Як я створив вебзастосунок інтернет-радіо

Проблема, з якої все почалося
Я завжди любив слухати інтернет-радіо — від відкриття нових пісень та музичних колективів до прослуховування ток-шоу та новин наживо. Але щоразу, коли я користувався існуючими сайтами інтернет-радіо, стикався з одними й тими самими труднощами: незручна навігація і, що дивно, відсутність можливості зберігати улюблені станції.
Тоді я вирішив створити власне рішення — ось цей вебзастосунок.
Я зібрав адреси потоків інтернет-радіо, поекспериментував із різними способами їх обробки, і вже за місяць мав першу версію застосунку. Я розробив дві окремі версії — для браузерів на ПК та для мобільних пристроїв — тому що хотів, аби досвід користування був зручним усюди.

Для кого цей застосунок
Він створений для тих, хто любить радіо:
- для тих, хто хоче відкривати нову музику
- для слухачів, які вмикають новини чи ток-шоу під час роботи
- для водіїв, яким потрібно щось постійне у фоновому режимі
Більшість інтернет-радіо застосунків змушують користувачів робити надто багато зайвих кроків. У моєму все просто:
- один клік, щоб обрати жанр
- прокрутка або пошук станції за іменем чи описом
- ще один клік, щоб увімкнути
- натисни «серце», щоб зберегти у вибране
Щоб зробити прослуховування цікавішим, я додав аналізатор спектру частот — він не лише виглядає ефектно, а й показує, чи потік насправді активний.
Як я будував застосунок
Я створив його використовуючи об’єктно-орієнтований JavaScript (без фреймворків), PHP і MySQL.
Найбільші виклики були такими:
- збір і впорядкування адрес потоків
- регулярна перевірка їхньої доступності (багато з них зникають)
- підтримка різних форматів, як-от .m3u та .pls
- побудова аналізатора спектру частот
Що робить застосунок (простими словами)
По суті, він робить прослуховування інтернет-радіо максимально безперешкодним.
Ви можете зберігати улюблені станції, миттєво бачити, чи вони доступні, і користуватися чистим інтерфейсом, який не заважає.
Для мене аналізатор спектру частот — це «фактор задоволення»: він дає візуальний пульс музики й водночас виступає живим індикатором статусу.
Запуск і відгуки
Коли я запустив першу версію, не всі відгуки були позитивними: користувачам потрібно було не лише більше станцій — вони хотіли знати, чи потік «живий». Це було логічно: немає нічого більш дратівливого, ніж натиснути «Play» і почути тишу.
Тож я повернувся до роботи і створив індикатор зваженої доступності (weighted availability) разом з аналізатором спектру. Так з’явилася друга версія застосунку — значно якісніша й корисніша.
Що далі
Я працюю над:
- додаванням нових станцій
- реєстрацією користувачів
- окремим мобільним застосунком
Головна мета проста: демократизувати доступ до інтернет-радіо й заощадити людям час.
Чого я навчився
Не завжди потрібні фреймворки чи важкі бібліотеки — іноді достатньо чистого JavaScript ;)
7 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівОдразу згадалось
youtu.be/...PYKQo?si=QFdAh4oVkIwW50J8
Для беклогу: зробити екстеншен для Chrome.
А взагалі лайк!
Трохи допоможу, ось класне українське радіо mistofm.com!)
Круто! А github link ми не побачимо?)
Чудова робота! Додав собі в закладки.
www.youtube.com/watch?v=BzAdXyPYKQo
Врубив America’s 70’s channel, і все, тепер тільки під це працюватиму весь ранок )