Як війна насправді впливає на здоров’я мільйонів

Бомба уповільненої дії або невидимий ворог який повільно вбиває

В умовах війни в Україні, люди перебувають в постійній нервовій напрузі і це суттєво виснажує нервову систему, через це у людини суттєво знижується концентрація, потрібно набагато більше часу щоб виконати якусь дію, не має сил щось робити, виникає роздратування, погіршується пам’ять внаслідок недостачі сну через те що потрібно по серед ночі раптово прокидатись і бігти ховатись в безпечне місце, особливо дуже сильно відчувається невпевненність в завтрішньому дні бо кожен день як лотерея на удачу, також дуже сильно може тиснути психологічно через те що не має можливості буквально де сховатись і доводиться перебувати в дома під масованими атаками наражаючи своє життя на небезпеку, бо як показує практика, перебування в будинку ще може врятувати від потрапляння шахеда, але точно не врятує від прямого влучання ракети. Нервова система в такому режимі невизначеності через хронічний стрес постійно перебуває на межі, бо не отримує повноцінного відпочинку і періоду відновлення.

Висновок

Якщо ви думаєте що на вас війна майже не повпливала і може здаватись що це нормальний стан і ігнорувати симптоми, але насправді якщо серйозно не зайнятись своїм здоров’ям то далі ситуація буде лише щоразу погіршуватись. Насправді ворог також знищує внутрішньо, а не лише зовнішньо, і ці симптоми також з часом можуть проявитись у вигляді різноманітних хвороб в організмі. Тому як би це прикро не звучало, але навіть після завершення війни у нас ще довший час будуть проявлятись різноманітні хвороби причиною яких стала війна.

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному3
LinkedIn
Ctrl + Enter
Ctrl + Enter
Якщо ви думаєте що на вас війна майже не повпливала і може здаватись що це нормальний стан і ігнорувати симптоми, але насправді якщо серйозно не зайнятись своїм здоров’ям то далі ситуація буде лише щоразу погіршуватись.

Правильно. Помимо очевидных советов типа правильно питаться, заниматься физкультурой, я бы рекомендовал абстрагироваться от ситуации по возможности. Конечно при условии, что ты не планируешь воевать или волонтёрить.
И выражается это в следующем: занимайся только собой и своими близкими. Твоя задача выжить и лучший вариант тут — готовиться к тому, что будет после войны. Забудь думскроллинг, не читай срачи в тг. Как сказал пан Кулэба — хороших новостей у меня для вас нет, так что читать там нечего. Только пан Кулэба не торопится с лопатой в окоп, вот и ты не торопись. Напиши сценарий своих действий — чем я буду заниматься, где я буду это делать, как мне туда попасть.
Выбрал страну на переезд — учи её язык. Подтягивай пробелы в знаниях, не знаешь английского — выучи. Все деньги инвестируй в своё здоровье и образование, а также в свою семью и своих близких и желательно параллельно создавай подушку безопасности, если её нет или если ещё не начал. Помощи не будет ниоткуда, ты сам за себя, всё что у тебя есть — твоя семья.

я бы рекомендовал абстрагироваться от ситуации по возможности

Абстрагируешься тут когда за два квартала от тебя баллистика прилетает.
А физкультура, здоровое питание и прочее помогает. Может мускулы не дают крыше окончательно улететь :-)
Ну единственное что нужно вырубить поток новостей. Там все равно кроме слухов и пропаганды толком ничего нет. А важные новости уж точно стороной тебя не обойдут.
К стати реально единственный вариант подготовки к «после войны» это просто тупо копить бабло. Чем больше тем лучше. Потому что вводные меняются.
Я вот думал еще пол года назад что свалить как только это станет хотя бы не опасно (не то что легально) для меня не проблема. А за пол года обстоятельства для меня координально изменились. Теперь потратив все сбережение на данное обстоятельство коплю уже на другие планы.
Но ключевое — на все нужно бабло. И как-то вариативность событий не сильно мотивирует вообще что-то делать бо впереди полнейшая неопределенность

Абстрагируешься тут когда за два квартала от тебя баллистика прилетает.

тут никак, согласен. прилёты не дадут расслабиться, но на это мы никак не влияем.

К стати реально единственный вариант подготовки к «после войны» это просто тупо копить бабло. Чем больше тем лучше. Потому что вводные меняются.

Это самый основной вариант. но и про образование забывать не стоит.
Под абстрагированием я скорее имел ввиду подход «горить сарай, гори й хата». Если элита страны, управляющая тут всем от бюджетов до стратегии ведет себя так, то чего мне переживать за будущее страны, нации и прочих пафосно-патриотических штук? Не хотели делать ракеты, ок, не лезьте теперь ко мне с автоматом и ТЦК. Не хотели инвестировать в ВПК? не лезьте ко мне с донатами и облигациями. мне есть куда тратить деньги.

Не забудьте пояснити ракеті чи шахеду що ви абстрагуєтесь)))

на это не повлияешь никак. но, как я писал выше, под абстрагированием я имел ввиду совсем другое.
Поясню на примере пана Кулэбы, которого я уже упоминал. Особенно приятно мне будет это сделать после вчерашней новости про него. Вот некоторое время назад он вещал, что каждый из нас не сдаст ни пяди земли врагу и если надо с лопатами пойдёт на искандеры. Потом лишился должности и вместо того, чтобы, как безработный гражданин уже, отдать долг родине и пойти служить, пусть даже без лопаты, стал постить видосики как он банош готовит, на ивентики доу ходить что-то там рассказывать для аудитории решительных патриотиков, пришедших послушать. А вчера новость — пан Кулэба в Польше! испугался того, что бывшим дипломатам запретят свободный выезд (на каком основании он вообще разрешён был?). Ок, не хочешь ты идти с лопатой, к чему призывал остальных, сиди в тылу ходи в магазины, плати налоги. Но нет. В Польше видимо борьба за нацию острее ощущается.
Поэтому я буду как пан Кулэба и наша элита. Деньги трачу на себя и семью, а не на донаты. И откладываю на лучшую жизнь и решение вопросов коррупционным путём в нашей прекрасной стране, если таковые вопросы передо мной встанут.

Якщо до війни 99% всратих коментів чи топіків на форумі це був звичайний тролінг, то зараз бачу що люди це пишуть на повному серйозі. Ну або тролі дуже сильно еволюціонували.
Хоча у другому твердженні сумніваюсь. Менталочка вже давно сказала «до побачення»
І щоб хоч трохи з нею бачитись то треба дбати про фізичне здоровʼя. Просто качайтесь не задаючи зайвих питань. Менше думай більше рухайся. Так легше.
Після другої світової у штатах була масова міграція людей за місто. Я теж планую як вся ця хрінь закінчиться переїхати в село. Нафіг це все.

Нагадуємо, що обговорення має відбуватись у межах правил форуму: без закликів до порушення закону, без особистих образ та будь-яких проявів русофільства. Просимо дотримуватися цих вимог, інакше доведеться видаляти ваші коментарі та застосовувати відповідні обмеження.

і шо? докторе, який вихід? 🤔

Якщо вже нема сил сидіти ховатись у квартирі — то завжди є два виходи:
1) Швидкий — у вікно.
2) Довший — через двері у ТЦК.
Ну і секретна кінцівка (для еліти):
3) Подзвонити знайомим які усе порішають.

