Гендерний розрив у технічних спеціальностях

Тут вийшла цікава ситуація. Цими тижнями редакція випустила одразу два інтерв’ю з ректорками провідних вишів країни.

Ксенія Семенова з КАІ (колишній НАУ) каже ось що:

Трошки зросла кількість дівчат на кібербезпеці, але в інженерії те саме. На деяких спеціальностях їх менше як 10%. Більшість дівчат вступає на гуманітарні спеціальності типу логістики й менеджменту. На транспорті 50% на 50%.

Є і проблема з тим, що хлопці виїжджають. Я бачила, що міністерство всіляко намагається довести, що вони повертаються. Дівчата вертаються, а хлопці ні.

А от у Наталії Шаховської, що очолює Львівську політехніку, зовсім інша ситуація:

У нас відсоток дівчат і хлопців наближаються до 50/50. Це спостерігаємо й на рівні шкіл. У Львівському фізмат-ліцеї на фізико-математичному напрямі навчається все більше дівчат, тому питання гендерності, як на мене, вже кілька останніх років не стоїть.

Статистика насправді більше на стороні Семенової, але загалом це цікава тема для обговорення:

• Чому у Львівський політехніці гендерний геп по суті подолано? Ваші гіпотези?
  • Як у вас в компаніях (і тут особливо цікава думка тих, хто працює подовгу в одній), змінюється ситуація з жінками на технічних спеціальностях?
  • Чи роблять щось спеціально у ваших компаніях, щоб залучати більше жінок?
  • Як ви вважаєте, що може змінити ситуацію?
👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

В Іспанії, як і у деяких інших країнах у боротьбі за толерантність прийняли такі закони — що будь-яка людина може просто оголосити себе чоловіком, жінкою чи одним з «небінарних» гендерів. При цьому ніякої зміни пола чи якихось доказів надавати не треба.
Багато скандалів пов’язані з тим, що чоловіки почали називати себе жінками і відповідно ходити у жіночі душові. І за законом їм не можуть цього заборонити, а жінки які виказують невдоволення можуть отримати покарання за нетолерантність.
З одного боку — виходить така саме дурня, як з окупасами.
Але з іншого: якщо жінка почне називати себе чоловіком, відповідно поводитися і ходити до чоловічих душових — хіба це буде викликати такі протести з боку чоловіків? При цьому відношення до чоловіка — відкритого гея у чоловічий душовій може бути зовсім іншим. Виходить справа не у наявності статевих ознак- а лише в упередженому ставленні, з чим і треба боротися!
Отже у Європі таки намагаються переломити вікові упередження і навчити людей ставитися до інших людей в незалежності від зовнішнього вигляду, статі чи переконань. Особисто мені це близько і де в чому легко, тому що я значно більше спілкуюся з людьми через комп’ютер ніж вживу. І тому мені не дуже важливо як виглядає інша людина і якої вона статі. Думаю з часом стане розповсюджені більш статево-нейтральні слова у електронному спілкуванні.
Вважаю що треба і в Україні прийняти такий закон! Це відразу зніме проблеми мобілізації і закритих кордонів, не треба буже рахувати скільки девелоперів в ІТ якої статі і взагалі підірве будь-яку нерівність. Якщо хтось вважає що десь є привілеї за статтю: то можна просто «змінити стать» і спробувати ці привілеї на собі! Так само аби уникнути дискримінації — переключаємо стать на ту, яку не дискримінують. Таким часом різниця швидко зітреться і така річ як загальні душові чи «голий» спорт знову стануть звичайною справою.

В Іспанії, як і у деяких інших країнах у боротьбі за толерантність прийняли такі закони — що будь-яка людина може просто оголосити себе чоловіком, жінкою чи одним з «небінарних» гендерів.

Пруф, або ти піймався на фейки. Немає в Іспанії офіційно «небінарних гендерів»

Ну і «просто оголосити» — це піти, і поміняти документи. Просто так увірватися в жіночі душові — ніхто не дозволить

Да, проблема цікава — жінки не хочуть йти у STEM навіть у Скандінавії.

