Працівники в офісі ефективніші за тих, хто працює дистанційно

💡 Усі статті, обговорення, новини про HR — в одному місці. Приєднуйтесь до HR спільноти!

Працівники в офісі ефективніші за тих, хто працює дистанційно.

Хто це сказав? 🤔 Підніміться!:)

Мене щиро дивує, що у 2025 році, після всіх трансформацій світу праці, ще залишаються роботодавці, які наполягають: «5 днів на тиждень — тільки в офіс!»

Звичайно, я розумію, що є сфери, де фізична присутність критично важлива: виробництво, медицина, деякі управлінські позиції. Але коли мова йде про ІТ чи креативні індустрії — навіщо? 🤷‍♂️
Час у заторах, шумні опенспейси, штучні розмови біля кавомашини — чи це справді робить нас продуктивнішими?

Корпоративну культуру можна вибудовувати й в гібридному форматі. Для більшості команд достатньо 1–2 зустрічей на тиждень, щоб тримати ритм і відчуття єдності. Решта часу — для роботи там, де тобі комфортно і де твій мозок видає кращі результати.

Це моя особиста думка.
А тепер цікаво — що думаєте ви?
• Чи справді офісна робота = більша ефективність?
• Чи, можливо, це просто звичка старої системи контролю?
• Який формат для вас оптимальний: офіс, дистанційка чи гібрид?

Дуже хочу почути ваш досвід і аргументи 👇

👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному3
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Дорога на офіс ~1.5 години.
Дорога з офісу ~ 1.5 години.
+ офісна прокрастинація(кава, «тімбілдінг», тощо. ). Навіть обговорення задачі в офісі займає набагато більше часу, ніж кол в гугл міті. + постійний гул, розмови за спиною, тощо, від чого більшу частину дня проводиш в навушниках із шумодавом.

Сумарно ~5 годин. Щодня. В нікуди(хіба що в зайвий стрес). 4.5 доби на місяць, 55 діб на рік, Карл.

З іншого боку — ремоут.
1.5 години зранку — в залі/з сімʼєю/власні справи.
В будь-який момент можу взяти паузу і відволіктися, коли відчуваю що тухне мозок — прогулятись з собакою, побути на природі(приватний будинок), побути просто на самоті, виділити півгодини на якесь хобі тощо.

Власна гарна кава, кондиціонер підлаштований саме під мене, крісло підібране саме під мою спину та ще довгий список неочевидних плюшок.

1.5 години ввечері — дозвілля, quality time.

При необхідності — не проблема поовертаймити, без думки що тобі ще після цього теліпатись через все місто додому.

Якщо в людини продуктивність в ремоуті падає — я бачу тільки 2 можливі причини:

1. в неї вдома немає нормального робочого місця (сімейні умови, відсутність вкладень в робоче місце тощо).

2. В людини проблема з самоорганізацією та самодисципліною. Це сильно корелює із останнім поколінням тіктокерів, що страждають залежністю від соцмереж та від "позитивного стресу"(справжній сучасний термін з психології) і їм потрібне відчуття контролю за собою.

Як людина, яка була менеджером майже все своє життя, можу сказати таку думку. Як менеджерка я опанувала ремоут ще в 2014 році задовго до COVID. Я приймала участь у створенні добровольчого батальйону «Донбас» і створила call-center для рекрутингу добровольців спочатку, а під час Іловайську він став точкою збору інформації про 200, 300, зниклих, полонених, а також точкою отримання інформації родичами про своїх рідних, також ми координували виїзд родин бійців з окупованих територій. Оператори працювали ремоут, підбирала їх я. Або особисті зв’язки, або через одне рукостискання (як то родичі бійців), чи серед тих, хто хотів вступити до батальйону після співбесіди. Працювали в 2 зміни (вночі не працювали). Оператори були в тому числі і на окупованих територіях, і все мало бути зроблено так, щоб їх не виявили і не затримали. Технічно зв’язок мені допомогли створити небайдужі люди, але всі організаційні процеси були на мені.
І якщо за таких складних умов мені це вдалось в 2014 році, то в 2025 році говорити про те, що не можна працювати ремоут просто дивно. Це або невміння підбирати команду (ніколи не беру людей, де треба контролювати і казати людині кожен крок), або не вміння здійснювати менеджерські функції по іншому, як через фізичний контроль людини. Крапка.

Почав працювати це у 90ті. Тоді була невеличка компанія десь на 100 людей загалом. Сиділи командами по 5-10 у кімнатах. У кожного був великий стіл, тумбочка, на вікні ставили квіти. Працювати було доволі зручно — увесь день було живе спілкування. Задаєш питання — може хтось у кімнаті відповідає, а може відразу обговоримо як краще. Якщо хотілося «усамітнитися» — треба було надягати навушники. Але я це рідко робив бо можливість живого спілкування давала дуже багато користі для обміну знаннями. Усі розуміли хто що зараз робить, які класи додає і таке інше. Таке собі «колективне володіння» проєктом. Звичайно це було можливо у першу чергу тому що проєкт робила тільки наша команда, «з нуля», і усі розуміли будь-яку його частину.
Потім компанія продалася індусам і поступово перетворилася на типову галеру. Усіх перевезли у опенспейс-офіс, заборонили розмовляти і відкривати вікна. Фактично люди сиділи так, що інколи відчувався «лікоть сусіда», але аби спілкуватися — треба було іти у мітинг рум на інший поверх. Жодних переваг у опенспейсі я так і не побачив, а от мінусів для ефективності було достатньо:
— На мітинги треба ходити кудись.
— Живого спілкування нема — то треба більше мітингів.
— Постійно комусь занадто спекотно — а іншим навпаки дує.
— Усі простуди розлітаються по опенспейсу миттєво. Тільки одужав — прийшов — захворів по-новому.
— Кисню під вечір у повітрі майже не залишається — мозок не варить, усі сидять-позіхають.
— Незважаючи на заборону говорити — постійно такий шум навколо як ніби дзижчання бджіл. Ще й у тебе за спиною періодично хтось проходить. Важко зосередитися.
Коли почався Ковід — то буквально за 3 тижні усіх перевели працювати з дому. А до цього віддалену працю дозволяли тільки у окремих випадках і ІТ завжди казало що дуже важко забезпечити безпеку і надійну роботу. Як стало треба — усе швидко вирішили. Перші тижні усі звикали та пристосовувалися — але потим виявилося що ефективність роботи з дому значно зросла! По-перше тому що і менеджмент і девелопери хотіли показати клієнтам що ми можемо і далі працювати не гірше. Але стало виходити — краще. Моє розуміння, чому:
— Людина може сама планувати роботу у часи найбільшої продуктивності. Якщо болить голова — не треба удавати роботу, як в офісі. Можна годинку поспати — а потім на свіжу голову усе зробити.
— Якщо нема трекерів — то мірою денної роботи є заплановані задачі. Зробив швидше — далі вільний. Але так само якщо не виходить — то дома можна і допізна посидіти.
— Багато хто, якщо не дуже почувається вдома — не бере лікарняний. Так само можна серед дня поїхати кудись у справах і не треба брати відпустку. Тобто раніше людина була відсутня увесь день — а тепер частину.
— Менше мітингів, не треба кудись іти, а якщо мітинг не цікавий — то можна далі працювати і не слухати. Корисні мітинги можна подивитись у запису із перемоткою.
— Більше записів — менше слів. Раніше типовим були задачі де записано одне речення — а що зробити хтось розповідає словами. Ремот вимагає запису. Навіть якщо словами — то це буде відео. І вже менеджер не скаже шо зробили зовсім не те, що він казав.
Я завжди в офісі відчував що ефективність девелоперів далека від 100%. Як мінімум 20% робочого часу люди «вбивали» п’ючи чаї чи граючи у теніс. Але наскільки ефективно можуть справді працювати девелопери показав тільки ремот!
Багато хто влаштувався на другу роботу і за один робочій день встигав зробити обідві роботи. А якщо працювати з дому не 8 годин, а більше — то і дві роботи це не максимум (на ДОУ були історії і веселіше). Тобто у порівнянні з офісом де девелопер відсижував 8 годин за ставку його перфоманс як вільної людини виріс на 100-200%. Виросла і кількість робочих днів — бо можна працювати на курорті усе літо замість одної відпустки.
З початком самоізоляції і потім війни робота із дому почала ставати більш сумною. Але це не через сум за офісом (опенспейс — ніколи знову!), а через неможливість вийти з квартири і відчуття що увесь час на роботі. Мені це було дивно, навіть дратувало — але робота це майже єдине на що війна не вплинула. 2022 рік, за вікном чутні розриви градів — а я у Харкові продовжую працювати як 23 лютого. За увесь 2022 рік я не зміг працювати тільки 3-4 дні: один раз коли на початку хакнули Тріолан, потім коли через великі обстріли Харків більше доби був без електрики. Але компанія надіслала Блюєті, провайдер прокинув оптику яка працює без електрики — і попри щонічні обстріли Харкова я працював як до війни. Прокидатися, коли єдине що тебе чекає за день — це робота, було важкувато. Але мотивації додавало що тепер я не просто працюю за зайві гроші — а заробляю дуже потрібні гроші на перемогу!
Якби у мене були якісь корисні зв’язки аби оформити собі захист від могілізації і можливість виходити на вулицю та подорожувати — можливо я б і зараз працював у Харкові. Але з початком могілізації усіх хворих я зрозумів що для мене зустріч з ТЦК буде означати смерть на БЗВП. Тим більше що родичів, які б прийшли мене викупати — нема. З погляду ТЦК — одинак і інтелігент типу мене — ідеальний кандидат на «гарматне м’ясо». Не тому що я зможу нанести якусь школу ворогу — а тому що не зможу відмовитися виконати самовбивчий наказ.

Це все дуже суб’єктивно. Як на мене, гібрідна модель — оптимальна для більшості. В офіс багато хто ходить просто відпочити від родини, дітей і попрацювати. Але якщо б мене особисто запитали — краще ремоут не має)

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Удалённая работа делает людей счастливее и успешнее — вывод сделали учёные после четырёх лет исследования, пишет Fortune.

Они выяснили, что сотрудники на дистанционке спят как минимум на 30 минут дольше, экономят кучу денег и времени на дороге и лучше питаются благодаря домашней еде.

поддерживаю! если вообще удалить работу, сохранив зарплату и премии то человек будет чувствовать себя еще лучше, но ученые побоялись проводить такие исследования — видимо слишком радикально)

труд зробив з мавпи людину, © КМіФЕ
Наслідок: чим менше труда, тим більше обізяна
І взагалі, «Арбайт махт фрай» © якийсь німець

А пам’ятаєш, як мільйон років тому одна мавпа взяла кийок і змусила іншу мавпу працювати?)

res.cloudinary.com/...​/t0rirpyvwcamvnjjudf7.jpg

було діло, це перехід до так званого «цивілізованого суспільства»

если вообще удалить работу, сохранив зарплату и премии то человек будет чувствовать себя еще лучше,

я думаю это сработает, даже если сохранить половину зарплаты и половину премии.

але чомусь не переводять масово навіть на 4х денний робочий тиждень, як так?!

Резонно!

Що має робити фахівець на ставці інженера у СРСР?
Нічого не робити і навіть трошки шкодити..©

Одні роблять вигляд що платять, інші у відповідь — що роблять.
От тому СРСР і розвалився.

я застав цей момент у 16 років — ніхто особливо не переймався крякнувшим совком, у повітрі відчувалося якесь радісне збудження — типу нарешті починається щось нове, цікаве, замість цього похмурого лайна)

ага, бек то імперіалізм, а потім технофошизм,
я кажуть китайці не друзям: «шоп ти жив в інтєрєсні врємєна»

та ніхто не сперечається — коли забагацько поганих змін то це хрєново, але ж життя у совку було реально «днем ховраха».
наприклад, самою класною подією місяця міг бути журнал з опублікованою повістю Стругацьких і ось ти одним ковтком дочитуєш ці 4-5 сторінок до «продовження буде».. ще через місяць, Карл! 3-6 місяців на те щоб дочитати кляте оповідання(( та зараз якщо нетфлікс видає серіал по серії на тиждень — я вже вважаю що вони знахабніли і чекаю поки вийде фулл сезон, а в цей час напоготові ціла тека інших серіалів з рейтингом imdb 8+

Це індивідуально. Я дуже любила роботу в офісі як і до появи дітей, так і після — але після ти вже привязаний до дому, на жаль, — то одна хворіє, то інша, туди піди, сюди піди, на гуртки відведи, то , сьо, і незроблені господарські справи. В офісі в мене рази в 2-2.5 більше продуктивність, взагалі не напружуючись. Якби не діти — я би їздила 1 годину до офісу взагалі без проблем, я в дорозі відчуваю дзен і відпочиваю. І в офісі я собі працюю, особливо не відволікаючись ні на кого), навпаки мене офісний шум мобілізує. Тим паче, що скучаю по чіткій межі між домом/роботою.

з появою дітей дуже хочеться у офіс)

А Fortune не пишет, случайно, как удалённая работа влияет на производительность как индивидуальную, так и коллектива в целом?
У нас как бы капитализм на дворе, где главное вовсе не счастье сотрудников, но сколько прибыли даст на достаточно длительном интервале нанятая рабочая сила на каждую вложенную на её содержание монету.

Щодо Fortune не скажу, але знаю, що в середньому багато досліджень показують невелике зростання продуктивності (десь 5-15%), але з великою варіативністю, тому що в одному випадку продуктивність зростає, коли немає витрат часу й енергії на дорогу, менше офісних відволікань та спокус, працівник має автономію і може працювати у свій піковий час, чітко вимірюються результати, а не «відсиджені години», але в той же час падає, коли слабка самодисципліна, розмиті межі між роботою і життям (прямий шлях до вигорання), виникає відчуття ізоляції і втрата мотивації, у компанії погано організовані процеси, хаос у задачах та комунікації.
Якщо мислити категоріями капіталізму з точки зору прибуток/витрати (про що ви запитуєте «капитализм на дворе... главное вовсе .... сколько прибыли даст ...»), то компанії виграють за рахунок економії на офісах (і печенька, кавачай), доступу до глобального ринку праці (часто дешевшого), вищої утримуваності працівників (менше звільнень), але втрачають через просідання ефективності, гірші управлінські процеси, меншу швидкість інновацій, і т.п.
Чув також, що зараз у корпоративному секторі вважається, що найбільш ефективна модель на практиці — гібридна, а саме коли індивідуальна робота відбувається віддалено, а складна координація, важливі рішення, брейншторми, стратегія — разом (офіс/зустрічі).
Але також потрібно мати на увазі, що якщо у компанії вибудувані сильні процеси, то при віддаленому режимі воно стає ще ефективніше, а якщо слабкий менеджмент, то усе розвалюється ще швидше.

Мені обидва варіанти подобаються, вдома я працюю довше та продуктивніше, в офісі насагаюся якнайшвидше зробити рутину і звалити.
Робота вдома пішла, коли я став жити в двокімнатний квартирі, в нас спальня ми там лише спимо, у вітальні я працюю, на кухні дівчина тусить, якщо я довше працюю, або прокидаюся раніше, або вона на роботі зазвичай.
В 17 я закриваю ноутбук, і ми проводимо час родиною.
Раніше не розумів, в чому справа, то планшет то телефон, то бутерброд, то приляжу, то по каву йду в кав’ярню.
В кого не виходить, раджу зробити нормальне робоче місце.

В Україні відвідувати офіси небезпечно через бусики. Що ще тут обговорювати?

Та це ж не для всіх актуально. Ніяк не зачіпає:
— дівчат/жінок
— виключених з обліку
— заброньованих
А таких у ІТ досить значна частина.

Половина, якщо не більшість з цих категорій в ІТ вже не в Україні.

Де є така статистика? Хто то рахував?

dou.ua/...​c-new-offices-in-ukraine

приблизно 16% наших українських фахівців (7000+) знаходяться за кордоном та продовжують дистанційну співпрацю з компанією

Далі на цю цифру можна накласти долю жінок, батьків трьох дітей і інвалідів серед знайомих айтівців.

хз, працював віддалено ще з 2012 (то вертаючись в офіс, то гібрид то фулл ремоут). Нічого не змінилось за цей час. Єдине що краще робити в офісі це брейнсторм — шоб декілька зацікавлених осіб зібрались перед дошкою і малювали квадратики і стрілочки (іноді псевдокод) туди-сюди. Всьо. Для всього іншого краще ремоут.

Із власних спостережень на доволі великій виборці:

Трушні ІТівці, ті, у кого горять очі, гіки, які постійно розвиваються, вчать і обговорюють щось нове — вони краще працюють з дому. Більше того, вони постійно по своїй волі перепрацьовують. Якщо раніше в 17 годин закривали ноут і йшли додому, то зараз їх робочий графік не нормований, можуть до 12 ночі працювати.

Вайтішники, ті хто в ІТ за баблом, старпьори у яких погасли очі і яким головне стабільність, щоб була робота і платили, сім’я, діти, рибалка, ті, у яких не те що амбіцій вже немає, а навпаки думають як би по-довше тут висидіти і не звільнили — вони краще працюють в офісі.

Оскільки других сильно більше, компаніям вигідно в офіс всіх гнати, хоча б по гібридній системі. As simple as that. А то починають тут теорії заговору будувати.

Якщо раніше в 17 годин закривали ноут і йшли додому, то зараз їх робочий графік не нормований, можуть до 12 ночі працювати.

Вистачало тих хто сидів за 5 до 6,7,8 регулярно по своїй волі.

ті, у кого горять очі ......— вони краще працюють з дому.
у яких погасли очі .......— вони краще працюють в офісі.

а якщо одне око горить, в друге погасло — такі люди краще працюють у гібридному режимі

Скоріш до нєвролога та окуліста

Кому упало безкоштовно працювати на дядю до 12 ночі розмиваючи свій рейт? Краще парт-тайм ще собі взяти.