Спати із лампадкою чи телевізором, електронним каміном який ще може емітувати звуки вогню особливо добре і т.п.
Печерна людина біля вогня почувала себе в безпеці, тобто і засинала нормально.
Ну і мінімізувати віськову пропаганду і критично відноситись, бо психіатори кажуть доведеться лікуватись медикаментозно. Пропаганда активний агресивний і зомбуючий метод впливу на психіку — психічне навіювання. Бо насправді йдеся про злам базових інстинків самозбереження і установок ще з дитинства про порушення моральних норм дисциплінарного суспільства, заборони : вбивати, обманювати, красти тощо. Бо усе це на війні у відношенні супротивника на війні — легально.
2. Подивитися на російських бабусь, що надивились російського ТВ — вони реально травили голубів, бо по зомбоящіку сказали, що вони разносять заразу, яка заражає лише слов’ян. Нас же реально вчать радості із смерті супротивника, хоча мертві сраму не імуть. Навіть сталін розповсюджував: «Немец мужчина серьёзный» в кінці війни.

думаю, 75% процентів того, що продають в супермаркеті — шкідливе для здоров’я. на касах, навіть під час ковіду, продавщиці питали покупців чи не забули ті купити цигарки.

Мінздрав попереджує — паління, це яд. Ну а я Колумб, ні в чому не винний.

колумб доречі згноїв стільки народу що дивно як в нього добрий імідж.
Для білих він да щось типу відкрив, а для аборигенів він був кровосос

супермаркеты вообще превратитились в склады суррогатов и комбикорма для человекообразных, там минимум еды, которая не подверглась оптимизации, улучшению, пропиткой консервантами и химикатами в первую очередь для выгоды производителя и в ущерб здоровью потребляющих его продукты

свіжі продукти дуже швидко псуються...
без консервантів і т.п просто нічого не буде... у таких кількостях

от у цьому і має полягати мистецтво роздрібної торгівлі, щоб нічого не залежувалося.

гівнокорм який вигідний фармацевтичній мафії, щоб було потім кого лікувати. це було явно під час ковіду

просто від запаху закуськи для пива стає дурно.
діло сформованої в суспільстві звички.
одне гівно звикли манерно їсти і причмокувати, а іншим гидують
youtube.com/...​jXg5E?si=EC9JoRc5yAKn8yfB

Ну, можна гнилі яблука їсти без консервантів і гмо, чи органіку по ціні х2-х3. Но ви зараз скажете що це все маркетинг, змова щоб продавати в 2-3 рази дорожче.

Органика на то и органика, что она гниёт. Если не гниет- значит это не органика.

коли людина летить вниз з 16-го поверху вона плаче і кається, але не кається наша бюрокрадія перед людьми

Я довго думав, що це не вплине на мене. 3.5 роки опісля відчуваю удар по психіці суттєвий + сивого волосся значно більше пішло на голові. Опираюся стресам як можу, але навколишня реальність наздоганяє. Харків.

Бо менше стали бити останнім часом комрад, а тиша на війні самі знаєте — дуже напрягає.
Так бахнули десь в далені, виматерились і далі собі спите, чи диветесь фейрверк по шахедах. А тиша напрягає, бо зазвичай вона означає підготовку. Нещодавно били мало не по усій країні, а по харківській області — ні.
Ну і один за усіх і усі за одного там і т.д.

Як на мене вплинув рік війни і самоізоляції у Харкові я вже писав. Коротко кажучи: почав у порожній квартирі чути голоси померлих родичів. Постійно жив у якомусь стані між сном і реальністю. Реальність здавалася жахливим сном, а сон іноді підкрадався зненацька.
Але на усе таке зараз не зважають! Бо для інших людей наслідки набагато гірші. Ось тільки декілька історій про які я чув або читав.
1) Боєць виходив з позицій. Успішно повернувся на базу. Раптово стало погано з серцем — не врятували. Інший немолодий мужик з сусіднього дому був мобілізований, воював — повернувся додому на відпустку .. також серцевий напад і смерть.
2) Молодий хлопець пішов добровольцем — медиком. Повернувся додому у відпустку ... знайшли повішеним.
3) Мужика 50+ бусіфікували, ВЛК проігнорувала гіпертонію, діабет, панкреатит. Відправили на БЗВП — тонометр, глюкометр та навіть ліки узяти не дозволили. Там стало погано — фельшер лікував аспірином. Коли втратив свідомість — відправили до лікарні. Зараз у комі.
4) Зловили на вулиці, 5 хвилин ВЛК — відправили на БЗВП. До дому заїхати і жодних речей узяти не дали. Жінка щось зібрала — відправила. Перші 3 тижні був інколи зв’язок (давали телефони). Потім відправили кудись у бригаду — зв’язок зник. Шукала декілька місяців — потім отримала відписку що «зник безвісті, можливо у полоні». Намагалася далі шукати — познайомилася з іншими жінками. З’ясувалося що «зник безвісті, можливо у полоні» — це насправді означає: відправили «штурмувати» на територію ворога, тіло забрати не можуть — командиру зручно писати «може у полоні» бо так не псується статистика втрат і державі не треба виплачувати гроші.
Зараз по обміну повертаються бійці після 3х років полону — і це диво! Але держава використовує це аби не платити обіцяні 15 мільйонів за загиблого! Усіх, чиї тіла не дістали — а таких десятки тисяч бо останні 2 роки відступали — пишуть як «можливо у полоні», хоча командир точно знає ще вони загинули (часто виконуючи божевільний наказ).
Висновок
Війна настільки знецінила людське життя, що принести у жертву декілька бійців заради красивого рапорту — звичайна справа. Про «здоров’я мільйонів» взагалі ніхто не думає. На війні усі або здорові — або нікому не потрібні. У цьому — наша єдина сила протистояти безжальному ворогу. Запустив ракети, зруйнував будинок, вбив 20 — 30 — 50 людей? Та пофіг — стріляй ще!
Тут сотні бійців кожен день гинуть — хто зважає на десяток цивільних.
Тому навіть смішно читати що хтось боїться за своє здоров’я лякаючись обстрілів і будинку. У Харкові вибухі кожну ніч — але це не ніщо у порівнянні з «нулем». Там КАБи, артилерія, міномети, дрони які слідкують за кожним як папараці і FPV який навіть в очко тобі залізе якщо вилізеш посрати. Якщо кому і пощастило повернутися з «нуля» — думаю його психіка вже ніколи не відновиться.

Війна настільки знецінила людське життя, що принести у жертву декілька бійців заради красивого рапорту — звичайна справа.

Та це не війна, ті хто при владі завжди такими були. «Нам не страшні московські воші, нам страшніші українські гниди» ©
Пам’ятаєте як колись давно, ще задовго до війни, депутат полював на чоловіка у лісі та стріляв у нього? Спочатку це хотіли представити як затримання небезпечного злочинця, ще й інший депутат навіть ляпав, що медаль треба дати за такий «подвиг», але потім правда випливла назовні. З того часу вже скільки майданили, ламали хребет цій гідрі, але так і не доламали..

З того часу вже скільки майданили, ламали хребет цій гідрі, але так і не доламали..