Треба якось їх примусити — щоб досягти 50 на 50.
От чоловіків же примшують йти воювати?
А чому жінок не примусити йти у STEM?
Скажімо — гарні результати з точних дисциплін у школі у дівчинкі — все, заносимо її в Резерв STEM, і зобов’язуємо провчитися 2 курси, хоча б.
А ні — кримінальна відповідальність.

Давайте для початку примусимо жінок воювати, так само як і чоловіків?

примус примус примус примус свобода і демократія — ось наші цінності!

А почему никого не волнует гендерный разрыв в бухгалтерии, торговле одеждой, медицинском персонале и воспитателях детских садов?

У бухгалтерів, торговців одежею, та інших нема свого доу. В 90их ніхто не згадував за гендерну нерівність серед шахтарів. Це тільки в ІТ рожеві поні какають фіалками і шукають проблеми там де їх нема. В інших сферах люди їб*шать за гроші щоб вижити і прогодувати сім’ї.

У бухгалтерів, торговців одежею, та інших нема свого доу

По крайней мере бухгалтерские форума я встречал. Правда там обсуждают бухучёт в основных ветках и травят анекдоты в «Курилке», а не вот это вот все.

Вчора дізнався, що кафедри ІТРЕ, де я навчався, більше немає.

«„„„Відтепер — Інститут інформаційно-комунікаційних технологій та електронної інженерії: ІТРЕ та три його кафедри змінили назви
Відповідно до наказу в.о. ректора Національного університету „Львівська політехніка“ № 759-1-10 від 19 грудня 2024 року „Про зміну назви Інституту телекомунікацій, радіоелектроніки та електронної техніки та перейменування кафедр“ на виконання ухвали Вченої ради Університету від 26.11.2024 року (протокол № 17), враховуючи сучасні тенденції розвитку галузі електронних комунікацій та радіоелектроніки, з метою збереження сформованих наукових шкіл та забезпечення ефективної підготовки фахівців випусковими кафедрами навчально-наукового інституту
Інститут телекомунікацій, радіоелектроніки та електронної техніки перейменовано на Інститут інформаційно-комунікаційних технологій та електронної інженерії (ІКТЕ), англійською мовою Institute of information and communication technology and electronics engineering (ICTE).“““»

Boys aged 12–21 are being taken away from the war. This reduces the risk of mobilization in 2028–2040. That’s exactly why this ratio of girls to boys occurs.

Більшість дівчат вступає на гуманітарні спеціальності типу логістики

Хіба логістика це гуманітарна дисципліна?

ну впринципі так, основна робота логіста це звонити по телефону, і відправляти бумажки по офісу, а також оформлювати кучу інших бумажок які прийдуть і відповідь. Тут більше питання навіщо на це вчитись в університеті, якщо це професія максимум для коледжа, а то і якихось курсів навчальних центрів для безробітних.

І що я маю робити з даною інформацією?

Якщо в тебе є донька то тішитися що в неї є тепер вищий шанс не бути домашнім улюбленцем.

У неї все добре незалежно від ваших тривожних думок на ідей

піду скажу мамці, яка інженером робила на совковому продмаші. Оце новина! Де б вона була, як би не воукнуті соціалісти, які народились після розвалу совку?

у нормальних людей завжди все було нормально. У мене мати спокійно працювала на технічній спеціальності. Більшість самостійно обирає не працювати і бути «домашнім улюбленцем». Просто тому, що часто це легше. І багато «домашніх улюбленців» прожили життя краще ніж у більшості на цьому форумі

в этом вашем дайверсити должна быть какая-то логика. Американские компании, производящие товары народного потребления, подняли эту тему давно и логика там была простая и правильная — мы делаем товары, которые потом люди покупают в магазинах, по магазинам чаще ходят и больше любят ходить именно женщины, поэтому надо бы увеличить долю женщин на руководящих постах, так как это может позитивно сказаться на финансовых результатах.
Зачем какие-то гэпы в ИТ закрывать я не понимаю. Женщин тут дискриминируют? есть дискриминация на этапе поступления на технические специальности? Если да, то надо с этим бороться. Если нет, оставить всё как есть потому как очевидно, что в массе женщинам и мужчинам часто могут нравится разные вещи. Ну не идут девочки массово в айти, как не идут массово в дальнобойщики. Не хотят. Оставьте всё как есть.