Кому упало безкоштовно працювати на дядю до 12 ночі

Недосвідченим або тупим (які з досвідом цього не можуть зрозуміти).
Деякі чогось думають що це те саме що і

Трушні ІТівці, ті, у кого горять очі, гіки, які постійно розвиваються
Трушні ІТівці, ті, у кого горять очі, гіки, які постійно розвиваються

— ти хто?
— я трушний айтішник, постійно розвиваюсь до 12 ночі з горящими очима

(я ні на що не натякаю)

Відповідаю на своєму власному прикладі — тим, кому навалюють багато тасок, а за невиконання світить цілком неілюзорне звільнення з тріском, бо так вже ж сталося, що на нашому проекті не терплять лоу перформерів. За останні 5 років я зіткнувся з десятками випадків, коли розробника чи тестувальника звільняли «одним днем» — клієнт терпів-терпів, в один прекрасний день пише галєрному менеджеру — отакого-то значить заофбордити, він нам не потрібен, бо тугодум/повільно працює/лоуперформить/сперечається з рішеннями начальства/не виконує політики, які вимагаються на стороні клієнтської інфраструктури/порушив секюріті рули.
І все, людині миттєво блокується доступ. Викликає менеджер і повідомляє — ти від зараз (не від завтра умовно, а прямо ВІД ЗАРАЗ) уже не на проекті, до побачення.
У нас все строго, нема ніяких сюсі-пусі, посмів сперечатися з клієнтом чи порушувати правила (особливо неодноразово) чи просто приходити протирати штани з 10 до 18 (була одна така, що відмовлялася працювати довше, бо у неї «свій графік», мовляв!) — пішов нах за борт, на мороз. Працюєш, «спустя рукава» — пішов за борт на виліт! Клієнт чітко і прямо декларує, без натяків, а прямим текстом — ми вас наймаємо пахати так, щоб аж дим з дупи йшов, а якщо ви думали, що сюди прийдете прохолоджуватися, як у санаторії, то ви нам такі просто не потрібні і ви йдете нах! Такі реалії нашого проекту і всі вже звикли та змирилися, а хто не захотів — той уже не з нами.
І ще додам, щоб вас добити кінцево, я забув повідомити відразу, на нашому проекті скасовані всі державні вихідні, ми не маємо права їх використовувати. Ми працюємо у ВСІ дні, навіть 25 грудня чи 1 січня і начальство не хвилює цей факт. Все, на що ми маємо право — це вихідні (субота і неділя) і формально відпустка (але більшість її не використовували уже 5-6 років, бо постійно стільки навалюють, що просто нема часу).
Коли я ділюся цим з друзями, то мені кажуть щось по типу — чувак, ти потрапив в аб’юзерську контору, а через переїзд став заручником ситуації 🙁 Це НЕ нормально як ви працюєте, це порушення не тільки етичних, а й робочих норм — понаднормові повинні оплачуватися, ніхто не повинен працювати в свята чи не брати вихідних взагалі. Це неадекватно! Це все більше нагадує дикий капіталізм 19-го століття, аніж сучасну розвинуту «демократичну» державу. Хоча, звісно, ставлячи себе на місце роботодавця — я був би тільки радий такій атмосфері та щоб рібята впахували на мене 24/7. Але ж ми не по ту сторону. Дуже прикро, що ти потрапив у цей капкан, бо на такій роботі вигоріти — раз плюнути, і ті гроші які вони платять аж ніяк це не компенсують.

Клієнт чітко і прямо декларує, без натяків, а прямим текстом — ми вас наймаємо пахати так, щоб аж дим з дупи йшов

... а платить цей клієнт відповідно.
Так?
Ну так же ж?!

Коротко — ні.
Але додам деталей, якщо ведемо мову про позицію співробітників на українській галєрі, то «як усім», середнє по ринку. Особливих скарг нема. Грубо кажучи, за типового сеньйора-помідора вони платять по рейту +/- $100к на рік (знаю, бо маю доступ до цієї інфи), з яких 60-70% отримує помідор (хто як домовиться, ну ліди може трохи більше), а решта бере галєра за свої послуги.
Якщо ж про американський ринок, то у них одні з найменших зарплат у індустрії і вони жлобляться НА КОЖЕН ДОЛАР, вибити більше бюджету у них — це така ганебна бюрократія, і навіть якщо вдасться (ймовірність вкрай низька), то це підняття буде на 1-3%. Зарплати дуже слабенькі, м’яко кажучи. Сеньйорaм і лідам можна вибити хоч якось, а інші смокчуть лапу. Наприклад, типовий сеньйор дев у вакуумі отримує у них 120-135к, тест-інженер 80-120к. Мідл розробнику не варто розраховувати більше, ніж на 80к. Начальство (Engineering Management, Product Management) трохи більше, щось типу 160-180к.

от кляті ухилянти ((

Чим вони знов завинили?

то у них одні з найменших зарплат у індустрії і вони жлобляться НА КОЖЕН ДОЛАР, вибити більше бюджету у них — це така ганебна бюрократія, і навіть якщо вдасться (ймовірність вкрай низька), то це підняття буде на 1-3%. Зарплати дуже слабенькі, м’яко кажучи. Сеньйорaм і лідам можна вибити хоч якось, а інші смокчуть лапу.
Коротко — ні.

Пан мазохіст?

Наприклад, типовий сеньйор дев у вакуумі отримує у них 120-135к, тест-інженер 80-120к. Мідл розробнику не варто розраховувати більше, ніж на 80к. Начальство (Engineering Management, Product Management) трохи більше, щось типу 160-180к.

Так не всі контори знаходяться в SF Bay, Нюйорку чи Сіетлі, розумієте в чому справа...

Для провінційних це типу як норма. Ну може трошки нижче — але реально трошки.

Більше того, на нинішньому ринку в них ще й проблем з бажаючими нема, скоріше за все.

Пан мазохіст?

Зараз нема вибору. От буду у нормальному статусі, тоді й буду перебирати.
А поки доводиться жерти те, що дають.

Так не всі контори знаходяться в SF Bay, Нюйорку чи Сіетлі

Ця контора знаходиться якраз у SF Bay Area, тому це лише підсилює факто того, що вони жлоби, яких світ не бачив.
Звісно, на них працюють на ремоуті люди з усієї території країни, але від того вони не платять більше. Де б не жив — все одно отримаєш мізерну пайку.

Більше того, на нинішньому ринку в них ще й проблем з бажаючими нема, скоріше за все.

Навіть не скоріше за все, а саме так, це 100% так.

Мда.

Слухайте, я звісно вам побажаю всілякої удачі.

Сам був в такому положенні, been there done that.
Єдине шо, треба віддати Єпаму належне: він не зовсім вже треш (принаймні, був 10+ років тому), та й контори на які я працював були загалом пристойні з людьми в переважній більшості від нормальних до чудових (хоч і не без мудил here and there), і трешу подібного до описаного вами не було ніколи.

Але розумієте шо, в поточній ситуації в США шансів на достойне безтурботне життя в вас відверто небагато. І це м’яко кажучи.

Так шо be prepared.

в поточній ситуації в США шансів на достойне безтурботне життя в вас відверто небагато. І це м’яко кажучи. Так шо be prepared.

А що ж таке страшне сталося чи станеться у штатах, що потрібно так непокоїтися і до чогось готуватися? Я цікавлюся без сарказму, розкажіть ваш погляд у парі речень, будь ласка.

Нещодавно питав те саме в знайомого, який казав щось схоже.
На скільки я зрозумів, десь є «лідедери думок», що просувають ідею, що в США скоро буде громадянська війна.

я вже неодноразово це згадував в нашому ексченжі

повторю: якшо дуже коротоко, то сша загнали себе зараз в позицію німеччини 33го року

+ шанс буде економічний мелтдаун поряд з яким 2008 видасться жартом як ніколи високий

А тим часом з офіційних відкритих джерел:
CEO [...] had a total compensation of approximately $17 million in 2024, which included a $1 million salary, about $5 million in bonuses and incentives, and roughly $11 million in stock awards.
Знай своє місце, раб капіталізму.

Ні, це дещо інша контора. Вони працюють в індустрії управління нерухомістю, інвестицій в нерухомість, консалтинг, оцінка, юридичний супровід, будівництво, та супровідний софт для обслуговування цією інфраструктурою (власне, для цього наш департамент там і потрібен)

... а платить цей клієнт відповідно.

канєшно )) я можу вже думать з голови вигадані спогади но я пригадую якось запровадили типу погодинну систему обліку рапорту тож як відповідальний робітник я зарапортив усе як є погодинно

бо так вже ж сталося, що на нашому проекті не терплять лоу перформерів.

тож клієнт слєгка озадачився і систему швидко відмінив перейшовши до звичайного базово помісячного умовно 24/7 но одразу оптом а там уже як получиться по годинах розподілить без уточнення

Ну так же ж?!

всьо так ))

Звучить жалюгідно. Сподіваюсь ви шукаєте нову роботу право зараз і зістрибнете з цієї потогонки якнайшвидше. Сил вам!

На жаль, це ніяк не вийде у наступні декілька років. Мусимо терпіти. Я приїхав через свою поточну галєру по робочій візі intra-company relocation працювати на клієнта у штатах заради грін карти. І зістрибнути = зірвати всі домовленості, втратити візу, а також кенсельнути процес виготовлення грін карти. Тому такі пироги.
І ще мене цей клієнт запрошує працювати на них напряму на більшу з/п після отримання грін карти.

чекай а за що ти взагалі розказуєш ах.льні історії

Грубо кажучи, за типового сеньйора-помідора вони платять по рейту +/- $100к на рік (знаю, бо маю доступ до цієї інфи), з яких 60-70% отримує помідор (хто як домовиться, ну ліди може трохи більше), а решта бере галєра за свої послуги.

як то

Я приїхав через свою поточну галєру по робочій візі intra-company relocation працювати на клієнта у штатах заради грін карти.

тож вступай у армію доки не піздно там усі бенефіти ))

процес виготовлення грін карти.

Не зрозумів ваш сарказм. Я маю на увазі, коротко підсумую все написане — в Україні (навіть Києві) на зарплату, яку вони платять, $5-7к на місяць (типовий рівень «на руки») жити досить непогано. Тоді як у штатах вони платять досить мало, я, наприклад, приїхав на мінімалку (в своїй компанії, маю на увазі), бо більше зараз ніхто не дає, бо «бажаючих вагон, якщо ти не хочеш, то іншого візьмемо». І нам цього ледве вистачає на базове життя сім’ї. Якби не запаси з «минулого життя», то довелося би дуже і дуже тяжко. Рятує лише це.

програміст на мінімалку горе сім’ї ((

приїхав через свою поточну галєру по робочій візі intra-company relocation

співчуваю, L1 це погана віза, особливо коли роботодавці користуються тим що у людей немає альтернативи. Я теж колись по такій приїхав, і теж чекав грінкарти поки зміг перейти у інше місце

Дякую! І як склалася ваша доля після отримання грінки? Яке було рішення?

як склалася ваша доля після отримання грінки?

пішов працювати у фаанги

Я приїхав через свою поточну галєру по робочій візі intra-company relocation працювати на клієнта у штатах заради грін карти.

Оце ви канєшно ВИБРАЛИ ЧАС.

Це як в Дойчлянд приблизно так десь наприкінці 1933го приїхать.
Та ще будучи євреєм при цьому.

А що треба було робити?
Ви так кажете, так наче я щось «вибирав». Коли запропонували відносно непоганий варіант переїзду, тоді й поїхав. От саме в цей час це сталося.
Раніше теж були пропозиції від інших клієнтів, але якщо ця поганенька по $$$$, але терпима (з голоду не помру), то попередні були просто жахливі (65к у Нью-Йорк/Нью-Джерсі/Джерсі сіті — удачі).

А що треба було робити?

Кудись в Європу?
Якшо ви вже змогли з України виїхать, то далі має бути трішки легше.

Ви так кажете, так наче я щось «вибирав».

Так а як саме вас примусили, я не розумію?
От тепер на L-ці вони вас примушувать можуть, от тепер да.
Та й то — крайній варік поїхати є завжди.

Коли запропонували відносно непоганий варіант переїзду, тоді й поїхав

Ну так де ж він непоганий коли за вашими ж власними словами це borderline hell?

то попередні були просто жахливі

... і навіть цей факт кращим його не робить?

До того ж, перспектив-то, на відміну від, скажімо, 10 років тому — тупо нема.

Точніше, є кілька — але дуже страшні.

Чекать 3-5-7 років на шо — отримати омріяну грінкарту десь рівно посеред Kristallnacht?

Або... The Civil War дивилися?
А знайдіть подивіться, якшо ні.
Відмітьте наскільки реалістично, знайомо, практично буденно все виглядає.

Кудись в Європу?

Це в нашій компанії дуже-дуже просто зробити.
Мені пропонували як Польщу, так і Німеччину на вибір. Або навіть Іспанію чи інші країни, де є їх офіси (Хорватія, Румунія).
Але ми вирішили спробувати для початку саме ту країну, куди ми завжди хотіли. Ще 10 років тому у нас був вектор саме в штати. Тому прийняли рішення, що Європа нікуди не дінеться,а треба пробувати саме те, чого хотіли, бо як відомо, якщо не спробуєш, то будеш потім шкодувати все життя.
Та й окрім того, у Європі зараз дуже несолодко — як економічні, так і міграційні проблеми, величезні податки, мізерні зарплати (в 2-3 рази менші), і крім того, я не сприймаю серйозно соціалістичні економіки (всі мають жити однаково, не висовуйся, якийсь радянський союз в мініатюрі) та їх систему оподаткування (більше заробляєш — потрапляєш у жорсткіші податкові бакети, і в результаті все одно сидиш з голою дупою), типу Швеції чи навіть Німеччини, мені імпонує здорова капіталістична економіка (не те щоб у штатах вона супер здорова, але є надія на відродження і покращення). Ніколи всерйоз не розгллядав Європу для життя (окрім Польщі, ця країна серед європейських мені поки подобається найбільше, і байдуже на клімат, як тут пишуть люди, але там я чомусь «як вдома»).
Але «поки» омріяні штати. А поїхати звідси можна завжди, хоч завтра.

Так а як саме вас примусили, я не розумію?

Десь в іншому треді писав, здається. Умова була проста, пояснили прямо — рано чи пізно керівництво скоротить усі офшорні українські команди, бо почався активний процес заміни контракторів внутрішніми фулл-таймл емплоями, і якщо не переїдеш, то теж потрапиш під ніж. Тому у тебе є вибір просто сидіти в Україні і чекати цього моменту, АБО прибути в штати через галєру, дочекатися грінки, і перейти до нас працювати напряму, і не потрапити під скорочення, і встигнути зробити це до того моменту, коли індуси та китайці наберуться експертизи і начальство вирішить скорочувати українців.
Це був не те щоби прямий примус, але отакий «вибір без вибору». Ми вирішили, що це збігається з нашими життєвими планами і повернутися чи відмовитися від грінки ми завжди можемо і встигнемо, а от спробувати на собі новий світ, прижитися у ньому і стати на ноги — чим не челендж?

От тепер на L-ці вони вас примушувать можуть, от тепер да.

Я це розумів від самого початку, ще коли моя перед-перед-попередня галєра везла народ в штати по цій візі, років 10-12 тому, то я розвідав умови цієї візи. Звісно, це обмежує, фізично і психологічно, але не бачу нічого надзвичайного і нереального. По-перше, завжди можна забити і повернутися, ніхто не тримає. По-друге, це не так вже й довго, раніше це було рік очікування + 2-2.5 роки до грінки, тепер виходить 1+3.5-4 роки — нехай це грубо 5 років. У мене й так не було планів валити з контори за ці 5 років, я й так однаково би працював на них, скоріш за все, будучи навіть «вільним», тому не розумію отого дикого страху, коли люди охають-ахають у чатах українських айтівців у США, що «ойойойой, це ж ти як прикутий раб на галєрі!» — то нічого, є конкретна ціль, для чого це робиться. Та й не було плану валити з галєри (на крайняк можна змінити проект в рамках тої ж галєри). І окрім того, ІТ ринок праці зараз такий у штатах, що навіть будучи вільним, люди роботу з трудом знаходять за 6-9 місяців, або й взагалі не знаходять. Тобто, бути «вільним» від L візи зараз — сумнівна перевага. А бути на ній — не є якимось вироком. Час минає швидко, от уже три роки майже, там ще трохи, та й все.

Ну так де ж він непоганий коли за вашими ж власними словами це borderline hell?

Спеціально вказав слово «відносно» =) бо коли раніше пропонували ну відверте лайнішко типу 65к (ну правда це був 2017 рік, врахуємо інфляцію), то тепер коли запропонували більш-менш пристойну пайку (не те щоб жирно, а просто хоча би мінімалка з пристойних), з перспективами того, що як стрибну напряму до клієнта, то буде х1.5-1.8 + плюшки (стоки), то вирішив не вийо, а спробувати. Звісно, це не 200к, і навіть не 160к, але й не 80-100к.

і навіть цей факт кращим його не робить?

Чому ж ні? Якщо я рахував тоді у 2017 за 65к у Джерсі сіті за такі кошти можна було хіба що здохнути (не забувати, що я не один), то при нинішньому офері, після ретельних розрахунків, ми великих загроз не побачили, і вирішили таки спробувати. Бо іншим шляхом нам грінка не «світить», якісь там візи талантів то все не моє, та й лотерею граю уже 100500-ий рік, все мимо, пролітаю як фанера.

Точніше, є кілька — але дуже страшні.

Ми не настільки песимістичні, і поки що так бачимо, що тут значно безпечніше і приємніше за Європу.
Так, друзі, які 10 років тому ризикнули, прийняли мізерні офери, та й поїхали, уже за цей час і на пристойних пайках, і з паспортами, і з нерухомістю, а ми, м’яко кажучи, відстали. Але нічого, ми ці 10 років добре провели в інших місцях (переважно Україна, але трохи Польща і UK), теж накопичили «жирку», теж не страждали. Тому не вважаю свій «запізнілий» переїзд у 40 чимось ганебним, а то є якась така думка, що мовляв, якщо не зробив це у 25-30, то потім краще й не рипатися, бо тобі все буде вже «не то пальто», все не так, все дратуватиме, ти звик до свого рідного, ти пізно почав накопичувати в штатах, пізно 401к активував, і так далі. Це мене не лякає аж настільки. Я маю не найгірший запас з України (який, якщо вірити статистиці, значно більший за типові накопичення середніх американців... хоча у мене часом закрадаються сумніви), який сюди перевіз. Жартуємо з друзями, що раніше люди їхали з України до штатів заробляти гроші і везти в Україну, а тепер заробляють в Україні і везуть кошти до штатів на перші роки адаптації.

The Civil War дивилися? А знайдіть подивіться, якшо ні.

Не бачив. Гляну.

Ще 10 років тому у нас був вектор саме в штати.

Uh, ггггг.
Ще одні купили голівудську картинку замість реальності.
Ну нічо, не ви одні.

величезні податки

Даааа, американці заєбісь вміють в очі дзюрить легковірним, ггг.

Ви колись пробували шо в вас виходе як порахувать _всі_ податки з вашого w-2 + все шо ви платите з власної кишені а жителі страшної саціалістичної европки мають включеним?
А ви порахуйте.

Потім зважте шо це в вас ще власного житла нема, додайте проперті такс в картину.
Дітей нема садочок не треба.
Тощо, тощо, тощо.

мізерні зарплати (в 2-3 рази менші)

LOL, так вам же ж хєрню платять, про шо ви?
Ваші ж власні слова

всі мають жити однаково, не висовуйся, якийсь радянський союз в мініатюрі

оце я сміявсь
як сказать шо ти не знаєш американців вза-га-лі не кажучи що ти не знаєш американців

мені імпонує здорова капіталістична економіка

LOL, та це вам в Сомаліленд треба було
і це я цілком неіронічно

називать хоч частково здоровим clusterfuck of corporations strangling everything alive — це або гігантська хуцпа, або така ж гігантська наївність

вишенька на торті в тому шо «здорова капіталістична економіка» має ВАС ОСОБИСТО за буквально раба

резюмуючи — оце вам канєшно життєвих уроків доведеться вивчити
враховуючи поточну ситуацію там де вам їх вчить — не заздрю

Тому у тебе є вибір просто сидіти в Україні і чекати цього моменту, АБО

... або піти до іншої контори?
Surprise thought, ain’t it?

Ми не настільки песимістичні

Синдром неофіта.
Розумію.

і поки що так бачимо, що тут значно безпечніше і приємніше за Європу.

:-)
А де саме ви живете, якшо не секрет?

як сказать шо ти не знаєш американців вза-га-лі не кажучи що ти не знаєш американців
Синдром неофіта.

Як сказати. Я з штатами маю тісний взаємозв’язок з 2010 року як мінімум. Знаю чимало місцевих, як «корінних», так і «понаєхів»), знаю спосіб життя американців та їх цінності, культуру, знаю їх поведінку та манери, знаю, як тут влаштувати побут. Бував у відрядженнях десятки разів протягом 2010-2020. І не лише штатами єдиними, обкатав також Канаду, UK, Естонію, Польщу, Німеччину, і разок навіть у Японію мотнувся.
Тому навати мене «неофітом» у штатах не можна, м’яко кажучи. Не погоджуюся з цим твердженням. Маю 10+ близьких і не дуже контактів, які живуть у штатах 3-10 років (всі по різному), активно спілкуюся, тому масив інформації, знань, та спостережень дуже вагомий і сформував за ці 15 років моє деталізоване уявлення про цю країну, що вона собою являє і чим живе. І тому переїзд був виважений та свідомий. Ми розуміли, що купує, що беремо не «кота у мішку», а цілком конкретний товар. І при всіх його мінусах та ризиках, все одно таки погодилися. Бо таки плюси переважили (принаймні на той момент, коли приймалося рішення, а далі буде видно).
А то з вашої риторики звучить так, наче я вперше в житті місяць тому потрапив до штатів і раніше нічого не знав про цю країну, і такий живу у рожевому димі «юхууу, вперед, браття, за капіталізм та буржуїнів!».
Так от, моє особисте спостереження про штати, навіть не рахуючи інфу з інтернетів та з чуток, було і є значно-значно краще, ніж про Європу. Нагадаю, я бував майже у всіх країнах Європи у відрядженнях або по туризму, а у двох навіть жив (рік у UK i 2 роки у Польщі).

Ви колись пробували шо в вас виходе як порахувать _всі_ податки

Так, я не просто пробував, я місяців три рахував ретельно і зважував всі «за» і «проти». Коли мені менеджер повідомив, що вони розглядають мій переїзд і планують бюджет, то я мав ще три місяці до того моменту, коли це сталося. За цей час я багато чого порахував, обдумав, зважив. Мені все одно це підійшло, я не був наляканий. Звісно, як і всі, я розбалуваний українськими 5%, але просто змирився з тою думкою, що більше так не буде. І хоча я поки що свідомо обрав штат з ненульовий state income tax, але рано чи пізно планую мувнутися туди, де він нульовий, це вже вагомо. Окрім того, у нас «на районі» нульовий local income tax, це теж грає свою роль.
Сукупно мій податок зараз складає 21% (федеральний + FICA + штат) i буде складати 18%, якщо мувнуся до безподаткового штату.
Не вкладаю сюди поки податок на нерухомість, який завуальовано сплачую як частину ренту.
І що, от скажіть мені, будь ласка, 18-21% — це мало мене налякати? Після європейських 40-50%?

LOL, так вам же ж хєрню платять, про шо ви?

Так, хєрню. Але вона вдвічі більша за типову європейську з/п для фахівця такого ж рівня. А з мідлами, яким пропонують перебиратися на 40к еуро, то я взагалі це знаю, як це порівняти. Плакати хочеться.
Я до Європи не хотів муватися на менше, ніж 120к. Мені сказали, щоб я купив губозакаточну машинку. Відповідно, розмови у нас не склалося. В штатах я отримав навіть відчутно більше за цю суму. Звісно, рент дорожче, але нічого. Зате і перспектива росту неілюзорна. Тьфу, тьфу, постукати по дереву, але якщо все добре складеться, то отримаю рано чи пізно «омріяні» 200к (декілька моїх друзів уже стільки мають, ще й бонуси 20%, плюс ще й стоки), та й перестану скиглити. В принципі, мені в штатах жити досить недорого, мене тут мало що дивує чи шокує, окрім одного — рент нерухомості досить таки боляче відгризає бюджет. Але розумію чому — бо район вибрали недешевий заради школи, а так то по суті міг у 1.5 рази дешевше орендувати, якщо би байдуже було на школи.

... або піти до іншої контори?

Це можна зробити в один момент, умовно.
Але питання — навіщо це робити без гострої потреби? Я відразу будував вектор на переїзд, але без гарячки, такий знаєте, як би це виразитися, зважений і обміркований переїзд. І ця конкретна контора це взялася робити. Піти в іншу контору — значить втратити цей шанс, і зовсім не факт, що там він повториться. А якщо й повториться, то через декілька років. Бо треба там напрацювати траст і заслужити той переїзд, новачків зазвичай ніхто не поспішає везти.
Ми думали про переїзд ще з 2010 року, але постійно щось було «не так». Тому коли вже дотягнули до сороковника (по віку), то самі розумієте — думка проста — далі відкладати нема куди, просто нема. Або зараз, або з великою ймовірністю вже ніколи.

оце вам канєшно життєвих уроків доведеться вивчити

Та вже наче не молодняк зелений. Вже сороковник пробило, всякого вже побачив і спробував. Читаючи вашу позицію, я прямо відчуваю, що я наче дитина у ваших очах, а ви такий мудрий гуру-учитель, повчальним тоном мені це розповідаєте.
Не хочу вас образити цим, але я тут теж не якась сопля зелена і життя повидав уже. Ми ЧІТКО РОЗУМІЛИ, на що йдемо, що ми «купуємо», які будуть челенджі у наступні 5 років (чи й більше). І ми свідомо пішли на це, бо це саме та країна, яку РЕАЛЬНО хотіли з самого молодого віку. Так, ми знали і знаємо, що легко не буде. Але ми хотіли і хочемо спробувати вибудувати майбутнє отак. Повернутися ніколи не буде пізно, там двері не закрилися. Альтернативою завжди розглядав Польщу (от подобається мені там! але знаю, що тут на ДОУ критикують цю країну аж гай шумить), і навіть спробував два роки пожити (релокація від колишньої галєри).
Сподобалося мені там. Якщо би не було змоги/нагоди/шансу до штатів перебратися, то з 99% ймовірністю зараз би там будували життя.

Зараз Прінстон, Нью-Джерсі. Спочатку пожили деякий час у передмісті Філадельфії, тепер для різноманіття змінили картинку.
Дуже близько до Нью Йорк Сіті не розглядали, бо надто дорого (хоча й у нас не дешево, рент 3к, але терплю, що вдієш), та й потреби нема, все одно до офіса не потрібно приходити, тому локацію вільно вибирали, за своїм смаком і орієнтуючись на рейтинги шкіл, бо для дитини хотілося якомога кращу школу.
Ще розглядали декілька альтернативних локацій (клієнт надав повну свободу вибору), там були Каліфорнія, Сіетл, Джорджія, Флорида, Техас, але поки обрали саме цей регіон.

«здорова капіталістична економіка» має ВАС ОСОБИСТО за буквально раба

Нуу... тут я визнаю, певною мірою це так.
Але де це не так? Скрізь нас мають за рабів, і скрізь нам не світить на халяву абсолютно нічого. Скрізь треба пахати, щоб щось здобути і вибудувати своє «гніздечко». І ніде не було і не буде легко й просто. І Україна теж не виключення. Нам (айтівцям в цілому) там жилося плюс мінус 20 років непогано тільки за рахунок того, що країна бідна, а зарплати нам платили «західні», тому нам легко було на фоні злиднів бути королями. Але то не настільки наша заслуга (типу ми генії!), а лише везіння, сформоване на вдалому контрасті двох «цивілізацій». Працювали би ми на внутрішній ІТ ринок, якщо би не зайшли до нас галєри та трохи продукту, то були би звичайними середняками, «як усі».
А хто не хоче пахати — ну та на здоров’я, кріпацтво і рабство уже знаєте відмінили у 19-тому столітті, тож можна сидіти на печі та й ніхто не прийде з нагайкою гнати на плантацію.

Що мені завжди подобалося і подобається у штатах (і власне, заради цього ми й прибули сюди):
— розвинений ринок, як не крути, а все ж таки економіка тут надпотужна (так, хромає, так, має трабли, але що у цьому світі ідеальне?), ВВП більший В РАЗИ за інші країни (не рахуючи Китай), тому як би то простіше виразитися, «коли худий здохне, то товстий лише похудає», все таки 30 трлн щось та значать
— великий вибір/асортимент у всьому, від шкарпеток до польотів у космос
— свобода — тобто, відносно небагато заборон та обмежень — звісно-звісно, я визнаю, що останнім часом з приходом до влади нової адміністрації (нічого, вони не вічні) є значні порушення цих основоположних принципів американської демократії, та й загалом заборон тут досить багато (куди не поткнися, скрізь правила — там не стань, там не пукни), але ми розуміли, що «купуємо» і готові йти на це, бо знаю прекрасно, що відбувається у ЄС, і я взагалі не готовий там жити, з їх сраною бюрократією та суцільними заборонами, і це не з повітря інфа — я маю НЕ МЕНШЕ сотні колег, друзів, родичів, які живуть у різнобарвних європейських країнах, тому володію широким спектром інфи
— тотальна автомобілізація і концепт «авто не розкіш, а необхідність» (окрім мегаполісів) — розумію, що є значна кількість тих, для кого це мінус, але оскільки я обожнюю авто з дитинства, дуже люблю їздити на достойних авто, мені фактично байдуже куди їхати, головне сам процес «їхати», я за кермом прям отримую свого роду «відраду для душі» (але тільки у високорангових тачках, на дешманських коритах я просто страждаю), і ще в Україні я у очах своїх колег був «дурником» через те, що витратив шалений бюджет (за мірками середнього ІТ фахівця) на авто (колись про це писав у окремому дописі), але що вдіяти — якщо це мені приносить кайф, то чому би й ні, хтось там дрочив на «сферу послуг», а у мене отака була «послуга», точніше товар для себе, для свого ментального здоров’я

На противагу до «солодких» моментів — що мене найбільше напружує у штатах (у порядку спадання критичності):
— складний ринок праці зараз, моя «половинка» без роботи
— необхідність платити податок на нерухомість, але маю на цей рахунок певну ідею, я напевно буду думати про те, щоб в перспективі мувнутися у штат, де є нульовий податок на дохід (таких лише 9, і з них «найсмачніші» то є Техас, Флорида, Вашингтон, інші сумнівні для мене особисто) — і таким чином, якщо не сплачувати отих умовних 3-6% за дохід, то це повністю або хоча би частково (залежно від конкретних цифр доходу і вартості нерухомості) компенсує той податок на нерухомість
— дика шалено дорогуща медична система, тотальний скам точніше, у мене чесслово враження, що то її розробили жиди або якісь їхні достойні послідовники, щоб викачувати кошти у населення у масовому масштабі — ну це поки ок, маємо корпоративне медичне страхування (майже $30к в рік на сім’ю, з яких я сплачую 25% — жах, але що вдієш), а далі час покаже
— необхідність платити податок за всесвітній дохід, якщо перебуваєш у статусі податкового резидента США
— необхідність репортити щорічно про іноземні банківські рахунки, якщо мав там сумарно протягом року у будь-який момент часу $10к+ (FBAR reporting) — мене це дико вибісило (не люблю фінансову диктатуру і контроль), що я маю це робити, але оскільки там штраф від $10к, то довелося змиритися і робити це щорічно

О, і мені стало цікаво — а вас куди доля занесла? Де звили «гніздечко»?
(про себе відповів у іншому коменті)

Це якийсь Зелений Бобер, us edition

Щасти вам, ви на жаль попали в капкан, як і більшість українців які залишились в Україні, мусять терпіти гавно-проекти з так собі клієнтами і укроманагерами, бо міняти роботу в 80% це піти на ще нижчу винагороду.

єтот як його сіклум штолє ))

Близько, але ні :) То була моя попередня галєра, і, до речі, там мені попався досить здоровий проект, без оцього аб’юзу. Шкода тільки скоротили.

с таким успехом они б могли нанять аутсорс в Бангалоре, там будут лизать зад белому господину, с другой стороны это факап руководства, то что не защитило интересы людей на праздники, типичное скотское отношение «раз я плачу вам деньги то вы мои рабы и обязаны отвечать сразу по любому вопросу», и чем больше овертаймишь тем больше претензий прилетит что не успел или плохо сделал, не ответил вовремя, короче с такоого гнилого проекта только валить если менять ничего не собираются, иначе заработаешь выгорание, проблемы со сном и нервами. В моем случае с клиентом разорвали контракт одним днем как только он выслал последний платеж

могли нанять аутсорс в Бангалоре

ВИ НЕ ПОВІРИТЕ! =)
Але останні три роки (виток нового керівництва добрався до влади) йде активний процес хайрінгу і розвитку інженерних департаментів саме там. Їх уже більше, ніж українців. Нашого «брата» скоротили втричі за цей час (зі 150 до 50), зате сотня індусів уже веслає у Бангалорі. Причому це не через індійську галєру, а відкрили напряму свою філію там і хайрять.
Також вони розвивають офіси у деяких інших локаціях, але не настільки масштабно. Китай і одна з європейських країн. Чому такий вибір, запитаєте ви — тому що вище начальство якраз з цих країн — от звідки вони походять, там і відкривають офіси, хайрять, набирають співвітчизників.
Українські команди тримають ЛИШЕ тому, що вони володіють величезною нагромадженою експертизою (від середини нульових), тому не можна просто так взяти і скоротити ці українські команди. Але вони моніторять, як індуси потихеньку набирають жирку і рано чи пізно, позбавляться українських офшор команд. Ми вже це дупою чуємо. Тому треба заздалегідь стелити соломку. Мені от власне тому й запропонували вибір:
1) або ти лишаєшся в Україні і при скороченні команд (яке рано чи пізно настане) теж потрапляєш під ніж — і це гарантовано
2) або ти їдеш до штатів, напрацьовуєш більший траст з клієнтом (бо в одній тайм зоні більше комунікації і точок перетину), отримуєш грінку через свою галєру (це якраз вони подали реквест на галєру, щоб мене перевезли) і переходиш працювати до нас напряму, і тоді скоріш за все, під скорочення не потрапиш (але гарантій нема) — от власне, я й вибрав цей шлях, бо в Україну повернутися можна хоч завтра, а спробувати тайи варіант завжди було цікаво, ще 8-10 років мені насипали пропозицій перебратися до штатів (це ще інші компаніі, один банк і один фінтех), але я завжди реджектив, бо вони були смішні по $$$$

Тому я тут бачив Юрій в іншому треді мені писав, мовляв, ой ВИБРАВ НЕВДАЛИЙ ЧАС — ха-ха, так наче я щось «вибирав». Коли запропонували відносно непоганий варіант переїзду, тоді й поїхав. Раніше теж були пропозиції від інших клієнтів, але якщо ця поганенька по $$$$, але терпима (з голоду не помру), то попередні були просто жахливі (65к у Нью-Йорк/Нью-Джерсі/Джерсі сіті — удачі).

Ну ви там цей... Хоча б відосиків запишіть «типовий день програміста» і все таке. Щоб усі поменше думали, що ми тільки безкоштовне смузі пʼємо та граємо у відео ігри, і тому треба всіх терміново замінити АІ.

Та без проблем, можна бути не лохом, просто сидіти без бабла.

датишо!
і це треба було пертися в ту вашу Америку бонелох

Омг, я плюсую Трампа :) абсолютно вірно.

Вайтішники, ті хто в ІТ за баблом, старпьори у яких погасли очі і яким головне стабільність, щоб була робота і платили, сім’я, діти, рибалка, ті, у яких не те що амбіцій вже немає, а навпаки думають як би по-довше тут висидіти і не звільнили — вони краще працюють в офісі.

довідник «Стеля»

Решта часу — для роботи там, де тобі комфортно і де твій мозок видає кращі результати.

100% Це ключове — де тобі комфортно.
Багато залежить від умов, які має людина дома.

уже постили кінда класику?

What would you say...you do here?

Ефективні розробники ефективніші на ремоуті та в офісах, неефективні розробники так само неефективні на ремоуті та в офісах :)

Просто у багатьох у підсвідомо є іллюзія, що якщо вони людину бачать в офісі, то вона існує і щось робить (дуже корисне...), а якщо її не видно, значить її немає.

До всього сказаного, в офісі люди перетинаються не тільки на мітингах (обід, теніс, перекур, кава і т.д.). Тому в них можуть зав’язатись більш міцніші стосунки, в результаті чого, умовному менеджеру, буде легше підвищити того, хто в офісі і звільнити того, кого в офісі немає. Правда є винятки для «ефективних менеджерів» в хорошому сенсі цього виразу, але їм, зазвичай, все-рівно де людина працює, в офісі чи на ремоуті, якщо специфіка роботи тільки не вимагає працювати в офісі.

Але і тут є нюанси, бо комусь потрібен «дружній колектив» і т.д. більше ніж високі доходи чи ремоут.

В результаті такий менеджер підвищить не того хто добре виконує роботу, а хто з ним на каву і теніс ходить 🤡

в офісі люди перетинаються не тільки на мітингах (обід, теніс, перекур, кава і т.д.). Тому в них можуть зав’язатись більш міцніші стосунки

Вернее, таким образом, происходит микрокоммуникация, а это, в здоровом коллективе, настолько большой плюс, что легко перекрывает все минусы чисто офисной работы.

так і американці вже встигли зняти кіно буквально про це

происходит микрокоммуникация, а это, в здоровом коллективе, настолько большой плюс

youtu.be/vChQvetE9hg

, неефективні розробники так само неефективні на ремоуті та в офісах :)

Ты такая страшная! Ты ненакрашенная страшная. И накрашенная

треба в кінці ставити ©. Інакше молодь не зрозуміє звідки то і подумає, що дід пігулки забув випити 😅

:)
www.youtube.com/watch?v=IrdR_t44kHA
просто перефразіровав мємчік

а ще можна так переіначити інший:
«Не буває неефективних розробників — буває замало ремоута»

Після початку пандемії і всіх подальших подій, для однієї бездітної айтішної пари було зроблено наступне:
— два столи, один з яких — з підйомним механізмом
— два крєсла Кулік Сістемс, що ще нада дітям щоб вони ідеально жили
— три монітора
— оренда більшої квартири, щоб ніхто не працював на кухні/в спальні, і при цьому в різних кімнатах
— неможливість жити у купленій в доковідні часи однушці
— міні-тренажерка вдома, зі штангами, гантелями, лавкою, турніком.

А тепер компанії очухалися і запрошують в офіси. Я розумію, орендувати крутий офіс з обідами, залами, кальянами, щоб туди ходило три каліки — дорого. Але й мені кидати мої скарби не хочеться.

Кулік Сістемс

Те перестаньте ж ви купувати цей перерекламований треш.

оверпрайсные кресла с китайских комплектующих, достаточно посмотреть на олх какие они в бу состоянии

Коротка історія, як все було
Айті перебував у стані нестійкої рівноваги
Потім трапився ковид і всіх погнали на ремоут.
Топові HRи та вчені всіх мастей випускали дослідження як ремоут позитивно впливає на продуктивність.
Потім стався вихід із ковіда і Бідон надрукував доларів і вкинув їх у економіку. Стали наймати багато айтішників + ремоут

Золотий час

Потім почалася війна і всі замислилися
Потім Ілон Маск купив твіттер та звільнив 80% персоналу, всі подивилися «а що так можна було?» і стали також звільняти.
Потім з’явився чатгпт і почали звільняти ще більше.
Потім Ілон Маск зажадав у відомому листі, щоб працівники тесла та його компаній ходили до офісу або лей офф. Усі подивилися «а так можна було?». Почали вимагати повернення в офіс теж.
На підкріплення до цього з’являються «наукові статті» про велику продуктивність в офісі
Ми зараз у цій точці

Перспектива відвідування офісу здається прийнятною, але не оптимальною

Коли ж вже дійде, що поки одні і справді ефективніші в офісі, інші — ефективніші вдома, а ще хтось хоче то в офіс, то вдома залишитись причому в різних пропорціях. А у менеджера має бути до цього професійний підхід: як допомогти конкретному працівнику стати ефективнішим, і максимізувати ефективність команди.

Наразі бачу у менеджерів на цю тему здебільшого особисті вподобання вперемішку з упередженнями.

Зручніше працювати remote, а оцінювати ефективність мають експерименти.

очередной вброс хр. Да прошли временя офисного стойло-опенспейсов, когда люди карточками пикали рабочее время в офисе, можно было пройтись и позырять в мониторы гребцов, кто бугаги смотрит, а кто выжигает глаза кодом с неоплачиваемыми переработками, теперь только остается строчить статейки на доу и ностальгировать про возвращение в офис с горелой робустой в кофеварке, маргариновым печеньем и «корпоративными обедами» фастфудом с мака

Нажаль у більшості не галер вже гібрид(

Зараз тенденції поступово в офіс виводити людей в Європі. У Польщі, принаймні, опція- хайбрід все частіше зустрічається. Пояснюють тим, що світові лідери виводять в офіс, використання ШІ- від цього нові задачі, конкуренція за свіжі думки, ітд.
Що я бачу по співробітникам. Тим, хто ходив в офіс, вони і так там. Всі інші- адаптуються поступово.

Да прошли временя офисного стойло-опенспейсов, когда люди карточками пикали рабочее время в офисе, можно было пройтись и позырять в мониторы гребцов, кто бугаги смотрит, а кто выжигает глаза кодом с неоплачиваемыми переработками

В жодній нормальній конторі такого не було. Це ж треба такий трешак знаходити.

то ты видать давно не работал в ковидной галере где в одном углу чуваки кашляют и через 2 дня все впятером с позитивным тестом, а другие через пару столов сидят с температурой чтоб не брать WFH. Потом стукнула другая моча и за месяц выкачили таймшиты с пропускной системы и дали устного прочухана тем кто больше всех выбегал на перекуры. Кстати карточку выдавали только тем кто имел проблемы с отпечатками пальцев то что умники и умницы давали другим пропикивать карточку с утра. При этом рабочие зоны имели свой допуск, нельзя было пойти пить кофе, не пикнув замок в своей зоны кубиклов

На якій галєрі таке жахіття? Цікавлюся, щоб знати назву, і ніколи в житті туди не піти працювати, і іншим не радити.

она уже померла несколько лет назад, а бывшие сотрудники устроились в хорошие компании без токсичной атмосферы

Помітив таку штуку, що з введенням гібридного режиму після повного ковідного ремоуту, до офісу, зазвичай, не повертаються як раз ті, хто менше всього впливає на бізнес/продукт. На ремоуті залишаються як раз таки звичайні coding monkeys, яких, мабуть, і замінить AI. В офіс же повертаються ті хто реально драйвить архітектурні зміни, пропонує нові напрямки та загалом працює не для «галочки», а на добробут компанії та колег. Зрозуміло, що завжди є виключення, але це поодинокі випадки.

А ще звернув увагу на те, що більшість тих, хто топить за ремоут часто досить асоціальні. Такого як витягуєш раз в місяць на тімбілдінг, то він буде шарахкатися кожного шороху навколо і постійно поглядатиме на годинник, щоб швидше втекти, бо він робот, бо його «відпустили до 9» наче в школі.

А ще звернув увагу на те, що більшість тих, хто топить за ремоут часто досить асоціальні. Такого як витягуєш раз в місяць на тімбілдінг, то він буде шарахкатися кожного шороху навколо і постійно поглядатиме на годинник, щоб швидше втекти, бо він робот, бо його «відпустили до 9» наче в школі.

Мені здається це їх право

постійно поглядатиме на годинник, щоб швидше втекти

Так а чого час тратити на дурниці?
Я краще проведу час з людьми які мені цікаві)

А ці люди, які вам цікаві, зараз у цій кімнаті?

Зараз би менеджерам попускати девів, називати їх coding monkeys, яких замінить АІ та утискати за небажання позувати і удавати цікавість на черговому міті з продуктивної продуктивності, в якому немає практичного сенсу (бо тільки тут є сенс «поглядати на годинник»).

В офіс же повертаються ті хто реально драйвить архітектурні зміни, пропонує нові напрямки

— джуни?)

та загалом працює не для «галочки», а на добробут компанії та колег

Так це роблять всі, незалежно від ремоуту. І це менеджиться через регулярні Performance review та залученість керівників до того, що робиться в їх відділах. Погані працівники тільки в некомпетентних керівників.

А ще звернув увагу на те, що більшість тих, хто топить за ремоут часто досить асоціальні.

— як і більшість людей технічної спеціальності, які з кодом спілкуються більше, ніж з людьми. Вішати язика всюди — це більше до менеджерської ланки, це цілком нормально.

В офіс же повертаються ті хто реально драйвить архітектурні зміни, пропонує нові напрямки та загалом працює не для «галочки», а на добробут компанії та колег

Так, бо по-іншому зп/позицію не піднімуть. Вам відомий концепт visibility для роботодавця? Манкікодери тут ні до чого

тому що робітники не ваші кріпостні.
«відпустили до дев’яти» це ще дуже вічливо — якщо така дичина постійно то я би спитав оплачується чи цей овертайм.
Одно діло добре посідити командою час від часу, інше коли ось таке «витягування на тимбілдінг»

Офіс має багато переваг для розробки, але будемо відвертими — 99% компаній його повертають після ковіду за для почуття особливої важливості та «контролю», а не тому що на ремоуті показники впали. (а там де впали, говорить за поганий менеджмент, який не змогли до сих пір наладити)

А за «драйв» — потім будете наймати не таких драйвових и на ремоуті спеціалістів-фрілансерів щоб вони вам зробили робочим те що ви там «надрайвували» тому як одне діло показати «який ти спеціаліст» і переписати все в нуль (чи запустити новий напрямок) а зовсім інше шоб це стабільно працювало та маштабувалось.
Софт-скіли не сильно допомогають в розробці, і якшо у вас команда сфокусована на них то 200% «гарна атмосфера» і «лавандовий раф» за перепрацювання ніяк не допоможуть отримати стабільник продукт в поставленні сроки (кращий показник п***аболів — вони майже ніколи не потрапляють у сроки, навіть якшо самі їх ставлять)

А за «драйв» — потім будете наймати не таких драйвових и на ремоуті спеціалістів-фрілансерів щоб вони вам зробили робочим те що ви там «надрайвували» тому як одне діло показати «який ти спеціаліст» і переписати все в нуль (чи запустити новий напрямок) а зовсім інше шоб це стабільно працювало та маштабувалось.

Лол, як сказати, що ніколи не працював зі справжнім скейлом, при цьому не говорячи, що ніколи не працював зі справжнім скейлом. І я маю на увазі скейл під сотні мільйонів юзерів щодня, а не в авс запустити 2 копії сервіса в 3-х регіонах. Ви просто не розумієте про що пишете.

Так, я розумію, що своїм постом підірвав жопу багатьом любителям відсидітися вдома. Я погоджуюсь, що в більшості випадків працюючи на різні рога й копита (яких буквально 99% з усих компаній), то твоя продуктивність реально може бути вищою працюючи з дому. Багато мізків не потрібно, щоб приатачити elb до авто скейлінг групи. Знаю це з власного досвіду роботи на ремоуті протягом багатьох років. Але є ще ціла прошарка компаній, де таке просто неможливо по різним причинам. І де твоя продуктивність, особливо поки ти ростеш по ролям, прямо залежить від місця, де ти працюєш.

Ви оправдовуете свої любимі галери, тільки і все.
Рост по ролям, лизання жопи замість реальної праці, сотні зізвонів тому як навність офісу ніяк не телепортуе в інший офіс і тд, і тд.
Тут дійсно софт-скіли важливі, основа кар’ери я би сказав.
Особисо дивлячісь в очі в рази простіше найобувати і бачити чи найобують, відстрелювати реакції і казати те що хочуть чути, а не реальність і тд.

Формалізована офісна робота і все. І те які продукти випускать такі гіганти дуже гарний показник ціни ціеї роботи.
Доводилося не одноразово працювати з фангівцями, особливо жопа якщо таку «зіроньку» беруть на якусь фактичну посаду, а не на підхват до когось.

То що ви пишите про мільярдні навантаження — ви ж не маете ніякого відношення до таких продуктів, ви просто один із мільйонів гребців в тій галері і фінальний результат ще пройде через багато-багато рук.
Я прекрасно знаю як працюють великі компанії і як вони впроваджують шось нове — і о диво дивне, в 99% шось нове приходить зі сторони разом з купленним стартапом який робили ті самі «рога і копита» які після купівлі становляться технічними директорами і керують тисячами таких болванчиків як ви.
І навіть якщо це «щось свое» — це скоріш «локальний стартап» який робили не в робочий час (офіційно) і протягнули через всю бюрократію на софт-скілах, а не по технічним причинам.
Ну або комусь із головних нализали те, чого не існуе но він вже хоче (адже нализали же!) і починаеться бурління.

Вам все ще мало? В такі «великі компанії» можна потрапити лише через 100500 етапів або... ...по знайомству так як знову ж таки софт скіли.

Я розумію що кожна жаба хвалить свое болото, але починати розповідати про продуктивність і результативніть доказиваючи таку точку зору на технічному ресурсі таке собі.
Може ви звикли що «великим начальникам» не суперечать, але в реальному світі все зовсім інакше і «великий грейд» ніяк не змінить закони фізики і здравого глузду.

Ех, куди мені там з моїм досвідом розробки розподілених систем для сотень мільйонів DAU з результатом роботи, який я зразу бачу в додатку, адже клоунам з доу завжди видніше:

То що ви пишите про мільярдні навантаження — ви ж не маете ніякого відношення до таких продуктів, ви просто один із мільйонів гребців в тій галері і фінальний результат ще пройде через багато-багато рук.
Я прекрасно знаю як працюють великі компанії і як вони впроваджують шось нове — і о диво дивне, в 99% шось нове приходить зі сторони разом з купленним стартапом який робили ті самі «рога і копита» які після купівлі становляться технічними директорами і керують тисячами таких болванчиків як ви.

Ви уявлення не маєте, як працюють великі компанії. Весь цей маразм, що ви тут наригали, тільки це підтверджує.

Дальше читати — травмувати себе. Тут діагноз на лице. 100500 етапів або по знайомству? Це ж в якій жопі світу треба жити/працювати, щоб видати такий перл? Чи це з власного досвіду? Щодня прохожу повз офіс DeepMind і хоч убий не повірю, що, наприклад, Джеменай «протягли на софт-скілах, а не по технічним причинам». І це людина ще сміє щось говорити про «реальний світ»? Скоріше за все, ви ніколи цього реального світу і не бачили. Вся ця стіна тексту віддає якоюсь хуторянщиною з нальотом чи то заздрості, чи то ненависті, чи всього зразу.

Це просто топ)
DeepMind якщо ви не знали, також колись купленний і там теж все так як я описав (досі директор той самий, спеціально загуглив)

А за досвід — е що «показати» чи тільки «робота в команді» і приголомшливі розповіді в які неможливо не повірити?
Я тоже можу накидати щось розподілене на NATS, завести ботферму на тестування і сказати що я молодчинка. Робота на фірму що розробляе подібні системи означае тільки те що ви знайомі з розробкою таких систем, а не те що ви її «розробили».

Я щось не памятаю вас в контриб’юторах (чи тим паче автором) якоїсь росподіленної розробки. Не полінився навіть гітхаб погортав.
Я ще розумію якщо б мені розробник того ж Yggdrasil шось затирав про розподіленність (о ні, він же не в «великій компаніі» працюе) або один з тих кто підтримував та розвивав Redis чі Ninx говорив за навантаження.

В мене самого е досвід в розробці та впровадженні розподіленних систем (як в одну каску так і керуючи командою) і я чудово розумію всі особливості таких продуктів. Розробити з нуля самостійно розподілену систему що буде стабильно обробляти сотні мільйонів користувачів складно і від «розробки» до «стабільної роботи без сбоїв» пройдуть місяці якщо не роки.
І коли ми вже кажемо про такі потоки користувачів то там не вприрается все в один рівень (софт), в одне лице таке зробити може й можна але часу займе (ми наймали спеціалістів під вузькі направлення коли почалось розгортання и допил).
Я не скажу що «можу розробити таке самостійно з нуля», максимум це накинути архитектуру та аркеструвати команду розробки. Самостійно в одно лице систему десь під 10К-100К RPS можу гарантовано написати більше вже вили, все розвиваеться і те що я памятаю може буде не актуальним (або буде шось вже краще ніж те що юзали, і/або самі тонкі місця мігрували).
Те що ви так зухвало це кажете як раз дуже добре висвітлюте те, як ви «розбираетесь» в темі.

DeepMind якщо ви не знали, також колись купленний і там теж все так як я описав (досі директор той самий, спеціально загуглив)

Зрозуміло. Знову гнила стрєлка. По суті вам нічого сказати.

А за досвід — е що «показати» чи тільки «робота в команді» і приголомшливі розповіді в які неможливо не повірити?

Я можу. А от ваша а-ля підколочка з «роботою в команді» тільки підтверджує, що ви уявлення не маєте, як працює процес розробки у великих компаніях.

Я щось не памятаю вас в контриб’юторах (чи тим паче автором) якоїсь росподіленної розробки. Не полінився навіть гітхаб погортав.

Ех, для вас буде великим сюрпризом, що у великих компаніях майже весь софт — свій і написаний під себе. Лол, та не всі навіть гітом користуються. Я вже мовчу про те, що більшість таких внутрішніх розробок назавжди залишаються приватними. Гортайте дальше гітхаб.

Робота на фірму що розробляе подібні системи означае тільки те що ви знайомі з розробкою таких систем, а не те що ви її «розробили».

І знову ці фантазії від людини, яка ну взагалі не відбиває, як інженерія працює не в галерах і не в рогах та копитах. Вам ще не надоїло себе в лайно мокати своїм абсолютним дилетанством?

І, так, «подібні системи» розробляє не фірма, а люди в цій фірмі.

куди мені там з моїм досвідом
я розумію, що своїм постом підірвав жопу багатьом

Безцінно читати такі коментарі, і про розподілені системи дізнаєшся, і про те, як виглядає его в промислових масштабах

клоунам з доу завжди видніше
Ви уявлення не маєте
маразм, що ви тут наригали
Тут діагноз на лице
ви ніколи цього реального світу і не бачили

Може здатися, що твій справжній досвід — це не розподілені системи, а розподілені наїзди та образи

Це твій хлопець? Соррі, не хотів на нього наїжати.

А якщо я в твою підтримку щось напишу, то це автоматом робить тебе моїм хлопцем?) це ж так працює?)))

Java Scriptson не наїзжай на мого Богдана!

то це автоматом робить тебе моїм хлопцем?) це ж так працює?)))

воу-воу, мущіна, я женат і з дітьми)))

Лол, як сказати, що ніколи не працював зі справжнім скейлом, при цьому не говорячи, що ніколи не працював зі справжнім скейлом. І я маю на увазі скейл під сотні мільйонів юзерів щодня, а не в авс запустити 2 копії сервіса в 3-х регіонах. Ви просто не розумієте про що пишете.

Хмм, судячи з лінкедіну ти тільки два місяці як в Meta, а гонору вже як на 10 років. ;)

А прочитати дальше першої стрічки досвіду там же уже сил немає? Чи на це таску в джирі заводити треба?

Чесно, ніхера не бачу де ти там «скейлив сотні мільйони юзерів» — розкрий будь-ласка тему.

драйвить архітектурні зміни

значить архітектура була закладена погано, якщо її треба міняти в середині проєкту

не для «галочки»

, а для того аби запитати рейз в кінці року

часто досить асоціальні

більшість тих хто штовхає все айті вперед, пише опенсорс — досить асоціальні.

Висновок перший:
В офіс повертаються ті, хто впливає на бізнес/продукт, реально драйвить архітектурні зміни, пропонує нові напрямки. Тобто усі, хто рівнем вище девелопера: БА, менеджери, архітекти. Хоча такі персонажі вже як правило не сидять 8 годин в опенспейсі. У них або є свої кабінети в офісі, або вони ходять по мітингах більшу частину дня, або взагалі їздять по відрядженнях. І це очевидно бо їх головна робота — з людьми, а не з комп’ютерами.
На ремоуті залишаються як раз таки звичайні асоціальні девелопери, які працюють с комп’ютерами і реалізують усі чудові ідеї, які вигадали ті, хто впливає на бізнес/продукт.
Цілком логічне розподілення ролей: кому потрібне живе спілкування — їде в офіс, хто працює за комп’ютером — може працювати де завгодно.
Висновок другий:
Ви десь підхопили манію величі і чомусь називаєте звичайних девелоперів «coding monkeys, яких, мабуть, і замінить AI» а ще й зневажаєте їх за те, що вони асоціальні інтроверти. Якщо ви «ростете по ролям» — це не привід зневажати тих, хто втілює ваші ідеї. І тим більше думати що їх робота набагато легша, і їм «багато мізків не потрібно», чи вони на ремоті байдикують.
Нагадує бізнесменів з 90х, які своїх підлеглих і усіх звичайних людей називали «бидлом», «лохами» та «холопами», а себе вимагали називати «хазяїном». І так само цей «хазяїн» завжди переймався що платить своїм «холопам» забагато, а вони погано працюють коли він не дивиться.

Для вас це певно буде откровенням, але в більшості великих компаній інженер (не девелопер, а саме інженер) виконує роль не тільки програміста, а ще й аналітика, продакта, та тестувальника. І так, таким інженерам приходиться не мало спілкуватися з іншими, особливо, коли це XFN робота. Сюди можна додати відрядження і тд.

Цілком логічне розподілення ролей: кому потрібне живе спілкування — їде в офіс, хто працює за комп’ютером — може працювати де завгодно.

Це не «логічне» розділення. Це те, як працюють великі компанії. Ваша робота нікому не потрібна, якщо ви не можете про це розповісти і показати користь зробленого.

Ви десь підхопили манію величі і чомусь називаєте звичайних девелоперів «coding monkeys, яких, мабуть, і замінить AI» а ще й зневажаєте їх за те, що вони асоціальні інтроверти. Якщо ви «ростете по ролям» — це не привід зневажати тих, хто втілює ваші ідеї. І тим більше думати що їх робота набагато легша, і їм «багато мізків не потрібно», чи вони на ремоті байдикують.

Сильно багато власних додумувань. Я так розумію, додумувати якісь дурниці — це місцева болячка на доу. Я не зневажаю асоціальних людей. Ніхто не втілює мої ідеї крім мене. Вам би почати уважніше читати чи що, бо це вже не вперше. Це стосується і інших коментаторів тут, яким наснилось, що я менеджер чи щось таке. Люди уже не здатні уважно прочитати текст.

Скільки життя живу, а найхуйовіші речі це коли 2 3 4 5 в одному)
немає нічого універсального , так само і з людьми. Девелопер буде добрим девелопером але те що він може протестувати свій продукт не робить його тестувальником.
Боюсь уявити як тільки одні менеджери без девелоперів до рівня лід яких буде замінено АІ , будуть писати код).
Якщо вже говорити по АІ то ті люди яких ви назвали манкі кодерами втратять роботу не залежно від того чи будуть ходити в офіси чи ні, бо вони ж ні на що не впливають.
Бажаю вам бути більш толерантним до людей і думати перед тим як щось писати.

немає нічого універсального , так само і з людьми. Девелопер буде добрим девелопером але те що він може протестувати свій продукт не робить його тестувальником.

А ніхто і не говорить, що девелопер стає тестувальником. Чи бізнес аналітиком. Чи ще щось. Але суті це не міняє, бо в багатьох технологічних компаніях інженери починаючи з середнього рівня повністю обіймають весь цикл розробки проекту від гіпотези і до запуску, що також включає пропоузал, дизайн, розробку, тестування, та верифікацію. І якось же справляються.

До того ж, якщо ви не помітили, то в індустрії уже багато років тренд на генералістів, продуктовий майндсет та проблем солвінг скіли. Це в жодному разі не значить, що ти не повинен бути профі в своїй справі, але в багатьох випадках очікування таке, що кодінг — це всього-навсього інструмент для вирішення проблем.

Щодо AI, то, пам’ятаю, як буквально декілька місяців тому тут на доу сперечався з кимось про те, що AI забере у нас роботу. Я все ще не вірю, що AI зможе забрати роботу саме у SWE, які обіймають весь цикл розробки, а от програмістів/кодерів однієї мови це замінює уже зараз. Ось, наприклад, в Гуглі повним ходом вропаджують використання внутрішніх AI-агентів натренованих на терабайтах коду компанії та сотень тисяч документів для роботи з кодом. Такі штуки уже легко справляються з тасками рівня джуна/мідла початківця і можуть зробити працюючий чейнджліст з одного правильного промту. Якщо ця штука ще навчиться SEV-и лікувати, то ціни їй не буде.

І, так, я завжди думаю, коли щось пишу. А ви?

>

Ось, наприклад, в Гуглі повним ходом вропаджують використання внутрішніх AI-агентів натренованих на терабайтах коду компанії та сотень тисяч документів для роботи з кодом. Такі штуки уже легко справляються з тасками рівня джуна/мідла початківця і можуть зробити працюючий чейнджліст з одного правильного промту.

Same at my company too (different faang, not G). I find code search tool much more useful than using so-called “AI” (which is not actually AI, but just an LLM).
These agents require a lot of human oversight and more often than not the code they “write” is not good, not even in terms of clean code, but in terms of logic. Moreover, using these tools make your workflow slower.

>

Якщо ця штука ще навчиться SEV-и лікувати, то ціни їй не буде.

Lol it’s not gonna happen.

Ви правильно розумієте що більшость коментаторів взагалі не розуміють що ви таке.

виконує роль не тільки програміста, а ще й аналітика, продакта, та тестувальника.
Ніхто не втілює мої ідеї крім мене.

Якийсь унікальний людина — оркестр який сам усе придумує, сам втілює і сам тестує.
В більшості великих компаній девелопер аж ніяк не схожий на те, що ви описуєте.
Тому більшість девелоперів на ДОУ працюють зовсім по-іншому і виходить що їм як раз і не треба в офіс якщо їм не треба працювати як ви.
P.S. Працював як аутстаф у топ ІТ компаніях (у тому числі MS) — усюди працювали команди девелоперів за «класичною» схемою (були БА, ПМ, архітекти, тестувальники, продакти). «Інженерів» які самі усе придумували, розробляли і тестували (ще і клієнтам продавали) — не бачив. Мабуть це вже якийсь інший левел — от їм і треба сидіти в офісі.
А може це я не в курсі сучасних трендів: звільнити програміста, аналітика, продакта, та тестувальника а замість них найняти одного «оператора AI» — і він усіх сам замінить.

Якийсь унікальний людина — оркестр який сам усе придумує, сам втілює і сам тестує.
В більшості великих компаній девелопер аж ніяк не схожий на те, що ви описуєте.

Буквально Гугл, Мета, Амазон, Еппл, Ліфт і багато-багато інших. Що цікаво, в Гугл про це все навіть книжку написали. Тому маю дуже великі сумніви, що ви самі працювали в чомусь хоть трохи середньому, адже люди з досвідом в бігтек такої маячні не написала б.

Що цікаво, в Гугл про це все навіть книжку написали

а, то це ви так «дізналися» про шо в гуглі відбувається

«хажу повз офіс діп майнд! каждий дєнь!», ггггг

Книжку читав і рекомендую кожному. Плюс сам працював в декількох фаангах.

та яка ***ня, в книзi написано! © Класик

сам працював в декількох фаангах

та я на сіліконвеллієвських фронтах!

в декількох фаангах

нічо шо їх всього п’ять?

ну ви не стісняйтесь вже так — кажіть в яких саме

це додасть об’єму до вашого беззаперечного авторитету

то шо там по «декількох фаангах», broh?
чого така тривожна мовчанка?

кілька місців пейсбуку соромно показувать?

Та ні, не бачу сенсу доказувати щось клоуну з доу. Досвід ви мій побачили (Мета, Ліфт). Зараз у вас не осталось чим рівноцінно відповісти, а тільки чіплятися до всякої нісенітниці. На цьому все.

Ліфт

Де там L у FAANG, покажіть, будь ласка, пальцем (чи чим зможете)?

Мета

Я розумішю шо ви дуже excited.
І горді шо великі хлопчики нарешті звернули на вас увагу.

Але кілька місяців — це ще не «досвід», це «ти спочатку втримайся рочок, тоді подивимось».

Таким чином, виходить шо ви банальний п***абол.
І real-life «клоун з доу»

Та ще й з хуцпою не по чину шоб виходить зі всеохоплюючими тейками такої ж всеохоплюючої глупості.

Яка жалюгідність. Як легко було передбачити ці вскукарєки.

Де в FAANG буква «М», клоуняра? Ти б уже хоть загуглив, що таке «FAANG aka Big Tech companies» і перестав тут продовжувати срати собі в штани.

Та й офери в фаанги у мене були уже тоді, коли ти ще й не знав що це.

Таким чином виходить, що Юрка — типовий клоун-нитік, який починає хвататись з букви, коли його засовують під шконку. Що й так було очевидно з самого початку.

ти шо, обідивсь?

Та й офери в фаанги у мене були уже тоді

LOL

Пиши ще, таких смішних клоунів зараз мало, всі тебе будуть цінувать.

На хворих не ображаються, а убогим все прощають, Юрась. Своєю ницістю ти заслужив моє прощення.

P.S. Працював як аутстаф у топ ІТ компаніях (у тому числі MS)

когда это было?
с тех славных дней прошла не одна волна лейофоф в попытке урезать расходы и показать инвесторам прибыльность

я так например все больше вижу продуктов где тестинг делат 3-пати только перед релизами

вон даже на уютненьком аутстаф-проекте где я работал в какой-то момент подхватили идею проджет-лидства из биг теха. концепт который никак вообще не вписывается в «нормальную» привычную разработку

«Інженерів» які самі усе придумували, розробляли і тестували

Я таким працював, ну нафіг. Тоді ще було популярно називатись product engineer
blog.pragmaticengineer.com/...​-product-minded-engineer

Було цікаво, А/B тестінг, реально метрики трекали, з продукт менеджерами кожен день говорили, картки на стіни клеїли.
Тільки я тожі працював 50 годин на тиждень, і це була одна зарплата, хоч і вища на 20%.
Зрозумів що лох, пішов формочки пиляти в ентерпрайз, і правильно зробив бо тепер більше 20 годин не працюю

Выходит пьяный конферансье на сцену и говорит:
— Сейчас перед вами выступит сионист Пидоров... т. е. Пианист Сидоров. Он выступает без ансамбля... Самбля...

ви коли дівчину запрошуєте на побачення, а вона потім сидить і полгядає на годинник, теж кажете, що вона асоціальна і робот? чи там можна припустити, що може їй формат зустрічі не підходить, може забагато шуму, може ви балакаєте щось їй нецікаве чи може вона просто втомилася, бо овертайми робить останні X років, ну чи може якась інша причина і просто треба запитати, що не так?

Люди на ремоуті часто просто щось паралелять: ремонти, власні справи, вийти погуляти з дитиною впродовж дня ітд. Не всі живуть роботою.
Щодо тімбілдінгів: чим доросліше людина, тим в неї більш мотивів не йти на тімбілдінг. Це не показник асоціальності.

та загалом працює не для «галочки», а на добробут компанії та колег

Я працюю на зарплатню. Яка в айті часто піднімається дуже туго, що легше в іншу компанію перескочити аніж вибити собі рейз.
Якщо хочете щоб мене парив добробут компанії і я не «поглядав на годинник», пропонуйте долю.

Ну, тут погоджуюсь. І нормальні компанії реально пропонують долю в вигляді rsu чи опціонів. Правда в такі місця не завжди легко потрапити, а хтось он взагалі вірить, що це можливо тільки після 100500 етапів чи по знайомству.

В офіс же повертаються ті хто реально драйвить архітектурні зміни, пропонує нові напрямки та загалом працює не для «галочки», а на добробут компанії та колег.

саме так, геймченджери перформлять в офісі,
а баласт пропукує дивани на ремоті

тих, хто топить за ремоут часто досить асоціальні.

латентні маньяки

+ офісна прокрастинація(кава, «тімбілдінг», тощо. ). Навіть обговорення задачі в офісі займає набагато більше часу, ніж кол в гугл міті. + постійний гул, розмови за спиною, тощо, від чого більшу частину дня проводиш в навушниках із шумодавом.

Сумарно ~5 годин. Щодня. В нікуди(хіба що в зайвий стрес). 4.5 доби на місяць, 55 діб на рік, Карл.

З іншого боку — ремоут.
1.5 години зранку — в залі/з сімʼєю/власні справи.
В будь-який момент можу взяти паузу і відволіктися, коли відчуваю що тухне мозок — прогулятись з собакою, побути на природі(приватний будинок), побути просто на самоті, виділити півгодини на якесь хобі тощо.

Власна гарна кава, кондиціонер підлаштований саме під мене, крісло підібране саме під мою спину та ще довгий список неочевидних плюшок.

1.5 години ввечері — дозвілля, quality time.

При необхідності — не проблема поовертаймити, без думки що тобі ще після цього теліпатись через все місто додому.

Якщо в людини продуктивність в ремоуті падає — я бачу тільки 2 можливі причини:

1. в неї вдома немає нормального робочого місця (сімейні умови, відсутність вкладень в робоче місце тощо).

2. В людини проблема з самоорганізацією та самодисципліною. Це сильно корелює із останнім поколінням тіктокерів, що страждають залежністю від соцмереж та від "позитивного стресу"(справжній сучасний термін з психології) і їм потрібне відчуття контролю за собою.

так лінь щось там писати, що AI по моєму досвіду відповів десь на 80 відсотків досить правдиво взагалі беж жодного редагування. І так:

1. Дорога на роботу / з роботи

Так, дорога займає час. Але вона ж може бути перехідним ритуалом: в транспорті або авто мозок перемикається між «дім» і «робота». На ремоуті цей перехід розмитий, і багато хто відчуває, що робочий день ніколи не закінчується.

Ті самі 1,5 години можна використати на подкасти, навчання, книги, а не лише як «втрачені години».

Психологи називають це «time buffer» — пауза, яка зменшує ризик вигоряння.

☕ 2. «Офісна прокрастинація»

Кава і тімбілдінг — це не лише «марнування часу», а соціальний капітал. Саме через неформальні розмови народжуються ідеї, формуються команди, швидше вирішуються проблеми.

Те, що на колі в Google Meet можна «швидко обговорити», не означає, що це краще. Онлайн розмови часто залишають недомовленості, дрібні нюанси губляться. В офісі колега за 2 хвилини може пояснити те, що онлайн тягнеться 30 хвилин листування.

🔊 3. Гул, шум, навушники

Так, офіс шумний. Але це також середовище роботи. Коли всі поруч щось роблять, створюється «ефект зали» (social facilitation) — природний тиск, який допомагає не відволікатися і тримати темп.

На ремоуті ж багато хто стикається з тим, що продуктивність падає саме через відсутність цього середовища.

🏠 4. Час вдома і свобода на ремоуті

Звучить красиво: спортзал, прогулянки, кава, хобі. Але реально у багатьох це перетворюється на відволікання. Ти плануєш вийти на 15 хв з собакою — а повертаєшся через годину і губиш робочий ритм.

Офіс дисциплінує: є чіткі рамки, після яких уже чисте дозвілля. А вдома «робота змішується з особистим» — і люди не помічають, як працюють по 12 годин, але все одно відчувають, що зробили менше.

🖥️ 5. Робоче місце

У офісі вже є все — ергономічні столи, крісла, кондиціонери, інтернет, техпідтримка.

Вдома ж треба самому інвестувати в крісло, монітор, світло, шумоізоляцію. Не у всіх є окрема кімната. Тому для більшості офіс все ще кращий варіант «готової інфраструктури».

⏳ 6. Овертайми

Так, на ремоуті простіше сісти ввечері і доробити. Але це ж і мінус: робота «зʼїдає» особистий час, бо немає відчуття, що ти вже «вийшов з офісу».

У фізичному офісі овертайм — виняток, який видно і керівництву, і команді. Це сприймається як усилля, а не як норма.

🧠 7. Продуктивність і самоорганізація

Ти правий: якщо продуктивність падає вдома — це або середовище, або дисципліна. Але саме в цьому й сила офісу: він знімає проблему дисципліни. Не треба себе змушувати, бо все середовище підштовхує до роботи.

