Болотні тенденції вимикання мобільного звʼязку тепер і в Україні: Vodafone залишає харківʼян без звʼязку під час тривог
Відразу після оголошення повітряної тривоги, а також відразу після її відбою Vodafone викидає абонентів з мережі, і відновлення зв’язку відбувається аж через 10 хвилин.
Це спостерігається в Харкові, а також щонайменше ще в одному місті (Київ? Дніпро?), де мешкає оператор, з яким я сьогодні спілкувався і який підтвердив, що проблема не пов’язана з якоюсь конкретною локацією у Харкові чи моїм смартфоном. Зі слів людини яка працює курʼєром в Одесі і також користується Водафоном — там ця проблема не проявляється.
Я помічаю цю проблему з 30 серпня (субота). Спочатку в мене виникла підозра, що це «рукожопне» рішення Vodafone щодо блокування дронів, бо вперше проблема з’явилася саме під час ранкової прогулянки, яка збіглася з відбоєм після тривалої нічної тривоги. Але вже в неділю, 31 серпня, проблема кілька разів повторилася, коли я довго перебував на одному місці, а наступні дні — навіть удома.
Загалом це виглядає так: через хвилину-дві-три після оголошення або відбою тривоги індикатор сигналу на смартфоні показує його зникнення, поруч замість назви оператора з’являється напис «Немає зв’язку» (iPhone). Якщо спробувати ввімкнути режим «у літаку» і потім вимкнути його, то на
Минулої суботи 6 вересня, здавалося, проблема зникла, але сьогодні зранку (8 вересня, понеділок) вона повторилася кілька разів. Оскільки і в суботу, 30 серпня, і сьогодні, 8 вересня, я переміщався під час оголошення тривоги та відбою, а в суботу 6 вересня й п’ятницю 5 вересня перед цим переважно сидів удома — я ще більше схиляюся до версії, що це «рукожопий» алгоритм відстежування абонентів, які пересуваються. Але лишається незрозумілим:
а) чому це відбувається навіть під час тривог, пов’язаних із балістикою, яка ну дуже малоймовірно керується через мобільний зв’язок (хоча, можливо, ніхто й не перевіряє тип тривоги);
б) чому вимкнення триває лише 10 хвилин, а не весь час тривоги;
в) чому після відбою це знов повторюється, хоча загрози вже немає.
Маю також припущення, що крім відстеження переміщення абонента оператор звертає увагу на використання мобільного інтернету. Я, власне, й помітив проблему саме тому, що в цей час або писав у месенджері, або користувався браузером через мережу Vodafone. Тепер спробую перейти на Київстар і поспостерігати, чи повторюватиметься проблема й там, а також чи зникатиме сигнал Vodafone, якщо я взагалі не користуватимусь його мобільним інтернетом.
34 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів