Бізнес-аналіз: чи можливий та реальний фріланс?

Шановні колеги, вітаю.

Останнім часом отримую певну кількість запитів від своїх контактів з Укр. IT-компаній «чи маєш на думці БА, хто шукає парт-тайм роботу під проєкт». Також, чую від колег-аналітиків, що багато хто шукає або підробіток, або хоче перейти повністю на роботу як фрілансер чи відкрити свою компанію та продавати послуги — замість найму.

Для розробників, ця тема існує давно та результативно. Для дизайнерів — теж. А от такі лідерські ролі, як бізнес-аналітик — не можу сказати, що повально. Має місце бути, бачив людей, оголошення тощо.

Тому до вас питання спільноти — чи має право на життя така форма роботи для БА? Якщо так — в якому контексті? Які ніші? На яких умовах? Особливо цікавий досвід тих, хто вже так працює.

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Оцей о фріланс називається «consulting».
І ніша так називається.
І контекст. І умови.

І це чималенька така індустрія.

Це один з напрямків можливих для бізнес-аналітиків, згоден. В цьому топіку хочеться почути від аналітиків що обрали шлях саме фрілансу або консалтингу або інші варіанти чи що люди думають про це для професії БА, спираючись на типовий для України профіль IT-BA

Я досить далекий він наукових робіт та математичних моделей, не зможу вам відповісті чи є тут елементи бізнес-аналізу в тому контексті, в якому його обговорюємо в Українському IT) Можливо хтось з колег підходить та зможем вам допомогти розібратись із цим)

хіба бізнес-аналіз не спирається на математичні моделі? 🤔

Не обов’язво, ні. Математичні моделі можуть бути використані для певних проектів, так. Не для всіх.

хіба слово «бізнес» не означає вимірювання у грошових одиницях, формули, розрахунки? 🤔

Щось ми з вами схоже починаємо обсяг коментів набивати, замість обговорення теми) Пропоную зайти на канал когось з укр. бізнес-аналітиків, щоб дізнатись більше. Наприклад, шукайте Art of BA на Ютубчику, чи Badass BA в телеграмі) Зможете багато всього дізнатись про бізнес-аналіз)))

мені цікаво, а що таке бізнес-аналіз в принципі... простими словами?

це коли у вас є кілька десятків критеріїв... які утворюють якусь систему...

і вам дають реальні оперативні дані... і ви їх порівнюєте з ідеальними чи цільовими значеннями цих критеріїв?
(ну тобто робота економіста... мабуть)

чи не так? 🤔

Привіт, простими словами то що не так або так з компанією в порівнянні з іншими компаніями вашого поля діяльності; + те саме по горизонталі та вертикалі по процесах в середині компанії . Зовнішній свіжий погляд може багато змінити та зекономити час та фонди. хороший аналітик має орієнтуватися в різних сферах тоді це топчик.

то що не так або так з компанією

це якось не точно )

При першому наближенні, бізнес-аналіз це про «окей, зараз погано (з’ясовуємо що та чому), окей, хочемо гарно (малюємо це «гарно), окей а чого не вистачає щоб з погано стало добре (фіксуємо), окей які в нас варіанти щоб покрити цю діру (малюємо альтернативи, оцінюємо, приоіритезуємо, рекомендуємо рішення)». І далі впровадження.

В цьому процесі, ПМ відповідає за бюджет-строки-команду-процес виконання, клієнт за апруви рішень та глобальні пріорітети бізнесу що накладають обмеження, а БА — за концептуалізацію рішень, їх опис, вимір корисності, а потім — на етапі впровадження (і якщо говоримо в першу чергу за IT та цифрому трансформацію / діджиталізацію бізнесу) — за опис вимог для програмного забезпечення та перше наближення приймання продукту (наскільки впроваджене рішення співпадає з бізнес-цілями та виконує побажання зацікавлених сторін (найчастіше — кінцевих користувачів)). При цьому БА не відповідає за якість коду (то деви) та чітке співпадіння вимогам (то QA), БА відповідає за те наскільки влучно рішення задовільняє цільову аудиторію з точки зору реалізації (функціональна придатність — повнота, правильність і відповідність)

Якщо ж розбити аналітиків на тайтли (яких десь штук 30), то можна виділити найчастіші в Україні:

1. Process analyst/modeler/achitect — відповідають за бізнес-процеси (аналіз, покращення) і для них IT-продукти це один гвинтик в системи
2. IT Business Analyst — це переважність аналітиків в Україні — виявляють потреби клієнтів та пишуть вимоги для розробки софту під побажання. Для них, IT-продукти це ядро роботи, а бізнес-процеси — контекст
3. Data Analysts — фокус на даних та їх аналізі. IT-продукти для них це джерело для роботи (а точніше — дані, що створюють користувачі). Ключова ціль — знайти щось таке в даних що допоможе зрозуміти як робити бізнес інакше щоб було краще. Типу, «впали продажі» — пішли копатись з різних боків, знайшли закономірності, показали керивництву

Описи очевидно неповні, спрощені, та мають допущення в собі, тому велкам доповнювати, колеги.

Кажіть наскільки заплутав та де — додам пояснень)))

Оце все дуже гарно ілюструє, чому БА-фрілансеру буде дуже важко. Назвеш себе Data Analysts — буде легко, бо це ніша і вона більш-менш прозора. А якщо позиціонуєш себе як БА, то вже ніши не видно і не зрозуміло, як формулювати задачі.

Це як українському розробнику здебільшого потрібен український ПМ, так і тут — треба буде розрукувати оцю вашу розбивку і кожен раз показувати замовникам.

З точки зору пошуку роботи на платформах типу Elance — є досить чітки співпадіння для IT BA / DA — і не десятки, сотні по факту. Тобто непогана ситуація, хоча справді іноді не зрозуміло «а що за очікування». Залежить від ринку, в тому числі — якщо USA то значно ближче, якщо EU — то важче знайти співпадіння.

Чи потрібен тут для БА хтось типу ПМу — я б так не сказав. Якщо БА консультую — то сам собі ПМ, якщо як частина команди наймається — то ПМ з боку клієнту буде.

І далі, коли мова про холодні продажі, продається не «роль» як в аутсорсі, а «сервіс по вирішенню проблем». Отут як раз аналітику треба свою нішу визначити. Щодо цього, правда, я з вами згоден в плані «а що я можу робити по своєму опису та як клієнт зрозуміє що я можу». Ця проблема існує та для БА її вирішити поки виходить дуже тяжко.

платформах типу Elance

Якщо ви пишете мені із 2010, то у мене для вас є пара порад...

І далі, коли мова про холодні продажі

А саме про них і мова, бо наскільки я розумію, чистого БА на тому самому апворку дуже мало. Зазвичай у профілях бачиш щось на зразок: «Product & Project Manager / Owner | Business Analyst | SaaS | AI» і оце існуюча проблема.

Фізично неможливо, бо кар’єру почав у 2012) І захопив кілька років старої назви до мержу-ребрендінгу — вкарбувалось))
Проблема мішанини назв та ролей — мається, згоден з вами.

Підписатись на коментарі