життя,а також обов’язково відкладаю великий для себе і щомісяця однаковий відсоток "під подушку"/інвестиції, обов’язково на іншу картку чи в інше місце. Все.

Тобто просто залишаю собі на місяць певну суму гривень і дозволяю собі без проблеми зайти у кредитний ліміт. Проте, коли пройшло лише пів місяця, а я вже наближаюсь до крединого ліміту — ну значить треба трошки притормозити. Зайшовши у кредитний ліміт, наступного місяця менше витрачу, бо відкладаю однаковий відсоток.
Був період, коли почав щомісяця заходити у кредитний ліміт. Переглянув витрати, побачив, що це все потрібне і робить моє життя кращим, а суми виросли, бо ціни виросли, отже трошки збільшив базову суму.

Витрачаю лише кредитні кошти останні 8 років, у чому проблема?

я навпаки просто кожен місяць розплачуюсь тільки кредиткою, плюс вона одна на всю сім’ю, що зручно щоб всі сімейні витрати бачити в одному місці. Після зп вона погашається в ноль, і заново використовується для витрат, таким чином нема жодних відсотків.
Це дає наглядну картину місячних витрат завдяки автокатегоризації в аппці від банку — вона не завжди ідеальна, але мене і не цікавить все з точністю до копійки. Дивлюсь в деталі тільки якщо якісь помітні аномалії по категоріям.

В чому прикол користуватися кредиткою замість дебетної картки не в США?

В Украине афаик кредиткой часто называют по сути дебетную с кредитным лимитом

Наприклад, розкажу з власного прикладу — поки я користуюся грошима банку, то мої власні лежать на депозитах або облігаціях і генерують відсотки. Зручно ж, і вигідно.

А через скільки треба банку віддавати гроші?

Зазвичай це 2 календарних місяці або звітних періоди (період теж рівний місяцю, просто не з 1 до 30/31 числа). Тобто, на простому прикладі поясню. Монобанк. Першого серпня ви починаєте влазити у кредитну лінію (ваш борг). Тратите, тратите... Станом на 1 вересня опівночі формується скільки ви винні банку. І це треба повернути до 23:59 останнього дня вересня. Тим часом ви продовжуєте тратити з кредитки протягом вересня, і станом на 1 жовтня формується ваш борг за вересень, який потрібно повернути до 31 жовтня. І так далі, циклічно. Тобто, просто виробив у себе звичку ще з 2018 року в кінці місяці десь в районі 28-30 числа (ставлю нагадувалки на телефоні) закидати той борг з основного рахунку. Таким чином, я перманентно у боргу перед банком, але в той же час не сплачую їм ані копійки за користування кредитом (пан Гороховський, напевно, вже мене ненавидить =) ), і більш того, мої власні кошти постійно генерують прибуток, бо я тримаю кошти на депозитах — постійно, щомісяця відкриваю новий депозит на 3 місяці (іноді на 6 міс.), щоб відповідно мати вилпти теж щомісяця (зі зсувом, драбинкою). І отак роками повзе моя кредитна епопея. Переконався, що це супер зручно і ефективно. У американському банку так само дотримуюся тої самої схеми, тільки там звітний період у них не календарний місяць «з першого по перше», а від дати відкриття рахунку, себто, наприклад, у мене «з 16-ого по 16-те» — суть та сама, просто зміщено відносно звичного режиму у Моно.

Дякую, дізнаюся чи можна так робити тут в Італії.

Мені так легше планувати — прийшла зп в кінці місяця — оплатив рахунки за житло і всі інші обов’язкові, подивився скільки на кредитці було витрат минулого місяця — закинув стільки щоб закрити, все що залишилося — на збереження і інвестиційний рахунок.
Плюс в застосунку кредитки є відносно непогана автокатегорізація всіх витрат, відразу можна подивитися на що ± ідуть гроші, легко на графіку побачити і проаналізувати аномалії місяць к місяцю.
Місяць безкоштовних грошей і плюс не аби який, але все ж є і кешбек.

