Наймати чи не наймати? Гайд для хайринг-менеджерів, як зібрати в команді «зірок»

💡 Усі статті, обговорення, новини про HR — в одному місці. Приєднуйтесь до HR спільноти!

Привіт, я Олександр Мацюк, Founder & CEO RiseGuide by SKELAR. На моєму рахунку понад 3000 співбесід. Під час роботи в ТА Ventures наймав людей, які зараз працюють на Wall Street та засновують власні інвестиційні фонди. Також мені вдалося захедхантити кофаундерів декількох бізнесів SKELAR.

У статті поділюся підходами та лайфхаками, як знаходити «зірок» і не пропустити того самого топперформера. А також розповім, чому не позиція визначає людину, а навпаки — людина визначає свою роль.

Перед співбесідою: в чому сила CV

Резюме кандидата може не тільки презентувати досвід роботи, а й показати, чи потрапляв він або вона в сильні середовища — в якому університеті навчався(-лась), в яких компаніях працював(-ла) тощо.

Якщо людина системно потрапляє в сильні середовища — це вже сигнал, що розумні люди в цих середовищах дають їй шанс. Це те, чому можна довіряти навіть без додаткових доказів.

Так само працює і в стартапах: якщо в інвестиційному фонді розуміють, що в стартап також хочуть «зайти» 3 круті фонди — то там ухвалять рішення «зайти» не тільки через цифри, а й через довіру до думки інших сильних гравців.

У мене також є кейс, що підтверджує це: ми з колегами спілкувалися з кандидаткою, яка справила дуже класне враження буквально на всіх у компанії. Понад 10 розумних та досвідчених людей були в захваті. Усі сказали: «Це must hire!». А потім вона зробила тестове завдання нижче наших очікувань. Після цього більшість передумала її наймати. Усі, крім CEO одного бізнесу, який сказав: «З нею спілкувалися 10 класних людей і всі були в захваті. Мені байдуже на тестове. Я її найму». І сьогодні ця дівчина — топперформерка в його команді.

Так, буває й протилежне: є люди, які вміють себе добре «продавати» на вході, але потім розчаровують. Їх швидко відпускають, вони так само красиво заходять у наступне місце — і так по колу. Тому важливо не лише дивитись на логотипи у CV, а ставити глибші запитання.

На співбесіді: не годинами роботи єдиними

На співбесідах я рідко запитую в кандидатів, «що саме ти робив(-ла)». Тому що сама по собі діяльність людини не дорівнює її перформансу. Мене цікавить інше:

• Які перед тобою стояли цілі?
  • Чи вдалося їх досягти?
  • Якщо ні, то чому не вдалося?
  • Як саме ти вплинув(-ла) на результат?

Здобутком кандидата є не те, скільки годин на день він працює, а чого він досяг. Багато працювати — це не достоїнство за умовчанням, але це індикатор залученості та любові до роботи.

Ось як я це бачу:

1. Людина рідко працює багато, якщо їй не подобається сама робота. Це вже показник внутрішньої мотивації, а не просто бажання «пересидіти години».
  2. Коли людині справді подобається те, чим вона займається — вона зазвичай робить це добре. Або прагне робити краще, навчається і зростає.
  3. Звідси висновок: у більшості випадків той, хто багато працює — приносить результат. За цим стоїть не тільки інтенсивність, а й залученість, зацікавленість і глибина.

Тому через запитання про результати я намагаюся зрозуміти декілька важливих речей:

1. Чи мислить людина категоріями досягнень, а не просто обов’язків. Виконання цілі — це про результат, а не про «я щось робив(-ла)».
  2. Чи справді цей результат є особистою заслугою.

Цей підхід допомагає відрізнити активну позицію від пасивної участі, а також зрозуміти, як кандидат оцінює свій вплив на досягнення мети. І саме так можна визначити топперформера — для мене це людина, у якої є трек-рекорд створення цінності для бізнесу.

Задачі з зірочкою

Під час розмов із кандидатами я пропоную їм розглянути задачі, до яких неможливо підготуватися та прийти зі «шпаргалкою».

Задача #1 — рахувати багатоповерхівки

Це одна з моїх улюблених: «Скільки багатоповерхівок у Києві?».

Задача проста та знайома, але в ній є все — аналітика, гнучкість, припущення, логіка, критичне мислення. Також я даю обмеження в часі — 5 хвилин. І спостерігаю, як людина міркує:

• Чи здатна зробити припущення?
  • Чи починає з дефініцій? Наприклад: «Що таке багатоповерхівка? З якого поверху ми рахуємо?»
  • Чи не ускладнює: перераховує райони, населення в кожному тощо? Для більшості позицій, на яких потрібно вміти не ускладнювати — це червоний прапорець.

І тут немає правильної відповіді. Точніше, я ніколи не хотів її знати, щоб не бути упередженим, залежно від того, яку відповідь надасть кандидат. Бо важливий не результат, а спосіб мислення.

Задача #2 — теорема Баєса

У нас є 100 кандидатів. Десятеро з них — класні. І є наймаючий менеджер, який у 90% випадків потрапляє в ціль. Скільки крутих спеціалістів він найме? Скільки разів помилиться?

Так, тут потрібно застосувати теорему Баєса, але ця задачка перевіряє вміння працювати з цифрами, а не знання формул. Вона «проста, але не проста». І якщо аналітик її не розв’язує, скоріше за все, ми не наймемо його або її. Загалом, до правильного підходу в цій задачі можна дійти логічним шляхом під час співбесіди — це не перевірка, наскільки добре кандидат закінчив курс статистики в університеті.

Задача #3 — продуктова дилема в застосунку

Є застосунок, 3 фічі в беклозі та всього 1 спринт: яку фічу обираємо, щоб покращити юніт-економіку? Далі я описую фічі й додаю бекграунд.

Це задача на бізнес-логіку та критичне мислення. 95% кандидатів починають говорити дуже субʼєктивні речі, як-от «Онбординг — це важливо, мені завжди подобається, коли в застосунках гарний онбординг». Або ж опираються на попередній досвід: «От у попередній компанії я зробив гейміфікацію і це позитивно вплинуло, тож і тут я це робитиму, бо я знаю, що це працює».

А я дивлюся, чи підведе кандидат розмову до головного: «Яку проблему ми вирішуємо? Де в бізнесу найбільша точка зростання?». 5% людей одразу починають мислити шляхом:

Проблема в конверсії → обираємо фічу № 1.

Проблема в ретеншені → йдемо в іншу.

Ще цікавіше, коли я кажу, що одну з фіч запропонував CEO, другу — CPO, а третю — CMO. Деякі відповідають: «CEO головний, будемо робити його фічу». Це мислення поневоленого і стовідсотковий червоний прапорець. Адже я хочу наймати не тих людей, яким я казатиму, що робити, а тих, хто казатиме, що треба робити мені.

Це підхід Стіва Джобса, який перейняв собі я і якому вчаться наші користувачі в застосунку RiseGuide :) Ми робимо доступними практики з саморозвитку завдяки порадам від відомих рольових моделей зі світу бізнесу, культури, спорту, саморозвитку тощо.

Червоні прапорці в кандидатах

Можна працювати в крутій компанії, але нічого не зробити — і це вже червоний прапорець. Але й крім того є ряд характеристик, які вказують на ризики найму того чи іншого кандидата:

Прикрашання або брехня на рівному місці

Буває, що кандидат намагається вразити, прикрасити, «підтасувати» інформацію про себе. Наприклад:

— Я вчився на економіці, дуже захоплювався макроекономікою!

— Окей. Поясни мені криву Філіпса.

І тут усе ламається. У цій розмові я навіть даю таку собі підказку: запитую, звʼязок між якими макроекономічними показниками описує крива Філіпса. І якщо кандидат справді цим захоплювався, то згадає чи хоча б зможе логічно пояснити. Якщо ні — тоді це були тільки красиві слова і для мене це кінець.

Фейкова мотивація

Інша пастка — мотивація «для галочки».

— Я дуже хочу в маркетинг, люблю це.

— Окей. Що читав впродовж останніх 2 місяців? Кого слухаєш? Що тестував? Закуповував щось у Facebook Ads?

Якщо нічого — це не мотивація, бо щира мотивація завжди підтверджується діями. Я вірю в сильний драйвер, який підживлює тебе досягати бажаного. Наприклад, людина виросла в індустріальному місті, дивилася на батьків, які все життя працювали на заводі, а в 14 років пообіцяла собі ніколи не повторити їхній шлях. Це переважно штовхає тебе вперед усе життя. Цікавість та допитливість — це слабкі драйвери. Коли настає рутина, цікавість зазвичай проходить.

Відсутність запитань до наймаючого менеджера

Кандидат позитивно проявляє себе, якщо він:

• хоче розібратись у викликах ролі;
  • ставить складні запитання про продукт або команду;
  • челенджить мене як лідера.

У мене була співбесіда з креативною маркетологинею. Вона 45 хвилин буквально допитувала мене:

«Чому я не знайшла вашу рекламу?»

«А як ви міряєте ефективність ось цього?»

«А отут у вас слабка зона — як ви її закриєте?»

Вона мене челенджила. Я мав довести, що моя компанія гідна її вибору. Такі співбесіди найкращі. Також я люблю запитання «Як ти зрозумієш через 6 місяців, що я впорався? Що мені треба зробити, щоб перформанс був реально крутим та вищим за очікування?».

Чи існує «токсичний кандидат» і з ким його плутають

Часто люди не бачать різниці між деструктивною поведінкою та сильним характером. Хтось вважає, що самовпевненість, різкість, впевненість у своїх силах — це ознаки «токсика». І бояться найняти таку людину — щобільше, є абсурдне упередження, що «токсичного» кандидата найняти страшніше, ніж некомпетентного.

Насправді ж це змішування понять. Якщо людина говорить прямо, але коректно, може челенджити інших, не боїться говорити «незручні речі» — це не про токсичність, а про силу.

Що ж тоді токсичність? Це коли винні всі, крім самої людини, й вона:

• грає жертву;
  • знецінює інших;
  • підриває мотивацію команди;
  • постійно критикує, але не бере відповідальність.

Це не просто емоційна поведінка, а модель мислення, у якій люди навколо — це «нездари, які заважають». Один із найбільших червоних прапорців — коли кандидат зневажливо говорить про свою попередню команду. Загалом це тривожний сигнал, адже він свідчить про те, що людина не готова брати відповідальність на себе, а перекладає її на інших. Хоча... є 5% кейсів, коли це виправдано.

Бізнесмен Ерік Шмідт в одному з інтервʼю відзначав, що Стів Джобс (чесно-чесно, я вчився наймати не тільки в нього, просто так склалося в цій статті :) любив наймати «прим» — сильних, яскравих, амбітних, іноді зверхніх людей. Таких, як він сам. І це нормально. У таких людей є характер, є амбіція та є межа. І якщо вони потрапляють у середовище таких самих A-гравців, то не конфліктують, а вирівнюються. Між ними може панувати синергія та глибока повага. Вони не знищують одне одного, а визнають силу та працюють злагоджено.

Пастки, в які потрапляють наймаючі менеджери

Щоб розпізнати «зірку», також потрібно чимало навичок. Та навіть якщо в менеджера є досвід наймати, йому потрібно кожного дня остерігатися наступних помилок, аби не схибити:

1. Занижена планка — всі здаються «підходящими»

На перших інтерв’ю починає здаватися, що всі кандидати «окей», у кожному щось є.

«Ну він такий щирий...»

«А вона дуже старається...»

«А в нього гарна енергія...»

Цей романтизм у наймі дуже знайомий. Коли я починав інвестувати у стартапи та наймати — в мене було те саме: всі здавались потенційно геніальними.

2. Відмова через «слабкі сторони» замість найму «за сильні»

Наймаючі менеджери-початківці часто фокусуються на тому, чого в кандидата немає:

• не було досвіду в такій ролі;
  • не вистачає інструменту;
  • не ідеальне CV.

І водночас ігнорують сильні сторони, які реально можуть змінити гру. А наймати варто саме за сильні сторони — та допомогти людині знайти роль, у якій вони максимально розкриються.

На мій погляд, червоний прапорець — це не наявність слабких сторін, а відсутність яскраво виражених сильних якостей. Ми не шукаємо посередність. Навіть якщо є очевидні слабкі сторони, але а) вони не фундаментальні, б) вони не є наслідком відсутності хорошої «школи» чи оточення, в) людина здатна навчатися — то можна сміливо закривати на них очі.

3. Швидке вигорання від процесу найму

Буває, наймаючі менеджери втомлюються ще до того, як починають. Після кількох відмов або затягнутого процесу починаються компроміси:

«А давайте без тестового, кандидат гарячий».

«А може просто воркшоп замість тестового?»

«Можливо, рекрутер іще когось знайде...»

Це призводить до розмитих процесів і рішень, ухвалених через відчай.

4. Перекладання відповідальності на рекрутера

Інша типова пастка:

«Це не я винен, що позиція не закрита. Це рекрутер».

Так не працює. Найм — це зона відповідальності наймаючого менеджера.

Рекрутер — це партнер, але не той, хто «принесе готових людей». Якісний найм — той, у якому менеджер:

• сам дивиться профілі кандидатів;
  • іде за рекомендаціями;
  • формує та презентує офер;
  • включається на кожному етапі.

Баррейзинг VS співбесіда

Баррейзинг — це фінальний етап у процесі найму, що допомагає визначити, чи буде між кандидатом і компанією культурний та ціннісний метч. Баррейзером виступає досвідчений наймаючий менеджер, який (це важливо) не працює в тому ж бізнесі чи команді, куди відбувається найм. Так баррейзинг допомагає провести додаткову незалежну оцінку кандидата. Я вже понад 3 роки проводжу баррейзинги, 50% із яких кандидати пройшли. Тільки 2 з них не закрили випробувальний період.

Багато хто плутає баррейзинг із типовою співбесідою, але різниця фундаментальна. І не лише в тому, що баррейзер ніколи раніше не бачив кандидата та не зацікавлений «закрити позицію» — є й інші відмінності:

1. Баррейзер ухвалює фінальне рішення — тут немає варіанту «подивитися ще»

Це ключова різниця між баррейзингом та співбесідою. На інших етапах ви можете сумніватись, дати тестове, призначити ще одну зустріч, аби переконатись. Навіть якщо тестове виглядає сильно, менеджер у захваті, а рекрутер вже запланував онбординг — остаточне слово за баррейзером.

Якщо баррейзер каже «ні» — це фінальне «ні». Якщо баррейзер не бачить майбутнього з цією людиною, ймовірніше, її не наймають. Такий принцип — частина культури SKELAR.

2. Фокус на ризики, а не на сильні сторони

Моє завдання як баррейзера — помітити ризики, якщо вони є, та чітко показати їх наймаючому менеджеру. Побачити, де може бути провал через 2-3 місяці, а то й через рік. На баррейзингах я часто помічаю, що людина готова до актуальної позиції, але це її стеля. Тоді переважно рекомендую не наймати (особливо в стартапах), адже дуже висока альтернативна вартість. На її місці може бути перформер із потенціалом класного зростання.

3. Мотивація та контекст — це must

Я завжди перевіряю, чи розібралася людина з тим, куди вона йде. І чи хоче саме до нас, а не просто шукає роботу. Запитання, які я ставлю:

«Чому хочеш приєднатися до бізнесу Х? Чим тебе драйвить ця позиція?»

«Які цінності SKELAR/бізнесу тобі найбільше відгукуються?»

«Що ми продаємо як бізнес? Як ти це сформулюєш?»

Якщо людина не може дати відповідь на ці запитання після всіх етапів найму — це червоний прапорець.

Важливо, щоб люди хотіли прийти саме в SKELAR чи в бізнес SKELAR, а не просто шукали роботу. Для мене це принципова відмінність, бо ми інвестуємо в людей, а не в бізнеси.

Коли ви стаєте наймаючим менеджером — ваша поведінка автоматично стає прикладом. Хочете ви цього чи ні, вас «зчитують» нові люди. Вони спостерігають за тим, як ви ухвалюєте рішення, як даєте фідбек, як реагуєте на факапи, як ставитеся до команди. Тож якщо ви хочете, аби у вашій команді були сильні, відповідальні, драйвові люди — почніть із себе. Дрібниці формують культуру, в яку кандидат заходить із першого знайомства.

