Повернення з війни — це не момент, а процес, який триває
Я ветеран із позивним Дідо. До служби працював на позиції Software Developer у SoftServe близько двох років. З початком повномасштабної війни ми з дівчиною (тепер — дружиною) домовились: якщо вручать повістку — піду. Повістки не було, я навіть сам ходив шукати, у телеграм-каналах дивився, де їх роздають. Але ніхто не підійшов.
У результаті — прийняв рішення і на початку 2023 року вступив до підрозділу ЗСУ, який займається спеціальними операціями: розвідкою, коригуванням вогню, засідками на ворожій території, штурмовими діями та зачистками. Ми працювали в посадках, зачищали позиції, і часто невелика група могла досягти значного результату завдяки продуманому плануванню і високому рівню підготовки.
Як війна закапсульовується
Після півтора року служби повернувся в SoftServe — у команду, з якою працював до повномасштабної війни. Повернення — це не одна мить. Я досі повертаюсь. Бо наслідки війни не завершились.
Лише зараз я знайшов хорошого психіатра, який працює за науковими підходами — КПТ і EMDR—терапія. Ми зараз пропрацьовуємо всі травматичні спогади. За методом КПТ треба пережити спогад, оцінити рівень тривоги, і я бачу, як у мене справді з кожною сесією рівень тривоги зменшується. Це дуже важливо — знайти свого фахівця.
Хороші психіатри є, але їх не вистачає, аби допомогти всім, хто цього потребує. Сьогодні запит на таких спеціалістів значно перевищує пропозицію. Саме завдяки правильному медикаментозному лікуванню можна суттєво полегшити процес адаптації до мирного життя.
Коли я тільки повернувся з війни, я мав сильне відчуття відчуження: усі живуть своїм життям, говорять про побутові речі — а ти ніби з іншої планети, адже твій досвід кардинально інший. Добре, коли є хтось поруч, хто розуміє і був у подібній ситуації.
Досвід війни закапсульовується. Здається, що ти про нього не думаєш, але потім щось тригерить — і приходять флешбеки. У кожного — по-своєму. Це залежить від психіки, досвіду, травм.
Я всім раджу прочитати, що таке ПТСР. Починаючи з 2011 року американці проводили дослідження мозку солдатів після Іраку та Афганістану — і побачили: це не вигадка, а фізичні, реальні зміни в мозку. Когнітивні порушення — тимчасові. Тіло вже вдома, а мозок — ще на війні. І тільки коли розум «наздожене» тіло — людина по-справжньому повертається. Я теж читав, дізнавався, навіть робив фото інфографік і надсилав своїй дружині, щоб вона теж розуміла.
У мене є знайомі в арміях різних країн світу. Наприклад, у США після пів року ротації ти не одразу повертаєшся в соціум, а місяць проходиш адаптацію, тренування на військовій базі вже в тилу, працюєш з психологом тощо. Так зменшується прірва між військовим і суспільством. Коли тільки повертаєшся з бойових і бачиш, як люди сидять спокійно у кафе і ресторанах, то через сильний контраст дуже закриваєшся в собі.
В українській армії потрібні чіткі ротації, продуманий план адаптації та відповідне відновлення. Військові мають знати, що за пів року вони зможуть побачити рідних і провести з ними місяць. У таких підрозділах як мій це все є, але тебе все ж можуть «вирвати» в будь-який момент на нову ротацію й інший напрямок, де потрібно буде оперативно планувати та проводити спеціальні дії. Організм військових не може бути постійно на максимумі.
Потрібні зміни. Щоб ці зміни відбулись, потрібно набрати більше людей. Щоб більше людей йшли, потрібно дати відповідну систему звільнення. Наприклад, людина підписує контракт на
Концентрація і робота
Після першого дзвінка з командою зловив себе на тому, що намагався поводитися і говорити так, як робив це до війни, проте я змінився за цей час і на ньому був не я теперішній. Команда підтримала мене максимально. Я потрапив у те саме середовище, на той самий проєкт, але навіть це не рятує — доводилось згадувати все з нуля. Інформація, яку я колись знав, просто зникла, а короткотермінова пам’ять майже не працювала через поганий фокус уваги.
Команда допомагала: пояснювали, підказували, не тиснули. Це було дуже важливо. Самостійно з цим важко впоратись. Коли колеги бачили, що мені важко — не тиснули, давали час. І це дуже допомагає відновлюватися, бо тиск лише погіршує стан.
Довгі ротації, контузії, постійна дія адреналіну і втома — усе це сильно впливає на мозок. У якийсь момент ти починаєш працювати на тваринних інстинктах: гіперфокус, тунельне бачення, концентрація тільки на вузькій ділянці.
Спочатку я міг фокусуватись на роботі лише пів години. Зараз мені підібрали ліки, які покращують концентрацію. Я вже можу працювати до 4 годин на день. Після цього дуже втомлений, але намагаюсь ці 4 години бути максимально ефективним і зробити максимум. На те, щоб хоча б частково повернути цю здатність, пішло близько пів року. Думаю, на адаптацію після повернення мінімум потрібен рік. І це за умови, що є підтримка, лікування і команда поруч.
Що мають знати компанії
Важливо, щоб компанії, в які повертаються ветерани, розуміли цей процес. Повернення — це довгий шлях. Людина може фізично повернутись, але ментально — ще ні. І тому важливо створити умови: поступове навантаження, можливість брати паузи, доступ до психолога, підтримка колег.