Війна усе відкотила! Тепер ця прірва між звичайними людьми та «елітою» стала ще більшою.
Якщо бачиш хлопця чи мужика, який живе нормальним життям, їздить на крутому авто, сидить в ресторанах, відпочиває з родиною десь на дорогих базах відпочину — то знай що це «еліта». Він усе «порішав» і може не боятися ні ТЦК, ні поліції.І справа тут не у великих грошах — а саме у приналежності до «еліти», тобто у зв’язках! Телефонне право і правильний «дах» зараз важать навіть більше, ніж у 90ті. У «еліти» «залізобетонна» бронь, або «безсумнівна інвалідність», або вони вже служать (просто 100% часу у відрядженні додому чи відпустці). Таких ніколи не зловлять на хабарі чи підробці документів. І навіть якщо хтось розкапає про «прокурорів — інвалідів» то завтра ці прокурори будуть не інваліди підуть «служити» «діловодами» у секретний штаб у Києві.
Але хтось-же має приймати на себе усе нове озброєння, яке ворог бажає випробувати на «Українському полігоні». Тому влада має безперервно доставляти ворогу нові цілі. І це означає що решта «холопів», окрім «еліти» — через війну остаточно позбавлені усіх прав! Навіть прав людини на життя чи власну гідність. Бусіфікатори не дивляться на документи. Якщо ти не «еліта» — то ти «жертва». Ну може що випустять цього разу якщо відкупишся. Але це нічого не гарантує — завтра знову зловлять і могілізують.
А далі в армії працює давня українська традиція кумовства та блату. Домовишся з командиром — будеш охороняти ліжко десь на складі. А не сподобаєшся командиру — і підеш на нуль в один кінець.
Отже за 4 роки до війни вже усі пристосувалися і вона стала «новою нормальністю»: для когось — золотим дощем, для інших — потребою викупати своє життя, для звичайних людей — чергою на страту на нулі. І поки люди це терплять — війна не припиниться.

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Вже зрозуміла твоя позиція, що лише Зеленський може вирішувати як діяти та кому який внесок робити. А для мене аргументи важливіше, та неважливо хто звідки їх озвучує.

Добре, давай конструктивно. Яку ти даш пораду? Спробую здогадатися.

Припустимо твоя порада піти до ТЦК? Добре, як я бачу цей варіант. Рулетка. Можеш попасти в небойову частину, тоді нічого корисного ти робити не будеш, будеш забавкою для тих, у кого вище звання. Можеш потрапити в бойову частину. Що тоді? Зараз у військових можна бачити наратив, що краще підписати контракт та служити в нормальній бригаді, ніж в проблемній. Та як вони з них рятують своїх знайомих, які дочекалися бусифікації. Тому дуже ймовірно, що ти попадеш саме в проблемну, що можна описати «прикре самогубство».

Якщо припустити що масово підуть в ТЦК. Звісно, це фантастика, бо людей не надуриш. Але якщо це припустити, то це призведе до масового геноциду, бо більшість буде йти в проблемні бригади, зникати без вісті, нові будуть приходити на їх місце, і т. д.

Тобто ми бачимо, що така поведінка, ні індивідуальна, ні колективна, в більшості сценаріїв не наблизить до перемоги, призведе до більших втрат та нашкодить тому хто так вчинить. Так, можливо трохи довше протримає, хоча навіть тут якщо русня це відчує, до в неї буде більше мотивації чекати кризи.

Вже зрозуміла твоя позиція, що лише Зеленський може вирішувати

я такого не писав... шо за манера...

Яку ти даш пораду?

є відома універсальна порада:
«хто може воювати — воює,
хто може працювати — працює,
хто нічого не може — сидить тихо, і не п***ить»

хто може воювати — воює,

Тобто в теперешніх реаліях з великою долею ймовірності попадає у проблемну бригаду та зникає без весті. Цей сценарій я описав.

хто може працювати — працює

Доки його не бусифікують.

хто нічого не може — сидить тихо, і не п***ить

А може як раз його думка врятує суспільство? Тобто ти за цензуру.

хто нічого не може — сидить тихо, і не п***ить

А може як раз його думка врятує суспільство?

А може його думка врятує російське суспільство?

Замість тут воду варити... президент не такий, корупція... чому б свою енергію... свою красномовність не використати на перевиховання росіян... вони ж доступні у соцмережах...

ти ж хочеш побалакати?
умов кілька росіян вгамувати свої імперські амбіції... це ж буде корисно для всіх...

на перевиховання росіян... вони ж доступні у соцмережах...

Від них нічого не залежить, не кажучи про те, що це також робиться.

У мене знайомий став елітою і перпйшов з посади девопса на легасі php кодера в укрпошту. Бронь є, але якою ціною...

Спитали — я чесно відповідаю. А ви думали хто сам утік — більше усіх топить за війну до останнього українця?

Ну... як на мене ситуація доволі очевидна. Власна оптимальна стратегія це безпека. Що може бути:
1. Знайти вакансію у ЗСУ де можна влаштуватися без ТЦК з прийнятними ризиками, хоча треба прекрасно усвідомлювати що далі прав захистити себе може й не бути, ситуації бувають різні;
2. Знайти шлях/гроші як звалити з країни;
3. Прийняти що ТЦК твій головний ворог та діяти максимально обережно та не попадатися;
4. Стати елітою та отримати остаточний папірець. Фактичний! Справжній!! Броню!!! Хоча й тут не завадить поводити себе обережно.

З точки зору інтересів більшості громадян, ІМХО, необхідно, щоб більшість зрозуміла, що в поточному жахливому внутрішньому стані винні не орки, а в першу чергу влада та президент, які замість впровадження контрактів та побудови ефективних збройних сил вирішили піти шляхом максимального корупційного вичавлювання коштів як з державного бюджету, так і з громадян (через хабарі за уникнення служби, перетин кордону, ...) з метою власного збагачення за рахунок лохів. Але в реальність цього я щось не дуже вірю.

Ще щоб прийшло розуміння, що треба ринкові механізми, а не примусові (покарати винних). Що замість «я все порішаю», треба звертати увагу на конкретні закони/дії. І т. п., тут ще гірше.

Поточна ілюстрація: два онкохворих намагаються пережити одне одного. Один від природи здоровіше, за іншим лікарі намагаються паліативно підтримати. Результат: неважливо хто помре перший, для іншого ситуація буде ненабагато краще. Вихід: вирізати пухлину, хоча й це несе ризики.

Прийняти що ТЦК твій головний ворог

хіба не рашисти?

Думаю що ймовірність загинути при обстрілах набагато менше, ніж загинути після бусифікації. Не кажучи про те, що краще миттєва смерть чи рабські умови як в пеклі на невизначений термін?

Рашисти це зовнішній фактор, як землетрус чи саранча. Це умови, на які ти ніяк не можеш впливати, тому й не треба звинувачувати. Якщо твоя компанія кинули тебе пʼяного замерзати, то винен мороз чи таки компанія?

Хм, не треба звинувачувати рашистів за твоїми словами) Отут то ти і вскрився, консерва)

які причини обстрілів і бусифікації ?
може війна ?
і хто на кого напав?

які причини обстрілів і бусифікації ?

Причина бусифікація досить очевидна. Навіщо підписувати контракти, коли можна будувати укріплення під Харковом? 95-й квартал найкраще з цим впорається. Навіщо гроші лохам? Ми ж нелохи. Також більше людей будуть заносити за бронь, за перетин кордону, ... Це дуже вигідний тіньовий бізнес.

Про ефективність... то один без інсуліна пройде учєбку та попаде в кому. То інший піде на штурм та зникне без весті. То третій алкоголік з села. Служать ті, кого спіймали, це дуже ефективно, саме така армія потрібна.

Ще одна з причин обстрілів це неефективність дій ВСУ: вони сподіваються, що у нас люди закінчаться швидше ніж у них, тому є сенс продовжувати. Більше бусифікації більше втрат, більше сподівань.

може війна ?

Часто можна чути «мені пороблено». Тут я бачу той же самий підхід. Замість того щоб думати «Ок, війна, значить треба воювати якмога ефективніше, що для цього треба зробити? Треба вбити якмога більше русні, що для цього треба зробити? Як збільшити проблеми ворога», я бачу «не війна ж...» Після цього не треба ні думати, треба тільки бекати «дві ноги погано, чотири добре». Вивчена безпорадність.