Це спостерігаємо й на рівні шкіл.

и не лишним будет упомянуть, что уже минимум 2 года, а может и 3, большинство мальчиков из семей у которых хоть какие-то деньги есть, уезжают поступать за железный занавес

в этом вашем дайверсити должна быть какая-то логика

Заохочення працювати жінок в галузях які приносять значний вклад в ВВП, тобто щоб вони приносили більшу користь економіці.

нене, дайверсити єто — у нас мало женщин, давайте подключим сюда как можно больше женщин, чтоб выровнять баланс. Причина — пол, а не деньги. То, что говоришь ты — привлечение людей в более высокооплачиваемую отрасль, чтобы боьше бабок в экономику поступало, а не забота о женщинах.

1. Жінка кодер приносить вищий профіт капіталісту ніж жінка доярка. Спробуй довести протилежне.

2. Це не означає що жінка кодер щасливіша за жінку доярку. І так це забота про бабки в економіці а не забота про жінок. В цьому щось є аморальне?

1. Жінка кодер приносить вищий профіт капіталісту ніж жінка доярка. Спробуй довести протилежне.

Я капиталист у которого молочные фермы. Нахера мне твои жинки-кодеры? Вот и доказал.

2. Це не означає що жінка кодер щасливіша за жінку доярку. І так це забота про бабки в економіці а не забота про жінок. В цьому щось є аморальне?

Еще раз повторяю, дайверсити это не про экономическую выгоду, это про соблюдение баланса и защиту прав и возможностей. Ты ушел в дебри выгодно-не выгодно. Это уже другой вопрос. Конечно выгодно, чтобы мы все тут работали на производстве адронных коллайдеров, а не пшеницу выращивали и подсолнухи, с этим никто не спорит. Только вот вопрос пола тут не при чем.

1. Не переконав. Комусь треба і жінки кодери.
2.

соблюдение баланса и защиту прав и возможностей

це яскрава обгортка. Просто радянську людину і традиціоналістів рве від західного підходу — корисливі речі обгортати в яскраву обгортку з солодкими лозунгами. До речі в СССР був такий самий тренд на використання жінки у виробництві, але без красивої обгортки.

Тема в которой рассматриваеться «Гендерний розрив» в ДШВ или в Резерв+ будет?)

У Львівському фізмат-ліцеї на фізико-математичному напрямі навчається все більше дівчат, тому питання гендерності, як на мене, вже кілька останніх років не стоїть.

Тобто, якщо дівчат менше — то питання стоїть. А якщо хлопців — то не стоїть?
Цікаво...

Так, стоїть дійсно залежно від гендеру

Кожен день ми заходимо з хлопцями на спеціалізовані форуми для дівчат, які хочуть вступити на технічну спеціальність, і лишаємо там образливі та сексистські коментарі. Я за день лишаю 10-15 коментарів.

Власне, це єдина причина, з якої борці за рівність уже 10 років борються за рівність, а жодного результату досі нема.

Вважаю подібні теми та висосані з пальця проблеми — сексистськими, а саме — натяком на те, що чоловіки і жінки — різні з точки зору якихось факторів, які сприяють чи навпаки допомагають працювати за технічними спеціальностями.

Ми вже (слава богу) відійшли від того, щоб вписувати у резюме вік, стать та додавати фото кандидата. Тож чому це має грати якусь роль після етапу розгляду резюме і найму — під час фактичного робочого процесу?

У колективі технічних спеціалістів є певна кількість цих самих технічних спеціалістів. Що у них знаходиться між ногами, як вони себе ідентифікують — взагалі не має ніяк відноситися до аналізу їхньої трудової діяльності. Вони або виконують свої робочі задачі або не виконують — це єдине, що реально має значення.

От реально, «проблема» десь на рівні з «чому лише 5% технічних спеціалістів — лівші, а решта 95% — правші? Ми мусимо збалансувати це співвідношення до рівня 50/50, щоб клавіатура робочих ноутів стиралася рівномірно. Тому давайте серед усіх, хто подається на наші вакансії — наймати всіх лівшів і тільки кращих правшів» Чи не схоже це вирішення надуманної проблеми на дискримінацію правшів?

