Вища освіта в Україні змінилася назавжди?

Такий пост вийшов у Ксенії Семенової, віднедавна президентки КАІ.

Тренд підтверджує і наша аналітика:

Кількість заяв, поданих на найпопулярнішу ІТ-спеціальність — «Комп’ютерні науки» — знизилась на 14%. На другу за популярністю — «Інженерію програмного забезпечення» — на 13%. Ще більше впала кількість заяв на «Комп’ютерну інженерію» — на 25%. Помітно знизилась кількість заяв на «Електроніку, електронні комунікації, приладобудування та радіотехніку»: —12%.

У ситуації насправді одразу декілька дискусійних питань.

• очевидно, війна і пов’язана з нею мобілізація та різноманітні обмеження — і як вплине нове послаблення обмежень
  • демографічна яма, що сформувалася задовго до війни
  • актуальність вищої освіти в IT (і магістратури зокрема)
  • криза в галузі по всьому світу і зниження її привабливості (чи воно є, або це більше надумане?)

Загалом обговорити є що, але не хочеться, щоб тема перетворилася на черговий політсрач, хочеться розумної та глибокої розмови, тому попереджаю — модерація буде ретельна, будь-які провокації будуть видалятися миттєво, тому для такого рекомендую пошукати інші топіки (а краще взагалі цим не займатися). Тут будемо по суті, конструктивно, з глибокими думками й рішеннями. Заздалегідь дякую.

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному2
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Оскільки зараз відстрочка дається лише один раз на один рівень, то багато вирішило її (магістратуру) притримати ближче до 25

Ваш коментар до Вища освіта в Україні змінилася назавжди? було видалено адміністратором:

хочеться розумної та глибокої розмови, т
На ДОУ? Ню-ню.

И после такой «модерации» вы хотите, чтобы к вам относились серьезно?
Вели «розумні і глибокі розмови», тратили на них время и ментальный ресурс?
Дети обидчивые в песочнице. Был ДОУ «сыроварней» — стал вообще черти шо, словами не опишешь.

Олександре,
Я не розумію, що саме я порушила, але прийшло на пошту

Мій коментар:
Це доу, тут трохи інший вайб. Я можу припустити, що методи кнута тут працювати не будуть. Бо тоді прийдеться банити взагалі всіх.

Причина видалення — порушення Правил, dou.ua/comment-policy або видалення цілої гілки обговорення.

Олександре, в чому саме ви знайшли порушення? Я сказала, що тут така політика не спрацює. Нікого не ображала, і мене ніхто не ображав. Що знову не так? Підкажіть, будь ласка. Це ж не концтабір, а вільний простір.
Взагалі, Макс знає , що редакція тут робить? Якийсь нагадує самосуд. Ех.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Кому треба оте ваше задтротне ІТ якщо замінить ШІ?

Кому треба оте ваше задтротне ІТ якщо замінить ШІ?

Ну, ИИ тоже кто-то должен разрабатівать

как спросил меня давнім давно, еще в конце 90х, кандидат на собеседовании: «а зачем самому писать, что, нельзя из интернета сказать»?
(или в самом начала 2000х скорее всего)

вже піздно, ІТ не торт

ну так єто значит что и ИИ тоже не торт

ШІ далі уже сам, не весь час же йому пелюшки змінювати та зад підтирати, пора дорослішати

ШІ далі уже сам,

Угу, это типа ИИнцеста, с тем же результатом

мова не про розмноження

а про что? про то, что ИИ будет писать новіе ИИ?

він буде розвиватися: дитячий садок, школа, бакалаврат, магістратура, аспірантура ...

він буде розвиватися: дитячий садок, школа, бакалаврат, магістратура, аспірантура ...

Вот только преподаватели должні біть извне, иначе получаться габсбурги

ти якийсь зациклений на генетичному розмноженні генами

ти якийсь зациклений на генетичному розмноженні генами

Я математик (херовый, правда), который в числе прочей деятельности рассматривает вопросы «самообучения моделей» — можно ли одни модели обучать на основе выводов других моделей
а еще я (по второму образованию) метролог, и знаю, что поверять приборы надо приборами более высокого класса точности, иначе получится жопа

зы кто следит за моими постами — да, у меня несколько (незаконченых) образований, меня неслабо в молодости штормило и я блуждал с факультета на факультет

тобто людство деградує (чисто математично «Бога нема»), або ж існує стороння сила (Бог), яка його «веде» та «навчає».
З.І.
Я довів існування Бога.
З.З.І.
Те що на рілсах тупіє не тільки ШІ, то, як кажуть «і їжаку зрозуміло»

Я довів існування Бога.

не льстите себе. Люди и поумнеее до сих пор в раздумьях

тобто людство деградує (чисто математично «Бога нема»), або ж існує стороння сила (Бог), яка його «веде» та «навчає».

Вообще говоря нет
в общей эволюции немалую роль играет случай, который влияет на принятие решений, выживаемость, етк
с другой стороны, ЭВМ суть конечные автоматы, следовательно никакой случайности.

