Болотні тенденції вимикання мобільного звʼязку тепер і в Україні: Vodafone залишає харківʼян без звʼязку під час тривог

Відразу після оголошення повітряної тривоги, а також відразу після її відбою Vodafone викидає абонентів з мережі, і відновлення зв’язку відбувається аж через 10 хвилин.

Це спостерігається в Харкові, а також щонайменше ще в одному місті (Київ? Дніпро?), де мешкає оператор, з яким я сьогодні спілкувався і який підтвердив, що проблема не пов’язана з якоюсь конкретною локацією у Харкові чи моїм смартфоном. Зі слів людини яка працює курʼєром в Одесі і також користується Водафоном — там ця проблема не проявляється.

Я помічаю цю проблему з 30 серпня (субота). Спочатку в мене виникла підозра, що це «рукожопне» рішення Vodafone щодо блокування дронів, бо вперше проблема з’явилася саме під час ранкової прогулянки, яка збіглася з відбоєм після тривалої нічної тривоги. Але вже в неділю, 31 серпня, проблема кілька разів повторилася, коли я довго перебував на одному місці, а наступні дні — навіть удома.

Загалом це виглядає так: через хвилину-дві-три після оголошення або відбою тривоги індикатор сигналу на смартфоні показує його зникнення, поруч замість назви оператора з’являється напис «Немає зв’язку» (iPhone). Якщо спробувати ввімкнути режим «у літаку» і потім вимкнути його, то на 10–30 секунд мережа відновлюється, але потім сигнал зникає знову. Тому я роблю висновок, що це точно не випадковий ефект від авто з увімкненим РЕБ, яке проїхало повз (як дехто почав мені розповідати, чомусь записавшись у «адвокати Vodafone»), і взагалі не наслідок дій військових, а саме свідомі дії оператора. Непрямо на це вказує й те, що сигнал Київстару в цей час ніколи не зникав (хоча це ще потребує додаткової перевірки, про що трохи далі).

Минулої суботи 6 вересня, здавалося, проблема зникла, але сьогодні зранку (8 вересня, понеділок) вона повторилася кілька разів. Оскільки і в суботу, 30 серпня, і сьогодні, 8 вересня, я переміщався під час оголошення тривоги та відбою, а в суботу 6 вересня й п’ятницю 5 вересня перед цим переважно сидів удома — я ще більше схиляюся до версії, що це «рукожопий» алгоритм відстежування абонентів, які пересуваються. Але лишається незрозумілим:

а) чому це відбувається навіть під час тривог, пов’язаних із балістикою, яка ну дуже малоймовірно керується через мобільний зв’язок (хоча, можливо, ніхто й не перевіряє тип тривоги);

б) чому вимкнення триває лише 10 хвилин, а не весь час тривоги;

в) чому після відбою це знов повторюється, хоча загрози вже немає.

Маю також припущення, що крім відстеження переміщення абонента оператор звертає увагу на використання мобільного інтернету. Я, власне, й помітив проблему саме тому, що в цей час або писав у месенджері, або користувався браузером через мережу Vodafone. Тепер спробую перейти на Київстар і поспостерігати, чи повторюватиметься проблема й там, а також чи зникатиме сигнал Vodafone, якщо я взагалі не користуватимусь його мобільним інтернетом.

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

От прямо зараз в Харкові масова атака шахедів, не менша за вчорашню. Думаєте Водафон вимкнув мобільних зв’язок (як тут мені розповідали деякі адвокати цього оператора)?

Погано ви про Водафон думаєте, все працює :D

З цікавості порахував кількість слів вибух(и) з 10:30 коли почалась атака — 11 вже 12 штук поки дописував. Але мобільний зв’язков Водафона працює. На відміну від 10-хвилинки після відбою які спостерігав сьогодні протягом дня декілька раз.

Думав що вже закінчився ці дебільні експерименти. Але ні!

Сьогодні зранку збираюсь вийти на прогулянку, як в 6:08 оголошується тривога. По класиці з ~6:10 до 6:20 Водафон обрубає звʼязок. До слова монітор написав про ракету що летіла у бік Сумщини в 6:19, потім про ще одну в 6:41 але як розумієте другий раз звʼязок ніхто не рубав.

Відбій був в 7:34, ну і стандартно Водафон обробив звʼязок з ~7:36 до 7:46.

Нічого не писав бо не було про що писати: проблема як раптово і не зрозуміло зʼявилася, так само не зрозуміло зникла.

Тільки що місто було під масивною атакою шахедів, в каналі монітора слово «вибух» зʼявлялось раз на 2-5 хвилин. Ну і вгадайте, чи зникав звʼязок? Ні. Тобто усі оті байки що мені розповідали адвокати Водафона — виявились байками.

Хронологія маразму триває.

Оскільки в мене є номери обох операторів була думка зробити головним не Водафон, а КС. Хоча розумію що це емоційно-нераціонально, та й причини проблем на Водафоні не були зрозумілі. І добре що не поспішав.

Треба було змінити батарейку в девайсі, купив нову в, заскочив в будку Ароми щоб неспішно зробити це. Поміняв, і допиваючи каву дивлюсь що нового. І помічаю що інет працює якось дивно: рівень сигналу на максимум, але Телеграм показує Колесникові «зʼєднання», ютуб не може завантажити головну сторінку і лише десь через хвилину прилітає повідомлення що хтось відповів на мій коментар, так само браузер довго вантажить сайт.

Виконую всі дії які зазвичай радить підтримка: вмика/вимикаю ввірежим — не допомогло; перевантажую — не допомогло. І в ході цих маніпуляцій чую що чоловік за столиком поруч скаржиться комусь на звʼязок. Думаю «О, мабуть теж жертва Водафона». І чекаю доки він завершить розмову щоб підійти і спитати. Поки чекав зрозумів що розмовляє він як раз з службою підтримки, яка ліпить якісь відмазки на що він питає у відповідь «чому ви не попередили що у вас будуть проблеми зі звʼязком».

Фінал такий. Він тільки закінчив говорити по телефону і починає обговорювати цю ж проблему з іншим чоловіком що сидить разом з ним. І каже йому що в нього телефон показує що сигнал є, що показує підключення 4G. Але при цьому інтернету немає. Тобто буквально все те ж що і в мене на Водафоні. Але потім додає що в нього Київстар.

Наприкінці тижня наче проблема зникла. Але оскільки і минулі вихідні було так само, а з понеділка почалось знов то чекав до понеділка. В понеділо наче теж нічого не зникало. Думав що може вже нарешті у Водафоні закінчили свої експерименти.

Але ось в одному активному чаті пару людей поскаржилось на цю ж проблему: одна людина з Одеси, інша з Київської обсласті.

Сьогоднішній приліт дрона, а також скарги людей з інших міст дозволяють зробити декілька висновків.

1. Ці експерименти Водафона у Харкові припинені. Звісно можна б було сказати що вони покращили алгоритм: але тоді б не виникло проблем за 500-1000 км від Харкова. Тобто проблема не зникла, вона лише змінила локацію.
2. Це не РЕБ. Я був в 300 метрах від міста влучання, перед цим переміщався пішки по вулиці як це було і в перший раз коли помітив проблему — сигнал не зникав, бо якби зникав я це помітив бо весь час читав моніторинговий канал. Він також не зникав після відбою, як це проявлялось раніше.

Нарешті хоч якась інформація

Лачен пише
Генштаб не виключає, що під час тривог можуть вимикати мобільний зв’язок або сповільнювати інтернет, — джерело Суспільного у відомстві.

Весь залишок тижня не користувався водафоновським інетом. Сьогодні ввечорі мониторив відключаєтся мережа Водафона чи ні — наче не вимикалась. Але здаєтся вже писав: щось схоже було і минулої п’ятниці та суботи. А в понеділок все повторилось знов як тільки співпало що я гуляю по вулиці, починаєтся тримова і в мене ввімкнений мобільний інет від Водафона.
Звісно можливо що просто Водафон нарешті щось там в себе підкрутив і перестав вирубати пішоходів...Думаю завтра покаже бо перемикаюсь знов на інет від Водафона, а дегенерати тривоги забезпечать.

Приходить чоловік сповідатися до церкви. І кається батюшці:
— Ой, грішний я, грішний, Батюшка.
— В чому грішний, сину мій? — питає священник.
— Та йшов я вулицею, раптом почався дощ, а кума недалеко живе... зайшов я до кумі. Як так вийшло — не знаю, але її я...
— Ладно, сину мій, відпускаю тобі цей гріх, — каже священник.
— Це ще не все, Батюшка. Вчора йшов, знову дощ пішов, ну зайшов я до тещі, благо поруч живе. Як так вийшло... але її я теж... — каже чоловік.
— Бог простить, сину мій, — зітхає священник.
— Але й це ще не все, — каже чоловік. — Вчора йшов, і знову дощик пішов. А поруч тесть живе, ну зайшов я до нього... Як так вийшло? Але й його я теж... — зізнається чоловік.
Священник, переляканий:
— Іди, сину мій, з Богом, поки дощ ще не почався!

Подякуй ЗСУ, що тебе намагаються врятувати.
А звязок є провідний, ним і користуйся. Проведи оптику і включи вайфай.
І не позорся

Подякуй ЗСУ, що тебе намагаються врятувати.

А я не дякую? Дональде, перелогинся, тобі не личить якесь незрозуміле ім’я Роман, ти ж царь США.

Ти сам як, в 9:00 встаєш постояни хвилину мовчання навіть якщо в цей час на горшок присів? Бо мені тут дякуни намагались довести що саме так всі мають дякувати, а якщо не дай боже не встав, не зупинив авто — все, зрадник невдячний.

А звязок є провідний, ним і користуйся.

На вулиці? Чи в бомбосховищі? Так його немає ані там, ані там.

Проведи оптику і включи вайфай.

Дякую за пораду, але обидва великих оператора десять років не можуть дотягнути оптику до мого дома. Що вже казати про той час коли я жив на арендованій квартирі власник якої з високих технологій знав лише Приват24.
В принципі і після повернення я довгий час користувався мобільним інетом бо мережа мого оператора як легла 24 лютого 2022 року так схоже десь там і залишилась.

Чудово звісно давати поради коли сидишь десь в безпечному місці і в тебе купа пропозицій від О2, EE та інших. Але в Україні навіть в міліонниках оптика є далеко не в кожній каналізації.

Ну і є одна деталь про яку вже написав — в бомбосховище свою оптику не затягнеш. А згідно вимог безпеки саме туди я маю йти коли почую сирену і маю там сидіти доки не побачу сигнал відбою.

А ще мене дуже хвилює що коли їдеш в авто і користуєшся наприклад CarPlay — залишаєся позбавлений можливості знати про початок тривоги, ну звісно і про відбій теж: повідомлення від застосунків вимкнені, це хіба що випробувати свою нервову систему дозволивши екстрені повідомлення через мобільну мережу.
Коли 4 червня по Харкову ударили трьома ракетами я про це дізнався почувши звук ракет що летіли прямо в мене над головою: бо сигнал сирени завдяку шумоізоляції в авто було чутно дуже погано, а застосунки, як я написав, не вміють надсилати повідомлення. А тепер генії пропонують ще і мобільний зв’язок вирубати. Ну дякую, звісно.

Оттака фігня, Дональде.

проблема не пов’язана з якоюсь конкретною локацією у Харкові чи моїм смартфоном

ну це не факт — статистики ж у вас немає. як варіант, уточніть у когось із технарів-водафонівців в Харкові.
якщо обмежитись певним регіоном, то є варіант що все ж РЕБ на певній частоті глушить вишки Водафона. Вишки Київстара апріорі не на тій самій частоті, тому можуть працювати.
причому не всі вишки можуть попадати в зону дію РЕБ, тому коли ви вдома, ви, можливо, підєднані до вишки яка не попадає. Поставте прогу яка показує базові станції (хз чи є така для ios) і поспостерігайте за вишками і куди підключається/перепідключається ваш телефон.

ну це не факт — статистики ж у вас немає. як варіант, уточніть у когось із технарів-водафонівців в Харкові.

Так, зі статистикою напряжно бо присвячувати весь час мониторингу не можу, та і з одним лише смартфоном це не повний експеримент.

Я пробував ще на самому початку все дізнатись у підтримки Водафона, но там окремий скандал стався бо мене почали просто тупо викидати з чата підтримки в застосунку, а додзвонитись до живого оператора не давав придурошний робот Вікторія який мене навіть в головне меню IVR не пускав 30 та 31 серпня.

А там щоб зовсім технарі які точно в курсі того що відбуваєтся — серед знакомих немає на жаль.

Поставте прогу яка показує базові станції (хз чи є така для ios) і поспостерігайте за вишками і куди підключається/перепідключається ваш телефон.

Можете щось порадити, можливо для айфона? Я звісно гуглив, отримав список, але перебирати це все — не дуже хочется.

Дякую.

не знаю. для андроїда є досить багато прог, ios здається дає аппкам менше прав на доступ заліза смартфона, тому хз.

я правильно понимаю, что человек возмущается тем что во время ракетной-шахедной атаки ему мешают вести объективный контроль посредством мобильной связи?))
Кричу с автора как чайка.

Звісно, моя фамілія Боширов, мажуть чули пісню Сліпакова — я там головний герой

Я не представляю какой хлебушек в голове надо иметь, чтобы думать, что оператор сам по своей воле что-то там отключает и борется с дронами без четких приказов от военных. Бред сумасшедшего весь этот опус

Чергове оновлення.

Сьогодні зранку знов була повітряна тривога повʼязана з ракетною атакою. Момент оголошення тривоги я прогавив і не відслідковував що було з сигналом Водафона. Як раз в цей час почав свою звичайну ранкову прогулянку.

Але в момент відбою сигнал знов зник приблизно на 10 хвилин. Просто нагадаю що з понеділка вже не користуюсь водафоновським інетом тож або Водафону достатньо факта переміщення абонента в просторі і неважливо чи він передає якісь дані, або є якийсь кеш в який я потрапив як підозрілий обʼєкт і можливо в суботу вже не буде вимкнення мережі, або вимикають взагалі всіх для перевірки чого потрібен ще один девайсу який не буде рухатись впродовж довгого часу.

Київстар весь час працював без збоїв.

Простая мысль, что орки могут охотится на водафоновские базовые станции в голову не приходит?

І як вимкнення на 10 хвилин допомагає мінімізувати цю загрозу? А чому лише на водафоновські, а на києвстарівські та лайфівські ні? А нащо вимикати сигнал після відбою?

Якщо балістика прилетить в БС чи десь поруч то взагалі пофіг була ввімкнена станція чи ні — там не має високої напруги як на силових розподільчих підстанціях. Я навіть щодо крилатих ракет дуже сумніваюсь що на швидкостях кілька сотен кілометрів на годину вони можуть орієнтуватись на конкретне джерело сигналу аналізуючи не просто частому, а прям визначаючи до якої саме мережі належить ця БС. Для балістики це взагалі абсолютно не має сенсу і через швидкість, і через відстань на якій треба робити корегування траєкторії по настільки слабому джерелу сигнала.

Ну і тут є ще інша антитеза. Як раз дрони могли наводитись на випромінювання БС, але по перше в Харкові не було жодного влучання в окремо встановлену БС.
Ну і головне навіть не це, а те що тоді б було логічно вимикати мобільну мережу на весь час атаки дронів. А цього не було ніколи. І зараз немає: вчора ввечері була тривога по місту через дрони, але Водафон не вимикався. Я лише віднедавна обзавівся кабелем, до цього все в домі отримувало інтернет через роутер з 4G — і ніколи звʼязок не зникав.