Вже багато років користуюсь HomeMoney — homemoney.ua/?refId=58432
Певний час були проблеми із навантаженням, але зараз все більш-менш працює.
Із великих плюсів — повноцінна веб-версія. Мобільні додатки тільки як допоміжні. А в веб-версії — шикарна аналітика, бюджетування, мультивалютність, інтеграція з банками, тощо.
І хоч би скільки нових програм не виходило для ведення домашньої бухгалтерії, більш гнучкої я поки не зустрів...
Є ще недолік, що немає багато користувачів на акаунті, але просто даєш дружині пароль і ведете записи паралельно кожен своїх витрат і доходів в одному акаунті :)

Вёл записи с 2012 по 2024. Бросил, потому что последний год превратилось в карго-культ —
записи ради записей. То есть записи трат и приходов есть, но с ними я ничего не делаю. Причин несколько:
1. Совместный бюджет с женой, я записываю всё, она — ничего. Потом тяжело найти концы, когда баланс не сходится.
2. Месячный бюджет за годы уже оптимизирован, по сути нет категорий, которые можно ощутимо порезать. Заморачиваться ради $30 в месяц нафиг надо.
3. Откладывать и инвестировать получается и без ведения записей, главное, чтобы «лишние» деньги были 😀

В настоящий момент записываю только долги — сколько кто должен мне и сколько должен я.

Сильно економить гроші. Коли страждав цією хєрньою, завжди три рази думав перед тим як щось купляти лазячи по Інтернету чи листаючи інстаграм, постійно думав що он це зараз після покупки потім треба йти в трекінг і добавляти цю покупку, простіше було взагалі не купляти. А зараз купив в один клік і не паришся, максимальна свобода.

Подібні трекінги це ментальні кайдани

Так я щось вас не зрозумів — це добре чи погано? Якщо це економить кошти, то наче добре? А якщо ментальні кайдани, то погано? Поясніть, будь ласка.

веду полную финансовую историю последние 20 лет, с 2005-го года
правда, в спираченой версии программы, разработанной в стране-агрессоре )
давно хочу найти хорошую альтернативу, но с этим трудно, ибо все хотят хранить твои данные у себя в облаке и брать с тебя за это регулярно деньги... как вы думаете, многие из этих бизнесов будут точно так же работать в 2045-м году?

нащот чи все записувати...

ну я не знаю вартість проїхати в метро, чи вартість кави... хай буде 20 грн.
відносно доходу у місяць 10.000 гривень — це одне...
якщо в місяць — 100.000 грн. — це інше...

суть у тому, що чим більший доход... тим більше людина цінує свій час... і витрачати його на запис кожної кави чи поїздки в метро нераціонально...

дрібні витрати ігноруються,. при зведенні балансу називаються словом «різне»
........................................
ну от сьогодні купив кавун — 1 шт., 2 кг, 20 грн. .. та не хочу я його нікуди записувати...
але якщо купити на тисячу 100 кг, і покласти в погріб — тисячу грн. вже можна й записати у витрати

вартість кави... хай буде 20 грн.

у тому і справа, що маючи дохід 10 тис кава буде коштувати стільки. А з хорошою айтішною зарплатою починає здаватися, що менше ніж за 150 — це жлобство.

з хорошою айтішною зарплатою починає здаватися, що менше ніж за 150 — це жлобство.

для того щоб отримувати більшу зарплату у будь-якій сфері — потрібно більше палива....

що якщо регулярна кава по 150 і є таким паливом для конкретного айтівця ?
(а є ще люди, які не можуть багато працювати без алкоголю,
а ще можна їзити на таксі, чи на власному авто замість метро)

облік — це лише облік — для ясності, для розуміння...
«жлобство» — це ж не питання обліку )

Тот же монобанк может легко вывести статистику по тратам, но я так и не нашла ей применения.

Записували з дружиною трохи часу, але це взагалі не варіант, бо висновків за цим не було. Якщо хочеш нормально харчуватися, то на продуктах не зекономиш. Чи як порахувати вечері в ресторанах в розрізі того, що ти не готував, а потратив час на готовку продуктивніше і умовно заробив грошей.

Гарна тема, також веду щоденний облік витрат в застосунку вже багато років. Хоч і не можу сказати, що постійно переглядаю чи аналізую записані «результати», але як мінімум наприкінці місяця завжди зручно перевірити, скільки й куди пішло)

А порадьте якийсь додаток зручний, бо я починала в табличках екселевських, в них швидко занотувати якусь покупку прямо з магазину було не дуже зручно, а пізніше я про цю витрату просто забувала. Інколи роблю виписки з моно, в блокнот паперовий звичайний, але ж є ще один банківський додаток, плюс готвіка, про витрати якою я забуваю, та й на тому весь трекінг)

Вже декілька років веду в Saldo, а до цього moneyboardapp

Мені подобається Cashew — cashewapp.web.app

На Андроїд і Епл є версії, мульт валютний, навіть можна транзакції в крипті вносити, дані зберігає локально, бекапи можна синхронізувати з Гугл Драйвом.

Додаток вже уміє сфоткати чек і розпізнати витрати?

Є інтеграція з банком, яка сама додає в певну категорію. Але, руцями все одно треба інколи додавати)

Займаюсь цим десь з 2019 року — реально дуже допомагає. Особливо коли ставиш собі певні (ментальні) ліміти, наприклад — базову вартість життя вкладати у 1000$ на місяць / 12к на рік (це без врахування різних форс-мажорів, типу раптового потрапляння у лікарню чи лікування зубів та без урахування великих покупок — авто, нерухомість). Тоді, якщо в певні місяці «дав слабину» і пожив на 1.5-2к — то у наступні місяці намагаєшся сильніше стримувати себе і знову повертатися до звичайного життя. Таким чином з сеньйорської зп досить легко виходить відкладати значні суми для важливих речей, дорогих покупок та інвестицій.

Єдиний недолік такого способу життя — я так і не знаю, яким рівнем життя міг би жити, якби витрачав все в нуль) Але все ж таки фінансова подушка і хоч якесь відчуття фінансової безпеки у випадку раптової втрати роботи варті всіх жертв.

На мій погляд, мати хорошу фінансову подушку, живучи у квартирі 60 кв.м. і їздячи на авто за 10к — приємніше, ніж не мати фінансової подушки і при цьому жити у квартирі 200 кв.м. і їздячи на авто за 100к

живучи у квартирі 60 кв.м

Я знаю, що на мене зараз налетять, але для однієї людини це дуже велика площа.

Може 60 кв.м це тому що якщо більше, то треба платити податок на нерухомість? :)

Для України просто гігантська, для Європи — середня, для США — маленька

Та яка вона гігантська? Це типова площа навіть для України, не кажучи про інші країни. У нас близько 70 кв.м і це ніщо для сім’ї з трьох (2 дорослих + дитина), потрібно розширятися до 100+ кв.м.

Для сім’ї так, але вище писали «для одного»

ОК, добре, переконали =) ну, в такому разі, для однієї персони 50-60 кв.м — це якраз така досить комфортна житлова площа, щоб мати різні зони і проживати в задоволення. Кухня (або кухня-студія), спальня, вітальня (можливо, суміщена з робочим кабінетом або навіть плюс окремий робочий кабінет, якщо людина у режимі work from home).

На мій погляд, мати хорошу фінансову подушку, живучи у квартирі 60 кв.м. і їздячи на авто за 10к — приємніше, ніж не мати фінансової подушки і при цьому жити у квартирі 200 кв.м. і їздячи на авто за 100к

Мем-шаблон з колоколом Гаусса:
Бідняк — їздить на старій тойоті
Середня людина — їздить на БМВ-мерседесі
Багатій — їздить на старій тойоті

Єдиний недолік такого способу життя — я так і не знаю, яким рівнем життя міг би жити, якби витрачав все в нуль)

Швидко б увійшло в норму і перестало приносити задоволення, а от адаптація до нулів на рахунках значно повільніша :)

Це підхід людини з майндсетом найманого працівника. Товариш ІТ підприємець, за угоду буває закриває 2 річну зп сіньора, має цікавий спосіб життя, і не оверсінкає ось це дорога машина дорога квартира буду скирдувати копійку до кіпійки. Ось до такого рівня я сам хочу прийти. Бо мене цей майндсет рахувати кожну копійку і трекати якось напрягає

Товариш ІТ підприємець

має бізнес лише тому що не жалкує грошей? чи може завдяки якимось іншим здібностям, типу портфоліо успішних проектів, на які є попит?