і хто на кого напав?

Звісно РФ напала на Україну. Але що це тобі дасть?

Звісно РФ напала на Україну. Але що це тобі дасть?

нічого, мені від цього одні збитки, а тобі ?

Для мене це просто ще одне обмеження в задачі оптимізації поведінки.

«Одна з причин обстрілів це неефективність дій ВСУ». Взагалі не палишся, мр*зь кацапська. А яка ефективність в руснявих ботів з Швеції?

Невже ти не бачиш логіки? Приходять по фюрера радники й кажуть: треба трохи потерпіти. Он проблема з мобілізацією. Он дивися, невдалий штурм. Скоро закінчаться люди, вони вимушені будуть віддати Київ! Треба трохи потягнути час...

Невдала спроба відмазатись, кацапчику) Аби ти просто обсирав владу чи тцк то питань би не було, але ти прямим текстом написало що кацапів не треба звинувачувати за війну

що кацапів не треба звинувачувати за війну

Я писав, що це ніяк не допоможе в пошуку оптимальних дій. Я писав що це ніяк не виправдовує свавілля влади. Тобто це не аргумент в диспуті.

А так, якщо тобі від цього психологічно легше стане, то на здоровʼя.

так само як і нічим не допоможе твоє кукурікання з Швеції)

Кого ти питаєш?))) Це ж відомий кард у якого ворог це Українська держава.

Ще й походу воно з Швеції копротівляється)

Ти вже тричі на день з кацапами братаєшся) А в реальності пустять вони тебе в расход, ждунішка)

Не можу туди піти, там же зайнято тобою) Про козирі для Орбана проорав, він вже намагався хрюкати про це, всім пох

В тебе в палаті в дурці військові 4 рази сценарій робили?

Ну от від питання «Що робити?» логічно перейшли до «Хто винен?»
Якщо дивитись глобально — то майже в усіх бідах українців винна Парашка. Я не буду копати глибоко в історію (там також багато прикладів). Але якщо брати незалежну Україну з 1991 року — то головною причиною чому Україна так і не змогла стати успішною державою (у порівнянні з іншими колишніми республіками) буде саме «піклування» про нас «старшого брата». І закінчилося це війною яку можна порівняти тільки з нападом фашистів.
Але якщо дивитися історії окремих людей — то «не усе так однозначно». Як любить казати американський президент «Для танго потрібні двоє».
Коли українські солдати гинули в Іловайську, коли кіборги стояли на смерть, коли Азов захищав Маріуполь в оточенні. Усе це не обійшлося без помилок, а може десь і зради з боку командирів!
Коли до останнього говорили «не здамо Бахмут» — а потім кинули там останніх захисників. І потім неодноразово по повторювали це. Бо командирам легше посилати бійців до смерті тримати останній будинок, ніж визнати втрату міста.
Ну а коли ТЦК мобілізує хворих і вони помирають навіть не побачивши ворога — тут вже взагалі винуватити рашистів якось нелогічно.
Кажуть що війна вимагає важких рішень.Але це не війна знецінює людське життя і вимагає принижувати чужу гідність та обмежувати свободу. Це люди (наші — не вороги), які використовують війну як виправдання особистих поганих вчинків: приниження інших людей, знущань та побиття, вимагання грошей, використання солдат як «гарматного м’яса».

Якщо дивитись глобально — то майже в усіх бідах українців винна Парашка.

досить сумнівне твердження...
може не завжди треба дивитися глобально

Україна так і не змогла стати успішною державою

точно не змогла? хто це сказав і як це міряли?

ось, до речі, успішна цивілізована Іспаня... 2025 рік )

m.youtube.com/watch?v=nuYRmLYBUOw

Коли українські солдати гинули в Іловайську, коли кіборги стояли на смерть, коли Азов захищав Маріуполь в оточенні. Усе це не обійшлося без помилок, а може десь і зради з боку командирів!
Коли до останнього говорили «не здамо Бахмут» — а потім кинули там останніх захисників. І потім неодноразово по повторювали це. Бо командирам легше посилати бійців до смерті тримати останній будинок, ніж визнати втрату міста.

ти впевнений, що можеш про такі речі висловлюватися з дивану?

у тебе вистачає компетентності оцінювати дії військових на передовій?

Ну а коли ТЦК мобілізує хворих і вони помирають навіть не побачивши ворога — тут вже взагалі винуватити рашистів якось нелогічно.
Кажуть що війна вимагає важких рішень.Але це не війна знецінює людське життя і вимагає принижувати чужу гідність та обмежувати свободу. Це люди (наші — не вороги), які використовують війну як виправдання особистих поганих вчинків: приниження інших людей, знущань та побиття, вимагання грошей, використання солдат як «гарматного м’яса».

як правильно?
(я от не знаю, не беруся казати, як правильно)

а як живуть люди на окупованих територіях ?
до них не приходить тцк?
вони живуть спокійно, без цієї поганої корумпованої української влади?

Україна так і не змогла стати успішною державою
— точно не змогла? хто це сказав і як це міряли?

Усі роки до початку війни у 2014 Україна була біднішою країною Європи, на перших місцях у рейтингу корупції і на останніх по інвестиційній привабливості.
Зарплати в Україні були менші ніж навіть у Білорусі! Якщо ще згадати що тоді обрали Бандюковича — то важко це назвати успішною країною. Після 2014 року порівнювати вже не актуально.

ось, до речі, успішна цивілізована Іспаня... 2025 рік )

Ну це вже на рівні тупої пропаганди: в Гейропі з дітей роблять геїв, а в США негрів утискають. Порівнювати Україну та Іспанію це як порівнювати Гренландію та Гаваї.

ти впевнений, що можеш про такі речі висловлюватися з дивану?
у тебе вистачає компетентності оцінювати дії військових на передовій?

Десь вже писав — ще раз повторюся. Інформацію беру переважно з Української правди і від знайомих які служать. На кожну історію про яку згадував можу знайти інтерв’ю УП з військовими. Це не моя оцінка дій військових і не вороже ІПСО — це журналістське розслідування і пряма мова командирів чи потерпілих.

як правильно?
(я от не знаю, не беруся казати, як правильно)

Я б сказав що правильно — це мати мотивовану контрактну армію. І приклад таких успішних бригад є. Так само у них є свій рекрутинг і своя підготовка. Вони ВІДБИРАЮТЬ кандидатів, а не ловлять бомжів з вулиці.
Я також не беруся сказати скільки і кого потрібно мобілізувати. Але є очевидні речі:
— Коли ВЛК визнає придатним хвору людину яка не може бігати. Коли зрозуміло що з неї не буде бійця — то яка у цьому користь для перемоги? Це свідома підробка документів аби накрутити статистику. Здорові — відкупаються, а хворих зараховують замість них.
— Коли людей б’ють та принижують у ТЦК аби вони підписали документи. Коли потім їх також б’ють та принижують у ЗСУ аби вони віддавали гроші командиру. Чому війна дозволяє ставитися до «вільних людей вільної країни» як до рабів?
— Коли солдат відправляють на позиції «в один кінець» бо ці позицію повністю контролюються та прострілюються ворогом і звідти неможлива нікого повернути. Чому тримають таку позицію і дарма втрачають бійців? Бо командир боїться рапортувати про відступ. Бо його командир відразу накаже «повернути позицію» — і бійців кинуть у безнадійний штурм.

а як живуть люди на окупованих територіях ?
до них не приходить тцк?
вони живуть спокійно, без цієї поганої корумпованої української влади?