Бажаю вам зіркових наймів!

👍ПодобаєтьсяСподобалось10
До обраногоВ обраному5
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Гайд для хайринг-менеджерів, як зібрати в команді «зірок»
У статті поділюся підходами та лайфхаками, як знаходити «зірок»

Ось є відгук про AMO, що платять менше ринку. AMO з екосистеми Genesis, SKELAR теж з екосистеми Genesis. «Наймаємо зірок» — це маніпуляція з розряду «наймаємо найкращих». Ви просто намагаєтесь переконати інших, що у вас працюють зірки, щоб платити нижче ринку. Це з тієї ж серії, що й продаж книжок «як стати мільйонером», де мільйонером стає той, хто продає книжку. Шукайте далі.

Маніпуляція: «У нас працюють найкращі».

В genesis всі знають, що у них є проблеми з брендом роботодавця, тому кожен проект подається, як окрема галера. Але якщо кандидату цікаво працювати в великій конторі, то вони одразу розігрують карту «та це ж genesis, величезна компанія». І хоча кожен проект — це окрема ТОВка зі своїми власниками, але бізнесові практики там абсолютно однакові, порівняйте, наприклад, цю статтю з будь-якою іншою рекламою генезису — процес найму 1 в 1. Так само в усіх проектах є вимога перепрацьовувати, якщо пощастить, то тільки на випробувальному, але часто і після. Перегляди зп також смішні незалежно від проекту, тому якщо захочете туди, то стрибайте зразу на максимальну зп. Корпоративна культура теж однакова. Всюди кажуть що «ми наймаємо кращих», але по факту, шукають людей, які легко піддаються впливу. Якось найняли синьора, який пішов зі словами «та ну нафіг» на 6 день роботи. Ось тут вірю, що то був найкращий. Усім іншим стає шкода пройдених 5 етапів відбору, хтось думає, що після випробувального стане норм, хтось не хоче мати в резюме дивний запис на місяць і тягнуть до року, щоб не бути джоб хоппером, хтось хоче «відповідати високим стандартам». При цьому кожному кажуть, що його сусід працює набагато краще, і треба прикладати більше зусиль, щоб відповідати рівню команди.
З задачами величезна проблема, описи максимально туманні, постійно треба шукати володаря сакральних знань, у них це називається «getting things done», але по факту, це бардак. Наявність аналітиків чи менеджерів, на жаль, не дуже допомагає, але вони, принаймні, знають хто саме володіє якими саме сакральними знаннями.
З плюсів можу виділити легкість переходу між ролями, але тільки якщо вам пощастить з керівником.

Вітаю. Дякую, що ділитися досвідом.
В мене багато знайомих, хто проходив співбесіди, якщо я не помиляюся, у Варшавський офіс. І з того, чим вони ділилися, то це акцент рекрутерів на перепрацюванні, роботи з офісу і проблемах з паркуванням;
Ще відсутність прозорого фідбеку ( рекрутери часто пропадали);
І такий парадокс, мов, докажіть, чому саме ви маєте у нас працювати, але при цьому зп взагалі +/- середні.
Зверніть на це увагу, бо якось воно несерйозно виглядає після вашої статті. Дякую.

Шось із світу перегрітого ринку де «за парканом» очікують сотні сеньйорів готових працювати хоч мідлом, хоч джуном.

З роками я вивів таке правило — якщо рекрутинг зі старту якийсь цирк, то сама праця там наврядчи буде відрізнятися. А судячи з посту від кандидата тільки вірш на тему «чого він тут забув» не вимагають)
Особливо сподобалась класична біполярка хедхантерів, коли пункти суперечать одне одному)

Під такі конкурси підписуються тільки джуни та «зайчики» які вміють тільки проходити співбесіди і «стрибати» по вакансіям.
Навіть від мідла очікують фактичної компетенції, а не зазубрених термінів чи вміння підлизатись до рекрутера.
Про грейди повище взагалі мовчу, там зазвичай «формульно-термінологічні» питання можуть і не з’являтись.

Якщо людина системно потрапляє в сильні середовища — це вже сигнал, що розумні люди в цих середовищах дають їй шанс.

1 minute later

Можна працювати в крутій компанії, але нічого не зробити — і це вже червоний прапорець.
Понад 10 розумних та досвідчених людей були в захваті. Усі сказали: «Це must hire!». А потім вона зробила тестове завдання нижче наших очікувань.

Маленькі розповіді Марка Твена які розривають душу. Тобто як це виглядало? У вас на інтерв’ю ціла комісія по скринінгу чи людину записали на відео а потім аналізували?

Тому що сама по собі діяльність людини не дорівнює її перформансу
Багато працювати — це не достоїнство за умовчанням

Ок так що робити?

у більшості випадків той, хто багато працює — приносить результат.

ок

— Окей. Що читав впродовж останніх 2 місяців? Кого слухаєш? Що тестував? Закуповував щось у Facebook Ads?

-Напевно кандидат не дуже цікавився маркетингом

Цікавість та допитливість — це слабкі драйвери.

а ну ок, сім`я роботяг то реально драйвер

Стів Джобс (чесно-чесно, я вчився наймати не тільки в нього, просто так склалося в цій статті :) любив наймати «прим» — сильних, яскравих, амбітних, іноді зверхніх людей. Таких, як він сам. І це нормально.

Я впевненний що ви це писали в чорній водолазці — але це випадки з його біографії та розповідей колег які працювали з ним — якщо хтось з ним не погоджувався то він впадав в істерику і міг розривітися, тобто ви вчилися наймати у свого ж ред флега.

Якщо баррейзер не бачить майбутнього з цією людиною, ймовірніше, її не наймають. Такий принцип — частина культури SKELAR.

Як він може щось побачити якщо він не знає ваш бізнес та не зацівленний в закритті позиції?

Коли ви стаєте наймаючим менеджером — ваша поведінка автоматично стає прикладом.

Тут повністю згоден!

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

зірки, які не зіграються в команду (а вони менш схильні це робити, ефект «найрозумнішого в кімнаті» і відчуття необхідності брати на себе максимум відповідальеості бо звикли, що саме від них цього очікують) перетворять подібну кадрову стратегію на епікфейл

колись дінамо виграв у зіркового складу барси 3:1 в києві і потім ще й 4:1 у них вдома, подія, яку помітили навіть не фани футболу..

«Чому хочеш приєднатися до бізнесу Х? Чим тебе драйвить ця позиція?»

«Які цінності SKELAR/бізнесу тобі найбільше відгукуються?»

«Що ми продаємо як бізнес? Як ти це сформулюєш?»

1. Я не хочу приєднуватись до вашого бізнесу, бо для мене це дасть рівно нуль.
2. На ваші цінності мені побоку, я найманець, хто більше платить, тому і служу.
3. Мені без різниці, що ви продаєте, аби мене мордою в підлогу сбушники не поклали.

Що ж тоді токсичність? Це коли винні всі, крім самої людини, й вона:

грає жертву;
знецінює інших;
підриває мотивацію команди;
постійно критикує, але не бере відповідальність.

Ну да жертва, жертва некомпетентності кадровички
Ну да знецінюю, а нащо кадровичка мені дебілів набрала
Яка мотивація, що це таке?
Ну да критикую. Я не повинен брати на себе відповідальність, за те що мене оточують дебіли, яких набрала кадровичка.

з нумерованим списком згоден, але якщо всі довкола ідіоти то може потрібно спочатку подивитись на себе?

Взагалі іноді бувають реально циркові команди, но з таким працювати проще (тому шо вони тупі) — просто конкретно по контракту робити і все, тобто їх тупість не твої проблеми, ти робиш шо кажуть і тільки за те що платять
Якщо ж ти керуєш такою командою — проблема не в них, а в тобі, або дав набрати таких або підписався і згоден працювати з таким. Можна їх построїти але тягнути потрібно буде «в вільний час» або брати ще перепрацювання як менеджер та нянька

Треба наймати лише тих, хто знає jQuery.

хахаа топ комент! уявляю як це буде на співбесіді, на будь яку позицію, після 5-ти рівнів співбесід приходить бар рейзер і такий «це все добре, але скажіть мені, чи знаєте ви jQuery?».
Десь так я уявляю цей бар-рейзерній підхід

На моєму рахунку понад 3000 співбесід

= я просто люблю говорити з різними людьми з вигідної позиції і ще отримувати за це гроші.

BTW На співбесідах в Google раніше біла практика різних дивних логічних задач з розряду підрахувати в умі без будь яких вводних кількість м’ячів для бейсболу, які влазять в шкільний автобус і т.д.
Потім в 2013 це прибрали, бо було з’ясовано — що це безмістовна витрата часу, єдиний сенс тих питань — зробити так, щоб інтервьювьвер виглядав розумніше.
Були розроблені інші питання, які потрібні для оцінки навичок.

На моєму рахунку понад 3000 співбесід.

Купив Ніссан — єбись сам. Бачили ми таких хайрінг менеджерів і результати їх роботи

Що саме Вам не подобається у моєму підході?

P.S. Шкода, що у вас поганий досвід з некомпетентними менеджерами:(

Проблема не в вас, а в підході. Ви наймаєте людей з якими потім не працюєте, зате вимушена працювати команда. А якщо найнята людина не дотягує то її можуть не звільнити, бо це вплине на вашу статистику найму.

Ага, тепер краще розумію Вашу думку.

По-перше, команда, очевидно, бере участь в процесі найму, як правило на технічній співбесіді чи при захисті тестового (залежить від позиції).

По-друге, перформанс бізнесу для мене важливіший ніж «статистика найму», часто я сам виступаю ініціатором звільнення людей, в яких я помилився.

Фуіта))) Тексту вагон, а сенсу 0. Не знають хто потрібен, що потрібно.

Мда риночку походу жопка настала
Коли котику нефіг робить, він пише моралістичні простирадла на 100500 символів «Як правильно жить»

я уже на автомате дропаю вакансии, как только вижу что офис в промзоне Подола рядом с метро ТШ и так понятно очередной подпроект генезиса под новой вывеской

Червоні прапорці в кандидатах

таких же куча ред флегов у существует у шлюпок, у которых в голове шарики за ролики катаются

В genesis всі знають, що у них є проблеми з брендом роботодавця, тому кожен проект подається, як окрема галера. Але якщо кандидату цікаво працювати в великій конторі, то вони одразу розігрують карту «та це ж genesis, величезна компанія». І хоча кожен проект — це окрема ТОВка зі своїми власниками, але бізнесові практики там абсолютно однакові, порівняйте, наприклад, цю статтю з будь-якою іншою рекламою генезису — процес найму 1 в 1. Так само в усіх проектах є вимога перепрацьовувати, якщо пощастить, то тільки на випробувальному, але часто і після. Перегляди зп також смішні незалежно від проекту, тому якщо захочете туди, то стрибайте зразу на максимальну зп. Корпоративна культура теж однакова. Всюди кажуть що «ми наймаємо кращих», але по факту, шукають людей, які легко піддаються впливу. Якось найняли синьора, який пішов зі словами «та ну нафіг» на 6 день роботи. Ось тут вірю, що то був найкращий. Усім іншим стає шкода пройдених 5 етапів відбору, хтось думає, що після випробувального стане норм, хтось не хоче мати в резюме дивний запис на місяць і тягнуть до року, щоб не бути джоб хоппером, хтось хоче «відповідати високим стандартам». При цьому кожному кажуть, що його сусід працює набагато краще, і треба прикладати більше зусиль, щоб відповідати рівню команди.
З задачами величезна проблема, описи максимально туманні, постійно треба шукати володаря сакральних знань, у них це називається «getting things done», але по факту, це бардак. Наявність аналітиків чи менеджерів, на жаль, не дуже допомагає, але вони, принаймні, знають хто саме володіє якими саме сакральними знаннями.
З плюсів можу виділити легкість переходу між ролями, але тільки якщо вам пощастить з керівником.

хтось хоче «відповідати високим стандартам»

В YouTube повно відео про високі вимоги жінок до чоловіків, навіть завищені, але це не робить жінок привабливішими навіть для тих, хто відповідає всім цим вимогам. Те саме й з компаніями, як Genesis.

Цікаво що в статті наводиться в якості прикладу, крива Філліпса, яка зараз визнана помилковою, через ефект стагфляції в яку потрапили США в 70-ті роки минулого століття. Досліди Фрідмана-Флепса кажуть, що класичне кейнісіанство як таке в цілому хибна теорія, бо насправді головний фактор економіки та зайнятості зовсім не стимулювання попиту, хоч це і тимчасово дієвий метод. Головні фактори — доступи до ресурсів в першу чергу енергетичних і методи керування, що сприяють кратному збільшенню продуктивності праці. Тобто має значення не стільки стимулювання попиту, скільки стимулювання об’єму фундаментальних інвестицій в покращені засоби та технології виробництва. Інакше усеодно виходить і інфляція і безробіття і зупинка зросту ВВП одночасно, а зовсім не по кривій Філліпса. Відповідно є і пряма залежність від державних витрат, серед яких як ми знаємо львина доля йде на соціальне забезпечення в одних соціо системах і на підтримку надбагатих бізнесменів та силового і бюрократичного блоку в інших. При цьому не важливо хто робить інвестиції, венчурний капіталіст чи держава. Власне США так націоналізує Intel тепер, щоби зберігти виробництво чіпів в США. Хоча за кейнісіанством, вони би не мали робити, а стимулювати попит державними замовленнями. Тільки так виходить що це виробництво їде до Тайваню та Китаю, а в США залишаються лише венчурні каріталісти, що інвестують туди де банально вище норма прибутку, тобто виводять капітал з країни.

Клас, не часто зустрінеш таких любителів макроекономіки, впевнений ми б за пивом мали б що обговорити:)

Багато базових теоретичних речей з часом стають застарілими, або розбиваються об реальність та edge cases, навіть з відʼємних чисел можна взяти квадратний корінь, хоча я б не засуджував школяра, який би цього не знав, чи вчителя, який би це у нього/неї питав.

Я не хочу, щоб людина знала, що таке крива Філіпса чи потім її застосовували по роботі. Мені цікаво, чи зможе людина пояснити взаємозвʼязок між інфляцією та рівнем безробіття.

Якщо людині дійсно щиро подобалася макроекономіка (тобто, вона мене не обманює, щирість для мене важлива в роботі) і у неї гарно з логічним мисленням — це не буде проблемою. Як і те, що звʼязок між інфляцією і безробіттям в реальному світі дещо складніший, ніж у базових книжках по макроекономіці:)

Та годі, звичайному робітникові якщо це не Нацбанк там чи інвестиційний банк, урядовець і т.д. ці усі знання або до одного місця або трохи дізнатись про політ-екрномічну ситуацію. Зокрема якого дідька ми воюєм і скільки ще буде війна і криза. Зжато — криза мінімум до 2030-2035, друга холодна війна мінімум на 50 років і захід її зараз стрімко програє. Хоча так будо і в першу, особливо нічия в Кореї і розгромна поразка у В’єтнамі.
А це прямий вплив на бізнес і на усі плани. Методи Рузвельта як ви бачили, для уряда Байдена діяли лише частково, бо і задіювали частково. Інфляцію американскій виборець демократам не простив, хоча COVID-19 кризові показники вирівнювались.
Напевно може бути плюс, що Індія потрапить під санкції і відповідно найбільший і конкурентний до нас хаб ІТ аутсорсингу. Трамп вже націоналізує Intel вклавши 9 мільярдів долларів, тобто американське ІТ почали рятувати. А так клієнт боїться України як чорт ладана. Треба лише не програти іншій східній Європі, особливо : Польщі, Румунії та Болгарії. Ще Туреччина так само набирає обертів і вони дуже сильні.

Як я і писав у своїй статті — я задаю це питання тільки людям, які кажуть, що їм подобалася економіка, тільки щоб перевірити чи вони щирі і чи може вона формувати базові причинно-наслідкові звʼязки.

Я не задаю це питання всім підряд:)

!У нас є 100 кандидатів. Десятеро з них — класні. І є наймаючий менеджер, який у 90% випадків потрапляє в ціль. Скільки крутих спеціалістів він найме? Скільки разів помилиться?!

Ні, це не теорема Баєса, це просто розрахунок
В нас є 10 класних кандидатів, менеджер може найняти лиш 90% з них тобто 9 , є 90 не класних берем 10% з них теж виходить 9 , імовірність помилки менеджера 1/2

пс
але якщо ми прям хочем теорему Баєса
то яка імовірність того менеджер найняв класного кандидата ?
P(A|B) — ?
A — кандидат є класним 0.1,
B — менеджер його найняв, p класного + p не класного = sum(імовірність * кількість / 100)= 0.9 * 0.1 + 0.9 * 0.1 = 0.18
P(B|A) — імоврність того що менеджер найняв класного тобто 0.9

P(A|B) = P(B|A) * P(A) / P(B) = 0.9 * 0.1 / 0.18 = 0.09 / 0.18 = 1/2 = 0.5

дико вибачаюсь, авторе, які вам імпонують

цінності SKELAR/бізнесу

на фоні неSKELAR, зокрема?

Андрію, дякую за класне запитання!

Зі SKELARівських для мене топ — Stop at Never. Вона мені досить близька, адже я не вмію зупинятися на досягнутому, постійно хочеться далі і більше, задерти планку ще вище і бути незадоволеним статус-кво (це, до речі, трохи нездорова фігня, я не сильно вмію радіти перемогам і можу сильно засмутитися поразці).

З неSKELAR — у Amazon був (може і досі є) принцип — Bias for Action, можна інтерпретувати як «краще більше робити, менше думати». Мені здається, що саме більш «дєятєльні» організації перемагають, а не ті, де багато мітів/роздумів/сінків і так далі.

Ну і насамкінець — у Google колись був принцип «don’t be evil», мені це досить імпонує, я би не хотів шкодити користувачам RiseGuide. Наприклад, ми нещодавно відмовилися від запуску курсу по навчанню батьків, бо нам стрьомно нашкодити дітям, навіть через недбалість, а не умисел.

Навіть увійти вирішив, бо ця стаття це досить гостра штучка!

Це будуть не зірки, а досить специфічні «типу зірки», якім більш повезло виглядати як «чувак з тусовки типу як Стів Джобс, типу як з Кремнієвої Долини», або як з тих дивних новітніх книжок «про бізнес і успєшний успєх». Такі, фанати Вовка з Уолл Стріт але з техничними корочками.

Наприклад питання «чому тебе драйвить моя компанія»?
По першк — що таке «драйв»?
Горящі очі та «хочу, хочу, хочу к вам!»?
У такому випадку, нажаль, продуктова компанія навряд чи буде когось драйвити, окрім як топ умовами, цікавими людині технологіями або гарною зарплатою.
Якщо це не рівень FAANG, або компанія легенда накшатлт Valve, після якої твоє CV починає важити в декілька десятків разів вище середнього CV на ринку.
Але і у випадку цих компаній, людей драйвлять, як і завжди, власні потреби — ФААНГ дає Прайм статус по життю, важливі звʼязки та купу грошиків, а якщо когось цікавить технологія, то саме технологія і буде драйвити, а не профіт shareholderів.

Окрім цього, ніколи не розумів ці от «цінності компаній».
Цінність будь якої for profit компанії це саме профіт, і у першу чергу для холдерів та верхньої ланки менеджменту, якщо це не сімейна справа парочки людин, та дуже маленький бізнес-хоббі.
Коли величезна розгалуджена компанія пише щось про цінності це лише маркетинг, і якщо спеціаліст та hr поважають один одного, то не будуть один одному брехати.
Бо впевнений в той же Pepsi теж купа цінностей виду «любимо людей, ми добрі класні чуваки, бабки не головне у ніякому разі, все ради планети» перелічено в кодексі компанії, але працювати на рфію, та забороняти українським співробітникам згадувати війну їм цей кодекс не заважає.

Я так зрозумів, ціль питань з цієї статті знайти «найкращих спеців», але питання тут скоріше на «повезe\ не повезе».
Круті технічні спеціалісти дуже вирогідно НЕ пройдуть цій скрінінг, але хто ж я такий, щоб казати це, вірно? Пройдуть мабуть топові екстраверти-мастери слова, «продажніки» та інші майстри комунікації, що не є погано, але точно НЕ є головним фактором в багатьох професіях.

Сильні середовища це дуже часто не досягнення якоїсь окремої людини, як би це не бажали визнавати люди.
Якщо ти народився в сімʼї, де з дитинства річний дохід був декілька сотень тисяч баксів, батьки мають наукові ступені, бізнес або карʼєру, то тобі вже з дитинства подаровані ці «сильні середовища».
Наприклад я з дитинства був в оточенні поважних спеців, деякі навіть підручники писали. Вони дарували мені книжки у дитинстві, коли деякі мої друзі крали мивину з ларків, бо в них вдома не було їжі. Коли деякі роздавали листівки, я варив свому репетитору зернову спешелті каву, бо мені повезло народитися у середньому-середньому класі.
І що, я цього заслуговував, та я це «виборов»? Звісно ні лол. Мені повезло. А потім війна у 14 році знищила усе це, знищила родину, та зробила деяких знайомих пʼянчуг «поважними людьми» в окупантів. Чи зробив я і це? Ні.
Але, як я бачу, сьогодні треба повністю видкидати оточуючий світ, і на все казати «Я Я Я, Я зробив, Я винен, МОЯ заслуга, завдяки МЕНІ»

Величизний, абсолютний фактор життя будь якої людини це рандом (починаючи з батьківських статевих клітин і комбінації генів), і от мабуть як у хаосі людини намагається вижити буде найкращим фактором, бо ніхто на планеті не може передбачити що буде завтра.
Та і успіх кантор це теж досить часто окрім інших факторів це тупо удача. Ті ж аналоги тіктоку виходили постійно, але вистрелив ТікТок, частично через те, що наступила епоха швидкого дешевого інету, смартфонів та ноубрейн користування it девайсами. Або Біток — не факт що без МММ глобал він так швидко розрісся би. Потрібен був старт для позитивного зворотнього звʼязку.

Важлива ремарка — я не говорю, що не треба мати навички чи ще щось. Звісно потрібно. І гнатися за топ спецами теж потрібно. Взагалі краще завжди бажати більшого.
Але Венчурна культура, яка часто є «гемблінг для мільйонерів і вище», яка живе виключно за рахунок випадку чомусь НЕ любить цей випадок визнавати і в себе, і тепер майже на будь який співбесіди треба брехати, що тебе щось там драйвить, що ти навіть на вакансії «кастомер саппорт» маєш бути «закоханим в людей та спілкування», бо усім потрібні міфічні супер стари, які будуть робити всю важку працю, а інвесторам лише потрібно буде збирати вершки та проходити МВА курси далі, щоб потім і далі «закинув по 100к в 100 канторок, 10 стали єдинорогами — профіт»

Справляється враження, що ці співбесіди це суміш «правильних» МВА практик з тих самих МВА калледжей і книг для бізнесменів та бажання показати, «які ми круті, тут тільки зірки, тому сам факт що МИ тебе примемо до НАС це подарунок для тебе, а ми ще подумаємо, ти зроз?».
Що, як на мене, немає майже жодного відношення до реалістичної фільтрації працівників, і що частично стало причиною (не головною, але досить вагомою) кризи на ринку праці майже у всіх сферах, бо чомусь тепер кожен hr та менеджер у будь якій компанії вважає себе Джобсом (який лише ще одна правильна людина у правильний час у правильному місці, а не Божество), і шо кожен будує disruptive tech, new Apple, Google killer, AI powered

П.с.

В коментах побачив, що компанія намагається копіювати техніки найму ФААНГ, що взагалі якийсь нонсенс та тотальне НЕ розуміння, чим відрізняється маленька продуктова фірма в Україні та умовний Гугл.

Ці техніки існують в ФААНГ не тому що, вони такі топові, а тому, що вони МОЖУТЬ собі це дозволити

До них пруться тисячі спеців кожного дня, які хочуть мати в CV позначку ФААНГ заради бенефітів, і якщо вирогідність зустріти rare-golden спеця на дорівнює 0.1 процент, то приблизно за 10000 супер агресивних інтервʼю вони назбирають таки собі ультра стар команду.

Але, якщо ти така от зірка, то нашо тобі йти до Дженезісу, коли ти можеш потрапити в значно краще місце?
І що отримає Дженесіс, коли до них прийдуть, умовно, 100 спеців, і в середньому на 100 спеців (навіть непоганих) буде 0.1 супер зірка?

Круті технічні спеціалісти дуже вирогідно НЕ пройдуть цій скрінінг, але хто ж я такий, щоб казати це, вірно?

Та й у таких звичайних фахівців із досвідом, як я, відсутнє бажання проходити подібні співбесіди. Бо ти маєш показати себе на співбесіді як «зірка», а платити тобі будуть середню ринкову винагороду, а у випадку Genesis — навіть менше середньої.

хороший коментар, гостра штучка©. хочу додати трохи рефлексій про «цінності компанії», які не профіт". тільки не про ті, що вони самі собі напридумували, а про ті, які видно ззовні. от наприклад є простигосподи компанія grammarly, продукти якої допомагають неосвіченим ідіотам непомітно залишатися неосвіченими ідіотами, цінність так собі, навіть гівняна цінність, так скажу. але бажати у них працювати чомусь не вважається за западло. з іншого боку є, наприклад, порнхаб. так думаю, багато хто вважатиме для себе зашкваром там працювати, але ж порнхаб прозоро і об’єктивно несе людству радість і не допомагає кретинам обманювати оточуючих. отакий парадокс про цінності

Ух ти, дуже дякую за такий детальний фідбек, постараюсь зараз прокоментувати кожну думку, сорі, якщо щось пропущу:)

Такі, фанати Вовка з Уолл Стріт але з техничними корочками.

Я наймаю не тільки інженерів, доу читають не тільки інженери, тому не треба сприймати все написане вище через призму найму технічних спеціалістів. Більше того, я наймаю набагато більше саме НЕтехнічних спеціалістів, тож ця стаття актуальна саме в цьому контексті:)

У такому випадку, нажаль, продуктова компанія навряд чи буде когось драйвити, окрім як топ умовами, цікавими людині технологіями або гарною зарплатою.

Я трішки вже коментував цю думку у іншому треді. Компанія може драйвити, наприклад, своїми людьми. В моєму досвіді «з ким ти працюєш» важливіше за «чим ти займаєшся» або «скільки у тебе бенефітів». Не працювати з ідіотами чи мудаками чи бюрократами-формалістами — важливий бенефіт:) Ну і навпаки — деколи хочеться працювати з крутими людьми і я «продаю» цю можливість.

Або можливістю щось будувати самостійно, з нуля, без легасі, маючи багато свободи та відповідальності. Для багатьох це також важливо і, до речі, недоступно у FAANG.

Окрім цього, ніколи не розумів ці от «цінності компаній».
Цінність будь якої for profit компанії це саме профіт, і у першу чергу для холдерів та верхньої ланки менеджменту, якщо це не сімейна справа парочки людин, та дуже маленький бізнес-хоббі

Мені здається, що Ви переплутали values та value (aka shareholder value). Друге дійсно про гроші і все таке. Values чи «цінності» — це речі, які обʼєднують людей у компанії, коли вони досягають успіху, умовно кажучи відповідь. Очевидно, що я (і багато інших хайринг-менеджерів) хочу наймати людей, які вірять у ті самі підходи до роботи та досягнення результату, що і я.

Круті технічні спеціалісти дуже вирогідно НЕ пройдуть цій скрінінг, але хто ж я такий, щоб казати це, вірно? Пройдуть мабуть топові екстраверти-мастери слова, «продажніки» та інші майстри комунікації, що не є погано, але точно НЕ є головним фактором в багатьох професіях.

Як я вказував у статті — для мене головне це результативність людини, трек-рекорд досягнень. Навіть, якщо людина не вміє про них комунікувати, моя робота, як хайринг-менеджера — все рівно про це допитатися та оцінити. У мене в команді багато доволі скромних людей, які постійно применшують свої досягнення і вони це також робили на співбесіді.
Тому те, що не всі люди є «майстрами слова» — це додатковий виклик для мене, а не червоний прапорець для них.

Сильні середовища це дуже часто не досягнення якоїсь окремої людини, як би це не бажали визнавати люди.

Тут не зрозумів думки.

Так, світ дещо несправедливий, і у людей з багатих/благополучних сімей більше можливостей попасти у сильні середовища та стати топ-перформерами. Проте саме останнє найважливіше, я 100% за меритократію.

Якщо хтось був у класних універах/компаніях, бо «сімʼя нарішала» — у цієї людини не буде класних досягнень/результатів та робочої етики, вона не "зірка«/топ-пеформер.

В коментах побачив, що компанія намагається копіювати техніки найму ФААНГ, що взагалі якийсь нонсенс та тотальне НЕ розуміння, чим відрізняється маленька продуктова фірма в Україні та умовний Гугл.

Ці техніки існують в ФААНГ не тому що, вони такі топові, а тому, що вони МОЖУТЬ собі це дозволити

Я вже пояснював свою позицію з цього приводу, не буду повторюватися, скоріше докину аргументів.

Підхід найму — це не тільки про кількість співбесід. Це і про те на що ти дивишся, орієнтуєшся, як структуруєш процес і так далі. Не бачу, чому ми не маємо вчитися у найкращих. Що за комплекси меншовартості?:)

До того ж, ці компанії серйозно ставилися до найму з перших днів, ще коли, здавалося б «не могли собі цього дозволити».

До речі, барейзинг ми буквально ввели в «той самий момент», що і Амазон — коли відчули, що стала падати планка найму. Амазон це зробив через 5 років після заснування, ми, здається, через 6.

Ну і так, у нас відбір не такий довгий, як у FAANG, ми очевидно надихаємося, а не копіюємо один в один.

Задача про порахувати багатоповерхівки Києва...

І тут немає правильної відповіді. Точніше, я ніколи не хотів її знати, щоб не бути упередженим, залежно від того, яку відповідь надасть кандидат. Бо важливий не результат, а спосіб мислення.

так нечесно!
чого це немає правильної відповіді?

я б узяв карту, чи щось подібне...
уточнив би питання — що таке багатоповерхівка?
і почав би рахувати...

але якщо я все зробив правильно, а результат вас не цікавить... виникає питання: ви заплатите за мій час та зусилля?

Дещо здивований, що саме задачки викликають стільки ажіотажу. Чому саме це в статті зачепило?

Я прошу порахувати (точніше прикинути) прямо на співбесіді, часто ставлю ліміт в 5 хвилин, бо цю задачку можна вирішувати дуже довго, там неймовірно багато факторів.

Тож варіант з картою відпадає:)

Важливо — я не задаю це питання інженерам. Вміння швидко структурувати проблеми, критично оцінювати важливі фактори і враховувати тільки їх і швидко приймати рішення — це важлива компетенція, наприклад, для маркетологів. Інженерам же важливо вміти враховувати багато edge кейсів, мислити «повільно», і знаходити не просто достатнє, а оптимальне чи найкраще рішення, тож ця задачка, особливо з лімітом в 5 хвилин, не підходить.

дуже цікаво, як можна за 5 хвилин прикинути кількість багатоповерхівок у Києві без додаткових матеріалів?

скільки їх насправді ?
50 ?
500 ?

менше ніж за 5 хвилин ти можеш вихопити смартфон, набрати у гуголі «кількість багатоповерхівок у Києві» та отримати відповідь від ШІ, для маркетолуха з головою)

За даними на 2023 рік, житловий фонд Києва включає близько 10,5 тисяч житлових будинків, з яких переважна більшість є багатоквартирними. Не існує точної статистики за виключно багатоквартирними будівлями, однак враховуючи загальну кількість житлових будинків і структуру міського житлового фонду, можна зробити висновок, що більшість з них — багатоквартирні.

але за витрачений час та зусилля хай платять, це були непоправні втрати 5 хвилин мого життя))

менше ніж за 5 хвилин ти можеш вихопити смартфон, набрати у гуголі

я думаю, інформація повинна бути більш достовірною...

або — ось свіжа карта, сам порахував...
або хоча б офіційний сайт...

ну або можна, навіть не дістаючи гугл, сказати якусь цифру... 5247... і зробити компетентний вигляд... головне ж процес...

до речі, питання було не про багатоквартирні , а про багатоповерхівки )

так я питав про багатоповерхівки, а ШІ перевів на своє — завалив всю співбесіду)

прикинути скільки в певній площі — екстраполювати на всю площу
як варіант — декілька рівно/віддалених ділянок(центр/ближній/дальній)

або загальне населення міста / середня кількість людей в одній багатоповерхівці * частка багатоповерхівок серед житлового фонду(мало й багато -поверхівок)

Что экстраполировать? Каменные джунгли ПОХа и наполовину состоящую из промзон Борщаговку?

А багатоповерхівка- це 9 поверхів, чи від 10 рахувати? Чи ми рахуємо від хрущовок?

Тут , скоріш, можна назвати якусь загальну цифру, але впевнено.

І зараз , з урахуванням прильотів і руйнування загалом будинку, чи актуально це питання?

А багатоповерхівка- це 9 поверхів, чи від 10 рахувати?

це вже деталі уточнюючі
там ж в̶и̶т̶а̶н̶ц̶ь̶о̶в̶у̶в̶а̶т̶и̶ ̶н̶а̶ ̶п̶а̶н̶е̶л̶і̶ хід мислення — основне

До речі, в польських компаніях є один з етапів- головоломки. Часто прям зустріти можна. Але, наскільки я знаю, вони потім шерять результати. Пройшов/пройшла або ні.

це — с̶у̶є̶т̶а̶ ̶с̶у̶є̶т̶ оправдання «рішення» для "вирішувачів"(автор) і порішувачів(кандидати) — однаково і в польші, і не в польші

до речі, це могло б бути не*уєтою якщо б чітко ДО відбору було б прийнято(і виконано!) рішення що перший кандидат, котрий/котра так і так відповість на те і те(котрі в процесі відбору не міняються), — приймається
і то таке мало б сенс при умові що кандидати між собою не спілкуються про процес
тому... продовжуємо грати в ігри соціальні

до речі, це могло б бути не*уєтою

ще раз пардон, — це могло б принаймі виглядати не*уєтою

А багатоповерхівка- це 9 поверхів, чи від 10 рахувати? Чи ми рахуємо від хрущовок?

еврика!!!

придумався дуже простий і ясний критерій...
будинки з ліфтом = багатоповерхівки

а ліфт, я так розумію, це серйозна штука, вони усі на обліку...

тобто задача зводиться до того, щоб вирахувати джерело, яке знає точну цифру — скільки у Києві ліфтів...

(це може бути чиновник в КМДА, або який небуть КиївЛіфт...)
........................

Чатджпт:

Точну кількість ліфтів у житлових будинках Києва можна дізнатися через офіційні запити до відповідних органів. Зокрема, Київська міська державна адміністрація (КМДА) або Департамент житлово-комунальної інфраструктури можуть надати такі дані. Ви можете надіслати запит через офіційний портал електронних петицій або через систему «Доступ до публічної інформації» ([Доступ до правди][1]).

**Як подати запит:**

1. **Через портал електронних петицій:**

* Перейдіть на офіційний сайт КМДА.
* У розділі «Електронні петиції» створіть нову петицію з проханням надати інформацію про кількість ліфтів у житлових будинках Києва.

2. **Через систему «Доступ до публічної інформації»:**

* Відвідайте сайт КМДА або Департаменту житлово-комунальної інфраструктури.
* Знайдіть розділ «Доступ до публічної інформації» та подайте запит у встановленій формі.

**Приклад запиту:**

> «Прошу надати інформацію про кількість ліфтів, що експлуатуються у житлових будинках міста Києва станом на \[вказати дату].»

Відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації», органи влади зобов’язані надати відповідь на запит протягом 5 робочих днів.

**Корисні посилання:**

* [Офіційний сайт КМДА](kyivcity.gov.ua)
* [Система "Доступ до публічної інформації"](dostup.pravda.com.ua)

Звернення до цих органів є найефективнішим способом отримати точну та актуальну інформацію.

В некоторых домах бывает четыре лифта на подъезд :)

В некоторых домах бывает четыре лифта на подъезд :)

та то вже дрібниці...
значить треба шукати ліфти з адресами

Я думаю, что надо собрать список ФОПов обслуживающих лифты, применить к ним термо-анальный криптоанализ и заветная вакансия у вас в кармане.

але ж нагадаю про обмеження часу — 5 хвилин! але рішення є, як в цьому відомому коміксі про вивчення C++ за 21 день)

res.cloudinary.com/...​/xzmr5nbri3ytdvjc4iwi.png

Юра, а є ще жилий фонд і нежилий:)

Юра, а є ще жилий фонд і нежилий:)

як ти думаєш, у списках ліфтів є адреси, і позначки жилий це фонд чи нежилий? )

А кто сказал, что это жилой дом, а не Администрация Президента? :)

середня кількість людей в одній багатоповерхівці

пардон, — в одній *поверхівці

Я прошу порахувати (точніше прикинути) прямо на співбесіді, часто ставлю ліміт в 5 хвилин

Повторюсь — покажите пример, что там можно насчитать за 5 минут, кроме уточнения «считать ли двухэтажный детский садик».
Не бойтесь, я верю, что у вас есть ещё хорошие вопросы, вы же умный.

я б узяв карту, чи щось подібне...
уточнив би питання — що таке багатоповерхівка?

На карте не обозначены ни этажи, ни тип здания :)
Да и ваще, строят быстрее, чем меняют карты.

На карте не обозначены ни этажи, ни тип здания :)
Да и ваще, строят быстрее, чем меняют карты.

саме для таких питань я й написав розмито...
«взяв би карту, чи щось подібне...»

ясна річ, узяв би правильну, дуже інформативну карту...
правда, ще не придумав, де б я її взяв...

але тут саме час звернутися до рекрутера за підтримкою...

Залежить від карти. Є спеціальні карти міст містобудівного кадастру, де окремо позначені багатоповерхівки і окремо власні будинки. При потребі, все можна порахувати, питання тільки в доцільності і закладеному часі.

В цілому чудова розумна стаття.

Про теорему Баєса це відома пастка :) Тут просто треба знати, інтуїція буде говорити протилежне.

Найпростіша перевірка, це детектор хвороби, якій дає 1% похибки, але хвороба зустрічається 1 на мільйон, якщо всіх прогнати через цей детектор, то хибних результатів буде 9999 (1% від мільйона — 1)

Є сенс питати те, про що кандидат або просто десь чув (і це буде виглядати як сигнал) або не чув.

Фейкова мотивація

От тут не згодна, мотивація зараз не вмерти (або навпаки вмерти). Або пити в гори та ніколи не повертатись. На професіоналізм це не має впливати у дорослої людини.

Дякую за позитивний відгук, я старався, радий, що було корисно:)

Стосовно зауваження про фейкову мотивацію — мені важливо, щоб людина була чесна та відверта, якраз відсутність фейковості.

«Я не хочу вмерти, це мене мотивує, але взагалі я професіонал і мені для того, щоб круто перформити мотивація не потрібна» — це цілком нормальна відповідь.

Набагато краще за «мені подобається маркетинг, це дуже цікаво, але я споживаю контент на цю тему» — це булшит.

Щодо

мотивація зараз не вмерти (або навпаки вмерти)

Про цю мотивацію туточки — Федоров на співбесіді питає)

«Коли ти збираєшся померти?» — і за відповіддю одразу видно, чи кандидат мислить довгостроково, чи ні.
dou.ua/...​t-digitalization-and-job

Прекрасні співбесіди, цікаві питання.. А років 20+ тому якось простіше було:
— Резюме є?
— Та я вам на мейл слав
— Упс, ми чогось не отримали..
— Не біда, зараз відкрию свій блог, там у мене копіпаста резюми
— О, в КПІ вчились?
— Аха!
— І я з КПІ!

От і порозумілися :-)

От тут не згодна, мотивація зараз не вмерти (або навпаки вмерти). Або пити в гори та ніколи не повертатпись. На професіоналізм це не має впливати у дорослої людини.

Нажаль впливає : етика, мотивація і т.д. в стрессовій ситуації радикально відрізняється від спокою. Хоча коли зовсім нема стрессу, теж за досвідом — біда буде, бо потім дуже сильний стресс буде (на сессії покажуть, що треба було вчитись), тому усі менеджерскі фреймверки ставлять певний рівень стрессу і психологічну розгрузку після нього. В стрессі рівня паніки запросто можна зірватись : в крик або плач там чи не обдумані радикальні дії, демотивацію с прокрастинацією і т.д. і опинитись в повністю не професійні зоні поведінки.
Є така модель Брюса-Такмана, трохи росписано як відбувається.

У нас є 100 кандидатів. Десятеро з них — класні. І є наймаючий менеджер, який у 90% випадків потрапляє в ціль. Скільки крутих спеціалістів він найме? Скільки разів помилиться?

Так, тут потрібно застосувати теорему Баєса ...

Если у нас есть идеальная монетка, то шанс выпадения каждой из сторон равен 50%, но это не значит, что каждый второй бросок будет выпадать одна и та же сторона. Тебе сначала может пять раз выпасть одна сторона, потом два раза другая, и потом пять раз опять первая, но если мы будем бросать монетку миллион раз и посчитаем статистику, эта статистика будет почти 50 на 50. Там где-то пять сотых процента будет погрешность при миллионе бросков. Но если мы бросим миллион первый раз, это не значит, что выпадет сторона, противоположная миллионному броску. А если бросить миллион раз серию из 10 бросков, то только в 24% серий у нас будет распределение 5 на 5.

Теперь немного приблизим к нашему случаю. Если у нас десятигранный кубик, на котором одна грань — это неуспех найма хорошего кандидата (условно посчитаем это первой гранью), то, бросив его миллион раз, мы получим примерно 10% вероятности неуспеха. Но от того, что мы бросили кубик миллион раз, собрали статистику и знаем, что вероятность выпадения грани с номером 1 — 10%, это всё равно не может нам помочь узнать, какой будет результат миллион первого броска, миллион второго броска и миллион десятого броска. В этом десятибросковом отрезке может произойти что угодно: единица может выпасть три раза, а может не выпасть ни разу.

Для тех у кого воображение не работает, я сделал генератор броска кубика с 10 гранями, можете потыкать сами jsfiddle.net/e06tu75a

Каким боком тут Баєс ? Вы вообще читали что это за теорема ?

Зачем выдумывать хитрые задачи, допустимые вами решения которых возможны только с помощью телепатии ? Зачем нанимать программистов через многоэтажки, люки, красные машины и прочее неведомо что ? Вы у вашего автомеханика тоже спрашиваете сколько в Сиднее театров ?
Странно еще что вы не порекомендовали зайти к вашим соседям у которых маркетплейс колдунов и шаманов чтобы провести оценку биоэнергетики кандидата.

Максимум что вы достигнете таким наймом — повышенный процент набора с каких-то курсов типа MATE, где после того как один студент прошел собеседование, он сдает список вопросов куратору и по этим вопросам тренируют следующих.
Что ничего доброго не сулит.

после того как один студент прошел собеседование, он сдает список вопросов куратору и по этим вопросам тренируют следующих

О, щоб полегшити співбесіду майбутнім претендентам у RiseGuide здам одне їхнє запитання (насправді анекдот переписав ;-)

(HR) — назвіть будь-яке двозначне число
(Human) — 42
(HR) — а чому не 24?
(Human) — тому що я так сказав!
(HR) — ви конфліктний і не підійдете нам, наступний!
(Human 2) — 56
(HR) — а чому не 65?
(Human 2) — ну можна і 65, але я думав що 56 краще, але якщо PM скаже..
(HR) — ви слабохарактерний конформіст, ми не спрацюємось! наступний!
(прошарений Human з DOU) — 33
(HR) — а чому не.. стоп, ви що вже працювали у нас?

:-))

А HR така — о, Кріс Авеллон, які люди! вас вже «відмінили», а ви все по співбесідах ходите і жартуєте, так тримати!)

Олег, дякую за небайдужість до моїх задачок, статистики і теорії ймовірності.

Стосовно теореми Баєса я не бачу сенсу сперечатися, тим більше ChatGPT досить непогано пояснює до чого вона у true/false positive/negative задачках.
chatgpt.com/...​14-8008-a46e-059fd162bd4c

Стосовно мого підходу використовувати задачки:

Зачем выдумывать хитрые задачи, допустимые вами решения которых возможны только с помощью телепатии ?

Як я неодноразово відмічав тут в коментарях, а також у статті — я шукаю не правильні відповіді. Мені цікаво зрозуміти, як мислить людина. Класний аналітик і класний маркетолог абсолютно по різному будуть вирішувати ці задачки, я хочу зрозуміти саме спосіб мислення.

Зачем нанимать программистов через многоэтажки, люки, красные машины и прочее неведомо что ?

Ніде в статті не було вказано, що при наймі інженерів я використовую ці задачки. Я розумію, що Ви інженер і що назва сайту розшифровується як developers of Ukraine, але у світі ще є багато інших професій, ми наймаємо цих людей і вони читають цей портал.

Врешті решт це не завдання, якими ми перевіряємо інженерів. Конкретно задачку на теорему Баєса (чи true/false positive/negative, якщо Вам так здається більш влучним) я задаю аналітикам, це було вказано у статті.

Якщо Вам цікаво, як ми перевіряємо мислення інженерів — вони з моїм СТО вирішують проблеми по проектуванню, я інженерів на харди не перевіряю (бо, чесно кажучи, хто я такий, щоб це робити).

Странно еще что вы не порекомендовали зайти к вашим соседям у которых маркетплейс колдунов и шаманов чтобы провести оценку биоэнергетики кандидата.

Якщо Ви про Obrio — то за цим я до них не ходжу. Але з їхнім СРО я періодично їм стейки чи граю в контр-страйк, а з СОО ми граємо в сквош, вони файні хлопці, дуже рекомендую.

почитайте внимательно что вам чатгпт пишет. он применяет формулу байеса для подсчета вероятности того, что кандидат классный. это абсолютно другой вопрос
вопросы же из задачи он решает в лоб используя 90% из условия. можете даже спросить его почему она не нужна

учим теорвер с чатомгпт. это явно какой-то проклятый таймлайн :(

так Ви ж казали що АІ не треба користуватися) і Ви не його прихильник)))))))))

Ринок зараз справді дуже складний — як для кандидатів, так і для компаній. Коли компанія починає пошук, вона перш за все стикається з так званою «першою хвилею» постійних шукачів. Це люди, які наче й шукають роботу, але не зовсім серйозно. І лише згодом з’являються ті, хто дійсно мотивований. Відрізнити одних від інших буває непросто.

З боку кандидата ситуація виглядає дзеркальною. Починаєш пошук — і не можеш зрозуміти, чи перед тобою реальна вакансія, чи компанія, яка постійно перебуває у «вічному пошуку». Проходиш співбесіди: спочатку HR, потім технічна частина, а в результаті — тиша. Або ж приходить відмова з формулюванням на кшталт: «У вас немає досвіду з технологією, яку можна опанувати за два дні, але для замовника вона критично важлива». Пізніше починаєш копати глибше — і бачиш, що ця ж вакансія вже шість разів перевиставлялася протягом року. І ти думаєш: серйозно?

Знаєте, Олександре, можливо, я помиляюся, але після вашої статті у мене склалося враження, що у вас теж частково є ця історія — пошук заради самого пошуку. Ніби компанія очікує знайти того самого ідеального, «сферичного кандидата у вакуумі», який на 100% ніколи не існуватиме.

Вадим, дякую за фідбек, він підсвітив мені сторону кандидата (яку я, на жаль, вже дещо погано розумію) + у Ви дали мені benefit of a doubt фразою «можливо, я помиляюся», з такими коментарями приємно мати справу.

