Джун не мамонт

💡 Усі статті, обговорення, новини для початківців — в одному місці. Приєднуйтесь до Junior спільноти!

Гарна робота, в наш час, для айтівця стала справжньою розкішшю.

З’явились чіткі розмежування на фронтенд, бекенд. Культура наче швидко розвинулась за останніх 20 років, але порядну, цікаву роботу знайти стало super hard. Структури компаній нагадують піраміди Мавродія. Продукти створюються не для користувача з інших сфер, а скоріше для іншої команди щоб банально виправдати існування та постригти трохи кешу на життя. Тут постійний приріст новачків готових ВАЙТІ В ІТ основна стратегія ринку. А те що Джун не мамонт вже думаю всім зрозуміло.

Хто скаже коли це все закінчиться? Хочу в 2006 або хоча б 2009, коли знання цінували більше за пафос. Мабуть я вже зовсім старий.

P.S. Old school

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Найважчий етап це навчання і перший досвід, тому співчуваю джунам, а особливо студентам.
Зараз випускаються ті, хто поступав на CS в 2020-му, уявляю, який це капець — бачити зруйнований ринок праці.
По-хорошому, десь на 3-4 -му курсі вже можна й треба підробляти за фахом, накопичувати досвід, але у 2023-му вже був «голяк» з вакансіями.

Як наслідок, буде втрачений прошарок молодих спеціалістів. Не знаю, чи будуть знова потрібні software engineers в тих кількостях, як 5 років тому. Може й будуть, не виключаю.

Зараз ШІ провайдери втягують бюджети під обіцянки створити AGI.
Інвестиційна бульбашка може схлопнутись з різних причин
-1- через нестачу фінансування\електрики і відсутність прибутку (комбіновано)
-2- красножопі комуняки атакують Тайвань

Зараз важко прогнозувати що в такому разі станеться. Не виключено, що знову «відкрутять краник» QE

порядну, цікаву роботу знайти стало super hard

це з розряду пошуків білих коней і принців

не зовсім, рекомендую почитати книжки де згадується термін професійна інфантильність
пошук цікавої роботи — це одна з ознак

Можливо, читав. Багато води в цій темі і протиріч. Спеціалісти починають писати одне а закінчують іньшим, що суперечить їх попереднім твердженням. Вішають на так називаємий термін інфантильність речі та характеристики що не мають прямого взаємозвязку. Наврядчи наука про психологічну людську діяльність чи бездіяльність може описати та пояснити людський вибір роботи та наявні варіанти для здійснення цього вибору. Поняття цікава розуміється в більш ширшому спектрі ніж Ви собі уявили. Чи мало людей повязані з дослідженнями космосу і т.д. Багато хто з них туди потрапив бо їм це було цікаво, але інфантильними професіоналами їх ніхто не називає.

В дечому я згідний. Наприклад відношення японських авторів до роботи (працювати на корпорацію до смерті) зовсім інакше ніж ті, що пропагують work-life balance. Відповідно визначення терміну професійна інфантильність в них також різне.
У авторів, що пропагують work-life balance визначення професійної інфантильності в дечому просте — робота це діяльність, яка приносить гроші. Все інше — цікава, не цікава, а що якби я вибрав інший фах і став масажистом — це прояви професійної інфантильності (антонім professional maturity). Тобто професійна інфантильність — це набір хибних оцінок, які заважають чіткому усвідомленню факта, про те що робота це засіб заробляння грошей.
Те ж саме «дослідження космосу» виявиться рутиною, де відбувається якийсь data etl з аналізом аномалій за якимось статистичним методом. Тобто попавши на «цікаву» роботу з часом починаєш розуміти, що це ті ж «самі яйця, але в профіль». Або не вистарчає «мудрості» і продовжуєш шукати і мріяти про цікаву роботу в більшості випадків оправдовуючи свою лінь / прокрастинацію / небажання професійно розвиватись і тд тп.
Основна ідея книжок про work-life balance в тому, що має бути три сфери — робота, сім’я, хобі. Цікавим і захоплючим має бути саме хобі.

Запрошую в 2002. Саме тоді я став магістром в Іт. 100-200 доларів на місяць = шикарне життя.

Гарне крісло! Це офіс чи дім? Звісно розвиватись коли дивишся в стіну важко. Змініть місце з видом на місто чи на решту офісу.