це той випадок, що описується «на городі бузина, а в Києві дядько», відгук: «навіщо мені холодильник якщо я не палю»

це той випадок, що описується «на городі бузина, а в Києві дядько», відгук: «навіщо мені холодильник якщо я не палю»

Нисколько не сомневался в вашем уровне понимания проблемі.

Чи треба? У ролі джунів вони ідеальні. Може далі — не треба?

можна подумати, що він буде в когось запитувати, далі треба чи не треба

Це вже цікавинка — чи треба буде йому/їм здаватися кимось більшим за джуна щоб непогано існувати у цім світі.

мудрі сивочолі професори передають своїм наступникам щось більше ніж формули

ІТ це не професорів
професор передають наступникам як бути професором

Навіть розумних жінок важко зацікавити вивченням наук, які потрібні для ІТ, програмування. Instagram, tik tok пропагують легкі заробітки завдяки красі, експлуатації сексуальності.

100+ років тому можна було в дитинстві від батька отримати (навчитися) одній професії і вона могла годувати людину все життя — можна було народитися в сім’ї коваля, вдома ж вивчитися на коваля і все життя працювати ковалем, лише відточуючи навички, але не змінюючи професію кардианально.

50+ років тому можна було отримати освіту за певним фахом і також прожити все життя, забезпечуючи себе і свою сім’ю фінансово, працюючи за одним фахом, вибраним на все життя.

А от десь 25-35 років назад вже почалися суттєві зміни. Коли фізики та математики торгували шкарпетками на базарі, щоб не померти з голоду. Коли колишні двійочники ганяли старі БМВ та Мерседеси з Європи. Коли певний прошарок людей з доступом до певних державних (раніше) ресурсів приватизував це все і став жити як у бога в кишені. Плюс бум айті, слово «світчер» та взагалі вся нова робоча культура, де:
— можна отримати професію, яка приносить гроші на життя, і не мати при цьому вищої освіти, та ще й заробляти більше, ніж люди з 1-2-3 вищими освітами
— можна опанувати професію, а через 5-10 років ти будеш нікому не потрібний, бо тебе замінить АІ
— можна витратити свою молодість на «зубрьожку», а потім тебе у 23 вб’є ракета і в результаті ти проживеш більш нещасне життя, ніж той, хто всю школу і універ бухав з друзями на лавочці та зависав в ММОРПГ і ТікТок

Тобто світ кардинально змінився і старі норми «як жити правильно, а як неправильно» більше неактуальні. А так як ми не вміємо передбачати майбутнє — то й нових «правильних і неправильних норм» створити не можемо, бо все може кардинально змінитися через рік-два, тож неможливо планувати «правильні життєві кроки» на 20-30-50 років вперед. А вибір освіти та професії — якраз і є одним з таких життєвих кроків.

Якщо чесно — може воно й на краще. Бо коли вища освіта є у всіх, то вона перестає бути чимось ексклюзивним та цінним. Більшості людей воно не треба, вони не будуть тру-хардкорними інженерами чи економістами, вони не будуть винаходити нові круті штуки чи створювати нові теорії. Більшості людей достатньо пройти 6-12-місячні курси, опанувати якусь не дуже складну діяльність і умовно-комфортно виживати на 20к грн на місяць. А от опановувати академічні знання, щоб рухати обрану сферу вперед — це далеко не для всіх, а лише «для обраних».

Бо коли вища освіта є у всіх, то вона перестає бути чимось ексклюзивним та цінним.

колись було таке слово «Євроремонт». По суті, це просто ремонт.
Так і з освітою. Доречі, ума вона не додає, лише знання.

І ще іноді додає один важливий скіл і одну набуту перевагу, яка в житті може зіграти немалу роль.
Скіл — вміння вчитися (будь що вчити, але швидко вчитися, освоювати матеріал, схоплювати, аналізувати, розбирати і застосовувати).
А перевага — знайомства з правильними людьми, що може потім бустанути кар’єру чи бізнес до небачених висот, порівняно з випадком, якщо би самостійно та ізольовано гріб по життю.

Так і зараз можна ковалем працювати. Ковані забори наче нікуди не зникли. Або сантехніком. Справа не дуже легка, але майже нічого не міняється. Люди як ходили в туалет, так і будуть найближчі 50 років.

тут певна прямизна рук вимагається за відстунсті жопорукості та дволівості

Та всюди шось вимагається. Але поінт в тому, що і зараз можна заробляти справою, яка не буде сильно змінюватись з появою нового фреймворка чи ще чогось. Якщо це головна мета.

та на хліб з квасом вистачить

Якщо хочете нормальної розмови то як на рахунок даних по іншим спеціальностям типу юристи, економісти, психологи. Також важливо бачити жінки/чоловіки.
Бо мені здається що чоловікам які тягнуть ІТ краще отримувати освіту не в Україні, воно і роботу знайти легше буде

Для нормальної розмови непогано було коментарі не видаляти для початку)

Схожа ситуація була в 2006 коли поступав в універ. Кафедра інформатики в складі мат. факультету. Хайпу навколо ІТ ще не було, великі обсяги матана відлякували людей, в групах був недобір. Зараз причини трохи інші, нажаль.