Він був розробником спочатку, став підприємцем бо хотів бути вільним і заробляти багато. Рекомендую розробникам дивитися трохи ширше на світ і бачити інші можливості ніж сидіти і жити на зп чисто, працюючи на тих же самих підприємців 🙂 Обирайте

Тільки синьор, який дисципліновано скирдує «копійку до копійки» з вірогідністю 99% через 10 років буде мати дуже комфортну приватну економіку. Ну якщо не станеться якихось форс-мажорів зі здоров’ям чи житлом.
А шанси на те саме у айті-підприємця без оверсінканія набагато нижче, не треба орієнтуватися на помилку уцілілих.

Ви так і не зрозуміли. Мова про масштаб. Мій товариш наймає таких сіньорів бо має свою ІТ компанію. Але і бере на себе всі бізнес ризики. Тому і заробляє в рази більше, і не має потреби рахувати кожну копійку як це роблять ті хто живе на зп. Зрозумійте різницю. Це про майндсет — ви або найманий працівник тоді так скирдуйте собі, або якщо маєте хист берете ризики і стаєте підприємцем де заробітки в рази більші ніж чисто жити на зп. Підприємець — це не кожному дано, мало бути супер пупер сіньйором і робити добре роботу. Але якщо є ціль дійсно багато заробляти і не відмовляти собі — підприємництво це те що треба.

А який сенс щось комусь розповідати про майндсет з позиції товариша? Це ж навіть не власний досвід.

Я сам став підприємцем, тому кажу і з власного досвіду. Просто ще росту тому даю лінк на тих хто вже досяг більше. Бачу як іншим вдалося, розумію, що при певних умовах і в мене може вийти. Я не хочу все життя бути на зп і залежати від когось буде робота не буде роботи. Тому радий наважився і пішов в підприємництво. Важко. На початку особливо. Але скажу що за рік вдалося уже заробити більше ніж за мої 5 років в розробці. Можна більше ? Так. Стеля — ви самі. Не Софтсерв чи ЕПАМ. Ви самі. Тому думайте обирайте. Ось це жаднісне скирдування бо така зп — мені не ок

Це ти нічого не зрозумів. Відчуття що тобі 20 років.

або якщо маєте хист берете ризики і стаєте підприємцем де заробітки в рази більші ніж чисто жити на зп.

Це якщо все добре. Ти знаєш значення слова ризики?

Мій товариш наймає таких сіньорів бо має свою ІТ компанію.

А ще 10 таких товаришів помутились-покрутилися, витратили «без оверсінканія» всі бабки на дорогі машини, а через 5 років бізнес так і не розкрутився і вони пішли назад в гребци, тільки вже без жодних накопичень.

Віє якимсь ОКР. Не бачу у цьому сенсу. Мені здається краще стратегія коли перед покупкою чогось замислюєшся, а чи реально воно тобі потрібне. Якщо порвалися джинси або закінчився абонемент на якесь хобі, то навіщо перевіряти таблиці чи чекати на наступний місяць. А якщо всі навколо купують айфон 16, а ти сидиш на стародавньому 14, то це хороший привід задуматися, чи потрібен він тобі.

Якщо порвалися джинси або закінчився абонемент на якесь хобі

Для першого випадку можна робити категорію Emergency на місяць наперед, а друге швидше за все теж буде заздалегідь відомо і, відповідно, заплановане. А навіть якщо ні, ведення обліку витрат не означає, що серед цих витрат не може бути незапланованих) Якраз навпаки, він найбільше допомагає відстежувати та краще планувати в майбутньому саме цю категорію.

мені ще подобається записувати заплановані витрати у текстовий файлик...
періодично туди заглядаю, щось додаю, уточнюю пріоритети...

а коли гроші з’являються — не треба гадати. ось є готовий список...

