Аналіз вислову «Выпускников компьютерной академии ШАГ просьба не беспокоить»

Привіт. Вислів «Выпускников компьютерной академии ШАГ просьба не беспокоить» можна зустріти майже в кожній темі на DOU зі згадкою платних ІТ-курсів ШАГ. Також цей вислів зустрічається на багатьох форумах, зазвичай у контексті того, що його колись писали у вакансіях та оголошеннях, але мені поки не вдалося їх знайти. Я спершу окреслю своє ставлення до ШАГ, а далі наведу пару версій появи цього вислову.

По-перше, я вважаю, що сертифікат розрекламованих платних ІТ-курсів свідчить про відсутність уміння гуглити та користуватися ChatGPT, враховуючи, що зараз повно якісних навчальних матеріалів, викладених офіційно у публічний доступ провідними університетами світу, а також є ChatGPT Study Mode. По-друге, враховуючи число прикрих історій, які є в темах на DOU за тегом ШАГ, мені складно назвати бодай одні платні ІТ-курси з репутацією гіршою за ШАГ, які досі працюють.

Згадки

Найдавніша згадка цього вислову, яку мені вдалося нагуглити, датується 23 грудня 2005 року на форумі forumodua.com: ось.

Ось ще пару згадок на форумах: за листопад 2008 року на форумі www.kharkovforum.com: ось, та за серпень 2013 року на форумі opencartforum.com: ось.

Звісно, згадок на форумах більше, ніж три, які я навів, але якщо вам вдасться знайти саме вакансію чи оголошення з такою згадкою, поділіться ними в коментарях, або ж якщо знайдете ще давніші згадки за грудень 2005 року.

Версія: чорний піар

Ось ми підійшли до версій, звідки з’явився цей вислів. Дмитрий Корчевский (Dmitry Korchevskyy), засновник та директор ШАГ, який називав DOU помийкою, стверджував в інтерв’ю за липень 2013 року, що цей вислів є чорним піаром.

Ось:

Сообщения на форумах о том, что в тексте неких вакансий появляется «Выпускников компьютерной академии ШАГ просьба не беспокоить» — типичный пример черного пиара. Мы внимательно мониторим эту ситуацию. В таких сообщениях всегда идет примечание — «Я где-то видел вакансию», но конкретных ссылок никогда нет. Дабы этой ситуации противодействовать, я пишу на этих форумах — «Даю $100 за ссылку на подобную вакансию и предъявление работодателя, написавшего такую фразу». Впервые это стало появляться около 7 лет назад, и с тех пор я ни разу не видел такой вакансии — соответственно, $100 никому не платил, хотя и готов.

Вакансій із цим висловом я не знайшов. Можливо, бачив раніше, але вже складно пригадати подібне. А ще, чого я не знайшов, — так це пропозицій отримати $100 за посилання на цих форумах.

Версія: $1000 та «рожеві окуляри»

У 2013 році я півроку працював у вебстудії, яка наймала початківців навіть без досвіду, якщо вони могли відповісти на прості запитання про PHP та трохи про SQL. Якось CTO вирішив розповісти про співбесіду, яку щойно проводив: прийшов студент академії ШАГ, хотів $1000 без досвіду, йому відмовили через відсутність достатньої кількості знань. Але у студента було переконання, що саме стільки мають платити, — «рожеві окуляри», як прокоментував CTO.

Я цю історію з вебстудії згадував у відгуку за 2019 рік про ШАГ, а у 2021 році вийшла стаття, яка пояснює переконання студента щодо $1000:

Первая минимальная зарплата для программиста после нашего обучения — 1 тысяча долларов. Меньше мы не разрешаем просить. Их знаний достаточно, чтобы зарабатывать такой минимум

Для розуміння: у мене тоді було 4000 гривень (~$500). Через півроку, у січні 2014 року, я перейшов в іншу компанію на 8000 гривень (~$1000, які після падіння курсу перетворилися на $800). З вебстудії, за час моєї роботи, звільнили початківця, який пропрацював 3 місяці й отримував $300, та найняли фахівця з понад роком досвіду в PHP за $1000. Ось статистика зарплат DOU за червень 2013 року та грудень 2013 року.

