🎥 DOU Кінозал: дивимося документальний фільм про Python
Привіт, спільното! 👋
В четвер, 28 серпня, о 20:00 за київським часом (19:00 CEST) дивимось разом кіно про Python на YouTube-каналі CultRepo!
Переглядати й обговорювати фільм у режимі Live будемо разом із Світланою Сумець, Python Software Engineer 😉
Світлана лишатиме свої коментарі прямо в цьому топіку, і ми запрошуємо вас робити те саме, щоб дивитися й обговорювати разом!
🎬 Стрічка триватиме близько 85 хвилин. За кілька годин до старту на каналі з’явиться таймер зворотного відліку, а після розпочнеться трансляція з чатиком для спілкування.
UPD: Додали посилання на трансляцію
Пряму трансляцію фільму зможете дивитися тут 👇
61 коментар
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівBasic на якомусь з famicom із клавіатурою.
PRINT “Hello, World!”
program HelloWorld;
begin
writeln(’Hello, World!’);
end.
PRINT “Hello, World!”
program HelloWorld;
begin
writeln(’Hello, World!’);
end.
Мій перший працюючий код був приклад з книги Д. Кнут Искусство пронраммирования на IBM. На Fortran 4
GW-BASIC , прости мене Байт
+1
Кінець. Дякую усім за думки та власні історії знайомства з Python. Думаю, у кожного з нас був свій шлях до Python — короткий або заплутаний, простий або через C++, Pascal та Basic. Але головне, що ми тут, і мова продовжує об’єднувати дуже різних людей. Дякую, що доєдналися 💛
І Вам дякую!
Мені подобається, як пафосно часом вони говорять про мову, її розвиток, розробку — додає атмосфери величності :)
Чому ви обрали пітон? Із ваших постів зрозуміло що ви на ньому знаєтесь, але не дуже зрозуміло чому саме ви так його полюбляєте.
Я вже чотири роки на пітоні (бо ML) і я його майже ненавиджу (але альтернативи немає бо ML). Які саме в мене претензії до пітону:
— async із попереднього сторіччя привʼязаний до овнер треда. Не вміє виконувати таски на багатьох тредах без магічної магії. Навіть якщо таски вміють відпускати GIL. Чому не можна було зробити норм амінк як у C#, та виконувати контінуейшени на thread pool?
— Ще про асінк — чому asyncio.gather за умовою cancellation повертає результат (cancellation exception) не очікуючи на завершення cancellation корутин — ламаючи їхні генератори та призводячи до помилок типу «span.set_attribute called on closed span »?
— Іще про asyncio — рекомендований патерн asyncio with timeout — конвертує зовнішній cancellation (BaseExeption) у timeout error (Exception) — зовсім інший екскпшен якій не буде propagated. Як можна було таке взагалі додати до стандартної бібліотеки?
— Дуже багато операцій використовують ексепшени задля контролю потока (GeneratorExit, etc) — це а) повільно б) незрозуміло в) генерує нетривіальні race conditions
— Нестабільні базові бібліотеки. В тому числі через попередній пункт. Я бачив: 1) contextvar pollution (контекстні змінні асінк ендпоінту fastapi отримують значення із іншого ріквесту.. але тільки якщо ви використовуєте натівний asyncio. Із uvloop все правсює добре). 2) anyio ігнорує task cancellation якщо його не зробити декілька разів. Це критично якщо у вас є пул клієнтів — Відмінені ріквести які не відмінилися займають connection 3) рандомні «cannot install library» які лікуються зміною версії (ну тобто бібліотеки нестабільні)
— Метакласи та SpecialForm — хто взагалі це вигадав? Чому не можна було зробити зрозумілу рефлексію? Чому Optional[X] та X|None можуть бути двома різними типами? Чому немає нормального апі яке може повернути джерерік аргументи без магії яка знає про усі можливі SpecialForm?
TLDR
— Воно працює «добре» коли у вас півтора k8s пода на проді
— коли подів 100+ а ще й трафік 1000+ RPS — пітон «без магії» починає падати або ще краще — подвісати (бо якісь там фейлд таски не закнселилісь і зайняли увесь конекшен пул)
P.s. вибачте — наболіло
Звичайнісінький ентерпрайз кастом ML хай лоад із лоу латенсі вимогами. Нічого особливого.
Чекаєм на Python 4)))
А пам’ятаєте, для чого ви вперше використали Python «по-справжньому»?
Памʼятаю, як нам в університеті сказали «ви вже знаєте с++, Python самі вивчите, оберіть собі проект та зробіть його до кінця семестра». І то був бот замовлень квитків до кінотеатру, навіть білетики «відмалювала» за допомогою pillow. То були часи другого курсу...
У кого що було — цікаво почути?