І саме через це багато компаній просувають повернення в офіси: не всі люди здатні бути ефективними в ремоуті, а середній рівень продуктивності в офісі вищий.

✅ Отже, якщо скласти картину «на користь офісу»:

Чітке розмежування робота/дім.

Соціальні зв’язки та швидкі неформальні рішення.

Інфраструктура, яку не треба будувати самому.

Дисципліна та менше ризиків прокрастинації.

Здоровіші рамки «робочий день закінчився».

я би додав що якщо пункти 1 та 3 дуже значущі (як вказав автор 3 години на дорогу, а не наприклад всього 1 годину), тоді так, ремоут — кращий варіант, якщо ні — то це просто варіант на вибір

1. Дорога на роботу / з роботи

та ну нафиг, после общественного транспорта одежда пропитывается специфическим запахом, ездить своим тоже — или собьют на дороге или в заторах полчаса убивать и платить за парковку возле «офиса»

«Офісна прокрастинація»
Кава і тімбілдінг

особенно офисное кофе, в основном автоматы, варящие горелую жижу с привкусом кохве

тягнеться 30 хвилин листування.

ну так для этого можно созвониться

Гул, шум, навушники

да это бич офиса, а сидеть 8ч в шумодавах нафиг, лучше дома закрыл дверь в комнату — значить тебя нельзя беспокоить

Офіс дисциплінує

да, с 10разовыми перекурами / перемыванию костей и офисных слухов

5. Робоче місце

не смеши инвестируй в нормальный сетап и получай удовольствие, я так не беру галерные ноуты и отстойные кресла, в которых зад болит через полчаса. Да было время когда домой можно было взять домой с офиса полноценный десктоп, кресло, монитор

У фізичному офісі овертайм — виняток, який видно і керівництву,

та в большинстве случаев руководству плевать и приветствуется идея поработать бесплатно лишний часок-два
Остальное то личные проблемы, неэффективный тайм-менеджмент

та ну нафиг, после общественного транспорта одежда пропитывается специфическим запахом, ездить своим тоже — или собьют на дороге или в заторах полчаса убивать и платить за парковку возле «офиса»

особисте авто нівелює це

особенно офисное кофе, в основном автоматы, варящие горелую жижу
с привкусом кохве

це у вас так було мабуть, в інших офісах з цим все ок

ну так для этого можно созвониться

офіс як і ремоут тут ні до чого з очевидних причин

да это бич офиса, а сидеть 8ч в шумодавах нафиг, лучше дома закрыл дверь в комнату — значить тебя нельзя беспокоить

сімʼя — в деяких випадках гірше ніж офіс. В офсі я можу перебратися в іншу кімнату. В 2-3х кімнатній квартирі — до дупи ця опція

да, с 10разовыми перекурами / перемыванию костей и офисных
слухов

по типу цього на ремоуті немає. Не смішіть

не смеши инвестируй в нормальный сетап и получай удовольствие, я так не беру галерные ноуты и отстойные кресла, в которых зад болит через полчаса. Да было время когда домой можно было взять домой с офиса полноценный десктоп, кресло, монитор

норм компанії це все влаштовують, так що ваш аргумент не релевантний

та в большинстве случаев руководству плевать и приветствуется идея поработать бесплатно лишний часок-два
Остальное то личные проблемы, неэффективный тайм-менеджмент

є компанії які прямим текстом і особисто кажуть що овертайми їх не влаштовують. Знову ваш коментар не має сенсу

З всього можу зробити висновок що ви мали досвід працювати на лайно-компанію, а ремоут вам здався казкою

Чувак явно ніколи не працював в нормальному офісі, де не економлять на людях, бо це б зразу перекреслило все, крім, напевно, першого пункту.

особисте авто нівелює це

не собираюсь ездить на авто и тратить время, каждый день заторы что туда что обратно, места возле бизнес-центров нет, платить за парковку не собираюсь, а большинство галер ее не компенсируют. Бросать где-попало — авто полюбому стукнут. Также не компенсируется обслуживание авто и топливо, либо галера должна оплачивать такси, то что это ее накладные расходы по доставке сотрудника в офис, как и командировочные

якщо дорога в одну сторону більш ніж 30-40 хвилин, я згоден в тому що це забагато часу. Про обслуговування авто, то його все одно потрібно обслуговувати, якщо ви використовуєте його тільки в особистих цілях (ваш кеп)

в одну сторону більш ніж 30-40 хвилин

Це 300 мотогодин за рік. У випадку ДВЗ, це +1-2 додаткові ТО і приблизно −10% від гарантованого ресурсу авто.

це якийсь рівень жадібності. В такому випадку задумайтесь що ви псуєте ремонт вдома, техніку та все що вдома є. Відкривайте холодильник тільки 2 рази на день, бо хто його знає який там запас міцності + те саме до сантехніки. Мийтесь раз на 3-4 дні, бо мило, шампунь, гель це ж гроші

це якийсь рівень жадібності

Ну, зависит от локации, но счет может легко идти на тысячи долларов в год. Я вот посчитал, что поездка на работу на машине мне будет стоит минимум 50 баксов в день (парковка+ платные дороги). Доллары австралийские, но тем не менее. Если добавить ТО, то вообще не весело.

це якийсь рівень жадібності

Ти мабуть хотів сказати «скнара».

Згадка за ТО і ресурс стосується якоїсь занадто поверхневої логіки в твоєму твердженні:

його все одно потрібно обслуговувати, якщо ви використовуєте його тільки в особистих цілях (ваш кеп)

Замість одного ТО в рік ти робитимеш 2-3 (це не тільки $, а й твій час), і при подальшому продажі авто втратиш $, або у випадку лізінгового авто не впишешся в ліміт пробігу (ваш кеп)

І з ремонтом/технікою вдома тут так собі аналогія, бо житло — це про твій комфорт і потреби, а не твого роботодавця. Пришвидшений знос через роботу з дому теж є, але він мінімальний і його тяжко оцінити в якусь конкретну суму, на відміну від авто.

яка різниця 2-3 ТО чи 1.Це залежить як та скільки наматуєте кілометраж. Це ж ваше авто.

І з ремонтом/технікою вдома тут так собі аналогія, бо житло — це про твій комфорт і потреби, а не твого роботодавця.

можна те саме сказати і про авто

Їздь велосипедом, заодно форму підтримуватимеш, а коли звільнять, влаштуєшся в Глово.

сам ездь и дыши выхлопами, а заодно заранее оформь страховку и позаботься о хорошем травматологе и хирурге, чтоб было кому сшивать после наезда авто + интересные ощущения как хирург будет потом с тебя выдирать металлоконструкции спустя год

блаблабла. Їздив, їжджу і їздитиму)

If you didn’t bother writing it, I’m not gonna bother reading it

лінь читати і відповідати, попросіть AI розповісти вам чому це нісемітниці

лінь його питати, поки в цьому немає ніякого сенсу

Ті самі 1,5 години можна використати на подкасти, навчання, книги, а не лише як «втрачені години».

навчання
завжди було цікаво, чому можна навчитися, сидячи/стоячи у міському транспоті чи сидячи за кермом

це відповідь chatgpt. Я зазвичай просто слухаю музику

Я музику слухаю, аудіокниги. До речі, готувалася до екзамену в автошколі — слухала лекції ( тут скоріш в мене вже був базіс, але повторювання — це залог успіху).Але це потяг, не автобус ітд

Я музику слухаю, аудіокниги.

ну це розваги. тобто краще слухати музику ніж розмови людей в автобусі. але це не робить життя кращим, а просто трішки невілює дискомфорт.

Це потяг, Вроцлав-Варшава.Якось тут одразу або читають, або в навушниках.Скілл, як поспати ці 3+ години, поки не працює)
Зараз Польща хайбрід впроваджує.

3+ години

спочатку подумав що це в обидві сторони, але всеж таки загуглив 😲
OMG майже 4 години в одну сторону
і це на експресі за 50 баксів...

Так, впровадили хайбрід. Не всі у Варшаві живуть, але компенсують витрати поки що.Ну і корпоративна квартира є. З жовтня наче буде +2 квартири ще. Не дуже зручно,але поки як є.

але поки як є

жах. співчуваю вам
ех, в золоті часи шукав роботу в радіусі 20-30 хв на авто (рекорд був 12хв без заторів). якщо знаходив у 40-60, то просив + до зп на компенсацію за бенз та амортизацію)

Ну, ми всі приймали майже офери понад рік тому. Тому, це зараз такі світові тенденції. Поступово намагаються ввести хайбрід модель. Але дякую)

в золоті часи шукав роботу в радіусі 20-30 хв на авто (рекорд був 12хв без
заторів).

Я свою 3тю роботу залишив бо до неї було йти 30 хв, а до нової 10 хв=)

Це потяг, Вроцлав-Варшава.

ох, співчуваю... але це ж не кожного дня у вас так?

Треба бути 2-3 рази в тиждень, у розробників/ тестерів- менш. Багато,хто переїхав або в процесі.

з AI не дискутую, вибачте.

Це так дивно читати.

Так, дорога займає час. Але вона ж може бути перехідним ритуалом

Людина написала, що є кращі перехідні ритуали, ніж сидіти у пробці 2 години на день. Наприклад, вийти прогулятись у найближчу кавʼярню чи на природі побути.

Кава і тімбілдінг — це не лише «марнування часу», а соціальний капітал

Можливо. За кілька років в офісі я набув гарних знайомих, але зустрічався вживу поза роботою з класними колегами з якими працював лише ремоут....до речі вже давно пішовши з проекту :)

Але це також середовище роботи. Коли всі поруч щось роблять, створюється «ефект зали»

Навпаки бісить, що я хочу працювати, а народ пліткує поруч. Вдома концентрація максимальна.

Ти плануєш вийти на 15 хв з собакою — а повертаєшся через годину і губиш робочий ритм.

Якщо людині треба режим над нею, щоб працювати, то треба змінювати роботу або робити щось з собою)) а погуляти довше — це непогано, потім щасливий та натхненний довше попрацюю.

Вдома ж треба самому інвестувати в крісло, монітор, світло, шумоізоляцію.

У свій куток айтішник може інвестувати десь так з однієї зарплати? Також використовувати цей куток під інші потреби, окрім проекту.

6. Овертайми

Тут те саме, що у четвертому пункті про прогулянки.

Але саме в цьому й сила офісу: він знімає проблему дисципліни. Не треба себе змушувати, бо все середовище підштовхує до роботи.

Середовище підштовхує пити каву, ходити на перекур з колегами, навіть якщо не куриш, пліткувати і вбивати час.

Вцілому, немає нічого поганого у всіх робочих варіантів — дім/офіс/гібрид. Можна всюди спланувати свою рутину, бувають якісь особисті проблеми чи потреби піти з дому через кількох дітей тощо. Але тема продуктивності здебільшого на користь дому. А підганяти якісь пункти, щоб видати бажане, — трошки лицемірно і не реалістично звучить, але годиться як варіант чи навіть жарт :)

А у когось пів години, нема чого в сурових субурбіях селитися чи в пригородах )

І да, в офісі не треба паритись про сніданок, обід, інколи вечерю. 2 години в день економії.

Лол, а вдома з цього немає? Тим більше, тут розказують які колеги погані з якими не хочеться спілкуватися і тімбілдитися, і як добре в коворкингах і вдома. Як же так виходить, що ви спілкуєтесь і прокрастинуєте з колегами більше, ніж з рідними вдома?

І таких подавляюща більшість

2. В людини проблема з самоорганізацією та самодисципліною.

І таиккх більшість, а деякі ще хвастаються тут на доу як працюють 2 години а трекають 8, чи як працюють на 2-3 фулл тайм роботах одночасно

Із-за них, таких як ти женуть в офіс )

І да, в офісі не треба паритись про сніданок, обід, інколи вечерю. 2 години в день економії.

і шо там нормальна їжа? чи просто насипали якесь дивне хрючево, яке може і смачне, але все одно хрючево в стилі мак дональдс.

Деякі співпрацюють з компаніями по доставці їжі — і, відповідно, ти вже меню знаєш. Це не домашня їжа, але якість вище, ніж в Макдональдс ітд.

Їсти в такому випадку доводиться по графіку доставки, а не коли заманеться. Крім того, такі доставки часом запізнюються і настрій в такі періоди, я б сказав, неробочий — весь офіс сидить голодний та злий.

Та ні. Привозили дійсно за графіком, але вже коли хочеш поїсти- тоді і їсти можеш.
Десь, з того, що пам’ятаю, з 11-12- доставка була.
Умовно,зранку вдома поснідати можна, а далі вже обід на роботі.

У тебе їжа вдома постійно свіжо наготовлена і готова до споживання у будь який момент?

вдома завжди можна підняти дупу та за 15 хвилин зробити собі щось нормальне поїсти

якщо якійсь салат з креветосами то ще менше по часу, хв 5-7. якщо щось запікати, то довше. але замаринував, поставив та працюй собі далі.
я, наприклад готую майже кожного дня, бо мені це в кайф, я так розвантажуюсь та відволікаюсь від роботи.
щось просте, швидке, але свіже та смачне)
родина задоволена

яке це має відношення до тих хто не любить готовити чи просто не готове сам собі?

Ніякого.
Як і твоє небажання готувати до бажання готувати іншими

Убирать тоже многие не любят, но приходится.

там все одно буде їжа з відносно високим процентом жиру, там десь 25-30 відсотків в середньому, бо це стандарт інакше не буде так смачно, як люди звикли. і там буже скоріш за все швидкі вуглеводи. а Дональд наш Трамп постійно топить, що потрібно піклуватися про здоров`я, фігуру та молодість, щоб не бути в 35 років скуфом. тому я здивувалася, що він таку їжу вважає нормальною.

Донні вже за 35+. Можливо, вже прийшов час просто жити?)
Я ж пам’ятаю часи, коли їжу тягали всі з дому.Хз, можливо, там і було щось корисне для організму, але не впевнена)

нема чого в сурових субурбіях селитися чи в пригородах )

дійсно

Жити ближче роботи? ні не чув.

1.5 години зранку — в залі/з сімʼєю/власні справи

Ну звісно, зал є прям у будинку і туди не потрібно їхати.

Далі навіть не хочеться коментувати

власне житло? ні не чув)

Ну звісно, зал є прям у будинку і туди не потрібно їхати.

глянув на гугл мапс. біля мого дому у пішій доступності 10-15хв 5 залів, від маленьких атлетіко, до спортлайфу с басейном. сам у шоці що їх так багато

і? про шо мова?
Ну десь щось влаштовує, десь щось ні. По типа компанії повинні враховувати всі ваші побажання?
Чому ви носитесь зі своїм самоваром та чому комусь повинно бути до цього якесь діло?

і? про шо мова?

трохи вище всеж написано. чукча не читатель?
якщо коротко, один пан скаржився що дорога до офісу та назад займає по півтори години, інший пан запропонував оселитися ближче до офісу. я навів приклад про власне житло.
що тут не зрозуміло? про спортзали розжувати чи сам допетраєш?

компанії повинні враховувати всі ваші побажання?

перечитай ще раз уважніше. про це мови не йшлося

Чому ви носитесь зі своїм самоваром та чому комусь повинно бути до цього якесь діло?

який самовар? що ти мелеш?

трохи вище всеж написано. чукча не читатель?

контекстне вікно на два речення. В цього пана більшість коментарів такі

якийсь стрьомний тіп. в дискусію одразу з вертухи влітає)

ахах)) точно, «Акела промахнувся» трохи )

краще за все жити на роботі. будуть хвалити.

Всього лиш 3км через найзатореніші дороги міста)

Будинок приватний, зі своїм міні-залом )

Жилье менять каждый раз, когда работу меняешь?

И жену, если ей переезжать не хочется:)

не змінюй. Кому здались твої особисті проблеми/хотілки

Ще є варіант орендувати, а власну (якщо є) — здавати комусь.

Особисто хотіла працювати в офісі у зимку(аж до 8го Березня), поки не було світла і в хаті холодно. А от навесні/улітку хрін в той офіс загониш )). Щоб що? Витрачати свою весну/молодість/життя на якксь хрінь?! Ні хлопці, далі — без мене, а я — в мандри)

Хто це сказав? 🤔 Підніміться!:)

Ну я, и да ремоут разлагает дисциплину и как следствие продуктивность, вы готовы встать и оспорить ?

Для контекста
Стаж 17 лет в офисе и последние 6 ремоут.
Когда ввели хайбрид (я по-прежнему мог работать ремоут) в офисе продуктивность выше, гораздо.

PS основано на собственном опыте и мне все равно что думают не работавшие в онсайт.

Але коли мова йде про ІТ

Бо може айті це також виробничий процес, і іноді треба прийти і тикнути пальцем в монітор, щоб вирішити проблему, а не визвонювати людину в якомусь міті, шукати її поки вона шариться десь за кавою, або працює взагалі по ночам.

тикнути пальцем в монітор, щоб

поставити жирну пляму ))

шукати її поки вона шариться десь за кавою

це ж взагалі про офісну кавомашину

Які ще аргументи? Тут потрібні лише факти — дослідження продуктивності, а не суб’єктивні уявлення.

Все простіше, якщо всіх відправлять працювати додому, звільниться купа офісного простору, який стане непотрібним => усі інвестиції в нього обезціняться. Їх почнуть перетворювати на апартаменти, і ціни на житлову нерухомість також поповзуть униз. Це нікому не потрібно, точно не керівництвам фаангів, банків та інших великих контор, які повʼязані з економічним статус кво, та прямо чи непрямо отримують прибуток через подальше розпухання цін. Просте рішення за рахунок простих працівників: кричати про те як віддалена робота непродуктивна (хоча вже неодноразово було доведено зворотнє) та повернути всіх у офіси.

Почав працювати це у 90ті. Тоді була невеличка компанія десь на 100 людей загалом. Сиділи командами по 5-10 у кімнатах. У кожного був великий стіл, тумбочка, на вікні ставили квіти. Працювати було доволі зручно — увесь день було живе спілкування. Задаєш питання — може хтось у кімнаті відповідає, а може відразу обговоримо як краще. Якщо хотілося «усамітнитися» — треба було надягати навушники. Але я це рідко робив бо можливість живого спілкування давала дуже багато користі для обміну знаннями. Усі розуміли хто що зараз робить, які класи додає і таке інше. Таке собі «колективне володіння» проєктом. Звичайно це було можливо у першу чергу тому що проєкт робила тільки наша команда, «з нуля», і усі розуміли будь-яку його частину.
Потім компанія продалася індусам і поступово перетворилася на типову галеру. Усіх перевезли у опенспейс-офіс, заборонили розмовляти і відкривати вікна. Фактично люди сиділи так, що інколи відчувався «лікоть сусіда», але аби спілкуватися — треба було іти у мітинг рум на інший поверх. Жодних переваг у опенспейсі я так і не побачив, а от мінусів для ефективності було достатньо:
— Живого спілкування нема — то треба більше мітингів.
— Постійно комусь занадто спекотно — а іншим навпаки дує.
— Усі простуди розлітаються по опенспейсу миттєво. Тільки одужав — прийшов — захворів по-новому.
— Кисню під вечір у повітрі майже не залишається — мозок не варить, усі сидять-позіхають.
— Незважаючи на заборону говорити — постійно такий шум навколо як ніби дзижчання бджіл. Ще й у тебе за спиною періодично хтось проходить. Важко зосередитися.
Коли почався Ковід — то буквально за 3 тижні усіх перевели працювати з дому. А до цього віддалену працю дозволяли тільки у окремих випадках і ІТ завжди казало що дуже важко забезпечити безпеку і надійну роботу. Як стало треба — усе швидко вирішили. Перші тижні усі звикали та пристосовувалися — але потим виявилося що ефективність роботи з дому значно зросла! По-перше тому що і менеджмент і девелопери хотіли показати клієнтам що ми можемо і далі працювати не гірше. Але стало виходити — краще. Моє розуміння, чому:
— Людина може сама планувати роботу у часи найбільшої продуктивності. Якщо болить голова — не треба удавати роботу, як в офісі. Можна годинку поспати — а потім на свіжу голову усе зробити.
— Якщо нема трекерів — то мірою денної роботи є заплановані задачі. Зробив швидше — далі вільний. Але так само якщо не виходить — то дома можна і допізна посидіти.
— Багато хто, якщо не дуже почувається вдома — не бере лікарняний. Так само можна серед дня поїхати кудись у справах і не треба брати відпустку. Тобто раніше людина була відсутня увесь день — а тепер частину.
— Менше мітингів, не треба кудись іти, а якщо мітинг не цікавий — то можна далі працювати і не слухати. Корисні мітинги можна подивитись у запису із перемоткою.
— Більше записів — менше слів. Раніше типовим були задачі де записано одне речення — а що зробити хтось розповідає словами. Ремот вимагає запису. Навіть якщо словами — то це буде відео. І вже менеджер не скаже шо зробили зовсім не те, що він казав.
Я завжди в офісі відчував що ефективність девелоперів далека від 100%. Як мінімум 20% робочого часу люди «вбивали» п’ючи чаї чи граючи у теніс. Але наскільки ефективно можуть справді працювати девелопери показав тільки ремот!
Багато хто влаштувався на другу роботу і за один робочій день встигав зробити обідві роботи. А якщо працювати з дому не 8 годин, а більше — то і дві роботи це не максимум (на ДОУ були історії і веселіше). Тобто у порівнянні з офісом де девелопер відсижував 8 годин за ставку його перфоманс як вільної людини виріс на 100-200%. Виросла і кількість робочих днів — бо можна працювати на курорті усе літо замість одної відпустки.
З початком самоізоляції і потім війни робота із дому почала ставати більш сумною. Але це не через сум за офісом (опенспейс — ніколи знову!), а через неможливість вийти з квартири і відчуття що увесь час на роботі. Мені це було дивно, навіть дратувало — але робота це майже єдине на що війна не вплинула. 2022 рік, за вікном чутні розриви градів — а я у Харкові продовжую працювати як 23 лютого. За увесь 2022 рік я не зміг працювати тільки 3-4 дні: один раз коли на початку хакнули Тріолан, потім коли через великі обстріли Харків більше доби був без електрики. Але компанія надіслала Блюєті, провайдер прокинув оптику яка працює без електрики — і попри щонічні обстріли Харкова я працював як до війни. Прокидатися, коли єдине що тебе чекає за день — це робота, було важкувато. Але мотивації додавало що тепер я не просто працюю за зайві гроші — а заробляю дуже потрібні гроші на перемогу!
Якби у мене були якісь корисні зв’язки аби оформити собі захист від могілізації і можливість виходити на вулицю та подорожувати — можливо я б і зараз працював у Харкові. Але з початком могілізації усіх хворих я зрозумів що для мене зустріч з ТЦК буде означати смерть на БЗВП. Тим більше що родичів, які б прийшли мене викупати — нема. З погляду ТЦК — одинак і інтелігент типу мене — ідеальний кандидат на «гарматне м’ясо». Не тому що я зможу нанести якусь школу ворогу — а тому що не зможу відмовитися виконати самовбивчий наказ.

Постійно комусь занадто спекотно — а іншим навпаки дує.
— Незважаючи на заборону говорити — постійно такий шум

Тру, я аж забув як це було, стільки років вже пройшло)

Я завжди в офісі відчував що ефективність девелоперів далека від 100%. Як мінімум 20% робочого часу люди «вбивали» п’ючи чаї чи граючи у теніс

Завдяки цим людям Х2 за ті самі 8-9 годин і стало можливе. В рядового дева ~3 години йшло на каву, поговорити, обід, теніс. Ще 1-2 години мітингів де ти 100% слухач, але працювати не можеш бо сидиш в мітинг румі. І виходило максмимум 4 години в дева який справді працює.

Бобер, що в тебе з роботою? Вже щось шукаєш?

Бобер, що в тебе з роботою? Вже щось шукаєш?

З роботою поки є проблеми.
Знову продавати себе в рабство і влаштовуватись на повну роботу 40 годин на тиждень я не хочу. Моя ціль — ремот не більше 20 годин на тиждень. Якщо така робота даватиме 1500 — 2000 євро після податків то можна нормально жити без суттєвої економії.
Які варіанти маємо зараз:
По-перше якщо я біженець і у мене нема роботи і доходу:

В Іспанії для забезпечення мінімального рівня доходу існує програма Ingreso Mínimo Vital (IMV) — безумовний базовий дохід, який надається родинам та окремим особам із низькими доходами для покриття базових потреб. Сума допомоги залежить від кількості членів родини, але в середньому становить близько 461,50 євро на місяць для однієї особи. Крім того, для українців, які перебувають під тимчасовим захистом, передбачена фінансова допомога від 500-800 євро для дорослих

Тобто якщо взагалі не працювати то можна жити на халяву десь до 1000 євро. Це десь відповідає життю середнього українця зі своїм житлом і заплатою 8000 гривень. Ну тобто на комуналку, дешевий одяг, поточні ліки і просту їжу — цілком вистачає.
Але далі цікаво. Аби працювати в Іспанії на іспанського працедавця по-перше потрібна відповідна віза, по-друге треба платити повні податки (43%) відсотки, по-третє важко знайти повний ремот. І по-четверте повна робота це як правило 40 годин. Зараз кажуть про 4х денний тиждень — але поки що це скоріше експерименти.
Я планував жити на острові і віддалено влаштуватися контрактором у MS чи ще якусь велику компанію у США. Але криза усе ще продовжується і там більше думають як звільняти, ніж наймати. Через це на фрілансі зараз величезна конкуренція і лізти туди без досвіду — нема сенсу. Тут також є свої закони. Якщо працюєш не в Іспанії — можна оформити візу цифрового кочівника. Але там є певні вимоги по доходу. Тобто треба заробляти достатню суму — а за 20 годин на тиждень стільки зараз не заробиш.
Ще можна оформитися типу «приватним підприємцем» (наприклад стартапером) — є «Закон Бэкхема» та Autоnomo. Але це вже фактично юридичне лице з усіма відповідними документами і бухгалтерією.
Більше інфи тут:
pravdop.com/...​hema-autnomo-07-2025-158
Виходить цікава ситуація: якщо не працювати — то можна отримувати скажімо 500 євро нахаляву. Але аби заробити ті самі 500 євро після податків — треба знайти роботу мінімум на 1000 євро зарплати.
Я зараз чекаю поки ІТ ринок перестане штормити, трохи стихне АI хайп, можливо закінчиться війна і рецесія і бізнес знову захоче рости замість звільняти. Тоді ІТ знову буде потрібне і, можливо, воно навіть стане більш глобальним. Великі ІТ компанії аби заощадити будуть наймати поза Долиною і може навіть поза США.

Тобто, і наші галери / продуктові поки не ок там? Там не настільки прям рабство. Проект би закінчився, а далі б на бенчі побув би.
Умовно, ти міг би як Senior software engineer працювати, скільки там пропонують? Наскільки я знаю, вони ж допоможуть з документами,візами ітд. І опція ремоут була раніше, зараз — не знаю.

Ти маєш не увазі працювати на українські ІТ компанії в Іспанії?
Наскільки я знаю раніше перевозили на онсайт, але там була віза по який ти не міг змінити работодавця і мав працювати фактично на «українську» зарплату. $50К на рік в Україні — це жирно, але та сама сума в Європі (до податків!) — це вже не в кожному місті на аренду вистачить. Тобто аби «зачепитися» в тих же США треба було спочатку 5 років кабали витримати.

Я маю на увазі офіси наших галер там. Це окремі юрид компанії. І ти там будеш оформлений на локальний ( місцевий) контракт. Воно глобально нічого не змінюється, окрім того, що ти таким чином трохи легалізуєшся в Іспанії, будеш сплачувати там податки ітд. Сама інфраструктура галери незмінна, чи ти в Україні, Польщі, або іншій країні.
У 2022 році галери вивозили туди, де в них офіси в Європі і чз деякий час там тебе легалізували: ти мав за бажанням закрити ФОП, а вже тут тобі пропонували місцев контракт.
Я знаю, що у нас багато розробників/ тестерів/ делівері ітд обирали між Польщею, Іспанією, Румунією, Чехією і Болгарією. Індію наче ніхто не обрав.
Я знаю, що Сіклум, Dxc, Глобал мають в Іспанії офіси. Епам і інші- тут треба подивитися, бо я не знаю, чи вони мають офіси там.

Не дуже розумію як це працює. Якщо у них в Іспанії є компанія — то потрібна повноцінна робоча віза аби на неї працювати (як на Іспанську). При цьому податок буде десь 47%. Тобто якщо ці компанії платять там синьйорам таку ж зарплату, як в Україні, то залишиться половина після податків. Тобто доведеться працювати синьйором 40 годин на тиждень за 2000 — 3000 євро чистими. Для Тенеріфе це в принципі нормально, але якщо працювати 20 годин — то це буде 1000 — 1500 євро чистими. Якщо платити оренду — то доведеться економити на їжі. Тоді вже має сенс шукати компанію з європейськими заплатами.

Як варіант — можна спробувати зааплаїтися на їх відкрити вакансії і вже попитати в процесі, або тут хтось є, щоб підказав.
Ти можеш ще попитати у рекрутера той галери, де ти працював — зазвичай, вони тебе перекинуть на локальних колег.
Я не володію інформацією щодо зп в Іспанії, на жаль.

Не хотілося б повертатися на галери. Але якщо в ІТ не стане краще найближчі роки то доведеться розглядати і такі варіанти.
Особисто я сподіваюся що «бульбашка AI» лусне — і ІТ компанії зрозуміють що AI не заміняє синьйорів з досвідом. І в якийсь момент усім знову знадобляться синьйори, аби розгрібати що накодив АI.

Зрозуміла, я навела приклад галер ,як варіант, легалізації саме.
Я можу помилятися, але вже немає такого,як раніше. В Європі кінець робочого дня — і як повітрям всіх здуло)
Але вже тобі вирішувати, що краще і коли.

то потрібна повноцінна робоча віза аби на неї працювати (як на Іспанську)

а ты же на временной защите? у тебя есть полноценное право работать на испанские компании. защиту ЕС продлил до 2027 года. а потом еще что-то будет

Дякую! Я чомусь думав що біженці не мають права працювати. Але це мабуть в різних країнах по-різному. Зараз число заради цікавості подивлюся хто з українських ІТ компаній наймає в Іспанії на ремот. Хоча в перспективі я сподівався працювати на топ-ІТ компанії напряму як контрактор. Але ринок зараз розвернувся до девелоперів сракою.

В тебе ж тимчасовий захист? Чи біженство?

А прикол в тому, що якраз на ремоут і не наймають, переважно онсайт.
То з ж островами тобі не світить.
P.S.
Плюс Іспанія взагалі не дуже по зарплатам в IT. 60k євро гросс фуллтайм буде за щастя, що в твої хотілки не вписується ніяк.
Знав архітекта-іспанця, так він в Нідерландах працював, казав що в Іспанії нема що ловити.

Скільки людей — стільки історій. Зрозумів що треба просто дивитись ширше — якщо сподобається якийсь варіант тоді вже розбиратися як воно має бути з боку законів.

біженці

Це не біженці. Це тимчасово переміщені особи по директиві Європейського союзу про тимчасовий захист. Це різні статуси. І так, цей європейський TPS дає повноцінне право на роботу.

Де ти взяв такі податки? Буде десь 30% з сіньйорської зп www.taxcalculatorspain.com/...​=false&salary-period=YEAR Це треба сотні тисяч євро в рік заробляти щоб 47% зідрали, але в Іспанії стільки не дають)

Не дуже розумію як це працює.

Українці ж по захисту мають доступ до ринку праці. Хоч в штат, хоч autonomo.

Тобто доведеться працювати синьйором 40 годин на тиждень за 2000 — 3000 євро чистими.

Ближче до 3к чистими (4-4.5 брутто), якщо не big tech, а галери чи noname локальні компанії. В Іспанії не самі високі зарплати.

Якщо у них в Іспанії є компанія — то потрібна повноцінна робоча віза аби на неї працювати
(як на Іспанську).

100% не треба візи, кум працює офіційно на іспанську компанію з тимчасовим захистом і ще фоп український збоку має

Ви досліджували що буде саме 47% ? Часто податкова ставка прогресивна і з менших зарплат платиться менший відсоток податків.

$50К на рік в Україні — це жирно

Ти на приколі? Це було жирно 10-15 років тому, умовно у 2010-2015, тоді так, специ із з/п 4-5к на міс були «мажорами». Зараз же, коли абсолютна більшість сеньорів і ВСІ ліди отримують стільки, то це не просто не «жирно», а це зараз є «необхідний мінімум» (5-6к на міс). Зараз в Україні жирненько — це 7-8к+ на міс.

это рейты с говношлюпок (при этом ставля маржу от 50%) потому что проталкивают рейт 50к и еще −10% налогов и еще убеждают что для синиоров это вполне норм

То ти вже оформив ті 500€?
Якщо так, то вітаю, фаєр на мінімалках)
В Іспанії громадянство легко отримати, а війна ще довго.

Знову продавати себе в рабство і влаштовуватись на повну роботу 40 годин на тиждень я не хочу. Моя ціль — ремот не більше 20 годин на тиждень.

Ідеш на фултайм, працюєш 4 години. Звичайно що не завжди так буде виходити, але режим 6 годин одного дня і 3 години наступного цілком можливий.
А якщо готовий до ризику, то працюєш через укр фопа

Я зараз чекаю поки ІТ ринок перестане штормити, трохи стихне АI хайп

Можна не дочекатися. Я би не робив ставку на те, що AI здується. Та й навіть якщо здується, чому від цього ІТ-ринкові мало б стати краще? Можливо, стане навіть ще гірше, коли на мороз пустять усіх, хто працював над AI і пов’язаними проектами.

можливо закінчиться війна і рецесія і бізнес знову захоче рости замість звільняти.

Та рецесія (у США) ще не починалася. Може, незабаром ми її побачимо, якщо Трамп ще трохи піднажме.

btw, ти якщо плануєш працювати ремоутно, краще розглянь варіанти взагалі Іспанію залишити і перебратись кудись в Уругвай або Малайзію. Там і дешевше і є варінти як податки з foreign income не платити. Ну і Уругвай набагато ближче по таймзоні якщо плануєш на Штати працювати.

це ваш досвід, не проеціруйте на інших і не вдавайте це як якийсь аргумент що має для когось значення

Живого спілкування нема — то треба більше мітингів.

взагалі ніколи цього за 7 років не спостерігав

Постійно комусь занадто спекотно — а іншим навпаки дує.

це проблема тих кому дує, тому що я не можу зняти труси, і навіть якщо зніму мені краще не стане. Вдягайтесь якщо вам холодно. Це ж елементарна логіка. Вам же не сподобається якщо колега буде голяка. А іншим пофіг якщо ви вдягнете кофту

Усі простуди розлітаються по опенспейсу миттєво. Тільки одужав — прийшов — захворів по-новому

якщо у вас організм як у 3-х річної дитини, то це ваша проблема. В норм компаніях лікарняні оплачуються

Кисню під вечір у повітрі майже не залишається — мозок не варить, усі сидять-позіхають.

спробуйте знайти ручку до вікна

Незважаючи на заборону говорити — постійно такий шум навколо як ніби дзижчання бджіл. Ще й у тебе за спиною періодично хтось проходить. Важко зосередитися

насуйте тим хто порушую тишу, якщо це не робочий момент. В норм колективах люди йдуть на курилку обговорювати якусь робочу фігню

знову ж таки, в норм компаніях це можна робити і при офісній роботі

Менше мітингів, не треба кудись іти, а якщо мітинг не цікавий — то можна далі працювати і не слухати. Корисні мітинги можна подивитись у запису із перемоткою.

те саме і в офісі

Більше записів — менше слів. Раніше типовим були задачі де записано одне речення — а що зробити хтось розповідає словами. Ремот вимагає запису. Навіть якщо словами — то це буде відео. І вже менеджер не скаже шо зробили зовсім не те, що він казав.

знову таки при чому тут ремоут чи офіс?!

я завжди вважав що ті хто не вбивають 20% свого часу на чайки чи гру в тенніс просто сидять за компом імітуючи якусь діяльність. Що далі?