Що в 2013 році, що в 2025 році — за $1000 можна найняти фахівця з роком досвіду. Тож уявіть, що ви — CEO ІТ-компанії, яка активно наймає, і до вас приходять випускники ШАГ без комерційного досвіду, але з очікуванням $1000. І ця ситуація повторюється знову й знову. Ваші дії? Або ви й далі витрачатимете час та гроші компанії на подібне, або ж почнете відфільтровувати студентів ІТ-курсів, які мають завищені очікування та інші проблеми.

Версія: помста за меморандум

Найдавніша згадка про вислів, яку я знайшов, датується груднем 2005 року. А за 8 місяців до цього, у квітні 2005 року, Дмитрий Корчевский, засновник ШАГ, підписав меморандум. Ось пункти з цього меморандуму:

3. При обращении сотрудника одной КОМПАНИИ с вопросом о трудоустройстве в другую КОМПАНИЮ необходимо:
3.1. Поставить в известность руководство Компании, от работника которой произошел запрос

У мене цей меморандум викликає обурення.

Чорні та білі списки

Хтось ставиться до цього скептично, але на DOU є згадки про чорні списки в EPAM та чорні списки в GT. Є меморандум, за яким одні компанії, що його підписали, відмовляють кандидатам, які працюють в інших компаніях, що також підписали цей меморандум. Про це є стаття на AIN, були коментарі на DOU, та й особисто я про таке чув. Є й поодинокі випадки, коли компанія А відмовляє кандидатам із компанії Б через якусь профдеформацію — це вже з особистого спілкування. І є зворотний бік: коли кандидатів із компанії Б навпаки активно наймають, бо в компанії Б — «соковижималка». Таке я теж чув про кілька компаній.

Я майже 14 років в ІТ. За цей час встиг пописувати вакансії, підготувати тестові, проводити співбесіди в компанії, наймати до себе в проєкт, а також спілкуватися з іншими, хто дотичний до найму. І так, є платні ІТ-курси, з випускниками яких не хочуть няньчитися та знімати з них «рожеві окуляри».

Зараз немає потреби у вакансіях вказувати «выпускников компьютерной академии ШАГ просьба не беспокоить», адже є програми та ATS, які відфільтровують резюме за ключовими словами.

Опитування

У мене своя інформаційна бульбашка, у якій я зустрічав випадки упередження: фахівців з певних платних ІТ-курсів відфільтровували за ключовими словами, або на регулярній основі, або коли надходило багато резюме. Але існують і інші інформаційні бульбашки, де до випускників всіх курсів ставилися скептично. Також точно є люди, які ігнорують тих, хто вчився самостійно.

Щоб краще розібратися, я створив опитування, щоб дізнатися, чи відфільтровували резюме випускників ШАГ у компаніях, де ви працювали раніше, або у вашій поточній компанії.

Що робити?

Якщо ви початківець і ваша ціль — побудувати кар’єру в ІТ, ви можете або самостійно вивчитися, бо безкоштовних якісних навчальних матеріалів вистачає, або ж дослідити й обрати платні ІТ-курси, випускників яких наймають. Для цього можете додавати студентів та випускників ІТ-курсів у LinkedIn і розпитувати, чи вдалося їм працевлаштуватися, скільком із групи це вдалося та хто був їхнім викладачем.

Епілог

Упередження стосовно випускників ШАГ існує; його підсилюють як повідомлення на форумах, так і «сарафанне радіо», а також самі представники ШАГ, які в статтях пишуть, що забороняють називати зарплату менше $1000, та самі студенти без досвіду, які ці зарплати називають.

Тему про те, що студентам розрекламованих платних ІТ-курсів працевлаштуватися складніше, я хотів написати давно, але написав про вислів, бо вчора мені нагадали про ШАГ.

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

1 коментар

Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів Коментарі можуть залишати тільки користувачі з підтвердженими акаунтами.
Якщо ви початківець і ваша ціль — побудувати кар’єру в ІТ ...

...то лучше поменяйте себе цель.

Підписатись на коментарі