Колись в далекому минулому працював в ресторані офіціантом (важкі часи першокурсників), то написав собі на колінці бота, який чайові за день, тиждень і місяць підраховував)
Це продвинутий рівень — бо воно хоча б корисне та реально полегшило будні. Бо зазвичай спроби, особливо перші, це про неюзабельні пет-проекти «аби було»
Моє знайомство з Python почалось з того, що мене потрібно було написати на Selenium парсер відосів на Ютубі, а в той час, PHP на котрому я зазвичай писав, не працював з Selenium.
От і довелось вивчати нову мову. Потихеньку я втягнувся в Python і досі на ньому пишу.
Інформатика клас 10 чи 11 , Turbo Pascal
Синій екран, жовтий шрифт — щонайменше патріотично 😁
Python дуже гнучкий: його обирають як початківці, так і досвідчені інженери.
Як вважаєте — чи може Python залишатись «мовою для всіх» і надалі, чи доведеться обирати фокус?
Найближчі пару років точно зможе
Все смещается в сторону АИ
Влучно сказано — сила Python в його комʼюніті! 💪
Взагалі іронія: Python створювали як «кращий скриптовий інструмент», а в результаті він став основою для наукових обчислень, ML, backend...
На мою думку, все тому, що мова не нав’язує, а пропонує. Хочеш писати просто — будь ласка, і на колінцях за 5 хвилин все літати буде. Хочеш глибокі архітектури, типізацію, асинхронщину, інтеграції з C — будь ласка. Все up to you під твій запит та бажання.
Виживання та подальший розвиток Python, як на мене, це історія не про гігантські бюджети чи маркетинг, а про спільноту. Те, як open‑source‑комʼюніті підтримували й розвивали мову. Доволі унікальне явище навіть для світу програмування.
Більше 30 років вже існує. Поважний вік
Але не старішає. Якщо зберігатиметься баланс між простотою й еволюцією, у нього цілком реальні шанси залишатися актуальним і в наступні десятиліття.
Прикольно, що Python не був створений під стартап чи продукт. Це була просто відповідь на реальну потребу — і саме тому він «вижив».
Интересно, это была его фул тайм работа создать пайтон или он это делал в свободное время?)
Я думаю, це було типу «На канікули піца є, час є... може, зробити мову програмування?»
До речі, цікаво — якою мовою у вас був перший ‘Hello, world’?
У мене на С++, на жаль 🥲
C++ — це коли ти ще не знаєш, що таке біль, але вже компілюєш... і плачеш 🫠
Мені здається, багато хто починав саме з цієї мови, якщо навчалися на Computer Science чи подібних. У мене також все почалось з плюсів
Важка мова... Я відкрив потім для себе Python і аж друге дихання з’явилося)
О, та знайомо. Після C++ Python виглядав як щось підозріле: ні дужок, ні крапок із комами... а працює 😅
С++ к счастью)
Є два типи людей))
Не узнав боли — не познаешь радости, пайтон после мотивировал меня заняться программированием
pascal)
О, в школі?) 12 балів з інформатики за writeln(’Hello, world’) можна було отримати 😂
Pasсal. Потім плавно перейшов на Python, який зацікавив займатись програмуванням. А після нього, з перервами на веб-розробку using HTML/CSS/JS, прийшов до геймдеву з C#, яким і зараз користуюсь. Ще був період навчання С++, але толком не вийшло навчитись :)
Тобто «завербував» у світ розробки саме Python)
Цікаво що тепер я цю мову найбільше не люблю, бо вона для казуалів і я горою стою за крапки з комами :)
Вважаю, що головне, щоб мова надихала щось створювати, а далі — кожному своє)
І крапки з комами у когось займають особливе місце у серці.
не державною
Turbo BASIC, як же добре що хоча б він був на шкільних комп’ютерах на початку 2000х
Неймовірно, скільки карʼєр почалось із таких скромних початків. Шкільний BASIC, а далі — хто куди
BASIC. Але не “Hello, World”
С# (саме тому я дизайнер, так 🫣)
Я вас розумію 😂😂
Те відчуття, коли С# все-таки допоміг знайти своє призначення. Як то кажуть, доля відвела😁
basic, потім assembler, потім turbo pascal 🤗
а до Python таки дійшли згодом?
Кумир
fortran
Basic на ПК Корвет
С (без значків)
Гвідо просто хотів спокійно пописати код на Різдво... а випадково змінив світ. Якось дуже по-пайтонівськи :)
Все велике починається з малого)
Всім, хто з нами сьогодні дивиться фільм в ефірі — привіт!
Привіт усім! Сьогодні разом переглядаємо фільм про Python. Упевнена, попереду буде цікава стрічка і ще цікавіше обговорення. Пишіть свої думки — буде класно говорити й аналізувати разом.