угу, тут ми підходимо до того як в робочий час попрацювати ще на якийсь «лівий» проєкт, тобто пошабашити. Жадібність — ось це повинен бути аргумент «за» для ремоуту у вашому випадку

спробуйте знайти ручку до вікна

І що, від тебе навіть не пролунає «закрийте вікна, бо кондиціонери не справляються, я не збираюся тут сидіти голяка»?

це проблема тих кому дує, тому що я не можу зняти труси, і навіть якщо зніму мені краще не стане. Вдягайтесь якщо вам холодно.

Дивно, що ти в випадку задухи радиш вікна відкривати, а не щось в дусі свого «вдягайтесь». Міг би вже написати «одягайте кисневі маски, якщо вам свіжого повітря замало»

я завжди вважав що ті хто не вбивають 20% свого часу на чайки чи гру в тенніс просто сидять за компом імітуючи якусь діяльність

Ти для себе альтернативи вбиванню часу взагалі не бачиш? Замість імітувати діяльність обрав дві години тенісу і чаїв, чи що? Невже так складно нормально відпрацювати ті 8 годин?

В норм компаніях лікарняні оплачуються
В норм колективах люди...
знову ж таки, в норм компаніях...

Гарне рішення, знайти собі норм компанію. Там і лікарняні безлімітні та незабюрократизовані, і не бачать проблем коли люди на пару годин відлучаються, і офіси кращі (більші, з купою мітинг румів та приточною вентиляціяєю, з купою паркомісць), може навіть власних кухарів, баріст та масажистів наймають. Тільки от ці речі чимало коштують, і компаній, готових на це все витрачатися — меншість. Очевидно ж, що таке рішення далеко не для всіх, і більшості таки доведеться працювати в тісних, смердючих та дешевих офісах.

І що, від тебе навіть не пролунає «закрийте вікна, бо кондиціонери не справляються, я не збираюся тут сидіти голяка»?

провітрити приміщення — це добре завжди, чого його ото робити галас з цього

Дивно, що ти в випадку задухи радиш вікна відкривати, а не щось в дусі свого «вдягайтесь». Міг би вже написати «одягайте кисневі маски, якщо вам свіжого повітря замало»

нічого дивного. Провітрювання — гуд, охолоджування — гуд. За 20-30 хвилин провітрювання при включеному кондиціонері нікому погано не буде

Ти для себе альтернативи вбиванню часу взагалі не бачиш? Замість імітувати діяльність обрав дві години тенісу і чаїв, чи що? Невже так складно нормально відпрацювати ті 8 годин?

до чого це?! Це просто приклад того, що аргумент такий собі. Автор пише що на ремоуті більш ефективний. Це просто ствердження яке не можна ніяк перевірити. Що він там 8 годин робе вдома, це питання. Маю сумніви що постійно взагалі хтось 8 годин працює на 100%

Гарне рішення, знайти собі норм компанію. Там і лікарняні безлімітні та незабюрократизовані, і не бачать проблем коли люди на пару годин відлучаються, і офіси кращі (більші, з купою мітинг румів та приточною вентиляціяєю, з купою паркомісць), може навіть власних кухарів, баріст та масажистів наймають. Тільки от ці речі чимало коштують, і компаній, готових на це все витрачатися — меншість. Очевидно ж, що таке рішення далеко не для всіх, і більшості таки доведеться працювати в тісних, смердючих та дешевих офісах.

згоден. Тільки тут тоді потрібно розглядати кейси, коли ремоут (дім) — не завжди краще місце чим офіс. Багато може бути прикладів. Ось перше що прийшло в голову: ремонт вдома; сімʼя вдома; вдома також комусь кондиціонер може дути сильно; діти можуть створювати шум, який чутно і за зачиненими дверима; шумні сусіди; вікна виходять на проспект; двір школи виходить на вікна кабінету де ти працюєш; кішка яка постійно лізе на стіл чи носиться по квартирі; комусь можливо постійно гуде (сповіщення тривоги десь поряд).
Це ті речі які чув, або просто уявив. Може бути ще багато різноманітних кейсів проти ремоуту.
Так що гібрид — це самий кращий варіант, який може згладити плюси та мінуси офісу та ремоута.
А так виходить що ми як сітхи, все зводимо в абсолют ))

Так що гібрид — це самий кращий варіант

Тут не погоджуся, гібрид — це варіант ще гірший ніж перманентний офіс чи повний ремоут. Чому? Бо, крім здавалося б поєднання плюсів обох моделей роботи, цей варіант поєднує і найгірші їх аспекти:
— Межа між роботою і домом все ще розмита, а від працівників очікують доступності в поза офісні години.
— Подвійні витрати на робочі місця. Роботодавець змушений утримувати офіс. А працівник мусить жити в дорожчому житлі (бо потрібно більше простору ніж у випадку виключно офісної моделі). Крім того, тепер це житло повинно бути відносно недалеко від офісу, що теж коштує $.
— Проблема недисциплінованих колег повністю не вирішується, вони все ще шаройобляться в дні коли працюють з дому.
— Стандартна ситуація, коли через кількох відсутніх колег решта офісу замість живого мітингу змушені проводити його онлайн.
— Працівники, що рідше ходять в офіс ніж решта, випадають з контексту.
— Баланс visibility зміщується на користь тих, хто найбільше часу проводить в офісі. Люди ходять в офіс частіше не щоб продуктивно попрацювати, а щоб їх там частіше бачили.
— Ризик зливу інформації чи хитрожопих колег, що працюють на стороні практично не знижується.

Думаю що гібрид — це тільки тимчасове явище на шляху повернення до повністю офісної моделі.

ви ж розумієте що ниття тих, хто тільки за ремоут, нівелює ваші аргументи ))

Працювати було доволі зручно — увесь день було живе спілкування. Задаєш питання — може хтось у кімнаті відповідає, а може відразу обговоримо як краще.

Пам’ятаю такий вайб. Воно наче весело, особливо в саппорті — продакшен горить, всі шось роблять, брейнстормлять... Але на чомусь серйозному зосередитись покодити — дуже важко, постійно відволікає хтось.

Чати, насправді норм заміняють.

Mike Zani 3rd+
CEO at The Predictive Index. Best Selling Author. Talent Optimizer — changing the way people and companies think about Talent.

Amazon’s RTO policy seems to be backfiring.

If you haven’t heard, Amazon ordered a five-day-a-week RTO policy last year and it took effect in January 2025. But, things haven’t been all sunshine and rainbows. In a survey conducted with a pool of 2,585 employees, 91% were unhappy with the policy. 74% were even looking for another job.

32% of them knew employees who quit their job because of RTO.

Sure, 2,585 employees don’t all speak for every Amazon employee, BUT their responses are a red flag and a cautionary tale. RTO mandates may improve culture in office, but you also risk a couple of things:

🛑 Unhappy employees, as I mentioned previously. Especially unhappy employees looking to move elsewhere.

🖐️ Increased burnout from long commutes and rigid schedules with no flexibility.

😣 Loss of reputation, specifically from applicants who were previously interested in joining but are now second-guessing their decisions.

Як людина, яка була менеджером майже все своє життя, можу сказати таку думку. Як менеджерка я опанувала ремоут ще в 2014 році задовго до COVID. Я приймала участь у створенні добровольчого батальйону «Донбас» і створила call-center для рекрутингу добровольців спочатку, а під час Іловайську він став точкою збору інформації про 200, 300, зниклих, полонених, а також точкою отримання інформації родичами про своїх рідних, також ми координували виїзд родин бійців з окупованих територій. Оператори працювали ремоут, підбирала їх я. Або особисті зв’язки, або через одне рукостискання (як то родичі бійців), чи серед тих, хто хотів вступити до батальйону після співбесіди. Працювали в 2 зміни (вночі не працювали). Оператори були в тому числі і на окупованих територіях, і все мало бути зроблено так, щоб їх не виявили і не затримали. Технічно зв’язок мені допомогли створити небайдужі люди, але всі організаційні процеси були на мені.
І якщо за таких складних умов мені це вдалось в 2014 році, то в 2025 році говорити про те, що не можна працювати ремоут просто дивно. Це або невміння підбирати команду (ніколи не беру людей, де треба контролювати і казати людині кожен крок), або не вміння здійснювати менеджерські функції по іншому, як через фізичний контроль людини. Крапка.

говорити про те, що не можна працювати ремоут

А хто так говорить? Самі щось придумали а потім коментуєте.

І яке відношення до ІТ має ваша робота, яка по дефолту передбачає ремоут так як вимагає менеджмент людей які фізично зобов’язані знаходитися в різних місцях? Далекобійникам також в офісі важко працюється.

Це або невміння підбирати команду (ніколи не беру людей, де треба контролювати і казати людині кожен крок), або не вміння здійснювати менеджерські функції по іншому, як через фізичний контроль людини. Крапка.

Автомобілем з ручною коробкою передач простіше керувати. А якщо ви не згодні, то це від невміння їздити з ручною коробкою передач. Крапка.

Якраз під п’ятничку тема

У автора сильно багато вільного часу в дома раз створює 10-ту однакову тему. Бігом в офіс.

не у всіх чоловіків життя крутиться навколо родини. Ти паче якщо і в робочий час родина також вдома.

Ви в магазин/банк/спортзал ходите ж?Чому так песимістично?

поспілкуватися за кавою про всякі дрібниці з колегами

— каво-соціалізація під час роботи

після роботи з ними піти пива випити

— а̶̶̶л̶̶̶к̶̶̶о̶̶̶г̶о̶л̶ь̶н̶а̶ соціалізація після роботи

Який пункт віднести до роботи — питання...

це називається життя. А так виходить що все крутиться навколо дома

каво-соціалізація під час роботи

Немного не так: ты понимаешь чем живёт коллектив, ну и чутка расширяешь свой кругозор за пределы своего убогого проекта.
Это такой жирный плюс офисной работы, что, как наглядно показали годы чистой «удалёнки», с лихвой кроет все минусы офисной работы и плюсы «удалёнки».

Було в ракурсі порівнянь «як у них суглоби на дощ ниють», в принципі під поспілкуватися про всякі дрібниці — чем живет — підпадає як соціалізація. Відносно іншого аспекту — кругозор за предел убогого проекта — не було (хоча, про розширення кругозору під час пива, можливо виглядало би по своєму цікаво з якоїсь точки зору).

Странный у тебя коллектив, в котором вообще не обсуждают рабочие вопросы, условно, за чашкой чаю на веранде и ныкаются по закрытым кабинетам мелкими компаниями ;-)

Не псіхолог, але самоверандние проекції на інших що тільки не розкажуть, питання тільки відносно кого)

коллектив, в котором вообще не обсуждают рабочие вопросы, условно

я буваю різні офіси зустрічаю різні люди особливо за чашку кофе тож мушу визнати я ще жодногу разу не зустрічав ні чого бодай більш реалістичного саме за робочі вопроси саме за чашку кофе

власне більше кофе поінти на мою думку якраз саме дивне місце в офісі бо там зазвичай якраз можна зустріти саме дивні люди в офісі які як власний приклад мав то які не мають лінкедіна і взагалі з усієї очевидності нащось наполегливо не діляться контактами якщо їх запитати

тож у мене особисто є певна думка що ваша думка складається з дещо особливого саме дещо радянського досвіду саме радянської курилки а не те щоби взагалі ну знову же таки «взагалі» «я вам нє скажу за всю одєсу»

Було в ракурсі порівнянь «як у них суглоби на дощ ниють», в принципі під поспілкуватися

як казав один колега: «буду всім розказувати що маю гемор, може хто знає як вилікувати»

Я чула такі розмови за спину, у інших — м’язи болять ітд

імхо то є якась радянське уявлення за курілки

... я вам нє скажу за всю одєсу вся одєса очєнь вєліка но стосовно американців такого нема щоб

чутка расширяешь свой кругозор за пределы своего убогого проекта.

у обговоренні у курілці кофєйці бо ж американці зазвичай не діляться взагалі як то я мав досвід коли #внезапно спостеріг за «дискусії» на «стендапі» і дійшов висновку що виявляється ні які «дискусії» до того взагалі не були тобто то було єдне і перше місце де у голову прийшла узагалі думка за «дискусії» чи то просто вже вимушено було бо до того ні якої «комунікації» просто не було що підтвержувалося зокрема технічно частинами проекту чи проектів

при цьому окрем справа яка справді відбувається написання та пакування різних даташитів гайдів звітів тощо з яких якраз можна накопати багато більше реальної інфи і реально корисної інфи

ты понимаешь чем живёт коллектив

що для власної роботи та демонстрації власної значущощі особисто мені хватало би на 2-3 мене щонайменше

... особливо як то прямо користуючи ту конкуренту перевагу що вони самі між собою то є не обговорюють і певно і думки у них такої нема бо ж то вважається за їх власну конкурентну перевагу тож маючи більш розуміння я так само маю вже саме це вже як свою власну так само конкуренту перевагу

Щось згадала, як в мене не найняли розробницю до датської тіми, бо вони по п’ятницях ходили пиво пити і футбол дивитися. А так, був би ремоут, і працювала б:)

:) Фінальна частина співбесіди:

- Скільки пива можете випити за вечір якщо треба?
-- Мабуть до літра приблизно якщо постаратися.
- Хмм, а футбол в компаніях дивитесь?
-- Буває, але в коло моїх інтересів не входить.
- Вибачте, але нажаль під окреслену позицію ви нам не підходите, нам потрібні сильні програмісти з розширеним кругозором.

:) А як чоловіку казати?
— Любий, я пішла на пиво в бар з чоловіками дивитися футбол.
Ти, там, дітей поклади спати, і не чекай мене:)
Взагалі, як у смішаних тімках в доковідні часи було? Коли і чоловіки і жінки були в команді? На бьюті в суботу усіх не покличеш.
Але мій кейс правдивий, вона дійсно була сильна технічно, але Welcome call зафейліла.

Не конкретизувати, сказати:
— любий, я пішла на важливий щотижневий корпоративний тимбілдинг по зміцненню та розвиненню софт скілів..
— сформульовано так, що він засне, не дослухавши фразу і уточнювати не буде :-)

Від пива ще живіт збільшується. Чоловік явно буде щось підозрювати. Можливо, і не зазря їй відмовили)

Тоді інтрига ще цікавіше ;-)

тобто за умовами загадки у них вже є щонайменше двоє дітей)

Від пива ще живіт збільшується. Чоловік явно буде щось підозрювати.

(чоловік, із надією у голосі) — люба, бачу що твій живіт збільшується.. невже у нас буде третя дитинка і мені можна не боятися мобілізації, ура?!
(жінка, зі зловтіхою у голосі) — обламайся, ухилянт нещасний, це від регулярного вживання пива на тимбілдінгах! :-)

В житті по- різному буває. У знайомих 2 дітей, так вийшло, що у чоловіка був роман на роботі з колегою і народилася дитина. Се ля ві)

Так наче ж треба діти всі від однієї жінки, і ще й перебувати з нею у шлюбі? Чи правило змінилося?

Ні, він записан як батько дитини, яка народилася в результаті його відносин з іншою жінкою. Відповідно, 3 дитини і відстрочку має.
Але вони нам, знайомим, про цю ситуацію з гумором розповіли.Мов, і так буває. Питань і осуду не маю, бо 3 дорослих людей, вже розберуться по ходу життя з дітьми.

Це маленький крок до футуристичної моделі нової української сім’ї: 1 чоловік, 3 жінки, 3 дитини + відстрочка — ідеально))

А я таку людину знаю в реальному житті. Це ще до війни. Але, справедливості заради, чоловік забезпечив усіх, благо зп в айті на той час дозволяла. Добре, це вже таке. Не будемо.

моделі нової української сім’ї: 1 чоловік, 3 жінки

ти ж звернув увагу на жінок закутаних у традиційні українські національні мусульманські наряди на вулицях міста?

прикольно! як закінчиться війна — вийду на вулицю і поспостерігаю хто там ходить)

а що тут такого? я завжди казала як воно є. якщо чоловік іде на пиво з колегами, це ж не викликає запитань, чому для жінок інші правила?

Та не знаю, це ж припущення.В мене ж ,переважно, жіночий колектив, хлопці були в команді, але не більше, ніж 2 на 10+ дівчат.Тому, піцу замовляли, в бар не ходили на футбол:)
Мені теж імпонує казати,як є, але лайтово.

бізнес ас южуал ))

а потім анегдотичне: «нема в мене більше друзів»

Це все дуже суб’єктивно. Як на мене, гібрідна модель — оптимальна для більшості. В офіс багато хто ходить просто відпочити від родини, дітей і попрацювати. Але якщо б мене особисто запитали — краще ремоут не має)

де тобі комфортно і де твій мозок видає кращі результати

де занадто комфортно — там розслаблення, де розслаблення там ліньки думати і найкращі результати навіть не досягають до поверхні, і тому про них ніхто не знає)

Дякую за вашу думку)
Але ми всі різні...
Для когось важливо працювати у тиші та наодинці, а комусь і в шумі ок.
Круто коли є вибір, баланс:)

Та в офісі теж норм. Приходиш: своє місце, про сніданок/обід/вечерю навіть не задумуєшся, бо компанія бере це на себе. Хочеш — працюй з робочого місця, хочеш — з купи комфортних кутків, які розкидані по офісу. Захотів — пограв у плейстейшн, захотів — пішов у тренажерний зал прям у офісі. Звісно, є і можливість працювати ремоут, але в офісі теж непогано.

Дякую за вашу думку!
Дуже круто, якщо у роботадавця є можливiсть забезпечити працiвникiв харчуванням та тренажерною залою.
Проте, далеко не кожен роботадавець має данi плюшки(

У меня уже вторая подряд компания кормит xD я так поняла, то сейчас это у многих в офисах

О, пан телепортувався з 2008го..

навіть не задумуєшся, бо компанія бере це на себе.

Тцк коло входу в офіс — бере на себе?)

Захотів — пограв у плейстейшн, захотів — пішов у тренажерний зал прям у офісі

Це розважальний центр )

Думаю, далеко не всі компанії створили такі умови.

Глобалоджик вивели цій спортзал за межі офісу і коли ти в ньому робочий час не рахувався

Думаю, далеко не всі компанії створили такі умови.

Ви можете не працювати у компаніях, які пропонують фут-тайм в офісі, але не роблять роботу в офісі комфортною.

Підписатись на коментарі