На окупованих територіях рашисти ставляться до місцевого населення (яке вони прийшли звільняти) саме так — як до рабів. Відловлюють чоловіків не тільки на вулицях — але і по квартирах. Кидають «ополченців» першими на смерть під загрозою «заградотрядів». Усе по заповітах товарища Сталівна та совкових маршалів: завалити ворога м’ясом.
І мене найбільше лякає що на 4 року війни в вільній Україні намагаються робити так само! Ще й приймають закони аби збільшити покарання та позбавити прав захисту і так майже безправних бійців. Хочуть аби військові трибунали судили героїв які воюють вже 4 роки і не витримують!
Якщо ніхто не хоче добровільно захищати країну і бійців треба гнати у бій під страхом покарання — то вільної України вже більше не існує!

Пруфи на заградотряди в Україні будуть?

Перечитай — я писав про заградотряди в Україні тільки для донецьких ополченців. В ЗСУ карають так:
www.niknews.mk.ua/...​-za-nevypolnenie-prikaza

А як правильно? Є вибір 1) винести посадку артою 2) штурманути піхотою. Командир через те що в нього жорсткий ліміт пострілів і пунк 1 недоступен обирає пункт 2.
Але є нюанс, у 2024 році українці купили на 125 млрд гривен нових автівок, це приблизно 6 заводів по виробництву снарядів з загальною потужностью близько 2 млн пострілів на рік.
Тож у тилу більшість сама обрала «покататися на новій автівці», а потім піти штурманути посадку.

Я з перших днів війни очікував що буде «усе для фронту — усе для перемоги». Тобто хто не воює — той працює на перемогу.
Але виявилося що гроші державі не потрібні! Волонтери збирають на що завгодно — але я ніде не бачив аби хтось збирав на додаткові снаряди!
І так — навіть ті, хто замість «покататися на новій автівці» віддав своє авто ЗСУ, так само можуть стати жертвами «бусіфікації» а потім піти штурманути посадку.
І це тільки додає обурення: на нових авто катається «еліта» — і вона ж заброньована і захищена від мобілізації.
І це я не кажу скільки нових авто і вілл купили собі усі дотичні до примусової мобілізації яка вже фактично стала рекетом.

Ось це вірно, у нас немає «все для фронту все для победи». Тил живе мирним життям ніби війни немає. «Еліта суспільства — ІТ» донатить аж 10% своєї зп, а у Славському будуємо новий гірськолижний курорт. Які ще питання до ТЦК, вони просто виконують свою роботу. Нехочете платити — go на штурм.

Оскільки тут торкається суспільної поведінки, то хотілося б трохи це прокоментувати.

Багато разів в історії намагалися побудувати суспільство, де кожен мав би діяти проти власних інтересів. Фашизм, комунізм. В результаті це виявлялося нестабільним та руйнівним. У той же час сучасна економіка оперує ринковими відносинами, тобто такою побудовою суспільства, коли кожен діє у власних інтересах, але за рахунок системи досягається консенсус. Є навіть теорема про «невидиму руку ринку», що ринкова система може такий консенсус досягти.

Практика показує, що це працююча схема. Більше того, з цього можна зробити висновок, що природа людей діяти таким чином, щоб досягти максимальної особистої вигоди. Більше того, вони здатні ефективно знаходити такі шляхи.

Таким чином можна зробити висновок, що в поточній системі поведінка більшості є оптимальною з точки зору власних інтересів, і поточна ситуація — це просто розв’язання рівняння за умов існуючої системи.

Якщо ми хочемо змінити поведінку людей, потрібно змінювати саму систему стимулів, а не лише апелювати до совісті, звинувачувати людей в егоїзмі, тощо. Це не працювало за часів СРСР, незважаючи на дошки пошани, ударників праці та комуністичне виховання. Це не працює і зараз.

Звинувачувати людей в егоїзмі, як на мене, це все одно, що звинувачувати воду в тому, що вона тече вниз. Питання не в моралі окремих індивідів, а в архітектурі системи, яка формує їхні рішення.

Передбачу питання, що люди мають виконувати закони. Але закони та примус тут майже не мають ефекту. Встановіть на трасі знак обмеження 30 км/год. Скільки людей будуть його дотримуватися? А за умови, що будуть точно знати, що жодного обґрунтування для цього немає? Що призводить до ще одного висновку: «якщо більшість не виконує закон, то проблема не в більшості, а в законі». Що відомо було автолюбителям 90х, коли ПДР порушували майже всі, бо їздити за ними було нереально.

Тому не треба докоряти людям, треба ставити питання до архітекторів системи. Чому система не створює правильних стимулів? Чому вона дозволяє одним отримувати вигоду, поки інші несуть весь тягар? Якщо тил живе ніби війни немає, а фронт потребує поповнення, то питання не до совісті окремих громадян, а до тих, хто створив такі правила гри.

То держава і придумала добре діючий механізм — ТЦК називається.

То держава і придумала добре діючий механізм — ТЦК називається.

А народ придумав більш ефективні механізми: СЗЧ, криївка та схрон ;-)

Тцк в нинішньому вигляді — це саме тупе і неефективне рішення, яке тільки можна було придумати.

Тцк в нинішньому вигляді — це саме тупе і неефективне рішення, яке тільки можна було придумати.

Так його зараз ніхто і не вигадував. Воно залишилося від «радянської армії», як і багато зо у ЗСУ. Як, доречи, і сексиська і тоталітарна норма конституції про військовий обов’язок чоловіків. Яка аж ніяк не відповідає міжнародним нормам з прав людини і свободи волі, які Україна підписала на міжнародному рівні.
«Нову армію» вже вигадали і вона цілком ефективно воює без ТЦК і навіть без старих радянських генералів.
Сподіваюся що з часом той же Азов зможе вирости у приватну військову компанію і отримувати фінансування напряму від західних партнерів і місцевих донаторів. Без «прокладки» у вигляді влади, яка зараз пилить гроші.
Оце і буде ефективний військовий підхід: Європа буде платити професійній українській військовій компанії за захист від орків.

Європа буде платити професійній українській військовій компанії за захист від орків

а чому досі не платить? )

Без «прокладки» у вигляді влади, яка зараз пилить гроші.

влада взагалі-то не тільки пилить, але й друкує гроші

Яке б воно не було, але потік добровольців закінчився на початку 2023, і ЗСУ з того часу переважно поповнюється «бусіфіцірованимі». Не буде працювати ТЦК то пі..ри будуть завтра у Львові. Саме тому рашка топить за зупинку мобілізації в Україні, а місцеві кадри на ДОУ топять проти мобілізації та ТЦК.

Це дуже спрощений погляд.

По-перше, особливості людської поведінки, що будь-який ресурс, який є в наявності, використовується повністю. Наприклад, ти отримуєш $3000 на місяць. Тобі не вистачає. Думаєш, от якби було п’ять, то вистачило б! Ти отримуєш п’ять, і знову не вистачає. Потім тебе звільняють і ти живеш на тисячу.

Важливий момент щодо проблемних бригад з великими втратами. Є ситуації, що командиру простіше доповісти, що підрозділ був знищений, а бійці зникли безвісти, ніж дати наказ відступати та доводити його необхідність. А то й бути покараним. Все це свідчить про неефективне використання ресурсу. Коли ресурс стане дефіцитним, то ставлення до його використання стане більш обережним і продуманим. Взагалі, більшість військових ставлять реформи в армії на перше місце по важливості, що натякає на необхідність змін.

