Від бортпровідника до ІТ: моя історія перельоту у нову професію

💡 Усі статті, обговорення, новини для початківців — в одному місці. Приєднуйтесь до Junior спільноти!

Привіт, я Ольга Шейко. Зараз працюю бізнес-аналітиком у Qualium Systems LLC. А ще до цього я налітала 3 000 годин у небі як бортпровідник, професійно займалася візажем, також захоплювалась різними видами спорту, зокрема бально-спортивні танці були зі мною протягом 11 років. За плечима — Навчання в Національному авіаційному університеті, робота в службі авіаційної безпеки, кар’єра старшого бортпровідника, а ще — дизайн, малювання й досвід роботи візажистом та UGC кріейтором із відомими брендами.

І все ж, попри різні напрямки, я відчувала: хочу щось інше... Більш «приземлену роботу», але точно не менш цікаву, творчу і щоб не втрачати свій польот, де можу застосовувати англійську, логіку й комунікаційні навички. Мій чоловік, який працює в IT, порадив подивитися якраз на цю сферу. Так я почала шукати свій шлях.

Вибір між Project Management і Business Analysis

Я вагалася: Project Manager чи Business Analyst? Зрештою зрозуміла, що BA ближче до мого характеру: структурованість, робота з вимогами, увага до деталей. Вибір пав на курс «Бізнес-аналіз» у Hillel IT School. Мені сподобалося, що там було багато практики, а ще — підтримка HR. Завдяки цьому я швидко знайшла свою першу роботу, зараз веду кілька проєктів в своїй компанії: всі вони дуже різні і я від того максимально кайфую.

Як допоміг авіаційний бекграунд

Здавалося б, авіація та IT — зовсім різні світи. Але насправді досвід роботи бортпровідником допоміг мені увійти в професію. У літаку ти щодня спілкуєшся з різними людьми, знаходиш підхід навіть у стресових умовах і вчишся швидко ухвалювати рішення. Це напряму перетинається з бізнес-аналізом: тут важлива комунікація, уважність і вміння тримати фокус під тиском.

До того ж, перший проєкт у новій ролі виявився у сфері авіації. Це було дуже символічно: ніби мій попередній досвід «зашився» в нову професію.

Поради тим, хто тільки думає про зміну

1. Не знецінюйте свій бекграунд. Навички з «неайтішних» сфер можуть виявитися кориснішими, ніж ви думаєте.
  2. Максимально використовуйте онбординг. Це найкращий момент, щоб вивчити процеси й структуру роботи.
  3. Будьте готові до «домашки». Аналіз партнерів, ринку й конкурентів допомагає швидко влитися в команду, запустити проєкт та ефективно його вести. Повірте, це точно не зайва історія — ви не дарма витратите час на бекграунд та розпаковку і це стане міцним фундаментом для вашої роботи.
  4. Документація — must have. Чіткі вимоги економлять час усім.

Мій шлях (і не лише мій:) показав: змінити сферу реально, навіть якщо здається, що минулий досвід — «не про IT». У бізнес-аналізі я знайшла баланс між структурою й творчістю. І що важливо — я бачу, що все, чим займалася раніше, допомогло мені тут. Тому якщо ви теж стоїте на роздоріжжі -спробуйте.

Найгірше, що може статися, — ви зрозумієте, що це «не ваше». А найкраще -знайдете себе у новій професії.

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Ctrl + Enter
Ctrl + Enter

Вважаю,що автор не розкрила тему, тому вважаю за необхідне доповнити власним досвідом (теж прийшов а айті після оцих ваших польотів, тільки годин нальоту більше ніж у авторки🫠).
В українських авіакомпаніях процентів 80 бортпровідників постійно обговорювали зміну роботи і бажання піти з тієї авіації де-інде, майже всі це сприймали як певний старт, щоб трохи назбирати грошей/подорожувати/знайти чоловіка і звалити в айті, в йога інструктори, в перекладачі і т.д. Деякі -в приватну авіацію, або на так звані заробітки в Qatar, Emirates і т.д: там ти працюєш «на ізнос» але хоч платять достойні (по міркам наших а/к) гроші.
Про тих кому вдалося звалити, розказували легенди і по-доброму заздрили)
Що саме там не так:
— ти завжди винен. Щоб там не трапилось на борту(побились пасажири, в когось стався припадок, рейс запізнюється, ти не так поклав серветочку) — ти маєш спеціально приїхати в офіс у свій вихідний і писати пояснювальну (реально руцями, кульковою ручкою) і нести на поклон до директора!
— ненормований графік: нічні перельоти, робота у свята — це все збиває твій режим сну, шкодить здоров’ю фізичному і ментальному. Із плюсів — ти часто буваєш вихідний у будні дні, тому можна порішати якісь справи.
— відносно невелика зп , яка не індексується десятиліттями. Основний дохід — це т.з. командировочні, коли літаєш за кордон, вони хоч прив’язані до $. (Хоча коли курс сильно виростав, а/к просто забивала на це болт, і ставила курс, який їй вигідний😬). Із плюсів — часто є можливість возити т.з. контрабанду, і забезпечити собі x1.5-2 до зп (айфончики, ноутбучеки, сигарети і все на що вистачить фантазії/хоробрості).
— пасажири завжди йоб..ті! І це не перебільшення, на кожні 180-200 пас( один літак) знайдуться люди які обов’язково будуть намагатись/і іноді у них це вдається, зробити ваше життя складніше/влаштовувати скандал/багато пити/ригати/обсиратись(буквально!)/самостверджуватись за ваш рахунок. Також це стосується т.з. селебріті (наприклад Вакарчук зазвичай себе поводив як хамло). Із плюсів (сумнівних): була можливість побачити як президент, коли він ще ним не був, корчив рожі при інструктуванні по безпеці🫠
— жіночий колектив : мені було норм, хоч і не завжди, а от для дівчат то радше мінус, там просто гадюшник! Ну або як мінімум — нездорова атмосфера.
— подорожі: якщо це якісь командировки на тиждень в теплі краї — оце топ, але реально буває рідко. Зазвичай ти просто шарашиш днями не виходячи з літака, літаєш по всім сракам світу, ночуєш по прокуреним готелям(іноді по лакшері). По факту я зазвичай брав ноут в командировки, щоб вчитись на погроміста.

До чого я все це написав, в затишній айтішнечці після такого трешу і угару реально чілово працювати. Почуваєш себе білою людиною, плюс ти вже закальонний безкінечними гавканнями з пасажирами/колегами/начальством — тому вивести із рівноваги таку людину складно)

В яку саме ІТ спеціальність ви «увійшли» після епохи бортпровідника?

— відсутнє персональне життя, крім тих, хто обслуговує бізнес клас, там половина дівчат спеціально туди рвуться щоб когось підцепити

— варикоз, радіація, набір ваги та інші проблеми зі здоров’я

Абсолютно вірно, стюардесу в якості партнера по життю доволі складно витримати: постійно відсутня, є неілюзорна можливість, що вона заведе шури-мури в командировках з пілотом/бп/рандомним хабібі . І навіть не тому, що вона сильно захоче, а от просто тому що для цього сприятлива атмосфера зазвичай: після рейсів(особливо дальнемагістральних, коли попереду ще вихідні на курорті) є традиція збиратись екіпажем випити, погудіти, піти на танці і т.д)

Коли Ви тут розповідали, що працювали у жіночому колективі, то я думала, що в бухгалтерії:)
Цікавий досвід , в мене знайома в Емірейтс працювала. Теж розповідала, що, вибачте, то срачка, то ригачка ітд. Я думала, що це більш в економ- варіантах.
А бізнес-авіація? Чи було бажання, чи воно теж саме?

Думаю в бухгалтерії трохи нудніше😊
З приводу бізнес авіації, було пару колег, які її покинули, щоб піти в звичайну. Розказували, що там теж не мед: немає графіка заздалегідь, сьогодні дзвонить великий бос-замовник — і ти змушений зриватись на невизначений термін кудись летіти (типу на тиждень і т.д.) Ну і самі бізнес-клієнти — те ще задоволення, такі собі «гаспада» з відповідним відношенням до персоналу.
З приводу емірейтс — там зазвичай інтернаціональна команда і там наші улюблені індуси полюбляють попортити життя усім, пишуть рапорти\стучать за усілякі дрібниці — знову ж таки, нездорова атмосфера. Поселяють там зазвичай бортпроводників на час контракту з колегами (напр: з якимось індусом) і навіть існують правила, які забороняють водити до себе гостей або з’їзджати з такого житла до кінця контракту. Тобто реально живеш на роботі!
Знаю випадок, коли стюардеса поїхала туди на заробітки, пересилала гроші своєму хахалю (теж б\п) — типу збирали на квартиру, чи щось таке. А він взяв купив собі нову машину, та й кинув її. Отакі от невигадані історії, про які неможливо мовчати😀
Загалом робота, скажемо так — на поціновувача)

Я, чесно кажучи, нюанси такі не розпитувала. Але мені завжди естетичне задоволення дивитися на роботу і стюартів, і проводників ітд.Хочеться робити компліменти, але стримую себе постійно).
Щодо індусів — це, скоріш за все, специфіка нації. Я тримаюсь подалі, бо чз них ( чз куріння трави в корпоративній хаті) у чоловіків іншої національності були проблеми. Тупо наклепи строчать на всіх)

Але мені завжди естетичне задоволення дивитися на роботу і стюартів, і проводників ітд.Хочеться робити компліменти, але стримую себе постійно)

Пані, от якби усі пасажири були такі як ви, то я б можливо і не звільнився б🤗

Дякую, я з задоволенням роблю компліменти) і жінкам, і чоловікам.