У колективі технічних спеціалістів є певна кількість цих самих технічних спеціалістів. Що у них знаходиться між ногами, як вони себе ідентифікують — взагалі не має ніяк відноситися до аналізу їхньої трудової діяльності. Вони або виконують свої робочі задачі або не виконують — це єдине, що реально має значення.

Ось тут я цілком згоден. Особливо якщо ці спеціалісти працюють віддалено і я навіть ніколи не бачив їх облич (а нащо мені це?) — тільки пул-реквести.
Але — деякі західні клієнти дуже переймаються за гендерну рівність, діверсіті і усе таке. А інші логічно переймаються через могілізацію чоловіків.

Як ви вважаєте, що може змінити ситуацію?

Ти підказав рішення. Оскільки усі працюють віддалено — треба просто створити кожному потрібні аватари! Щоб у команді були представлені усі потрібні L G B T Q. І щоб білих чоловіків призовного віку не було зовсім. Сучасний AI настільки досконалий що може навіть заміняти зображення і голос на мітингах.
А ще (менеджерам нотаток) — кількість «аватарів» у команді не обов’язково має дорівнювати кількості девелоперів! Замість команди 1 синьйор + 4 джуна проданих за синьорів можна просто узяти команду з 2х синьйорів і продати клієнту 10 аватарів на будь-який смак. Усе одно на мітингах говорять по-черзі.

Чому у Львівський політехніці гендерний геп по суті подолано? Ваші гіпотези?

Кордон ближче, контактів також.

змінюється ситуація з жінками на технічних спеціальностях?

Жінки в меншості.

Чи роблять щось спеціально у ваших компаніях, щоб залучати більше жінок?

Навіщо?

Навіщо?
Останні два якісь дурні наративи щоб робити для того щоб робити.

У мене є одна знайома дівчина, яка провчившись на розробника пару років, буквально плюнула і пішла на іноземні мови. Давно то вже було. Кажу у ці роки — іди у айті, там більше грошей будеш мати, ніж оце заняттями. Не іде, каже — не хочу сидіти 24 на 7 за компом, а так у мене соціальне життя є, і окрім незначної підготовки до занять з кожнем учнем (що, як ви самі розумієте, більш-менш те саме щоразу) і незначного витрачання часу на перевірку домашніх занять, роботи поза заняттями більше немає.

От почитавши цей допис, думаю, може є варіант якось її примусити працювати у айті? Можливо якось на рівні закону це запровадити, як обов’язкову службу для чоловіків, так і обов’язкову айтішну службу для жінок, що скажете?

Reporter: What do you think about women earning less than men in tennis?
Rafael Nadal: I don’t know. Why do women earn more than men in the fashion world?

А тепер питання. Я в цілому виступаю не за однакові умови, а за справедливі умови, тобто ваша стать не має впливати на оплату в айті й так далі. Можливо навіть з трошки перекосом, типу я підтримую допомогу для людей які мають певні труднощі, типу ветеранам, інвалідам й так далі.

Але я не розумію інше. Нахєра залучати більше жінок? Чому це взагалі проблема? Жінкам хтось забороняє вступати на технічні спеціальності? Та наче ні, щось такого не чув.

Цікаво, щось ж такого відбувається, що у великому місті прямо біля кордону, таке різке зменьшення кількості хлопців-абітурієнтів віком 17-18 років... Блін, така загадка, навіть не знаю, може якесь наукове дослідження треба провести, пару мільонів доларів залучити... Що ж такого сталось...

Господи. Чому в часи коли чоловіки масово помирають, стають інвалідами, нас все ще цікавить питання кількості жінок в айті.

Господи. Чому в часи коли чоловіки масово помирають, стають інвалідами, нас все ще цікавить питання кількості жінок в айті.

«Чоловіки не потрібні» ©
Бо майбутнє за фемінізмом та матріархатом.
А ще не буде чоловіків — не буде кому воювати. Усі біди від мужланів.