Зараз щоб нормально розвиватись то треба змінити місце з видом хоча б на Варшаву.
А так чим далі від вікон тим спокійніше

Якщо не стане джунів, то сеньйори вимруть як мамонти. З іншого боку ні хто не заважає джуну відразу стати сеньйором якщо дуже треба)))

Ну в 2006 у мене була зарплатня, 800 грн — $200 супермаркет, відділ технічної підтримки Delphi. Умови — приблизно ДОТ, серверна. У тімліда з гори весить табличка : «Місця для інвалідів з дітьми і пасажирів». Через півроку десь, вже в інщій конторі доволі відомій фабриці програмістів — джуніорів, тімліди шніви купили новеньки — от думаю крутяк.

знання цінували більше за гроші

де, хто? ))

Так, в цьому місці треба поправити.

Просто раніше питали на співбесідах методи синхронізації потоків, а тепер особливості : AWS, Teraform і т.д. Блакитний океан, ринок робітника почався насправді десь в 2010 і потім періодично він переставав.

колись дуже давно не питали. бо не було потоків. правда тоді напевно питали про INT 21h — хз, в мене якось не було формальних співбесід на цю тему (а то напевно завалив би).
я і досі питаю про методи синхронізації потоків. можна і про AWS. а про Azure і GCP вже не питаю, бо знаю поверхово. в принципі, я і всіх сервісів AWS не знаю...
скоуп нехило так розрісся за останні кілька десятиліть, що універсалів зараз немає. втім, це не тільки програмування стосується. можливо еволюція ллм-ок це свого роду відповідь на цю проблему.

Потоки з’явились набагато швидше. Коли Біл Гейтс зробив згаданий API в досі, то потокам вже було років 20.

Нащо писати англіцькою? Чим не влаштовує надтяжко замість super hard?

З’явились чіткі розмежування на фронтенд, бекенд.

Називаю їх всіх сайтобудівельниками.

Прикольно — сайтобудівельники.

btw, ти «відстав від життя» — сейлзи кажуть що зараз клієнти хочуть фуллстек (напевно намагаються зекономити), а ще і щоб трохи девопсили ))

що зараз клієнти хочуть фуллстек

Так раніше було, потім десь з 2012 стали розділяти, бо сам фронтенд дуже сильно ускладнився, стали : SPA фреймверки, Responsive Design, Mobile First, API first, Sass, SCSS, Less, TypeScript тощо і в одну калітку це вже стало потянути значно складніше ніж одночасно попредній підхід з тонкими клієнтами і генерацією UI переважно на сервері. Зараз ще і DevOps він же Claud Ops, він же Claude Architect або просто Architect (коли спеціальність з’явилась називали Build Engineer) виделіні і т.д.
В попередньому підході, що дуже схожий на сьогодняшній : Server Side Rendering — усі робли усе. Або там PHP місили або JSP або ASP.NET інколи Ruby on Rails замались адмінством, DBA і т.д.
Сучасний Frontend подекуди в рази складнійший і потужніший за можливостями від 2006. HTML 5 та HTTP 3, так само як і новітні V8, SpyderMonkey та Chakra надали радикально інші можливості, аж до рівня WebGL/WebGPU і т.п. А профессія Flash/Action Script — взагалі зникла. Відповідно більше типів пристроїв, смартфони та планшети, більше ноутбуків і широкофрматні екрани на десктопах. Стандлартна практика зниження навантаження на сервери, Claude Native вже стандарт і т.д. і т.п. (в 2006 AWS та GCP цікава екзотика, про яку розповідають на конференціях).
P.S. Ну а Full stack звісно може працювати просто швидше суттєво, бо зменьшується кількість потрібних комунікацій.

А раніше не було розділення? Не було верстальщиків які, як мені здається, вивчиили який—небудь фреймворк і стали величати себе JavaScript програмістами? Ще мені здається що й нині все майже так само (треба людина—оркестр) а оце розділення зустрічається в основному в якихось відносно хороших компаніях.