Сразу несколько возможных причин
— Магистратура IT и раньше не особо привлекательной была, сейчас и подавно. Если что-то хочешь изучить, то и без магистратуры доступно очень много информации от более интересных источников, чем наши ВУЗы. А если к развитию особо и не стремишься, то гребцу магистратура — просто трата времени. Об этом нам с любовью говорят множество курсов типа «вход в айти 3 месяца + гарантированное трудоустройство». Какая уж тут магистратура?
— Студентов стало меньше. И кто-то «придерживает» магистратуру до 25 лет, чтобы получить отсрочку. Хотя, если до этого дойдёт, там будет такая же битва «блатных», как сейчас в аспирантуре, поэтому дурная затея имхо
— Если студент серьёзно настроен, смысл поступать на какую-то программу у нас? Получить корочки, которые потом никакого значения не будут иметь нигде за пределами Киева? Лучше выбрать что-то в Европе хотя бы и двигаться там. Там больше возможностей будет в сотни раз.

Получить корочки, которые потом никакого значения не будут иметь нигде за пределами Киева?

получить знания, у которых нет границ

Лучше выбрать что-то в Европе хотя бы и двигаться там. Там больше возможностей будет в сотни раз.

лучше быть богатым и здоровым. представь себе, что далеко не все могут позволить себе отправить ребенка учиться в Европу и все это время содержать его.

Ну.. не впевпений...

не все могут позволить себе отправить ребенка учиться в Европу и все это время содержать его.

Зараз простіше: податися на притулок в Швеції та отримати можливість безкоштовного там навчання, житло, допомога, ... Думаю, що можливі варіанти з іншими країнами також.

податися на притулок в Швеції та отримати можливість безкоштовного там навчання, житло, допомога

ну и много ты знаешь реальных успешных кейсов?

Отримання притулка? У мене успішний.

получить сегодня временную защиту практически в любой стране ЕС не big deal, а вот получить при этом еще и халявное жилье и еще и какую-то финансовую помощь...

Я відмовився, а так майже всі хто просив отримати житло (правда ти не обираєш де саме) та невеличку допомогу. Всі хто просив — отримали.

www.informationsverige.se/...​ende-under-asyltiden.html

По факту виділяється кімната в якомусь місті на кшталт Köping — багаторазовому переможцю звання самого депресивного міста Швеції. Тобто там де є вільне муниціпальне житло.

Собственно, я имел ввиду, что именно эти знания и лучше получать за границей для улучшения перспектив

лучше быть богатым и здоровым. представь себе, что далеко не все могут позволить себе отправить ребенка учиться в Европу и все это время содержать его.

Представил, сочувствую. для таких вот как раз открыты двери магистратуры КАІ, где сейчас мы наблюдаем тренд к падению заявок на вступление. Никакого противоречия нет.

Олександре,
Я не розумію, що саме я порушила, але прийшло на пошту

Мій коментар:
Це доу, тут трохи інший вайб. Я можу припустити, що методи кнута тут працювати не будуть. Бо тоді прийдеться банити взагалі всіх.

Причина видалення — порушення Правил, dou.ua/comment-policy або видалення цілої гілки обговорення.

Олександре, в чому саме ви знайшли порушення? Я сказала, що тут така політика не спрацює. Нікого не ображала, і мене ніхто не ображав. Що знову не так? Підкажіть, будь ласка. Це ж не концтабір, а вільний простір.
Взагалі, Макс знає , що редакція тут робить? Якийсь нагадує самосуд. Ех.

Забейте и идите на reddit, там можно нормально общаться без товарищей цензоров. Нужно голосовать тапком

Я не хочу, я звикла вже до всіх за ці роки. Плюс, я хочу просто розуміти нові правила і чому так. Щоб була прозорість.І щоб люди мали можливість виражати свої думки, і за це не банили:)

DOU всегда был авторитарной площадкой, где неугодные администрации мнения глушились и сообщения удалались. Просто администраторы были более либеральными с довольно открытыми взглядами.

Это не волновало большинство посетителей, потому что их взгляды и позиция администрацию устраивала и их не банили. А то, что периодически сообщения и пользователи пропадали по непонятной причине они игнорировали, или даже молчаливо поощрали, так как сами не были не против того чтоб альтернативные мнения и пользователи удалялись.

Сам принцип политики администраторов не изменился, просто их взгляды стали более консервативными и более узкими (причины обсуждать не будем), и большее количество посетителей и мнений попадает под зачистку.

Можно взывать к товарищу Ищенко о том, что произошла чудовищная ошибка, а можно понять, что это есть DOU на следующие несколько лет и сделать соответствующие выводы, а именно, согласны вы вести неинтересные обсуждения на какие-то никчемные темы под никчемные контентом с 10 комментариями, или пойдете куда-то в другое место.

Если собираетесь пойти куда-то в другое место, то помните этот урок и понимайте: тот факт, что вы находитесь где-то и проводите там время, не делает вас владельцем этого места и не дает вам каких-то особых прав и возможностей решать что именно в этом месте будет происходить. Вы находитесь в милости того, кто этим местом владеет. Если, коненчо, вы не владеете им сами.