Євгене, ви б могли краще проробити свою версію задавши всі ці питання собі до того як написати. А так я трохи відчуваю себе наче пояснюю щось дитині.

Ну «мисль же простая», на кой її обдумувати — прийшла в голову і озвучив ))

але по перше в Харкові не було жодного влучання в окремо встановлену БС.

А откуда ты знаешь? Официально объявляют в лучшем случае о трети прилетов — или там где очень много жертв или там где людное место. Ну еще процентов десять видят люди которые живут рядом. И все.

Євгене, ви б могли краще проробити свою версію задавши всі ці питання собі до того як написати.

А может тебе еще и спинку почесать?

Так би мовити по горячих слідах. Зараз в Харкові повітряна тривога через балістику з Курска яка полетіла у бік Сум. Не дивлячись на те що з відучора я вже на мобільному інтернеті від КС, сигнал Водафона знов зник. При цьому хочу відзначити що коли вчора ближче до вечора оголошували повітряну тривогу (через дрони) — зникнення сигналу Водафона не спостерігалось при тому що я знаходився в тому ж місці. Ну і додам що мабуть лише годину як повернувся з ранкової прогулянки де находив біля 6 км, тобто переміщався багато.

8:55 відбій повітряної тривоги
8:58 сигнал Водафона зник
9:06 сигнал повернувся

Пише мужик на сірничну фабрику
" Я постійно купую у вас сірники. В одній пачці 50, в іншій 49, в іншій 52. Ви що їбануті?"

Стаціонарні реби, напевно режим роботи перекриває частково частотний діапазон водафона. Хоча дуже дивна поведінка.

Не бачу такого. Харкiв. Все ок. I було ок завжди.

ви як в тому анекдоті про священника та дощ. Можливо хвате робити прогулянки в тривогу )

Чел. Ну варіантів багато. Корегувальники ж наприклад користуються мобільним звʼязком. Тому під час загрози балістики вимикають.
І не тільки це в Харківській області. Сам помічав таке.
СБУ просить вимкнути не просто по приколу. І це не «болотні тенденції» а стандартні протоколи безпеки.

Можна джерело про стандартні протоколи безпеки під час ракетних атак? Коли ввечері по Харківщині літали дрони які як раз цілком вирогідно можуть використовувати мобільний звʼязок як для навігації, так і для керування чи передачі інформації — Водафон не вимикався.

Це саме болотні тенденції бо відомо що на болотах з українськими дронами боротися саме так: вимикаючи на багато годин мобільний звʼязок. І (якщо забути про те що там теж ніхто не інформує населення) це принаймі має якусь логіку.

Якщо це їм допомогає, чому нам не спробувати?

Власне інформація, що на Шахедах встановленні пристрої, що корегують наведення по мобільному зв’язку є давно і при чому тут первинство в технології було саме в українських дронах. Тобто пл протоколи вимкнути мобільний зв’язок напевно не погана ідея. Інша справа, що зараз вже і на Шехедах і на КАБ-ах 12 канатна захищена проти РЕБ антена приймач супутникового з’язку, яка бере ГЛОНАС з великою точністю. Завод із виробництва цих антен бомили.

цивільній особі не обов’язково знати усі деталі ситуації,

військові сказали — вимкнути мобільний зв’язок — значить треба вимкнути...

а чому київстар не вимикає — звернися із запитом у міністерство оборони

Цивільним особам військова адміністрація має повідомити про обмеження мобільного звʼязку якщо воно відбувається за рішенням саме ВА.

Основна проблема як раз в тому що якби не моя дурнувата звичка втикати в смартфон на прогулянці — я б мабуть і не дізнався про це, бо навряд чи помітив би систематичність.

Цивільним особам військова адміністрація має повідомити про обмеження мобільного звʼязку

ну подай на них в суд

Підписатись на коментарі