Чи актуально цілитись у професії системного рівня і наскільки це резонно?
Я студент який недавно захопився системним рівнем програмуванням, ну як системним, posix api мій максимум і то не весь, а по мілині. Прийшло дочасно запитання Чи актуально вчити зараз системні професії, як от наприклад drivers/kernel, malware analysis чи HPC?
Основна мотивація отримати роботу у саме цій tech зоні.
І навіть якщо це здебільшого актуально(бо я не шарю за ринок), Чи варте воно того і наскільки це взагалі реально? Особливо мені, хлопцю повністю без комерційного досвіду?
Якщо це неможливо, можете так і писати, я не засумую.
7 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівАктуально, але попит набагато нижче, ніж на прикладне програмування:
— влаштуватися складніше
— вле і конкуренціії меньше
Вам треба розуміти, чи вам це справді цікаво, щоб у це вплутуватися.
Ще «posix api» — це прикладний рівень, а не системний.
Как бы так сказать попроще...
Таким вещам не учат на курсах. Тут надо быть уже достаточно глубоко в теме, чтобы копать ещё глубже. Это чем-то похоже на получение прав на автобус или фуру. С улицы никто не возьмёт — надо уже иметь стаж на маломере.
Так что welcome в обычный компьютинг, а дальше уже посмотришь — нужно ли оно тебе.
Дам натяк. Application девів AI може вже зараз якщо не замінити, то принайні зменшити на них попит. Системні штуки AI ше довго не зможе писати, як людина, бо там зовсім інший рівень відповідьальності, та й не уявлялю, в яку модельку зараз влізуть 20 млн строк лінкус кернела ;-)
А загалом, якщо палаєш — йди й роби, вчи, експриментуй. Без різниці, який напрямок. Гроші прийдуть згодом.
Це доволі різні речі і по знанням, і по місцям де ці позиції наявні.
Можу сказати про перше — реально, існує стабільний попит у виробників телекомунікаційного обладнання, в мілтеці величезний попит на людей, які можуть скажемо зістиковувати камери з тепловізорами з комунікацією або чимось, що виконує на нейромережах розпізнавання.
Реально, але за півроку-рік неуспішних спроб і довивчення того що питали на співбесідах, бо самотужки освоїти все наперед нереально.
POSIX це добре, але треба майже завжди ще і кернел, загальне розуміння як працюють системи з MMU і git, в залежності від конкретної вакансії ще знадобиться нетворкінг, робота з відео, глибше розуміння конкретного заліза, або навпаки, вміння писати мейкфайли, шелл-скрипти, пітон і знати типові конфіг файли в лінуксі.
Як зараз краще входити не підкажу, раніше типовим лайтовим варіантом було стартувати з монтажника в інтернет-провайдері, проапгрейдитися до спеціаліста, який завідує налаштуваннями мережі і хостінгом внутрішніх сервісів, перейти на позицію QA в одну з компаній що має спеціалізацію з залізом, і з QA перейти в девелопмент.
Что актуально — факт. Кто-то же должен в этих сферах работать. А вот сколько мест и желающих — вопрос сильно более тонкий.
Если по вашим пунктам, malware analysis — тут, может, человек 50 на всю страну. HPC — где-то аналогично. Ну слишком мало у нас собственных задач на такое.
А вот ядро, драйверы — тут именно за счёт войны растёт спрос. Может, не сразу в ядро, но специализированные направления в userland, связанные с выжиманием всего из железа, сейчас активно развиваются (конкретных названий таки не будет).
Вот идти в это сразу — крайне маловероятно. Таки начать с любой другой специализации и потом смещаться «вниз по стеку».
на мій погляд зсередини, війна більше вплинула на вибуховий попит на чистий embedded під bare metal, ROS, ardupilot/lua, AI на мінімалках для дронів — оце ось все. На лінукс кернел великого зростання попиту не побачив.
На специалистов по mavlink-у большой спрос.