Я один із тих пасажирів, хто навіть кнопку виклику ніколи не натискав, щоб зайвий раз не напрягати бортпровідників. Коли хочу пити, або терплю поки якийсь бортпровідник буде мимо з напоями проходити, або сам йду в тамбур і прошу чи самообслуговуюсь, особливо коли всі сплять і можна вільно пересуватися.

А тут скаржаться, заяви пишуть, скандалять...

Коли я йшов на цю роботу(був ще «юнец безусый»), то думав, що загалом більшість людей плюс-мінус ввічливо себе ведуть, але я здивувався коли дізнався, яка кількість бидла😬
Доречі, це ще сильно залежить від направлення польоту. Для прикладу, ось приблизно градація по рівню культури поведінки пасажирів (descending):
— Женева/Брюсель/Осло -> тут із проблем максимум просеко могло закінчитись, пасажири-зайчики
— Вільнюс/Рига/Варшава -> летіти з Києва швидко, зазвичай всі спокійні, іноді побухують пиво зранку
-Рим/Париж/Амстердам -> в основному наші туристи з ± грошима: кіпіш присутній, бувають бійки, багато купують/п’ють
— США — більшість якихось бабульок, якихось бомжів, в основному — наші співвітчизники, новоспечені громадяни сша, англійською мало хто говорить, міграційну карту заповнити ніхто сам не може і т.д. Іноді бувають проблеми, бо далеко летіти, комусь погано і все таке.
— Індія/Китай — нічого поганого, люди трошки специфічні, але неагресивні
— Канада — тут загалом норм, іноді великі канадські патріоти дуже галасували, якщо чули в когось з екіпажу рос мову(писали скарги😁)
— Близький Схід -> Більшість куре в туалеті🤷 і на щось жаліється (типу, в де безкоштовна їжа?!)
— Тель-Авів — з літака влаштовують конюшню, багато єв..їв, специфічні люди, зазвичай треш! Багато хворих летять на/з лікування, ДУЖЕ часто треба відкачувати когось. Бували смерті на борту(
— Єгипет/Турція/you name it — all-inclusive -> оце лютий треш, мабудь більшість людей і самі літали/бачили контингент і їх поведінку.
— - - Отут мали б бути пасажири з МСК і всяких усть-п***юйськів, але добре хоч туди перестали літати з 14-15 років — - -

єв..їв

а відколи слово «єврей» стало матюкливим, нецензурним, чи непристойним? ))))

як то кажуть once bitten, twice shy — на всяк випадок, щоб не забанили)

Ну коротше головна претензія — українскі компанії за те херово платять, насправді за ІТ в порівнянні з Долиною буде аналогічна ситуація до арабских авіаліній. Рашеш на ізнос ловлячи Єдинорога сачком, але різниця по ціні з україною буде так, що джуніор в Долині заробляє як самиц топовий спеціаліст в Україні якій ще і зумів себе так продати, сильно вище ринку і при цьому усеодно в передмісцях Санфранциско і податках Калфорнії, то усе дуже мало виходить.
І у мене історій про деплой о п’ятій ранку в неділю, 16 і більше робочих годин підряд, не спаних ночей як в офісі так і вдома, гризні по усім підряд причинам, від принципово політичних коли питання про грощі або непотизм і фаворитизм, до докринальної херні по код стайлам з розряду свячених війн про таби та пробіли або кількість пробілів, скандалів інтриг і розслідувань так само буде не мало.
Які в ІТ нрави ви вже побачите на цьому супер доброму форумі і тут ще відносно квіточки. ІТ зборіще над амбітних нарцисів що навмистно нав’зується назовні керіаництвом і власниками бізнесів, з повально травмованою психікою і дефектами поведінки народом.
Користь для здоров’я як сидячої роботи, тим більше за екраном монітора та ще. Ну і звістно роки вправ мозком, теж далеко не безкоштовні з точки зору здоров’я. Насправді, це не легко для організму. Буває відбувається «перегрів» коли після 6-7 кодування підряд, потім не можеш заснути — єдиний вихід фізичні вправи бажано на постійній основі, та заспокійлеве типу валеріани, а ще краще робити перериви регулярно і т.д.
Ну і ще в ІТ епідемія емоційного вигоряння, я напевно не знаю жодного ІТ-шника який би в це не потрапляв.

Ви напевно в курсі, що стюардеси то така потаємні мрія ІТ-шників :)
А так, це ж на 180 градусів змінити професію. Від полетів по усьому світу, до попою на стулі та в монітор.
BTW В авіації повно ІТ, при чому ще з 50-60 років минулого сторічча, звісно йдеться більше про конструкторські бюро, логістичні служби, продаж білетів та заповненя літака і т.д. Зараз і у борт провідників теж планшети там і т.д. під що пишеться спеціалізований софт.

Моя колега (не автор теми) працювала бортпровідником близько 7 років в одній з українських авіакомпаній, потім перейшла у ІТ на позицію тестувальника, дуже задоволена! Уже 8 років у тестуванні. Каже, що надзвичайно рада, що забула ту авіацію як страшний сон.

Підписатись на коментарі