Декілька думок/коментарів:

Або ж приходить відмова з формулюванням на кшталт: «У вас немає досвіду з технологією, яку можна опанувати за два дні, але для замовника вона критично важлива».

У мене є, як мені здається, досить непогане пояснення таким відмовам. Насправді, компанії лукавлять і відмовляють не через це.

Наведу аналогію зі світу інвестицій, який мені гарно знайомий. При інвестиціях у стартапи найважливіше — це команда/фаундери. В 80%+ випадків інвестори відмовляють стартапам через те, що не вірять в команду — фаундер недостатньо компетентний, чи драйвовий, може лідерських якостей не вистачає і т.д.
Але ніколи, в жодному разі, інвестор не напише це у фідбеці, завжди вигадуються якісь штуки, а-ля "незрозуміла нам бізнес-модель"/"не хочемо інвестувати одні, шукайте ще інших інвесторів"/"маленький ринок". Чому так відбувається?
Особистий фідбек фаундер дуже погано сприйме (ти буквально кажеш людині, що у неї не віриш) і у майбутньому, якщо ти, як інвестор, помилився (що буває часто), то вже не буде шансу проінвестувати в цю компанію. А двері хочеться залишати відкритими, тож і даються такі нещирі відмови.

З наймом те саме — як правило відмова дається не через досвід/харди, а через "культуру«/софти, але ці речі вельми субʼєктивні, можна дуже легко помилитися, кандидата не хочеться образити, як по людськи, так і по бізнесовому (щоб не закрити двері можливості на майбутнє), тому і виникає такий крінж.

Знаєте, Олександре, можливо, я помиляюся, але після вашої статті у мене склалося враження, що у вас теж частково є ця історія — пошук заради самого пошуку. Ніби компанія очікує знайти того самого ідеального, «сферичного кандидата у вакуумі», який на 100% ніколи не існуватиме.

Це враження частково правильне. Є найми/позиції, де я орієнтуюся на good enough рівень чи готовий ризикувати, є де я шукаю «зірку», або «сферичного кандидата у вакуумі». Чому я це роблю?

По-перше, я вірю, що вони все таки існують і що мені вдається деколи їх наймати.

По-друге, я не вважаю себе хорошим піпл-менеджером, тут мені ще багато треба вчитися. Мені складно з лоу-перформера зробити топ-перформера.
Але я вважаю себе досить хорошим хайринг-менеджером (я регулярно «попадаю», тож стараюсь інвестувати більше часу на етапі найму, щоб найняти людину, яка автономно, з моїм мінімальним залученням розбереться та заперформить.

Сподіваюсь, це має сенс:)

Як правило у ’зірок’ взагалі немає проблем з пошуком.їх передають по нетворку умовно ’з рук в руки’ . А інтерв’ю звичайно відбувається дуже формально.

На 100% згоден!

Зауважу, що Ваші тези ніяк не протирічать тому, що я написав у своїй статті. Я ж ніде не писав, що співбесіда має виглядати, як допит у гестапо, тільки з рекрутинг скоркартою (крінж) та заготовленим списком питань, де обовʼязково по всім пройтись (крінж х2).

Речі, про які я писав вище (окрім задачок), можна перевірити і за неформальною розмовою, що найчастіше і відбувається:)

Вітаю. Дякую, що ділитися досвідом.
В мене багато знайомих, хто проходив співбесіди, якщо я не помиляюся, у Варшавський офіс. І з того, чим вони ділилися, то це акцент рекрутерів на перепрацюванні, роботи з офісу і проблемах з паркуванням;
Ще відсутність прозорого фідбеку ( рекрутери часто пропадали);
І такий парадокс, мов, докажіть, чому саме ви маєте у нас працювати, але при цьому зп взагалі +/- середні.
Зверніть на це увагу, бо якось воно несерйозно виглядає після вашої статті. Дякую.

Євгенія, дякую за фідбек, акценти скоріше хибні (хоча і є багато нюансів), пропадати — це дуже погано і я це максимально засуджую (хоча і сам подеколи грішу).

Проте, знову ж таки, я тут не пишу за весь SKELAR, а скоріше описую свої підходи і, як наслідок, підходи RiseGuide. Речі можуть відрізнятися, бо, на щастя, у ко-фаундерів є свобода волі будувати компанія так, як вони вважають за потрібне.

Якщо Ваші знайомі мали такий досвід співбесід в RiseGuide (що можливо, бо у нас третина співробітників у Варшаві), то напишіть мені, я розберуся, що пішло не так. Але Оксана та Майя, рекрутери з якими я найбільше працюю, дуже круті і навряд чи могли б залишити негативний післясмак.

Стосовно «парадоксу» — сорі, але все таки якщо людина на співбесіді (а спілкування з рекрутером часто це все таки формальна співбесіда), то нормально очікувати, що вона має «довести чому саме вона має у нас працювати», це буквально мета кандидата на співбесіді:)

>>>"то напишіть мені, я розберуся, що пішло не так"

Вже не має сенсу, рекрутери зникли після інтерв’ю, ніхто вже бігати не стане за ними.

>>>" нормально очікувати, що вона має «довести чому саме вона має у нас працювати», це буквально мета кандидата"

Тут, знову -таки, рекрутери написували кандидатам. Умовно, таке питання не має сенсу, бо рекрутер зацікавлений більш, ніж навпаки.
Тому, Оксана/Майя- хай вони на це звернуть увагу. Варшава- це як маленьке село, ти компанії можеш не знати, але фідбеки щодо компаній і спілкування з рекрутерами вже відштовхують наступних.

Сподіваюсь, ви це пофіксить зможете і все налагодиться. Дякую.

Я так і не зрозумів, чи стосувалося це RiseGuide...

Тут, знову -таки, рекрутери написували кандидатам. Умовно, таке питання не має сенсу, бо рекрутер зацікавлений більш, ніж навпаки.

Я фанат думки, що обидві сторони у відносинах (робочі відносини це теж відносини) мають бути зацікавлені, тоді це гарно працює:)

Саме як людина, котра знає колег із Skelar і може це підсвітити їм.

Хе-хе, ви ще напевно не зрозуміли, що свобода волі робити так як ви вважаєте за потрібне — насправді це для дуже невеликої прослойки фінансово незалежних людей і то не має повної, бо можна прогоріти, а то і як Бернард Мейдофф сісти на пожиттєве. Ті же Дональд Трамп та Ілон Маск навіть не можуть собі дозволити діяти на 100% так як їм заманеттся, бо існує величезна купа загальних норм та правил в сучаному суспільстві, ті же закони щодо захисту праці в США, наприклад, з часів ще Франкліна Рузвельта і т.д.
Є ще і взагалі закони які від людей ніяк не залежать, Ньютона або Попиту та Пропозиції.
Бізнес це взагалі штука яка керується числами. Як вам написала спеціаліст по кадрам, реальний ринок дещо інший. Ну і «Работать в нашем банке — большая честь» neolurk.org/...​шем_банке_—_большая_честь працює в результаті, значно гірше за зарплату по горі ринку. Ще тут Кожаєв писав і ще купа різніх книг про менеджмент, що в більшості випадків на роботу зазвичай треба робітник достатньо кваліфікований щоби робити роботу за наявний бюджет, банально. Ви же переписуєте на свій лад маркетингові заманухи Джобса з розряду «Як наймати рокстарів». Раптом що — це звичайнісіньке маркетингове НЛП, з ціллю заманювати до себе в воронку продажів, робітників на ринку робітника, бо чим більше у вас резюме як в Google 3 мільйони на рік для прикладу, тим більше у вас аргументів по зарплатні, акціям і т.д. Завжди працює фактор — твою роботу тут дуже хоча Вася, тому заткнись і вкалуй, а не вимагай прибавки (система американська, японська працює по іншому). В реальній роботі, Джобс був акулою бізнеса, який між іншим кинув більшість своїх партнерів і неодноразово. До Японоської системи Джобс прийшов значно піздніше, і чухню про рокстарів нести в світ перестав, зато став показувати iPhone-и покупцям.

"

Проте, знову ж таки, я тут не пишу за весь SKELAR,

"

Я Вам не скажу за все Одессу, вся Одесса очень велика :))

Шось із світу перегрітого ринку де «за парканом» очікують сотні сеньйорів готових працювати хоч мідлом, хоч джуном.

З роками я вивів таке правило — якщо рекрутинг зі старту якийсь цирк, то сама праця там наврядчи буде відрізнятися. А судячи з посту від кандидата тільки вірш на тему «чого він тут забув» не вимагають)
Особливо сподобалась класична біполярка хедхантерів, коли пункти суперечать одне одному)

Під такі конкурси підписуються тільки джуни та «зайчики» які вміють тільки проходити співбесіди і «стрибати» по вакансіям.
Навіть від мідла очікують фактичної компетенції, а не зазубрених термінів чи вміння підлизатись до рекрутера.
Про грейди повище взагалі мовчу, там зазвичай «формульно-термінологічні» питання можуть і не з’являтись.

Зібрати команду зірок можна, а от замотивувати і утримати — це дійсно челлендж. Тут має значення і опціони, і продукт, який розробляєте, і корпоративна культура. Але правда в тому, що через 6-8 місяців зазвичай людям стає нудно..

Амінь.
Погоджуюсь на 100%, це ще складніший виклик!

Японска тема Кайдзен — не треба вам ніяких супер зірок, вам треба система яка дає результати послідовною системною працею над поліпшенням існуючих робочих процессів в повсякденні. Тобто в сутності система із впровадження розумних інновацій та технологія. В ІТ в Agile, як відомо це саме японска система, для цього використовується механізм ретроспективи — на якій треба не лаятись а брати ідеї їх обговорити взяти розумні і реалізувати їх.
В якості прикладу брали просто офіціанток в рабочій столовій Тойота, які помітили як вони можуть з економити на чаї без зниження якості обслуговування взагалі, просто подаючи його таким чином щоби зменшити кількість не випитих залишок. Там економилось усе, від заварки до нагрітого окропу і т.д.
Система зробила так, щоби офіціанткам було би не пофігу на це і вони за це подумали, на томість отримали премію та підвищення від компанії, бо аони для цієї компанії заробили грощі працюючи головою.
Ну і можете уявити атмосферу в команді, де найняли 10 Лінусів Торвалдьсів. Один загальний срач буде і рекомендації вбити себе об стіну один одному.

Вопрос про дома плохой.
То есть в части определения дефиниций он хороший, а дальше можно сразу отвечать, что он не имеет решения:
1. Даже в относительно монотонно застроенных новых спальниках типа Троещины могут чередоваться девятиэтажные «стены» со свечками и ни население, не площадь не помогут.
2. Троещина — часть Деснянского района, который включает в себя ещё обильно застроенный хрущевками Лесной.
Тут бы поговорить о детализации даже не на административные районы, а на исторические местности — но «к черту подробности».
3. Откуда эти детали может знать человек не проживший в Киеве лет двадцать?

Це не має значення. Це як і задача про кількість люків у Києві. Мета цієї задачі виключно подивитись, наскільки людина мислить системно та як вона підходить до вирішення цієї задачі, як вона шукає шляхи розвʼязання у короткий термін. Ну і якщо ти щось знаєш про Київ — доволі просто порахувати кі-ть, звісно зі значною похибкою, але значення буди близьке то істини.

Ну і якщо ти щось знаєш про Київ — доволі просто порахувати кі-ть, звісно зі значною похибкою, але значення буди близьке то істини.

Нельзя. И я довольно доходчиво объяснил почему.
Такие задачи хорошо работают в Штатах с их стандартной квадратно-гнездовой застройкой и совершенно неприменимы для постсоветского города с историей.
То есть мы опять имеем бездумное копирование американских практик без понимания сути.

Можно изменить саму задачу, условно было про количество мячей для бейсбола в школьном автобусе, переделать на мячиков для пинпонга в школьном автобусе. Количество люков в Киеве, поменять скажем на количество шпал на Метромосте.
Однако в Google сделали такие вопросы приближенными к работе и конкретной специальности.

«Количество мячей для бейсбола» — хороший пример на умение делать гипотезы не обладая точными/полными входными данными.
Но для того, чтобы задавать такие задачи — надо самим уметь в такие гипотезы.
В противном случае получается карго-культ и Genesis, как нарицательное для всего плохого в ИТ.

У вас якесь відірване від реальності бачення «системного мислення».
Я поки читав, прикинув методи — найближче це сканувати по тегу поверхів OpenStreetMap, але це «не обов’язковий» тег і тому точнісь дуже відносна.

Прикинути же взагалі нереально, Київ старе місто яке росло і розвивалось, планування ніяк не з’вязано логічно чи алгоритмічно. Навіть кількість будинків не прикинути, тому як це вам не Америка і площа землі/будівлі ніяк не прив’язана до конкретних величин.

Я поки читав, прикинув методи — найближче це сканувати по тегу поверхів OpenStreetMap, але це «не обов’язковий» тег і тому точнісь дуже відносна.

Це ви вже використовуєте інструменти. З інструментами я за 10 хв знайду вам точну кількість будинків. Звісно також з похибкою, оскільки треба буде визначити чи ми беремо до уваги всі будівлі де є кілька поверхів чи лише багатоповерхівки житлові. Програмно це зробити буде простіше — розумію як, але складніше це імплементувати. Точно це зробити дійсно складно але, вочевидь, ставлячи це питання на співбесіді ніхто не очікує від вас точної відповіді. Взагалі питання не у відповіді а у мисленні.

У вас якесь відірване від реальності бачення «системного мислення».

— добре =)

Прикинути же взагалі нереально

— частково погоджуюсь, але тут вже питання, що для вас «прикинути». Залежить також від знань: бо я знаю всі типові забудови, роки, тренди, + - обʼєми тощо. Добре розумію райони. Тому прикинути я точно можу.

Точно це зробити дійсно складно але, вочевидь, ставлячи це питання на співбесіді ніхто не очікує від вас точної відповіді. Взагалі питання не у відповіді а у мисленні.

Еще раз, в редакции для ХР:
Киев (и другие подобные города) застроен хаотически. Если надо привести хороший пример энтропии, то «кивская застройка» вполне под него подходит.
Вопрос же предлагает найти закономерность в хаосе.
Достаточно хороший повод не иметь никаких дел с людьми задающих такие вопросы.

Євген, дякую за обʼєктивну критику. Нюанси, які Ви відмітили — справедливі!

Як я вказував, мені не важлива правильна відповідь на це питання, я її сам не знаю, я оцінюю виключно процес мислення.

Очевидно, я адаптую задачку під локацію кандидата, наприклад, якщо людина з Дніпра — вирішуємо на прикладі Дніпра.

До речі, інженерам я не задаю цю задачку, бо мислення інженерів вона не допоможе оцінити!

ина з Дніпра — вирішуємо на прикладі Дніпра.

В Днепре та же история, если не хуже. И в Харькове.
Боюсь спросить, что вы будете делать, если кандидат из Пидволочиська.

мені не важлива правильна відповідь на це питання, я її сам не знаю, я оцінюю виключно процес мислення.

А не хотите продемонстрировать образец своего? А то получается игра в одни ворота.

Задача #2 — теорема Баєса

Так, тут потрібно застосувати теорему Баєса, але ця задачка перевіряє вміння працювати з цифрами, а не знання формул. Вона «проста, але не проста». І якщо аналітик її не розв’язує, скоріше за все, ми не наймемо його або її. Загалом, до правильного підходу в цій задачі можна дійти логічним шляхом під час співбесіди — це не перевірка, наскільки добре кандидат закінчив курс статистики в університеті.

можете объяснить при чем тут теорема Байеса и условная вероятность? если попасть в цель = не ошибиться = избежать ошибки первого и второго рода, то 90% из условия — это ответ на оба вопроса (из 10 и 100 соответственно)

Мабуть тому що одне з рішень таки дійсно використовує формулу Баєса та рекурсію. Але то точно не єдине рішення.

Якщо людина системно потрапляє в сильні середовища — це вже сигнал, що розумні люди в цих середовищах дають їй шанс.