Ну клієнтам то пофік що «зараз складніше». Я ж кажу, по запитам які приходять від сейлзів (а їм від клієнтів) хочуть фуллстек: в кращому разі варіанти типу «Node.js/React», в гіршому «Java/React/Vue» і т.п. Бо «дешевше» — умовно один дев замість двох. Те, що по-факту так не вийде, вони зрозуміють вже пост-фактум.
Кілька років тому такої тенденції особливо не спостерігалось, тобто запити якісь були, але переважно був бекенд і фронтенд окремо. Про те що було 20 років тому я мову не веду.
p.s.
а можливо я помиляюсь і це якесь локальне викривлення, а не глобальна тенденція — треба буде якось глянути на доу статистику по кількості вакансій (ліниво).

Не ну як, на сапорт — чому ні, типу бекендер не може пофіксти багу на фронті і навпаки ? Ну і мобайл який пише і наприклад Android и бекенд на тому же Kotlin, в чому проблема при достатній кваліфікації. Коли йдеться заістно про дуже великі проекти, то там швидше за усе без варіантів по розділенню праці.

В мне пропозиція: збільшити платню в два раза, брати окремо за одне і за інше. В чому проблема? Підкопували тут криницю, могли б заодно й траншею прокопати під каналізаційні труби. В них же ж кваліфікації вистачає. Щоб копати землю і зʼєднувати труби академій кінчати не треба. Але чомусь в них окремі розцінки на копання і прокладання труб.

На вкладці робота, якщо подивитись на гору ринку то і справді, різниця по зарплаті в два рази у фулстек. Так що, таки виходить, наймаючі менеджери шукають швидше профі, щоби зменшити втрати на додаткову комунікацію.

Почекай трохи, коли ШІ-хайп лопне як доткоми, тоді буде відкат до тверезих проєктів

хайп тютюно-смоктання й досі не пройшов, хоча вест-індська лопнула. тут логіка не завжди спрацьовує.

от зараз асемблер як жахне по цих пепсіколерах

А шо було такого цікавого в 2006 році? 1С колупати за зарплату 500$, чи сєтку прокладати в підвалі комп’ютерного клубу? В ті часи про зарплати як зараз 5-10к ніхто і не чув. Самий пік був звичайно в 2020-2021 роках, але і зараз все одно краще ніж в 2006.

Перестань, не все ж грошима міряти. Що не пригадаєш нічого приємного?

вайтішнікі і світчери все тільки грошима міряють, саме тому тоді і краще було.

У 2006 вийшов The Elder Scrolls IV: Oblivion, як можна таке забути!

Ну не скажіть, що в усіх аспектах. Війни не було неариклад і взагалі було відчуття відродження.

Ничего страшного. Сейчас сочно надувается AI пузырь, а когда он лопнет год будет совсем плохой, а потом лет десять нормальной жизни.

AI т.е. LLM-ки уже очевидно на долго. Мне нравится, что можно целую кучу рутины на которые идут часы иногда манки-джоб, генернуть. Разные тесты там и т.п. Подправить руками что не нравится или галюники и готово.
Ну и лично у меня по инструментам, из памяти встают целая куча проблем которые можно было бы решить через AI в проектах, но рубили значально функционал, как не реализуемый в сроки и бюджет.
Как видим с 2022 никуда AI не делся, а наоборот набирает обороты и вообще входит в повседневную жизнь.

Це вже схоже на новий рівень в програмуванні. На зразок шляху від машинних кодів до асма, від асма до С, від С до С++ і Джава, Пайтон, а тепер Промт. Якось так.

Саме так — є суттєва економія часу на генерації всякої рутини. Далі треба ручками, більш складну частину. Ну і розуміння, що саме згенеровано нізто не відміняв.
P.S.
тут приколи що народ пробує ллм-ки на відкриті issues в open-source репозиторіях натравлювати. і вони генерують пулл-реквести. які треба рев’ювити, бо вони не завжди адекватні. і хрен би з ним, але вони походу налаштовують ллм-ку парсити коменти до пр, бо на твої зауваження відповідає ллм-ка ))
а в тебе час не гумовий, а ллм-ці пофік. а як налаштувати копайлот щоб рев’ювив/апрувив ці пр, то з часом може настати п..ц. ))

Саме так — є суттєва економія часу на генерації
всякої рутини.

Отобьёт ли это бабки, которые в него вложили?