По-друге, ситуація на початку війни та на початку 2023 трохи різні. У 2022 багато йшло розмов про те, що Україна воює за стандартами НАТО, що підрозділи автономні та самі приймають рішення, щоб зберегти особовий склад та максимально зашкодити ворогу. Зараз це совкова армія, де важливіше відзвітуватися, а квадратні кілометри стали важливішими за життя. Це дуже важлива змінна, яка впливає на кількість добровільців, бо кому хочеться потрапити в халепу через некомпетентність командування. Це дуже релевантний страх для потенційних добровольців.

Далі, зазвичай мова йде про альтернативу ТЦК. Наприклад, припустимо, на референдум виноситься питання: як ви ставитесь до того, щоб 5% надходжень до бюджету спрямовувати на підйомні для контрактів зі ЗСУ на один рік? Скільки проголосує «за»? Рахуємо далі, 5% — це декілька мільярдів доларів: за один мільярд можна залучити 20,000 бійців по $50,000. А додайте сюди, щоб контракти підписувалися з конкретною бригадою, щоб була можливість уникати проблемних? Отримуємо як бонус ринковий механізм заохочення ефективних бригад.

Ти воював у 2022 році, і можеш щось розказати про ефектівність та порівняти з 2025? Все як раз навпаки. ЗСУ у 2025 з точки зору організації ведення бою у 2025 та 2022 році це небо і земля. Більшість молодших та середніх командирів ЗСУ 2022 року це люди без досвіду ведення бойових дій, які або служили в армії у 1990х або закінчили військову кафедру хрен знає коли. І за їх навчання прямо на полю бою була заплачена дуже висока ціна.
А щодо до переведення на контракт, ну то дій — створи петіцію хочаб про це.

По-перше, для того, щоб мати уяву, необов’язково бути у середині подій. Аналітики, журналісти, дослідники часто бачать ширшу картину саме завдяки дистанції. Коли ти всередині процесу, бачиш тільки свій фронт, свою бригаду, своїх командирів. А загальні тенденції та системні проблеми краще видно ззовні, маючи доступ до різних джерел інформації. Як кажуть у народі, за деревами не видно ліса.

По-друге, важливий навіть не фактичний стан справ, а суспільна думка. Якщо у тебе купа прикладів з твого кола спілкування, як люди зникають безвісти в перший місяць, то у тебе будуть сумніви. Суспільна думка формується в результаті мільйонів особистих зв’язків. З урахуванням масштабу залученості населення до війни, я схильний брати її за увагу. Типовий приклад: військовий зазначав, що написав статтю на DOU, але її загорнули, бо щось депресивненько... Або військовий у Telegram описує, як він добивався переводу мобілізованого з проблемної бригади у свою з натяком «підписуйте, бо потім буде пізно». Це червоні прапорці.

По-третє, є помилки, коли хотіли як краще, а вийшло як у Windows. А є система. Помилки можна зрозуміти. Систему не зламати. Поставити на кон своє життя та загинути в системі без жодного ефекту... не те, на що підпишеться нормальна людина.

Якщо брати петицію, я розробник, а не політик. Щоб подавати петицію, треба на щось спиратися, розганяти, без цього її ніхто не побачить. Більше того, я не вважаю, що я один розумний, що це бачу. Всі ці ідеї лежать на поверхні, тому я впевнений, що вони розглядалися. Більше того, це працює у нашого ворога. Я вже описував причини. Якщо коротко, то тут немає очевидного бенефіціара, який би це активно просував: гроші йдуть простим військовим. Більше того, це очевидно зашкодило би певним «елітам». Тому, у моєму розумінні, воно відкладається до критичної ситуації, у кращих традиціях.

Тобто просто все хаяти то ти можеш, а як петіцію зробити зі своїмі пропозиціямі то ти вже «простий розробник»?
А правда в тому, що ти працюєш на рашку. Тобі не цікаво щось покращити, тобі цікаво все «облаяти». І армія не так воює, і влада не ті закони приймає, і ТЦК не так працює.
Якщо знаєш як краще воювати то іди у ЗСУ, в тебе ж вища освіта, то отримаєш там офіцерську посаду, станеш тим самим командиром взводу якій буде на своїй ділянці фронту вирішувати коли відступати а коли ні. Якщо знаєш як покращити процес мобілізації то створи відповідну питіцію, вийди на мітінг і т.і, але тобі все це не цікаво.

Зазвичай я ігнорую персональні пости, тому що вони ніяк не впливають на загальну ситуацію. Але зроблю виключення.
З моєї точки зору, мої висловлювання досить формальні. Чи може факт 2+2=4 працювати на рашку? Так, я можу помилятися й казати 2+2=5. Але якщо я і бачу якісь зауваження по суті, то скоріше від Beaver Green, ніж від «патріотів», для яких саме логічне спростування моїх слів полягає в тому, що я виїхав з країни. Ну так, кібернетика та генетика за часів СРСР вважалися лженауками, бо це розробка імперіалістів. А що, дуже логічно...

Вищої освіти в мене немає, військовий досвід обмежується військовою підготовкою в 11-му класі, 1992 рік, коли фінансування було на нулі, тому ми просто чілили на уроках, раз виїхали на полігон (подивитися для галочки, до зброї ніхто не підпускав), раз здали нормативи. Останній досвід зі зброєю був з повітрівкою в радянському тирі 40 років тому.

В принципі було три спроби на волонтерських засадах допомогти в розробці софта, які закінчилися безрезультатно. Видно, що грошей там немає, тому для більшості це як хоббі-проєкт, не головне джерело доходу з відповідним ставленням. Наприклад, обговорили, як покращити пайплайн. Потім через три місяці: «пам’ятаємо, були гарні ідеї, нагадай», і все.

Вступ до ЗСУ не розглядаю з очевидної причини невизначеності терміну та неможливості захисту своїх прав. Повернення в Україну не розглядаю з тієї ж самої причини. Ще раз, я вважаю, що кожен має діяти виключно у власних інтересах та дбати в першу чергу про себе. Усе, що вимагає масово забити на себе й працювати за ідею... Ну місяць другий на ентузіазмі, потім гасне.

Тому в принципі з того, що я можу, це спробувати допомогти із загальним баченням та принципами, які дозволять прогнозувати події. Плюс за спеціальністю висловлювати свої ідеї та писати статті, якось просувати той самий контент українською мовою.

І да, включи логіку. Норма про обов’язкову БЗВП з’явилася у 2023 році. У 2022 ніякої підготовки не було взагалі. Flow був простий ТЦК, отримав форму і зброю та через 3 дні на 0. Дай бог щоб на бригадному полігоні разок постріляти давали. То ЗСУ коли більш ефектівна була, коли ти навчався прямо на 0 як тримати автомат чи коли тебе готують місяц?

Є ситуації, що командиру простіше доповісти, що підрозділ був знищений, а бійці зникли безвісти, ніж дати наказ відступати та доводити його необхідність. А то й бути покараним.

Доречі знайшов цікавий фейсбук — Igor Ischuk розповідає як все виглядає зсередини, коментувати таке важко, краще прочитати:
Штурм «Десятка Чмобіків» — bit.ly/Shturm_10_Chmobikiv

Тому не треба докоряти людям, треба ставити питання до архітекторів системи. Чому вона дозволяє одним отримувати вигоду, поки інші несуть весь тягар?

Саме тому, що «архітектори системи» це такі самі егоїстичні люди. І вони навмисно створюють такі правила, де вони будуть отримувати вигоду, поки інші несуть весь тягар!
Саме тому ніякі справедливі «утопії» неможливі на практиці! Бо серед рівних завжди будуть ті, хто хоче бути «рівнішими від усіх».

Питання до архітекторів системи ставляться через суспільну думку, протести, вибори, ...