ну чого ви прям так)

Переїхав до Європи — став феміністом і чоловіконенависником ;) Себе тепер позіціоную як безполого (Агендер) асексуала. Біженець ще й «меньшина» — аби назад не депортували.

ще треба змінити колір шкіри на привілейований, ну на чорний тобто.

Працюю над цим. Вже доволі засмаглий — більше схожий на місцевих, ніж на білих туристів.

Не забувай про сонцезахисні крема, бо сонце дуже сильно й швидко зістарює шкіру )

Соромʼязливо ховаю пісюн...

А ще не буде чоловіків — не буде кому воювати. Усі біди від мужланів

Доречі стало цікаво, зрозуміло що чоловіки частіше є вбивцями ніж жінки, просто через фізичні переваги. Але стало цікаво, чисто психологічно, наскільки чоловіки більш схильні до вбивств. Нажаль я не знайшов якогось великого дослідження, але ось по аналізу 30 випадків жінок-замовниць було 50%. 30 випадків маловато щоб робити якісь глобальні висновки, але враховуючи що зазвичай кажуть люди з досвіду роботи в жіночих колективах, цілком вірю що світ з виключно жінок був би тим ще змеїним логовом.

світ з виключно жінок був би тим ще змеїним логовом

згадалося як якось у Львові одна дівуля намагалася отруїти подругу бургером з ртуттю life.pravda.com.ua/...​/society/2011/01/6/69905

А ще не буде чоловіків — не буде кому воювати. Усі біди від мужланів.

А як же плем’я амазонок? Вони усю прадавню Грецію тримали у страху!

А що, якщо люди вибирають то що їм цікаво?

Та ні, не може бути, давайте краще хапати дівчат на вулицях і видавати їм студентський квиток політеху.

Для меня вообще загадка кто, независимо от пола, в своем уме пойдет учиться в НУ ЛП.

Виноват, не уточнил.
ITPE это ж радисты? Так я и сам радист, я этим горел, так что и свой-не-самый-лучший-универ пролетел с горящими глазами — и так со школы радейки паял да кодить учился, универ в целом и Америку-то не открыл, однако я катался по олимпиадам, и прекрасно помню, что тогда по вузам, включая львовский, работали деды-радиолюбители, идейные люди. А у меня тогда тоже позывной был... Было, в общем, классно, но РТ это, по-моему, чуток другая Вселенная в рамках ВУЗов. :)

А я больше о контексте форума dou, т.е. о программистах.
Знаю несколько студентов из кафедры ШI, рассказывают ужасы.
Девочкам говорят что вы, мол, поступили сюда чтобы замуж выйти;
В целом преподавательский состав неадекватен и груб.
Веб-программистов считают за недопрограммистов, о чем прямо на занятиях вещают. Я-то не вебер, но за коллег обидно.
Для оценки знаний используют т.н. алготестер который ничего общего с реальной работой программистом не имеют. Оно больше на олимпиадное программирование рассчитано.
Апофеозом для меня стала ситуация, когда одну из девчонок препод в лицо назвал абсолютно нулячей, хотя объективно девчонка выполнила (и я видел видео, она записывала) необходимые задачи, и отправил за документами. Не место ей, мол, на кафедре ШI, пускай идет на другие, «тупые» кафедры.

Мое обостренное внутреннее чувство справедливости было задето. Очень хотел предать этот случай огласке, хотел попросить пана Характерника о помощи, а конкретно эту девочку и остальных студентов агитировал свалить из НУ ЛП. Слава Богу, вузов в Украине хватает. Но, увы, она побоялась\постеснялась и как бы все, история закончилась. :(

ну чого так, он наприклад sat-prof закінчив його

Що тобі там не так?

Буквально только что выше sat-prof’y отписал, го туда :)

Fun fact: коли я пішов служити, мене замінили 3ма спеціалістами — інвалідом, аспірантом і жінкою)))) Все нормально з diversity в українському вайті наразі)))
Чесно кажучи мені і сумно і дуже смішно від цієї ситуації. Ще смішніше буде якщо ця аспірантура заекспайриться в наступному році, а війна не закінчиться.