, а можно понять, что это есть DOU на следующие несколько лет и сделать соответствующие выводы, а именно, согласны вы вести неинтересные обсуждения на какие-то никчемные темы под никчемные контентом с 10 комментариями, или пойдете куда-то в другое место.

ДОУ всегда был виртуальной общей курилкой для украинских галер. Со своими специфическими темами и юмором. Галеры ушли, ДОУ остался. И чувствует себя, как газета «Комсомолец» после роспуска комсомола.
Куда идти, пока неясно. Да и с кем чесать язык, собственно тоже.

Была курилка, но предприятие продали новому владельцу, поставили табличку «не курить» и поставили рядом охранника с дубинкой следить, чтоб никто не курил и на анти<...> темы не разговаривали.

А то, что периодически сообщения и пользователи пропадали по непонятной причине они игнорировали, или даже молчаливо поощрали, так как сами не были не против того чтоб альтернативные мнения и пользователи удалялись.

Знову за ножаєва ниєте? Пам‘ятаємо ми які у вас там були «альтернативні» думки. Ми живемо у світі, де відкритість надзвичайно легко абузиться, подивіться на італійський сайт — довелося його закрити через атаки кацапських ботів. Ця проблема не має вирішення в принципі, тут або боротися з вахтерами-модераторами, або дивитися, як ресурс «вайпається людьми африканського проходження». Кому подобається перше — сидить десь типу доу, кому друге — анонімні імідж борди, завалені кацапами, нациками, антиваксами, маносферою і тд
П.С. Нинішня редакційна політика викликає в мене глибоке розчарування (за таке формулювання, я сподіваюся, не забанять)

Знову за ножаєва ниєте? Пам‘ятаємо ми які у вас там були «альтернативні» думки.

Я честно говоря историю с баном Кожаева пропустил, и ныю не за него, а за гораздо более исторические события (еще до выпила reality hacker когда dou.ua/moderation работал).

Можно вот тут поностальгировать web.archive.org/...​ttps://dou.ua/moderation

Знову за ножаєва ниєте?

Сьогодні прийшли за Кожаєвим — завтра прийдуть за тобою; Німеллер поганого не порадить)

Нікуди не планую. Ти дуже емоційну складову включаєш в мій пост, я- ні. Я хочу знати зараз, які є правила ітд , щоб була якась прозорість, діалог.Ну і щоб не банили людей за думки, що можуть не подобатися. Подивимося, як воно буде. Бо цей запит є тут у більшості,не лише в мене.

Ахаха, умора

Рускі валєнкі пєной стікають про кенсел рускай культури, культурнає насліедіє курва, ікраткоє нараспашку

а тут прям кліч про кенсел доу через модерацію

Срані фашисти, горєть вам в аду в одному казані з толстоєвським

на реддіті теж модератори — люди, всяко буває.

та на редіті ще покруче, там модери в рота кожному не заглядають, розмова коротка

За останні 2 місяці мене забанили два українських блогери в своїх телеграм каналах, яких я поважав і рахував адекватними, точку зору яких я підтримував і навіть захищав в інших спільнотах. Причому я знав що багато народу скаржилося на бани, але я рахував що заслужили, поки сам за якийсь маленький, одиночний офтоп не получив всього за пару місяців після підписки на канал.

Чи можу я уявити що це станеться десь в зарубіжних спільнотах, платформах чи з зарубіжними блогерами? Ні, ні разу. Ловлю себе не думці що українське блогерство це чесання свого ЧСВ і намагання вирішення якихось своїх психологічних комплексів і травм за допомогою синдрома вахтера. А потім скаржаться: «а чому вітчизняний контент не підтримуєте?»

тут завжди так було.

Зараз хоча-б надпис залишається, а раніше пан Волошин, як був ще молодим, брав свою іржаву зазубрену абордажну шаблю і рубав гілки, ну й ср*чі були не те, що зараз.
Бувало, ввечері «відтягнулися», а вранці в топіках порожнеча.

Тут було по- різному. Я теж тут давно).Я можу помилятися, але якщо є зміни щодо правил спілкування, то їх треба якось оголосити всім.

Проблема в том, что на публику забили, возомнив себя СМИ, хотя реальная ценность Доу была только в форуме, где можно было пообщаться с себе подобными в украинском контексте. Откройте посты/топики 10-15 лет назад и посмотрите уровень, это холивары и срачи здорового человека. Банили только спам и системный нетворческий хейт.

Тому і питаю, що саме не так. Якщо є правила,треба їх оголосити. Це взагалі нормальна практика.
Я думаю, Олександр бачить коментарі і напише, що да як.

Вітаю. Пояснюю ситуацію. Для деяких топіків, які потенційно можуть викликати неконструктивний політсрач, ми будемо писати ось такі попередження про ретельну модерацію, і ми дійсно будемо ретельно модерувати такі топіки.

Але в вашому випадку я видалив коментарі, які видаляти не варто було. МИ обгвоорили це в команді, і прийшли до згоди, що конкретно в цьому випадку я був неправий. За це я перепрошую, ваша гілка вже відновлена.