Але коли архітектори зміняються через протести чи вибори ... то нові це такі самі егоїстичні люди. І вони змінять систему саме так, як вигідно їм.

Звинувачувати людей в егоїзмі, як на мене, це все одно, що звинувачувати воду в тому, що вона тече вниз.

Це вже питання до суспільства. Коли загальна думка що треба наказати винних та все запрацює, то так, це частіше закінчується саме так, хоча і тут на хвилі протестів може прийти прогресивний лідер.

Саме через це багато молодих демократій у процесі стикаються зі складностями: квадратне колесо, яке зусиллями прогортають, воно ніби-то прискоруюється і знову не їде.

А коли буде розуміння, що примус неефективний, що треба ринкові відносини, що треба конкуренція, що треба звертати увагу на закони, ... Тобто питання складне, потребує освіти, можливо не одне покоління, ...

у 2024 році українці купили на 125 млрд гривен нових автівок,

думаю, це недопрацювання влади...

у 2024 році українці купили на 125 млрд гривен нових автівок,
думаю, це недопрацювання влади...

Домовились! Спершу заберуть автівки у населення, потім прийдуть на вашу ферму і вчинять «продрозверстку» — безоплатно заберуть увесь врожай на потреби армії, ну не зовсім безоплатно: може якийсь папірець дадуть типу військова облігація з погашенням «о 6 годині вечора після війни» ;-)
ви ж не будете обурюватись, як не сперечалися з кейсом по автомашинам?))

не треба плутати податки на нові імпортні авто за 15-200 тис. $... і «продразверстку»... яку, до речі, робила московська влада...

хм, загальну мобілізацію під час минулої масштабної війни теж робила московська влада.. і наш поза-попередній гарант теж втік кудись до московії, а теперішній — з концертами там виступав, щось підозріло багато схожих рис..
о, знайшов відмінності! якщо вас содять у «воронок» чи «автозак» — це кляті кацапи, а якщо у «бусик» або «бобік» то це свої рідненькі, не переплутайте))

а тепер послухаємо мотивуючу пісню про бобік)
youtu.be/yJR6_jQiS3Y

а тепер послухаємо мотивуючу пісню про бобік)

«хто наклав у бобік»...

тепер ясно, що тебе мотивує писати такі коментарі )
може якось... підвищуй рівень, чи шо )

підвищувати рівень кринжу в країні?) немає куди, він вже на межі!

майже в усіх бідах українців

чомусь пригадалося

Alcazar: [voice-over] It wasn’t long ago. Our people were happy and prosperous ... [The flashback cuts to a dark planet with rocky terrain and lots of large molehills.] ... but the eyeless mole people of Subterra 3 grew jealous of our visual prowess. They fired missile in all directions hoping to hit Cyclopia. [A mole man presses a button and several hundred missiles are launched from the planet.] Unfortunately, one of the 40 planets hit, was ours.

необхідно, щоб більшість зрозуміла, що в поточному жахливому внутрішньому стані винні не орки, а в першу чергу влада та президент

якщо це не робота на ворога, що тоді?

чому тебе досі не забанили?

Для мене навпаки підтримання провладних наративів це це робота на ворога, бо призведе лише до зайвих втрат.

необхідно, щоб більшість зрозуміла, що в поточному жахливому внутрішньому стані винні не орки, а в першу чергу влада та президент

якщо це не робота на ворога, що тоді?

Ще раз процитую Трампа «Для танго потрібні двоє». Парашка напала, має ціль знищити Україну і продовжує вбивати українців. Це їх очевидний злочин який нема сенсу виправдовувати, там більше що вони його і не заперечують вже.
Але за не окуповані території, за дії ЗСУ, за життя українських громадян — за усе це відповідають влада і президент!
І якщо людину всупереч її бажанням «бусіфікували» і відправили на передову як ціль для орків — то хто буде винен у її смерті? Тільки орки, чи ті, хто їм «поставляють» цілі?

Ще раз процитую Трампа «Для танго потрібні двоє».

де тут танго? ... якщо вже згадувати Трампа... чому б не згадати як США наполягали на роззброєнні України...?

а тепер їхній президент тисне руку путіну і стелить йому червону доріжку

за не окуповані території, за дії ЗСУ, за життя українських громадян — за усе це відповідають влада і президент!

.... у межах своєї зарплати...
у Зеленського, здається, зарплата — тисяча доларів на місяць...

якщо людину всупереч її бажанням «бусіфікували» і відправили на передову як ціль для орків — то хто буде винен у її смерті? Тільки орки, чи ті, хто їм «поставляють» цілі?

ясна річ, тільки орки... у смертях винуватв ті, хто стріляє, вбиває, захоплює території..

тих, хто в цій ситуації викручується, як може — можна звинувачувати (якщо є докази) — у боягузтві, корупції, некомпетентності, і т.д. , але не в умисних же вбивствах

за не окуповані території, за дії ЗСУ, за життя українських громадян — за усе це відповідають влада і президент!
.... у межах своєї зарплати...
у Зеленського, здається, зарплата — тисяча доларів на місяць...

Це — просто геніально! А ще за таку заплату він має працювати 40 годин на тиждень з 2 вихідними.
Якщо так рахувати — то навіть 100 000 гривень, які платять солдатам — це мало за 24х годинну роботу. За таку зарплату солдат має попрацювати 8 годин — а потім іти відпочивати. А ще на вихідні усі солдати хай їдуть додому — у ворога також буде вихідний.
От тільки тоді виникає питання: а чому влада, яка виявляється просто наймані керівники на зарплаті у народа, раптом дозволила собі розпоряджатися чужими життями? Якщо вони працюють тільки «у межах своєї зарплати» — то не мають права чіпати цивільних людей, які так само працюють «у межах своєї зарплати» і платять податки.

тих, хто в цій ситуації викручується, як може — можна звинувачувати (якщо є докази) — у боягузтві, корупції, некомпетентності, і т.д. , але не в умисних же вбивствах

Мене справді можна звинуватити у боягузтві — і це буде медично підтверджений діагноз (тривожний розлад, панічні атаки). Але хіба це злочин? Можна звинуватити у «дезертирстві» (як потенційного солдата) — хоча рятувати своє життя це природній інстинкт, а не злочин. Але одне буде правдою — я не зробив шкоди жодній людині і не хочу цього робити.
Інша справа коли лікар ВЛК визнає здоровим людину з хворим серцем, з підвищеним тиском, з діабетом чи іншими хворобами які потребують постійного лікування. Він же розуміє що війна — це не санаторій. І справді хворій людині там не стане краще — а скоріше навпаки. Тобто лікар свідомо наражає людину на небезпеку і свідомо відмовляє їй у лікуванні. Цим він порушує і закони, і клятву Гіппократа, і просто людяність.
Ну а в армії командир відповідає за життя бійців — це його прямий обов’язок. І коли боєць гине — це у будь-якому випадку вина командира. А якщо гине через халатність командира чи неправильний наказ — то це не просто вина, а ще й справжній злочин. Відправити солдата на смерть — це умисне вбивство.

а чому влада, яка виявляється просто наймані керівники на зарплаті у народа, раптом дозволила собі розпоряджатися чужими життями?

для чого демагогія... «розпоряджатися чужими життями»...

скажи, будь-ласка, програмісте... коли ти пишеш софт для літака, приміром, — розпоряджаєшся чужими життями чи ні? 🤔

100 000 гривень, які платять солдатам — це мало за 24х годинну роботу.

звісно, мало...
просто більше нема де взяти...

Але одне буде правдою — я не зробив шкоди жодній людині і не хочу цього робити.

