Salesforce скоротила 4 тисячі працівників через впровадження ШІ-агентів
У свіжому епізоді шоу Logan Bartlett генеральний директор Salesforce Марк Беніофф розповів, що розвиток агентних ШІ дозволив йому суттєво зменшити команду підтримки та прискорити обробку потенційних клієнтів.
«Це були вісім найзахопливіших місяців у моїй кар’єрі. Я зміг оптимізувати штат у підтримці. Зменшив його з 9 000 до приблизно 5 000 осіб, бо тепер стільки людей просто не потрібно», — пояснив Беніофф.
Як розповів СЕО компанії, агентні ШІ працюють по-іншому: вони ділять завдання на дрібні кроки й беруть на себе рутинну роботу.
«За останні 26 років у Salesforce накопичилося понад 100 мільйонів потенційних клієнтів, які цікавилися нашими послугами, але до яких ми так і не змогли передзвонити через брак персоналу. Але тепер у нас є агентні системи продажів, які зв’язуються з кожним, хто нас контактує», — зазначив він.
Беніофф, який заснував Salesforce у 1999 році, додав, що «омніканальний супервізор» координує роботу людей і ШІ-агентів у взаємодії з клієнтами.
За його словами, зараз 50% розмов ведуть ШІ, а 50% — люди, тоді як минулого року такого балансу не було. Це важливо, оскільки ШІ-агенти можуть усвідомити, що не справляються, і передати завдання людині.
«Це як у Tesla: машина їде в автопілоті й раптом каже: „О, я насправді не знаю, що робити, тепер твоя черга“. Приблизно те саме відбувається і тут», — пояснив Беніофф.
Попри те, що керівники Microsoft та Nvidiа кажуть, що агентні ШІ не скорочуватимуть робочі місця, а навіть створюватимуть нові, поки що ми чомусь бачимо діаметрально протилежну картину. Тому коли подібні скорочення доберуться і до інших сфер — лише питання часу.
14 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівЯ бачила як ШІ працює в підтримці. Поки все, що він може — це відповідати на тупі питання, які будь-яка людина з середнім інтелектом і запитувати не буде, бо воно очевидно. Так, є достатньо багато людей з дуже низьким інтелектом, яким це допоможе вирішити їх проблему. Але як тільки питання стає хоч трошки небанальним, або конфліктним, або виникла помилка — всьо, треба людина, бо ШІ каже/робить фігню.
Умовно кажучи, я можу почитати *умови доставки* на сайті і без ШІ, це допоможе тільки людині, яка не здатна знайти їх (коли є розділ великими буквами підписаний «Умови оплати і доставки»). Але як тільки в мене виникне питання, яке не є очевидно прописаним, припустимо доставка в передмістя йде по правилам для *Львова/Києва/Дніпра* чи по правилам *маленькі населені пункти*, то все, у ШІ лапки.
Треба ще дивитися на кваліфікацію тієї підтримки, з мого досвіду часто в підтримці люди не занють як елементарні речі працюють в їхній компанії
От людей все звільняють і звільняють, а куди потім діваються всі ці люди? Вони опановують нові професії? Помирають з голоду? Живуть на соціальну/державну допомогу? Створюють власні бізнеси? Дуже цікаво, як складається їхнє життя, бо може й нас (програмістів) подібне чекає через декілька років, тож хотілося б мати план Б.
Ну, це Salesforce, тому, не здивований від слова зовсім. Там якісь хворі на голову сидять «люди», які сплять і бачуть тільки те, як от би звільнити усіх людей та замінити їх на АІ
«Це були вісім найзахопливіших місяців у моїй кар’єрі. Я зміг оптимізувати штат у підтримці. Зменшив його з 9 000 до приблизно 5 000 осіб, бо тепер стільки людей просто не потрібно», — пояснив Беніофф"
Один, Ву, без вихідних/ з овертаймами людей змушує працювати, цей в захваті від скорочень. Якійсь маніяки суцільні, обидва.
А потім виявиться що їхній ШІ сапорт це нові 4000 індусів за x10 дешевше
ші-сапортом може буть хто завгодно + чатжпт
Це тепер робот буде в них телефонувати ? Та пропонувати щось купить?
Типу того, гадаю, це буде провал
100%.Я б їм запропонував би ідею- - колл центр десь в Індії на оутсорсі ,а акцент менеджера щоби АІ на лету виправляв
пару таких сервісів вже бачив, цілком пристойно працюють. Реальні впровадження теж є.
буде чекати під парадним, підходити і такий «сиш, пацан, є сейсфос... дешево»
Задовбали своїми вузькими турмінами. Він реально вважає, що пересічний айтішник знає, що таке лід? Я от одразу подумав, що мова саме про тім лідів, і якби не мав досвіду з ERP, то й не зрозумів би про що мова.
Справедливе зауваження, дякую. Відредагував, додав пояснення