Ти в глобальному плані чи в плані юзера?
Якщо в глобальному — то я хз. Не бачив статистики (чи хтось публікує?) які витрати на інфраструктуру і т.п. в порівнянні із доходом від юзерських підписок.
Тобто те, що витрати великі, це очевидно, а який період/моделі окупності — не цікавився і не певен що хтось публікує. З великою імовірністю зараз більшість працює в збиток, в очікуванні доходів в майбутньому і страху «не встигнути на поїзд». Це вже проблеми великих корпорацій — як підсадити юзерів на голку АI і як заставити їх за це платити (явно чи приховано). Імовірно, частина (а може і більшість) не надто великих гравців в процесі вимруть, як це було в 2000 році.
А якщо стосовно юзера — то я готовий платити за підписку якусь невелику суму в місяць (20-50$) за той об’єм який зараз пропонується на мінімальних платних тарифних планах. На даний момент мені його достатньо. Якщо більше — то це вже не для персонального використання, треба обговорювати з роботодавцем.
Github розщедрився і дав на халяву підписку на Pro тарифний план, так що зараз плачу хіба кілька баксів в місяць за прямий доступ до OpenAI API, для різних експериментів.

В глобальном. Я имею в виду бабки забитые в капитализацию той же NVIDIA.
В Computer Vision — верю, в машинный перевод верю, в улучшение поисковых запросов — верю.
Платить непосредственно не готов, но готов к платным сервисам перевода, аналитики и других специализаций.

В чому такий оптимізм щодо пошукових запитів? Наприклад Google обмежив пошукову видачу всього лише десь двома десятками сторінок. Це в найкращому випадку. І враження таке що він тасує одні й ті ж найбільш відомі сайти. Решта теж скотилися. Де моя Nigma? Дайте грошей на оплату Kagi!

Никакого оптимизма. Но справочную информацию он структурирует хорошо.
В отличие от любой другой. Поэтому я и не готов платить за такой сервис.

Подозреваю что уже отбили. Подписка доступна каждому. А разрабы свои технологии на широкий рынок так сразу не выкатывают. Сечас торгуют компании которые не смогут обеспечить поддержку. Тогда разрабы сново за кешем придут. Одним словом ПОДПИСКА, она такая.

По отзывам туда закопали триллионы. Выхлоп, в лучшем случае на несколько порядков меньше.

Тогда сделают выхлоп на несколько порядков дольшим. Реорганизация. В любом случае вешают на потребителя.

Дарма, ШІ вже створив нову професію — vibe code cleaner.

До этого были программисты на Тильде и Вордпрессе.

З моменту останнього пузиря (лохчейн, криптоскам, нфт, веб3) пройшло не так і багато часу. Точно не 10 років. Тому після AI нормального життя навряд буде аж 10 років. Добре, якщо це буде хоч 2-3 роки.

Теж так думаю, навіть 2 роки може не бути.

Величина предложения превышает величину спроса.
Слабые специалисты и те, кто вошёл только из-за денег, уйдут из отрасли, что очень хорошо. От отсутствия денег на дорогие сыры, барбершопы и смузи ещё никто не умер.
Минусов не вижу.

Почти согласен, только вот общая репутация отросли постоянно страдаєт.

Репутация рынка труда и бизнеса Украины страдает, а с отраслью всё в порядке. То, что молодёжь массово хочет тратить годы молодости на сидение в душных аудиториях, а потом ёщё тратить годы на хождение по собеседованиям и низкооплачиваемые стажировки, уже показатель низкой оплаты в других отраслях. Бизнес не может бесконечно экономить на рабочей силе и рассказывать работникам, что нужно работать за идею.

Когда это страдала репутация бизнеса? Рынок труда,- так у них в отчетах тоже все ОК, даже рисуют позитивные тенденции на графиках.
old.dcz.gov.ua/analitics/69

По Марксу в этом сущность капитализма вообще, отчуждение созданной добавочной стоимости. На джуниора и мидла потому и ориентируется все галеры — они приносят прибыль.

Не могут быть все программистами. Кто-то должен служить в армии/мести улицы/строить дома — и вот тут придётся сталкиваться с украинскими реалиями(низкие зарплаты, отсутствие профсоюзов и тд). Придётся решать все эти проблемы самостоятельно. И тут книжные истины часто не работают, а часто вообще вредны. Но отсидеться за монитором у большинства не получится.

Чувствуєтся амбитность в коментарие. Любоє действие щитаєтся прогресом верно?

Вы предлагаете создать касту избранных интеллектуалов(наподобие аристократии или партноменклатуры), защищенную от рыночных кризисов, безработицы, начальников-гавнюков и государства? Это единственная альтернатива, которая вижу.

Таких полно давным давно, и создавать не нада.

Можуть стільки — скільки будуть здатні залишитись на ринку в червоному океані конкуренції в які потрапили певні галузі йде природній відбір по різним принципам. Десь бізнес модель коли кращі з кращіх, десь бізнес модель — ті хто дешевше демпінг цін, умовно студенти та комсмольскі команди, а Індія вже значно підтянгулась, хоча і підняла ціни, бо кількітьсь завжди преходить в якість. Десь бізнес модель — йти в стратегію блакитного океану, тобто і у відповідні ризики і потреби в ноухау типу AI, та просунотому маркетингу. Як бачимо, власне маркетинг — зараз і є в топі вакансій, вже як на заході одна із запотребуваніших профессій. А також внутрішній маркетинг — це коли в маркетингу починають бути залучені взагалі усі працівники компанії, де прибиральниця в цеху на питання:
— Що ви тут робите ?
буде відповідати CEO копорації
— Тут — ми робимо літаки

Ну так це вже давно так. Давно, ой як давно. Продавці- консультанти, це ж цієї опери прийшло.

Не могут быть все программистами. Кто-то должен служить в армии/мести улицы/строить дома

А кто-то

Готов стать ментором по английскому языку и разработке интернет-магазинов.

dou.ua/...​rums/topic/10445/#2998994

Но отсидеться за монитором у большинства не получится.

даже у менторов ;-)

Тут постійний приріст новачків готових ВАЙТІ В ІТ основна стратегія ринку.

Основна стратегія ринку платних курсів. До IT це має дуже посереднє відношення :-)

але порядну, цікаву роботу знайти стало super hard

Це ніколи не було просто. Работа може бути цікава, порядна, високооплачувана. Обери будь які два пункти :-)

Пункту малооплачувана не вистачає )))).

малоуплачована це !високооплачувана

Луддит? :)
Мій 2006 рік це Delphi 2005, техдиректор мудак, офіс, дорога до якого восени і взимку розмокала так, що в чистому взутті можна було лише машиною заїхати... Домен, правда, цікавий, але зп трохи смішнувата....

Буває по всякому. Топік просто, щоб порухати нейронами ;) .

Delphi 1 то був свого часу прорив, а 2005-й то вже все, бобік майже здох на той час.

Ми були би й раді на Делфі 6-7 продовжувати, але то ми починали з піратками, а серйозна легалізація з ліцензіями була можлива лише на 2005-й...

та думаю всі ми починали з піраток тоді. софт коштував дофігіща бабок, мало хто міг собі дозволити його купити.
p.s.
прикольно що великі системи (типу Oracle DB і т.п.) деякі організації таки купляли, вони зазвичай йшли разом з серваками і там вже охрєнітєльні бабки на ті часи крутились. А «відкат» при покупці то було майже за правило, питання стояло тільки «скільки відсотків від суми».
Потім все це іноді лежало без діла: пам’ятаю у нас в серверній гордо стояв в куточку в якості тумбочки здоровенний сервак на базі 4xPentium Pro, з якоюсь захмарною балансовою вартістю, куплений під MS Exchange, здається, на який чи то ліцензій не докупили, чи то ніхто в реалі і не збирався його впроваджувати. І так він через кілька років безнадійно застарів.

робочі організувалися в профспілку залізничників, а програмісти?

Програмісти в соціальні мережі ))))).

і що, Цукерберг став головою профспілки?

Було б прикольно щоб відповідав за цей напрям. Бо ж через Facebook активно ведеться вербовка на різні курси і т. д.

хай би запровадив День програміста 5 березня. День смерті Сталіна — ворога кібернетики.

Я тебе привітаю. Вже вніс в календар подію. Не принципово.

Куди зібрався, звідци ніхто нікого так просто не відпускає )))))))

Що сказати хотів?

Що вже певно всі програми написані, і ганяєм цикли інкрементуючи. Переповнення не буде?

А тепер треба ще це гімно підтримувати і будь яка AI-вбивця програміста як побачить це то влаштує або геноцид або суїцид

Підписатись на коментарі