Корисними були б knowledge sharing сесії, щоб допомогти ветерану згадати й увійти в робочий процес. Згадати самому можливо, але це забирає багато сил, яких на початку і так дуже мало.
Також важливими можуть бути живі зустрічі, спілкування, події. Проте не варто випитувати про військовий досвід — якщо ветеран захоче, він сам розповість.
І найголовніше. Адаптація — це взаємний процес. Не лише ветерани мають повертатися в суспільство. Суспільство теж має вчитись адаптуватися до ветеранів.

17 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівПісля армії в софтсерві буде норм адаптуватись, це така галера де людина так само не цінується взагалі. Жодні ачівкі, вислуга років та інше нікому не цікаво. Так що хоча б однією проблемою менше
Повернутися з війни дуже важко і мабуть в моральному сенсі це неможливо. Мабуть універсального шляху не має. Мені також дуже допомогали колегі з адаптацією на роботі за що їм дуже вдячний. Також діти, вони як на мене найкращі психологі)
Все дуже гарно написано, але автор забув вказати, яким чином він звільнився з ЗСУ.
Це не має значення. Звільнився, тому так і є
Дякую вам за службу. Бажаю вам відновити здоров’я, сил і максимально лагідної адаптації.
Ви надзвичайна людина — вибір, пройдений шлях, та розуміння шляху що ще попереду. Дякую за статтю та її подачу: без води, лише те що відбувається насправді: думки, відчуття та реальна об’єктивність.
Бажаю Вам якнайшвидшого прогресу у відновленні — та відчуття спокою. Ваша дружина велика молодець — коли ті хто поруч нас так сильно люблять і намагаються зрозуміти та прийняти — найбільная підтримка та мотивація.
На жаль досвід показує, що з нашим вищим політичним керівництвом, та і з військовим керівництвом, скільки людей не давай, про*їбуть всіх.
Як з алкашом. Назбирав менше грошей — бухає найдешевшу горілку сам на ничку щоб ніхто не вкрав. Дасиш більше грошей — бухатиме віскі, та ще й з корєшами, і від того буде ще більше щасливий і ще з меншою вірогідністю кине пити. Скільки ресурсів алкашу не дай — він буде бухати.
Аналогія із алкашом неприємна, але максимальнов відповідна.
Окремі підрозділи розвивались і коли було багато людей, і навіть зараз коли людей мало.
Але система загалом не розвивалась навіть коли людей було багато. Бо на жаль причина не в кількості людей.
Зміни потрібні. Дуже потрібні. Але щоб вони відбулись — треба політична воля, а не «ще більше людей»
Знайома ситуація))
Не так досвід, як світогляд. В тебе фокус уваги на війні і всьому пов’язаному. А більшості цивільних навколо про війну цікаво лише коли вона закінчиться, причому бажано просто дату, і все, без жодних деталей про її перебіг.
мені ось незрозуміло... якщо коротко:
де взяти стільки психологів, психіатрів, і т.д. ...???
.........................
приміром, американці воювали у В’єтнамі, Афганістані, Іраку... де там ще..
хай сотні тисяч солдат з 350 мільйонної країни...
(за кордоном воювали, у самих США був мир... їх не обстрілювали... крім, може 11 вересня 2001 року)
там мабуть на кожного військового по психіатру...
........................
а у нас масштаб проблеми значно більший...
і психіатрів, які б розбиралися... яким би довіряли — де їх узяти 🤔
........................
як не крути, доведеться давати собі раду... викручуватися самостійно...
ну не знаю... на рибалку піти... вишивати хрестиком...
суть у тому, що в сучасних умовах компетентної психологічної допомоги на всіх може не вистачити 🤔
знаю що жінки на повну використовують чатжопете та інших ботів — як співрозмовників, радників та навіть психотерапевтів; чоловіки — здається рідше і переважно для роботи.
В штатах чат жпт допоміг16-літньому малому з реальності випилятись. Той ще порадник по життю.
тут така штука...
є мільйон книжок і всяких різних матеріалів по психології ...
на них і навчається чатджпт
просто ці всі знання — в основному для мирного часу... мабуть 🤔
Я не експерт по нейромоделях і взагалі ми зараз на ранньому етапі, коли ще не ясно до чого все йде, але коли бавився з підключенням AI моделі до гри Skyrim і наприклад промпт вказує штучному асистенту умови: "Ти жінка-норд, коваль, із Вайтрана і т. п.’ то він дійсно підтримував розмову схоже на те що ти спілкуєшся саме з цим персонажем. Потім ти підходиш до когось ще, закладається новий промпт із словника і AI досить природно імітує вже іншого фентезійного NPC.
Може згодом, коли заллємо у ШІ всі світові знання, на всіх мовах, він все це перетасує, опрацює, досягне сингулярності і зможе працювати не гірше за психолога, а початковий промпт буде корегувати, спілкуючись з пацієнтом..
Психологи психологами, але тут більше потрібно психотерапевтів, які розуміють як працює організм і мають медичну освіту, а не пройшли місячні курси.
З llm не вийде автоматизувати, бо розробники ні за яких умов не будуть на себе брати відповідальності за кінцеві рішення, треба лікаря, який би приймав це рішення.
рівно стільки, скільки його годувати електроенергією...