Чому українські сайти досі відкриваються російською? 😡
⚠️ Попередження
Цей топік відображає лише особисту думку та незадоволення автора. Вона може не збігатися з вашою позицією. Автор залишає за собою право не відповідати на коментарі. Деякі висловлені думки можуть когось обурити, проте вони є лише особистими роздумами.
Є одна проблема, про яку мало хто говорить вголос, але з якою ми стикаємось щодня. Величезна кількість українських сайтів та платформ за замовчуванням показують контент російською мовою.
Йдеться не лише про наявність російської локалізації, а про сам принцип: я відкриваю будь-який сайт у доменній зоні .ua, і він завантажується російською. А потім пропонує: «Бажаєте перейти на українську?». Так, бажаю. Але чому мова моєї держави, в моїй країні, на українському ресурсі — має бути «додатковою опцією»?

Технічні та соціальні причини
Часто це пояснюють тим, що:
- історично сайти будувались із домінуванням російськомовного сегменту;
- розробники не змінювали дефолтні налаштування;
- частина компаній орієнтувалась на «спільний ринок» України та РФ.
Проте минуло вже чотири роки повномасштабної війни. І якщо раніше це можна було виправдати інерцією, то сьогодні це виглядає як свідомий вибір.
Особистий досвід
У мене комп’ютер, телефон і клавіатура — українською. Російську мову я повністю видалив із пристроїв. І все одно більшість сайтів відкриваються російською. Це не проблема окремої людини — це системна недбалість.
У власних проєктах я принципово підтримую лише українську та англійську. Так, це звужує потенційну аудиторію, але мій вибір простий: або ми будуємо інтернет для українців, або дозволяємо, щоб наш цифровий простір залишався «чужим» у своїй же країні.
Чому це важливо
Мова інтерфейсу — це не лише про зручність. Це про повагу до користувача, ідентичність, і про те, яким ми бачимо майбутнє українського цифрового середовища. Якщо український користувач у власній країні змушений «перемикатися» на свою ж мову, це сигнал, що щось у нас не так.
Що можемо зробити
- Компанії: встановити українську як дефолтну мову для .ua-доменів.
- Спільнота: звертати увагу на цю проблему, писати у сапорт, публічно піднімати питання.
- Розробники: переглянути підхід до локалізації. Технічно це нескладно.
Українська мова в Україні має бути першою, а не другорядною. Це не питання комфорту — це питання гідності.
А що ви думаєте на рахунок цієї проблеми?
57 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів