Чому MacBook раптово перестає заряджатися: досвід та рішення ⚡️

Привіт всім!

Історія починається з того, що у 2020-му році я купив собі MacBook Pro на Intel та був якийсь час дуже щасливим з покупкою. Але одного дня мене спіткала несподівана проблема.

У якийсь момент мій ноутбук перестав заряджатися і взагалі перестав бачити всі підключені пристрої через USB-C. Першою думкою було: «згоріла плата». Але оскільки це сталося вже у 2021-му, і офіційна гарантія закінчилася, я вирішив звернутися в підтримку Apple.

Не буду розписувати всю розмову з технічною підтримкою, скажу коротко: після години діагностики спеціалісти визначили, що проблема не у «залізі». Вони порекомендували зробити просту дію — скинути контролер управління системою (SMC).

This image may contain Electronic Chip Electronics Hardware Computer Cpu Computer Hardware and Keyboard

Що таке SMC (System Management Controller)?

SMC відповідає за низькорівневі функції на Mac з Apple Silicon та Intel:

• живлення і зарядку батареї,
  • роботу портів USB-C та Thunderbolt,
  • тепловий режим і вентиляцію,
  • сенсори, які визначають стан пристрою.

Коли SMC «зависає», Mac може неправильно реагувати на підключення зарядки чи пристроїв, або навіть взагалі не заряджатися.

Як скинути контролер SMC на MacBook з Apple Silicon

Apple офіційно описує цю процедуру на сторінках підтримки:

1. Завершіть роботу Mac.
  2. Закрийте кришку ноутбука та зачекайте щонайменше 30 секунд.
  3. Відкрийте кришку й увімкніть Mac знову.

Все! SMC скинуто.

Як скинути SMC на Intel-Mac з чіпом безпеки Apple T2

Саме цей спосіб врятував мій компʼютер

Для старіших моделей (до 2020 року):

1. Завершіть роботу Mac.
  2. Натисніть і утримуйте комбінацію:протягом 10 секунд.
  3. Shift (правий) + Control + Option (Alt, лівий) + кнопка живлення
  4. Відпустіть клавіші й увімкніть Mac знову.

Top view of a laptop keyboard, highlighting the four keys

Як скинути SMC на Intel-Mac без чіпа безпеки Apple T2

1. Завершіть роботу Mac.
  2. Натисніть і утримуйте комбінацію:протягом 10 секунд.
  3. Shift (лівий) + Control (лівий) + Option (Alt, лівий) + кнопка живлення
  4. Відпустіть усі клавіші й увімкніть Mac знову.

Top view of a laptop keyboard, highlighting the four keys

Чим це допомагає?

Після скидання SMC мій MacBook знову почав нормально заряджатися, а всі порти повернулися до життя. Це рішення виявилося простішим, ніж я думав, і врятувало мене від дорогого ремонту.

Висновок

Якщо ваш MacBook на M-чіпі (або навіть старий Intel-Mac) раптово перестає заряджатися чи реагувати на підключені пристрої — спробуйте скинути SMC. Це займає кілька хвилин і може вирішити проблему без сервісного центру.

Звісно, якщо після цього ноутбук не оживе — тоді варто звертатися до авторизованого сервісу. Але в більшості випадків цей трюк працює.

Підтримка Apple також зауважила: якщо проблема повторюється знову і знову, не варто щоразу рятуватися лише скиданням контролера. Це вже може бути симптомом глибшої несправності, і тоді краще звернутися до авторизованого сервісного центру, аби уникнути серйозніших наслідків.

Дякую, що дочитали! 🙌

Сподіваюся, цей досвід стане комусь у пригоді. Бажаю вам і вашим Mac стабільної роботи та довгого життя 💻✨

👍ПодобаєтьсяСподобалось7
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

класно що хтось ще заморочується вантажною технікою

Була схожа цікава історія з маком 2015 року. Перестав тачпад натискатися. Типу як сенсор працює, а кнопки фізично не натискаються. Ну перше що роблю в подібних ситуаціях це ребут — не допомогло. Ноут був ще на гарантії тож вимкнув його і в сервіс. В сервісі при мені його включили і....о диво...все працює. Зійшлися з сервісменом на тому, шо шось обнулилося саме при вимиканні, а при ребуті воно не обнулялося.

Для себе зробив висновок шо треба в будь-якій незрозумілій ситуації замість «ребут» юзати «виключити-почекати-включити».

Ну теж як варіант, але в моєму випадку ніщо не допомагало, а зарядка на ноуті сідала, і не хотілось обнулити акумулятор, і порішали скидом чипу) Але +1 пунк на перевірку фікса це ваш)

Буває складніше. Якось DOCSIS модем від Волі прийшов в дурний стан. Вимкнути не допомагало. Але допомогло ще й витягнути кабелі (езер до раутера і коаксіал до аплінка), тільки тоді в ньому щось скинулось.

Підписатись на коментарі