1 minute later

Можна працювати в крутій компанії, але нічого не зробити — і це вже червоний прапорець.
Понад 10 розумних та досвідчених людей були в захваті. Усі сказали: «Це must hire!». А потім вона зробила тестове завдання нижче наших очікувань.

Маленькі розповіді Марка Твена які розривають душу. Тобто як це виглядало? У вас на інтерв’ю ціла комісія по скринінгу чи людину записали на відео а потім аналізували?

Тому що сама по собі діяльність людини не дорівнює її перформансу
Багато працювати — це не достоїнство за умовчанням

Ок так що робити?

у більшості випадків той, хто багато працює — приносить результат.

ок

-Напевно кандидат не дуже цікавився маркетингом

Цікавість та допитливість — це слабкі драйвери.

а ну ок, сім`я роботяг то реально драйвер

Стів Джобс (чесно-чесно, я вчився наймати не тільки в нього, просто так склалося в цій статті :) любив наймати «прим» — сильних, яскравих, амбітних, іноді зверхніх людей. Таких, як він сам. І це нормально.

Я впевненний що ви це писали в чорній водолазці — але це випадки з його біографії та розповідей колег які працювали з ним — якщо хтось з ним не погоджувався то він впадав в істерику і міг розривітися, тобто ви вчилися наймати у свого ж ред флега.

Якщо баррейзер не бачить майбутнього з цією людиною, ймовірніше, її не наймають. Такий принцип — частина культури SKELAR.

Як він може щось побачити якщо він не знає ваш бізнес та не зацівленний в закритті позиції?

Коли ви стаєте наймаючим менеджером — ваша поведінка автоматично стає прикладом.

Тут повністю згоден!

Класний і детальний коментар, дякую, що уважно прочитали статтю і не полінилися так детально дати фідбек!

Ви відмітили багато «суперечностей» у моїй статті, як щодо звʼязку кількості роботи та результативності, або круте CV щось важить чи ні.
Суперечності існують і мій посил був в тому, що «все не так однозначно», бо у наймі дійсно все не так однозначно:) Я вирішив підсвітити різні контроверсійні думки, шкода, що це склало хибне враження, що у мене повна каша в голові.
В будь-якому випадку, я не претендую на правду в останній інстанції і я роблю помилки в наймі. Але загалом трек-рекорд у мене досить гарний (перепрошую за нескромність), тому виршив, що мої думки та підходи комусь будуть корисні.

Щодо кандидатки — у нас в ті часи була загальна борда з кандидатами і там було видно фідбеки усіх, тож можна було легко зрозуміти консенсус.

Щодо барейзерингу — те, що Ви відмітили це якраз фіча, а не бага.

По Стіву Джобсу — у нього, як і у будь-якої людини, є гарні практики, на яких варто вчитися, та анти-приклади, на яких також варто вчитися. Але одна погана риса не кенселить інних досягнень, вірно?

Гайд для хайринг-менеджерів, як зібрати в команді «зірок»
У статті поділюся підходами та лайфхаками, як знаходити «зірок»

Ось є відгук про AMO, що платять менше ринку. AMO з екосистеми Genesis, SKELAR теж з екосистеми Genesis. «Наймаємо зірок» — це маніпуляція з розряду «наймаємо найкращих». Ви просто намагаєтесь переконати інших, що у вас працюють зірки, щоб платити нижче ринку. Це з тієї ж серії, що й продаж книжок «як стати мільйонером», де мільйонером стає той, хто продає книжку. Шукайте далі.

Маніпуляція: «У нас працюють найкращі».

Просто повторю коментар з іншого треду:

Давайте не приймати твердження про «нижче ринку», як аксіому:)

Genesis — це велика екосистема, в якій у компаній є значна доля незалежності. Культура та процеси можуть досить сильно відрізнятися. Я не знаю і не можу говорити про зарплатну політику в Genesis, бо я в Genesis ніколи не працював.

SKELAR — спін-офф зі своїми відмінностями, RiseGuide один з бізнесів SKELAR і у мене також є незалежність будувати команду та бізнес так як я вважаю за потрібне.

Яскравий приклад, який буде релевантний аудиторії тут — є думка, що Genesis чи SKELAR це office-first компанії. Багато хто також сприймає цю думку, як аксіому.

Проте в RiseGuide більше 50% компанії на remote, процеси у нас remote-first, бо ми саме так вирішили будувати компанію.

Я вважаю свою команду зірковою (можливо я delusional, але це в якомусь сенсі нормально для підприємця), більшість людей не шукали роботу, коли вирішили до нас приєднатися, результати у нас вище середніх.

Я вже заявляв в коментах тут, що вважаю, що зірковий кандидат має отримувати класну винагороду.

Тож, я щиро не розумію, чому відгук людини з іншої компанії якось транслюється на нашу:(

Тож, я щиро не розумію, чому відгук людини з іншої компанії якось транслюється на нашу:(

Одна екосистема, спільні тренінги — то й спільні болячки. Ефективніше оминати всю екосистему, ніж розбиратися, де здорові компанії, адже хороших компаній вистачає так само, як і хороших кандидатів.

Гаразд, відповідаєте ви в коментарях краще, ніж типовий CEO з екосистеми Genesis, тож коли будете публікувати вакансії з Go в RiseGuide, я утримаюсь від критики, що це соковижималка Genesis.

Небезпечно читати такі статті)

читатйте книжки та вчіться) а не друкуйте статті) Вігерса читатйте) успіхів

Я надаю перевагу вчитися на практиці, learning by doing, так би мовити;)

Тим не менш, я відкритий до обʼєктивної критики, із задоволенням почитаю аргументи в чому я неправий.

В вас знань нема) яка практика))))))

приклад ствердження яке розлетілося в групах бізнес аналітиків про (те що девелопери все знають і не треба бізнес аналітика) Тестувальників від слова взагалі не треба мабуть ) Успіхів в розвитку) Раджу вчитися) а новачкам не читати статті такі) а занурюватися в професійну літературу!

Ага, тепер я краще розумію контекст.

По-перше, це стаття для хайринг-менеджерів, рідко це все-таки «новачки».

По-друге, приємно, що мої твердження провокують інтелектуальну дискусію, це не погано.

Насамкінець, я дійсно вважаю, що моїй компанії не потрібні бізнес-аналітики та тестувальники і це сприяє крутій інженерній культурі. Може напишу про це статтю на доу і у нас вийде гарна дискусія:)

) Олександре! Ви можете вважати як Вам заманеться) Але те що ви не орієнтуєтесь у сфері та не розумієте різницю між продуктом та аутсорсом — це факт!  —

Може напишу про це статтю на доу і у нас вийде гарна дискусія:) — прошу Вас

Читайте профільну літературу) Не пишіть)) Вчіться бо потонете) Успіхів в розвитку!

Читайте профільну літературу) Не пишіть))

— А ви читали «Мистецтво програмування» Кнута?
— Тобто його достатньо було прочитати? А я, дурбелик, переписав..

www.goodreads.com/book/show/18588102- трішки вам корисностей в стрічку (Дякую)

тут не про питання достатньо чи ні. Тут бачення того що пише та каже автор ;) Його мислення та думки) І те що коли читаєш літературу бачиш що це бздура від автора))) статті

Oleksandr RomanovOleksandr Romanov
• 1stVerified • 1st
Senior Software Engineer in Test @ IOHK | Host @ Testing Minutes podcast | Blockchain | Quality | EngineeringSenior Software Engineer in Test @ IOHK | Host @ Testing Minutes podcast | Blockchain | Quality | Engineering
4w • 0 months ago • Visible to anyone on or off LinkedIn
🤖 What to read in test automation? 📖

hashtag#softwaretestautomation hashtag#books

Here is the list of good books on test automation I have read over the years:

📚 “Contract Testing in Action: With Pact, PactFlow, and GitHub Actions” a.co/d/fzOkiCF
📚 “Software Testing with Generative AI” a.co/d/6YWAjws
📚 “Software Testing Strategies: A testing guide for the 2020s” a.co/d/eQVEVmm
📚 “Automation Awesomeness: 260 actionable affirmations to improve your QA and automation testing skills” a.co/d/aH7Cb95
📚 “Test Automation Engineering Handbook” a.co/d/bahFWWV
📚 “Effective Software Testing: A developer’s guide” a.co/d/eYXsjXX
📚 “Testing Web APIs” a.co/d/7AikECo
📚 “Full Stack Testing: A Practical Guide for Delivering High Quality Software” a.co/d/5CeqqVh
📚 “Test Automation Fundamentals” a.co/d/2Dlozzi
📚 “Software Testing: A Craftsman’s Approach, Fifth Edition” a.co/d/dJzp5Gu
📚 “Team Guide to Software Testability” a.co/d/8hjle5O
📚 “Test Automation: A manager’s guide” a.co/d/8wx6R6x
📚 “Software Engineering at Google” a.co/d/aUuNDZJ
📚 “Complete Guide to Test Automation: Techniques, Practices, and Patterns for Building and Maintaining Effective Software Projects” a.co/d/8QvELmV
📚 “Testing Java Microservices: Using Arquillian, Hoverfly, AssertJ, JUnit, Selenium, and Mockito” a.co/d/1yQBiJJ
📚 “Developer Testing: Building Quality into Software” lnkd.in/ekksfVAK
📚 “The ‘A’ Word. Under the Covers of Test Automation” lnkd.in/eYxvyNqF
📚 “Experiences of Test Automation: Case Studies of Software Test Automation” a.co/d/fl3wa2v
📚 “How Google Tests Software” a.co/d/4xpkcQz
📚 “Implementing Automated Software Testing: How to Save Time and Lower Costs While Raising Quality” a.co/d/6p456h6
📚 “xUnit Test Patterns: Refactoring Test Code” a.co/d/bqMZ1sN

P.S. Do you want to see an in-depth review of these books? Share your thoughts in the comments below! www.linkedin.com/...​d103omJKsTFU8_gJ7-0WyEB8Y — то що будете знову переписувати))?

Видно відразу що в людини брак знань та читання книжок) Нерозуміння процесів) Закиди про непотрібність бізнес аналітиків на проєктах) Закинути на девелопера додаткову роботу)) Нерозуміння між продуктом та аутсорсом) Раджу не читати таких спеціалістів)

Увірвусь в дискусію — як людина яка працює в продукті з мільйонами активних користувачів, а також раніше працював бізнес аналітиком скажу так — автор має рацію з приводу цього аспекту (хоч я і не з усім згоден в статті).

Якщо компанія продуктова (а автор пише про продукт) — інженери дійсно мають більший ріень оунершипу і фактично закривають більшу частину роботи БА (іншу частину закривають дизайнери та продакт менеджери).

В аутсорсі ситуація трохи інша, але навіть там підходи змінюються. Тому раджу подивитись на те, як працюють світові Tier 1 та Tier 2 технологічні компанії. Бо ви посилаєтесь вище на Вігерса, який написав свою книгу в 90х за зовсім інших реалій.

Тому раджу подивитись на те, як працюють світові Tier 1 та Tier 2 технологічні компанії

Вы уверены, что ваш опыт с агрегатором такси релевантен для Intel, Cisco, SAP или Adobe?

так.
я працюю теж в багатомільярдному тір1 бізнесі, в якому немає бізнес аналітиків)

є ще на аутсорсі продукт (Фінансовий) Німеччина. Мануальних тестувальників нема — бізнес аналітиків нема) Але тут не про це: Автор не відбиває від слова взагалі що таке дата аналітика, біщнес аналіз та розробка. В принципі не дивно: якщо читати про ці всі компанії типу Скелар)

Болт) Main tasks and responsibilities:

Analysing pricing, promotions, product assortment, customer behavior and advertisement strategies to enhance Bolt Food’s grocery offering.
Collaborating with HQ and local teams to identify regional nuances, drive change, and implement global solutions.
Using data insights to answer critical business questions and support strategic initiatives.
Building and maintaining dashboards to track performance, automate reporting, and support decision-making.
Managing testing scenarios for new product features and providing structured feedback.
Working with product development teams to drive initiatives that attract new partners and grow existing ones.

About you:

You have 5+ years of experience in analytics, business intelligence, or product analytics roles.
You are highly analytical, with strong problem-solving and data interpretation skills (A/B testing experience is a plus).
You have advanced Excel or Google Sheets skills (experience using Python for automation is a plus).
You have experience with data visualization tools (Looker preferred) and can tell compelling stories through data.
You possess solid SQL skills (no need to be a data modelling wizard, but being able to read complex queries is a must).
You act like an owner: managing your own backlog and stakeholders, relentlessly prioritising for maximum impact — www.linkedin.com/jobs/view/4204066852

Я розумію, що вакансія називається «Business Analyst», але це ж буквально опис вакансії аналітика даних. Тут в вакансії немає нічого спільного з тим, чим займаються бізнес-аналітики в аутсорсі:) Бо такі «бізнес-аналітики» в нормальних продуктових компаніях не потрібні...

І я про те) Що йдуть зміщення про які говорять в відео) відео я додала вище.

Бо такі «бізнес-аналітики» в нормальних продуктових компаніях не потрібні...

Відео на ютуб каналі ріст (я надіслала вище) прослухаєте зрозумієте — там і про ІТ компанії в аграрній галузі і про Уклон з Луном. Різницю про бізнес аналітика в продуктовій компанії та аутсорсі. Про девелопера який буде мати 2 додаткові роботи (без тестувальника та бізнес аналітика) про зміщення (де бізнес аналітик десь стає і дата аналітиком-та може прочитати код та знає Сіквел) Сперечатися можна довго (Але я відштовхуюся від продуктів над якими працює Інтеліас та бачу що продукує компанія Скелар (та їх працівниках) intellias.com/...​ng-productivity-cookbook Тестувальників також не треба) я вже зрозуміла

на завершення — (компанія Інтеліас) достатньо почитати їх блог (та побачити над чим вони працюють;) порівняти з компанією Скелар) послухати два відео про бізнес аналіз на каналі Ріст від людини яка працює на Інтеліасі (бізнес аналітиком) проаналізувати та послухати що Ви говорите та вона) і зробити висновки) Хто шарить той пойме) youtu.be/...​U-p08?si=htlhE7viU8L-ni2w www.youtube.com/...​tch?v=QKU1mC_QFvQ&t=1238s

Ти дуже правильно підмітила: опис дійсно більше схожий на Data Analyst / BI Analyst з елементами Product Analyst, але з домішками Business Analyst у класичному розумінні (взаємодія зі стейкхолдерами, узгодження вимог, стратегічні ініціативи).

Тепер про аутсорс (аутсорсингова компанія) та чи може бізнес-аналітик виконувати такі функції:

✅ Так, може.
В аутсорсі бізнес-аналітик часто має «гібридну» роль — залежно від потреб клієнта. У продуктових компаніях (як Bolt, Glovo, Uber Eats) часто є чіткі ролі: Data Analyst, Business Analyst, Product Analyst. А от в аутсорсі BA нерідко підхоплює функції аналітика даних, щоб закривати прогалини клієнта.

📌 Чому так відбувається:
• Клієнт хоче «одну людину на всі завдання»: і збору бізнес-вимог, і роботи з SQL, і побудови дашбордів.
• Аутсорсова компанія позиціонує BA як «універсала» (bridging gap between business & tech).
• У багатьох проектах BA стає точкою входу: він отримує питання від бізнесу і самостійно робить первинний аналіз у Looker / BigQuery / Excel, а вже потім передає на глибший рівень data team або devs.

📊 Типові BA-функції в аутсорсі можуть виглядати так:
• Збір бізнес-вимог (user stories, backlog, roadmap).
• Побудова дашбордів та звітів (Tableau, Power BI, Looker, GA4).
• Написання SQL-запитів (щоб самостійно підтягнути дані для перевірки гіпотез).
• Аналіз KPI (retention, churn, conversions).
• Комунікація з клієнтом: пояснити дані, оформити рекомендації.

⚖️ Важливе уточнення:
• У чистому аутсорсі (коли робота під замовлення для зовнішніх клієнтів) BA може бути більш універсальним.
• У продуктових компаніях BA частіше вузько спеціалізується (або як Data Analyst, або як Product Analyst, або класичний BA).

Отже, відповідь: Так, на аутсорсі бізнес-аналітик може виконувати функції, описані у Bolt Market, особливо якщо від нього очікують і бізнес-розуміння, і первинну роботу з даними. Це не є «чистий Data Analyst», але радше Data-savvy Business Analyst.

Хочеш, я зроблю порівняльну таблицю:
• Класичний BA
• Data Analyst
• Ця роль у Bolt (гібрид)

👉 щоб ти бачила, де вона ближча до BA, а де до DA?

View Denys Gobov, CBAP, PMI-PBA, PhD’s graphic link
Denys Gobov, CBAP, PMI-PBA, PhD
• 1st
Business Analysis Expert and Trainer (Art of Business Analysis); Head of BA Capability (DataArt)
4mo

У цієї проблеми є і інша сторона. Прорекламували БА сервіс. Показали кращих і їх результати. А на черговий проєкт виходить спеціаліст, який звик бути «лише перекладачем», відмовчується на дзвінках з клієнтом і т.д. Отже з одного боку і проєктам/компаніям треба пояснювати, яку цінність БА може принести, і самих БА готувати до справжніх викликів. Тут і техніки стратегічного аналізу знадобляться, і глибокі домені знання, і лідерські якості. www.linkedin.com/...​d103omJKsTFU8_gJ7-0WyEB8Y

Helen Kyianovska
• 2nd
CEO at Yellow Toad | Co-Founder and Managing Partner at Da`at Consulting | Fractional CDO/COO | Helping SMBs & tech pros make predictable results in software development
4mo

Не уявляю як взагалі можна робити ІТ проєкти без бізнес-аналітиків.

Show translation
Show translation of this comment

Like
like
1

Reply
12 replies
12 Replies on Helen Kyianovska’s comment

See previous replies
View Mariana Bandrovska 🇺🇦’s graphic link
Mariana Bandrovska 🇺🇦

Author
External BA Consultant | Building & Auditing BA Teams | Trusted Advisor to CEOs | PhD
3mo

Viktor Semenov погоджуюсь, в цьому кейсі, з “Замовник (ПО чи ПдМ) націлений на результат і залучений в комунікаціях.” є великий шанс на успіх без ВА. І також якщо ми говоримо про стафінг в останні 3-6 міс проекту (бо то як коня на переправі міняти).
Питання — а як ти вважаєш чи при такому типі проекту можна обійтись без ВА, за умови що проект на початкових стадія розробки? www.linkedin.com/...​d103omJKsTFU8_gJ7-0WyEB8Y

Висновок Олександре: Занурюйтесь в тему! Читаючи ваші статті (переливаєте воду з пустого в порожнє) На роботу наймають заробляти кошти а не вирішувати задачки на співбесідах) Приклад вашого продукту-Оцінка-в апсторі 2.5 оцінка зірочка) Просто коли є з чим порівняти (така вода та брак знань відразу кидається в очі) Успіхів Вам в розвитку! Нічого особистого — тільки бізнес) Наше завдання не судити страсті та недоліки ближніх) — а виймати з них вигоду)))

Милославо, Ви не навели жодної критики моїх думок по жодному з моїх дописів. Вам скоріше не подобаюсь я, як експерт, бо у мене є певні думки не по темі статті, які Ви не приймаєте. Тобто це приклад класичного когнітивного викривлення «оцінюю не авторитет думки, а думку авторитета».

Стосовно мого продукту — я не впевнений в якому сторі Ви дивилися оцінку, в локаціях з низькою нестатзначимою кількістю оцінок дійсно може бути 2,5, але в американському App Store (USA — більшість наших користувачів) у RiseGuide оцінка 4.6:
apps.apple.com/...​ert-insights/id6737224695

Тобто це приклад класичного когнітивного викривлення «оцінюю не авторитет думки, а думку авторитета».

я коли читаю дійсно толкових авторів та слухаю відео) Приклад канал Ріст — розумію що Ви не спеціаліст) Ось і все. Я Вам надала тут багато інформації для вивчення. Ви не бажаєте в неї вникати. Я порівнюю спеціалістів в яких проходжу курси: Ганна Каплун наприклад і читаю ваші статті та чую Ваші ствердження. Я порівнюю і роблю висновки! Стосовно оцінки — зайдіть з маку (якщо ви користувач маку) (сайт вашого застосунку-завантажити застосунок-апстор на маку)

оцінюю не авторитет думки

виріщувати задачки на співбесіді)

жодної критики моїх думок по жодному з моїх дописів

youtu.be/...​XyOSo?si=LCpMoe5VChPUFqWW

Я перелопативши інформацію стосовно Вашого ствердження про бізнес аналітика — перечитавши відгуки про Скелар — побачивши Ваші відповіді по ходу дискусій) Вважаю що Ви не компетентний.

Стосовно логічних задач: youtu.be/...​?si=OvaDwOccWniT64qA&t=65 — та вашої статті (про найм)

www.youtube.com/...​i=mOO08TaiPpWikNll&t=1530 — про мій найм та пошук роботи. Розумію що в вас у команді девелопери роблять все) та як пишуть у відгуках овертаймлять))

Стосовно мого продукту — я не впевнений в якому сторі Ви дивилися оцінку, в локаціях з низькою нестатзначимою кількістю оцінок дійсно може бути 2,5, але в американському App Store (USA — більшість наших користувачів) у RiseGuide оцінка 4.6:

📱 App Info

Devices: iPad, iPhone

App Name: RiseGuide
Publisher: CELEB INNOVATIONS LI...

Support: Yes

📖 Description

RiseGuide is your all-in-one self-improvement platform. Whether you want to overcome bad habits or improve your skills, we’re here to help you become your best self!
RiseGuide is perfect for anyone ready to take charge of their life and build their best self brick-by-brick. Whether you’re someone who wants to improve yourself and learn new skills, or break free from addictive behaviors and upgrade your lifestyle... Whether you’re ANYONE, who wants to become the best version of themselves — RiseGuide is for you!

The fastest and most painless path to growth is to find a mentor and follow their rules. From now on RiseGuide will be this mentor for you! In just one app you’ll learn insights from the best experts in their field, discover their habits.

⭐ Ratings & Reviews

Average Rating: 2.6 out of 5
Total Ratings: 7

Review 1

Title: Easy to interact with course guide
Date: May 26
User: Acjkaufman
Rating: ★★★★☆ (4/5)
Text:
I had to see what they were up to — I love how they incorporate multi-modal learning into the course content, it makes it go fast and smooth, and it’s easy to implement so far.

Review 2

Title: Scam!
Date: Wed
User: Blocked in VT
Rating: ★☆☆☆☆ (1/5)
Text:
I also didn’t sign on to this and have been billed $49.99/month until I noticed. This should be SO illegal! DO NOT download this app.

Review 3

Title: Crooks!
Date: Jul 10
User: jsickels
Rating: ★☆☆☆☆ (1/5)
Text:
I don’t remember ever signing up for a subscription. I never even created a log in and now I see I’ve been charged $49.99/month for the past 3 months! I’m so tired of these new apps not using Apple subscriptions so you’re completely unaware that you’re on a monthly subscription. It should be criminal. I’ll be calling my bank.

Я розумію, що вакансія називається «Business Analyst», але це ж буквально опис вакансії аналітика даних. Тут в вакансії немає нічого спільного з тим, чим займаються бізнес-аналітики в аутсорсі:) Бо такі «бізнес-аналітики» в нормальних продуктових компаніях не потрібні...

ВІДПОВІДЬ НА ВАШЕ ПИТАННЯ: youtu.be/...​i=s2iUBPqxWb-ahGic&t=2178 Стосовно аналітиків та дев команд!!!

Denys Gobov, CBAP, PMI-PBA, PhD’s graphic link
Denys Gobov, CBAP, PMI-PBA, PhD
• 1st
Business Analysis Expert and Trainer (Art of Business Analysis); Head of BA Capability (DataArt)
4mo

У цієї проблеми є і інша сторона. Прорекламували БА сервіс. Показали кращих і їх результати. А на черговий проєкт виходить спеціаліст, який звик бути «лише перекладачем», відмовчується на дзвінках з клієнтом і т.д. Отже з одного боку і проєктам/компаніям треба пояснювати, яку цінність БА може принести, і самих БА готувати до справжніх викликів. Тут і техніки стратегічного аналізу знадобляться, і глибокі домені знання, і лідерські якості.

Senior Business Analyst, Bolt Market))))))))))))))))))))))

ви самі бачите кому відповідаєте?
ви напилась?

так.
я працюю теж в багатомільярдному тір1 бізнесі, в якому немає бізнес аналітиків) —

You sound insane! Do you realize that? You should be medicated!

Напились скоріш за все Ви. Відповідаю до коментів — раджу вчитися;) а не писати пургу;) Успіхів) Можете зайти на мій профіль в Лінкедіні) також стосовно статті автора) наймають в компанію якісно виконувати роботу) а не вирішувати задачки на співбесідах)) www.youtube.com/...​q2zgE?si=mQPC6fmSEGlzRDKQ — www.youtube.com/...​E?si=egs8Rx6m7c2-VcSu&t=1

ви самі бачите кому відповідаєте?
ви напилась?

інфу читайте (там дуже багато корисного) Може почнете фокус нарешті тримати швидше. Дякую
З Повагою, Милослава

Відповідаю в стрічці! І попрошу трішки субординації дотримуватись у відповіді. Відповідаю в міру розуміння користувацького досвіду на сайті. Дякую за розуміння. З Повагою, Милослава

Субординації до чого? До оцього безграмотного потоку свідомості та неочищених копіпаст?? Ви не поважаєте читачів, виливаючи все це на форум, то чому думаєте, що хтось буде поважати вас чи навіть читати вас?

Миколо трішки шторку вбік посуньте та більше уважності) Випийте заспокійливе) Вчіться та качайте софт скіли! (По темі все пишу — веду дискусію) Знову від Вас неадекватності) Не ганяйте воду з пустого в порожнє))))))))))

тут в переважній більшості в коментах абсурд пишуть) потік непотрібної інформації — вам дають копіпаст та посилання (факти) щоб Ви трішки розумнішим стали ;)

intellias.com/...​ng-productivity-cookbook — почитайте користностей Миколо а не статтю про вирішування задачок на співбесіді)))

До оцього безграмотного потоку свідомості та неочищених — копіпаст??

ще раз переконуюся що в ІТ меншість розвивається))))))) гіпотеза підтверджена)

то чому думаєте, що хтось буде поважати вас чи навіть читати -вас?

ведеться дискусія!!!!!!!!!! )))))))))) Де в правилах форуму щодо відповіді пише (що не можна вставляти інформацію) Ну і ще раз кажу МИКОЛО) Розвивайтесь) В ІТ зараз гонка — беруть за знання) В вас їх бачу брак) Бо не можете прочитати корисності) Успіхів в розвитку)))

Радий, що найшов однодумця:)

youtu.be/...​i=RYKGSNAYGPJkS_Hi&t=2445 )))))) Переставайте писати інфоциганщину))

тут Вам про вищі матерії трішки) Автор пише що знайшов однодумця) Реально людина не розуміється в області) навіть зануритися немає бажання. Стосовно Вігерса — це основа (якої в автора немає) реально не раджу читати дану інфоцигнащину. Вода. Я за автора статті) не про Вігерса)

Увірвусь в дискусію — як людина яка працює в продукті з мільйонами активних користувачів, а також раніше працював бізнес аналітиком скажу так — автор має рацію з приводу цього аспекту (хоч я і не з усім згоден в статті).

Якщо компанія продуктова (а автор пише про продукт) — інженери дійсно мають більший ріень оунершипу і фактично закривають більшу частину роботи БА (іншу частину закривають дизайнери та продакт менеджери).

В аутсорсі ситуація трохи інша, але навіть там підходи змінюються. Тому раджу подивитись на те, як працюють світові Tier 1 та Tier 2 технологічні компанії. Бо ви посилаєтесь вище на Вігерса, який написав свою книгу в 90х за зовсім інших реалій.

Він взагалі в статті про це не писав) Він розказував це на виступах) що розлетілось потім поміж групами бізнес аналітиків))

youtu.be/...​i=RYKGSNAYGPJkS_Hi&t=2445 40:45 Уклон)Лун) Там є ніша для бізнес аналізу)))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Окрім Вігерса є достатньо книжок по Бізнес Аналізу) Автор впевненно казав що бізнес аналітик не потрібний ніде) тепер каже в його компанії) в телеграмі в каналі доу (до посту цього автора) відео де він це стверджує) що девелопер сам все зробить)) Кріндж від автора)

книжка 2000 років (Writing Effective Use Cases
Book by Alistair Cockburn — ще років 7 потому використовуючи інформацію Продуктові менеджери створювали продукти якими користуються більше 2 міліонів користувачів;)
) youtu.be/...​i=OJ2MqxBDuDn3Fme7&t=2871 — таймінг_тут про співбесіди та що питають на співбесіді (що читаєш) )) а не загадують абстрактні загадки) Які знання в автора такі і статті))

Now in its 3rd Edition, this classic guide to software requirements engineering has been fully updated with new topics, examples, and guidance. ... Google Books
Originally published: 2013
Authors: Joy Beatty, Karl Wiegers

Бо ви посилаєтесь вище на Вігерса, який написав свою книгу в 90х за зовсім — Publication date
August 15, 2013інших реалій.

www.amazon.com/...​t-Practices/dp/0735679665

View Iryna Karankovska’s graphic link
Iryna Karankovska
• 2nd
IT Delivery & Strategy | Head of Planning & Execution at Intellias | Process Improvement | Team Leadership | Career & People Management Coach
2w

👧💙💛🇺🇦 Nataliia Boiko, Дякую за підбірку!
Я б ще додала книгу Software Requirements (Karl Wiegers, Joy Beatty). Вона є фундаментальною для всіх, хто працює з вимогами: бізнес-аналітиків, проджектів, продактів і навіть розробників. Дуже практична, з великою кількістю кейсів та прикладів, допомагає зрозуміти, як формулювати, документувати та управляти вимогами так, щоб продукт справді відповідав потребам бізнесу і користувачів. (посилання на оригінал посту) — www.linkedin.com/...​d103omJKsTFU8_gJ7-0WyEB8Y

www.linkedin.com/jobs/view/4204066852 — Senior Business Analyst, Bolt Market
Warsaw, Mazowieckie, Poland · Reposted 2 weeks ago __________ в відео яке я кидала вище: про це зміщення по знанням та скілам говорять (Main tasks and responsibilities:

Analysing pricing, promotions, product assortment, customer behavior and advertisement strategies to enhance Bolt Food’s grocery offering.
Collaborating with HQ and local teams to identify regional nuances, drive change, and implement global solutions.
Using data insights to answer critical business questions and support strategic initiatives.
Building and maintaining dashboards to track performance, automate reporting, and support decision-making.
Managing testing scenarios for new product features and providing structured feedback.
Working with product development teams to drive initiatives that attract new partners and grow existing ones.

About you:

You have 5+ years of experience in analytics, business intelligence, or product analytics roles.
You are highly analytical, with strong problem-solving and data interpretation skills (A/B testing experience is a plus).
You have advanced Excel or Google Sheets skills (experience using Python for automation is a plus).
You have experience with data visualization tools (Looker preferred) and can tell compelling stories through data.
You possess solid SQL skills (no need to be a data modelling wizard, but being able to read complex queries is a must).
You act like an owner: managing your own backlog and stakeholders, relentlessly prioritising for maximum impact)

explore.intellias.com/...​productivity cookbook.pdf — дуже раджу почитати Вам інформацію (яку я намагаюся тут донести) та проаналізувати — бо судячи з того що Ви написали — не розумієте що відбувається) З Повагою, Милослава (Порівняйте як пишуть в компанії Інтеліас та компанії Скелар) Розумію що це різні продукти та рівні)

Кейс Вам для роздумів: стаття 1) dou.ua/...​/topic/55492/?from=slider відео 2) www.youtube.com/...​tch?v=5hbrxrZFNKU&t=1935s (проаналізуйте) Це дизайнер продуктовий (Яка молодець — але якщо заглибитися дуже в деталі) то випливає дуже багато прихованих моментів) Ну і читатйте Вігерса ;) комент від менеджерки компанії Інтеліас.

36:20 youtu.be/...​i=hcZaVwRK5Y2Pirju&t=2176 Відповіді на ваші ствердження)

Мирослова — підтримую! Сашку ще дійсно треба набратись знань і більше читати перед тим як іти і тут щось писати. Мене дивує поведінка багатьох з екосистеми Genesis які такі — ось, ми тут начитались як Безос чи Джобс наймали, будем вас тут просвіщати тепер))) Можливо варто спочатку на практиці зробити хоч 1/100 успіху цих людей і тоді виходити на публіку і посилатись на них ? ) Хай пишуть на ФБ та Інсті такі історії, тут це крінж таке читати )

«The more you listen, the more you know» — Олександру та компанії бажаю успіху в розвитку.

І чи хоче саме до нас, а не просто шукає роботу

Маленьким українським компаніям варто зрозуміти, що якщо ви запозичили якісь процеси у FAANG (bar-raising interview — фішка Амазону), це ще не робить вас FAANG.

Чому так погано сприймається амбіція та бажання побудувати в Україні компанію FAANG-рівня?) Що це за комплекси меншовартості?

Я вважаю, що гарний спосіб досягнути певного результату — це знайти когось, хто досягнув бажаного тобі результату і повторити їхні дії. Ми рухаємося таким чином, тим не менш адаптуючи певні речі під наші реалії.

Такий підхід можна було б засуджувати, якби ми копіювали за формою, а не суттю. це дійсно погано, така собі варіація карго-культу вийде. Але ми дійсно стараємося створювати не тільки фасад/форму, а і відтворювати суть;)

Але ми дійсно стараємося створювати не тільки фасад/форму, а і відтворювати суть;)

Тобто пропонуєте рівень винагороди вище ринка, стоки і ось це все?

Bravo! 👏 А то хочемо як FAANG а платим середню укр зарплату і ще зірок подавайте ))

Ми рухаємося таким чином, тим не менш адаптуючи певні речі під наші реалії

Ага, ви взяли класичний bar-raising, повністю змінили його суть і перетворили у банальне інтервʼю, яке зазвичай проводить хайрінг менеджер.

Як барейзер, я часто беру участь в інтейк-зустрічах і допомагаю хайрінг-менеджеру стати краще, цим ми близькі до класичного процесу Амазону.

Але головне саме суть — підняти планку найму та людей. Я вважаю (і дані підтверджують), що наш процес, хоть і не 100% тотожний Амазону, цьому сприяє.

P.S. Хайринг менеджер в RiseGuide (і скоріш за все, у SKELAR) ніколи не проводить фінальну співбесіду.

Питання про розмір винагороди і стоки ти тактично вирішив не висвітлювати :)

Я відволікся по роботі, треба було дати фідбек по дашборду:)

Я вже в іншому треді відповів, що вважаю, що зірковий кандидат заслуговує достойної винагороди.

У співробітників є опція незарплатної мотивації. Поки ми не публічна компанія (не трейдимося на умовному NASDAQ), складно роздати всім стоки, для самих співробітників це погана історія.

P.S. Буду радий, якщо ти тактично висвітлиш мій підхід до барейзингу і що ти про нього думаєш.

Поки ми не публічна компанія (не трейдимося на умовному NASDAQ), складно роздати всім стоки, для самих співробітників це погана історія.

Чомусь всі стартапи це роблять і люди пашуть в тому числі за мотивацію що колись ці стоки будуть коштувати дохріна грошей (що у 99.9% випадків не виправдовується, але якщо є сили пограти в лотерею, чому б ні). Ви просто вирішили «а навіщо ці стоки»? :)

Зіркам краще дивитися на закордонні компанії які не словами а діями доказують — ось як Дімі Малєєву його компанія дала опціони і все гуд

Камон, єдиний нюанс про те, що «ні» від барейзера — це фінальне «ні», робить ваш процес максимально кастомним. Плюс багато інших нюансів. Навіть те, які питання ти задаєш на цій стадії (судячи зі статті), робить це інтервʼю чим завгодно, але не бар-рейзінг

Супер, дякую за фідбек.

Все таки я сказав, що барейзинг це не тільки про фінальну співбесіду і фінальне «так» чи «ні». Але що ж, твої думки також валідні.

Можливо ми перейменуємо назву процесу, щоб вона так не тригерила:)

Дякую, що не просто запостив статтю, а вийшов у коментарі і адекватно на них реагуєш. Таке тут буває рідко від топікстартерів.

Дякую тобі за класну дискусію, я завжди за такий двіж.

Стосовно моєї поведінки — все просто:

Коли ви стаєте наймаючим менеджером — ваша поведінка автоматично стає прикладом. Хочете ви цього чи ні, вас «зчитують» нові люди.

Це стосується і моєї реакції на коментарі:)

Лол, та да. Таку штуку ще має сенс питати у кандидатів, які подаються на вакансію у велику продуктову українську компанію, яка випускає продукт з брендом, що у всіх на слуху — там Аякс, Уклон і т.д. Можливо ще у якісь мілтех стартапи, де хоч якась ідейність важлива.

Але коли від рекрутера чи менеджера якихось рогів і копит таке чуєш, то то тут зразу відмічаєш собі в голові потенційний ред флег.

Богдан, дякую, що звернули увагу на це. Дійсно, коли ноунейм-компанія вимахується — це дивно.

У RiseGuide дійсно немає якогось нормального продуктового бренду чи бренду роботодавця. І це нормально, нам півтора року, було б дивно якби ми брендом цей час займалися, а не будували продукт та бізнес.

Але що я пропоную та інші хайринг-менеджери у RiseGuide — це скоріше не «де» працювати а «з ким». На рівні особистостей у нас гарні досягнення, презентабельні + я би сказав, що ми приємні та вибагливі, багато людей дійсно хоче з нами, як професіоналами, працювати і готові на хайринг-процес, навіть якщо у компанії і дещо є вайб «рогів і копит».

Сподіваюся, це має сенс:)

Хороша стаття, добре структурована.

Необхідна умова зіркового найму це компенсація зіркового рівня. У вас з цим як?

Бо якщо можна отримувати 6-7к$ пиляючи формочки з графіком 11 до 18, без онколлу, дедлайнів і КРІ, то смисл йти в стартап на 5к$?

Які цінності SKELAR/бізнесу тобі найбільше відгукуються

Я працюю в компанії вже 5 років, хз які там цінності. Перед співбесідою почитав, після оферу забув)

Дякую за позитивний фідбек.

Так, я згоден, що зіркові найми заслуговують гарну компенсацію.

Знаю, що тут небезпечно таке писати, але, тим не менш, я вважаю, що бенефіти від роботи не тільки в компенсації, а і в тому «що» та «з ким» ти робиш.

Наприклад, я не люблю працювати з дурачками, або ледацюгами, мене це дуже засмучує. І є люди, подібні до мене і вони дуже радіють, коли я кажу, що в RiseGuide їм не доведеться страждати через таких колег.
Або що їхня робота буде реально на щось впливати, чи вони зможуть проявляти ініціативу, чи що продукт людям допомагає. Ці речі також важливі і можуть створити різницю в «смислі йти в стартап».

Так, я згоден, що зіркові найми заслуговують гарну компенсацію.
Наприклад, я не люблю працювати з дурачками, або ледацюгами, мене це дуже засмучує.

Ви наймаєте звичайних фахівців, можливо лише відсіюєте тих, хто взагалі ледачий. А «найкращі» та «зіркові» йдуть працювати у компанії з гідною компенсацією, а не в Genesis.

получается, вы тогда нанимаете не лучших, а тех которые согласны по заверениям хайринг менеджера идти на зарплату ниже, ради того чтобы не работать

з дурачками, або ледацюгами

интересно, как это вообще для звездных кандидатов должно работать? с одной стороны зарплата ниже, но менеджер обещает звездную команду. зато там где платят выше рынка — добро пожаловать к дурачкам и ледацюгам

тех кто в это верит можно описать разными словами, возможно «звездный» в том числе, но «немножко космический» было бы точнее

с другой стороны, мне сразу представляется по-милому наивный, с большими и добрыми как у лабрадора глазами человек, который верит в лучшее, чудеса и рассказы нанимающего менеджера — прямо мимими <3

Давайте не приймати твердження про «нижче ринку», як аксіому:)

Genesis — це велика екосистема, в якій у компаній є значна доля незалежності. Культура та процеси можуть досить сильно відрізнятися. Я не знаю і не можу говорити про зарплатну політику в Genesis, бо я в Genesis ніколи не працював.

SKELAR — спін-офф зі своїми відмінностями, RiseGuide один з бізнесів SKELAR і у мене також є незалежність будувати команду та бізнес так як я вважаю за потрібне.

Яскравий приклад, який буде релевантний аудиторії тут — є думка, що Genesis чи SKELAR це office-first компанії. Багато хто також сприймає цю думку, як аксіому.

Проте в RiseGuide більше 50% компанії на remote, процеси у нас remote-first, бо ми саме так вирішили будувати компанію.

Я вважаю свою команду зірковою (можливо я delusional, але це в якомусь сенсі нормально для підприємця), більшість людей не шукали роботу, коли вирішили до нас приєднатися, результати у нас вище середніх.

Я вже заявляв в коментах тут, що вважаю, що зірковий кандидат має отримувати класну винагороду.

P.S. Класний нікнейм!

«Має отримувати» і «отримує вже» — це різні твердження. Ви намагаєтесь переконати, що у вас працюють «найкращі» та «зіркові», але в темі немає жодного слова про те, що в компанії є гідна винагорода, яка відповідає вкладу, якого ви очікуєте від кандидатів.

Компанії різні, але в одній екосистемі. Тож коли в частині компаній цієї екосистеми є перепрацювання й зарплати нижчі за ринок, очікуєш, що й в інших компаніях тієї ж екосистеми будуть схожі болячки.

Є проблема в тому, що немає даних про SKELAR по типу levels.fyi
І тому важко повірити і вам Ярославе, і вам Олександре
Кожен скаже що він вважає правильним, але фактів немає
Розробники коли готуються до FAANG знають на що розраховувати, а тут чорний ящик
Можливо пощастить і SKELAR запропонує гарну зп, а може і ні

Є ще варіант подивитись, скільки в середньому працюють у SKELAR: 1.3 роки (Median employee tenure ‧ 1.3 years) згідно статистики (доступної в LinkedIn Premium), а також можна розпитати колишніх співробітників SKELAR.

Крута стаття, дякую! Допомогла структурувати свої думки по темі

happymonday.ua/company/genesis

Genesis — це екосистема продуктових IT-компаній, що сфокусовані на побудові глобальних інноваційних продуктів. У Genesis народилися та стали самостійними бізнесами такі успішні компанії як Jiji, BetterMe, Headway Inc. В екосистемі також розвиваються компанії OBRIO, Boosters, AMO та Universe Group.

мда. ноу каментс.

Дякую за фідбек, приємно!

У нас є 100 кандидатів. Десятеро з них — класні. І є наймаючий менеджер, який у 90% випадків потрапляє в ціль.

Знову наративи Genesis, через які варто триматись від SKELAR подалі, просто щоб зберегти свій час для працевлаштування в адекватні компанії:

Если при найме есть сомнения, то лучше потерять 10 хороших специалистов, чем нанять одного неподходящего.

Я не просуваю наративи через задачки, це смішно:)) Навіщо? Краще сказати напряму.

Якщо цікавить чому задачка саме про найм — в оригіналі це задачка на false positive/false negatives тести хвороб, цей контекст людьми гірше і тяжче сприймається.

Тож я вирішив кандидатам допомогти і перевірити цей спосіб мислення в зрозумілому контексті. Контекст найму всім зрозумілий.

Ви просуваєте наратив у заголовку теми — «наймаємо найкращих», а в задачці підсилюєте його фразою «наймаємо топ 10% кандидатів». 59% фахівців вважають Genesis соковижималкою — ось результати опитування, 391 голос.

Стосовно задачок на співбесідах) Від лідерів думок)) youtu.be/...​XyOSo?si=QNQVGBebFIe-m9hY — Мене що наймають щоб задачки вирішувати? (стосовно вашої статті — де Ви описуєте:Задачі з зірочкою
Під час розмов із кандидатами я пропоную їм розглянути задачі, до яких неможливо підготуватися та прийти зі «шпаргалкою».) От чесно) Порівнюю наприклад Інтеліас та Скелар) два різні світи. З Повагою, Милослава

Мене що наймають щоб задачки вирішувати? От чесно)

Ми наймаємо людей, щоб вони думали. Тому я, за допомогою задачок, перевіряю як вони думають:)

Порівнюю наприклад Інтеліас та Скелар) два різні світи.

Просто цікаво — чому Ви вважаєте Інтеліас гарною противагою SKELAR? Це успішніша компанія? Там сильніша команда? Людям там більше подобається працювати?

У нас є 100 кандидатів. Десятеро з них — класні. І є наймаючий менеджер, який у 90% випадків потрапляє в ціль.

Нагадало стару притчу про хлопчика, який завжди потрапляв у ціль:

...- Я вже досвідчений стрілець, я об’їздив увесь світ, і ніде я не бачив, щоб людина могла вразити всі мішені без винятку, — каже приїжджий — Я багато тренуюся, я по праву вважаюся найкращим стрільцем, але навіть я іноді можу промахнутися. Як же тобі вдається вражати всі цілі точно «в яблучко», як ти це робиш?!
— Дуже просто — відповів хлопчик — Я вибираю зручну стіну і стріляю. А потім підходжу і довкола стріли малюю мішень.

res.cloudinary.com/...​/nw7uhcl9lgivzvsryoqz.png

Багато працювати — це не достоїнство за умовчанням, але це індикатор залученості та любові до роботи.

SKELAR (раніше SocialTech) — частина Genesis, а Genesis відомий перепрацюваннями:

Главная цель последнего собеседования — понять, есть ли у человека те же ценности и отношение к тому, чему он занимается, как у других ребят из Genesis. Наши специалисты много работают — в среднем это 10-11 часов.

Ви вибрали програшний час для публікації теми про перепрацювання через новину про смерть співробітника Microsoft, ймовірно внаслідок перепрацювання.

Ок. Якщо що я в статті буквально пишу, що для мене результативність та досягнення важливіші за кількість робочих годин. До речі, стосується не тільки кандидатів, а й співробітників.

Проте, на мою думку, дивно сперечатися з тим, що є кореляція між працьовитістю, любовʼю до роботи та перформансом;)

P.S. Тема статті не перепрацювання, але хто шукає той завжди знайде;)

Якщо що я в статті буквально пишу, що для мене результативність та досягнення важливіші за кількість робочих годин

Ось ваша ж цитата:

Звідси висновок: у більшості випадків той, хто багато працює — приносить результат.

Є Genesis, де «багато працюють» означає працюють більше годин за робочий день — 10–11 замість 8. І є SKELAR, який є частиною Genesis і також має індикатор залученості «багато працювати». Тож висновок очевидний: ви шукаєте тих, хто буде перепрацьовувати.

Олександр на девелоперів роботу бізнес аналітиків скидує) так що хто шукає той найде))) все ок))

І ще тестувальників) на проєкті не треба) Все роблять мега девелопери)

Тут ключове словосполучення — «у більшості випадків». Чи Ви вважаєте, що кореляції не існує? Тут я висловив свою думку, готовий до обʼєктивної критики. «Все в Genesis однакове» — не обʼєктивна критика, бо це банально не так:)
Насамкінець, важливо що кореляція — не каузальність, майте це на увазі.

«Все в Genesis однакове» — не обʼєктивна критика, бо це банально не так:)

Ось цитата зі статті про найм у Genesis:

Если при найме есть сомнения, то лучше потерять 10 хороших специалистов, чем нанять одного неподходящего.

Я знаю, що у частини компаній екосистеми Genesis є проблеми: низькі винагороди, перепрацювання, співбесіди-лотореї — це публічна інформація. І мені, як кандидату, ефективніше цілитись у компанії без подібних проблем.

Підписатись на коментарі