так скаже будь-хто,
свідомо усі хочуть як краще

якщо щось не так — винуватий хтось інший )

А якщо

так, світ недосконалий, і це дуже сумно

. І коли боєць гине — це у будь-якому випадку вина командир

я думав, вина рашистів

А коли вбивають на підвалі тцк, то це теж орки винні? Я згоден що вони орки. Тільки вони в вишиванках.

Вата і вишивата фактично однакові(
А ще вони толерують свавілля ТЦК тим що путєн напав — мол якби не він то не прийшлося б людей примусово до війська заганяти. А путєн в той же час виправдовує свій напад тим що на якійсь вінтажній карті 16 сторіччя України не знайшов.. Відправити би цих поцреотичних філософів до рашки, раз доводи схожі — хай там з однодумцями у десна цілуються..

А коли вбивають на підвалі тцк, то це теж орки винні? Я згоден що вони орки. Тільки вони в вишиванках.

винні у чому ?
у перебільшенні службових повноважень?
чи в обстрілах мирних громадян (масових вбивствах)?

(і не треба брехати, що працівники тцк у вишиванках)

(і не треба брехати, що працівники тцк у вишиванках)

Підтримую! Це наклеп, що нібито працівники ТЦК катують людей, одягнувши вишиванки.
Ось на відео побиття ветерана нібито працівниками ТЦК — всі люди в пікселі, один в цивільному, це точно не вишиванки:
tsn.ua/...​zsliduvannia-2887325.html
А тут представник ТЦК прострелив голову літній жінці, але ніде не сказано що він був вдягнений у вишиванку:
tsn.ua/...​sk-na-volyni-2895146.html

Все нормально, розходимося!
І взагалі — ми ж айтівці і повинні мислити логічно: ну хто буде бити людину, вдягнувши вишиванку — вона ж забрудниться краплями крові, потім не відіпреш, тобто це тупо..
Можливо вже після важкої та виснажливої праці по оповіщенню населення вони гуляють зі своїми жінками та діточками, одягнувши вишиванки, але це їх приватна справа і нікого не стосується!

Краще сам видали — бо прийде цензура ДОУ і видалить увесь топік у якому посилаються на ФЕЙКИ і розганяють ВОРОЖЕ ІПСО, а ще й називають «спецоперацію» війною і дискредитують військових.

але ж я чесно захищав шановних представників ТЦК від бездоказових звинувачень, посилаючись на легальний загальноукраїнський сайт новин :-(

так шо там з окупасами у цивілізованій Іспанії ?
до островів ще не добралися? 🙂

Підтримую! Це наклеп, що нібито працівники ТЦК катують людей
Все нормально

до речі, це ти написав

тепер візьми свій власний алгоритм роботи з інформацією...
і застосуй його ось до цієї новини:
www.bbc.com/...​ian/articles/c4gznn9kmpko

ще додати?

тепер візьми свій власний алгоритм роботи з інформацією...
і застосуй його ось до цієї новини:

навіщо? ця сумна новина взагалі не по темі взаємодії військових і цивільних в Україні.

але можна прокоментувати так:
ось ви скаржитеся на якесь побиття, а у Німеччині взагалі вбивають! а в Америці — негрів лінчують! так що дякуйте нашому Президенту за те що закрив кордони і вберіг нас від цього лиха)

Коли ти лізиш на озброєних вогнепальної зброєю людей то тебе можуть пристрелити

Коли ти лізиш на озброєних вогнепальної зброєю людей то тебе можуть пристрелити

Так, якщо Конституція на паузі:
Стаття 17: ..Збройні Сили України та інші військові формування ніким не можуть бути використані для обмеження прав і свобод громадян..

Напевно ці нахабні цивільні як тільки побачать бус — так і лізуть туди, вимагають щоб їх позачергово забрали до лав ЗСУ — доводиться відстрелюватися(

В треді, як завжди під такими постами, усілякі огородники/ТЦК-філи виправдовують бусифікацію. Але чогось самі в тцк не йдуть) Дивина та й годі

ТЦК-філи виправдовують бусифікацію. Але чогось самі в тцк не йдуть)

Як можна, якщо їх забрати то хто ж буде Батьківщину любити зі зручного дивана?)
Мене що дивує — вони так толеруть дії ТЦК і згодні на все (за рахунок всіх українців звичайно) — «все для фронту, ми за ціною не постоїмо..» — наче сидять у ставці Головнокомандувача, на посаді генералів як мінімум.. Тобто вони настільки впевнені, що якщо розігнати маховик терору то їх самих нізащо не зачепить? А коли вже їх схоплять за зябри то почнуть скиглити: «товариш сралін, сталася жахлива помилка, я вірний членінець»))

А ви не перебільшуєте? Шанс, що в тебе влучить ракета набагато нижчий чим, що тебе зібʼє авто, наприклад. Давайте будемо дратуватись і погіршувати памʼять через ризик втрапити в аварію.

Люди також думали що їх омене це, в результаті вже не живі. Ніхто не застрахований.

Та чо ніхто ? Небезпека для Ахметова чи Пінчука наприклад, значно менша ніж для пересічного Миколи з села, або Василя таксиста, на порядки. А Кучма зі світою взагалі в Монакко, їм тільки програтись в щент в казіно Монте Карло, що стілятись доведеться — загрожує. Хоча я впервнений Достоєвського Ігрок, читали тому себе обмежують. Навіть президент та уряд із депутатами ризикують значно більше, на них взагалі видана ліцензія на вбивство. Що власне і показують нещодавні події, що вийдеш у відставку з посади і ходи обертайся чекаючи кулі в потилицю чи бомби в авто чи ліфті.
Цікаво подивитись на того ТЦК-шника якому вистачить клепки запихати в бусік хочь когось із ближнього оточення Ахметова. Вангую заставлять виписувати повістки власній матусі і їх жрати, а потім запихають бусік в зад цілком, це в кращому випадку. А так на нуль в піхоту — що в стуності близько до страти.

Коли ти спиш у себе в ліжку, шансу шо тебе зіб’є авто немає. А на вулиці більше шансу, що людолови схоплять, а не машина зіб’є.

Шанс, що в тебе влучить ракета набагато нижчий чим, що тебе зібʼє авто, наприклад.

Це діє не так, в данному випадку на другому рівні піраміди Маслоу у вас +. Тобто небезпека для життя збільшуються на + ракету/шахед крім авто чи іншої катастрофи, а не паралельна. Ще є фактор бусіка в піхоту, як самі розмуєте туди де не гинуть массово і тікають звідти в СЗЧ сотнями тисяч, насильно не ловлять. 40 тисяч загиблих — це абсолютно безсоромна брехня, насправді вже деться про сотні тисяч і справа йде до мільонних цифр загиблих та тяжко поранених. По цвинтарях які усі в прапорах на гектари, це чудово видно.

До речі, ще один факт.
«Кажуть в одне місце два рази не прилітає? Нажаль, прилітає.
В другий раз потрощина моя домівка та я повністю без всіх вікон.»
Вартує задуматись.

Звичайно може прилітати. Якщо наприклад ви десь на лук’янівці живете біля всім відомого об’єкта, то може і 10 раз прилітати.

Якби то вірно, констатація очевидного факту, але яке пропонується рішення?

Для прикладу: зайняття спортом, приймання вітамінім, прийманням медичних та препаратів. Все це для того щоб в подальшому зменшити негативну дію.

Якби то вірно, констатація очевидного факту, але яке пропонується рішення?

Лікарі радять більше гуляти на свіжому повітрі.. oh, wait.. :-(

Тема ворк-лайф балансу та збалансованого харчування не розкрито )

Підписатись на коментарі