jQuery краще ніж JS
Користуюсь jQuery 7 років, і можу сказати, що це краще ніж JavaScript. Дуже зручно писати селекти, і отримувати атрибути
На мою думку jQuery має такі переваги:
- Кросбраузерність
jQuery приховує відмінності між браузерами (IE, Firefox, Chrome, Safari), дозволяючи писати один і той самий код, який працює всюди. - Спрощений синтаксис
Замість довгогоdocument.getElementById('id')можна писати просто$('#id'). - Маніпуляції з DOM
Методиappend(),prepend(),remove(),html(),text()значно коротші та інтуїтивніші за стандартний JS. - Події
Обробники подій (.on(),.click(),.hover()) простіші та працюють однаково у всіх браузерах. - Анімації та ефекти
jQuery має вбудовані методи (fadeIn(),fadeOut(),slideUp(),animate()), що дозволяють створювати анімації без складного CSS чи JS. - AJAX
Виклики$.ajax(),$.get(),$.post()набагато зручніші за старийXMLHttpRequest. - Маніпуляції з класами та стилями
МетодиaddClass(),removeClass(),toggleClass(),css()роблять роботу зі стилями швидкою та простою. - Робота з атрибутами та формами
Просте отримання/зміна значень (.val(),.attr(),.prop()) без довгих стандартних конструкцій. - Ланцюжковість викликів
Можна викликати кілька методів підряд:$('#box').css('color', 'red').slideUp(500).slideDown(500);
А що думаєте ви?
19 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівНевже я дожив до тих часів коли жквері згадують як саме ту, теплу і лампову розробку, де потрібні були знання і яка не доступна теперішньому поколінню кодерів бо щоб володіти жквері треба бути програмістом?
Перестав користуватись jQuery, мабуть, понад 7 років тому, тому що зʼявились більш професійні інструменти для розробки. Так вони складніші в опануванні, але і рівень розробки стає вищим. На мою думку, jQuery зрівнювати з JS не зовсім вірно, тому що jQuery це бібліотека готових рішень, а JS це мова програмування. Звісно jQuery пришвидшує розробку на відміну від чистого JS, але ж він і був для цього створений, щоб не витрачати час на базові речі та мати щось більш менш схоже як в інших розробників. Але на мою думку в наш час це застаріла технологія, яка має свої недоліки. Наприклад:
1. Користуючись jQuery розробник живе в вакуумі цієї бібліотеки. Якщо прилетить завдання де треба написати скріпт без jQuery на чистому JS, то це може бути проблемою для розробника через звичку до готових речей.
2. Користуючись jQuery людина здебільшого розробляє в процедурному (функціональному) стилі, а не в ООП. Вміння гарно програмувати в ООП, це вже зовсім інший рівень розробки.
3. Користуючись jQuery це означає те що розробник не працює з популярними фреймворками, немає розуміння про реактивне програмування, немає досвіду роботи з різними модулями (бібліотеками) які створенні на основі реактивного програмування. Та багато іншого.
Тобто зараз вже є багато крутих і класних інструментів які дозволяють набагато бистріше та якісніше створювати складні веб додатки, а не просто вебсторінки.
Отже, я точно не за jQuery, та не за чистий JS також. Це мазохізм.
Погодую тролля: уявіть якби це все було написано на жквері :)
а так? `find . \( -name “*.ts” -o -name “*.tsx” \) -type f | grep -v node_modules | wc -l`
А хороший поїнт! Але там останній раз коли рахували десь 1.5 роки тому було 19000 файлів точно без залежностей, тому якщо і є помилка, то це все одно нереально таке писати і підтримувати на жквері
Ув мене тільки 103 на ангулярі, проект досить невеликий поточний. а ваші цифри мене лякають. взагалі-то я навіть поточний проект собі не уявляю на jQuery — без архітектури, без ніхіра, написати на фронті SPA файловий менеджер + медіаплеєр + свистілки-перділки тіпа еквалайзера...
я б повісився, або би написав свій теплий ламповий фреймворк, правда, jQuery був би зайвим, я вже і забув, навіщо він був потрібний. а, для CSS селекторів і AJAX запитів бойлерплейт хіба.. так це минула епоха..
мабуть ви просто ним користуватись не вмієте Х))
Згоден, jQuery був як швейцарський ніж: простий, надійний і завжди під рукою. Тепер же замість писати код ми годуємо цілу армію фреймворків, де щоб вивести «Hello world» треба спершу прочитати мануал на 200 сторінок. Найсмішніше, що все це «інноваційне диво» в результаті ледве дотягує до того, що jQuery робив у три рядки коду ще десять років тому.
Ну і вишенька на торті, що всі ці фреймврки, під капотом, все рівно написані на jquery
Згоден з вами на всі сто. Інколи так хочеться, як у старі добрі часи, взяти й написати все на простому і зрозумілому jQuery — мінімум мороки, максимум користі. Тоді код був чесним: якщо написав — воно працює, без цієї безкінечної армії модулів, конфігів та «чарівних» збірок. А тепер нас змушують користуватися купою всякого лайна на кшталт React чи Angular, які, по суті, виглядають не як інструменти для людей, а як витвори маркетологів. Вигадали вони цю показуху, щоб компанії зливали бюджети на дорогих розробників, які більше нагадують дармоїдів з пафосними назвами посад, ніж реальних програмістів. І виходить, що замість того, щоб писати код, ми годуємо цілу індустрію псевдоінновацій, де головне — не працюючий продукт, а хайп і красиві слайди для презентацій
Абсолютно підтримую! Дуже неймовірно знайти однодумця, який цінує простоту й ефективність, а не займається «реакторством» заради хайпу. Зараз замість того, щоб вирішувати задачі, нас змушують танцювати навколо купи модулів, лоадерів і збірок, які постійно ламаються після чергового оновлення. Складається враження, що індустрія спеціально ускладнює все, щоб продавати нам «рішення» від проблем, яких раніше просто не існувало. І в результаті більше часу йде не на розробку продукту, а на боротьбу з черговим конфігом, який «магічно» перестав працювати.
бджоли проти меду? Чим більше накручено, тим менша вірогідність що тебе замінить умовний індус. Кожний рік виходить новий вбивця попереднього тестового, css, app фреймворка, бандлера і можна насолодитися вивчанням нових конфігів та переробкою пайплайнів ммм
Серйозно? У 2018 вже непристойно було згадувати, що користуєшся jQuery)
дизлайк тобі
ТС розморозили після 20 років і він пішов одразу писати це, я так розумію.
Чисто по ергономіці — повністю згоден. Зараз більшість цього функціоналу це врапери над ванільними функціями, але з більш приємними назвами.
Це якийсь стоьб? Перше квітня вже давно минуло.
Ні, це не стьоб 🙂 Це цілком серйозно моя думка. Я справді вважаю, що часи з jQuery були простішими й зрозумілішими, а сучасні фреймворки часто створюють більше зайвої складності, ніж користі. Тут радше ностальгія й критика теперішніх тенденцій, а не жарт.