Питання залишається відкритим: як редакція собі уявляє обговорення сучасної української освіти, якщо політичні рішення прямо впливають на цю освіту?

Легко. обговорювати рішення, їхні наслідки, можливі альтернативи і так далі, а не перетворювати це на срач про злочинну владу (або опозицію, нинішних, колишніх, усіх), «червоних» чи «синіх», конкретних політиків і персоналій, і історичних лекцій про половців та древлян)

Це вже самоцензура, чи ще ні?

є і буде достатньо топіків, де таких попереджень нема і не буде, і модерація відповідно буде стандартною

Здається, що цього року на четвертий курс універу прийдуть ’не только лишь все’.

Ну... (1) як на мене кількість заяв це відображення хайпу, настроїв у суспільстві. 14% це ні про що, бо зазвичай кількість баласту це 80-90%. Тому мені в принципі незрозуміло, в чому проблема. Це завжди так було, нічого не змінилося; (2) очевидно війна впливає, якщо ти талановитий, і немає перепон навчатися в умовній Швеції (податися по директиві), то... які переваги надає саме Україна? Які цікаві проєкти є в українських учбових закладах? Які дослідження?

Ну, як мінімум, deftech — це точно перевага, яка унікальна для України зараз :)

Яка перевага? Одні недоліки, як на мене. Яка середня зарплата?

Це перевага, доки воно фінансується. В 2015 теж було багато фінансування на науку і розробки для військових, в результаті більшість щиро вірить, що мілтек/дефтек винайшли в 2022.

А чого абітурієнт має прийти до вас, а не в спеціалізований заклад? Які переваги цивільного нау, перед закладом військової освіти, де краще знають, що повинен вміти військовий інженер?

Ваш коментар до Вища освіта в Україні змінилася назавжди? було видалено адміністратором:

На ДОУ? Ню-ню.

И после такой «модерации» вы хотите, чтобы к вам относились серьезно?
Вели «розумні і глибокі розмови», тратили на них время и ментальный ресурс?
Дети обидчивые в песочнице. Был ДОУ «сыроварней» — стал вообще черти шо, словами не опишешь.

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Відповім один раз, бо практика нова. Я попереджав на початку, що буду ретельно видаляти політсрач? Попереджав. Саме це і відбувається.

В майбутньому також будуть такі ситуації, коли ми будемо писати в топік такі попередження, і вони будуть дотримані.

Будь-який подальший оффтопік у цьому топіку та під цим коментарем зокрема буде видалятися також. У разі систематичного ігнорування попередження — з баном. Дякую за розуміння.

І прийдете до того, що у топіках від комьюніті менеджерів буде мінімальна активність. Приблизно така ж, як у «Articles» зараз. Успіхів ;)

1.

ретельно видаляти політсрач?

Не путай политсрач со своим персональным триггером.
2. Если же говорить о сраче — пора бы уже знать, что именно он создаёт трафик и «просмотры» рекламы.
Большинство же ваших высосанных из пальца топиков стоит с одним-двумя, а то и вообще без комментариев.
3. Модерация это занятие требующее определенной зрелости характера и навыков коммуникации, а не способ потешить ЧСВ.
4. Произвольная модерация распугивает аудиторию

Не думав що тицну лайк колись тобі, Євгене

Попереджав. Саме це і відбувається.

скажите, пожалуйста, вернуть удаленные комменты — это Ваша собственная инициатива, или пришли старшие товарищи и всыпали ремня?

У нас ніхто нікому «ремня» не дає, а всі ситуації ми обговорюємо ) Тут обговорили, гілку Євгенії повернули, бо вона все-таки була не про політику. Все інше залишається в силі — політсрач буде видалятися.

Я не Євгенія, знав що писав і не ображаюсь

Але писати тези про «потужный марафон» в день жалоби — політсрач

Я теж не ображаюся, якщо ти мене маєш на увазі, мені не зрозуміло просто,чому так.

Лєс рубят щєпкі лєтят

Він теж людина :)

Повернув же

Ого, вже якісь думки висловлювати в не підходящі дні не можна. Пан комісар забороняє?

так офтопік чи політсрач? Чи і офтопік і політсрач?
в статті йшлося про політсрач, офтопік додався тільки ось тут. Тригернуло щось?

Як зазначили інші коментатори — дивно розглядати такі інтегровані у регулювання владою речі як освіта поза контексту політики.
Якесь комюніті менеджерство останнім часом токсичне на мій погляд, вам слід якось перезавантаження зробити вашої комюнітіполітики та якось більш послідовними бути.

Відеблогінг ,TikTok , insta більш популярне. Щодо технічних напрямків — вивчити умовний реакт за 6 міс трохи легше, ніж 5років вчити вищу математику, фізику .

Та насправді успішних відеоблогерів не так багато, а розчарованих — значно більше, і другим все одно доводиться йти вчитися (і вони швидше за все роблять це паралельно). Я б не переоцінював це, ніякі батьки не скажуть «добре, діточко, не йди у виш, на тобі 2 рочки посидіти в нас на шиї позайматися тіктоком».

Та ви шо, без фундаментальних знань матана і дискретки реакт неможливий. Не говорячи що тільки в універі навчать критичному мисленню, працювати з інформацією і самому добувати знання. Як ви без цього реакт будете вчити?

Якщо що, реально на ДОУ таке писали на повному серйозі в подібних темах.

«Ринок» освіти також «перевернувся».
Тепер навчальні заклади мають вчитись в PR, SMM і інші техніки залучення клієнтів.
Деякі НЗ вже мають в цьому суттєвий досвід (УКУ, КШЕ)

Це, до речі, так — те, що вишам тепер доведеться боротися за студентів, може трошки нормалізувати ситуацію (і підчистити перевантажений пропозицією ринок)

Ну так, є рекламні вузи тіпа УКУ, КШЕ, є народно визнані тобто Могилянка, Богомольця, Шева, є галузево визнані, там Податкова Академія, НАВС, ЖВІ, ВІТІ, Козятинська бурса залізнична. А є всі інші, які можуть запропонувати лише ціну.

Кількість заяв, поданих на найпопулярнішу ІТ-спеціальність — «Комп’ютерні науки» — знизилась

можливо — частково як прояв чи маркер загального здування умовної IT бульбашки, — частково що може бачать перенасичення програмістами у перспективі

на комп’ютерні науки не йдуть вчитися, бо нема працевлаштування — 3 роки не набирали джунів\трейні. Який сенс вчитися на цю непросту і доволі вузьку професію? Навіть в хороші часи не всім випускникам вдавалося працевлаштуватися, а зараз повний гаплик, причому, глобально.
Колись Джунів набирати будуть вимушені, бо мідли почкованієм не розмножуються.
Навіть джуніора виростити не просто, бо спочатку його тре вчити кілька років, а потім стажувати. І якщо почнеться попит на голови, а він повинен початися, то буде джуніорська демографична яма.

Вимоги до джунів будуть як зараз до синьорів . Тому що — планка входу постійно піднімається , тому що -чатжпт.

Вимоги можна ставити які завгодно — це аж ніяк не зробить сіньорів з повітря магічним чином.

Якщо ви в АТБ (чи Сільпо/Варус) поставите вимоги, що в охорону приймають виключно людей з 5 роками реального бойового досвіду + мастер спорту міжнародного класу з ММА + мастер спорту по стрільбі — це не призведе до появи кіборгів проміж кас та у торгових залах. Це призведе до відсутності співробітників охорони як класу.

І бойові роботи замість охоронців проблему не вирішують.

Для того, щоб зробити запит до Чату ДЦП треба розуміти, що ти бажаєш отримати в результаті + мати знання та досвід, щоб перевірити результат. Тобто треба бути щонайменше мідлом. А мідлами не народжуються. І мідли з сеньорами не виникають з вимог тупих менеджерів, що не здатні це зрозуміти. Як не здатні зрозуміти той простий факт, що вбивання освіти та прошарку джунів, вони вбивають майбутніх мідлів та сеньорів.

Це як почати викошувати підлісок, бо для будівництва потрібні тільки великі дерева, але коли вони закінчаться — інших не буде.

Просто більшість мавп не вміє думати стратегічно «де я а де завтра» ©

Якщо кандидатів дуже багато — рівень очікувань від кандидата ’овер завищується’ по замовчуванню. Треба ж брати найкращих .

Я ж кажу, більшість мавп не вміє в стратегію.

І б-г з цим, якщо б грішили так виключно малі контори, у яких завтра — і дійсно туманне. Але коли так поводять себе великі гравці, які мають плани на наступне десятирічча — це якась самовбивча стратегія. Ну де ви візьмете ТОДІ сеньорів, якщо ЗАРАЗ ви не даєте жити джунам? Звідки вони з’являться?

Хоча, я розумію чому так виходить, бо менеджмент хоче економії тут і зараз, йому срати на компанію в більшості випадків — головне за поточний рік отримати бонус, а там знайде іншу. Ну, або не знайде, як всі вийдуть зі спустошеного ринку. Але вічне дитяче «зі мною таке не станеться — це тільки у інших буде проблеми з роботою, я-то розумний» ©

Ну, щож... Як там: «Погані часи породжують сильних особистостей... » вічне коло...

Політика більшості контор
— краще брати зі сторони готових синьорів чим вирощувати своїх .

бо менеджмент хоче економії тут і зараз

Потому что, если заложить «там и потом», компания быстро закончится, если значительная часть конкурентов даёт экономию здесь и сейчас.

Краще здохнути з більшістю, але потім ;)

Ах, так, «зі мною це не станеться, це конкуренти тупі, а я якось викручусь» © — вершник апокаліпсісу всіх світових криз, від економічних до політичних.

Якщо більш серьйозно — ніхто ж не каже «бери всіх джунів і рятуй світ», звісно, що повинен бути баланс. принаймні якусь кількість джунів треба і самостійно брати і тягнути, щоб не залишитись в дупі. А якщо всі великі і середні гравці хоч по трохи джунів брати будуть — то і ситуація не буде виглядати як «джуни нікому не потрібні»

Всё прикольно говоришь. Только тут есть несколько «но»:
— сейчас бизнес-риски IT в нашей стране столь велики, что планировать на годы вперёд, чтобы целенаправленно растить джунов, могут только неисправимые оптимисты; вот только в бизнесе, обычно, успешнее прагматики;
— в условиях ужесточившейся глобально конкуренции, вкладываясь в возможные будущие преимущества, ты рискуешь просто не дожить до того времени, когда твои инвестиции «сыграют»; тут только картельный сговор поможет, но в стране, где на двух украинцев три атамана, такой сценарий маловероятен.

Це можна сказати про будь-який час. Ризики можуть змінювати процент найму джунів, але є критична межа, коли ризики від зовнішніх факторів значно менше ніж ризики від внутрішніх — в тому числі від проблем з персоналом.

В принципі, я ж саме про це і казав, що великі гравці мають достатньо запасів та достатньо диверсифіковані для збереження деякого рівня найму джунів, щоб це не виглядало так катастрофічно.

Подивимося.

Вимоги можна ставити які завгодно — це аж ніяк не зробить сіньорів з повітря магічним чином.

дивлюсь на вимоги до мідлів. Компанії збирають «вершки» з ринку праці, мають змогу,
Шош, риночок дозволяє шукати фулстек сенйорів на з\п мідла, але так буде не завжди.

А можно ли смиренно спросить, а кто эти требования будет ставить?
Бигтек ушел. Остались банки, веб-студии, дроноводы.
Какой уровень им реально нужен? Какой уровень они в состоянии оценить?

Вимоги до джунів будуть як зараз до синьорів . Тому що — планка входу постійно піднімається

планка входу постійно піднімається, завжди так було, але джуніорів набирають, просто зараз ПОКИ мало. Це може змінитися.
не варто себе завчасно накручувати.

методи кнута тут працювати не будуть.

тут працюють методи Д. Пряника.

я колись шпілив у кваку, а кнут був підставкою для монітора — це справді фундаментальний твір

уявив, як ви його читали: відкрив — ой*ля — закрив.

та там був якийсь том не перший, навіть не відкривав, але перший читав трохи з інтересу

іскуство залівать, тошнотна книжка, ну я звісно розумію що історична ітд але воно рілі для мазохістів та естетів

воно рілі для мазохістів та естетів

це фантастика, який мозок у Кнута, щоб таке написати, якщо його прочитати може 1% спеціалістів.
Книгу добре-б перекласти більш зрозумілою мовою, вибірково.

там відвертий компутер сайенс

Книгу добре-б перекласти більш зрозумілою мовою, в

перекласти звісно треба, таке має бути рідною, та і дум етернал теж має бути українською. Але серце на руку то більше для академіків чтиво.

для інженерів досить кормена, там все шо треба здоровому молодому організму

це фантастика, який мозок у Кнута, щоб таке написати, якщо його прочитати може 1% спеціалістів.

ну що він зробив він систематизував усе на той час на одну псевдоархітектуру, бо тоді все писалось на різних кастомних машинах з різними архітектурами. Потрібно було систематизувати все так щоб було максимально абстраговано від конкретного заліза. Для свого часу проривна річ, але з 2025 це все важко назвати як щось мастрід тому 1% :)

Ніхто ж не вчить геометрію більше по началах евкліда і фізику по творах ньютона — в такому дусі. Але ще років сто тому то так і вчили

Якщо треба, то на ДОУ і пряником в’***ти можуть. :)
Тут трохи дивні уявлення у редакції, яка коливається як маятник між забанити всіх та чого так мало активності.

Наче ж не банять останній час? Єдине, що читала пана, котрий про велодоріжки розповідав у селах, так він казав, що декілька разів його забанили. Але по тексту я не можу зрозуміти, хто це із форумчан. Зазвичай, вже розумієш, ху із ху, даже,якщо мільйон разів його забанили, а тут, не можу.

Це була метафора, для краткості. Я мав на увазі спроби періодичні спроби вичистити коментарі, щоб було як в фейсбучіку — суцільні лайки та колективний одобрямс. Криза жанру — технічні статті так і не з’явились, суспільни новини та інтервью з різноманітними Федоровими потребують зачистки коментарів, або взагалі їх вимкнення (помітили до речі — вже кілька статей було на головній без коментарів взагалі), бо інакше можновладці не прийдуть, а флуд на форумі згасає по суми причин і технічних і організаційних. Куди ДОУ бігти, до сильних чи до красивих, незрозуміло. Я думаю оці найновіші топіки, де автори відверто глузують з юзерів і заздалегідь машуть банхаммером, стануть остннью краплею для багатьох. Залишаться лише ллмки.

хочеться розумної та глибокої розмови
попереджаю — модерація буде ретельна

взаимоисключающие параграфы detected
или толковая дискуссия или потужный телемарафон но не одновременно

Всім по***, старайтесь сильніше

Погоджуюсь. Редакція доу себе дискредитувала себе вже стільки разів, що на якусь адекватну розмову сподіватись не приходиться. Правила, як завжди, досить прості:
1. Друг редакції: можеш отримати доступ і видаляти коментарі, які тобі просто не подобаються.
2. Друг редакції і видалив якийсь коментар: камон, не проблема, можеш відновити його.
3. Працюєш у доу: пробігаєш о 9 ранку по коментарям користувача і рандомно видаляєш те, що не подобається.
4. Коментар не відповідає стандартам телемарафону: давай пока, видаляємось.
5. Шість років був головним редактором хз де: можеш тягнути на форум русняві ресурси без жодних підтверджень.

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

«верной дорогой идёте, товарищи»

Коментар порушує правила спільноти і можеш засунути своє культурне надбання собі в дупу

а кто отвечает?

"""
Запрограмована для задоволення
Досвід керування чоловіками та роботами
Експертка зі спокуси
Воскресала з мертвих — це про щось говорить!
"«"

мне одному кажется что персонаж «солодка» ошиблась форумом? :)
кстати, солодка, а что почём? услуги оказываете?

Для тебе я буду ким завгодно, бісквітику

Солодка — то твінк Хількевича — його тут деанонили вже. Він з закордону нас жити вчить)

О давно тебе не бачив, думав тебе забанили нарешті

Хочеш огірочок?

а за що мене банити? у мене навіть коментарі навідміну від твоїх не попадали под «видалено, бо порушують ...»

бо пикою не вийшов

що до речі з твоєю аватаркою? Ти ж нову ставив? Знову обдовбався й взявся за старе?

На ДОУ? Ню-ню.

Що таке КАІ?
В якомусь ПТУ недобір, так це нормально, населення вступного віку зменшилось в рази, в КПІ, Могилянку чи УКУ конкурс високий

Тому і треба укрупнювати інститути та університети, а не в кожному селі по інституті.

Всюди занижені вимоги. Я зі своїми 174, 171, 164 балами проходив в КПІ/КНУ на бюджет в 2024-му в магістратуру:) Це при тому що мені вже 28 років і я взагалі не готувався до цих тестів, та і до інтелектуалів себе не відношу.

Які зараз вступні вимоги для вступу на магістратуру? До війни це були внутрішні екзамени, специфічні для кожного закладу — наприклад в Харківському Авіаційному на екзамен в магістратуру по ІТ спеціальності могли включити запитання з авіації (мені так розказували, я туди не вступав)

Ну там в ХАІ вони і мали включити авіаційні питання, бо у них держзамовник це ДП Укркосмос і ДКАУ.

Десь співбесіди, десь мотиваційні листи. Про внутрішні екзаменти не скажу.

КАІ — це колишній НАУ, головний авіаційний виш країни :)

Всяк кулик своё болото хвалит :-)
Главный по каким критериям?

не знаю що глибокого тут написати
з аналітики зрозуміло що загальна кількість вступників упала на 17%, а кількість вступників на айтішечку — всього на 8%

Бачу загальну макрояму, але не бачу зменшення популярності айтінапрямків яктаких у відносному розрізі єсічес, навпаки популярність росте

Чому вища освіта змінилася назавжди? Бо в КАІ недобір? :)

Є ще один момент.
Якість навчання від закладу до закладу дуже різна. Тому дуже ймовірно, що «кількість охочих менше ніж кількість бюджетних місць» != «кількість охочих менше ніж кількість місць в нормальному закладі».

А як щодо прямої компетенції КАІ чи НАУ, чи як їх ще перейменували. Я проходять справи по основному напрямку діяльності університету, як то то написано в промоматеріалах навчального закладу шоб «створювати інновації, розвивати українську економіку, авіаційну галузь і технології». Айтішка і фронтендери канєшн прикольно, але хотілося б подивитись, що там в авіації з АКФ і ФАЕТ.

Оскільки зараз відстрочка дається лише один раз на один рівень, то багато вирішило її (магістратуру) притримати ближче до 25

если до этого дойдёт, поступят только нужные люди, как это сейчас происходит с аспирантурой, а не те, кто что-то там придержал. так что бесполезный ход.

А ви можете дати дані як змінився відсоток заяв на ІТ спеціальності від загальної кількості заявок у порівнянні з минулим роком? Бо якщо ми кажемо, що в 2025 на ІТ поступило на 20% менше людей ніж минулого року, але загальна кількість абітурієнтів в Україні також знизилася на ті ж 20%, то зниження відносного інтересу до ІТ можливо і нема.
Ще треба було б врахувати типові гендерні уподобання до тих чи інших спеціальностей, і яке гендерне співвідношення випускників, що поступали в 2024 і в 2025 роках в Україні.
Тоді можна робити висновки(:.

Політичні рішення цілком і повністю впливають на цю ситуацію, тому без політсрача не вийде.

Прийняття закону про виїзд хлопців 18-22, напевно, теж через те, що батьки вважають краще вивозити своїх 17-річних дітей подалі звідси. Щоправда прийняли закон як завжди трохи пізно: коли стало очевидно, що вступна кампанія в українські виші провалилась.

Підписатись на коментарі