Навчалась колись у фармі, де хлопців (саме на профільному фармфакультеті) було відсотків 15%. В аптеки, до речі, після універу вони взагалі працювати практично не йшли (і я чудово розумію, чому). Люди самі обирають, чим їм займатися, відколи це стало проблемою?

Люди самі обирають

залежить від статі насправді)

У нас в скромному колективі, з 20 розробників 20 хлопців і 0 дівчат. Є дівчина HR і дизайнерка, але програмісти чогось тільки хлопці. І на програмістські вакансії, коли є, теж подаються тільки хлопці. ХЗ чому.

Щодо жінок в ІТ є 3 перешкоди:
1. Якщо дівчина гарна, її навряд на проект, де є неодружені чоловіки, пустять. Тобто, конкуренція з HR-ми, котрі в більшості прийшли за мужиками)
2. Конкуренція з геями-лідами. Якщо дівчина розумна, навряд її пропустить якийсь техлід, що боїться дико за своє насиджене місце. Бо тоді замовник переключиться на дівчину, буде її просувати і давати вищу ЗП. Чуваки дуже бояться конкурувати жінками, бо це ой як важко і він ніколи не вийде переможцем (це тобі не піти в якусь курілку, порішати щось з іншим челом).
3. Деякі замовники бояться декретів. Але таких неадекватів меншість в останні роки (бо мобілізації чоловіків вони бояться набагато більше ;)).
До речі, багато моїх знайомих дівчат, котрі виїхали давно, змогли гарно влаштуватися і спокійно працюють з іноземними замовниками на гарну ЗП. Про тих, що залишились, не можу сказати подібне, нажаль (про одну лише знаю і те, що їй постійно пропонують якісь мутні легасі, хоча вона набагато талановитіша від попередніх та чуваків з усіляких лохсофтів, епамів і т.п).

Оце досвід. Це у яких помийках таке відбувається?

Це відомий тролячний аккаунт, може комусь ще доставляє, але більшість вже забила

Давно тебе не читала, але по коментарях, що жінки- ейчари забирають всіх чоловіків, зрозуміла, що це ти:)

1.Так а що заважає жінкам не ейчарам познайомитися з чоловіками — технарями на роботі? Навпаки, більш тем, більш часу разом ітд.
2. І не зрозуміла, до чого тут геї- ліди до конкуренції? Ту більш про те, що якщо конкуренції боятися , то яка різниця, гей ти, чи ні .
Чоловіки ( геї вони, чи ні) не бояться жінок. Це такий треш, котрий серед жінок просувається, особливо, в темах знайомств ітд. Насправді, чоловік не знайомиться з жінкою не чз те, що боїться, а чз те, що вона йому не цікава і все.
3.Щодо декретів — ну хоча б це вже пофіксили:)

Якщо замовники хочуть дійсно виправити ситуацію, а не лише на словах маніпулювати «ми всі такі за дайверсіті лише пройдіть всі наші етапи інтерв’ю», то варто зробити наступне:
1. проводити набір жінок через ШІ сервіс, котрий буде набирати замість HRш (де в більшості сидять коханки/дружини лідів/кодерів, мисливиці за грошима, одним словом)
2. не допускати до інтерв’ю з дівчатами/жінеами наших чуваків (котрі в більшості обесцінюють навики жінок та роблять часто акцент на зовнішності, а не навиках)
3. Проводити регулярний чекап-порівняння, скільки жінок найняли їх старі HR-департамени та нові ШІ сервіси. Впевнена, що результати будуть просто «разючими» !
Мабуть варто прикрутити і блокчейн до цих HR сервісів )))

А якщо подивитися на перспективи muchachos у більш далекій перспективі, та взяти для проведення аналогій наприклад... бухгалтерію (колись male-dominated profession), то з часом може і маскулінні квоти для програмістів почнуть вводити. А якщо додати ще ШІ конкуренцію у майбутньому, то взагалі все заплутається)

найкраще для виправлення ситуації заборонити показувати шапку резюме з ім’ям і віком до оферу. дали тестове. провели спілкування у месенджері щодо вакансії. вам все підходить, вислали офер. а потім вам відкрилось як звуть людину, її фото і вік. вуаля

А также открылось, что кандидат шизофреник, который ни в одном коллективе не сможет нормально работать, что тестовое за него сделал кто-то другой и ещё много других прекрасных вещей

В резюме такі речі, на жаль, не вказують)

та понятно, но Марина вон предлагает вообще по общению в мессенджере оффер выдавать. а я считаю, что интервью необходимо, чтобы хоть минимально вменяемость и способность мыслить у кандидата оценить

Конкуренція з геями-лідами

Лол

Ще один доказ, що HR не потрібні компаніям, бо вони роблять компанії гіршими.