Я вже 8 років веду облік витрат, зараз на апці Wallet від BudgetBakers

трохи заздрю... колись так вмів... ручкою у зошиті А5... було більше розуміння...

щоб не потонути в деталях, можна визначити собі суму витрати, менше якої не записується...
приміром, нашо записувати каву, морозиво, або разовий проїзд у метро... ну, ви зрозуміли...
можна писати приблизно за певний період «транспорт», «Їжа» і т.д... або просто «різне»...

і тільки коли оце «різне» буде займати великий відсоток витрат — аналізувати уважніше...
.................................................
із електронним обліком грошей в мене якось не склалося...
пробував колись «домашню бухгалтерію»... наче й програма приємна, і все передбачено... інші програми... але...... мабуть є в мене якісь глибші проблеми... справа не в обліку... а у відношенні до грошей...
.................................................
а так... взагалі... є класна фраза:
«правильні рішення приймаються на основі достатньої кількості достовірної інформації»

от для цього і потрібен облік — для правильніших рішень

приміром, нашо записувати каву, морозиво, або разовий проїзд у метро... ну, ви зрозуміли...

як це нашо? бо потім не сходиться баланс...
а за такими «кавамиметроморозиво» набігає огого скільки

«кавамиметроморозиво» набігає огого скільки

ну скільки?
у відсотках?

яка різниця скільки у відсотках, якщо у підсумку в тебе дохід більше ніж витрати, а гроші невідомо де? нашо тоді такий облік?...

хоча заради цікавості подивився 2009 рік — тоді ще для мене було актуально каваморозивометро, хоча пересувався вже здебільшого на авто. Так от на громадський транспорт пішло за 8 місяців 1540 грн., на обіди і інші кави-морозива 15752 грн. — причому кави тут реально половина: я тоді як зараз бачу пив від 2 до 4 чашок на день. Для порівняння: стаття «Продукти» за якою обліковувались все, що споживалося дома сім’єю з трьох людей за той же період 29 000 грн. Можете відсоток з кавою порахувати.

1) мав на увазі — нашо рахувати каву, якщо вона займає 1-2% витрат
якщо 25% — тоді мабуть варто

2) щоб сходився баланс, багато дрібних витрат пишуться однією строчкою «різне»
але коли «різне» — вже суттєва цифра, скажімо, більше 5%...
тоді звідти дістаються помітні витрати, і отримують власну назву, і свою окрему строчку

Так, ви абсолютно праві. Просто поки не порахуєш, ти не знаєш скільки в тебе йде на каву. Щодо «різне», я веду облік вже 17 років, в мене доволі розгалужена система класифікації витрат, але й досі різного в мене, наприклад за минулий рік назбиралося на 20 700 грн. ¯ \ _ (ツ) _ / ¯

різного в мене, наприклад за минулий рік назбиралося на 20 700 грн

при айтішній зарплаті це копійки... одиниці відсотків

Кілька разів пробував, надовго мене не вистачило, але це загалом моя проблема з системністю)
вів табличку в екселі з формулами і авторозрахунками, ставив всякі аппки, просто писав у блокнотику, найдовша спроба тривала два місяці
спочатку забиваєш внести якісь дрібні витрати типу кави, а потім взагалі забиваєш

Шоб оті усі дрібні витрати не муляли і не з’їдали мотивацію вести облік, я зробив спільну для них категорію «поточні витрати», об’єднав їх із витратами на їжу / корм для мурчаків / тощо і поставив собі тижневий ліміт на цю категорію. Щонеділі ліміт відновлюється на наступний тиждень. Тобто залишається вести лише суттєві витрати, не витрачаючи нервів на дрібноту.

об’єднав їх із витратами на їжу / корм для мурчаків / тощо і поставив собі тижневий ліміт на цю категорію

— папа, ты теперь будешь меньше пить?
— нет сына, ты теперь будешь меньше есть

це цікава ідея) треба якось спробувати

Це дуже дивне відчуття — побачити рік свого життя в цифрах.

Кожен здобуває ендорфіни як хоче/може.

Підписатись на коментарі