Це велика втрата для україни( Асиміляція...

1) Заборона на виїзд жінок 18-50 років.
2) Військовий обов’язок жінок, у яких нема дітей.
3) Відстрочка тільки для тих, хто навчається у ВУЗах на державному замовленні.
4) Державний контроль над іспитами в ВУЗах — унеможливлення корупції.
Тобто або народжуй, або вчися — або воюй. Думаю при такому виборі дівчата і математику опанують.
P.S. Коли я у татка на заводі побачив як бризки гарячого шлаку пропалюють робу і шкіру — це дуже спонукало мене краще вчитися аби потрапити до ВУЗу і ніколи так не працювати у пеклі!

У нас мільйони манагерів по продажам, чому обов’язково це мав бути завод? Мені так подобаються ці крайні фаталістичні стани.

1) Заборона на виїзд жінок 18-50 років.

поддерживаю. Мозги наридным массам это вправит сильно. Соц опросики с «кордони 91 року або смерть!!» приобретут соооовсем иной вид

2) Військовий обов’язок жінок, у яких нема дітей

такого вроде даже в Израиле нет. (могу ошибаться)

3) Відстрочка тільки для тих, хто навчається у ВУЗах на державному замовленні.

Так и есть сейчас — отсрочку имеют только бюджетники. и их очень мало на всю страну. Напрямую госзаказом это не назвать, но хоть похоже

4) Державний контроль над іспитами в ВУЗах — унеможливлення корупції.

Тхахаххаххах. Рассказать тебе анекдот про то, как в одной краине мрий для сдачи ЄВІ приблатненным держслужбовцам низкого ранга организовывали отдельные закрытые сдачи тестов за компом, потому как эти поцы даже ответы запомнить не могли?

Працював в одній де хотіли баланс 50/50.
Я інтервював багатьох, і якщо ставив «частково підходить» дівчині то брали її навіть якщо в хлопця було «повністю підходить».

Проект загнувся, клієнт пішов, текучка була велика.
Перший раз бачив що таке істерика в людини (людині сказали що перформанс фіговий і будуть звільняти).

Підсумовуючи, краще не втручатись у ринкові відносини)

btw, В некоторых компаниях долыны вроде как этого добились этого? Или нет?

Кто такая Семёнова и почему ее мнения стоят обсуждения?

Президентка КАІ

То есть какая-то чиновница не очень высокого ранга.
И чем весомость ее мнения отличается от начальника Нежинского водоканала?

Так теперь называется ректор КИИГА.

Так теперь называется ректор КИИГА.

Я в курсе.
Только ГВФ/КИИГА выпускал авиационных инженеров, а КИА — дизайнеров и землемеров.

В моєї тімі 50/50, в компанії загалом переважна більшість жінок, але серед розробників я одна.

Ким подолано? )
Хто ставив задачу долати цей геп і навіщо? )

Як у вас в компаніях (і тут особливо цікава думка тих, хто працює подовгу в одній), змінюється ситуація з жінками на технічних спеціальностях?

Ніяк не змінюється, все як і завжди, всюди більшість інженерів чоловіки, а більшість HR/administration — жінки.

Навіщо це комусь робити спеціально? )

Навіщо її змінювати комусь ззовні? )
Вона сама зміниться, якщо для цього будуть створені умови, а насамперед, бізнесу це стане економічно вигідно.

Чомусь люди бачать проблему, там де її немає. )

Хто ставив задачу долати цей геп і навіщо? )

ще б геп на фiлологiю подолали

Підписатись на коментарі